PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony A9 III vs Sony A1 II jako kolejne niepotrzebne body....

m_a_g
20-03-2025, 21:23
Jak w temacie - jaki aparat byście kupili - A1 MK II czy A9 MK III?
A w szerszym kontekście: nie, nie potrzebuję jeszcze jednego aparatu.
Ale kwestia jest taka, że albo kupię sobie jeszcze jedno body, tak dla zbytku i wciągnę w koszty, albo prawie te same pieniądze będę musiał oddać urzędowi skarbowemu.
Taka ponura rzeczywistość niestety.
Tak więc wacham się pomiędzy tymi dwoma modelami, a wybór ciężki bo z logiką i potrzebami nie ma nic wspólnego, motywowany jest tylko księgowością.
Z aktualnie posiadanego A1 jestem bardzo zadowolony i A1 MK II w zasadzie nic nie wnosi poza lepszym (podobno) AF. Problem w tym że mnie już w obecnym modelu AF w zasadzie zawsze trafia, więc kupno tego aparatu dla samego lepszego AF mnie mało przekonuje.
A9 MK III ma z kolei fajny ficzer czyli globalną migawkę i dużo FPS w RAW, no i pre capture. Są to funkcje którymi można by się pobawić. Na minus za to o połowę niższa rozdzielczość, co jest dla mnie problemem.

Co Wy byście kupili w mojej sytuacji? Ja jestem na etapie rzutu monetą ;-)

MstrG
20-03-2025, 21:27
Masz Z8, Z9, A1.
Jeśli musisz zrobić sobie koszty, to może do portretów bliskich kup sobie jakiś średni format? Jak pomysł Ci się spodoba, to można się zastanowić jaka firma i model.

m_a_g
20-03-2025, 21:33
Testowałem swego czasu "średni format" na Fuji.
Piszę w cudzysłowiu bo on jest jednak mniejszy niż prawdziwy średni format.
W każdym razie nie podobało mi się, bo nic ten format nie wnosił - owszem, większa matryca ale za to dostępne szkła były ciemniejsze o całą działkę albo i dwie od moich jasnych stałek f1.2 / f1.4 na FF, wiec pod względem głębi ostrości przy fotografii portretowej (a to mnie interesowało) nie było efektu "wow".
Z działania AF też byłem średnio zadowolony.
Generalnie uważam że obecnie średni format ma mały sens, no chyba że ktoś koniecznie potrzebuje te 100mpx z jakiś przyczyn.

KadryZpodróży
20-03-2025, 22:46
A nie rozważasz zakupu jakiegoś obiektywu, który by się przydał? Nie wiem jeśli do Sony to choćby ten nowy 28-70/2.0?
Jeśli już musi być nowe body to ja bym brał jednak A1 II ze względu na bardziej upchaną matrycę.

fafniak
20-03-2025, 22:53
Koszty?
Ja bym zakupił sobie bajernckie światło ciągłe
i akumulatory v-lock

m_a_g
20-03-2025, 23:01
Wszelkie lampy, obiektywy, i inne akcesoria mniej lub bardziej potrzebne już zwyczajnie posiadam, i to w nadmiarze do moich skromnych potrzeb.
Nie chcę kupować czegoś co wrzucę do szafy i nie będę używał, stąd pomysł na nowe body - bo aparatu jednak używa się najczęściej,

fafniak
20-03-2025, 23:05
Kupowanie zbędnego aparatu jest według mnie bez sensu.
Fundnął bym sobie sesję z profesjonalnymi modelkami/modelami + stylista itp + studio itp.

KadryZpodróży
20-03-2025, 23:30
Dla mnie w takim przypadku A1 II wygrywa bo bardziej uniwersalne i jednak matryca lepsza. Ten Global shutter to taki ficzer przydający się w specyficznych sytuacjach.