Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z5 + tele z .... DX

Szuwar
24-02-2025, 00:03
Cześć,

Jak pisałem w innym wątku tele używam tylko raz na jakiś czas. Do czego ? Do zdjęć na zawodach pływackich, czyli hala, czasem światło zastane, czasem sztuczne.

Zdjęcia zmuszony jestem robić niestety z trybun, bo na poziom wody wpuszczany jest zawsze tylko fotograf wynajęty przez organizatora zawodów.
Fotografuję amatorsko, ku pamięci, swoje dziecko, ale ranga zawodów rośnie. Nie wiem jak daleko zajedziemy, a w zasadzie dopłyniemy :)

Zanim przeszedłem na Z5 oblatywałem temat D7100 i .... ciężkim 70-210 AF-D tzw. pompka. 210mm po cropie w 70-80% dawało radę. Obiektyw jest już w innych rękach.

Ponieważ to amatorka, a ceny tele dla pełnej klatki Zetek są na tyle wysokie, że szkoda mi kasy, zastanawiam się nad zakupem DX-owego 50-250, co da mi spokojny zapas na długim końcu.
Wiem, wiem .... Z5 przejdzie mi w tryb DX i zostanie mi lekko ponad 10 Mpix. Odbitki 20 x 30 spokojnie z tego zrobię. Kurcze, w D200 też miałem 10 Mpix i było cudownie :).

Choć na Z przeszedłem również dla rozmiarów i wagi to może jest jakaś sensowna alternatywa dla powyższego, której nie dostrzegłem.
Bardzo proszę o odniesienie się do pomysłu.

Ivy Mike
24-02-2025, 00:19
Nie wiem jak w przypadku Nikona wyjdzie taka operacja, ale robiłem ostatnio podobną z Sony (czyli pełna klatka, a7c i do tego najtańszy powerzoom 16-50) bo chciałem z ciekawości zobaczyć jakich ogniskowych najczęściej używam, planując zakup stałki.

Wrzucam Ci fotkę w pełnej rozdzielczości - ale pociągi nie były w ruchu i w sumie nic w takim "szybszym" ruchu nie łapałem, a domyślam się że o to chodzi. Eksperyment wypadł całkiem nieźle, ale sam chętnie posłucham od innych czy ma to sens. Ja planowałem zakup zooma DX do noszenia w plecaku, bo z reguły dłuższych ogniskowych nie używam, ale w razie czego może się przydać.

zbyk
24-02-2025, 00:20
Sigma/tamron 100-400 na F-mount można wyrwać za mniej niż 2500zl, nie podejdzie? :)

Wind Mill
24-02-2025, 00:30
Ja w takiej sytuacji bym spojrzał w stronę używanych: FTZ + AF-P 70-300 (FX).
W/w S i T jeśli w dobrej cenie to także dobry kierunek, oczywiście także wymagający adaptera.

Szuwar
24-02-2025, 00:35
Sigma/tamron 100-400 na F-mount można wyrwać za mniej niż 2500zl, nie podejdzie? :)

No tak ... tylko do tego dochodzi przelotka i robi się długa rura :) i jeszcze plus kilka stówek za FTZ (bo nie posiadam)

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja w takiej sytuacji bym spojrzał w stronę używanych: FTZ + AF-P 70-300 (FX).
W/w S i T jeśli w dobrej cenie to także dobry kierunek, oczywiście także wymagający adaptera.

To może już lepiej takie cuś, choć jeszcze nie orientowałem się jak to optycznie, ale bez przelotki : https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/optyka/obiektywy-do-aparatow/tamron-70-300mm-f-4-5-6-3-di-iii-rxd-nikon-z?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuqWLsuzaiwMV_BiiAx1DUiDeEAQYCCAB EgInK_D_BwE

A może najtaniej/najlepiej używka Z50 (pierwsza wersja) plus 50-250? :)

Ivy Mike
24-02-2025, 00:53
Kluczowe pytanie jest takie jakie zdjęcia wykonujesz na tym basenie. Bo nie wiem czy jak zawodnicy są w wodzie można coś ciekawego złapać i potrzebny jest skuteczny AF. Czy to jakieś inne kadry/sylwetki pływaków "na mapie". Perspektywa z trybun takie typowe zdjęcia z poziomu brzegu basenu odrzuca.

Szuwar
24-02-2025, 01:07
Kluczowe pytanie jest takie jakie zdjęcia wykonujesz na tym basenie. Bo nie wiem czy jak zawodnicy są w wodzie można coś ciekawego złapać i potrzebny jest skuteczny AF. Czy to jakieś inne kadry/sylwetki pływaków "na mapie". Perspektywa z trybun takie typowe zdjęcia z poziomu brzegu basenu odrzuca.

Jeżeli D7100 plus 70--210 dawał radę, to każdy zestaw da :). Wbrew pozorom bardzo szybki AF nie jest konieczny. To nie np. koszykówka.

Większość basenów posiada trybuny tylko z jednej strony. Zdarzają się mniejsze hale, gdzie trybuny są tak naprawdę prawie na poziomie wody. Problemem jest tor, na którym płynie zawodnik.
Czasem masz go pod nosem, a czasem na ostatnim torze od trybun. Na typowym basenie 50 metrowym, z 8 lub 10 torami, w skrajnych przypadkach po skosie robi się już spora odległość.
A ludzi na takich zawodach jest zawsze masakrycznie dużo i nie zawsze można przycumować w dogodnym miejscu. Poza tym wystarczy na moment wyjść i ... już zajęte.

TOP67
24-02-2025, 08:35
Ten Tamron jest całkiem dobry, a na Amazon kupisz nowy za 2 tys.

Wind Mill
24-02-2025, 09:34
..To może już lepiej takie cuś, choć jeszcze nie orientowałem się jak to optycznie, ale bez przelotki...
A może najtaniej/najlepiej używka Z50 (pierwsza wersja) plus 50-250? :)

Ewentualnie Z50 plus wspomniany Tamron. ;) Zawsze to większy zasięg.
Optycznie jest OK, jedyna wada to brak stabilizacji - ale skoro w "pompce" jej brak nie dokuczał, to nazwijmy to cechą nie wadą. ;)

TOP67
24-02-2025, 13:28
Z5 ma stabilizację

Schwefel
25-02-2025, 01:44
Kurcze, w D200 też miałem 10 Mpix i było cudownie :).
Czyli kupiłeś w miarę nowożytne body żeby cofnąć się z nim do 2005 roku?

Niestety wybrałeś zły system, bo jak słusznie zauważyłeś ceny tele do Nikonów Z są wyższe niż do lustrzanek albo Sony/Canona czy nawet Fuji.
Taki R10 + używany RF70-200/4 albo R8 + używany EF100-400 zrobiłyby lepszą robotę niż Z5 z wynalazkami bez ISa albo pod DXa.
Z50 do zdjęć w ruchu nie polecam, nie ten AF i nie to odświeżanie wizjera. Wykrywanie ludzi też działa słabo jak na obecne standardy.

Z5 ma stabilizację
Pod tele IBIS może stanowić wspomagacz dla VRa ale go nie zastąpi.

TOP67
25-02-2025, 08:50
Tyle, że fotografując sport stabilizacja i tak psu na budę

Wind Mill
25-02-2025, 11:16
Ej, z tym ruchem na pływalni to bym nie przesadzał. Szczególnie z poziomu trybun. ;)

Frodo
25-02-2025, 11:43
W takiej sytuacji zdecydowanie poleciłbym nikkora AFP 70-300 4.5-5.6E. To najnowsza i zdecydowanie najlepsza wersja. Sprawdza się nawet w dynamicznych lotniczych ujęciach (przez FTZ).
Optycznie cieżko się do czegoś bardzo czepnąć, świetna stabilizacja, uszczelnienia, a przede wszystkim pewny AF.

markB
25-02-2025, 11:52
Popieram propozycję kol. Frodo. Da się tym szkłem robić porządne zdjęcia, a na DX zasięg do 450 mm.

Szuwar
25-02-2025, 12:50
Czyli kupiłeś w miarę nowożytne body żeby cofnąć się z nim do 2005 roku?

Niestety wybrałeś zły system

To nie tak. Jestem z Z5 niedługo, ale jestem przekonany, że wybrałem dobrze. Tele to dla mnie może 10% zdjęć i to w określonych, przewidywalnych warunkach.
Stąd takie kombinacje. Pływanie to nie jest szybki sport. Zawodnik 50m przepływa w zależności od stylu w 25 - 35 s. Tu nie potrzeba mi 30 klatek na sekundę.
Ale czasem potrzeba ściągnąć z drugiego końca pływalni zawodnika, który jest dekorowany.

W takiej sytuacji zdecydowanie poleciłbym nikkora AFP 70-300 4.5-5.6E. To najnowsza i zdecydowanie najlepsza wersja. Sprawdza się nawet w dynamicznych lotniczych ujęciach (przez FTZ).
Optycznie cieżko się do czegoś bardzo czepnąć, świetna stabilizacja, uszczelnienia, a przede wszystkim pewny AF.

No ok. Tylko ja nie mam FTZ i to dodatkowy koszt. To już proponowany Tamron na Z bardziej do mnie przemawia. Ale dziękuję za głos - popatrzę.

Schwefel
25-02-2025, 14:11
To nie tak. Jestem z Z5 niedługo, ale jestem przekonany, że wybrałem dobrze. Tele to dla mnie może 10% zdjęć i to w określonych, przewidywalnych warunkach.
Stąd takie kombinacje. Pływanie to nie jest szybki sport. Zawodnik 50m przepływa w zależności od stylu w 25 - 35 s. Tu nie potrzeba mi 30 klatek na sekundę.
Ale czasem potrzeba ściągnąć z drugiego końca pływalni zawodnika, który jest dekorowany.

No ok. Tylko ja nie mam FTZ i to dodatkowy koszt. To już proponowany Tamron na Z bardziej do mnie przemawia. Ale dziękuję za głos - popatrzę.

A czy ja gdzieś pisałem o kl/s?

Frodo
25-02-2025, 14:11
Tak, trza jeszcze doliczyć koszty FTZ - jeśli go brak.
Testowałem sobie tego tamrona - jest trochę lżejszy (tym bardziej, że nie potrzebuje FTZ) ale optycznie był słabszy niż nikkor - w okolicach 200-300 mm, do tego miał większą dystorsję, bardziej winietował i mocniej abberował. Jest też trochę ciemniejszy na długim koncu (1/3 działki to niby niewiele, ale w trudnych warunkach wszystko się liczy) i niestety nie ma wbudowanej stabilizacji.

Szuwar
25-02-2025, 14:27
A czy ja gdzieś pisałem o kl/s?

Nie pisałeś. Ja chciałem tylko uściślić z czym się mierzę. Dzięki za wskazówki odnośnie Z50.

Tak, trza jeszcze doliczyć koszty FTZ - jeśli go brak.
Testowałem sobie tego tamrona - jest trochę lżejszy (tym bardziej, że nie potrzebuje FTZ) ale optycznie był słabszy niż nikkor - w okolicach 200-300 mm, do tego miał większą dystorsję, bardziej winietował i mocniej abberował. Jest też trochę ciemniejszy na długim koncu (1/3 działki to niby niewiele, ale w trudnych warunkach wszystko się liczy) i niestety nie ma wbudowanej stabilizacji.

No .. ja właśnie najbardziej bym go potrzebował w zakresie 200-300 mm. Bardzo dziękuję.

Schwefel
25-02-2025, 16:50
Ma tylko 1 wadę, nowych brak a jak ktoś jeszcze ma to w chorej cenie, a używki cholernie trzymają cenę nie wiedzieć czemu. Sam chciałem zamienić AF-P DX na AF-P ale gra niewarta świeczki, bo raz, że to wymarły system a dwa, że wersja DX też jest bardzo udana, więc wydanie 2k zł na fanaberię to za dużo.
Dlatego dla mnie pakowanie kasy w obiektywy lustrzankowe tylko dlatego, że Nikon wypiął się na podstawowe tele typu 70-300 czy 70-200/4 (w miarę tanie, małe i jeszcze względnie lekkie) jest błędem. Nie ma co się kopać z koniem tylko trzeba pokazać Nikonowi środkowy palec i pójść do konkurencji, gdzie 70-300 i 70-200 mają już 2 jak nie 3 wersje, więc używki są w sensownych cenach. Takie stare A7III i tak ma lepszy AF niż Z5, o R8 to nawet nie mówiąc, więc żadna strata.

Tyle, że fotografując sport stabilizacja i tak psu na budę
Albo stabilizacja albo światło a Tamron nie ma ani jednego ani drugiego.

Michaelius
26-02-2025, 12:37
A adapter z Sony E i coś od nich ?

https://forum.nikoniarze.pl/threads/319214-VILTROX-adapter-EZ

OjTam
26-02-2025, 12:51
Przykładowo co?

Na allegro wisi Tamron 70-210/4 VC za 1.2k PLNów. Do tego używany FTZ i masz całkiem fajne tele poniżej 2k.