Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Sigma 60-600 pod Z'ki

Hej,

zastanawiam się nad zakupem Sigmy 60-600 + FTZII. Czy myślicie że warto jeszcze poczekać na dedykowane szkło pod Z ? Gdzieś czytałem że takie cudo było w planach ale nic więcej, Gdzie indziej wyczytałem że są jakieś problemy z licencją od Nikona, ale nie wiem na ile prawdziwe są te informacje (wyczytane na jakichś forach).

Domyślnie

Nie wiem jaki jespecjalnie sens kombinowania z tak ciężkimi obiektywami Sigmy podpisanymi przez FTZ co dodatkowo powiększa niewygodę ich użytkowania. Bierze się natywnego Nikkora Z180-600 i sprawa załatwiona. Bardzo dobra optyka. AF też sprawny i szybki. No i wewnętrzny zoom powoduje że zupełnie inaczej się go używa niż wysuwające się mocno do przodu Sigmy. Takie jest moje zdanie. 180-600 posiadam i użytkuje na Zf. A wcześniej przerobiłem Sport 150-600 na całej serii D3, D3s, D3X i potem D5. Chwilowo też miałem Nikkora 200-500 i szybko się z nim rozstałem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeberek1 Zobacz posta
    Nie wiem jaki jespecjalnie sens kombinowania z tak ciężkimi obiektywami Sigmy podpisanymi przez FTZ co dodatkowo powiększa niewygodę ich użytkowania. Bierze się natywnego Nikkora Z180-600 i sprawa załatwiona. Bardzo dobra optyka. AF też sprawny i szybki. No i wewnętrzny zoom powoduje że zupełnie inaczej się go używa niż wysuwające się mocno do przodu Sigmy. Takie jest moje zdanie. 180-600 posiadam i użytkuje na Zf. A wcześniej przerobiłem Sport 150-600 na całej serii D3, D3s, D3X i potem D5. Chwilowo też miałem Nikkora 200-500 i szybko się z nim rozstałem.
    Jakbym chciał wziąć 180-600 to bym wziął. Pytam o Sigmę 60-600 a nie o Nikkora 180-600 czy 200-500 czy Bóg wie jakie mi jeszcze szkło wymyślisz No chyba można się domyśleć czemu nie interesują mnie te oba szkła w kontekście Sigmy o której piszę. Taki jest właśnie jest jej sens - zakres / uniwersalność.

Domyślnie

Były plotki o 60-600 na N/Z, w momencie, jak jeszcze wersja DG DN była w zapowiedziać.
    I w płotkach została, obawiam się, że na wieki wieków.

Więc albo bierzesz wersję lustrzankową, Sony + adapter, albo natywnego Tamrona 50-400, jeśli aż tak na długim końcu nie zależy. ¯\_(ツ)_/¯
    Kilka osób tu używa Sigmy przez FTZ, nie marudzą, więc chyba jakoś działa.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s_l Zobacz posta
    Hej,

zastanawiam się nad zakupem Sigmy 60-600 + FTZII. Czy myślicie że warto jeszcze poczekać na dedykowane szkło pod Z ? Gdzieś czytałem że takie cudo było w planach ale nic więcej, Gdzie indziej wyczytałem że są jakieś problemy z licencją od Nikona, ale nie wiem na ile prawdziwe są te informacje (wyczytane na jakichś forach).
    Nie wiem czy jest sens czekać na dedykowaną wersję pod Z konkretnie tego modelu, bo możesz się zwyczajnie nie doczekać - nie ma pewności czy w ogóle się ukaże.
    Natomiast moim zdaniem nie ma sensu pchać się w to konkretnie szkło w wersji lustrzankowej i używać z adapterem kiedy jest całkiem ciekawy wybór natywnych obiektywów telefoto z bagnetem Z.
    Marcin
    Sony / Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie wiem czy jest sens czekać na dedykowaną wersję pod Z konkretnie tego modelu, bo możesz się zwyczajnie nie doczekać - nie ma pewności czy w ogóle się ukaże.
    Natomiast moim zdaniem nie ma sensu pchać się w to konkretnie szkło w wersji lustrzankowej i używać z adapterem kiedy jest całkiem ciekawy wybór natywnych obiektywów telefoto z bagnetem Z.
    No moim zdaniem jest skoro nie mam takiego zakresu w szkle natywnym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s_l Zobacz posta
    No moim zdaniem jest skoro nie mam takiego zakresu w szkle natywnym.
    No to kupujesz i używasz a nie szukasz potwierdzenia albo zaprzeczenia u kolegów z forum. A jak Ci ktokolwiek próbuje cokolwiek innego zasugerować to walisz torpedę NIE i kropka! Miło się robi...

Domyślnie

Na 60-600 ma Z można czekać i czekać i się nie doczekać.
    Jeśli to będzie jedyne szkło z bagnetem F w zestawie, to odpada upierdliwość wachlowania FTZ-em - będzie siedział na stale na Sigmie.
    A co do wygody użytkowania - takie szkło i tak trzyma się za szkło nie za aparat, Z-ka na nim pełni funkcję dekielka, tak ergonomicznie patrząc.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeberek1 Zobacz posta
    No to kupujesz i używasz a nie szukasz potwierdzenia albo zaprzeczenia u kolegów z forum. A jak Ci ktokolwiek próbuje cokolwiek innego zasugerować to walisz torpedę NIE i kropka! Miło się robi...
    Nie prosiłem o sugestie. Szukałem potwierdzenia lub zaprzeczenia u kolegów z forum.

Domyślnie

Moim zdaniem nie warto czekać, bo takie szkło nie powstanie IMHO. Mam i posiadam 60-600 i 180-600 i Z8 , D850.
    Jesteś nieuprzejmy w stosunku do kolegów, obrażasz itd
    D300s,D80

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni