Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon Z52 typ migawki

Dobry wieczór,

Od dwóch tygodni poznaję się z NZ52. Moje pierwsze bezlustro i kilka obserwacji już się pojawiło. Sporo na plus jednak zastanawia mnie obecnie jeden problem - może ktoś z Was się z nim spotkał?
    Może to moja niewiedza w obsłudze sprzętu - manual w trakcie czytania.
    Rzecz w tym, że kupiłem wraz z body Nikkora Z 70-180 f 2.8.
    Po podpięciu do body okazuje się, że to szkło nie może działać w trybie mechanicznej migawki. Pozostaje tryb "automat" lub elektroniczna.
    Jeśli jest w trybie elektroniczna najniższy czas to 1/2000. Poniżej tego zejść się nie da. Nie wiem jeszcze jak z efektem rolling shutter ale liczyłem, że mając to szkło i pracując na mechanicznej migawce problemu nie będzie.
    W trybie automatycznej migawki można zejść z czasami poniżej 1/2000. Czyli tak jakby ten tryb auto ogarniał jednak mechaniczną na tym obiektywie.
    Ciekaw jestem jak np w przypdku NZ70-200 f2.8.

Co ciekawe ze szkłami pod ftz tego problemu nie ma - jest pełen zakres dostępnych migawek.

Poza tym aparat bardzo fajny. Kilka innych wad dostrzegam (np problem z ekranem, który jakby czasem miał problem na stykach w pewnych ustawieniach) ale to temat do wyjaśnienia w innym zapytaniu.

p.s. Chat gpt nie pomoże zbytnio bo uważa, że NZ52 jeszcze nie istnieje

Domyślnie

Witam
    Cytat Zamieszczone przez Kwinto Zobacz posta
    I ma rację. Takiego aparatu jeszcze nie ma. Jest Z50 II lub Z5 II.
    PozdrawiaM.

Domyślnie

Po podpięciu do body okazuje się, że to szkło nie może działać w trybie mechanicznej migawki. Pozostaje tryb "automat" lub elektroniczna.
    A nie ma jeszcze elektronicznej pierwszej kurtyny?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Dobry wieczór,

Od dwóch tygodni poznaję się z NZ52. Moje pierwsze bezlustro i kilka obserwacji już się pojawiło. Sporo na plus jednak zastanawia mnie obecnie jeden problem - może ktoś z Was się z nim spotkał?
    Może to moja niewiedza w obsłudze sprzętu - manual w trakcie czytania.
    Rzecz w tym, że kupiłem wraz z body Nikkora Z 70-180 f 2.8.
    Jeśli jest w trybie elektroniczna najniższy czas to 1/2000. Poniżej tego zejść się nie da. Nie wiem jeszcze jak z efektem rolling shutter ale liczyłem, że mając to szkło i pracując na mechanicznej migawce problemu nie będzie.
    W trybie automatycznej migawki można zejść z czasami poniżej 1/2000. Czyli tak jakby ten tryb auto ogarniał jednak mechaniczną na tym obiektywie.
    Ciekaw jestem jak np w przypdku NZ70-200 f2.8.

Co ciekawe ze szkłami pod ftz tego problemu nie ma - jest pełen zakres dostępnych migawek.

Poza tym aparat bardzo fajny. Kilka innych wad dostrzegam (np problem z ekranem, który jakby czasem miał problem na stykach w pewnych ustawieniach) ale to temat do wyjaśnienia w innym zapytaniu.

Czyli zostawili to samo co jest w Z50. Zależnie od włączanych funkcji pojawia się więcej niż 1/2000 albo nie.
    Generalnie masz 3 tryby pracy migawki, elektroniczna w pełni, elektroniczna przednia kurtyna i mechaniczna. Elektroniczna przednia kurtyna ma ograniczenie do 1/2000, mechaniczna nie działa z niektórymi obiektywami a producent nie wymienia z jakimi.
    Czy w trybie auto z tym obiektywem słyszysz migawkę? Bo przecież mechaniczną słychać i nie da się pomylić z elektroniczną.
    Sprawdź czy nie masz włączonego trybu cichej migawki.

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    A nie ma jeszcze elektronicznej pierwszej kurtyny?
    A co to zmienia jak jest ograniczona do 1/2000 ?

Domyślnie

https://www.nikonimgsupport.com/eu/B...=lv&lang=en_GB

Tu jest dokument Nikona o tym dlaczego i które obiektywy po ich zmontowaniu wymuszają migawkę w trybie auto (czyli prąd użyje takiej jak uzna za stosowne)

To jest niezależne od aparatu restrykcje te są na wszystkie body poza z8 i z9 które to nie mają mechanicznej migawki wcale.

Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Date Published 19/03/2025 Date Last Updated 27/03/2025
    Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, szkoda, że 5 lat po zakupie pierwszej Ztki...
    Wychodzi na to, że wszystkie obiektywy, które mam są na tej liście.