PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z52 typ migawki

Kwinto
03-05-2025, 21:28
Dobry wieczór,

Od dwóch tygodni poznaję się z NZ52. Moje pierwsze bezlustro i kilka obserwacji już się pojawiło. Sporo na plus jednak zastanawia mnie obecnie jeden problem - może ktoś z Was się z nim spotkał?
Może to moja niewiedza w obsłudze sprzętu - manual w trakcie czytania.
Rzecz w tym, że kupiłem wraz z body Nikkora Z 70-180 f 2.8.
Po podpięciu do body okazuje się, że to szkło nie może działać w trybie mechanicznej migawki. Pozostaje tryb "automat" lub elektroniczna.
Jeśli jest w trybie elektroniczna najniższy czas to 1/2000. Poniżej tego zejść się nie da. Nie wiem jeszcze jak z efektem rolling shutter ale liczyłem, że mając to szkło i pracując na mechanicznej migawce problemu nie będzie.
W trybie automatycznej migawki można zejść z czasami poniżej 1/2000. Czyli tak jakby ten tryb auto ogarniał jednak mechaniczną na tym obiektywie.
Ciekaw jestem jak np w przypdku NZ70-200 f2.8.

Co ciekawe ze szkłami pod ftz tego problemu nie ma - jest pełen zakres dostępnych migawek.

Poza tym aparat bardzo fajny. Kilka innych wad dostrzegam (np problem z ekranem, który jakby czasem miał problem na stykach w pewnych ustawieniach) ale to temat do wyjaśnienia w innym zapytaniu.

p.s. Chat gpt nie pomoże zbytnio bo uważa, że NZ52 jeszcze nie istnieje ;)

Marianx
03-05-2025, 22:02
Witam

I ma rację. Takiego aparatu jeszcze nie ma. Jest Z50 II lub Z5 II.
PozdrawiaM.

TOP67
03-05-2025, 22:45
Po podpięciu do body okazuje się, że to szkło nie może działać w trybie mechanicznej migawki. Pozostaje tryb "automat" lub elektroniczna.

A nie ma jeszcze elektronicznej pierwszej kurtyny?

Schwefel
04-05-2025, 02:46
Dobry wieczór,

Od dwóch tygodni poznaję się z NZ52. Moje pierwsze bezlustro i kilka obserwacji już się pojawiło. Sporo na plus jednak zastanawia mnie obecnie jeden problem - może ktoś z Was się z nim spotkał?
Może to moja niewiedza w obsłudze sprzętu - manual w trakcie czytania.
Rzecz w tym, że kupiłem wraz z body Nikkora Z 70-180 f 2.8.
Jeśli jest w trybie elektroniczna najniższy czas to 1/2000. Poniżej tego zejść się nie da. Nie wiem jeszcze jak z efektem rolling shutter ale liczyłem, że mając to szkło i pracując na mechanicznej migawce problemu nie będzie.
W trybie automatycznej migawki można zejść z czasami poniżej 1/2000. Czyli tak jakby ten tryb auto ogarniał jednak mechaniczną na tym obiektywie.
Ciekaw jestem jak np w przypdku NZ70-200 f2.8.

Co ciekawe ze szkłami pod ftz tego problemu nie ma - jest pełen zakres dostępnych migawek.

Poza tym aparat bardzo fajny. Kilka innych wad dostrzegam (np problem z ekranem, który jakby czasem miał problem na stykach w pewnych ustawieniach) ale to temat do wyjaśnienia w innym zapytaniu.

Czyli zostawili to samo co jest w Z50. Zależnie od włączanych funkcji pojawia się więcej niż 1/2000 albo nie.
Generalnie masz 3 tryby pracy migawki, elektroniczna w pełni, elektroniczna przednia kurtyna i mechaniczna. Elektroniczna przednia kurtyna ma ograniczenie do 1/2000, mechaniczna nie działa z niektórymi obiektywami a producent nie wymienia z jakimi.
Czy w trybie auto z tym obiektywem słyszysz migawkę? Bo przecież mechaniczną słychać i nie da się pomylić z elektroniczną.
Sprawdź czy nie masz włączonego trybu cichej migawki.

A nie ma jeszcze elektronicznej pierwszej kurtyny?
A co to zmienia jak jest ograniczona do 1/2000 ?

robcio.m
04-05-2025, 06:55
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000066929&ctry=lv&lang=en_GB

Tu jest dokument Nikona o tym dlaczego i które obiektywy po ich zmontowaniu wymuszają migawkę w trybie auto (czyli prąd użyje takiej jak uzna za stosowne)

To jest niezależne od aparatu restrykcje te są na wszystkie body poza z8 i z9 które to nie mają mechanicznej migawki wcale.

Jacek_Z
04-05-2025, 11:48
Jest i po naszemu https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000066929&ctry=lv&lang=pl

Schwefel
04-05-2025, 22:47
Date Published 19/03/2025 Date Last Updated 27/03/2025
Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, szkoda, że 5 lat po zakupie pierwszej Ztki...
Wychodzi na to, że wszystkie obiektywy, które mam są na tej liście.