PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 60-600 pod Z'ki

s_l
08-10-2024, 08:59
Hej,

zastanawiam się nad zakupem Sigmy 60-600 + FTZII. Czy myślicie że warto jeszcze poczekać na dedykowane szkło pod Z ? Gdzieś czytałem że takie cudo było w planach ale nic więcej, Gdzie indziej wyczytałem że są jakieś problemy z licencją od Nikona, ale nie wiem na ile prawdziwe są te informacje (wyczytane na jakichś forach).

zeberek1
08-10-2024, 09:46
Nie wiem jaki jespecjalnie sens kombinowania z tak ciężkimi obiektywami Sigmy podpisanymi przez FTZ co dodatkowo powiększa niewygodę ich użytkowania. Bierze się natywnego Nikkora Z180-600 i sprawa załatwiona. Bardzo dobra optyka. AF też sprawny i szybki. No i wewnętrzny zoom powoduje że zupełnie inaczej się go używa niż wysuwające się mocno do przodu Sigmy. Takie jest moje zdanie. 180-600 posiadam i użytkuje na Zf. A wcześniej przerobiłem Sport 150-600 na całej serii D3, D3s, D3X i potem D5. Chwilowo też miałem Nikkora 200-500 i szybko się z nim rozstałem.

s_l
08-10-2024, 14:18
Nie wiem jaki jespecjalnie sens kombinowania z tak ciężkimi obiektywami Sigmy podpisanymi przez FTZ co dodatkowo powiększa niewygodę ich użytkowania. Bierze się natywnego Nikkora Z180-600 i sprawa załatwiona. Bardzo dobra optyka. AF też sprawny i szybki. No i wewnętrzny zoom powoduje że zupełnie inaczej się go używa niż wysuwające się mocno do przodu Sigmy. Takie jest moje zdanie. 180-600 posiadam i użytkuje na Zf. A wcześniej przerobiłem Sport 150-600 na całej serii D3, D3s, D3X i potem D5. Chwilowo też miałem Nikkora 200-500 i szybko się z nim rozstałem.

Jakbym chciał wziąć 180-600 to bym wziął. Pytam o Sigmę 60-600 a nie o Nikkora 180-600 czy 200-500 czy Bóg wie jakie mi jeszcze szkło wymyślisz :) No chyba można się domyśleć czemu nie interesują mnie te oba szkła w kontekście Sigmy o której piszę. Taki jest właśnie jest jej sens - zakres / uniwersalność.

OjTam
08-10-2024, 14:39
Były plotki o 60-600 na N/Z, w momencie, jak jeszcze wersja DG DN była w zapowiedziać.
I w płotkach została, obawiam się, że na wieki wieków.

Więc albo bierzesz wersję lustrzankową, Sony + adapter, albo natywnego Tamrona 50-400, jeśli aż tak na długim końcu nie zależy. ¯\_(ツ)_/¯
Kilka osób tu używa Sigmy przez FTZ, nie marudzą, więc chyba jakoś działa.

m_a_g
08-10-2024, 14:50
Hej,

zastanawiam się nad zakupem Sigmy 60-600 + FTZII. Czy myślicie że warto jeszcze poczekać na dedykowane szkło pod Z ? Gdzieś czytałem że takie cudo było w planach ale nic więcej, Gdzie indziej wyczytałem że są jakieś problemy z licencją od Nikona, ale nie wiem na ile prawdziwe są te informacje (wyczytane na jakichś forach).

Nie wiem czy jest sens czekać na dedykowaną wersję pod Z konkretnie tego modelu, bo możesz się zwyczajnie nie doczekać - nie ma pewności czy w ogóle się ukaże.
Natomiast moim zdaniem nie ma sensu pchać się w to konkretnie szkło w wersji lustrzankowej i używać z adapterem kiedy jest całkiem ciekawy wybór natywnych obiektywów telefoto z bagnetem Z.

s_l
08-10-2024, 15:00
Nie wiem czy jest sens czekać na dedykowaną wersję pod Z konkretnie tego modelu, bo możesz się zwyczajnie nie doczekać - nie ma pewności czy w ogóle się ukaże.
Natomiast moim zdaniem nie ma sensu pchać się w to konkretnie szkło w wersji lustrzankowej i używać z adapterem kiedy jest całkiem ciekawy wybór natywnych obiektywów telefoto z bagnetem Z.

No moim zdaniem jest skoro nie mam takiego zakresu w szkle natywnym.

zeberek1
08-10-2024, 20:45
No moim zdaniem jest skoro nie mam takiego zakresu w szkle natywnym.

No to kupujesz i używasz a nie szukasz potwierdzenia albo zaprzeczenia u kolegów z forum. A jak Ci ktokolwiek próbuje cokolwiek innego zasugerować to walisz torpedę NIE i kropka! Miło się robi...

Wind Mill
08-10-2024, 20:50
Na 60-600 ma Z można czekać i czekać i się nie doczekać. ;)
Jeśli to będzie jedyne szkło z bagnetem F w zestawie, to odpada upierdliwość wachlowania FTZ-em - będzie siedział na stale na Sigmie.
A co do wygody użytkowania - takie szkło i tak trzyma się za szkło nie za aparat, Z-ka na nim pełni funkcję dekielka, tak ergonomicznie patrząc. ;)

s_l
09-10-2024, 19:13
No to kupujesz i używasz a nie szukasz potwierdzenia albo zaprzeczenia u kolegów z forum. A jak Ci ktokolwiek próbuje cokolwiek innego zasugerować to walisz torpedę NIE i kropka! Miło się robi...

Nie prosiłem o sugestie. Szukałem potwierdzenia lub zaprzeczenia u kolegów z forum.

Lavardin
09-10-2024, 20:00
Moim zdaniem nie warto czekać, bo takie szkło nie powstanie IMHO. Mam i posiadam 60-600 i 180-600 i Z8 , D850.
Jesteś nieuprzejmy w stosunku do kolegów, obrażasz itd

s_l
10-10-2024, 08:47
Moim zdaniem nie warto czekać, bo takie szkło nie powstanie IMHO. Mam i posiadam 60-600 i 180-600 i Z8 , D850.
Jesteś nieuprzejmy w stosunku do kolegów, obrażasz itd

W takim razie sugeruję zaktualizować stopkę ;)

Co do obrażania i nieuprzejmości z mojej strony nie będę dyskutował bo nie widzę niczego niestosownego w zwróceniu uwagi na to że w odpowiedzi dostaję informacje o które nie pytam

Dzięki za opinię na temat 60-600. Serio.

Schwefel
10-10-2024, 13:09
Nie wiem jaki jespecjalnie sens kombinowania z tak ciężkimi obiektywami Sigmy podpisanymi przez FTZ co dodatkowo powiększa niewygodę ich użytkowania.
A ja właśnie odwrotnie, nie wiem po co podpinać lekkie i małe obiektywy przez FTZ, bo znacznie zwiększa się długość zestawu. Zwłaszcza, że natywne szkła są ostrzejsze niż te lustrzankowe. Przy 60-600 jest sens, bo takie szła nie ma pod Z i pewnie nie będzie. Użytkuję równolegle z lustrzanką i mi to odpowiada, ale jeżeli miałbym tylko Ztkę to chyba poszedłbym w 180-600 bo bardziej mi odpowiada jego stała długość i co za tym idzie lepsze uszczelnienie, no i prawie 1kg mniej do noszenia.

m_a_g
10-10-2024, 13:26
Co do obrażania i nieuprzejmości z mojej strony nie będę dyskutował bo nie widzę niczego niestosownego w zwróceniu uwagi na to że w odpowiedzi dostaję informacje o które nie pytam

Zwisa mi zupełnie ton Twoich wypowiedzi, natomiast sugeruję mieć bardziej otwarty umysł na nowe informacje, bo chwilowo faktycznie zachowujesz się cokolwiek idiotycznie.
Oddajesz samochód do mechanika bo masz przebitą oponę. Następnego dnia zjawiasz się w zakładzie po odbiór auta, i pytasz się czy opona została naprawiona. Mechanik mówi Ci że owszem, oponę naprawili, ale masz zepsuty układ hamulcowy do wymiany.
Rozumiem że zwracasz mu uwagę że udziela Ci informacji o które się nie pytałeś, bo oczekiwałeś odpowiedzi tylko odnośnie opony, po czym wsiadasz w samochód i wyjeżdżasz na ulicę bez hamulców. Cóż....

zeberek1
10-10-2024, 14:03
m_a_g w samo sedno powiedziane!

s_l
10-10-2024, 15:21
Zwisa mi zupełnie ton Twoich wypowiedzi, natomiast sugeruję mieć bardziej otwarty umysł na nowe informacje, bo chwilowo faktycznie zachowujesz się cokolwiek idiotycznie.
Oddajesz samochód do mechanika bo masz przebitą oponę. Następnego dnia zjawiasz się w zakładzie po odbiór auta, i pytasz się czy opona została naprawiona. Mechanik mówi Ci że owszem, oponę naprawili, ale masz zepsuty układ hamulcowy do wymiany.
Rozumiem że zwracasz mu uwagę że udziela Ci informacji o które się nie pytałeś, bo oczekiwałeś odpowiedzi tylko odnośnie opony, po czym wsiadasz w samochód i wyjeżdżasz na ulicę bez hamulców. Cóż....

Piękna opowieść o tym mechaniku ;) Powiem po Twojemu... wiem że mam zepsute hamulce bo żeby dojechać do warsztatu musiałem hamować na każdym skrzyżowaniu jak Fred Flintstone, co po mojemu oznacza że potrzebuję zakresu 60-600 o który pytałem a nie 180-600 o którego istnieniu wiem (jak i innych szkieł) bo to nie jest wiedza tajemna.

Jeden z Twoich przedmówców zwrócił uwagę na to że to szkło nie ma specjalnie sensu a w zamian mam natywne 180-600 (nie pytając nawet do czego to używam ;)). Z całym szacunkiem ale nawet ameba albo poseł Suski zauważy różnicę pomiędzy 60 a 180.

zeberek1
10-10-2024, 16:44
Jakbyś napisał w pierwszym swoim poście, że interesuje Cię TYLKO I WYŁĄCZNIE ten model 60-600 to bardzo możliwe że nikt by Ci nic innego nie próbował sugerować nawet.

Zbyszek
10-10-2024, 16:50
Jakbyś napisał w pierwszym swoim poście, że interesuje Cię TYLKO I WYŁĄCZNIE ten model 60-600 to bardzo możliwe że nikt by Ci nic innego nie próbował sugerować nawet.
Jakby nie czytać jego pierwszy post to zapytał tylko i wyłącznie o 60-600.

m_a_g
10-10-2024, 17:07
Jakby nie czytać jego pierwszy post to zapytał tylko i wyłącznie o 60-600.

Ale zapytał też "czy myślicie", czyli o opinię, jak widać go to nie obchodzi.... Przecież nikt mu nie udziela informacji nie na temat, ludzie piszą aby nie czekać na wersję Z, problem autora polega na tym że mu się odpowiedzi nie podobają.
Moja oryginalna odpowiedź była w 100% na temat i zgodna z pytaniem:

Niestety kolega się tu oburza że ktoś mu odpowiedział niezgodnie z oczekiwaniami i do tego bezczelnie uzasadnił swoją odpowiedź.
Ja tam nie wiem, zwyczajnie bym przeczytał i nie komentował dodatkowych informacji jeżeli nie byłby dla mnie interesujące, zamiast pouczać innych że oczekiwało się krótszej lub jednowyrazowej odpowiedzi.
Ale może to tylko ja :p
Jak dla mnie temat jest w tym momencie bez sensu i do zamknięcia.

Kojocisko
10-10-2024, 17:40
Forum (SJP) «spotkanie poświęcone omawianiu spraw z określonej dziedziny; też: grupa ludzi biorących udział w takim spotkaniu». Forum, w domyśle dysksyjne.
Kolega nie zrozumiał konwencji, kidersztuby zabrakło i tyle.
Swoją drogą, po wielu początkowych zachwytach, tak jakbym słyszał więcej krytycznych uwag o 60-600? Czy tylko mi się wydaje?
Ja trzy tygodnie temu sprzedałem FTZ i zakończyłem etap kohabitacji bagnetu Z i F :-), Gybym rozważał jakiś konwerter (ale nie rozważam), to raczej megadap.

m_a_g
10-10-2024, 18:32
Nie wiem czy krytycznych, to fajny obiektyw był i nadal jest, w sensie - pod lustrzanki. Jak ktoś go posiada bo przesiadł się z lustrzanek, to nie widzę przeszkód aby go dalej używać z adapterem.
Albo ktoś dalej ma jednocześnie lustro i bezlustro, wtedy jak najbardziej jest to świetny wybór.
Natomiast nie ma co ukrywać, jest to duże i ciężkie szkło z minionej epoki, lustrzankowe Sigmy miały takie tendencje do bardzo dużych rozmiarów i wagi.
Skoro można kupić coś o kilogram lżejszego i znacząco mniejszego o bardzo podobnym zakresie ogniskowych, to nie widzę sensu w zakupie tej sigmy i tyle, dodatkowy kilogram do noszenia w ręce / trzymania godzinami przy oku naprawdę robi różnicę.
Między innymi dlatego jestem przekonany że bezlusterkowa wersja tego obiektywu nigdy się nie ukaże, za duży jest na obecne standardy, wszyscy starają się produkować lżejsze konstrukcje, więc na ten konkretny obiektyw tylko z bagnetem Z raczej nie byłby wielu chętnych.

OjTam
10-10-2024, 18:38
Między innymi dlatego jestem przekonany że bezlusterkowa wersja tego obiektywu nigdy się nie ukaże, za duży jest na obecne standardy, wszyscy starają się produkować lżejsze konstrukcje, więc na ten konkretny obiektyw tylko z bagnetem Z raczej nie byłby wielu chętnych.

Sigma 60-600 DGDN Sport miała premierę w lutym tamtego roku...
Sony E i LMA, klasycznie.

Kojocisko
10-10-2024, 18:41
Z drugiej strony na bagnet E jest: SIGMA Obiektyw S 60-600/4.5-6.3 DG DN OS Sony-E
https://www.sigma-sklep.pl/sigma-obiektyw-s-60-600-4-5-6-3-dg-dn-os-sony-e,3,4595,48725

2495 g, czyli trochę cięższy niż Nikkor 180-600 (2140 g)

Schwefel
11-10-2024, 00:55
Z drugiej strony na bagnet E jest: SIGMA Obiektyw S 60-600/4.5-6.3 DG DN OS Sony-E
https://www.sigma-sklep.pl/sigma-obiektyw-s-60-600-4-5-6-3-dg-dn-os-sony-e,3,4595,48725

2495 g, czyli trochę cięższy niż Nikkor 180-600 (2140 g)
Tylko pytanie czy z osłoną czy bez, bo te 2700g dla wersji Nikon F to tak nijak mi wychodzi na wadze, 2,9kg bez 20g.