Zobacz pełną wersję : AF w D7100
misie0077
28-09-2024, 19:23
Hej
Mam pytanie do wszystkich użytkowników d7100. Mam problem z ostrością przez wizjer pojedynczych patyków na drzewie to znaczy to tylko taki przykład. Przez wizjer aparat szuka i nie może złapać ostrości na pojedynczą gałązkę natomiast przez Live View wygląda to dużo lepiej. Obiektyw jaki mam to nik 24-70 2.8 Gdzie będzie Wina w body czy w szkle i i czy w ogóle jest to wada że po prostu ten typ tak ma?
brzezior
30-09-2024, 20:43
Jeżeli gałązka jest mniejsza, niż punkt AF, to tak może być, że w LV, który działa na zasadzie detekcji kontrastu, będzie skuteczniej.
I pytanie, którym punktem AF łapiesz ostrość, bo nie wszystkie są krzyżowe.
Na aparatach z serii Nikon D40-D90 i D3000-D7500 punkty AF różnią się w zależności od modelu, zarówno pod względem liczby, jak i funkcjonalności. Punkty krzyżowe (cross-type) są najbardziej precyzyjne, ponieważ działają zarówno w płaszczyźnie poziomej, jak i pionowej, co sprawia, że są bardziej niezawodne w trudniejszych warunkach oświetleniowych.
Jeśli chodzi o ustawienie ostrości, to najczęściej wybieram punkt centralny, ponieważ w wielu modelach (np. D7200, D7500) to on jest punktem krzyżowym o największej czułości. Możesz go użyć do precyzyjnego ustawienia ostrości, a potem, jeśli trzeba, wykadrować zdjęcie.
W sytuacjach, gdzie potrzebuję szybszej reakcji lub chcę, żeby aparat sam wybierał punkt, przełączam na tryb automatycznego wyboru punktu AF, ale wtedy zdaję się na algorytmy aparatu, co nie zawsze daje idealne efekty. A jak Ty najczęściej ustawiasz ostrość?