PDA

Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Histogram w Fuji

m_a_g
24-06-2024, 15:26
Ponieważ w Fuji nie oferuje zebry przy robieniu zdjęć (wyłącznie przy filmowaniu), fotografując w tym systemie często włączam histogram (przyciskiem "w dół" pod przyciskiem "menu"), bo jego włączenie powoduje również aktywację funkcji ostrzegania o przepaleniach.
Czy istnieje możliwość konfiguracji funkcji histogramu tak aby wyświetlał się jedynie histogram "główny", bez rozbicia na poszczególne kanały RGB? Wygodniej by się wtedy kadrowało.

basket
24-06-2024, 18:22
Jeśli chodzi żeby histogram wyświetlany na wyświetlaczu i wizjerze przy kadrowaniu? To-konfiguracja-konfiguracja ekranu-ustawienia specjalne wyświetlania i tam zaznaczasz co ma się wyświetlać, oczywiście jest tam też histogram

m_a_g
24-06-2024, 18:34
Jeśli chodzi żeby histogram wyświetlany na wyświetlaczu i wizjerze przy kadrowaniu? To-konfiguracja-konfiguracja ekranu-ustawienia specjalne wyświetlania i tam zaznaczasz co ma się wyświetlać, oczywiście jest tam też histogram

Nie, chodzi o to że że włączenie histogramu daje taki efekt, a wolałbym bez rozbicia na kanały RGB.
80944

epicure
25-06-2024, 09:38
Jest zebra przy robieniu zdjęć. Histogram z jednym kanałem luminacji też jest.

m_a_g
25-06-2024, 12:02
Jest zebra przy robieniu zdjęć. Histogram z jednym kanałem luminacji też jest.

To napisz jak włączyć zebrę przy robieniu zdjęć jeżeli mogę prosić.

epicure
25-06-2024, 14:13
Gdzieś w menu w ustawieniach ekranu/wizjera są "ustawienia specjalne wyświetlacza" (czy jakoś tak). Musisz w nich zaznaczać, co chcesz mieć widoczne. Jest tam m.in. alert o prześwietleniach i histogram. Teraz nie mam aparatu pod ręką, dopiero wieczorem będę mógł sprawdzić.

m_a_g
25-06-2024, 17:30
Gdzieś w menu w ustawieniach ekranu/wizjera są "ustawienia specjalne wyświetlacza" (czy jakoś tak). Musisz w nich zaznaczać, co chcesz mieć widoczne. Jest tam m.in. alert o prześwietleniach i histogram. Teraz nie mam aparatu pod ręką, dopiero wieczorem będę mógł sprawdzić.

Czyli nie ma zebry, bo alert o prześwietleniach to przecież inna funkcja, której zresztą używam, o czym pisałem w pierwszym wpisie w tym temacie.
Zebra ma to do siebie, że po pierwsze wygląda jak zebra (prążki) a alert o prześwietleniach prążków nie ma, po drugie zebra pozwala konfigurować sobie wartość (jasność) od której zaczyna się wyświetlać, i tej funkcji alert o prześwietleniach również nie posiada.

epicure
25-06-2024, 22:22
Co za różnica, czy to jest w prążki, ciapki czy w pepitkę?