Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Question Lexar "podejrzana" karta CFe B

Kilka dni temu kupiłem na wiosennej promocji Amazon (od Amazon, nie od sprzedawcy na Amazon) kartę Lexar 512GB Professional Silver SE CFexpress Type B (https://www.amazon.com/dp/B0CP2XLFQ7...sin_title&th=1).
    No i teraz mały problem - po przestrzalaniu karty (testowałem ustawienia AF w nowym obiektywie) na kilkaset zrobionych zdjęć jedno jest ewidentnie uszkodzone.
    Da się je otworzyć, ale RAW po otwarciu wygląda tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_1965.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	114,7 KB
ID:	87131
    Mowa o jednym zdjęciu na kilkaset.
    Zrobiłem format karty w aparacie, ponownie zrobiłem kilkaset zdjęć i tym razem wszystkie się otwierają bez problemu. Nie wiem czy to format pomógł czy to przypadek bez związku zupełnie.
    Nigdy wcześniej mi się coś takiego nie przydarzyło, i w pierwszym odruchu chciałem zwyczajnie kartę odesłać i wymienić na nową.
    Problem w tym że promocja się skończyła i Amazon bez problemu odda mi pieniądze, natomiast nowej karty nie wyśle, musiałbym kupić ponownie za około $50 więcej niż płaciłem w promocji.
    Nie wiem, może niepotrzebnie przesadzam i jedno uszkodzone zdjęcie to nic takiego, ale może to zwyczajnie być ostrzeżenie przed tym że karta padnie lub ogólnie coś jest nie tak.
    Zatrzymać obecny egzemplarz, czy oddać, dopłacić i kupić nowy?
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Ja bym oddał od razu nawet się nie zastanawiając
    Cholera wie, czy ten defekt nie będzie postępował z czasem.
    Uważam, że karta pamięci jest na tyle newralgicznym ogniwem w całym procesie robienia fotografii, że tutaj nie można sobie pozwolić na coś pokroju "a może się z czasem nie zepsuje"
    Co komu po całym tym drogim sprzęcie, obiektywach itp, jak koniec końców zdjęcia może szlag trafić, bo pliki zapisywane na jakiejś trefnej karcie..
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Myślę, że już nigdy nie będziesz mieć zaufania do tej karty. Zawsze biorąc body z tą kartą będziesz mieć z tyłu głowy tę sytuację. Nawet gdyby przez następne dni testów nic takiego się nie pojawiło, to dla świętego spokoju chyba warto ją wymienić.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Może to jakiś przypadek, że to jedno się nie zapisało dobrze i nie jest to wina karty. Ciężko powiedzieć. Jak Cię to męczy to lepiej oddać. Jak szkoda funduszy to może wykorzystać ją w "mniej ważnym" aparacie i obserwować jakiś czas.

Raz w swojej karierze miałem tak, że karta przestała być widoczna w aparacie. Sformatowałem ją na PC i od tego momentu, kolejne długie lata działa bezawaryjnie. Ale uczciwie powiem, że włożyłem ją właśnie do backupowego aparatu tak by w razie W nie było problemów ze zdjęciami.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Dziś w Stanach "Liberation Day" więc być może masz jeszcze krótkie okienko na odkupienie tej karty jedyne 50 USD drożej

Ps. Ja bym zostawił i się nie przejmował, przynajmniej jeśli sytuacja się nie powtórzy.

Domyślnie

Oddać. Po cholerę mieć z tyłu głowy że coś może się stać ?

Domyślnie

Dziękuję Wam wszystkim. Wszyscy dobrze piszecie. Może to nie być nic, ale zawsze będę miał gdzieś z tyłu głowy że ta karta może być uszkodzona, szkoda nerwów.
    Odsyłam i kupuję inny egzemplarz.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Ile kosztowała na tej wiosennej promocji?

Domyślnie

99 dolarów
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

@m_a_g

Odeślij to w diabły i obierz inny kierunek (inna marka).
    Raz że może to być podróba.
    Dwa, że może uwalić Ci aparat.
    Trzy... nie znam nikogo, kto nagminnie używałby kart tejże firmy na naszym obszarze a wciąż są one promowane przez influ na YT...
    Cztery... jak pokopie się odpowiednio głęboko, wychodzi że nawet karty premium tejże marki padają (może są to podróby, nie wiem)...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni