PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z5 II oficjalnie

Strony : 1 [2]

TOP67
15-07-2025, 19:35
Ceny spadają. W oficjalnych sklepach Nikon Z5II kosztuje już 7305 zł. W Pasażfoto 7199 zł, a najtaniej jest za 7000 zł

https://www.ceneo.pl/182310520

esperal
20-08-2025, 22:05
Czy ktoś już w praktyce sprawdzał jak działa AF w ciemnicy? Według danych daje sobie radę do minus 10 działek, ale co na to praktyka?

tgollob_jamessuchar
03-09-2025, 20:59
Czy ktoś już w praktyce sprawdzał jak działa AF w ciemnicy? Według danych daje sobie radę do minus 10 działek, ale co na to praktyka?

Nie ma różnicy z Z6 III jeśli chodzi o foto. Nie wiem jak po aktualizacji Z6 III, bo nie zaktualizowałem ;)

OjTam
08-10-2025, 13:19
A wracając do głównego tematu nie mogę znaleźć nigdzie czy do Z5II można podpiąć grip ?

Słabo szukałeś... Tak, można.

horn3t
08-10-2025, 13:39
dziękuje MB-N14

jans-s
15-10-2025, 18:15
Czy używa ktoś opcji "zapisu serii przed zwolnieniem migawki" ? Jak ma w ustawieniach żeby to działało w strzelaniu do ptaków?

MstrG
05-11-2025, 10:12
Firmware 1.02:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/579.html

• Zmieniono niektóre komunikaty i wartości domyślne związane z Nikon Imaging Cloud.
• Dostępny jest teraz nowy sposób dodawania ustawień Picture Control z Nikon Imaging Cloud.
• Zmieniono domyślne ustawienie czyszczenia matrycy na [Czyść przy wyłączeniu].
Uwaga: nowe domyślne ustawienie jest stosowane po aktualizacji oprogramowania sprzętowego. Dostosuj ustawienie w [MENU USTAWIEŃ], jeśli czyszczenie matrycy przy wyłączeniu aparatu nie jest konieczne.

Celeborn
29-11-2025, 15:15
Czy nikon z5II ma profil Flexible colour?

cdc
29-11-2025, 15:48
Jeszcze jak!

wyrzykus
30-11-2025, 18:55
Czy używa ktoś opcji "zapisu serii przed zwolnieniem migawki" ? Jak ma w ustawieniach żeby to działało w strzelaniu do ptaków?

Właśnie ustawiam swoje nowe z5ii i ta funkcja dla mnie jest nieużywalna, działa tylko w trybie prędkości wyzwalania C15 lub C30, które z kolei nie dają możliwości zapisu w raw. Do tego tworzone jpg są ograniczone do jakości Large. Lipa...

MstrG
16-12-2025, 08:24
Firmware 1.10:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/581.html

Zmieniono parametry techniczne dotyczące nieprzerwanego przesyłania sygnału video po zakończeniu nagrywania do urządzeń HDMI, takich jak zewnętrzne monitory.

cdc
29-12-2025, 22:49
Można oddać głos na Z5 II w głosowaniu na
Produkt Roku 2025 czytelników dpreview.

https://www.dpreview.com/articles/4174796198/2025-reader-s-choice-award-winners

zbyk
30-12-2025, 01:02
Można oddać głos na Z5 II w głosowaniu na
Produkt Roku 2025 czytelników dpreview.

https://www.dpreview.com/articles/4174796198/2025-reader-s-choice-award-winners

Na nic innego jak mniemam nie można? :D

cdc
30-12-2025, 01:35
Nie wiem jak u ciebie,
ale u mnie -można.

Maro66.
30-12-2025, 01:45
To jakaś ustawka. Nie ma na co głosować :lol: ;-)

cdc
02-01-2026, 20:40
Najlepiej sprzedające się aparaty w Map Camera w 2025

Kodak Pixpro FZ55
Fujifilm X-M5
Nikon Z5 II
Fujifilm X-E5
Fujifilm X Half
Fujifilm X100VI
Ricoh GR IV
Ricoh GR IIIx
Sony α7C II
Canon EOS R6 II

https://digicame-info.com/2026/01/2025kodak-pixpro-fz55.html

Jacek_Z
05-01-2026, 14:15
Poczyściłem, na życzenie.
Gdybym się bardziej cofnął to powinienem poczyścić dywagacje typu czy lepiej Z6II czy Sony A7xx gdzie w ogóle sie nie zajmowano Z5II (a to przecież temat wątku). Tylko by było na nie, że nie lubię Sony :(

cdc
13-01-2026, 02:16
No kto by się spodziewał?

92937

https://www.dpreview.com/articles/5935478172/dpreview-readers-choice-awards-2025-product-of-the-year?slide=4

Nikon Z5II: 35.4%
Sony a7 V: 19.5%
Sony FE 50-150mm F2 GM: 13.8%
Canon RF 45mm F1.2 STM: 13.3%
Sigma 135mm F1.4 DG Art: 9.0%
Nikon Nikkor Z 24-70mm F2.8 S II: 8.9%

Zwycięzcą naszej nagrody Produkt Roku 2025 w plebiscycie czytelników został Nikon Z5II, co oznacza trzecie z rzędu zwycięstwo firmy Nikon, po Nikonie Z8 w 2023 roku i Nikonie Z6III w 2024 roku. To imponujący wynik pod każdym względem. Nikon ewidentnie robi coś dobrze.

Co więcej, Z5II zgarnął wszystkie nasze tegoroczne nagrody.
Kilka tygodni temu uznaliśmy go za Najlepszy Aparat dla Entuzjastów 2025 roku w corocznym plebiscycie DPReview, a także za Produkt Roku 2025 w plebiscycie DPReview. Zdobył on również nagrodę dla Najlepszego Aparatu w plebiscycie czytelników 2025, a Wy wybraliście go jako Produkt Roku.

Wow. Po prostu wow.

Jednak najbardziej imponujące może być to, że Z5II nie był najbardziej imponującym aparatem zaprezentowanym w tym roku pod żadnym względem, z wyjątkiem być może jednego: stosunku jakości do ceny. Oferuje doskonałą jakość zdjęć i filmów, posiada wbudowaną stabilizację obrazu, najnowszy system autofokusa firmy Nikon oraz fantastyczną ergonomię, do której przyzwyczaiła nas marka Nikon.
Jak wspomnieliśmy we wcześniejszym artykule, jego cena jest na tyle niska, że ​​można się zastanawiać, czy nie ma w niej jakiegoś haczyka. (Nie ma). Podsumowując naszą recenzję Nikona Z5II: „Niewielu z nas naprawdę potrzebuje czegoś więcej”.

Michu
13-01-2026, 12:03
... i podniesiony na duchu tą najważniejszą informacją w świecie fotografii w końcu pokażesz jakieś swoje zdjęcia. Bo aparat do tego służy, prawda? PRAWDA?

grissley
13-01-2026, 13:06
Bo aparat do tego służy, prawda? PRAWDA?

Teoretycznie

Maro66.
13-01-2026, 13:52
... i podniesiony na duchu tą najważniejszą informacją w świecie fotografii w końcu pokażesz jakieś swoje zdjęcia. Bo aparat do tego służy, prawda? PRAWDA?

Cóż za obrazoburcze stwierdzenie. Z5II po prostu budzi respekt w dłoni, jak się przechadzasz z nim na wyjeździe wakacyjnym, pokazując miejsce w szeregu żuczkom z telefonami :grin: Mały obrazek... przepraszam, PEŁNA KLATKA rządzi 8-)

MstrG
13-01-2026, 13:59
Raz już było czyszczone. Serio tak Wam przeszkadza informacja o tym, że na DPRewiev Z5II wygrał jakieś plebiscyty?

Maro66.
13-01-2026, 14:16
Bynajmniej. Ni grzeje mnie, ni ziębi ten wynik. Śmieszy tylko dobór produktów w tym "plebiscycie". Zdziwiłbym się, jakby Z5II nie wygrał. Chociaż mimo to trudno ten wynik nazwać druzgocącym.

horn3t
13-01-2026, 14:30
W sumie mam ten aparat od jesienie zeszłego roku, jeszcze się nie nacieszyłem i trochę czasu upłynie zanim się go nauczę ale mam porównanie rozwoju technologii w stosunku nie tak starego Zfc i faktycznie AF i nie tylko to to duży postęp. Generalnie jak ktoś się zastanawia i ma wątpliwości to ja polecam, puszka ma duże możliwości bez względu co piszą "internety" ;)

cdc
13-01-2026, 14:46
Bynajmniej. Ni grzeje mnie, ni ziębi ten wynik. Śmieszy tylko dobór produktów w tym "plebiscycie". Zdziwiłbym się, jakby Z5II nie wygrał. Chociaż mimo to trudno ten wynik nazwać druzgocącym.

1. Dobór produktów?

:lol:
-To czytelnicy wybierając:

Best camera of 2025 https://www.dpreview.com/articles/9674088427/vote-for-best-camera-of-2025

Best prime lens of 2025 https://www.dpreview.com/articles/4971014648/vote-for-best-prime-lens-of-2025

i Best zoom lens of 2025 https://www.dpreview.com/articles/1200226325/vote-for-best-zoom-lens-of-2025

zdecydowali kto będzie walczył o miano Product of the Year.

2. "trudno ten wynik nazwać druzgocącym"

1. Nikon Z5II: 35.4% > 2. Sony A7V: 19.5% + 3. Sony FE 50-15/2 GM: 13.8%

Maro66.
14-01-2026, 00:37
A, OK, wszystko jasne. Głupi ten pomysł z mieszaniem obiektywów i korpusów w tym ostatecznym "konkursie". Jak dla mnie powinno to zostać rozdzielone, czyli na poziomie, nazwijmy to, kwalifikacji. Na prawdę nie wiesz, co może być druzgocącym wynikiem? To taki wynik w którym Z5II jest samodzielnie wyżej od całej reszty, czyli z wynikiem od 50.1%... W sumie stać go na to, bo jakość do ceny ma świetną.

Ivy Mike
01-02-2026, 17:17
Z5 II jest teraz jedynym sensownym wyborem jak ktoś chce po prostu robić zdjęcia i nie męczyć się z ZF.
Przeglądam sobie ten temat bo chyba dojrzewam do tej decyzji.

Zf jest naprawdę fajną puszką. Ale, odkąd mam Z6III to czasem mnie irytuje, szukam jakiś małych szkieł, żeby sobie z niego zrobić lekki zestaw, patrzę na lżejsze korpusy APS-C, X-H2, tłumaczę wszystko wagą ale.. to wszystko jego wina :) Znaczy tej specyficznej ergonomii. I grip w moim odczuciu niewiele poprawił a coś nawet pogorszył.

Bo do pozostałych korpusów można zapiąć duże szkło i już żadnych problemów nie ma. Pomimo tego że to ta zła wielka ciężka pełna klatka.

I tutaj wchodzi cały na biało Z5 II, czyli najtańsza opcja z dobrą ergonomią. I też potwierdzeniem ostrości przy manualnych szkłach, z tego co czytam.

Tylko czemu Zf tak stracił na wartości, no cóż, pewnie z tego powodu o którym ja piszę. Aczkolwiek nie dostrzegałem go mając jedynie jeden korpus.

Jacek_Z
02-02-2026, 00:57
1. Dobór produktów?

:lol:
-To czytelnicy wybierając:

Best camera of 2025 https://www.dpreview.com/articles/9674088427/vote-for-best-camera-of-2025

2. "trudno ten wynik nazwać druzgocącym"

1. Nikon Z5II: 35.4% > 2. Sony A7V: 19.5% + 3. Sony FE 50-15/2 GM: 13.8%

Sklap Fotoforma pokazał co im się sprzedaje i Z5 II sie nie załapał wcale (tzn nie był na żadnej z 20 pozycji). Kilka lat temu zapytałem pod artykułem o jakiś sprzęt który też słabo wypadł. Fotoforma odpisała (teraz tu nie, też zadałem pytanie). Wtedy napisali, że dystrybutor miał mało tego sprzętu więc nie mieli jak tego dużo sprzedawać. Niby proste a od razu jak inaczej trzeba mysleć o rankingach.

https://www.optyczne.pl/1015.3-artyku%C5%82-Przegl%C4%85d_polskiego_rynku_sprz%C4%99tu_foto-wideo_w_2025_roku_Top_20_-_Aparaty_z_wymienn%C4%85_optyk%C4%85.html

Nie należy sie przejmować rankingami, jakimikolwiek. Co mnie obchodzi co kupują inni? Kupuje się aparat dla siebie, mając określone swoje wymagania, najczęściej w systemie który sie ma.

Ivy Mike
02-02-2026, 08:38
Nie należy sie przejmować rankingami, jakimikolwiek. Co mnie obchodzi co kupują inni? Kupuje się aparat dla siebie, mając określone swoje wymagania, najczęściej w systemie który sie ma.
Kolega widzę też pamięta jeszcze poprzedni świat. A on się niestety skończył. Wystarczy uruchomić jakiekolwiek serwis streamingowy:
TOP 10 FILMÓW DZISIAJ
NAJPOPULARNIEJSZE W POLSCE
KARTA NA CZASIE YouTube
No i te tłumy na koncertach "topowych" wykonawców. To mnie już całkiem rozbroiło niedawno, miarą poziomu muzyki jest wyprzedanie PGE Narodowego...
Jako przyrodnik określiłbym to jako spadek bioroznorodnosci.
Ale niektóry mówią dosadniej "tysiące much nie mogą się mylić".
Ergonomia, dobry wizjer, a co to takiego?
NAJLEPSZA PEŁNA KLATKA ZA...
Najlepszy aparat bezlusterkowiec, i wszystko jasne.
Polecam Google Trends (znaczy podpowiedzi wyszukiwarki) czy komentarze pod filmami/wpisami (zwłaszcza niezwiązane bezpośrednio z tematem) największych graczy jak wspomniana Fotoforma. Wiadomo, nie jest to 100% przekrój przez rynek, ale jakiś obraz sytuacji daje. Czasem się wdawałem w te dyskusje zwracając uwagę na jakieś niuanse ale zaraz się zlecieli polecacze Sony albo narzekacze na bagnet RF. A prawda jest taka, że dopóki nie pojawi się Nikon Z3/Z4 Canon R8 nie ma konkurencji

Ivy Mike
02-02-2026, 16:25
Odpowiem sam sobie dla kontekstu: bo pomimo zamkniętego bagnetu nie ma małego, lekkiego pełnoklatkowego korpusu (nie licząc a7c idacego na pewne kompromisy) innego niż R8.

Jacek_Z
02-02-2026, 20:11
Odpowiem sam sobie dla kontekstu: bo pomimo zamkniętego bagnetu nie ma małego, lekkiego pełnoklatkowego korpusu (nie licząc a7c idacego na pewne kompromisy) innego niż R8.
Z Nikonów najmniejszy jest Nikon ZR.

Kolega widzę też pamięta jeszcze poprzedni świat. A on się niestety skończył. Wystarczy uruchomić jakiekolwiek serwis streamingowy:
TOP 10 FILMÓW DZISIAJ
KARTA NA CZASIE YouTube
Nie odpowiadam za IQ innych osób. Każdy kupuje co uważa.
Chyba nie sugerujesz, że mam kupować to co wygrywa rankingi??? Bo jestem niedzisiejszy?

m_a_g
02-02-2026, 20:47
TOP 10 FILMÓW DZISIAJ
KARTA NA CZASIE YouTube
No i te tłumy na koncertach "topowych" wykonawców. To mnie już całkiem rozbroiło niedawno, miarą poziomu muzyki jest wyprzedanie PGE Narodowego...
Jako przyrodnik określiłbym to jako spadek bioroznorodnosci.
Ale niektóry mówią dosadniej "tysiące much nie mogą się mylić".
Ergonomia, dobry wizjer, a co to takiego?
NAJLEPSZA PEŁNA KLATKA ZA...
Najlepszy aparat bezlusterkowiec, i wszystko jasne.
Polecam Google Trends (znaczy podpowiedzi wyszukiwarki) czy komentarze pod filmami/wpisami (zwłaszcza niezwiązane bezpośrednio z tematem) największych graczy jak wspomniana Fotoforma. Wiadomo, nie jest to 100% przekrój przez rynek, ale jakiś obraz sytuacji daje. Czasem się wdawałem w te dyskusje zwracając uwagę na jakieś niuanse ale zaraz się zlecieli polecacze Sony albo narzekacze na bagnet RF. A prawda jest taka, że dopóki nie pojawi się Nikon Z3/Z4 Canon R8 nie ma konkurencji

A co mnie obchodzą serwisy streamingowe i jakieś rankingi? Czy ja debilem jestem czy jak? Trzeba być idiota żeby przy zakupie kierować się durnymi filmami z YT pod tytułem "najlepszy aparat za .....(i tu wpisz kwotę)".
Ani mnie, ani nikomu kogo znam, nie przyszłoby to nawet do głowy.
Zawsze myślałem że przy zakupie czegokolwiek kierujemy się tym co nam jest w sprzęcie potrzebne, a a nie tym co jest - czyimś zdaniem - "NAJLEPSZE" - i w dodatku - "najepsze" do czego?
Ręce opadają po prostu.

Ivy Mike
02-02-2026, 21:16
Ej, niczego nie sugeruję, mówię jak przeciętny konsument wybiera produkt :roll: Jak już to zaznaczając, że starzy jesteśmy (mentalnie) i niedzisiejsi. Ale traktuję to raczej jako zaletę, a nie wadę.
Pracując w handlu często, kiedy zostawiałem ostateczny wybór kupującemu, prezentując za i przeciw różnych rozwiązań tak, żeby sam podjął decyzję padało "A Pan jakby miał wybierać to co". I tak się to kręci, także w temacie foto.
Masa osób pyta internetowe autorytety co mają wybrać. A jak odpowiedź ich zadowoli to są potem usatysfakcjonowani że wybrali "najlepsze".

Jacek_Z
02-02-2026, 22:47
Skoro o sprzedawcach. 3 lata temu uczennica klasy 1 chciała kupić aparat. Nowy, na raty, do 5-6 tys. Wtedy mieliśmy same Nikony, porozmawiałem, czy lustrzankę czy bezlustro. Nikon był w tej sytuacji jedyną opcją. Padło na Z50 i dwa kity. W naszym MM nie było. Pojechali do Gdańska i tata dzwoni ze sklepu, że sprzedawca mówi, że nie Nikona, że mają kupić Sony (nie pamiętam który model wskazał). No i tata pytał czy nie jednak Sony?

Niektórzy się nie znają a kupują. I czym się mają kierować? Nie zazdroszczę, na rynku jest ogrom modeli. Porada sprzedawcy? Rankingi? AI? Ja to rozumiem.

Znowu osobista historyjka ;) muszę się hamować.

cdc
02-02-2026, 23:17
Co w tym dziwnego?

Producenci elektroniki często stosują programy motywacyjne skierowane do sprzedawców i personelu sklepów stacjonarnych.
Sprzedawcy mogą zbierać punkty za sprzedaż konkretnych modeli aparatów czy obiektywów, które następnie wymieniają na nagrody rzeczowe, bony lub gotówkę.
Producenci organizują też sprzedawcom szkolenia z technik sprzedaży konkretnych produktów.

Sprzedawca sprzedaje co mu się bardziej opłaca.

Ivy Mike
02-02-2026, 23:40
Nie zazdroszczę, na rynku jest ogrom modeli.
I myślę, że to także z tego może brać się poszukiwanie tego "najlepszego" - żeby wybrać jeden konkret i mieć spokój. A mnogość produktów tego nie ułatwia.

To Sony, nie chcąc już w te tematy po raz n-ty na forum się zagłębiać to jest chyba marka na którą jestem najbardziej uczulony i która sama wielokrotnie podkreślała że dany produkt jest "naj".

AI pewnie z tygodnia na tydzień się uczy, ale kiedyś z ciekawości z najsławniejszym Chatem sobie porozmawiałem żeby polecił mi aparat. I choć faktycznie, przewija się tam często Z5 II, to miałem wrażenie jakby miał procent od sprzedaży Sony i Canona. I, proponował w ogóle taki misz-masz że szkoda gadać.

Jolania
13-03-2026, 13:53
Czy to normalne, że po oderwaniu oka od wizjera (włączony tylko wizjer) na kilkadziesiąt sekund po ponownym przyłożeniu oka odświeżanie jest tragiczne a obraz jest daleki od rzeczywistości. Lekkie naciśnięcie spustu przywraca normalny podgląd. Może to jakieś ustawienia związane z oszczędzaniem energii?

horn3t
13-03-2026, 15:08
Faktycznie też tak mam ale jak byś tego nie napisał to bym nie zwrócił uwagi na to, mnie to w niczym nie przeszkadza zazwyczaj i tak kadruje tylko na monitorze wizjer używam sporadycznie.

Marianx
13-03-2026, 17:34
Witam
Tak się dzieje gdy aparat jest dłużej bezczynny i ma zaraz przejść w tryb uśpienia. Informuje Cię, że zaraz się wyłączy. Wiadomo, że czas po którym aparat się usypia, można ustawić. Gdy wyświetlacz ma mniejsze odświeżanie, to pobiera mniej prądu.
PozdrawiaM.

kaleczny
15-03-2026, 23:19
Czy jest możliwość przy automatycznym przełączaniu (wizjer/wyświetlacz) wyłączyć podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze i dostać je tylko po odsunięciu oka od niego na ekranie?
W trybie priorytetu wizjera 2, tak się właśnie dzieje, jednak wtedy całkowicie tracę dostęp do tylnego ekranu, co mi nie pasuje.

Mam wrażenie, że osiągnąłem taką konfigurację, jednak po kolejnych godzinach i zmianach, wyleciało to ustawienie w powietrze. Zrobiłem reset wszystkiego i zaczynam od niego, jednak nie jestem w stanie powtórzyć...

TOP67
16-03-2026, 10:53
Podgląd zdjęć --> Podgląd --> tylko monitor

kaleczny
16-03-2026, 19:19
działa o tyle, że nie wyświetla zdjęcia w wizjerze. Po odsunięciu oka od niego na ekranie mam bieżący podgląd sytuacji. Zdjęcie się nie wyświetla.

Badol
16-03-2026, 19:35
Muszę się pochwalić (nowa zabawka więc jestem nakręcony), a gdzie lepiej niż tu ;) Właśnie odebrałem ze sklepu i ustawiam :D

TOP67
16-03-2026, 20:13
działa o tyle, że nie wyświetla zdjęcia w wizjerze. Po odsunięciu oka od niego na ekranie mam bieżący podgląd sytuacji. Zdjęcie się nie wyświetla.

A za to odpowiada właśnie tryb Wizjer 2. Wtedy kadrujesz tylko przez wizjer, a podgląd wyświetla się po oderwaniu okna.

kaleczny
16-03-2026, 22:38
To odkryłem :-)
Czy w trybie automatycznego wyboru wizjer albo ekran da się tak ustawić by zniknęło wyświetlanie zdjęcia w wizjerze?

TOP67
16-03-2026, 23:35
To odkryłem :-)
Czy w trybie automatycznego wyboru wizjer albo ekran da się tak ustawić by zniknęło wyświetlanie zdjęcia w wizjerze?

No właśnie ustawieniem w menu odtwarzania Podgląd zdjęć --> Podgląd --> tylko monitor

Jacek_Z
17-03-2026, 21:30
Akcja serwisowa Nikona Z5 II (i dwóch innych modeli). Nie wiem jaka to usterka https://www.nikonusa.com/service-advisories/z-tsa-3-2026

kaleczny
17-03-2026, 22:59
No właśnie ustawieniem w menu odtwarzania Podgląd zdjęć --> Podgląd --> tylko monitor

U mnie tak nie działa, ale mea culpa, bo to wątek o Z5II a ja nabyłem Z50II...

Jak mam ustawiony "tylko monitor" po zrobieniu zdjęcia i odsunięcia od czujnika, dalej nie wyświetla się na monitorze.

MstrG
12-05-2026, 11:54
Firmware 1.11
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/589.html

Zmieniono sposób regulacji przysłony w obiektywie po upływie czasu czuwania.