PDA

Zobacz pełną wersję : Lexar "podejrzana" karta CFe B

m_a_g
02-04-2025, 00:25
Kilka dni temu kupiłem na wiosennej promocji Amazon (od Amazon, nie od sprzedawcy na Amazon) kartę Lexar 512GB Professional Silver SE CFexpress Type B (https://www.amazon.com/dp/B0CP2XLFQ7?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1).
No i teraz mały problem - po przestrzalaniu karty (testowałem ustawienia AF w nowym obiektywie) na kilkaset zrobionych zdjęć jedno jest ewidentnie uszkodzone.
Da się je otworzyć, ale RAW po otwarciu wygląda tak:
87131
Mowa o jednym zdjęciu na kilkaset.
Zrobiłem format karty w aparacie, ponownie zrobiłem kilkaset zdjęć i tym razem wszystkie się otwierają bez problemu. Nie wiem czy to format pomógł czy to przypadek bez związku zupełnie.
Nigdy wcześniej mi się coś takiego nie przydarzyło, i w pierwszym odruchu chciałem zwyczajnie kartę odesłać i wymienić na nową.
Problem w tym że promocja się skończyła i Amazon bez problemu odda mi pieniądze, natomiast nowej karty nie wyśle, musiałbym kupić ponownie za około $50 więcej niż płaciłem w promocji.
Nie wiem, może niepotrzebnie przesadzam i jedno uszkodzone zdjęcie to nic takiego, ale może to zwyczajnie być ostrzeżenie przed tym że karta padnie lub ogólnie coś jest nie tak.
Zatrzymać obecny egzemplarz, czy oddać, dopłacić i kupić nowy?

BeatX
02-04-2025, 04:44
Ja bym oddał od razu nawet się nie zastanawiając ;)
Cholera wie, czy ten defekt nie będzie postępował z czasem.
Uważam, że karta pamięci jest na tyle newralgicznym ogniwem w całym procesie robienia fotografii, że tutaj nie można sobie pozwolić na coś pokroju "a może się z czasem nie zepsuje"
Co komu po całym tym drogim sprzęcie, obiektywach itp, jak koniec końców zdjęcia może szlag trafić, bo pliki zapisywane na jakiejś trefnej karcie..

MstrG
02-04-2025, 07:57
Myślę, że już nigdy nie będziesz mieć zaufania do tej karty. Zawsze biorąc body z tą kartą będziesz mieć z tyłu głowy tę sytuację. Nawet gdyby przez następne dni testów nic takiego się nie pojawiło, to dla świętego spokoju chyba warto ją wymienić.

RMC
02-04-2025, 08:04
Może to jakiś przypadek, że to jedno się nie zapisało dobrze i nie jest to wina karty. Ciężko powiedzieć. Jak Cię to męczy to lepiej oddać. Jak szkoda funduszy to może wykorzystać ją w "mniej ważnym" aparacie i obserwować jakiś czas.

Raz w swojej karierze miałem tak, że karta przestała być widoczna w aparacie. Sformatowałem ją na PC i od tego momentu, kolejne długie lata działa bezawaryjnie. Ale uczciwie powiem, że włożyłem ją właśnie do backupowego aparatu tak by w razie W nie było problemów ze zdjęciami.

poste
02-04-2025, 08:45
Dziś w Stanach "Liberation Day" więc być może masz jeszcze krótkie okienko na odkupienie tej karty jedyne 50 USD drożej ;)

Ps. Ja bym zostawił i się nie przejmował, przynajmniej jeśli sytuacja się nie powtórzy.

fafniak
02-04-2025, 08:54
Oddać. Po cholerę mieć z tyłu głowy że coś może się stać ?

m_a_g
02-04-2025, 13:40
Dziękuję Wam wszystkim. Wszyscy dobrze piszecie. Może to nie być nic, ale zawsze będę miał gdzieś z tyłu głowy że ta karta może być uszkodzona, szkoda nerwów.
Odsyłam i kupuję inny egzemplarz.

Mane
04-04-2025, 21:47
Ile kosztowała na tej wiosennej promocji?

m_a_g
04-04-2025, 23:09
99 dolarów

KaarooL
05-04-2025, 17:35
m_a_g

Odeślij to w diabły i obierz inny kierunek (inna marka).
Raz że może to być podróba.
Dwa, że może uwalić Ci aparat.
Trzy... nie znam nikogo, kto nagminnie używałby kart tejże firmy na naszym obszarze a wciąż są one promowane przez influ na YT...
Cztery... jak pokopie się odpowiednio głęboko, wychodzi że nawet karty premium tejże marki padają (może są to podróby, nie wiem)...

poste
05-04-2025, 18:14
Pewna sprzeczność, skoro nikt nie używa i te karty padają, to po co ktoś miałby je podrabiać? :)

Ja używam Lexara, dawno temu miałem XQD, teraz mam 2 szt SDXC II. Działały i działają bez zarzutu.

KaarooL
05-04-2025, 18:22
poste

Uściślijmy coś, żeby nie zrobił się tu cyrk...
Napisałem że "nie znam nikogo" co z kolei nie znaczy że "nikt nie używa".

poste
05-04-2025, 18:23
To już znasz, przynajmniej nick z forum ;)

KaarooL
05-04-2025, 18:28
poste

Co więcej, kibicuję żeby u Ciebie działały jak najdłużej. Nie ma nic gorszego, niż monopol lub oligopol na danym obszarze.

poste
05-04-2025, 18:31
Karty jak karty, jak dla mnie znana firma z jakąś tradycją, dobra cena w kategorii szybkość/pojemność i tyle.

MstrG
05-04-2025, 19:01
Karty jak karty, jak dla mnie znana firma z jakąś tradycją, dobra cena w kategorii szybkość/pojemność i tyle.

Odkąd w 2017 Lexara kupił chiński Longsys (choć to nie jest jakaś firma krzak i sam miałem tej firmy kartę i czytnik XQD kupione niedługo po premierze Z6, czyli już po przejęciu) jakoś mam mniejsze zaufanie do tej marki. Rok później ProGrade został założony podobno przez byłych dyrektorów technicznych Lexara.
Z drugiej strony mam jedną kartę CFe Sony i dwie CFe 512GB Transcend - mało znana u nas tajwańska firma, która działa od 1988r. Kupiłem je tylko dlatego, bo cena była okazyjna w stosunku do konkurencji. Działa i ani razu nie zrobiła żadnego psikusa. Tak więc i ten chiński Lexar powinien normalnie działać.