Zobacz pełną wersję : Nikon Z5 II oficjalnie
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/cameras/z5ii
Matryca 25,28MP
Wizjer 3690 tys. punktów
EXPEED 7
14 kl./s
4K/30 UHD bez przycinania
4K/60 z przycięciem 1,5x
7 999,00 zł
87155
87158
87157
87156
https://youtu.be/S-s_4ciWct0?si=SNaODnI2gX--ByWK
https://youtu.be/lEHexydq2qc?si=eS5lFcbHQd87m-Gm
https://youtu.be/oIdIY5Pad90?si=7kXKF84FUeuH9eEc
https://youtu.be/2c4MTrnCeeI?si=OnX_DfJYIkj2JsnW
BambusZMikronezji
03-04-2025, 06:59
Niespodzianki w zasadzie nie ma.
Jak za kilka miesięcy stanieje to będzie jeszcze fajniejszy.
14kl/s w RAW i AF “z flagowego modelu” to w zasadzie nadaje się już na dziczyznę i do sportu. Brakuje trochę szybkich kart pamięci no ale wszystkiego mieć nie można w podstawowym modelu.
Mam nadzieję że ten nowy przycisk to konfigurowalny
Myślę, że SD to właśnie duży plus tego modelu.
Z5 też miał EVF 3,69 mln punktów, ale niby Z5 II ma być jaśniejszy -3000 cd/m2. Czyli jednak zmienili trochę wizjer.
paparapa
03-04-2025, 08:38
Wygląda to ciekawie. Mnie cieszy obudowa taka sama jak w Z6/7. A jeszcze bardziej odwracany ekran LCD.
Mz też dobrze że są dwie karty pamięci i to jednakowe.
Jak dla mnie wszystko ma czego oczekiwałem aby pożegnać się D7200, fajna puszka trzeba tylko poczekać na jakieś promocje i spadek ceny .
Bardzo dobry aparat tylko brakuje mu tego LCD na górze, bo Z6 III przez cenę i skupienie na filmowaniu jest średnim wyborem dla fotografa amatora. Z5 II jest teraz jedynym sensownym wyborem jak ktoś chce po prostu robić zdjęcia i nie męczyć się z ZF.
Teraz koniecznie przydałby się Z3 z usuniętym wizjerem.
Sporo dobrego. Trzeba będzie przemyśleć czy z6III czy jednak nie z5II. Te 2 takie same karty to już spory plus. Czy jest sens dopłacać za ekran na body...
swiatlocieniz9
03-04-2025, 10:02
Kurcze, a ja właśnie zamówiłem z6 III jako upgrade do z6 II ze względu na lepszy autofocus i nie wiem czy kontynuować zamowienie czy poczekać :-(
Głównie ze szkłami 24-120 f4, 70-200 2.8 i 180-600
Edit, to już lepiej z8 kupić, albo z5 II :-D
Ile czasu od premiery zazwyczaj aparat jest faktycznie dostępny na rynku? Także w preorderze.
Wind Mill
03-04-2025, 11:22
Kurcze, a ja właśnie zamówiłem z6 III jako upgrade do z6 II ze względu na lepszy autofocus i nie wiem czy kontynuować zamowienie czy poczekać :-(
Zważ, że Z6III ma matrycę semi-stacked, podejrzewam iż w lepszości AF do akcji coś to wnosi. ;)
swiatlocieniz9
03-04-2025, 11:58
Są jakieś porównania do z6 III w tych testach, np. DR, które w z6 III jest trochę gorsze niż II? Niestety mam zablokowany youtube w pracy xD
niestety, zgodnie z obawami, plotki się potwierdziły... Dodali dużo dobrego do filmowania (którego i tak prawie nie używam), FPSy, których moja amatorszczyzna nie potrzebuje (choć kilka więcej zawsze na plus) i sknocili ekran. Liczyłem na lepszy AF z fajniejszym wykrywaniem obiektów i tu nie ma zawodu. Z drugiej strony, trudno żeby było inaczej (youtuberzy by go zjedli). Ponoć jak wychodził Z5 i Z6 pierwszej generacji, to jedną z istotniejszych różnic były możliwości video. Ogromnie ublowem, że tak nie zostało, a cena nie jest bardziej entry-level. Jakby mi dorzucili ekran odchylany jak w Z8, to bym się zupełnie przestał do niego ślinić, a zbierał kasę na ten aparat. A teraz... cena, źle odchylany ekran i masa zbędnych do fotografowania dodatków zabiła w moim przypadku radość z premiery :/
PS. wiecie o co chodzi z tym bajerem w trybie portretowym?
KadryZpodróży
03-04-2025, 12:29
Będziesz mega zadowolony, Z63 to kawał dobrego sprzętu.
Pany, ale to wątek o Z5II, nie jaki aparat kupić.
W sklepie Nikona są zestawy z plecakiem/ładowarka + akumulator w cenie. Zestawy są dostępne zarówno dla samej puszki, jak i z obiektywami.
I ciekawostka. W kompatybilnych akcesoriach jest MB-N11/N14... Tym razem nie obcięli. I dobrze.
Kai wrzucił filmik z gry w kosza ;)
Dawno nie oglądałem tego twórcy.
https://www.youtube.com/watch?v=II0rq2NHOBg&ab_channel=KaiW
Matryca z ZF'a więc pewnie dr,rs bedzie taki sam,podobnie z af'em.... jest jakies opcjonalne osłanianie matrycy?
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Body zdecydowanie lepsze od Z6II, przy tej samej cenie. A ta pewnie szybko opadnie.
Nie spodziewałem się aż tylu fps. To była dla mnie jedyna istotna różnica Z5 w stosunku do Z6II.
swiatlocieniz9
03-04-2025, 19:04
W jaki sposób masz już dostęp do aparatu, jak jest w przedsprzedaży? Jesteś ambasadorem Nikona? :grin:
Gdzieś napisałem, że go mam? Bazuję na specyfikacji i pierwszych recenzjach. Miałem Z5 i wymieniłam na Z6II w nadziei na lepszy AF, ale się zawiodłem. Teraz mam Z6III, ale gdybym potrzebował drugiego body, to bym wybrał Z5II.
SmallRig pokazał już klatki i L-bracket. (https://www.smallrig.com/global/campaigns/night-nikon)
Klatki "Night Eagle" są również kompatybilne z Z5/Z6(II)/Z7(II).
Przyznam, że wyszło im to body.
Cena na razie wysoka porównując do Zf, ale po pół roku będzie 6999 a po roku w okolicach 6kzł się ustabilizuje.
Widzę, że Nikon znowu wraca na salony. Zawsze miał najlepsze body w danym przedziale cenowym.
A nie mówiłem, że będzie na początku roku :), mogę męczyć moje Z5 bo już będzie miał następcę, przypuszczam, że w niedługim czasie za ok 6 tyś
Myślę, że SD to właśnie duży plus tego modelu...
Tu mam wątpliwości.
1. Jeżeli użytkownicy będą używali swoich starych (wolnych) kart SD to zapis 14 fps będzie koszmarem. Wiem, bo używamy praktycznie "podstawowych" kart SD i jak je włożymy do lepszych aparatów to padaka. Szybka SD kosztuje.
2. Powinni przekonywać ludzi do kart CFexpress bo to przyszłość.
Powinny być dwa sloty, ale różne - SD i CFe.
Eee kupiłem dwupak 128gb UHS-II którejś renomowanej marki (nie mam aparatu pod ręką) za bodaj 200zl na Amazonie. Z czytnikiem.
Wiem że profesjonalności potrzebują trwalszych i szybszych kart, to niech mają. Ale w aparacie dla Cześka z Koziej Wilki? Głosy w stylu "wydałeś xxx na aparat a skąpisz yyy na kartę" uważam za przejaw egocentryzmu, a w przypadku sprzętu amatorskiego za oderwanie od rzeczywistości.
No i karty SD mają jeszcze jedną niesamowitą zaletę: dostępność. Kiedyś na wycieczkę ZNOWU zostawiłem kartę w czytniku. Zapakowałem fotogramy, które nie potrafiły zrobić żadnego zdjęcia (co też jest słabizną, ale nie o tym teraz) i się okazało że udało mi się kupić kartę w słowackim schronisku za głupie 5 euro. Działała fatalnie, ale o niebo lepiej niż żadna :)
cz4rnuch
03-04-2025, 22:02
Tu mam wątpliwości.
1. Jeżeli użytkownicy będą używali swoich starych (wolnych) kart SD to zapis 14 fps będzie koszmarem...Albo i nie, bo jeśli nadal piszemy o migawce mechanicznej to zdaje mi się, że te 14fps to tylko jpgi a te ważą mniej niż nef. Nie zapominajmy, że mowa o sprzęcie entry, ludzie zazwyczaj wybierają takie by zaoszczędzić. Nikon ma przecież niewiele droższe aparaty które oferują cfe o ile sobie ktoś coś takiego życzy. Każdy zapewne ma swój wymarzony Z5II i pewnie każdy by go inaczej zaprojektował, nawet w tym wątku ktoś pisał, że nie potrzebuje funkcji filmowych i ekraniku na przegubie. Firma za to ma swój rozum więc tnie koszty tam gdzie uważa, że najmniej zaboli. Stąd pewnie te sd, które jak najbardziej wystarczą do tego typu sprzętu. A jak ktoś chce inne karty to niewiele drożej ma przecież taki wybór.
Powinni przekonywać ludzi do kart CFexpress bo to przyszłość.
Powinny być dwa sloty, ale różne - SD i CFe.
Nie będę się upierać, że moja racja jest jedyna. Twoje rozwiązanie oczywiście ma swoje plusy. Patrzę jednak głównie na próg wejścia w najtańsze FF w systemie. Nie każdy potrzebuje szybkich kart, więc może kupić tańsze SD - przyznam, że nie porównywałem ostatnio cen tych kart. Może też używać już posiadane przesiadając się z D600 czy D750. Pewnie samo body też jest dzieki temu ciut tańsze, bo pewnie zastosowanie CFe+SD w korpusie by podniosło cenę.
Jest wybór SD+SD w Z5/Z5II lub CFe+SD w Z6II/Z6III.
Ja osobiście jakoś nie wyobrażam sobie powrotu do SD, ale zastosowanie tych kart w podstawowym, wejściowym modelu jest dla mnie racjonalne.
Trzeba też pamiętać o buforze. Jak ktoś ma wolną kartę, to przeszkadza głównie w filmowaniu. Ale krótką, szybką serię zrobi, tylko poczeka na opróżnienie bufora.
BambusZMikronezji
04-04-2025, 10:17
Wiem że profesjonalności potrzebują trwalszych i szybszych kart, to niech mają. Ale w aparacie dla Cześka z Koziej Wilki? Głosy w stylu "wydałeś xxx na aparat a skąpisz yyy na kartę" uważam za przejaw egocentryzmu, a w przypadku sprzętu amatorskiego za oderwanie od rzeczywistości.
Szybki karty używane są przez amatorów fotografii zwierząt (ptaki, dziczyzna, psy itp), sportu, filmowców rejestrujących materiał w wyższych jakościowo formatach i pewnie jeszcze kilka innych zastosowań by się znalazło. To nie koniecznie jest zastosowanie profesjonalne ale tak zgadzam się z tobą aparat dla Cześka nie musi mieć obsługi szybkich kart. Gdyby jednak Czesiek zajmował się się dyscyplinami fotografii wymienionymi powyżej to taka karta by mu się bardzo przydała choć nadal nie musiał by jej mieć.
Gdyby jednak Czesiek zajmował się się dyscyplinami fotografii wymienionymi powyżej to taka karta by mu się bardzo przydała choć nadal nie musiał by jej mieć.
To Cesiek kupi sobie Z8. :lol:
ale zaraz, nie powiecie chyba, że wstawiając do tego aparatatu gniazda pamięci SD UHS-II nie zapenił użytkownikowi możliwości dostatecznie szybkiego zapisu danych? W sensie czy one są zbyt wolne, żeby nagrać film 4k 30/60 fps? To przecież byłby kretynizm...
Karta karcie nierówna. Zapisze, ale film 4K 60 fps to dużo danych. Nie napisali, że każda karta to udźwignie. Tanie SD 128 GB kosztują około 60 zł. Ludzie focący od lat Z5 albo Z50 mają najszybsze karty? Nie.
SD Sandisk Extreme Pro 128 GB, 300Mb/s i masz 689 zł (za to kupisz 10 wolnych kart!). https://www.cyfrowe.pl/karta-pamieci-sandisk-sdxc-128-gb-extreme-pro-300mb-s-c10-uhs-ii-v90-p.html
CFe Lexar pro 128 GB, ... 1750 MB/s (czyli 5x więcej i .. 300 zł tańsza) - 399 zł https://www.cyfrowe.pl/karta-pamieci-lexar-cfexpress-128gb-type-b-silver-series-p.html
Osoby jarające się super filmowaniem czy ilością fps będą żałowały, że nie ma slota na tańsze i szybsze karty CFe. (i mechanicznie tez lepsze, trwalsze)
Fotografujący do tej pory ptaki itp seriami nie mieli Z5 tylko wyższe serie body, na Z5II nie będą się przesiadali.
Do 4K/60fps powinny styknąć V60, które są "ciut" tańsze, niż V90.
Szkoda, że N nie ogarnął nagrywanie na nośnik przez port USB-C. No, chyba że Panas ma na to patent, to kicha.
Dalej nie widzę wad, uważam że wszystko jest w temacie kart idealnie skrojone pod amatora, jak amator zażyczy sobie wymagającej fotografii/filmowania, to dołoży do szybszej karty, albo kupi lepsze body, jest wybór, jest gitara :)
cz4rnuch
04-04-2025, 16:57
Zdaje się, że niektórzy nie dopuszczają do siebie całej tej idei pozycjonowania produktów. Jeszcze niedawno w wątku obok (tym spekulacyjnym) część z tu obecnych wieszczyła cenę Z5II znacznie poniżej tego co otrzymano. A teraz te same osoby myślą, że zmiana gniazda na lepsze nie pociągnęłaby za sobą dodatkowych kosztów? SD nie jest najlepszą możliwą opcją, ale w tym aparacie jest wystarczająca. To nie jest aparat na który przesiądą się właściciele Z9/6/6III. To aparat z którym wkracza się w świat FF z niższych serii apsc lub z pierwszego Z5, ewentualnie z paździerzy typu pierwsze A7 czy canon RP. Dla takich osób to co oferuje ten aparat to aż nadto, a jeżeli nie to są przecież nieco droższe opcje, które dają więcej. Z5 to nie jest aparat, który ma spełnić absolutnie wszystkie zachcianki. To ma być solidny i tani aparat do focenia a także okazyjnego video. Do tego SD, nawet średniej klasy wystarczy. Jak ktoś poważnie podchodzi do video to sobie dokupi jakiś rejestrator, przytroczy do riga i podepnie przez hdmi. Jak jeszcze za mało to kupi 6III lub 8.
PS Ten aparat stoi w hierarchii pełnoklatkowej najniżej jak rozumiem? To jakie gniazda ma znajdujący się powiedzmy pół półki wyżej Zf? Czy ktoś w Zf narzeka na te karty? Myślę, że jeśli już to są to jakieś pojedyncze przypadki.
Dać temu panu ulubiony środek znieczulający, bo słusznie prawi.
Mamy całkiem nieźle wyceniony entry-lvl, który potrafi trochę więcej i dalej źle.
PS. Jakby co, mój tekst o braku nagrywania przez USB-C był bardziej głośnym myśleniem, niż zarzutem w stronę Z5II.
Aparat bdb. Lumix ma podobnie pozycjonowany S5II, Sony nie znam, a Canon R8, który jest szybki, z dobrą matrycą, ale odstaje w zakresie kart pamięci, migawki, evf i stabilizacji. Z kolei R6II to już droższy sprzęt. Co prawda do kupienia obecnie za ok 8,5kzł, ale za chwilę wyjdzie R6III w cenie bliższej 12-13kzł, a stara wersja zniknie z półek.
paparapa
04-04-2025, 19:54
Zdaje się, że niektórzy nie dopuszczają do siebie całej tej idei pozycjonowania produktów. Jeszcze niedawno w wątku obok (tym spekulacyjnym) część z tu obecnych wieszczyła cenę Z5II znacznie poniżej tego co otrzymano. A teraz te same osoby myślą, że zmiana gniazda na lepsze nie pociągnęłaby za sobą dodatkowych kosztów? SD nie jest najlepszą możliwą opcją, ale w tym aparacie jest wystarczająca. To nie jest aparat na który przesiądą się właściciele Z9/6/6III. To aparat z którym wkracza się w świat FF z niższych serii apsc lub z pierwszego Z5, ewentualnie z paździerzy typu pierwsze A7 czy canon RP. Dla takich osób to co oferuje ten aparat to aż nadto, a jeżeli nie to są przecież nieco droższe opcje, które dają więcej. Z5 to nie jest aparat, który ma spełnić absolutnie wszystkie zachcianki. To ma być solidny i tani aparat do focenia a także okazyjnego video. Do tego SD, nawet średniej klasy wystarczy. Jak ktoś poważnie podchodzi do video to sobie dokupi jakiś rejestrator, przytroczy do riga i podepnie przez hdmi. Jak jeszcze za mało to kupi 6III lub 8.
PS Ten aparat stoi w hierarchii pełnoklatkowej najniżej jak rozumiem? To jakie gniazda ma znajdujący się powiedzmy pół półki wyżej Zf? Czy ktoś w Zf narzeka na te karty? Myślę, że jeśli już to są to jakieś pojedyncze przypadki.
Nie zgodzę się, że to aparat dla wchodzącego w FF z tanich paździerzy.
Jak trochę stanieje to będzie dobry aparat do krajobrazu i zdjęć w dość ekstremalnych miejscach i warunkach, w które nie zabrałbym Z6III, Z8 czy Z9. Czy innych drogich puszek.
cz4rnuch
04-04-2025, 20:49
Nie widzę by jakoś się to kłóciło z tym co napisałem. To jest aparat z najniższej półki, ale nikomu nie zabronią używać go np. do sportu, dziczyzny, zawodowego portretu itd. Takie mamy czasy, że dziś praktycznie nie robi się już złych aparatów i obiektywów. Tutaj na forum jakiś zawodowiec kiedyś wrzucał swoje fotki z zawodów sportowych robione chyba 6D czyli amatorskim body z dość podstawowym zestawem funkcji. Były w tym czasie lepsze do tej roboty aparaty, ale on sobie wybrał taki i efekty chyba były zadowalające. Co nie znaczy, że 6D nagle wywindował z najniższej półki na reporterski Olimp.
paparapa
04-04-2025, 21:38
Ok, ale mz to nie jest puszka z najniższej półki. Za takowe uważam Z30 , Z50 i Zfc.
Z racji tych "czasów" możemy popełnić każdy "mezalians". :)
Nikt nie zabroni przesiąść się z lichutkiej kamery na Z8 czy Z9.
Jakie będą tego skutki i efekty to już inna sprawa.
Ważne że jest coraz większy wybór puszek z lepszym AFem.
I tych drogich i tych tańszych.
Schwefel
04-04-2025, 22:47
Karta karcie nierówna. Zapisze, ale film 4K 60 fps to dużo danych. Nie napisali, że każda karta to udźwignie. Tanie SD 128 GB kosztują około 60 zł. Ludzie focący od lat Z5 albo Z50 mają najszybsze karty? Nie.
SD Sandisk Extreme Pro 128 GB, 300Mb/s i masz 689 zł (za to kupisz 10 wolnych kart!). https://www.cyfrowe.pl/karta-pamieci-sandisk-sdxc-128-gb-extreme-pro-300mb-s-c10-uhs-ii-v90-p.html
CFe Lexar pro 128 GB, ... 1750 MB/s (czyli 5x więcej i .. 300 zł tańsza) - 399 zł https://www.cyfrowe.pl/karta-pamieci-lexar-cfexpress-128gb-type-b-silver-series-p.html
Osoby jarające się super filmowaniem czy ilością fps będą żałowały, że nie ma slota na tańsze i szybsze karty CFe. (i mechanicznie tez lepsze, trwalsze)
Fotografujący do tej pory ptaki itp seriami nie mieli Z5 tylko wyższe serie body, na Z5II nie będą się przesiadali.
No właśnie to jest cena wyższa niż dałem za 512GB CF Express B na Amazonie. O trwałości SD a CF też nie ma co mówić. Rezygnacja z XQD i pójście w CF Express B to najlepsze co Nikon mógł zrobić i powinni konsekwentnie stosować te sloty.
To nie jest aparat na który przesiądą się właściciele Z9/6/6III.
A o D500 i D850 zapomniałeś? Jako backup dla Z6III albo Z8 też bym widział Z5II, więc brak mieszanego slotu jak było w lustrach albo samego CF Express B to duży błąd.
To nie jest aparat na który przesiądą się właściciele Z9/6/6III. To aparat z którym wkracza się w świat FF z niższych serii apsc lub z pierwszego Z5, ewentualnie z paździerzy typu pierwsze A7 czy canon RP. Dla takich osób to co oferuje ten aparat to aż nadto, a jeżeli nie to są przecież nieco droższe opcje, które dają więcej. Z5 to nie jest aparat, który ma spełnić absolutnie wszystkie zachcianki. To ma być solidny i tani aparat do focenia a także okazyjnego video. Do tego SD, nawet średniej klasy wystarczy. Jak ktoś poważnie podchodzi do video to sobie dokupi jakiś rejestrator, przytroczy do riga i podepnie przez hdmi. Jak jeszcze za mało to kupi 6III lub 8.
1) Nie wiadomo co zrobią posiadacze Z6. Oczywiście mając XQD czy CFexpress, teraz musieliby je sprzedać za śmieszne pieniądze i kupić znacznie droższe karty SD, żeby tylko zbliżyć się do wydajności swoich poprzednich kart i wykorzystać pełen potencjał aparatu. Pod względem możliwości, to Z5 jest lepszym aparatem niż Z6. Ma dwa sloty na karty (chociaż SD), nowy procesor Expeed 7 który jest znacznie szybszy nawet od dwóch Expeed 6 w Z6 II, oferuje nowy autofocus, gdzie na Z6 jest on eghm... niekompletny i posiada "stary typ matrycy BSI" znany z pierwszego Z6. Ta matryca ma jedną zaletę, jedną wadę i jeden punkt neutralny. Wada: jest wolniejsza od matrycy półstakowanej w Z6 III. Zaleta: lepiej radzi sobie w ciemnościach, co w połączeniu z nowym procesorem jeszcze zwiększy jej możliwości. Nautralny: mamy "tradycyjne" kolory Nikona bez dodatkowych ustawień. Przykładowo ja lubię czułość matrycy z Z6 i taka konstrukcja mi odpowiada. Mógłbym się przesiąść. Oczywiście Z9 to inne potrzeby i inna półka cenowa, to nawet nie ma co porównywać.
2) Naprawdę myślisz, że ktoś stwierdzi: O, ten Z5 nie ma szybkich kart, to przeskoczę sobie na Z6 III. Tak po prostu wyda 2500 złotych więcej na hobby? Za 2500 to można już można kupić fajny obiektyw. To są realne pieniądze. Skoro już jesteśmy w temacie dwóch kart pamięci, to nie rozumiem dlaczego takie aparaty jak Z6 czy Z8 nie posiadają dwóch slotów na karty CFexpress. Łaczenie w pary bardzo szybkich i responsywnych kart z bardzo wolnymi kartami jest niejasne. O ile w tym Z6 jeszcze można tłumaczyć to kosztami, o tyle Z8 to konstrukcja skierowana do profesjonalistów. Z9 posiada dwa sloty CFexpress.
3) "To ma być solidny i tani aparat [...]" - wiem, że są różni ludzie i różne potrzeby. Wiem też, że Z5 II jest nieźle wyceniony w dniu premiery. Tylko jeśli sam określasz, że to ma być "tani aparat do focenia", to nie wydaje mi się, żeby 8000 złotych to było "tanio". Przeciętne wynagrodzenie w Polsce w ubiegłym roku wyniosło ok. 5900 złotych netto. Przeciętne, czyli takie, które zarabia większość osób. Są osoby, które zarabiają mniej. Jak odliczysz sobie z tego koszt wynajmu (bądź rat na hipotekę) mieszkania, kosztów utrzymania i jedzenia, to zostanie ci nieco ponad 2000zł. Jeśli potrzebujesz dojeżdżać do pracy, to może się zmieścisz, a może nie. Trudno powiedzieć. Mając 2000 złotych musiałbyś całość tej kwoty odkładać przez 4 miesiące, żeby kupić samo body. Dokładając do tego jeszcze jeden pełnoklatkowy obiektyw, to masz prawie pół roku. Czy naprawdę sądzisz, że aparat na który przeciętna osoba musi odkładać pieniądze przez pół roku jest "tani"?
Z5II kosztuje tyle, ile w dniu premiery D610 - 8k PLN.
Tylko te 8k dziś to jest inna cena, niż 2013, jak D610 wychodził. A to pi x oko ta sama półka.
Do tego to najtańszy pełnoklatkowiec umożliwiający wewnętrzne nagrywanie wideo w raw.
A ci, co się przesiadają z Z6, to pójdą w Z6III czy Z8, nie w dół, na Z5II. To jest puszka dla wchodzących w system lub szukających zapasu.
Ok, ale mz to nie jest puszka z najniższej półki. Za takowe uważam Z30 , Z50 i Zfc.
Najniższe z pełnoklatkowców. Cropy to inna kategoria i przepływ z DX na FX nie jest chyba wielki. Być może z FX na DX jest większy. Skoro część osób chce mniejszych i lżejszych (i poszli np do Sony albo w 4/3).
Nie wiem ilu tu z Was to typowi niedzielni fotografowie jak ja. Mam jakieś pieniądze na hobby, które wydając nie skazuję rodziny na głód, ale żadne moje zdjęcie nigdy nie zarobi na sprzęt więcej niż ewentualnie sporadycznym słowem uznania. A obecność tej niszy rozumieją chyba tylko koledzy cza4rnuch i OjTam :)
Fakt, że cenowo moim zdaniem trochę popłynęli ale po czasie powinien stanieć. Teraz jest spoko, bo osoba (jak ja) zastanawiająca się nad wejściem w zabawę z fotografią (lub powrotem z zamierzchłych czasów, jak ja) może znaleźć sprzęt kosztujący tyle, co dobry telefon - Z5 pierwszej generacji. Aparat dający sporo możliwości, wiele frajdy i magię FF. Natomiast gdy jego zabranie powstanie dość dużą luka, bo Z5 II został tak bogato doposażony, że (nawet tu) pojawiają się szaleńcy, traktujący go jak sprzęt pozycjonowany półkę, albo i dwie wyżej. Będzie musiał tanieć.
Nie sądzę, że ktoś idący z pierwszego Z6, mający do wyboru trzecią generację będzie jakoś intensywnie zerkać w stronę tego korpusu, różnica w cenie jest obecnie taka jak w szybkich kartach SD/CFE.
Mam nadzieję, że to jest trochę aparat w stylu weźmy matrycę, która raz już sprzedaliśmy w Z6 II, procesor, który sprzedaliśmy już raz w Z8/9, drugi w Zf... Tu lista sprzętu i bajerów, które już znamy... I zaróbmy na tym ostatni raz.
cz4rnuch
05-04-2025, 08:20
Ok, ale mz to nie jest puszka z najniższej półki. Za takowe uważam Z30 , Z50 i Zfc...Na przyszłość się poprawię, ale myślałem, że to dość oczywiste, że pisałem o najniższej półce wśród aparatów pełnoklatkowych.
...A o D500 i D850 zapomniałeś? Jako backup dla Z6III albo Z8 też bym widział Z5II, więc brak mieszanego slotu jak było w lustrach albo samego CF Express B to duży błąd.Wiesz, zapomniałem dopisać jeszcze wielu kombinacji, wymienić wszystkich możliwych modeli, z których można przejść na Z5II. Albo mi się nie chciało. I oczywiście dla kogoś ktoś chce sobie jako backup do np. Z8 dokupić Z5 to brak CFE to faktycznie może być duży błąd. Ale ja stawiam inną tezę, że dużym błędem jest traktowanie tej premiery jako skrojonej pod profesjonalistów lub ludzi z ogromną zajawką na zdjęcia, a to raczej takie osoby kupują sobie aparaty na zapas. Napisałem ogólnie, że Z5II jest skierowane do amatorów a jeśli tylko zerka na to jakiś pro to musi być świadomy, że nie znajdzie tu niektórych funkcji do których przyzwyczaiły go wyższopółkowe aparaty. Ale za to na ile go wyceniono to i tak daje dużo skoro w ogóle się go rozważa jako sprzęt do takich zastosowań. Co do tego chyba nie ma wątpliwości. Niestety nie ma aparatów dla wszystkich i do wszystkiego. Nikon reklamuje ten aparat, na swojej stronie jako: "przejdź do świata fotografii pełnoklatkowej". Koniec cytatu. Czyli to bardziej aparat na wejście a nie endgame. Dodatkowo podkreśla łatwość obsługi tego aparatu, na tej samej stronie. W necie mignęły mi już artykuły o Z5II, pewnie na zlecenie, z nagłówkami typu "ten aparat sam robi zdjęcia". Dla mnie oczywiste jest do kogo głównie kierowany jest ten aparat. A, że oferuje dużo to przy okazji skorzystają także ci, którzy mają nieco większe oczekiwania.
1) Nie wiadomo co zrobią posiadacze Z6. Oczywiście mając XQD czy CFexpress, teraz musieliby je sprzedać za śmieszne pieniądze i kupić znacznie droższe karty SD, żeby tylko zbliżyć się do wydajności swoich poprzednich kart i wykorzystać pełen potencjał aparatu...Oczywiście Z9 to inne potrzeby i inna półka cenowa, to nawet nie ma co porównywać.
Z9 to inna półka niż Z6 a Z5 to jak? Też inna półka. Sprzedaż używanych kart i kupno nowych to zamiana starego na nowe. To tak jakby narzekać, że po sprzedaży używanego aparatu transakcja nie pokryła ceny nowego. Ale można też kupić używane karty, stare za stare (o ile nie masz w domu SD). Zachowujesz w ten sposób status quo. Albo kupić po prostu jakieś średniopółkowe SD, drogie nie są. Nie rozumiem za bardzo skąd ten strach przed SD, że w tym konkretnym przypadku wiele się traci. Ten aparat nie jest aż tak szybki, przynajmniej w RAW. Proszę też spojrzeć na pierwsze recenzje pod kątem filmowania. N-raw w nim zaimplementowany nie daje dużej przewagi. Zarówno Undone jak i PetaPixel zwracają uwagę na to, że pod pewnymi względami nawet przegrywa z innymi formatami filmowymi więc dostajesz rozgrzeszenie i możesz używać tych mniej pamieciożernych. Do tego wystarczą średniej klasy SD. Ale to i tak argumenty na siłę, bo myślę, że Nikon to widzi tak, że posiadaczy starszych 6ek zaprasza do sklepów po nowsze 6ki. Dlaczego miałby sabotować i kanibalizować sprzedaż własnego sprzętu? To się właśnie nazywa pozycjonowanie a w dzisiejszych czasach gdzie konkurencja na rynku aparatów jest duża a sprzedaż już nie tak bardzo naprawdę trzeba liczyć każdego jena.
2) Naprawdę myślisz, że ktoś stwierdzi: O, ten Z5 nie ma szybkich kart, to przeskoczę sobie na Z6 III. Tak po prostu wyda 2500 złotych więcej na hobby? Za 2500 to można już można kupić fajny obiektyw. To są realne pieniądzeNaprawdę myślisz, skoro o pieniążkach gadamy, że wsadzenie lepszych slotów nie wpłynęłoby na cenę Z5II?
3) "To ma być solidny i tani aparat [...]" - wiem, że są różni ludzie i różne potrzeby. Wiem też, że Z5 II jest nieźle wyceniony w dniu premiery. Tylko jeśli sam określasz, że to ma być "tani aparat do focenia", to nie wydaje mi się, żeby 8000 złotych to było "tanio". Przeciętne wynagrodzenie w Polsce w ubiegłym roku wyniosło ok. 5900 złotych netto. Przeciętne, czyli takie, które zarabia większość osób. Są osoby, które zarabiają mniej. Jak odliczysz sobie z tego koszt wynajmu (bądź rat na hipotekę) mieszkania, kosztów utrzymania i jedzenia, to zostanie ci nieco ponad 2000zł. Jeśli potrzebujesz dojeżdżać do pracy, to może się zmieścisz, a może nie. Trudno powiedzieć. Mając 2000 złotych musiałbyś całość tej kwoty odkładać przez 4 miesiące, żeby kupić samo body. Dokładając do tego jeszcze jeden pełnoklatkowy obiektyw, to masz prawie pół roku. Czy naprawdę sądzisz, że aparat na który przeciętna osoba musi odkładać pieniądze przez pół roku jest "tani"?Nikon kalkulując cenę nie kieruje się raczej wyłącznie zarobkami w Polsce. Oczywiście pisząc tani mam na myśli czasy obecne i to jak wygląda rynek. Panasonic S5II, z którym Zetka będzie konkurować jest właściwie wyceniony identycznie. I co pewnie niektórych zszokuje też ma dwa sloty na karty SD, mimo, że to marka, która definitywnie kojarzy się z nagrywaniem video wysokiej jakości. Tańszych opcji oferujących równie wiele chyba nie ma więc Z5II moim zdaniem (i chyba większości świata) jest względnie tani. Co nie znaczy, że dostępny dla każdego od ręki w przerwie między odsetkami za kredyt na mieszkanie i nowym aparatem ortodontycznym dla dziecka. To nie wina Nikona, że zarobki w Polsce są jakie są. Ale też nie za bardzo rozumiem tego wywodu w kwestii ceny, bo dodanie kolejnej funkcji w postaci slotów na karty CFE dodatkowo by tę cenę podniosło. Kto wie, może wtedy trzeba by również przeprojektować wnętrze aparatu by zapewnić lepsze chłodzenie co by jeszcze dodatkowo wywindowało koszty produkcji. Tego nie wiem, ale dopuszczam i taką ewentualność.
Masz dużo racji zbyk, ale mały obrazek nie ma żadnej magii. Magię tworzy fotograf, jak mu się uda. Najlepsze jednak jest zdanie I zaróbmy na tym ostatni raz. :D Oni najchętniej by chcieli ciągle zarabiać na tym samym i więcej, więcej... Miejmy nadzieję że Z50II jest faktycznie ostatnim aparatem dla matrycy 20mpx. Z Z5 nie odwalili takiego numeru, bo pewnie już im się nie opłaca wstawiać matrycy z D750 no i nie krzyknęli by sobie więcej kasy, bo ludzie by ich zjedli w takim przypadku, a tak. Jest progres, nowsze bebechy, to walnijmy cenę graniczną dla tego rodzaju sprzętu i po temacie. Część świata łyknie od razu, a taki trzeci świat, jak Polska (bez znaczenia dla wyników Nikona), będzie czekał na promocje, które będą, jak Nikon już swoje zarobi. Tak czy inaczej w porównaniu do Z50II, taki Z5II zapowiada się na prawdę świetnie. Dla zwykłego fotografa jest aż nadto.
https://www.optyczne.pl/992.1-artyku%C5%82-Nikon_Z5_II_w_naszych_r%C4%99kach.html
paparapa
05-04-2025, 11:53
Najniższe z pełnoklatkowców. Cropy to inna kategoria i przepływ z DX na FX nie jest chyba wielki. Być może z FX na DX jest większy. Skoro część osób chce mniejszych i lżejszych (i poszli np do Sony albo w 4/3).
Na przyszłość się poprawię, ale myślałem, że to dość oczywiste, że pisałem o najniższej półce wśród aparatów pełnoklatkowych..
Może to nie jest zbyt poprawne, ale dla mnie aparat jest aparat. FF czy jakiś crop. Finalnie oglądam zdjęcie a nie exif.
Formalny podział tworzy pole do popisu dla statystyków. :)
Dla przeciętnego zjadacza bagietek istotna jest cena aparatu. I zaryzykuję stwierdzenie, że większość populacji nie interesuje się co jest FF, DX czy crop. Ma to tam, gdzie słońce nie dochodzi.
cz4rnuch nie poprawiaj się. To szkodzi sercu i dobremu samopoczuciu. :)
Nie wiem ilu tu z Was to typowi niedzielni fotografowie jak ja. Mam jakieś pieniądze na hobby, które wydając nie skazuję rodziny na głód, ale żadne moje zdjęcie nigdy nie zarobi na sprzęt więcej niż ewentualnie sporadycznym słowem uznania. A obecność tej niszy rozumieją chyba tylko koledzy cza4rnuch i OjTam :)
Fakt, że cenowo moim zdaniem trochę popłynęli ale po czasie powinien stanieć. Teraz jest spoko, bo osoba (jak ja) zastanawiająca się nad wejściem w zabawę z fotografią (lub powrotem z zamierzchłych czasów, jak ja) może znaleźć sprzęt kosztujący tyle, co dobry telefon - Z5 pierwszej generacji. Aparat dający sporo możliwości, wiele frajdy i magię FF. Natomiast gdy jego zabranie powstanie dość dużą luka, bo Z5 II został tak bogato doposażony, że (nawet tu) pojawiają się szaleńcy, traktujący go jak sprzęt pozycjonowany półkę, albo i dwie wyżej. Będzie musiał tanieć.
Nie sądzę, że ktoś idący z pierwszego Z6, mający do wyboru trzecią generację będzie jakoś intensywnie zerkać w stronę tego korpusu, różnica w cenie jest obecnie taka jak w szybkich kartach SD/CFE.
Mam nadzieję, że to jest trochę aparat w stylu weźmy matrycę, która raz już sprzedaliśmy w Z6 II, procesor, który sprzedaliśmy już raz w Z8/9, drugi w Zf... Tu lista sprzętu i bajerów, które już znamy... I zaróbmy na tym ostatni raz.
Jakie to przewagi ma w fotografii krajobrazowej czy okolicznościowej Z6III nad Z5II?
Gdybym potrzebował puszkę z 24Mpx do takich zastosowań, to bym ją kupił.
Różnica w cenie do Z6III to ca. 2,5 KPLN. A podejrzewam że za niedługo jeszcze trochę stanieje.
Wszystkie puszki są produkowane według przepisu który tu zamieściłeś " weźmy matrycę, która raz już sprzedaliśmy w Z6 II, procesor, który sprzedaliśmy już raz w Z8/9, drugi w Zf... "
To przepis stary jak nasz świat. :)
Czym dłużej robi się zdjęcia, tym bardziej świadomie wybiera się sprzęt do tej zabawy. A to z racji doświadczenia, które się zdobyło.
Zakupy według rozmiaru ego czy zachcianek odchodzą do lamusa. Kupuje się według faktycznych potrzeb.
Może to nie jest zbyt poprawne, ale dla mnie aparat jest aparat. FF czy jakiś crop. Finalnie oglądam zdjęcie a nie exif.
Może to jest dobre podejście. Czy m4/3 i aparaty w telefonach też się w to wliczają? Przy kupnie nie zwracasz uwagi na to jakiej wielkości jest matryca?
Dla przeciętnego zjadacza bagietek istotna jest cena aparatu. I zaryzykuję stwierdzenie, że większość populacji nie interesuje się co jest FF, DX czy crop. Ma to tam, gdzie słońce nie dochodzi.
Mówimy o całej populacji czy o grupie docelowej aparatów ogólnie (bez podziału na wielkość matrycy)?
paparapa
05-04-2025, 13:27
Może to jest dobre podejście. Czy m4/3 i aparaty w telefonach też się w to wliczają? Przy kupnie nie zwracasz uwagi na to jakiej wielkości jest matryca?
Ileż to razy przeczytałem tutaj, że dobre zdjęcie nie musi być perfekcyjne techniczne. Ma mieć to coś...
Czyżbyś to podważał dla przypadków kiedy nie zostało zrobione FFem? :)
Zrobiłem trochę zdjęć MFT i są tematy gdzie spisuje się bardo dobrze, a nie urywa pasków w plecaku. :)
Świadomie kupiłem taki sprzęt znając jego wady i zalety.
Zresztą tak samo było gdy kupowałem FF z 45Mpx.
Wychodzę z założenia, że trzeba wykorzystywać cechy sprzętu do konkretnych zastosowań,
Mówimy o całej populacji czy o grupie docelowej aparatów ogólnie (bez podziału na wielkość matrycy)?
To zależ jakiego oczekujesz wyniku procentowego... :)
A na poważnie... Znam parę osób używających lustrzanki i bezlustra, które nie wiedzą co to crop.
To że Ty, i inni na tym i na innych forach to wiedzą, nie znaczy że innym to spędźa sen z powiek i jest do czegoś potrzebne.
Oni chcą zrobić kilka zdjęć na urlopie i tyle.
Ileż to razy przeczytałem tutaj, że dobre zdjęcie nie musi być perfekcyjne techniczne. Ma mieć to coś... .
Prawda.
Czy to oznacza, że mamy fotografować smartfonami i nie rozmawiać o sprzęcie?
Jest np. kwestia możliwości zrobienia określonych zdjęć.
Oddzielmy sprawy techniczne od artyzmu, że tak to ujmę.
Wychodzę z założenia, że trzeba wykorzystywać cechy sprzętu do konkretnych zastosowań, .
Jak najbardziej. I na odwrót - konkretne zastosowanie - określony sprzęt.
Czy to znaczy, że innym sprzętem się nie da?
A na poważnie... Znam parę osób używających lustrzanki i bezlustra, które nie wiedzą co to crop.
To że Ty, i inni na tym i na innych forach to wiedzą, nie znaczy że innym to spędźa sen z powiek i jest do czegoś potrzebne.
Spoko. Czy to znaczy, że profesjonaliści i zaawansowani amatorzy nie mają mieć wiedzy w tym temacie? Sam pisałeś o sprzęcie do konkretnych zastosowań. Sprzęt różnych formatów ma (generalnie) inne zastosowanie. No i co ze zdaniem jakie napisałeś:
.. dobre zdjęcie nie musi być perfekcyjne techniczne. Ma mieć to coś... .
???
Oddzielmy technikę od artyzmu. To wszystko jest zdecydowanie bardziej złożone.
Ileż to razy przeczytałem tutaj, że dobre zdjęcie nie musi być perfekcyjne techniczne. Ma mieć to coś...
Czyżbyś to podważał dla przypadków kiedy nie zostało zrobione FFem? :)
Z której części mojego postu to wyczytałeś?
Zrobiłem trochę zdjęć MFT i są tematy gdzie spisuje się bardo dobrze, a nie urywa pasków w plecaku. :)
Świadomie kupiłem taki sprzęt znając jego wady i zalety.
Zresztą tak samo było gdy kupowałem FF z 45Mpx.
Wychodzę z założenia, że trzeba wykorzystywać cechy sprzętu do konkretnych zastosowań,
Czyli do różnych zastosowań dobierasz konkretny sprzęt? Przed chwilą napisałeś "dla mnie aparat jest aparat. FF czy jakiś crop" - to się nie wyklucza?. Czy dobre zdjęcie nie musi być perfekcyjne technicznie?
Może tak było w czasach DLSR entry level, z modelami D3xxx/D5xxx. Wtedy był prawdziwy boom jeśli chodzi o osoby mało interesujące się technikaliami. Teraz te osoby pewnie przesiadły się na smartfony. Takie są moje obserwacje. Oczywiście nadal zdarzają się ignoranci patrzący tylko na cenę.
paparapa
05-04-2025, 16:42
Prawda.
Czy to oznacza, że mamy fotografować smartfonami i nie rozmawiać o sprzęcie?
Jest np. kwestia możliwości zrobienia określonych zdjęć.
Oddzielmy sprawy techniczne od artyzmu, że tak to ujmę.
Jak najbardziej. I na odwrót - konkretne zastosowanie - określony sprzęt.
Czy to znaczy, że innym sprzętem się nie da?
Spoko. Czy to znaczy, że profesjonaliści i zaawansowani amatorzy nie mają mieć wiedzy w tym temacie? Sam pisałeś o sprzęcie do konkretnych zastosowań. Sprzęt różnych formatów ma (generalnie) inne zastosowanie. No i co ze zdaniem jakie napisałeś:
???
Oddzielmy technikę od artyzmu. To wszystko jest zdecydowanie bardziej złożone.
To znaczy tylko tyle, że zdecydowana mniejszości, czyli fotografom, artystom, a właściwie branży foto wydaje się, że to jest najważniejsza rzecz na świecie. :)
Ja nigdzie nie napisałem powyżej, że tak nie można czy że to jest złe.
Mnie nie zajmują specjalnie specyfikacje puszek czy szkieł. To są lepsze lub gorsze narzędzia, które trzeba opanować jeśli chce się marzyć o przyzwoitym foceniu.
Nie puszka za milion monet czyni fotografem. To ślepy zaułek.
Chętniej poczytałbym o samych zdjęciach jak to bywało kiedyś.
Myślę że jeszcze znalazłoby się parę osób takimi preferencjami.
Niestety obecnie forum utraciło dawny balans pomiędzy tematami technicznymi a fotografią jako taką.
Odbieram je obecnie jak przedłużenie "tubowego" bloku reklamowego. :)
Przypomnę, że ta wymiana zdań rozpoczęła się od mojego zrównania pełnej klatki i cropów. Ośmieliłem się napisać coś co nie jest zgodne z jednym z fundamentów tej grupy ludzi.
I właściwie od tego momentu muszę się tłumaczyć... :)
Jeśli ktoś żyje tymi, tak istotnymi dla niego tematami to niech się spełnia. Szanuję jego poglądy i oczekuję w wzajemności tego samego.
Na temat artyzmu wypowiadać się nie będę. Taka dyskusja móż zaprowadzić tylko na manowce. :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Z której części mojego postu to wyczytałeś?
Czyli do różnych zastosowań dobierasz konkretny sprzęt? Przed chwilą napisałeś "dla mnie aparat jest aparat. FF czy jakiś crop" - to się nie wyklucza?. Czy dobre zdjęcie nie musi być perfekcyjne technicznie?
Może tak było w czasach DLSR entry level, z modelami D3xxx/D5xxx. Wtedy był prawdziwy boom jeśli chodzi o osoby mało interesujące się technikaliami. Teraz te osoby pewnie przesiadły się na smartfony. Takie są moje obserwacje. Oczywiście nadal zdarzają się ignoranci patrzący tylko na cenę.
Sztuka dobrej konwersacji polega na tym aby powiedzieć nie mówiąc czy pisząc .... :)
I nie ma sprzeczności w tym co napisałem o puszkach z różnymi sensorami. To wszystko są aparaty foto najlepiej sprawdzające się w konkretnych sytuacjach.
Nie chce mieć jednej najlepszej uniwersalnej puszki do "niczego".
Tylko sprzęt który jest mi potrzebny, i spełnia moje potrzeby.
Lekceważysz to, że innym może zależeć na tym, na czym Tobie nie zależy. Przy podróżach mały lekki sprzęt się przyda, duża GO w krajobrazach przeważa w większości zdjęć. To też przydatne przy macro. I teleobiektywy (np te w 4/3) o takim samym kącie widzenia są mniejsze niz ich odpowiedniki w FF. Natomiast baaardzo wielu fotografom zależy na większej powierzchni sensora, zbiera więcej światła = lepsze wysokie ISO. Większa DR. Więcej Mpx - więcej detalu. No i chyba najistotniejsza przewaga - płytsza GO. FF jest bardziej uniwersalne. Jak się do tego doda, że producenci też tak uważają traktując półkę APS-C po macoszemu to ciężko polemizować z taką większością poglądów.
Mi na wysokich ISO nie zależy, natomiast w stronę wielu Mpx spoglądam. Stąd moje zainteresowanie średnim formatem, w stronę DX nie tylko nie patrzę, ale czasami zapominam mówiąc o Nikonie, że on ma puszki typu Z50. Dla mnie ten sprzęt nie istnieje. Podkreślam że dla mnie, bo nie mam zamiaru urażać kogokolwiek, to ma i się dobrze czuje w APS-C czy 4/3 bo do jego celów jest optymalne.
KadryZpodróży
06-04-2025, 11:31
Do podróży z moich obserwacji większość ludzi wykorzystuje smartfony. Bardzo mało widzę jakiś nowszych Olympusów czy ogólnie formatu 4/3. Starsi często używają lustrzanek typu D90 i tym podobne.
Odnośnie Z5II to uważam, iż obecnie jego cena nie jest atrakcyjna i zwyczajnie trzeba poczekać, aż skończy się podatek od nowości. Za okolice 6 tysięcy można to body rozważyć a obecnie brać w ciemno Z5 za połowę ceny nowszego i robić zdjęcia.
To znaczy tylko tyle, że zdecydowana mniejszości, czyli fotografom, artystom, a właściwie branży foto wydaje się, że to jest najważniejsza rzecz na świecie. :).
Tak, to najważniejsza rzecz na świecie. Nawet we wszechświecie. Znasz kogoś, kto tak uważa? Może jest tu na forum?
Mnie nie zajmują specjalnie specyfikacje puszek czy szkieł. To są lepsze lub gorsze narzędzia, które trzeba opanować jeśli chce się marzyć o przyzwoitym foceniu.
Czyli zajmują Cię niespecjalnie. W jaki sposób w takim razie dobierasz sprzęt do różnych zastosowań niespecjalnie znając specyfikacje? I po co dobierasz, skoro dobre zdjęcie nie musi być technicznie perfekcyjne?
Nie puszka za milion monet czyni fotografem. To ślepy zaułek.
Możemy pobawić się w truizmy :) Tym razem zapytam odwrotnie - znasz kogoś, kto tak nie uważa? Może jest tu na forum?
Dlaczego puszka za milion monet nie czyni fotografem? Czyni to mniej niż puszka za 100zł?
Co wg Ciebie w takim razie czyni fotografem?
Przypomnę, że ta wymiana zdań rozpoczęła się od mojego zrównania pełnej klatki i cropów. Ośmieliłem się napisać coś co nie jest zgodne z jednym z fundamentów tej grupy ludzi.
I właściwie od tego momentu muszę się tłumaczyć... :)
Jeśli ktoś żyje tymi, tak istotnymi dla niego tematami to niech się spełnia. Szanuję jego poglądy i oczekuję w wzajemności tego samego.
cz4rnuch żyje takimi tematami, bo napisał, że Z5II to najniższa pólka FF? Teraz chociaż wie co jest jego fundamentem.
I nie ma sprzeczności w tym co napisałem o puszkach z różnymi sensorami. To wszystko są aparaty foto najlepiej sprawdzające się w konkretnych sytuacjach.
Nie chce mieć jednej najlepszej uniwersalnej puszki do "niczego".
Tylko sprzęt który jest mi potrzebny, i spełnia moje potrzeby.
To skąd wiesz który jest Ci potrzebny i który sprawdzi się w konkretnych sytuacjach, skoro niespecjalnie znasz jego specyfikację? FF czy crop? Who cares. ;)
//edit
Z5II w portrecie:
https://www.youtube.com/watch?v=2c4MTrnCeeI&t=8s&ab_channel=JuliaTrotti
paparapa
06-04-2025, 14:17
Tak, to najważniejsza rzecz na świecie. Nawet we wszechświecie. Znasz kogoś, kto tak uważa? Może jest tu na forum?
Czyli zajmują Cię niespecjalnie. W jaki sposób w takim razie dobierasz sprzęt do różnych zastosowań niespecjalnie znając specyfikacje? I po co dobierasz, skoro dobre zdjęcie nie musi być technicznie perfekcyjne?
Możemy pobawić się w truizmy :) Tym razem zapytam odwrotnie - znasz kogoś, kto tak nie uważa? Może jest tu na forum?
Dlaczego puszka za milion monet nie czyni fotografem? Czyni to mniej niż puszka za 100zł?
Co wg Ciebie w takim razie czyni fotografem?
@cz4rnuch (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38380) żyje takimi tematami, bo napisał, że Z5II to najniższa pólka FF? Teraz chociaż wie co jest jego fundamentem.
To skąd wiesz który jest Ci potrzebny i który sprawdzi się w konkretnych sytuacjach, skoro niespecjalnie znasz jego specyfikację? FF czy crop? Who cares. ;)
//edit
Z5II w portrecie:
https://www.youtube.com/watch?v=2c4MTrnCeeI&t=8s&ab_channel=JuliaTrotti
Czy Ty jeszcze potrafisz normalnie wymieniać poglądy bez złośliwości, przeinaczania, wyciągania z kontekstu i robienia z rozmówcy łosia?
Zachowujesz się jak przedszkolak który:
1) wszystko wie najlepiej.
2) zawsze musi mieć rację.
A jak jej nie ma, patrz punkt pierwszy.
Ja też potrafię być złośliwy.
Więc może przejdź się do parku. Przewietrz trochę głowę. Ochłoń i zrób parę fotek ławeczkom.
Aparatem z najlepszym AFem w galaktyce za milion monet.
Nie można by uprzątnąć tego "pobojowiska" ?
Drogi w porównaniu z czym?
Sony A7 III [z 2018-02-27 ]: 6500 zł
Spokojnie stanieje. Pół roku i będzie stała cena 7kzł, a na BF 2025 po 6-6,5kzł
87222
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z5ii-initial-review-entry-level-full-frame#HC
Ciekawa informacja o ilości zdjęć na jednej baterii to pozycja gorsza od starszej wersji i na tym zestawieniu jedynie Canon wypada gorzej,ciekawe jak będzie w rzeczywistości bo dane wg. CIPA .
Fajne zestawienie. Zastanawiałem się, czy nowy Z5II zjada S5II. Nie zjada.
Pod względem AF -to podobno zjada.
https://petapixel.com/2025/04/02/nikon-z5-ii-hands-on-first-impressions-review-way-beyond-entry-level/
W S1RII też piszą, że AF... https://www.dpreview.com/articles/3898858708/panasonic-lumix-dc-s1rii-autofocus-summary
Czy Ty jeszcze potrafisz normalnie wymieniać poglądy bez złośliwości, przeinaczania, wyciągania z kontekstu i robienia z rozmówcy łosia?
Tylko dopytywałem o Twoje poglądy, nawet nie wyraziłem swojego :) Czy to jest robienie z kogoś łosia?
Jak już, to ja odnoszę zupełnie odwrotne wrażenie - chciałeś zrobić łosi z:
- wszystkich dzielących aparaty względem wielkości matrycy, nawet zrobiłeś ich szczegółową analizę i wiesz co jest ich fundamentem, bo dla Ciebie aparat to aparat, nieważne czy FF czy crop
- fotografów / artystów, którym niby wiedza czym jest crop wydaje się najważniejsza na świecie
- ludzi interesujących się specyfikacją danego aparatu, bo Ty tym się niespecjalnie zajmujesz, choć dobierasz sprzęt do różnych zastosowań
Wszystko okraszone bardzo wyszukanym truizmem.
Twoje rady o parku i ławeczkach pominę, bo nie jestem złośliwy i nie będę się odgryzać w taki sam, dziecinny sposób.
Ciekawa informacja o ilości zdjęć na jednej baterii to pozycja gorsza od starszej wersji i na tym zestawieniu jedynie Canon wypada gorzej,ciekawe jak będzie w rzeczywistości bo dane wg. CIPA .
Może to przez ten jaśniejszy wizjer? Niby Z5 miał maksymalnie 1000 nitów, a Z5II ma mieć 3000 nitów.
W moim przypadku do AF w S5II nie mam zastrzeżeń, ale ja nie używam w zasadzie nigdy śledzenia. Kiedyś z ciekawości użyłem śledzenia oka i to w GFXie. Chyba nawet trafił z tego co pamiętam. Później przełączyłem na pojedynczy punkt i tak zostało.
Fajne zestawienie. Zastanawiałem się, czy nowy Z5II zjada S5II. Nie zjada.
To są bezpośredni konkurenci. Chyba nawet matryce mają te same od Sony, ale mogę się mylić. Lumix pewnie lepsze wideo i stabilizacja. Nikon bardziej skoncentrowany na funkcjach foto. Jeżeli Lumix często schodzi do 6500zl w promocjach to oznacza, że z5II też będzie spadał z ceny.
Chyba inne mają matryce. Na obniżkę z rok pewnie trzeba będzie poczekać.
Nie wiadomo, czy te same, czy inne, ale wyniki są na tyle zbliżone, że to mogą być bliźniacze matryce (Z5II nie sprawdzali, ale powinna być na poziomie Z6II/Zf):
https://i.imgur.com/qCAkv4R.png
Różne odmiany IMX410? Trzeba by rozebrać puszki i zerknąć na oznaczenia. Ktoś chętny? :mrgreen:
Co do promocji/obniżki cen... Z6III trafił na promkę tuż po premierze, więc może i z Z5II też tak będzie?
paparapa
07-04-2025, 07:58
Nie wiadomo, czy te same, czy inne, ale wyniki są na tyle zbliżone, że to mogą być bliźniacze matryce (Z5II nie sprawdzali, ale powinna być na poziomie Z6II/Zf):
https://i.imgur.com/qCAkv4R.png
Różne odmiany IMX410? Trzeba by rozebrać puszki i zerknąć na oznaczenia. Ktoś chętny? :mrgreen:
Co do promocji/obniżki cen... Z6III trafił na promkę tuż po premierze, więc może i z Z5II też tak będzie?
Sprawdzanie oznaczeń nie koniecznie da odpowiedź na to pytanie.
Ten sam sensor dla różnych kontrachentów może mieć, i raczej ma inny numer.
Może to przez ten jaśniejszy wizjer? Niby Z5 miał maksymalnie 1000 nitów, a Z5II ma mieć 3000 nitów.
Zapewne ma jakiś wpływ możliwe że szybszy procesor potrzebuje więcej energii i wydajniejsza stabilizacja tak czy inaczej dodatkowe baterie przydadzą się na długie wypady lub powerbank.
Z5II dopiero wchodzi. YT na razie zachwyca się. Kampania reklamowa godna podziwu. Ciekaw jestem, wybiegając w przyszłość na co przypuszczalnie będzie narzekał za 3 lata potencjalny użytkownik NZ5II gdy będzie wychodził NZ5III i NZ6IV.
Na to samo co narzekają wszyscy za każdym razem jak tylko pojawia się nowa "zabawka". Że autofocus nie dawał rady, że zdjęć się tym nie dało robić, że ...
Zapewne ma jakiś wpływ możliwe że szybszy procesor potrzebuje więcej energii i wydajniejsza stabilizacja tak czy inaczej dodatkowe baterie przydadzą się na długie wypady lub powerbank.
Co do stabilizacji, to trochę N kulki poleciał. Te 7.5EV (wg CIPA) to jest wspólna stabilizacja IBIS i VR z 24-120/4. Jest drobnym druczkiem info...
I może stąd różnica w wydajności akumulatora? Wliczone zużycie energii przez Z24-120/4. <-błędna informacja, ignorować.
I jeszcze coś... Skoro VR podane z obiektywem, to dlaczego go nie ma w zestawach kitowych?
Co do stabilizacji, to trochę N kulki poleciał. Te 7.5EV (wg CIPA) to jest wspólna stabilizacja IBIS i VR z 24-120/4. Jest drobnym druczkiem info...
I może stąd różnica w wydajności akumulatora? Wliczone zużycie energii przez Z24-120/4.
I jeszcze coś... Skoro VR podane z obiektywem, to dlaczego go nie ma w zestawach kitowych?
To który 24-120/4 oni brali do testów? Tego na bagnet F?
https://i.imgur.com/niFIVWR.png
Ztkę. Fakt, ona nie ma stabilizacji. Mój błąd, źle zapamiętałem.
Dałeś teraz na czerwono, aby wszyscy zapamiętali ;)
Wiesz przecież, że Jacek dał Ci już dwa ostrzeżenia, a jak wiadomo za trzecim wysyła swoich przyjaciół flagellantów. Ja sześćdziesioną nie jestem, więc u mnie jesteś bezpieczny, ale może być tu jakiś "życzliwy". Zrób zapas prowiantu i przyczaj się gdzieś kilka dni.
Dorzucę jakiś filmik w temacie, bo jeszcze też znowu dostanę minusa.
AF w 14kl/s:
https://www.youtube.com/watch?v=Ccgy_GIp0rM&ab_channel=optyczne
Schwefel
08-04-2025, 00:12
Jak rozumieć ten zapis w odniesieniu np do samochodu, który wypełnia 90% kadru? Na obrzeżach będzie poruszony wykorzystując w pełni możliwości IBIS?
Wind Mill
08-04-2025, 13:05
Nie wiem czy auto będzie poruszone czy nie, ale kojarzę iż w nowych puszkach jest opcja utrzymywania stabilizacji dla punktu ostrzenia.
Z tego wniosek, iż inne obszary kadru mogą być mniej skutecznie stabilizowane.
Nie wiem w jakim zakresie matryca jest ruszana dla odchyłów, i jak to się ma do płaszczyzny ostrości (a dokładnie jej głębi), ale coś może być na rzeczy.
Michaelius
09-04-2025, 12:37
W sumie likwiduje główną wadę Z5 czy ograniczenie liczby klatek. Plus lepsza matryca sporo na plus.
Dla mnie idealny by sobie kiedyś go dokupić (za kilka lat jak stanieje bo będą wypuszczać Z5 III 8-)) i mieć Z5 jako zapas albo jeździć na dwa body by nie wachlować szkłami.
Zwłaszcza , że zachowany jest układ kart pamięci i zasilanie z tego samego EN-EL15c więc ładnie to się spina logistycznie w całość.
grissley
09-04-2025, 16:42
Mnie cieszy obudowa taka sama jak w Z6/7. A jeszcze bardziej odwracany ekran LCD.Jak to trudno wszystkim dogodzić... Ja nie cierpię tego typu ekranu. To jedna z tych rzeczy które psują mi radochę z używania. Zamiast podważyć ekranik od góry albo od dołu żeby mieć kąt, za każdym razem muszę odchylić taflę ekranu na bok i przekręcić (do tego mająć toto z boku), a potem z powrotem przekręcić i złożyć. Niby pierdoła, a szlag mnie trafia i krew zalewa za każdym razem. Jeśli dadzą jakieś sensowne (dla mnie) body gdzie znowu będzie "tilting" ficzer to natychmiast puszczam swojego Z6III do ludzi i zmieniam puchę...
paparapa
09-04-2025, 21:41
Jak to trudno wszystkim dogodzić... Ja nie cierpię tego typu ekranu. To jedna z tych rzeczy które psują mi radochę z używania. Zamiast podważyć ekranik od góry albo od dołu żeby mieć kąt, za każdym razem muszę odchylić taflę ekranu na bok i przekręcić (do tego mająć toto z boku), a potem z powrotem przekręcić i złożyć. Niby pierdoła, a szlag mnie trafia i krew zalewa za każdym razem. Jeśli dadzą jakieś sensowne (dla mnie) body gdzie znowu będzie "tilting" ficzer to natychmiast puszczam swojego Z6III do ludzi i zmieniam puchę...
A ja nie używam ekranu prawie wcale. Dla tych paru razy mogę chwilę powalczyć.
A odwrócenie go powoduje że nie muszę się przejmować, że go uszkodzę guzikami, suwakiem kurtki czy czymś innym.
no właśnie może chodzi o to, że odchylany lubią ci, którzy z niego sporadycznie korzystają? Ja bardzo często przy rodzinnych spotkaniach robię zdjęcia z perspektywy paruletnich dzieci i uchylany ekran to jest błogosławieństwo, w czasie opuszczania lub podnoszenia aparatu mam go gotowego do szukania kadru (poza pionami i tu jest ból), natomiast jak sobie wspominam jak bardzo mnie irytował gibaniec-wywijaniec.... Może jakby ktoś wymyślił, żeby chociaż były tam zastosowane 2 ekrany... w sensie, żeby trzeba bylo tylu fikołków robić, to spoko... Ale pewnie taniej już wyjdzie rozwiązanie z Z8/9
Fuji już dawno pomyślało i wyższe modele maja uchylny również w pionie, albo jak kto woli w poziomie na bok.
Wszystkim się nie dogodzi kiedyś nie było ekranów obracanych -przechylanych i też się fotografowało, wydaje mi się że ten "gibany" bardziej służy filmowcom jak fotografom.
Ja jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony i są sytuacje kiedy odchylenie w bok i w dół mi pomaga ze względu na "kargulowaty" wzrost :D
grissley
10-04-2025, 15:17
To fakt, że kiedyś nie było odchylanych - pamiętam jak fotografowie wyciągali te swoje D2x-y itp (F5tki czasem ;) ) i siekli po prostu seriami na oślep znad głowy, na zasadzie, że coś się złapie. No ale to trochę tak, jakby mówić, że kiedys synchronizatorów w skrzyniach biegów nie było i też się jechało. No niby tak, aaale...
Mi też się wydaje, że to gibanie to pod filmowców. Ogólnie jakoś mam wrażenie, że coraz bardziej wszystko ku filmowaniu ciąży. Cni mi się do czasów, kiedy potencjalna możliwość filmowania aparatem wywoływała uśmiechy politowania i masowe komentarze, że my tu zajmujemy się aparatami FO-TO-GRA-FICZ-NYMI...
Luuuz, Z6V i Z5IIII już pewnie ten podwójny mechanizm dostaną. N z niektórymi rozwiązaniami zawsze z tyłu. :lol:
grissley
10-04-2025, 15:36
Luuuz, Z6V i Z5IIII już pewnie ten podwójny mechanizm dostaną.Nie wiem, czy Waść nadmiernym optymizmem nie grzeszysz...
Nie wiem, czy Waść nadmiernym optymizmem nie grzeszysz...
Nikon to jednak konserwatywna marka, tak jak niektórzy posiadacze ;) Pamiętam narzekania na premierę D750 i gibany ekranik - bo się urwie, bo się otworzy w torbie, trzeba będzie zakleić czarną taśmą... Po tylu latach nawet nick pamiętam :D
Nie wiem, czy Waść nadmiernym optymizmem nie grzeszysz...
Tak samo było przy przegubowcu, co Z6III dostał. Z6IV też go będzie miał, a Z6V już podwójny. Tak to jakoś idzie. :p
Bo marudzenie to nasza dyscyplina narodowa :) od takich rozwiązań nie cofniemy się w rozwoju technologicznym
grissley
10-04-2025, 15:52
Może @TOP67 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) opracuje patent jak przerobić gibańca z Z6III na takiego z dodatkowym uchylaniem? Ja bym się pisał na taką przeróbkę...
Michaelius
10-04-2025, 16:32
Tak samo było przy przegubowcu, co Z6III dostał. Z6IV też go będzie miał, a Z6V już podwójny. Tak to jakoś idzie. :p
To nie konserwatyzm - oni po prostu nie chcą dać wszystkiego od razu bo to kolejna rzecz która pomaga sprzedać nową generację :p
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2025/04/the-new-Nikon-Z5II-camera-could-be-in-short-supply.jpg
😅🤣
😅🤣
O tym właśnie mówiłem w innym temacie (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319836-USA-i-c%C5%82a-na-aparaty-do-46/page8?p=4332899&viewfull=1#post4332899). To dlatego Sony czeka z a7V.
Już prawie zamówiłem, ale...
To czego brakuje mi w Sony A7 to górnego ekranu pomocniczego.
Nawet D80 miał ekranik za czasów DSLR, gdzie sens projektowania Z5 bez tego małego, aczkolwiek istotnego "dodatku".
Wolałbym Ekran odchylany jak w Z6II, górny ekran LCD, sloty SD mogą być, w końcu to UHS-II.
Jak już tak sobie marudzę i marzę jednocześnie, to poproszę:
Z5s:
- AF z Z6III/Z5II (rzekomo tożsame)
- Ekran Z Z6II
- Matryca Z6II
- Górny LCD z Z6II
- Karty - bez znaczenia.
Praca na dwóch systemach bywa kłopotliwa :P
Potwierdzone info na 100%, że Video znowu tylko na 1 kartę (brak zapisu mirror)?
lukasz_kk
12-04-2025, 21:18
Miałem górny ekran w lustrzankach, nie odczuwam jego braku w pierwszej wersji Z5. Wszystko jest w wizjerze albo na ekranie. Aczkolwiek każdy ma swoje przyzwyczajenia :)
Mam ekranik w Z6III i nie korzystam z niego
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/38556-nikon-z5ii-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe-raw
Test pokazujący jak ludzie mało wiedzą o systemie Nikona, bo go nie używają. Zapewne opinie mają bo .. posłuchali innych opinii, swoich kolegów, którzy też nie używają Nikonów.
grissley
15-04-2025, 01:01
Właśnie zauważyłem, że Z5II też ma ekran tylko gibany (jak w Z6III), a nie gibano-uchylny. Czyli jak już mi ten typ ekranu totalnie uprzykrzy moje Z6III, to tylko na Z8 mogę się przesiąść. Ale skucha :o
Michaelius
15-04-2025, 09:35
Właśnie zauważyłem, że Z5II też ma ekran tylko gibany (jak w Z6III), a nie gibano-uchylny. Czyli jak już mi ten typ ekranu totalnie uprzykrzy moje Z6III, to tylko na Z8 mogę się przesiąść. Ale skucha :o
Nie dla księgowych z Nikona :mrgreen:
Schwefel
15-04-2025, 13:44
Każdy ma swoje preferencje, ja bym chętnie zamienił ten odchylany na taki jak ma Z5II i większość Canonów, bo jednak obrócenie ekranu chroni przed rysami i uszkodzeniami a folii nie uznaję.
Dokładnie, każdy ma swoje preferencje. Mam porównanie Z5 (odchylany tylko góra dół) i Z6III (odchylany na bok i we wszystkie strony) . I szczerze mówiąc dużo bym dał, żeby w Z6III był odchylany tak jak w Z5. Strasznie mnie denerwuje ten w Z6III , no nie mogę się jakoś przyzwyczaić. :|
grissley
15-04-2025, 14:23
Dokładnie, każdy ma swoje preferencje. Mam porównanie Z5 (odchylany tylko góra dół) i Z6III (odchylany na bok i we wszystkie strony) . I szczerze mówiąc dużo bym dał, żeby w Z6III był odchylany tak jak w Z5. Strasznie mnie denerwuje ten w Z6III , no nie mogę się jakoś przyzwyczaić. :|
Mam to samo. I oczywiście rozumiem różnice preferencji - zwłaszcza dla filmiarzy gibanie jak w Z6III będzie pewnie wygodniejsze. I chyba taki jest trend na rynku, żeby iść w gibanie (np A6700).
Dla mnie wystarczy uchylanie w jednej płaszczyźnie, a w wersji "tilt" zajmuje to nanosekundę. Opcja z Z8 jest jeszcze lepsza, bo tam też uchylenie zajmuje nanosekundę, a w razie potrzeby da się (nieco karkołomnie, ale jednak) odchylić też do boku. Było podobno jakieś sony które miało "idealne" połączenie gibania i uchylania, ale nie mogę znaleźć który to był model i sprawdzić, jak to z tą idealnością.
No w każdym razie, jeśli dużo korzysta się z ekranu przy fotografowaniu i jednocześnie często trzaska się znad głowy lub z gruntu, to gibanie jest na maxa wnerwiające. Zamiast odchylić sobie jednym ruchem (nanosekunda), cyknąć fotę i zamknąć ekran (druga nanosekunda), to trzeba najpierw otworzyć i przekręcić, a potem znów przekręcić i zamknąć. To niby tylko trzy sekundy zamiast jednej nano, ale z dużo błachszych powodów ludzie samochody zmieniają, także tego ;)
Wind Mill
15-04-2025, 20:04
...No w każdym razie, jeśli dużo korzysta się z ekranu przy fotografowaniu i jednocześnie często trzaska się znad głowy lub z gruntu, to gibanie jest na maxa wnerwiające. Zamiast odchylić sobie jednym ruchem (nanosekunda), cyknąć fotę i zamknąć ekran (druga nanosekunda), to trzeba najpierw otworzyć i przekręcić, a potem znów przekręcić i zamknąć. To niby tylko trzy sekundy zamiast jednej nano, ale z dużo błachszych powodów ludzie samochody zmieniają, także tego ;)
A co pionami? Znad głowy czy z gruntu? Gibanie ratuje sprawę, odchylanie jest bezużyteczne.
Poza tym sorry, jeśli odchylenie ekranu zajmuje nanosekundę to jego dodatkowe obrócenie zajmuje druga nanosekundę. :)
W D5100 miałem podobny system i jakoś nigdy nie płakałem z powodu konieczności obracania ekranu, chwaląc sobie możliwość jego transportowego spoczynku w pozycji "do korpusu". ;)
paparapa
15-04-2025, 21:27
A co pionami? Znad głowy czy z gruntu? Gibanie ratuje sprawę, odchylanie jest bezużyteczne.
Poza tym sorry, jeśli odchylenie ekranu zajmuje nanosekundę to jego dodatkowe obrócenie zajmuje druga nanosekundę. :)
W D5100 miałem podobny system i jakoś nigdy nie płakałem z powodu konieczności obracania ekranu, chwaląc sobie możliwość jego transportowego spoczynku w pozycji "do korpusu". ;)
A jak się postarać, to otwieranie i obrót wykonuje się w jednym ruchu. :)
Ja się tylko zastanawiam co to za przyjemność idąc "na foty" tak się śpieszyć...
Wyciągnięcie puszki z torby/plecaka - jedna nanosekunda.
włączenie puszki - jedna nanosekunda.
Otwarcie wyświetlacza - jedna nanosekunda.
Pstryk - troszkę więcej nanosekund.
Zamknięcie wyświetlacza - jedna.....
I po paru nanosekundach można wracać do domu. O ile nie walimy seriami. :mrgreen:
No chyba, że ktoś ma S5II, to odpalenie samego aparatu trwa wieki. Wiem co mówię :grin:
grissley
15-04-2025, 22:47
A co pionami? Znad głowy czy z gruntu? Gibanie ratuje sprawę, odchylanie jest bezużyteczne.Ale nie mówimy o tym, co jest technicznie użyteczniejsze, bo tutaj gibaniec rzeczywiście wygrywa. Mnie natomiast koszmarnie to gibanie wnerwia - na tyle, że pewnie wymienię puchę jak będzie na co. I wcale nie musi być to racjonalne, aczkolwiek z tego co widzę to nie jestem sam.
W tym ekraniku nie chodzi raczej o czas otwierania, tylko nienaturalne patrzenie w bok, zamiast w osi obiektywu. Przy poziomych kadrach wolę ekran uchylany., jak w Z5 Ale przy pionowych zdecydowanie wygrywa ten z Z5II i Z6III
Było podobno jakieś sony które miało "idealne" połączenie gibania i uchylania, ale nie mogę znaleźć który to był model i sprawdzić, jak to z tą idealnością.
A7rV, A9III i A1II:
https://www.optyczne.pl/upload2/277658_SA7RV_lcd.jpg
Podobne rozwiązanie mają też Panasy:
https://cdn.fstoppers.com/styles/article_med/s3/media/2025/02/22/s1rii_m-kit_backslant_k_lcd_tiltup_copy.jpg
grissley
15-04-2025, 22:54
Przy poziomych kadrach wolę ekran uchylany., jak w Z5 Ale przy pionowych zdecydowanie wygrywa ten z Z5II i Z6IIIA gdyby do stawki dołączyć ten z Z8?
A7rV, A9III i A1II (...)
Podobne rozwiązanie mają też Panasy Rewelacja
Pentax K1 miał jedyne w swoim rodzaju rozwiązanie. Mechanicznie podobno wytrzymale, ludzie testowali trzymając aparat za ekran (tylko jaki wtedy mieli obiektyw?). Ja bym sie bał.
Tu pokazali odchylanie, zakres nie jest rewelacyjny:
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/26761-pentax-k-1-test-aparatu
grissley
16-04-2025, 01:33
Pentax K1 miał jedyne w swoim rodzaju rozwiązanie. Wygląda trochę topornie, acz mogłoby być. Wydaje mi się, że idealnym, pod każdym względem lepszym od zarówno gibalca jak i od tilta jest rozwiązanie z A7RV - sprawia wrażenie zgrabnego, funkcjonalnego i wszystkichzadowalającego.
Mam ekranik w Z6III i nie korzystam z niego
Trochę się tego obawiam, że przez lata intensywnego korzystania z ekranu, zwłaszcza będąc w ruchu, mogłem się skupić na małym LCD i na tym, żeby się nie zabić po drodze wyprzedzając np. procesję wychodzącą z ciemnego kościoła na zewnątrz w pełne słońce itd.
Nie mam LCD pomocniczego w Z50 i może dlatego ciężej mi się operuje przy nagłych zmianach. Dodam, że obsługuję niemal zawsze pełen manual, włącznie z ISO.
Większego wyboru nie mam w Nikonie na ten moment. Chcąc mieć AF na poziomie powiedzmy średni top i matrycę nie większą niż 24/26 MPx mamy Z6III i Z5II, owszem, Z6III ma ekran pomocniczy ale, jeśli dobrze pamiętam, to Z6II lepiej wypadał na wysokich czułościach. Mam kilka cyklicznych wydarzeń, gdzie ISO 6400 jest powiedzmy - wyjściowe.
Czekam na testy Z5II w "życiowych" warunkach. :)
misiaczekm
22-04-2025, 16:40
Witam, zastanawiam się nad zamianą Z30 na Z 50II? Dziwi mnie tylko dość niska cena jak za nowość w porównaniu np. do Z 5II.
A dlaczego? Gorsza obudowa, ta sama matryca, lepszy procesor i AF. Z5II to inna bajka. Mamy tutaj Zf w innej obudowie. Aparat lepszy od Z5 w zasadzie pod każdym istotnym względem.
Test pokazujący jak ludzie mało wiedzą o systemie Nikona, bo go nie używają. Zapewne opinie mają bo .. posłuchali innych opinii, swoich kolegów, którzy też nie używają Nikonów.
Test mnie nie interesuje ale pliki RAW już tak tym bardziej że zrobiła się już aktualizacja NX studio i dodali Z5II :)
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20Z%205II
Porównanie Z5, Z5II, Zf i Z6III
87877
87878
87879
87880
Michaelius
08-05-2025, 10:12
A dla niekumatych co z tego wynika ?
Że stary Z5 bardzo dobrze sobie radzi.
czy dobrze rozumiem dolne wykresy, że Z5 II mie posiada podwójnego natywnego ISO?
Posiada.
Linia Z5II praktycznie na równo Zf.
Tylko na każdym wykresie dany kolor innej puszce odpowiada, więc trzeba na legendę patrzyć.
tgollob_jamessuchar
08-05-2025, 22:02
Mam i ja.
Fotografowanie w kościele przy oświetleniu w 100% LED bez wcześniejszego testu - nieprzewidywalne efekty specjalne..
Zfc z Nikonową Z 40tką f/2, a Z5 II z Nikonem Z17-28/2,8 przepinając momentami na Nikona Z 105/2,8 i Nikona Z 40/2.
AF w nowym modelu znakomity, skuteczność 100% w wykrywaniu postaci przy użyciu każdego z tych obiektywów, tryb AF-C 3D.
Zfc potrafił się pogubić. Fotografując po skosie przez ołtarz ustawiał regularnie ostrość na kwiaty czy mikrofon, czego Z5 II nie robił.
Nie bez powodu wspomniałem o oświetleniu LED. Natężenie pozwalało trzymać się komfortowego czasu 1/160s i ISO3200-4000.
Szum w Zfc już lekko nieprzyjemny, ale odszumianie zdziała cuda. Powiększeń nie będzie nikt z nich robić. Problemem były jednak pasy wynikające z odświeżania oświetlenia bardzo widoczne co ciekawe właśnie na 40mm, z Nikonem 17-28 (kiedy zamieniłem obiektywy w pewnym momencie na chwilę) zdecydowanie mniej widoczne. W Nikonie Z5 II to zjawisko nie wystąpiło w ten sposób. Zauważalne było przy zdjęciach seryjnych z biskupem, że jednolicie i doskonale oświetlony ogromny ołtarz na jednym zdjęciu bardziej oświetlony jest z lewej, a raz z prawej strony. Niewątpliwie sprawa złożona jeśli chodzi o czas migawki, a także podejrzewa chodzi także o czas czytania matrycy, tak? Chciałbym wywołać do tablicy chociażby #TOP67, aby zgłębić od podstaw to zjawisko.
Z tego powodu chętnie w to samo miejsce wezmę również i D850, i Z8, a także kusi mnie na przykład ponowny zakup Z50 II - czy procesor Expeed 7 wpłynąłby korzystnie na zniwelowanie tego zjawiska, aby mieć małego cropa użytecznego także w takich warunkach.
Jeżeli ktoś się waha co do Z5 II to zdecydowanie wygląda na to, że nie ma na co czekać, tylko brać i robić zdjęcia.
W weekend zrobię test z N180-600, jeśli czas pozwoli to także z FTZ i N200-500 - pójdę na ptaki, w tym samym miejscu, gdzie bardzo narzekałem na Zfc i Z50 II (tak samo słabo wypadły przy śledzeniu, zdjęciach seryjnych, a także niemożliwym w zasadzie śledzeniu w ciasnym kadrze poruszającej się mewy jeśli chodzi o odświeżanie EVF).
Zauważalne było przy zdjęciach seryjnych z biskupem, że jednolicie i doskonale oświetlony ogromny ołtarz na jednym zdjęciu bardziej oświetlony jest z lewej, a raz z prawej strony.
Czy to były pionowe kadry?
Takie pasy są typowe przy migawce elektronicznej (w Zf i Z5II tryb cichy). Ma to oczywiście związek z czasem odczytu matrycy, który jest odpowiednikiem najkrótszego czasu synchronizacji w migawce mechanicznej. Tu niestety dopiero Z8 i Z9 są odpowiednio szybkie. Z6III stoi pomiędzy. Efekt jest dużo mniej widoczny, a czas potrafi się dostosować do migających świateł z dokładnością do mikrosekund.
Jeżeli ktoś się waha co do Z5 II to zdecydowanie wygląda na to, że nie ma na co czekać, tylko brać i robić zdjęcia.
Tylko jaki sens ma zakup Z5 II skoro Z6III jest tylko około 900zł droższy ?
marcus777
16-05-2025, 10:13
Tylko jaki sens ma zakup Z5 II skoro Z6III jest tylko około 900zł droższy ?
Z6 III + z 24-120mm/4 + akumulator NIKON EN-EL15C za 1 zł = 12.500,-
Z5 II + z 24-120mm/4 |Akcesoria o wartości 500 zł GRATIS! = 11.998,-
Na ten moment, sam bym się skusił chyba na z6III. Różnica w wadze między tymi modelami, to jakaś mała tabliczka czekolady ( 60g). A jeśli ktoś ma wyłożone na filmowanie czy na górny wyświetlacza tylko foto, to z5II ? Sam mam spory dylemat miedzy tymi modelami.
Podobne wątpliwości były, jak wyszedł Z6III. Wtedy niewiele różnił się od Z8. Ale to efekt podatku od nowości (sam go zapłaciłem). Jeśli ktoś ma teraz kupować, to Z6III. Ale za rok sytuacja będzie inna.
Czekam na spadek ceny nie ma co się spieszyć bo teraz faktycznie Z6_3 się opłaca bardziej ale ja go nie potrzebuje, koło września cena powinna być już bardziej atrakcyjna :)
88018
marcus777
16-05-2025, 11:16
Czekam na spadek ceny nie ma co się spieszyć bo teraz faktycznie Z6_3 się opłaca bardziej ale ja go nie potrzebuje, koło września cena powinna być już bardziej atrakcyjna :)
Myślisz, że będzie ciutke taniej niż jest :)? w tej chwili nikon daje rabat. Więc chyba nie wiadomo czy cena może nie wrócić do wyższej ?:neutral:
Ale jak mawiał Rousseau: "Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." :smile:
Liczę, że będzie taniej przez analogię do innych ostatnio wydanych modeli, a NIKON różne promocje i rabaty ma co chwilę.
Na razie mam czym fotografować i cierpliwość więc może zakup będzie słodszy ;)
tgollob_jamessuchar
16-05-2025, 14:08
Czy to były pionowe kadry?
Takie pasy są typowe przy migawce elektronicznej (w Zf i Z5II tryb cichy). Ma to oczywiście związek z czasem odczytu matrycy, który jest odpowiednikiem najkrótszego czasu synchronizacji w migawce mechanicznej. Tu niestety dopiero Z8 i Z9 są odpowiednio szybkie. Z6III stoi pomiędzy. Efekt jest dużo mniej widoczny, a czas potrafi się dostosować do migających świateł z dokładnością do mikrosekund.
Nie, to były kadry poziome. W sytuacji, gdy kadr był pionowy - pasy były również pionowe. Kiepsko to wyglądało na ekranie w aparacie. Na ekranie monitora wygląda to już lepiej. Niestety przy wydruku ja je wciąż widzę. Po weekendzie zamieszczę wycinki tej samej ściany: kadr poziomy, pionowy i ten sam kadr z Z5 II.
Najogólniej Nikon Z5 II sprawia bardzo dobre wrażenie. Obrazek jest przyjemny w obróbce. Wysokie ISO użyteczne. Street foto czy fotografia ślubna, wręcz reporterska z jasnym obiektywem będzie ok. Ergonomia super. Liczba zdjęć na jednym ładowaniu też spora.
Test AF 3D z kolei - śledzenia ptaków w locie, poruszających się dynamicznie - nieco zawiódł.
Liczyłem, że będzie lepiej.
Przetestowałem Z5 II w tych samych warunkach co Zfc i Z50 II (zbiornik wodny na osiedlu a zatem w tle są i drzewa, i budynki... co do obiektów do fotografowania do wyboru są mewy śmieszki, gołębie, kawki, wrony siwe, łyski, kaczki krzyżówki). Podkreślam, że interesuje mnie przede wszystkim ruch: przelatujące ptaki, startujące z wody, podchodzące do lądowania czy po prostu lądujące na wodzie. W przypadku aparatów APS-C z mocowaniem Z nie ma mowy o żadnej kontroli nad tym gdzie jest ostrość. Jeśli w serii wyjdzie więcej niż jedno, góra dwa zdjęcia (zawsze są to te pierwsze kadry) to jest to przypadek. Ciemne ptaki na tle nieba nie do uchwycenia w ruchu. Zdjęcia seryjne jak już coś złapiemy, co porusza się w sposób przewidywalny (jednostajnie płynie na wodzie), to w wizjerze nic nie widać (jak szybko przemieszcza się, gdy ciasno kadrujemy) i nie idzie nawet tego śledzić... nawet D5300 był pod tym względem lepszy.
Z5II - jest lepiej, ale nie jest wg mnie, przy tej cenie, tak jak powinno.
Punkt ostrości zostaje wciąż lekko z tyłu przy zdjęciach seryjnych jeśli mamy tryb wykrywania ptaków (wciąż mówię o lotach - problem nie dotyczy poruszania się po ziemi czy na wodzie, ale tu tragedii nie ma też przy Z50 II). Zarówno N200-500/5,6 z FTZ, jak i N180-600.
Kiedy wyłączymy "ficzer" w postaci wykrywania ptaków jest o niebo lepiej - utrzymywanie ostrości pod punktem jest w miarę ok, choć bez rewelacji. Za dużo zdjęć "prawie trafionych" (w Zfc/Z50 II były kompletnie nieudane).
Nie można na pewno powiedzieć, że jest to pewny AF "do akcji" - jednakże w kościele dawał radę.
Co do odświeżania obrazu w wizjerze też jest o niebo lepiej niż w Zfc/Z50 II. Niemniej trzeba pamiętać, że jest to sprzęt dwukrotnie droższy od Z50 II...
Jeśli chodzi o detekcję ptaków - to tak jak w Z50 II. Gra słów. "Wykrywanie" działa świetnie, nawet kiedy nie mamy ostrości na danym obiekcie - wykrywa go obrysowując bezbłędnie, ale nie można tego równać z szybkością i dokładnością AF, to są oddzielne sprawy. Zdecydowanie łatwiej jednak uchwycić siedzącą gdzieś w trzcinie łyskę, kiedy popróbuje się z większą cierpliwością. Jest to rzeczywiście przydatna sprawa w takiej sytuacji, bo można powiedzieć, że wtedy ma zastosowanie i działa (choć też mam wrażenie, że dokładność maleje - nie jest idealna).
Podsumowując, wczoraj dokupiłem Z6 III, aby zweryfikować to wszystko po swojemu. Chętnie bym to jakoś utrwalił, ale nie chodzę nigdzie na czatownię ani nie stosuję statywu.
Mam nadzieję, że w weekend lub w poniedziałek coś uda mi się to po prostu sprawdzić. W sieci jest mowa o niewielkiej różnicy na korzyść Z6 III - liczę, że będzie jednak znaczna różnica (btw. w sieci jest też mowa, że Z50 II to "następca D500").
Pamiętam, że będąc nad Wisłą przeleciał na kilkunastu metrach dorosły bielik. Miałem Zfc z N400/4,5 VR S ("polowałem" na dzięcioła zielonego i po prostu polubiłem ten zestaw, jest poręczny, lekki i co najważniejsze razem z zestawem do makro, tj. N105VR + oświetlenie, mieści mi się w jednej torbie) - idealnie wyszło raptem jedno zdjęcie - był na tle nieba.
Słońca nie było, nie był oświetlony (choć to tak naprawdę wiele nie zmienia). Zfc za 3k PLN można to wybaczyć, ale nie chciałbym mieć już takiej sytuacji przy body za 8k PLN (ani nawet 6,8k PLN bo dokładnie tyle zapłaciłem za Z5 II - efekt upustów z poprzednich zakupów).
Do wszystkich innych zastosowań (także wykrywanie lecącej w dość sporej odległości awionetki na tle nieba - dla Z50II prawie nieosiągalna sprawa) body jest super, ale ja skupiam się na dynamice wśród ptaków i na użyteczności w tym zakresie bardzo mi zależy.
Zobaczymy co z tego mi wyjdzie.
Ps. jeszcze jedna sprawa mi się nasunęła.
Jak jest ze wzmocnieniem bagnetu w Z5 II i Z6 III? Można się bez strachu pokusić o test z FTZ i N400/2,8E FL VR? Do Zfc/Z50 II nie przyszedł mi taki pomysł w ogóle bojąc się o bagnet.
Schwefel
17-05-2025, 01:59
Przetestowałem Z5 II w tych samych warunkach co Zfc i Z50 II (zbiornik wodny na osiedlu a zatem w tle są i drzewa, i budynki... co do obiektów do fotografowania do wyboru są mewy śmieszki, gołębie, kawki, wrony siwe, łyski, kaczki krzyżówki). Podkreślam, że interesuje mnie przede wszystkim ruch: przelatujące ptaki, startujące z wody, podchodzące do lądowania czy po prostu lądujące na wodzie. W przypadku aparatów APS-C z mocowaniem Z nie ma mowy o żadnej kontroli nad tym gdzie jest ostrość. Jeśli w serii wyjdzie więcej niż jedno, góra dwa zdjęcia (zawsze są to te pierwsze kadry) to jest to przypadek. Ciemne ptaki na tle nieba nie do uchwycenia w ruchu. Zdjęcia seryjne jak już coś złapiemy, co porusza się w sposób przewidywalny (jednostajnie płynie na wodzie), to w wizjerze nic nie widać (jak szybko przemieszcza się, gdy ciasno kadrujemy) i nie idzie nawet tego śledzić... nawet D5300 był pod tym względem lepszy.
W jakim sensie w wizjerze nie widać? Chodzi o odświeżanie czy blackout? Jak wygląda % trafionych zdjęć w porównaniu do D500 albo D850? Próbowałeś tylko trybu 3D czy też innych? Bo ja mam najgorsze doświadczenia właśnie z 3D.
Ciekawe i cenne spostrzeżenia w zakresie działania AF, przymierzam się do Z5II pod kątem właśnie fruwających obiektów duże samoloty + małe modele RC które są moją kolejną pasją. Ostatnio zabrałem na na spotkanie modelarskie swojego Zf-c z kitowym 18-140 i w byłem całkiem zadowolony ze zdjęć gdzie zależało mi bardziej na udokumentowaniu wydarzenia jak na jakiś super fotach modeli w powietrzu. Małe modele są też bardzo ruchliwe i szybkie i wymagające co do działania systemów AF, na tym wyjeździe miałem odczucie, że na Z-fc jakoś lepiej i pewnie niej fotografowała jak na D7200 w zakresie pracy AF w trybie C. Czekam na dalsze wieści od użytkowników w tej materii.
Ogólnie fajny sprzęt. Bawię się nim już miesiąc i - szczególnie przy moich d90 i d610 widać pewną różnicę;)
Na chwilę obecną z minusów:
Gdy w menu aparatu chce rozjaśniać: zaznaczam zdjęcia a pojawia się info, że zdjęć nie zaznaczono.
To jednak drobiazg.
Natomiast to co mnie zawiodło to jak na razie problem z odchylanym ekranem:
Gdy ustawiam kard w pionie i odchylam ekran gaśnie mi pod różnymi kątami. Czasem na chwilę się uaktywni by gasnąć ponownie. Nie idzie robić zdjęć przy jego użyciu w pionie. Ruch aparatem, że też ma na to wpływ. Mam wrażenie jakby obraz znikał od około 1.50 metra i niżej.
Nie zależy to od tego czy obiektyw Z-kowy czy na FTZ'cie.
Pytanie:
Czy ktoś z Was się z czymś taki spotkał już z "zetkach"?
Czy, jeśli reklamować to w sklepie w którym kupiłem czy bezpośrednio w siedzibie Nikona?
Do tego dochodzi jeszcze jakiś shit z updatem NXStudio ale to nie wątek do tego.
Ogólnie super sprzęt...jak tylko wyjaśnię o co cho z tym ekranem i jak obrabiać NEFy bo NX Studio żąda po updacie jakiejś autoryzacji...na którą nie ma formularza.
Natomiast to co mnie zawiodło to jak na razie problem z odchylanym ekranem:
Gdy ustawiam kard w pionie i odchylam ekran gaśnie mi pod różnymi kątami. Czasem na chwilę się uaktywni by gasnąć ponownie. Nie idzie robić zdjęć przy jego użyciu w pionie. Ruch aparatem, że też ma na to wpływ. Mam wrażenie jakby obraz znikał od około 1.50 metra i niżej.
Nie zależy to od tego czy obiektyw Z-kowy czy na FTZ'cie.
Pytanie:
Czy ktoś z Was się z czymś taki spotkał już z "zetkach"?
Czy, jeśli reklamować to w sklepie w którym kupiłem czy bezpośrednio w siedzibie Nikona?
Nie zasłaniasz może czymś czujnika zbliżenia oka w wizjerze? Przełącz na "Tylko monitor" i zobacz czy problem zniknie.
Nie zasłaniasz może czymś czujnika zbliżenia oka w wizjerze? Przełącz na "Tylko monitor" i zobacz czy problem zniknie.
Rzeczywiście. Jest jakaś korelacja pomiędzy zasłanianiem wizjera i znikaniem obrazu. Zmiana na "Tylko monitor" tego nie niweluje, ale dzięki bo teraz wiem by trzymać się przy kadrowaniu z dala (jakieś minimum 10 cm) od wizjera. Żadnych ruchów dłoni przy wizjerze i będzie ok.
Swoja drogą ciekawe czy jakoś można to zmienić.
Tak poza tym - aparat super. Obawiałem się efektu rolling shutter ale na razie nie wystąpił. I zaskoczenie pozytywne: nie wiem jak określana jest żywotność baterii ale przed zakupem czytałem, że około 350-400 zdjęć do rozładowania.
Mi wychodzi koło 700-800 więc tragedii nie ma.
jeśli przy opcji tylko monitor znika Ci obraz, to masz uszkodzony aparat....
Jeśli mowa o "Menu odtwarzania" - Podgląd zdjęć" - to niezależnie którą opcję wybiorę obraz po przesunięciu ręką przed wizjerem znika. I tak było od pierwszego dnia...
Michaelius
19-05-2025, 11:45
Tak poza tym - aparat super. Obawiałem się efektu rolling shutter ale na razie nie wystąpił. I zaskoczenie pozytywne: nie wiem jak określana jest żywotność baterii ale przed zakupem czytałem, że około 350-400 zdjęć do rozładowania.
Tam jest jakoś znormalizowany czas włączenia wyświetlacza i EVF do tych 350-400 - jak się dużo robi a mało przegląda to wychodzi właśnie sporo więcej.
Jeśli mowa o "Menu odtwarzania" - Podgląd zdjęć" - to niezależnie którą opcję wybiorę obraz po przesunięciu ręką przed wizjerem znika. I tak było od pierwszego dnia...
Nie. Chodzi o ten przycisk:
88064
Naciśnij przycisk, aby przełączać się między ekranami w następujący sposób.
[ Autom. przełącznik wyśw. ]: Aparat automatycznie przełącza się między ekranem wizjera a ekranem monitora na podstawie informacji z czujnika oka.
88065
[ Tylko wizjer ]: Monitor pozostaje pusty. Wizjer jest używany do fotografowania, menu i odtwarzania.
W trybie fotografowania wizjer włącza się na kilka sekund po włączeniu aparatu, naciśnięciu do połowy spustu migawki lub naciśnięciu przycisku AF-ON , niezależnie od tego, czy oko jest przyłożone do wizjera.
88066
[ Tylko monitor ]: Monitor służy do fotografowania, obsługi menu i odtwarzania. Wyświetlacz wizjera pozostanie pusty, nawet jeśli przyłożysz oko do wizjera.
Wizjer włącza się, gdy przyłożysz do niego oko, gdy monitor znajduje się w pozycji przechowywania, a ekran jest skierowany do wewnątrz.
88067
[ Najpierw wizjer (1) ]: Przyłożenie oka do wizjera włącza wizjer; monitor pozostaje wyłączony po odsunięciu oka. W trybie wideo wyświetlacze działają zgodnie z [ Autom. przełącznik wyśw. ].
[ Najpierw wizjer (2) ]: W trybie fotograficznym, oprócz sytuacji, gdy przez niego patrzysz, wizjer włącza się na kilka sekund po włączeniu aparatu, naciśnięciu do połowy spustu migawki lub naciśnięciu przycisku AF-ON , niezależnie od tego, czy przyłożysz oko do wizjera. W trybie wideo wyświetlacze działają zgodnie z [ Autom. przełącznik wyśw. ].
Ekran fotografowania pojawia się w wizjerze, jeśli przyłożysz do niego oko, gdy monitor jest używany do przeglądania menu lub odtwarzania.
88068
Działa. Zatem rewizja opinii - NZ5_II super aparat tylko użytkownik d...;) Umiejętność czytania ważna jest. Dawno nie byłem tak zadowolony z wydania kasy na sprzęt. Bardzo dziękuję za pomoc. Jeszcze tylko znajdę oprogramowanie do nefów i wróci pełnia szczęścia.
jeśli rzeczywiście masz zamiar bawić się w obróbkę, to ze swojego punktu widzenia (wróciłem do amatorskiego focenia po kilku latach) jestem mega zaskoczony light roomem tym subskrypcyjnym. Kosztuje sporo ale ilość czasu, który się oszczędza na autoamtycznym maskowaniu (ludzie/twarze/elementy krajobrazu) jest bezcenna. Nie wiem, czy inne programy graficzne też to robią, jeśli tak, to warto się przyjrzeć, dla mnie po latach to jest tak samo wielki przełom, jak wykrywanie twarzy w Z5 :)
Wind Mill
19-05-2025, 12:54
Ten guziczek od wyświetlacza / wizjera to jedna z najbardziej mnie wk...ch rzeczy w Zetkach. No, w Z50, ale z tego co można poczytać to w innych jest tak samo. ;)
Gdyby było pokrętło z trzema pozycjami lub przełącznik suwakowy, życie stało by się znacznie prostsze.
I zaskoczenie pozytywne: nie wiem jak określana jest żywotność baterii ale przed zakupem czytałem, że około 350-400 zdjęć do rozładowania.
Stary Z6 nawet potrafi zaskoczyć
88069
Działa. Zatem rewizja opinii - NZ5_II super aparat tylko użytkownik d...;) Umiejętność czytania ważna jest. Dawno nie byłem tak zadowolony z wydania kasy na sprzęt. Bardzo dziękuję za pomoc. Jeszcze tylko znajdę oprogramowanie do nefów i wróci pełnia szczęścia.
Od czasu do czasu pamięta również j o wyczyszczeniu czujnika zbliżeniowego oka.....też potrafi doprowadzić do szału.
Kojocisko
20-05-2025, 09:03
O, widzę kolejnego fana skórzanego halfcase do Zetki :-)
robcio.m
05-06-2025, 20:04
Dziś zauważyłem, że wspominany na forum tester sprzętu sprawdził i nowego Nikona
https://dustinabbott.net/2025/06/nikon-z5-ii-camera-review/
https://www.optyczne.pl/104.1-Inne_testy-Nikon_Z5_II_-_test_trybu_filmowego.html
Test trybu filmowego się pojawił i w sumie tam pojawia się sformułowanie, które dla mnie się okazało głównym rozczarowaniem: aparat jest slabawy, jak to entry - level, ale wyjątkowym czyni go filmowanie.
No cóż, nie chce płacić za to, czego nie potrzebuję, a jednak AF w Z5 nakręcił mnie na więcej. Po latach użerania się z ustawieniem ostrości w lustrzankach myślałem, że nigdy nie będę potrzebować nic więcej niż Z5. A jednak chciałoby się jeszcze bardziej ograniczyć ilość straconych ujęć.
Moje 2 główne problemy to: dość późne rozpoznawanie twarzy/oka i powolna praca aparatu. Jak skończę robić zdjęcia i pokaże się podgląd, i chce natychmiast wrócić do fotografowania, to zajmuje znacznie zbyt wiele czasu. No i blackout... Prz serii i biegnącym obiekcie leci się na czuja.
Myślałem, że po prostu poczekam na Z5 i poczekam aż potanieje. Ale ten sprzęt mnie w ogóle nie jara. I tak mnie ruszyło: a może Z6 II? Myślicie, że to będzie to? Wiadomo, marzy mi się Z8, ale cena trochę przytłacza
lukasz_kk
06-06-2025, 23:05
Z6II raczej wiele lepszy niż Z5 nie będzie. TOP67 miał oba i pewnie to potwierdzi.
Schwefel
07-06-2025, 02:11
[No i blackout... Prz serii i biegnącym obiekcie leci się na czuja.
Myślałem, że po prostu poczekam na Z5 i poczekam aż potanieje. Ale ten sprzęt mnie w ogóle nie jara. I tak mnie ruszyło: a może Z6 II? Myślicie, że to będzie to? Wiadomo, marzy mi się Z8, ale cena trochę przytłacza
Brawo odkryłeś "przyjemność" użytkowania bezlustra, które nie jest flagowym modelem. Dotąd użytkownicy Z5/Z6/Z7 nie zauważali tego, bo przecież AF lepszy niż w lustrach. Do wyboru masz Z8/Z9 albo Z6III gdzie częściowo wyeliminowano blackout. Z6II dla mnie niewiele się różnił pod względem AF od poprzednika, może później coś poprawili w firmware ale po premierze było słabo. Główna różnica to FPSy ale jak strzelasz tak jak mówisz na ślepo to jeden pies czy 5kl/s czy 14kl/s.
Tak marudzenie to jest nasza narodowa dyscyplina ;) to ja pobiadole zamiast trybów filmowych w nowych bezlusterkowcach wolał bym funkcje parzenia kawy i zamawiania rogalika z dostawą na miejsce fotografowania. :razz:
horn3t Trochę po świecie pojeździłem i odkryłem, że zrzedzą nagrody ze wschodu i zachodu, natomiast nie wiem po co wtykasz takie bzdury w odpowiedzi na poważne rozważania. Czy ja gdzieś narzekam, że mi Z5 II nie odpowiada? Nie, stwierdzam fakt. Zostałem naprostowany, że Z6 II, którego cena jest dla mnie przystępna nie da mi przeskoku, na który liczę. Nie czaję, jaki cel ma Twój wpis? Ścigasz się z kimś na licznik wpisów? Bo wartości merytorycznej w nim nie dostrzegam.
Wracając do blackoutu - fakt, że bywa upierdliwy, ale dość rzadko, no i oglądałem filmy przed kupnem, jak to wygląda, tak samo jak rolling shutter, więc rozczarowania nie ma. Z AF zresztą też, po prostu korci mnie poprawa, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jak sobie przypomnę ile miałem odrzutów kiedyś, a ile teraz, to jest przepaść:)
Schwefel
07-06-2025, 14:18
Ja wręcz odwrotnie, więcej mam uciętych obiektów albo zdjęć zdegradowanych przez rolling shutter niż na lustrze nieostrych. Na AF w D500/D850/D5 nigdy nie narzekałem. Czekam na szybkie body DX ale w tym systemie to się chyba nie doczekam.
Więcej luzu nikogo nie chciałem urazić jak kto mój wpis wziął do siebie to przepraszam, nie mam potrzeby nabija licznika postów po 23 latach bycia na tym forum, a większość postów z ostatnich lat mam ze zdjęciami. Do sedna ja ma bardzo prosty i stary już Z fc jak wielu tu maże o jakimś bezlustrze z matrycą APS C - odpowiednikiem D500 lub choć poziomem seri D7xxxx ale to się nie zanosi. Z fc w trudniejszych zadaniach jest całkowicie wystarczający poznałem go doskonale i jestem bardzo zadowolony niestety brakuje mu ergonomii ale to akceptuje i sobie radzę z tym.Nie mniej zacząłem nim fotografować samoloty i trochę przyrody i powiem, że nie doznałem zjawiska ciemnienia wizjera o który wyżej mowa możliwe że moja głowa i wzrok tego nie ogarnia lub mam popsuty aparat. Fotografowałem ostatnio w tym samym miejscu na lotnisku w bardzo podobnych warunkach lądujące samoloty. Lustrzanka to D7200 a obiektyw AF-P -70-300 (wersja pod FX) i niestety z D7200 z serii było więcej nietrafionych zdjęć a mały Z fc zrobił robotę więc wnioskuje że nowsza puszka Z5II będzie jeszcze lepsza. Podsumowując każdy sprzęt ma swoje wady i zalety (i faktycznie nie filmuje więc mi to niepotrzebne) trzeba go poznać i się nauczyć zwłaszcza granic możliwości. Ja czekam na niższą cenę Z5II.Żeby nie było tylko prozy a to forum fotograficzne to poniżej dwie foty pasażer z lustrzanki wojskowy transportowiec z bezlustra.
D7200
88349
Zfc
88350
Wiesz, nikt nie pisze, że się nie da. Sprzęt poznałem, wciąż nim jestem zachwycony ale powoli myślę o tym, co mnie blokuje.
No i to opisałem: chciałbym, żeby aparat szybciej się orientował gdzie są ludzie i po prostu szybciej działał, już nawet nie mówię o blackoucie, bo to mnie boli sporadycznie, a zwykłym przełączaniem podglądu/fotografowania. Niestety nie jest to coś, na co chciałbym wyłożyć 10 kilo cebuli :)
lukasz_kk
07-06-2025, 20:46
Ja wręcz odwrotnie, więcej mam uciętych obiektów albo zdjęć zdegradowanych przez rolling shutter niż na lustrze nieostrych. Na AF w D500/D850/D5 nigdy nie narzekałem. Czekam na szybkie body DX ale w tym systemie to się chyba nie doczekam.
A jakiego body używasz w systemie Z?
Schwefel
07-06-2025, 22:35
Nie mniej zacząłem nim fotografować samoloty i trochę przyrody i powiem, że nie doznałem zjawiska ciemnienia wizjera o który wyżej mowa możliwe że moja głowa i wzrok tego nie ogarnia lub mam popsuty aparat. Fotografowałem ostatnio w tym samym miejscu na lotnisku w bardzo podobnych warunkach lądujące samoloty. Lustrzanka to D7200 a obiektyw AF-P -70-300 (wersja pod FX) i niestety z D7200 z serii było więcej nietrafionych zdjęć a mały Z fc zrobił robotę więc wnioskuje że nowsza puszka Z5II będzie jeszcze lepsza. Podsumowując każdy sprzęt ma swoje wady i zalety (i faktycznie nie filmuje więc mi to niepotrzebne) trzeba go poznać i się nauczyć zwłaszcza granic możliwości. Ja czekam na niższą cenę Z5II.Żeby nie było tylko prozy a to forum fotograficzne to poniżej dwie foty pasażer z lustrzanki wojskowy transportowiec z bezlustra.
To czym spowodowane jest to, że C17 jest obcięty w losowym miejscu a z prawej strony jest pełno wolnego miejsca? Tym, że w wizjerze albo masz pokaz slajdów (D10 w Z50, D11 w Z6/Z7 na ON) albo blackout, więc nie podążasz obiektywem za obiektem. Co do samych zdjęć to wielkiej różnicy nie widzę, poza tym, że 737 jest poruszony za skrzydłem ale to może być wina stabilizacji, bo jednak na 1/1000 to więcej przeszkadza niż pomaga, ewentualnie termika, bujnięcia skrzydła i wielu innych zmiennych. Poza tym nadlatujący samolot nie jest jakimś trudnym tematem nawet z blackoutem, bo prędkość kątowa jest mniejsza niż w przypadku bocznego kadru. Miałem D7100 i było słabo z AF, później wypożyczyłem D7200 i było lepiej ale nie na tyle żeby płacić podatek od nowości, dopiero D500 zapewnił bezstresowe fotografowanie i to niezależnie od ceny obiektywu bo i AF-P DX 70-300 za 800zł i AF-S 300/2.8 za 20tys.zł tak samo dobrze ogarnia.
Test trybu filmowego się pojawił i w sumie tam pojawia się sformułowanie, które dla mnie się okazało głównym rozczarowaniem: aparat jest slabawy, jak to entry - level, ale wyjątkowym czyni go filmowanie.
Nie wiem gdzie to wyczytałeś. Z5 II AF ma lepszy niż Z6 II i Z7 II. Dynamika matrycy większa niż w Z6 III, tak się składa, że te szybsze matryce mają gorszy DR niż starszego typu.
A nie no, oczywiście AF jest lepszy i dlatego czekałem. Problem w tym, że dołożyli do entry level body semi (full?) pro video (przepraszam, za kaleczenie języka) i tym samym cena zupełnie nie jest entry level. Dlatego zacząłem szukać mocnego AF bez dopłaty do niepotrzebnych funkcjonalności. Rozumiem że dla kogoś, może i 2/3 rynku jest to wielki skok. Ale mnie nie satysfakcjonuje
Schwefel
08-06-2025, 01:24
Nie wiem gdzie to wyczytałeś. Z5 II AF ma lepszy niż Z6 II i Z7 II. Dynamika matrycy większa niż w Z6 III, tak się składa, że te szybsze matryce mają gorszy DR niż starszego typu.
Ale to cena za szybszy odczyt z matrycy, dla mnie do zniesienia, bo DR i tak jest lepszy niż np w 5DMkIV, który przegrywał nawet z D500.
A nie no, oczywiście AF jest lepszy i dlatego czekałem. Problem w tym, że dołożyli do entry level body semi (full?) pro video (przepraszam, za kaleczenie języka) i tym samym cena zupełnie nie jest entry level. Dlatego zacząłem szukać mocnego AF bez dopłaty do niepotrzebnych funkcjonalności. Rozumiem że dla kogoś, może i 2/3 rynku jest to wielki skok. Ale mnie nie satysfakcjonuje
Niestety skok w AF dokonał się za sprawą Z9, potem zeszło to do modeli Z8, Zf, Z6 III i teraz do Z5 II. Wszystko co ma procesor Expeed 7.
Z6, Z6 II, Z7, Z7 II mają dosyć podobne AFy. W wielu dziedzinach absolutnie wystarczające. Lepsze niż dawniej topowe lustrzanki. Czy ktoś narzekał za czasów lustrzanek na AF w D5? A te aparaty jakie wymieniłem mają ten AF chyba lepszy. Już w ogóle gdy mowa o "mojej" fotografii portretowej.
Najtańszy z aparatów z tym "nowym" AF to właśnie Z5 II. Nie wiem dlaczego sądzisz, że to filmowanie podbiło mu cenę. Tak samo można napisać, że to nowy AF mu te cenę podniósł (procesor Expeed 7).
Na co chcesz czekać? Z3? Z6 IV? Z7 II? Chyba jedynie co możesz czekać na obniżkę cen. Ale jeżeli masz sezon fotograficzny latem to szkoda tracić rok.
Niestety skok w AF dokonał się za sprawą Z9, potem zeszło to do modeli Z8, Zf, Z6 III i teraz do Z5 II. Wszystko co ma procesor Expeed 7.
Z6, Z6 II, Z7, Z7 II mają dosyć podobne AFy. W wielu dziedzinach absolutnie wystarczające. Lepsze niż dawniej topowe lustrzanki. Czy ktoś narzekał za czasów lustrzanek na AF w D5? A te aparaty jakie wymieniłem mają ten AF chyba lepszy. Już w ogóle gdy mowa o "mojej" fotografii portretowej.
Najtańszy z aparatów z tym "nowym" AF to właśnie Z5 II. Nie wiem dlaczego sądzisz, że to filmowanie podbiło mu cenę. Tak samo można napisać, że to nowy AF mu te cenę podniósł (procesor Expeed 7).
Na co chcesz czekać? Z3? Z6 IV? Z7 II? Chyba jedynie co możesz czekać na obniżkę cen. Ale jeżeli masz sezon fotograficzny latem to szkoda tracić rok.
Nie całkiem rozumiem część wpisu, zwłaszcza koniec, nie wiem co to jest Z3, nie sądzę żeby Z6 IV miał być tańszy od 5 II, a Z7 II to trochę przestrzał ponad moje potrzeby, bliżej mi do 6II. Sezon fotograficzny mam caly rok, bo to moje hobby, nic nie tracę, bo przecież mam aparat. Może coś mi umyka, ale jeśli przekazujesz tu coś istotnego, to musisz to łopatologicznie wyłożyć.
Cenię natomiast info o procesorach, to ma sens. Czyli jak rozumiem AF Z5, Z6 i Z6 II jest ogólnie zbliżony pod kątem prędkości rozpoznazawania obiektów? Może za jakiś czas wyjdzie nowy Z8 i ten zacznie tanieć, zobaczymy :)
No i wracając do ceny Z5 II, nie mam problemu z tym, że dopchali tam kozackie rzeczy do filmowania, nie rozumiem po prostu, po co bylo zabijać linię amatorską, kiedy w ofercie są 2 modele z wyższej półki. Może potrzeby rynku są inne, nie wiem, opisuje po prostu własne :)
jakoś mi ten temat Z6 II nie daje spokoju :) Chcialem znaleźć bezpośrednie porównania skuteczności AF Z5 vs. Z6 II i niestety jedyne materiały jakie znalazłem były tworzone przez dziwnych ludzi, którzy nie wzbudzali zaufania, mówiąc delikatnie. Natomiast, jak się można spodziwać, jest znacznie więcej filmów zestawiających pierwszą i drugą genereację Z6. Tu powraca temat procesorów: pojawił się dodatkwy w nowszym modelu. Jednak znowu zgłupiałem, bo ponoć gdzieś na przestrzeni czasu pojawiły się aktualizacje oprogrmowania, które dały kopa obu wersjom body, a nie każdy geniusz recenzujący sprzęt podaje, czy to jest najnowszy soft. No i znowu nie mam jasnej odpowiedzi, czy AF w Z6II jest jakoś zauważalnie lepszy od pierwszej generacji. Nie udało mi się natomiast znaleźć info odnośnie tej "wielkiej" aktualizacji w Z5 (mam najnowszą wersję oprogramowania). Trochę czuję się jak mękoła, ale brak mi czasu na przeglądanie dziesiątków porównań i testów, z których 2/3 to jakieś pseudo niezależne marketingowe brednie i chciałbym podpytać Was o praktykę, ewentualnie o rys historyczny, jeśli te aktualizacje rzeczywiście są istotne.
Z 6 II stał się dla mnei ciekawy z paru powodów o których się dowiedzialem: wciąż obsługuje karty SD, więc przyjnajmniej na początku obejdzie się bez sporych dodatkowych wydatków, posiada więcej trybów AF, w tym detekcja oka w określonym polu, wydaje się to dość ciekawe. No i najważniejsze - cena. W przypadku używanych body różnica pomiędzy I i II jest właściwie pomijalna. A odsprzedając Z5 mógłbym spokojnie wymianę ogarnąć w ramach "bieżących wydatków". Tylko pytanie: czy warto? Trochę się nakręciłem i przydałby mi się na łeb kubeł zimych, racjonalnych argumentów. Albo jakieś potwierdzenie, że to sensowna droga
Schwefel
09-06-2025, 15:20
Tu powraca temat procesorów: pojawił się dodatkwy w nowszym modelu. Jednak znowu zgłupiałem, bo ponoć gdzieś na przestrzeni czasu pojawiły się aktualizacje oprogrmowania, które dały kopa obu wersjom body, a nie każdy geniusz recenzujący sprzęt podaje, czy to jest najnowszy soft. No i znowu nie mam jasnej odpowiedzi, czy AF w Z6II jest jakoś zauważalnie lepszy od pierwszej generacji. Nie udało mi się natomiast znaleźć info odnośnie tej "wielkiej" aktualizacji w Z5 (mam najnowszą wersję oprogramowania). Trochę czuję się jak mękoła, ale brak mi czasu na przeglądanie dziesiątków porównań i testów, z których 2/3 to jakieś pseudo niezależne marketingowe brednie i chciałbym podpytać Was o praktykę, ewentualnie o rys historyczny, jeśli te aktualizacje rzeczywiście są istotne.
Z 6 II stał się dla mnei ciekawy z paru powodów o których się dowiedzialem: wciąż obsługuje karty SD, więc przyjnajmniej na początku obejdzie się bez sporych dodatkowych wydatków, posiada więcej trybów AF, w tym detekcja oka w określonym polu, wydaje się to dość ciekawe. No i najważniejsze - cena. W przypadku używanych body różnica pomiędzy I i II jest właściwie pomijalna. A odsprzedając Z5 mógłbym spokojnie wymianę ogarnąć w ramach "bieżących wydatków". Tylko pytanie: czy warto? Trochę się nakręciłem i przydałby mi się na łeb kubeł zimych, racjonalnych argumentów. Albo jakieś potwierdzenie, że to sensowna droga
Przecież drugi procesor nie jest od AF tylko od zwiększonych FPSów. Z6 dostał wykrywanie psów i kotów w aktualizacji softu a przecież magicznie nie dodali mu drugiego procesora. Ja różnicy w pracy nie widziałem, może dlatego, że nie potrzebuję wykrywania twarzy, oka, psa i kota, a z wykrywaniem ptaków żaden sobie nie radził. Może z raz mi na kormoranie zaznaczył oko ale na drobnicy nigdy. Rynek zweryfikował obie generacji i nie bez przyczyny chodzą w podobnych pieniądzach.
Z 6 II stał się dla mnei ciekawy z paru powodów o których się dowiedzialem:...
Trochę się nakręciłem i przydałby mi się na łeb kubeł zimych, racjonalnych argumentów. Albo jakieś potwierdzenie, że to sensowna droga
Może argument że Z5 II jest lepszy od Z6 II?
Seria Z6 jest wyższa, sęk w tym, ze trzeba patrzeć na aparaty z tego samego okresu. Z6 II to model z roku 2020, Z5 II z 2025. 5 lat nowsze body to przepaść.
To co kiedyś było dostępne w modelach wyższej półki z czasem schodzi do niższych serii. Finalnie to gdy różnica czasu premier aparatów jest duża to nowe amatorskie aparaty są lepsze niż stare, nawet topowe o ile te topowe są sprzed wielu lat.
thornlab
09-06-2025, 20:10
Ja mam swojego Z6 II od paru miesięcy - postanowiłem wydać worek pieniędzy i kupić sobie w końcu body z bagnetem Z - powód był prozaiczny - brak ochoty na inwestowanie w umierający bagnet. Co do AF Z6 II vs Z6 I - jest lepszy - w sytuacji gdzie Z6 I wymiękł Z 6 II dał radę - był to test w ciemnym pomieszczeniu z obiektywem Viltrox AF 16 mm. Z jednego meczu mojego syna przyniosłem 950 zdjęć robionych Sigmą 100-400 zapiętą przez FTZ - na 950 zdjęć kilkanaście było nietrafionych, kilkanaście innych też było nietrafionych z mojej winy (pkt AF ustawiony na innych obiektach) - przeglądanie ponad 900 zdjęć, robionych seriami, gdzie wszystkie były ostre, to było niefajne zajęcie. Przy temperaturze ok. -10 Z6 II z Nikkorem 180-600 był w stanie żyć na jednej baterii trochę dłużej niż 3h. Ostatnio w ciepły, słoneczny dzień, z Z180-600 jedna bateria wystarczyła na prawie 5h chodzenia i okazjonalnego robienia zdjęć przy ciągle włączonym aparacie - zapomniałem też lornetki i Nikon musiał mi ją zastąpić. Bateria to była moja największa obawa ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Co do serii ptaków w locie - nie miałem okazji fotografować ptaków lecących w moim, lub przeciwnym do mnie, kierunku więc to mam jeszcze do przetestowania. Ale zdjęcia ptaków latających po niebie wychodziły ostre. Generalnie z Z6 II mam dużo większy odsetek zdjęć trafionych. Wiem, że jest Z 6 III, Z5, Z8, Z9 ale nie chciałem ciągle czekać i czekać. Do tego jakość zdjęć z Z6 II jest świetna - wysokie używalne ISO, spory zakres tonalny. Ja więcej, póki co, nie potrzebuję. Do tego, obiektywy, które nie były w stanie dobrze pracować z D7500 na Z 6 II pracują bardzo dobrze - np. Sigma 50-100 czy 17-50, które na lustrzankach z AF fazowym trafiały przez przypadek.
No to popatrzmy na AF.
Z6 II Zakres detekcji: od -4.5 do +19 EV (od -6 do +19 EV z AF przy słabym oświetleniu)
Z5 II Zakres detekcji: od -10 do +19 EV
Z6 II Wykrywanie twarzy i oka oraz zwierząt
Z5 II Wykrywanie twarzy i oka oraz zwierząt, ptaków i różnego rodzaju pojazdów
Z5 II oferuje też wyższe ISO niż Z6 II. Ma więcej fps.
No to popatrzmy na AF.
Z6 II Zakres detekcji: od -4.5 do +19 EV (od -6 do +19 EV z AF przy słabym oświetleniu)
Z5 II Zakres detekcji: od -10 do +19 EV
A tutaj trzeba uważać porównując EV. Starsze zetki mają zakres podawany dla f2.0 a nowsze już dla f1.2. Chyba że coś pomieszałem ale nie sądzę.
Dzięki za komentarze :) z tym, że ciągle wyłożenie 7-8k na nowe body, a 3-4k na stare jest dla mnie sporą różnicą. No i rozumiem już że Z5II pozostawia w tyle stare Z5 i Z6.
Pasowałoby gdzieś pożyczyć i samemu sprawdzić czy jest zauważalna różnica, czy sobie wmawiam, jak nie to mój Z5 będzie mieć jeszcze długą służbę u mnie zanim body z nowym prockiem nie potanieją:(
Warto by się też zastanowić, czy jest sens kupowania Z5II za 8k, skoro Z6III jest za ~9k. ;)
I to dobrze zastanowić, bo dodając "a może jeszcze 100" można dojść do Z9...
paparapa
09-06-2025, 22:51
Warto by się też zastanowić, czy jest sens kupowania Z5II za 8k, skoro Z6III jest za ~9k. ;)
Też pomyślałem czemu nie Z8 czy Z9. Choć jak dla mnie, zwłaszcza Z9, są za duże .
Więc ja mam spokój. :)
A tutaj trzeba uważać porównując EV. Starsze zetki mają zakres podawany dla f2.0 a nowsze już dla f1.2. Chyba że coś pomieszałem ale nie sądzę.
Nawet jeżeli tak jest to między 2.0 a 1.2 nie masz nawet 2EV różnicy. Między 4.5 a 10 masz 5.5 EV. Między 6 a 10 są 4EV. Tak czy siak w Z5 II AF jest czulszy i lepiej oprogramowany.
Nawet jeżeli tak jest to między 2.0 a 1.2 nie masz nawet 2EV różnicy. Między 4.5 a 10 masz 5.5 EV. Między 6 a 10 są 4EV. Tak czy siak w Z5 II AF jest czulszy i lepiej oprogramowany.
Oczywiście że jest po prostu lepszy. Tylko z tymi cyferkami robi się bajzel bo producenci piszą co chcą i czasem ciężko to porównywać. Przykładowo Panasonic podaje w s5II zakres od -6 ale dla f1.4 i AFS (ale pomiar ekspozycji podają już dla f2.0....), Sony a7III ma od -3 przy f2.0, a7IV od -4 też przy f2.0. Ale Canon podaje przy f1.2: model R od -6, a R6II od -7,5 (hmmm a niby taki sam R8 od -6,5.....) Oczywiście to wszystko są informacje podawane przez Optycznych, a jak wiadomo mogą się zdarzyć babole.... Nikon wydaje się zmienił z 2.0 na 1.2 żeby po prostu w tabelkach wyglądało to lepiej w bezpośrednim porównaniu z Canonem. Z drugiej strony, czy te dane są porównywalne? Bo niby Sony ma wyżej próg niz z6II a nie słychać o problemach w low light?
paparapa
11-06-2025, 08:26
Na pewno na papierze wygląda to lepiej. Ale czas pokaże czy jest lepiej oprogramowany i czy faktycznie przełoży się to na lepszość podczas fotografowania.
Mam wrażenie, że producenci wymyślają różne sztuczki aby przedstawić swój wyrób w jak najlepszym świetle i aby wyglądał na lepszy od konkurencyjnych.
Brak przyjęcia określonych standardów umożliwiających łatwe porównanie sprzętów odbieram jako mącenie wody.
Dla bardziej kumatych nie stanowi to wielkiego problemu, może poza małym niesmakiem. Ale ci zaczynający swoją foto przygodę mono się co nieco pogubić.
Jakby nie pisać o czułości AF i innych jego tabelarycznych parametrach, to praktyczne testy pokazują że Sony i Canon oferuje jednak najlepszą jego skuteczność.
Z6 II w kicie z 24-120 wychodzi za trochę ponad 5000 zł. Wszystkie trzy robią w zasadzie identyczne zdjęcia, różnica to jak wszyscy wiedzą AF i szybkostrzelność. Dla mnie osobiście AF jest całkowicie wystarczający i jedyne co chciałbym zmienić to mniejsze pole do 3d trackingu bo grubi się na małych szczegółach typu krawędź kwiatka. Poza tym jeżeli ktoś nie robi sportu i imprez to w zasadzie dołożenie do nowszego modelu kompletnie nic nie zmieni, a za kilka tysięcy można kupić jakiś fajny obiektyw S. W Z6 II nie mam żadnego problemu z wykrywaniem oka czy to w ruchu czy statycznie. Na weselu sobie pewnie nie poradzi, ale ja nie robię takich rzeczy.
Druga rzecz że brak górnego LCD w Z5 to dla mnie strasznie denerwująca i prowadząca do wielu błędów wada. Nie policzę ile razy górny LCD w Fuji albo w Z6 uratował mnie przed robieniem zdjęć na złej przysłonie albo złym czasie. W wizjerze zwyczajnie nie zwracam na to uwagi.
Wszystko zależy kto do czego potrzebuje sprzętu ale nie zmienia to faktu, że nowszy technologicznie sprzęt z niższej półki jest lepszy pod wieloma aspektami nawet od wyżej pozycjonowanych starszych konstrukcyjnie aparatów.
Na razie jednak nowa jakość technologiczna w Z5II ma za wysoką cenę więc czekam jak spadnie do akceptowalnej wartości dla mnie, chyba, że Nikon wypuści nową fajną puszkę w DX, a pojawiały się jakieś ploty o nowej premierze tajemniczego aparatu na koniec roku więc kto wie. :)
Z6 II w kicie z 24-120 wychodzi za trochę ponad 5000 zł
Gdzie masz taką cenę? Sam obiektyw kosztuje prawie 4 tys.
https://www.ceneo.pl/131921172
Gdzie masz taką cenę? Sam obiektyw kosztuje prawie 4 tys.
https://www.ceneo.pl/131921172
W marcu kupiłem kit za 9450 zł więc nawet przyjmując cenę promocyjną 4000 za obiektyw (wtedy na promocji kosztował 4200) wychodzi 5450 za body. Teraz widzę kit za 9789 ale na pewno można ponegocjować bo to mało chodliwy zestaw. W każdym razie Z5 II to minimum 2000 zł dopłaty.
lukasz_kk
11-06-2025, 18:16
Chyba większość z nas zrozumiała, że te trochę ponad 5000 zł to za Z6II razem z obiektywem.
Chyba większość z nas zrozumiała, że te trochę ponad 5000 zł to za Z6II razem z obiektywem.
No to źle się wyraziłem, chodziło mi o koszt body w zestawie.
Jakby nie pisać o czułości AF i innych jego tabelarycznych parametrach, to praktyczne testy pokazują że Sony i Canon oferuje jednak najlepszą jego skuteczność.
No pewnie, bo taki Canon R8 ma świetny AF, a Nikon Z8 ma słaby (sarkazm, gdyby się ktoś nie połapał).
Zamiast słuchać youtuberów pracujących na Sony posłuchaj youtuberów pracujących na Nikonach. Ci co mają najwyższe modele Nikonów są zdziwieni jak kiepski jest AF aparatu Sony jaki im wpadł w ręce.
Widziałeś menu AF w Canonie R8? Samo ustawianie (menu) AF ma 6 kart! a na każdej karcie po kilka pozycji do konfigurowania. Nie wiem czy to dobre. Raczej nie.
Nieustająco bawi mnie Twoja niechęć do Sony:mrgreen: Pamiętam jakiś podlinkowany na forum filmik jednego fotografa (modelki), któremu AF się nie podobał, a już czytamy "posłuchaj youtuberów" oraz "jak kiepski jest AF aparatu Sony jaki im wpadł w ręce." Dobre, dobre :)
Nie wiem jak Sony, bo nigdy nie miałem, ale Canon daje radę. Jak miałem RP, to żadnego nietrafionego zdjęcia. Oczywiście nie używam śledzenia i w tej kwestii się nie wypowiem, ale jaki nie byłby to system, z tego co widzę na samplach, recenzjach, nie ma takiego, który byłby na 100% skuteczny. Pamiętam, jak wychodził Z6 i Z7, to wszyscy piali, że powstały aparaty perfekcyjne, które pokonały wszystkie bolączki i jądro ciemności. A po czasie można przeczytać o Z6II, że lepszy AF. Przy Z6III jeszcze lepszy, no Z8 wiadomo... Jak już jesteśmy przy youtube oglądałem niedawno porównanie Z6II do S5II, no i nieznacznie, ale mimo wszystko Z6II dostał baty od pierwszego w historii Panasa z AF fazowym przy śledzeniu. O dziwo również poległ przy DR... Swoją drogą, oglądałem również filmik, jak jeden dżentelmen zachwalał AF w R3. Pokazywał zdjęcia, które dla mnie były nietrafione, tak więc różnie to bywa. Ciekawe, że jak się czyta recenzje innych systemów, to zawsze jest coś takiego: AF skuteczny, ale nie dorównuje temu z Sony i Canona. Nikt nie napisze, że nie dorównuje Nikonowi. A przynajmniej ja na taki tekst nie trafiłem.
nowa ciekawostka https://www.dpreview.com/articles/3830870189/nikon-z5ii-vs-zf-full-frame-mirrorless-comparison
nowa ciekawostka https://www.dpreview.com/articles/3830870189/nikon-z5ii-vs-zf-full-frame-mirrorless-comparison
A co z tego wynika, poza porównaniem wyglądu?
To pytanie do autor artykułu, nie wszyscy są obeznani w sprzęcie a dla mnie wynika, że różnią się tylko wyglądem, obsługą i ceną. :)
Nieustająco bawi mnie Twoja niechęć do Sony:mrgreen: Pamiętam jakiś podlinkowany na forum filmik jednego fotografa (modelki), któremu AF się nie podobał, a już czytamy "posłuchaj youtuberów" oraz "jak kiepski jest AF aparatu Sony jaki im wpadł w ręce." Dobre, dobre :)
To forum Nikona więc Super Moderator musi tak pisać. :wink:
grissley
12-06-2025, 14:06
Zamiast słuchać youtuberów Przecież maxwawa zawsze robi wrzutki typu "kup sony, reszta nawet nie ma startu do tego poziomu". Założę się, że potem z popcornem w ręku i uśmiechem na ustach czyta sobie rozpętane przez siebie wojenki systemowe ;)
Michaelius
12-06-2025, 14:36
Nawet chciałem Sony ale mi przeszło jak wziąłem A7 III do ręki :D Technicznie spoko system lepszy o lata świetlne, ale to nie dla mnie ergonomia. A Z5 będący w zasadzie kopią D7x00 pasuje jak ulał :D
Przecież maxwawa zawsze robi wrzutki typu "kup sony, reszta nawet nie ma startu do tego poziomu". Założę się, że potem z popcornem w ręku i uśmiechem na ustach czyta sobie rozpętane przez siebie wojenki systemowe ;)
:) miałem sporo Nikonów (ostatni to był Z6 i do statycznych foto był bardzo dobry min. AF i stabilizacja) nie bądźmy stronniczy, po prostu przetestowałem wiele systemów i Sony jest najbardziej optymalnym wyborem, niezawodny AF (mam A7III i A7 IV) całe morze szkieł że już można się pogubić (hobbystycznie mam tez Fuji ale nie używam od święta)
Gdyby teraz na rynku nie było w ogóle Sony to i tak nie wybrałbym dzisiaj Nikona tylko ... Panasonica.
Panasonic jest spoko, jasne. Mają kilka ciekawych rozwiązań technicznych i natywne Sigmy.
Gorzej, jak widzisz coś takiego w recenzj (https://petapixel.com/2025/05/13/panasonic-lumix-s1-ii-review-pricey-powerful-and-video-centric/)i:
The only camera that is fair to compare against the S1 II is the Nikon Z6 III. Both cameras have the same sensor, and similar intentions behind their designs. The Nikon is simply the more effective picture taker, especially for action, and the video capabilities are quite strong. The substantially lower price doesn’t hurt either.
¯\_(ツ)_/¯
Za to mnie nie bawi jak influencerzy Sony są przekonani o wyższości AF swoich aparatów, no bo przecież AF w A7 III był najlepszy. I ten swój stereotyp klonują w każdym wpisie, uogólniając Sony ma lepszy ... nie wymieniając jaki to model ma lepszy od jakiego Nikona.
To forum Nikona więc Super Moderator musi tak pisać. :wink:
Nic nie muszę, tylko stwierdzam fakty gdy inni pewne rzeczy przemilczają a w innnych się mylą.
:) miałem sporo Nikonów (ostatni to był Z6 i do statycznych foto był bardzo dobry min. AF i stabilizacja) nie bądźmy stronniczy, po prostu przetestowałem wiele systemów i Sony jest najbardziej optymalnym wyborem, niezawodny AF (mam A7III i A7 IV)
No mamy konkrety. Z6 - pierwszy Nikon Z, bronić jego AF nie mam zamiaru. Natomiast AF w A7III o którym właśnie wcześniej pisałem nie jest już wyznacznikiem czego to AF nie potrafi. Będzie kultowy nadal, ale już jak na dzis to on super nie jest. I to tyle.
Wróćmy do Z5 II.
...
Wróćmy do Z5 II.
O to to... proponuję nawet więcej, macie fajny aparat to po co w kółko wracać do Sony? :)
Jak zrobią do Z5II Grip z pomocniczym ekranem LCD do wyświetlania parametrów - biorę :D
Już prawie kupiłem Z6III, ale jednak naczytałem się Internetów, że Z5II ma lepsze Hi ISO, gdzie często muszę startować od 6400...
paparapa
13-06-2025, 23:26
Panasonic jest spoko, jasne. Mają kilka ciekawych rozwiązań technicznych i natywne Sigmy.
Gorzej, jak widzisz coś takiego w recenzj (https://petapixel.com/2025/05/13/panasonic-lumix-s1-ii-review-pricey-powerful-and-video-centric/)i:
¯\_(ツ)_/¯
Obawiam się że porównywanie tych dwóch puszek do siebie tylko dlatego że mają takie same sensory to żart.
Chyba pan recenzent nie za bardzo rozkminił panasonica. :)
Obawiam się, że Panas dalej ma problemy ze śledzącym. Nie tylko on to zauważył.
W sumie szkoda...
Jak zrobią do Z5II Grip z pomocniczym ekranem LCD do wyświetlania parametrów - biorę :D
Już prawie kupiłem Z6III, ale jednak naczytałem się Internetów, że Z5II ma lepsze Hi ISO, gdzie często muszę startować od 6400...
"Najwieksza" różnica to DR Z6III słabszy od Z5II (Zfc) o niecałe 1EV czy to dużo? raczej nie
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=nikon_z6iii&attr144_1=nikon_zf&attr144_2=sony_a7iii&attr144_3=panasonic_dcs5ii&attr146_0=100_5&attr146_1=100_5&attr146_2=100_5&attr146_3=100_5&normalization=compare&widget=327&x=0.147287598130764&y=0.5050722287787567
Przy standartowych zdjęciach różnica minimalna
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_z6iii&attr13_1=nikon_zf&attr13_2=sony_a7iii&attr13_3=panasonic_dcs5ii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=0.25298743601187884&y=0.9821723966005986
chyba jednak bardziej opłacalny zakup Z6III
- - - - kolejny post - - - - - -
W sumie szkoda...
Porównywałem A7IV z S5II to AF w dobrym warunkach dorównywał A7IV gdy warunki słabsze to jednak Panasonic ustępował pewnemu AF w Sony.
"Najwieksza" różnica to DR Z6III słabszy od Z5II (Zfc) o niecałe 1EV czy to dużo? raczej nie
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr144_0=nikon_z6iii&attr144_1=nikon_zf&attr144_2=sony_a7iii&attr144_3=panasonic_dcs5ii&attr146_0=100_5&attr146_1=100_5&attr146_2=100_5&attr146_3=100_5&normalization=compare&widget=327&x=0.147287598130764&y=0.5050722287787567
Przy standartowych zdjęciach różnica minimalna
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_z6iii&attr13_1=nikon_zf&attr13_2=sony_a7iii&attr13_3=panasonic_dcs5ii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=0.25298743601187884&y=0.9821723966005986
Nie no, różnica około 1EV jest zachowana na całym zakresie ISO. To oczywiście nie jest problem jeśli ktoś używa JPG albo mało wyciąga ze zdjęć, ale jak się wyciąga Shadows +100 to na zdjęciach w kiepskim oświetleniu (przy bazowym ISO powiedzmy 3200 cienie podniosą się gdzieś w okolice 12800) to 1EV szumu będzie bardzo widoczne. Z6 III z tą matrycą wypada gdzieś pomiędzy FF a dobrym APS-C.
88476
W sumie szkoda...
Jak zły musi być ten Panasonic, skoro Nikon (uważany przez niektórych tutaj na forum za najgorszy) wg recenzentów jest lepszy... No na bank nie rozkminili Panasonica.
BambusZMikronezji
16-06-2025, 06:40
Nawet chciałem Sony ale mi przeszło jak wziąłem A7 III do ręki :D Technicznie spoko system lepszy o lata świetlne, ale to nie dla mnie ergonomia. A Z5 będący w zasadzie kopią D7x00 pasuje jak ulał :D
Z5 to pełna klatka. d7x00 to APSC. Jest jeszcze morze innych różnic jak nowszy procesor i dramatycznie inny AF.
Zaintrygowałeś mnie tym stwierdzeniem.
Michaelius
16-06-2025, 10:49
Z5 to pełna klatka. d7x00 to APSC. Jest jeszcze morze innych różnic jak nowszy procesor i dramatycznie inny AF.
Zaintrygowałeś mnie tym stwierdzeniem.
A ten fragment , że mowa o ergonomii widziałeś ?
https://camerasize.com/compare/#611,854
Mnie Sony przeszło po porównaniu wizjerów w A7 IV (nie wspominając nawet o bardzo kiepskim w III) z Nikonem ZF...
Schwefel
16-06-2025, 13:25
Mnie Sony przeszło po porównaniu wizjerów w A7 IV (nie wspominając nawet o bardzo kiepskim w III) z Nikonem ZF...
A czym ta wyższość ZFa się objawia? Bo mają dokładnie taką samą rozdzielczość, a przy tym ZF ma archaiczne 60Hz.
A czym ta wyższość ZFa się objawia? Bo mają dokładnie taką samą rozdzielczość, a przy tym ZF ma archaiczne 60Hz.
No i właśnie na papierze są niby takie same, ale na żywo:
- wizjer ZF jest wyraźnie większy i dodatkowo muszla oczna w ZF przy moich okularach pozwala zobaczyć więcej wizjera naraz
- dużo bardziej podobały mi się kolory w Nikonie - nie wiem czy to kwestia balansu bieli w aparacie, czy samej technologii wyświetlania. Trochę taka różnica jak między skalibrowanym monitorem IPS a starym jaskrawym ekranem laptopa TN. Patrząc przez Nikona miałem odczucia jakbym patrzył przez analogowy wizjer lustrzanki.
- dodatkowo w A7 III bardzo widać pikselozę
Ładny duży wizjer jest dopiero w A7R.
Ostatecznie skończyłem z Z6 II który ma to samo co ZF poza muszlą oczną.
No i właśnie na papierze są niby takie same, ale na żywo:
- wizjer ZF jest wyraźnie większy i dodatkowo muszla oczna w ZF przy moich okularach pozwala zobaczyć więcej wizjera naraz
- dużo bardziej podobały mi się kolory w Nikonie - nie wiem czy to kwestia balansu bieli w aparacie, czy samej technologii wyświetlania. Trochę taka różnica jak między skalibrowanym monitorem IPS a starym jaskrawym ekranem laptopa TN. Patrząc przez Nikona miałem odczucia jakbym patrzył przez analogowy wizjer lustrzanki.
- dodatkowo w A7 III bardzo widać pikselozę
...
widać raczej Twoje przywiązanie do Nikona ale bądźmy poważni min. "..odczucia jakbym patrzył przez analogowy wizjer lustrzanki..."
jak napisał kolega wcześniej to praktycznie te same wizjery w A7IV i Zf
A7III fakt ma mniejsze rozdzielczość ale to pomocniczy ficzer, tak poza tym czy wizjer jest game changerem nie lepiej wziąć pod uwagę np. wydajności Autofucusa.
Schwefel
16-06-2025, 21:03
No dobrze ale mówisz o porównaniu A7IV do ZF, więc po co wtrącanie o pixelozie w A7III której nikt nie neguje bo wynika to wprost ze specyfikacji aparatu? Kolory? Żart robiąc RAWy. Analogowy wizjer? Jak chcesz analogowy to jest D850, które zjada ZF swoją analogowością.
Przecież A7R ma taki sam pół calowy wizjer jak większość Sony, dopiero aktualny model ma 0,64 cala i ogromną rozdzielczość. Do tego jeżeli w A7III przeszkadzała pixeloza to dlaczego w A7R nie przeszkadza skoro to taka sama rozdzielczość?
Ja nie mówię o pierwszej generacji A7R tylko o serii. Miałem w ręce IV i V bo takie są w sklepach. Mają dużo lepszy wizjer od A7 IV.
Po co wtrącam o A7III - bo w poście wyżej jest mowa o A7 III?
Wiem że na papierze wizjery w A7 IV i ZF są praktycznie takie same ale w praniu efekt jest inny. Nikony mają duży i naturalny obraz, a Sony A7 III i IV wyraźnie mniejszy i jakby z dużo zimniejszą temperaturą barwową samego wyświetlacza. Takie miałem zawsze wrażenia jak je porównywałem. Fuji GFX i T-5 też miały naturalnie wyglądający wizjer.
Schwefel
17-06-2025, 13:59
Sam nie wiesz co piszesz. Napisałeś wyraźnie A7R, więc to tak jakby pisać o Z6III na podstawie Z6.
ZF ma tak samo pół calowy wizjer jak Sony A7IV, więc pisanie bajek, że jest wyraźnie mniejszy jest proste do zweryfikowania.
Co do WB wizjera to wystarczy przeczytać instrukcję https://helpguide.sony.net/ilc/2110/v1/pl/contents/TP1000651695.html
Ja tylko dodam że sama wielkość i rozdzielczość wyświetlacza nie jest jedynym wyznacznikiem.
Ważny jest też układ optyczny przez który patrzymy na ten wyświetlacz.
Jak każdy układ optyczny ma on swoją jasność i powiększenie.
Porównywałem przy jednej wizycie w cyfrowych:
- A7C
- A7CII
- A7III
- A7IV
- A7R IV
- A7R V
- ZF
- Z6 III
ZF i Z6 miały wyraźnie lepszy wizjer niż A7 IV. ZF dodatkowo lepszy dla mnie od Z6 ze względu na muszlę i okulary. I tyle. Seria R ma jeszcze lepszy wizjer ale jest prawie 2x droższa od zwykłej A7. ZF nawet na papierze ma większe powiększenie 0.8x vs 0.78x w A7IV.
Nowy na forum, świeżo upieczony właściciel Z5 II. Przesiadka z Sony A7 iii. Na razie krótkie testowanie adaptera Viltrox E-Z ze szkłami po bagnet Sony E-mount, które posiadam. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony - pierwsze wrażenie znakomite. Niepozorny adapter za 450zł, a autofokus działa bardzo sprawnie, nie widzę też problemów z ekspozycją czy balansem bieli. Można być w rozkroku w dwóch systemach... :lol:
Tak na poważnie przede mną wybór szkła do "ptasiej" fotografii. Pierwsza myśl to oczywiście Nikon 180-600mm. Bardzo podobna konstrukcja do używanego przez mnie poprzednio Sony 200-600mm. dostępne są też zoomy (Sigma, Tamron) o podobnym zakresie ogniskowych na bagnet F przez przejściówkę FTZ, ale chyba nie warto?
P.S. Z pilnych spraw - jest jakiś sensowny zamiennik baterii dla Z5II? Bo podobno starsze zamienniki nie działają poprawnie.
grissley
20-06-2025, 13:52
Jeśli nadal masz te 200-600, to może najpierw spróbuje je przez adapter...
BambusZMikronezji
20-06-2025, 17:47
Nowy na forum, świeżo upieczony właściciel Z5 II. Przesiadka z Sony A7 iii. Na razie krótkie testowanie adaptera Viltrox E-Z ze szkłami po bagnet Sony E-mount, które posiadam. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony - pierwsze wrażenie znakomite. Niepozorny adapter za 450zł, a autofokus działa bardzo sprawnie, nie widzę też problemów z ekspozycją czy balansem bieli. Można być w rozkroku w dwóch systemach... :lol:
Tak na poważnie przede mną wybór szkła do "ptasiej" fotografii. Pierwsza myśl to oczywiście Nikon 180-600mm. Bardzo podobna konstrukcja do używanego przez mnie poprzednio Sony 200-600mm. dostępne są też zoomy (Sigma, Tamron) o podobnym zakresie ogniskowych na bagnet F przez przejściówkę FTZ, ale chyba nie warto?
P.S. Z pilnych spraw - jest jakiś sensowny zamiennik baterii dla Z5II? Bo podobno starsze zamienniki nie działają poprawnie.
Przejrzyj watek o 180-600 na tym forum zanim kupisz. Tak ja pisał grizzly może watro się podpiąć pod 200-600 sony jeżeli jeszcze je masz
Sony 200-600mm jest już w innych rękach. Rozważałem tę ewentualność, ale wyszło jak wyszło. :mrgreen: Wątek o 180-600mm czytałem, nie wiem skąd ten nagły popłoch się wziął po recenzji "optycznych", dużo przykładów świetnych fotek w sieci. Jest jeszcze opcja "stałek" (400\500mm), ale to koszty i jednak mniejsza uniwersalność.
BambusZMikronezji
21-06-2025, 08:58
Nie wiem czy to popłoch czy oburzenie… w sumie nieważne. Faktem jest że szkło zbiera w recenzjach zdecydowanie pozytywne oceny i wyjątkiem są tutaj optyczne którzy pojechali za bardzo po tym instrumencie (w mojej skromnej opinii).
W systemie nikona na tą chwilę to prawdopodobnie jeden z lepszych budżetowych wyborów.
W Nikonie dzisiaj dzień aktualizacji:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/566.html
• Zaktualizowano niektóre opisy pomocnicze wyświetlane w aparacie podczas nawiązywania połączenia z usługą Nikon Imaging Cloud (sama procedura nawiązywania połączenia nie uległa zmianie).
• Zmieniono nazwę aparatu wyświetlaną podczas parowania z aplikacją SnapBridge.
• Zmieniono nazwę aparatu wyświetlaną na urządzeniach podłączonych przez USB, gdy [iPhone] było wybrane dla [USB] w [MENU SIECI].
• Zmieniono nazwę elementu d13 [Wyświetlacz wł. podczas fot. ser.] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
tgollob_jamessuchar
08-07-2025, 09:09
Optyczni nie są żadnym autorytetem testowym wg mnie.
Poza tym, wykresy wykresami, Sigma też nie raz biła różne obiektywy, a w terenie jak przychodziło co do czego to jednak coś się gubiło, "krzoczyło" i zdjęcia nie było w ogóle i żaden fan tej marki mnie do nich nie przekona.
Nikon Z180-600 VR bardzo zyskuje po domknięciu (N200-500 przynajmniej ten mój tyle nie zyskuje), a prędkość śledzenia AF na 400mm (duża jest różnica procentowa udanych zdjęć do nieudanych fotografując lecące ptaki na 400 vs. 600) nie odbiega istotnie od Nikona Z400/4,5 VR A stąd mój późniejszy wniosek o sprzedaży Z400/4,5 VR S.
Jako użytkownik Z6 III oraz Z5 II przedstawię główną konkluzję jeśli chodzi o fotografowanie tymi dwoma aparatami - nie widzę żadnej wyższości AF w przypadku dynamicznego śledzenia ptaków czy samolotów, generalnie zdjęć dynamicznych. A jakbym skrupulatnie policzył klatki udane do nieudanych, to nie wiem czy Z5 II by nie wygrał.
Wideo to prawdopodobnie oddzielny temat, nie wykorzystuję nawet Z5 II więc co do Z6 III się nie wypowiadam.
Testowałem oba ponad miesiąc na Z180-600, Z400/4,5 oraz N200-500 z adapterem FTZ II.
Obiektami latającymi były głównie jerzyki i jaskółki jako najtrudniejszy obiekt do uchwycenia często w porach wieczornych.
Tak czy siak D850 nadal zostaje, bo i tak jest najlepszy pod tym względem, ale zaczynam się łapać na tym, że nie pilnuję ekspozycji - Zetki rozleniwiają i zwalniają od myślenia, w wizjerze widać to co na zdjęciu, co bardzo przeszkadza jeśli czarnego jerzyka chciałem sfotografować od razu z kompensacją dodatnią - pod słońce. Jasność całej powierzchni dookoła jerzyka strasznie oślepia.
Co do samego AF, to podtrzymuję, że wykrywanie programowo i obrysowanie obiektu a prędkość i śledzenie AF to dwie oddzielne sprawy. Wykrycie obiektu nie równa się natychmiastowemu przeostrzeniu na ten obiekt.
swiatlocieniz9
08-07-2025, 11:48
Jako użytkownik Z6 III oraz Z5 II przedstawię główną konkluzję jeśli chodzi o fotografowanie tymi dwoma aparatami - nie widzę żadnej wyższości AF w przypadku dynamicznego śledzenia ptaków czy samolotów, generalnie zdjęć dynamicznych. A jakbym skrupulatnie policzył klatki udane do nieudanych, to nie wiem czy Z5 II by nie wygrał.
A jak oceniasz Z5 II pod względem DR i wyciągania szczegółów z cieni w porównaniu do Z6 III?
A jak oceniasz Z5 II pod względem DR i wyciągania szczegółów z cieni w porównaniu do Z6 III?
Podłączam się pod pytanie. Zwłaszcza ISO 3200 - 6400 w górę.
Wcześniej pisałem testy na fotopolis może mało wiarygodne ale można sobie ściągnąć paczkę RAW i się pobawić suwakami:
Z5II - https://files.fotopolis.pl/Z5-II-RAW.zip
Z6III- https://files.fotopolis.pl/NIKON_Z6III_RAW.rar
tgollob_jamessuchar
10-07-2025, 11:05
Podłączam się pod pytanie. Zwłaszcza ISO 3200 - 6400 w górę.
Na pewno nie ma drastycznych różnic. Być może gdzieś w kiepskim oświetleniu, gdzie będziemy walczyć "o wszystko" w cieniach, to zestawiając jeden obok drugiego będziemy mówić, że rzeczywiście jest różnica. Ale w ACR nie da się odróżnić jednego od drugiego na 100%. Spróbuję coś przyfocić.
Wracając do tematu aparatu pomimo iż testy Optycznych są wątpliwe i budzą kontrowersje to jakoś przetestowali Z5II (ogólnie zachwalają ale testy autofocusu to moim zdaniem żenada)
https://www.optyczne.pl/513.1-Test_aparatu-Nikon_Z5_II.html
i z" Dpreview" zaczęli testować na razie tablica testowa studyjna
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_z5ii&attr13_1=nikon_z5&attr13_2=canon_eosr8&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=976&x=-0.112440191&y=0.320296764
Wracając do tematu aparatu pomimo iż testy Optycznych są wątpliwe i budzą kontrowersje to jakoś przetestowali Z5II (ogólnie zachwalają ale testy autofocusu to moim zdaniem żenada)
https://www.optyczne.pl/513.1-Test_aparatu-Nikon_Z5_II.html
i z" Dpreview" zaczęli testować na razie tablica testowa studyjna
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_z5ii&attr13_1=nikon_z5&attr13_2=canon_eosr8&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=976&x=-0.112440191&y=0.320296764
no właśnie coraz gorzej z testami szczególnie od testerów na YT "widać" w ich recenzjach albo współpracę albo są ambasadorami danej mark, w praktyce wychodzi inaczej.
W w/w przykładzie testu https://www.optyczne.pl/513.3-Test_aparatu-Nikon_Z5_II_Użytkowanie_i_ergonomia.html
to na optycznych Panasonic S5II ma najlepszy 100% skuteczny autofocus, lepszy od Canona, Sony, czy właśnie Z5II co jest ... bzdurą.
Miałem Panasonic S5II i AF jest naprawdę dobry ale to nie ta skuteczność co Sony A7 IV czy nawet Canon R8.
i tu ma rację:
...
Co do samego AF, to podtrzymuję, że wykrywanie programowo i obrysowanie obiektu a prędkość i śledzenie AF to dwie oddzielne sprawy. Wykrycie obiektu nie równa się natychmiastowemu przeostrzeniu na ten obiekt.
kwestia stabilizacji to też bzdury ... po mają prawię wszystkie po około 3.5 EV skuteczności a tak naprawdę to jednak Panasonic ma przewagę nawet 1.5 do 2 EV (oczywiście to moje praktyczne spostrzeżenia).
Widzę jednak "zagrożenie" w fotografii na rynku ze strony Nikona Z5 II dla Panasonica S5II ( do video to jednak Panasonic ma więcej opcji no i ta stabilizacja) bo jednak większy wybór obiektywów.
Natomiast co baaaardzo praktyczne i mi imponuje w Z5II to automatyczne rozpoznawanie obiektów AF do ich śledzenia, no to już opcja z wyższej półki.
Paradoksem jest to, że Z5II należy do najniższej serii a zbiera najwięcej pochwał (więcej niż Z6 III) i wygrywa w porównaniach z aparatami innych firm, takimi ze średniej półki.
Jak dla mnie, byłoby to paradoksem, gdyby Z5II i Z6III różniły się znacznie ceną...
Bo Z6 III jest za drogi, mało komu zależy na filmowaniu i szybkostrzelności, ludzie chcą nowego AF i stabilizacji a to dostają w ZF i Z5 II które są dużo tańsze. Cała entry levelowość Z5 II to obecnie brak górnego ekranu, chcąc mieć ten LCD trzeba dopłacić 2000 zł właściwie za nic. Nikon powinien wydać Z5 II jako normalne Z6 III i drugą wersję Z6 III-v albo coś podobnego do filmowania i sportu i wszyscy byliby zadowoleni.
grissley
13-07-2025, 02:04
Może nowa wersja softu do Z6III uzasadni jego cenę (trochę bardziej) (?)
Bo Z6 III jest za drogi, mało komu zależy na filmowaniu i szybkostrzelności,
Mylisz się. To Z5 II jest za drogi, tak na marginesie. Wielu profi zależy na szybkostrzelności, na filmowaniu, na zapisie na kartach CFexpress. Górny wyświetlacz jest bardzo OK, ja sobie nie wyobrażam by go nie mieć. Pomyśl choćby o branży ślubnej. Te niewiele więcej zawsze kosztuje dużo więcej.
Z5 II znowu nie ma gripa?!
Swojego faktycznie nie, ale jest kompatybilny z już dostępnymi N11 i N14.
Wiesz, że sam byś to szybciej sprawdził na stronce N?
Jasne, że tak ale musiałbym o tym pamiętać, bo w momencie pomiędzy przystankami w tramwaju, gdy przeczytałem ten wątek, bym nie zdążył wyszukać tej informacji. A z wpisu Jacka zrozumiałem, że znowu zrobili fuszerkę jak w przypadku pierwszej generacji Z5
Tak realnie patrząc na aktualne ceny nowych puszek Z5II i Z6II to przy swoich parametrach pomimo, że starszy technologicznie o 5 lat atrakcyjny się wydaje Z6II dla amatora na pierwsze FF jeżeli ktoś nie ma wygórowanych wymagań.
Tak realnie patrząc na aktualne ceny nowych puszek Z5II i Z6II to przy swoich parametrach pomimo, że starszy technologicznie o 5 lat atrakcyjny się wydaje Z6II dla amatora na pierwsze FF jeżeli ktoś nie ma wygórowanych wymagań.
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Z5II dostał kopa w fps, co było głównym ograniczeniem Z5 w stosunku do Z6/Z6II. Z5II ma lepszy AF niż Z6II.
Oczywiście, pisałem o tym, w zestawach kitowych Z6 II wychodzi około 5500 zł za body, Z5 II około 6500, za ten 1000 zł jest lepszy AF ale brak LCD, natomiast zdjęcia zrobią identyczne. W porównaniu z jednym i drugim Z6 III za 8500 wydaje się zdecydowanie za drogi (jednocześnie bardziej szumi).
Przy czym ja patrzę z perspektywy amatora który bardzo rzadko nagrywa filmy i nie robi zdjęć na weselach itd. Z mojego punktu widzenia górny LCD jest ważniejszy niż lepszy AF w Z5 II. Dla kogoś kto chce mieć pewny AF ze śledzeniem lepszy będzie Z5 II. Natomiast Z6 III jest aparatem mocno w stronę filmowania i z mojego punktu widzenia jest zdecydowanie za drogi. Ktoś kto dużo filmuje i potrzebuje 120 FPS w 4K weźmie Z6 III i będzie zadowolony. Albo chce nowy AF i górny LCD.
widzicie, każdy ma swoje potrzeby :) ja z kolei w 99% przypadków nie potrzebuję więcej FPS, to taki nice to have. Natomiast expeed7, jest głównym powodem zerkania w tym kierunku. Jest tam oczywiście więcej dodatków, ale dla mnie nie są rewolucyjne. No dobra, wykrywania oka w MF bardzo chciałbym mieć. Ale nie za taką kwotę, trzeba poczekać na kolejne puszki, niech sobie ten typek zacznie tanieć :)
Górny LCD w bezlusterkowcach jest dla mnie zbędny. Wszelkie informacje wyświetlają się też w wizjerze. Mimo, że go mam, nie używam wcale.
Bez LCD zdjęcia też wyjdą, a gdy AF nie zdąży, już nie.
Ja używam cały czas żeby mieć pewność że nie mam np. F12. Jak już patrzę w wizjer to nie zwaracam dużej uwagi na przysłonę i czas. Na LCD widzę wszysko jak tylko wezmę aparat do ręki.
Górny LCD w bezlusterkowcach jest dla mnie zbędny. Wszelkie informacje wyświetlają się też w wizjerze. Mimo, że go mam, nie używam wcale.
Bez LCD zdjęcia też wyjdą, a gdy AF nie zdąży, już nie.
Dokładnie tak, miałem Z6 i z górnego LCD w ogóle przestałem korzystać.
a AF to absolutnie jedna z najważniejszych funkcji w aparacie i przy nawet różnicy 1000zł warto dopłacić do Z5II w stosunku do Z6II.
Jak jego cena spadnie to z sentymentu może go sobie zakupię 8-)
choć irytują mnie w Nikon Z te wielkie, kobylaste stałki jak np. 35mm 1.8S czy 50mm 1.8S
w Sony mniejsze i zgrabniejsze.
89285
89286
89287
grissley
14-07-2025, 15:18
Celuj w stałki 1.4 - tu proporcje są odwrotne ;)
Wszystkie trzy w Sony (50/1.8, 35/1.8 i 85/1.8 plus jeszcze Zeiss 55/1.8 ) są gorsze optycznie od nikonowskich, dlatego są mniejsze. Dobrze skorygowane wersje 1.4 są ogromne. Nikon po prostu zrobił pro wersje z 1.8
Michaelius
14-07-2025, 15:35
Nikon nieźle namieszał z tym pozycjonowaniem stałek 1.4 poniżej 1.8 S :grin:
Są 2x tańsze od Sony 1.4 więc dla mnie na plus. Nie potrzebuję aż tak bardzo 1.4 żeby płacić ponad 5000 zł za jedną stałkę bez aberracji.
thornlab
14-07-2025, 18:40
Tych podniet nad wyższością jednego modelu nad drugim będzie w nieskończoność Ja, jako amator, i od około roku użytkownik Nikona Z6 II mogę napisać, że na moje potrzeby ten aparat jest świetny. Wszystko działa mi na nim lepiej. Dla mnie Z6 II to jest entry-level do pełnej klatki - gdybym zajmował się fotografią zawodowo to zapewne kupiłbym Z9 lub Z8. Co bardzo lubię w Z6 II to jakość plików RAW. Łapię się na tym, że jak mam robić jakieś portrety to już tylko Z6 II - to taka mała i zgrabna pełna klatka. Ja jestem zadowolony z tego aparatu i nie żałuję, że go kupiłem - chciałem wejść w system Z a nie chciałem Z6 ani Z5. Z5 II ma bardzo zacne możliwości ale to jednak aparat o 4-5 lat młodszy, więc niech nas nie dziwi, że może być w czymś lepszy. Niech każdy kupuje to na co go stać i co dla niego robi robotę i robi zdjęcia, aby fotografia nie umarła śmiercią naturalną. Ja osobiście trzymam kciuki za Nikona - więcej producentów to dla nas większy wybór i konkurencja wymuszająca rozwój. Mnie Z6 II, póki co, nie ogranicza, to już ja jestem dla niego ograniczeniem.
Tylko że mi tutaj nie piszemy o indywidualnych potrzebach i zastosowaniach, tylko o tym co bardziej opłacalne.
W skrócie o stosunek ceny do możliwości aparatów.
Z5 II jest za drogi. Najniższa półka powinna być tania. No chyba, że pójdą drogą Sony i będą produkowali jeszcze ze 2 lata pierwszą generację Z5. Ale nawet wtedy jego cena powinna wynosić około 5,5 tys.
S5II - 10.7k (w 2023), ostatnia cena 7.1k
R8 - 8.9k (2023), obecna cena ~5.8k.
Z5 - 8k (2020), obecna cena ~4k
Więc nie, nie sądzę, żeby 3 miesięczny Z5II za niecałe 8k był za drogi.
Sony A7 III dziś kosztuje 5,5 tys. jeżeli pierwszy Z5 zniknie z rynku to 8 tys. za Z5 II będzie najdroższym z najtańszych pełnoklatkowych systemowych. Jeżeli za chwile nie spadnie do 5,5 to będzie źle. Nie spadnie i to błąd. Aparat ma dobre recenzje, jak czytam inne fora to mają chętkę popróbować Nikona niektórzy i z Sony i z Canona. Ale z ceną o 50% !!! większą od najtańszych korpusów C i N to przegięcie i to duże. CCC cena czyni cuda. Nie wykorzystana okazja przejęcia klientów. Dla mniej majętnych 2 tys różnicy w body (aa jeszcze trzeba optyki) to dużo. Wierz mi. Często mam do czynienia z osobami (np uczniowie), które chcą kupić pierwszy aparat. Musi być nowy, na raty i tani. Przechodzący z systemu na system to też generalnie użytkownicy tanich serii. Często się w myślach zżymałem gdy ktoś z Nikona D5200, 7100 itp aparatów przechodził na Sony A7 II, A7 III i chwalił jakie to Sony lepsze od Nikonów. Czy teraz ktoś z A7 II przejdzie na Z5 II? Tak, ale mniej niz by mogło.