PDA

Zobacz pełną wersję : Spec od Exel poszukiwany

manfred
22-07-2024, 07:46
Dzień dobry jadę na wyprawę rowerową :-) Mam rozpiskę kilkudziesięciu punktów które chce zobaczyć odwiedzić na swojej trasie. Startuje z punktu zerowego. Ale czasami będzie tak że zboczę z trasy i wtedy ta rozpiska będzie nieaktualna. Czy jest jakiś sposób aby np po zjechaniu z trasy i potem ponownie gdy znajdę się w np sklepie. Zresetować te kilometry o te już przebyte aby wiedzieć ile będę miał kilometrów do następnego punktu. Zależy mi na pliku na Android lub iphone.

81480

spiritus
22-07-2024, 09:18
Ale jak Ty to sobie wyobrażasz?
Skoro jedziesz z pkt A do pkt C przez pkt B i masz wyznaczone km w trasie A-B i B-C to jeżeli gdzieś skręcisz na bok i dorzucisz km na pierwszym odcinku, wrócisz do pkt B to odległość B-C się nie zmieni ze względu na to ile km dorzucisz na pierwszym odcinku.

Jeżeli jednak będziesz Jechał A-C omijając B to równie dobrze możesz sobie trasę skrócić jak i wydłużyć i nie będziesz w stanie jakimś excelem obliczyć ile km Ci zostało do danego punktu.

MstrG
22-07-2024, 09:32
A nie możesz sobie zrobić w Google Maps trasy z przystankami?

Piterlsn
22-07-2024, 09:33
Dzień dobry :)
Jeżeli dobrze zrozumiałem to zależy Ci na zaktualizowaniu kolejnego punktu na którym km będzie ? Jeżeli tak to propozycja taka:
dojechałeś do sklepu i wpisujesz rzeczywistą ilość (żółty kolor) np sklep spożywczy był u Ciebie na 50 km więc (żałożony km trasy następnego punktu - żalożony km trasy obecnego punktu na którym jesteś) + rzeczywisty km trasy na którym jesteś = (92-45)+50 = 97
W zielonym oknie wyświetla się zaktualizowany km na którym będzie Zamek Krzyżacki (97 km). Zjedziesz znów z trasy - docierasz do Zamku w żółte okno wpisujesz rzeczywistą ilośc km jaka wyszła np 100, a miał być 97. To sytuacja identyczna jak wyżej tylko już z zamiarem wyznaczenia kolejnego punktu (C6-C5)+D5 itd

81484

manfred
23-07-2024, 14:56
Dzień dobry :)
Jeżeli dobrze zrozumiałem to zależy Ci na zaktualizowaniu kolejnego punktu na którym km będzie ? Jeżeli tak to propozycja taka:
dojechałeś do sklepu i wpisujesz rzeczywistą ilość (żółty kolor) np sklep spożywczy był u Ciebie na 50 km więc (żałożony km trasy następnego punktu - żalożony km trasy obecnego punktu na którym jesteś) + rzeczywisty km trasy na którym jesteś = (92-45)+50 = 97
W zielonym oknie wyświetla się zaktualizowany km na którym będzie Zamek Krzyżacki (97 km). Zjedziesz znów z trasy - docierasz do Zamku w żółte okno wpisujesz rzeczywistą ilośc km jaka wyszła np 100, a miał być 97. To sytuacja identyczna jak wyżej tylko już z zamiarem wyznaczenia kolejnego punktu (C6-C5)+D5 itd

81484

Tak np na liczniku mam 25 km a jestem w punkcie gdzie powinienem mieć 20 km. Czyli ten punkt i następne z automatu chce im dodać własnie te 5 km. Albo druga wersja. Zaczynam z samego rana jazdę i jestem w punkcie który ma np 300 km a na liczniku mam dopiero 10 km .Czy ten punkt i następne chcę pomniejszyć o 290 km.

No własnie o to mi chodzi ale jak to fizycznie zrobić w exelu?

- - - - kolejny post - - - - - -

A nie możesz sobie zrobić w Google Maps trasy z przystankami?
:-) Trasę zrobiłem sobie od 0-1000 km Nie da się inaczej wyznaczyć trasy. Na całej tej długości mam zaznaczone atrakcje nie tylko zamki ale i w lesie w totalnej dziczy itd itp. Zaczynając jazdę licznik liczy od 0 km i wszystko jest cacy jesli nie zjade z trasy lub nie nadrobię objazdem kilometrów. Wtedy rozpiska bierze w łęp. Ale dojeżdzając do jakiegoś pkt w którym wiem że na rozpisce jest to 100 tny kilometr a na liczniku już np 136 km chciałbym to skorygować.

Piterlsn
24-07-2024, 08:52
Podaj swojego maila to wyślę Ci excela z tymi punktami co wrzuciłeś wcześniej i dalej już sam sobie będziesz modyfikował

manfred
24-07-2024, 18:23
[email protected]
Ok super by było

Piterlsn
25-07-2024, 08:57
Poszło na maila - do uzupełnienia jest tylko żółte pole w którym wpisujesz w danym punkcie km rzeczywisty na którym się znajdujesz. Zweryfikuj czy o to chodziło w razie czego pisz :)

manfred
25-07-2024, 09:32
Idealnie o to właśnie chodziło :-) Już mniej więcej pozmieniałem na swoje kilometry. W sobotę będę uzupełniał. Dziękuję serdecznie Jeszcze tylko sprawdzę na telefonie czy dam radę wpisywać. Bo mój z androidem uległ awarii i zapoznaję się z iphonem

Piterlsn
25-07-2024, 09:51
Cieszę się, że mogłem pomóc :) W takim razie szerokości na trasie życzę :)

manfred
25-07-2024, 10:03
Dzięki od 6 sierpnia ruszam w bój :-)

Piterlsn
25-07-2024, 10:11
Na stravie lub innej aplikacji będzie można śledzić Twoje poczynania ? Bo 700 km to nie lada wyczyn :)

manfred
25-07-2024, 10:27
Będzie będzie :-) nie 700 a trochę więcej i raczej na facebuku który traktuję jak pamiętnik

Piterlsn
25-07-2024, 11:00
To tym bardziej szacun :) dodałem Cię do obserwowanych na fejbuku. Bedę śledzic poczynania, jeszcze raz powodzonka :)

manfred
19-08-2024, 08:18
Dzień dobry ponownie jednak musiałem zmienić swoje podejście do zaplanowanych atrakcji na trasie i sposobu ich planowania. Ponownie zwracam się z prośbą o pomoc w stworzeniu szablonu, który pozwoli mi planować kilometry i na tych kilometrach atrakcje turystyczne. W Exel chciałbym mieć trzy kolumny. W pierwszej kilometry od 1-500 go. W drugiej kolumnie odwrotnie czyli od pierwszej kolumny muszę odjąć 500. I w trzeciej kolumnie informacje na temat atrakcji. Teraz to zrobiłem na piechotę w word. Ale może ktoś pomoże jak stworzyć taki szablon na nieskończenie wiele kilometrowych pkt.
82018

ekonet
22-08-2024, 00:17
Chodzi o Excel? Bo "Exel" to nie wiadomo, co to jest. ;)

OjTam
22-08-2024, 00:23
Bo "Exel" to nie wiadomo, co to jest. ;)

Fińska firma produkująca sprzęt sportowy, głównie kijki do trekkingu/nordic walking i wiosła.. 😅

;)

PS. Oczywiście Google z uporem maniaka exCel wyszukiwało...

Wind Mill
22-08-2024, 01:27
82084

;)

- - - - kolejny post - - - - - -

...W Exel chciałbym mieć trzy kolumny. W pierwszej kilometry od 1-500 go. W drugiej kolumnie odwrotnie czyli od pierwszej kolumny muszę odjąć 500. I w trzeciej kolumnie informacje na temat atrakcji....

Poniższe zadziała, jeśli całość trasy jest z góry znana (przykładowe 500km):

82085

Z tym co masz powyżej, zaznaczasz komórki z kolumnie "B", poszerzasz zakres w dół, CTRL+D i formuły się kopiują w komórkach poniżej, w zaznaczonym zakresie.

manfred
22-08-2024, 02:04
Dzięki temat już ogarnąłem. Tak ilość km całej trasy jest zawsze taka sama do końca. Pozdrawiam

ekonet
22-08-2024, 16:24
Fińska firma produkująca sprzęt sportowy, głównie kijki do trekkingu/nordic walking i wiosła.. ������

;)

PS. Oczywiście Google z uporem maniaka exCel wyszukiwało...
Dziękuję, nowa wiedza. :)

OjTam
22-08-2024, 16:39
Do usług. :mrgreen: