Kilka dni temu kupiłem na wiosennej promocji Amazon (od Amazon, nie od sprzedawcy na Amazon) kartę Lexar 512GB Professional Silver SE CFexpress Type B (https://www.amazon.com/dp/B0CP2XLFQ7...sin_title&th=1).
No i teraz mały problem - po przestrzalaniu karty (testowałem ustawienia AF w nowym obiektywie) na kilkaset zrobionych zdjęć jedno jest ewidentnie uszkodzone.
Da się je otworzyć, ale RAW po otwarciu wygląda tak:
Mowa o jednym zdjęciu na kilkaset.
Zrobiłem format karty w aparacie, ponownie zrobiłem kilkaset zdjęć i tym razem wszystkie się otwierają bez problemu. Nie wiem czy to format pomógł czy to przypadek bez związku zupełnie.
Nigdy wcześniej mi się coś takiego nie przydarzyło, i w pierwszym odruchu chciałem zwyczajnie kartę odesłać i wymienić na nową.
Problem w tym że promocja się skończyła i Amazon bez problemu odda mi pieniądze, natomiast nowej karty nie wyśle, musiałbym kupić ponownie za około $50 więcej niż płaciłem w promocji.
Nie wiem, może niepotrzebnie przesadzam i jedno uszkodzone zdjęcie to nic takiego, ale może to zwyczajnie być ostrzeżenie przed tym że karta padnie lub ogólnie coś jest nie tak.
Zatrzymać obecny egzemplarz, czy oddać, dopłacić i kupić nowy?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami