Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i Sb 800
Witam serdecznie,mam problem z zdalnym odpalaniem sb800 z lampy aparatu (Nikon d50)kupiłem lampe z instr.ang.no i niestety nie mam pojęcia jak to ustawić,proszę o radę i dziękuje z góry.Pozdry
Gawronnek
20-07-2007, 00:08
w tym połączeniu masz tylko możliwość odpalenia Sb-800 poprzez fotocelę, przytrzymaj dłuzej przycisk SEL na sabinie wejdziesz do menu lampy na samej górze po prawo w kolejnym menu wybierz SU-4
lampę w body ustaw na manual odpowiednio korygując moc
dzękuje za pomoc no tera działa.Pozdrawiam
mam jeszcze jedno pytanko,czy mozliwe jest aby Sabinka tylko i wyłącznie oświetlała główny motyw,wyzwalana przez lampe aparatu bezprzewodowo(fotocela) i sama nie brała udziału w doświetlaniu,bo jak bym nie ustawił oba flesze biorą udział w oświetlaniu motywu,oczywiście z różną mocą.Za pomoc dziekuje w imieniu swoim i rodziny Siary Siarzewskiego.
zglos sie do mnie po instrukcje i wszystko stanie sie jasne.
Gawronnek
20-07-2007, 22:11
moc lampy w body na minimum, a najlepiej jeszcze zasłonić, kiedyś ktoś tu pokazywał link do takiego urządzenia, które mocowane jest na sankach, a czarny kwadrat zasłania lampę kilka cm przed nią
myślałem własnie o tej metodzie,ale sądziłem ,że Nikon jakikolwiek cyfrak posiada funkcje odpalania każdej lampy zewnętrznej systemu Nikona poprzez fotocele,chodzi o te nowe palniki,bezprzewodowo i dowolnie raz z doświetlaniem i z głównej lub tylko wyzwala samą lampe zewnętrzną.Tak przynajmniej było w mojej minolcie 500si i choc nie korzystałem z tej metody to instrukcja zapewniała takie możliwości.Ale dziękuje wylewnie.
myślałem własnie o tej metodzie,ale sądziłem ,że Nikon jakikolwiek cyfrak posiada funkcje odpalania każdej lampy zewnętrznej systemu Nikona poprzez fotocele,chodzi o te nowe palniki,bezprzewodowo i dowolnie raz z doświetlaniem i z głównej lub tylko wyzwala samą lampe zewnętrzną.Tak przynajmniej było w mojej minolcie 500si i choc nie korzystałem z tej metody to instrukcja zapewniała takie możliwości.Ale dziękuje wylewnie.
D50 też to "umi", tylko jego lampka nie. Byś tak mógł zadziałać, potrzebujesz jeszcze sterownika SU-800 lub SB-800.
o jakim sterowniku mowa? Proszę szerzej bo robi sie ciekawie.
puchbeary
21-07-2007, 12:35
su-800 to sterownik do lamp błyskowych konieczny w D50 do sterowania bezprzewodowo lampami zewnętrznymi. wygląda to tak
Su-800 (http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/inne/Nikon/SU800/)
Sb-800 to chyba wiesz :D .
Powód jest prozaiczny - w d50 Nikon nie wyposażył lampy wbudowanej w tryb commander :(. D70 to miało ale Nikon za wszelką cenę chciał uczynić D50 bardziej amatorską niż starszy brat d70.
BART3skiing
21-07-2007, 17:29
Mam pytanie posiadam D50 i jestem na etapie kupna lampy blyskowej niemam za duzo kaski, i wacham sie pomiedzy tymi tumaxami calymi czy olac to i zbierac na SB-600. Lampe potrzebuje do fotografowania sportu rolki sk8, narty twin tip, snowboard etc. dzieki za pomoc