Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Histogram w Fuji

Ponieważ w Fuji nie oferuje zebry przy robieniu zdjęć (wyłącznie przy filmowaniu), fotografując w tym systemie często włączam histogram (przyciskiem "w dół" pod przyciskiem "menu"), bo jego włączenie powoduje również aktywację funkcji ostrzegania o przepaleniach.
    Czy istnieje możliwość konfiguracji funkcji histogramu tak aby wyświetlał się jedynie histogram "główny", bez rozbicia na poszczególne kanały RGB? Wygodniej by się wtedy kadrowało.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Jeśli chodzi żeby histogram wyświetlany na wyświetlaczu i wizjerze przy kadrowaniu? To-konfiguracja-konfiguracja ekranu-ustawienia specjalne wyświetlania i tam zaznaczasz co ma się wyświetlać, oczywiście jest tam też histogram
    Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basket Zobacz posta
    Jeśli chodzi żeby histogram wyświetlany na wyświetlaczu i wizjerze przy kadrowaniu? To-konfiguracja-konfiguracja ekranu-ustawienia specjalne wyświetlania i tam zaznaczasz co ma się wyświetlać, oczywiście jest tam też histogram
    Nie, chodzi o to że że włączenie histogramu daje taki efekt, a wolałbym bez rozbicia na kanały RGB.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2024-06-24 at 12.33.40.png
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	1,59 MB
ID:	80944
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Jest zebra przy robieniu zdjęć. Histogram z jednym kanałem luminacji też jest.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jest zebra przy robieniu zdjęć. Histogram z jednym kanałem luminacji też jest.
    To napisz jak włączyć zebrę przy robieniu zdjęć jeżeli mogę prosić.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Gdzieś w menu w ustawieniach ekranu/wizjera są "ustawienia specjalne wyświetlacza" (czy jakoś tak). Musisz w nich zaznaczać, co chcesz mieć widoczne. Jest tam m.in. alert o prześwietleniach i histogram. Teraz nie mam aparatu pod ręką, dopiero wieczorem będę mógł sprawdzić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gdzieś w menu w ustawieniach ekranu/wizjera są "ustawienia specjalne wyświetlacza" (czy jakoś tak). Musisz w nich zaznaczać, co chcesz mieć widoczne. Jest tam m.in. alert o prześwietleniach i histogram. Teraz nie mam aparatu pod ręką, dopiero wieczorem będę mógł sprawdzić.
    Czyli nie ma zebry, bo alert o prześwietleniach to przecież inna funkcja, której zresztą używam, o czym pisałem w pierwszym wpisie w tym temacie.
    Zebra ma to do siebie, że po pierwsze wygląda jak zebra (prążki) a alert o prześwietleniach prążków nie ma, po drugie zebra pozwala konfigurować sobie wartość (jasność) od której zaczyna się wyświetlać, i tej funkcji alert o prześwietleniach również nie posiada.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Co za różnica, czy to jest w prążki, ciapki czy w pepitkę?