Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Histogram w Fuji
Ponieważ w Fuji nie oferuje zebry przy robieniu zdjęć (wyłącznie przy filmowaniu), fotografując w tym systemie często włączam histogram (przyciskiem "w dół" pod przyciskiem "menu"), bo jego włączenie powoduje również aktywację funkcji ostrzegania o przepaleniach.
Czy istnieje możliwość konfiguracji funkcji histogramu tak aby wyświetlał się jedynie histogram "główny", bez rozbicia na poszczególne kanały RGB? Wygodniej by się wtedy kadrowało.
Jeśli chodzi żeby histogram wyświetlany na wyświetlaczu i wizjerze przy kadrowaniu? To-konfiguracja-konfiguracja ekranu-ustawienia specjalne wyświetlania i tam zaznaczasz co ma się wyświetlać, oczywiście jest tam też histogram
Jeśli chodzi żeby histogram wyświetlany na wyświetlaczu i wizjerze przy kadrowaniu? To-konfiguracja-konfiguracja ekranu-ustawienia specjalne wyświetlania i tam zaznaczasz co ma się wyświetlać, oczywiście jest tam też histogram
Nie, chodzi o to że że włączenie histogramu daje taki efekt, a wolałbym bez rozbicia na kanały RGB.
80944
Jest zebra przy robieniu zdjęć. Histogram z jednym kanałem luminacji też jest.
Jest zebra przy robieniu zdjęć. Histogram z jednym kanałem luminacji też jest.
To napisz jak włączyć zebrę przy robieniu zdjęć jeżeli mogę prosić.
Gdzieś w menu w ustawieniach ekranu/wizjera są "ustawienia specjalne wyświetlacza" (czy jakoś tak). Musisz w nich zaznaczać, co chcesz mieć widoczne. Jest tam m.in. alert o prześwietleniach i histogram. Teraz nie mam aparatu pod ręką, dopiero wieczorem będę mógł sprawdzić.
Gdzieś w menu w ustawieniach ekranu/wizjera są "ustawienia specjalne wyświetlacza" (czy jakoś tak). Musisz w nich zaznaczać, co chcesz mieć widoczne. Jest tam m.in. alert o prześwietleniach i histogram. Teraz nie mam aparatu pod ręką, dopiero wieczorem będę mógł sprawdzić.
Czyli nie ma zebry, bo alert o prześwietleniach to przecież inna funkcja, której zresztą używam, o czym pisałem w pierwszym wpisie w tym temacie.
Zebra ma to do siebie, że po pierwsze wygląda jak zebra (prążki) a alert o prześwietleniach prążków nie ma, po drugie zebra pozwala konfigurować sobie wartość (jasność) od której zaczyna się wyświetlać, i tej funkcji alert o prześwietleniach również nie posiada.
Co za różnica, czy to jest w prążki, ciapki czy w pepitkę?