PDA

Zobacz pełną wersję : Transmiter FM player MP3 do samochodu

RMC
19-12-2023, 09:52
Jako człowiek starej daty słucham w samochodzie swojej kolekcji plików MP3 :) Podłączam pendrive-a i leci. Problem jest jednak tej natury, że ostatnio włożyłem radio, które ma dość ograniczone możliwości w tym względzie. Obsługuje karty do 1GB więc nie będę nimi żonglował jak płytami :)

Przydało by mi się więc urządzenie za pomocą którego mógłbym bezproblemowo odtwarzać mp3 z dowolnym radiem. Dość prosto by można to zrobić przez jakiś player mp3 podłączony AUX ale jednak widzę kłopot w tym, że trzeba go od czasu do czasu ładować, gdzieś musi leżeć i kabel też się plącze po aucie. No i pomyślałem o jakimś bardziej wypasionym transmiterze FM. Mam niby taki - BASEUS CCTM-01. Dość fajny, działa stabilnie, można 2 komórki ładować czy odtwarzać z nich muzykę ale... nie ma możliwości wyboru katalogów. Pliku lecą po prostu po kolei. Polecicie coś co ma większe funkcjonalności w obsłudze mp3?

RMC
22-12-2023, 15:03
Wszyscy fani nowych technologii, nikt nie wie co to mp3 ;)

Pooglądałem różności transmiterowe ale jakoś nic do mnie przemówiło. Szkoda kasy na wynalazki. Zamówiłem kabel do aux (bo w moim sprzęcie specjalne gniazdo z tyłu odtwarzacza) i będę jednak podłączał player mp3.

U mnie w aucie pod radiem jest malutka półeczka, tam się pięknie mieści, nie widać go więc jak coś to będzie grane w ten sposób.

bogdi64
22-12-2023, 15:13

Pooglądałem różności transmiterowe ale jakoś nic do mnie przemówiło. Szkoda kasy na wynalazki. Zamówiłem kabel do aux (bo w moim sprzęcie specjalne gniazdo z tyłu odtwarzacza) i będę jednak podłączał player mp3.

U mnie w aucie pod radiem jest malutka półeczka, tam się pięknie mieści, nie widać go więc jak coś to będzie grane w ten sposób.

i dobrze zrobiłeś, bo te nadajniki które miałem bardzo obcinały jakość, przez pewien czas też używałem kabelka, a od dłuższego czasu nagrywam płyty mp3, a na 1 GB dużo się mieści mp3, aż tak dużo jednego dnia nie jeżdżę

kipcior
22-12-2023, 16:52
Jak się da ominąć transmiter to trzeba to zrobić. Wprawdzie jak ich używałem to znalazłem chińczyka, który jakościowo dawał radę, ale znalezienie wolnej częstotliwości jest upierdliwe. Parę kilometrów dalej może być inaczej. Karta 1GB to nie tak źle, kiedyś się kasetami żonglowało ;)

black70
22-12-2023, 17:45

Bo (słuchanie w aucie) mp3 to już archaizm, a nie nowe technologie ;) Teraz to bezprzewodowe Android Auto lub Car Play i Spotify (lub inny streaming).

crusiek
22-12-2023, 17:52
Otóż to [emoji846]

bogdi64
22-12-2023, 19:04
to się znaczy, że ja ...... też już jestem stary ?

RMC
22-12-2023, 19:23
Pogadamy co lepsze jak tym nowoczesnym necik padnie w urządzeniach:)

black70
23-12-2023, 17:03
Pogadamy co lepsze jak tym nowoczesnym necik padnie w urządzeniach:)

To akurat nie problem, chociaż mało prawdopodobne. W Spotify jest możliwość pobrania playlist i słuchania offline. Korzystam z tego np. przy wyjazdach zagranicznych. Jakby co, to pendrajw z muzyką mam wpięty do auta, ale nie pamiętam kiedy z niego coś słuchałem. Co do Twojego pytania, to nie polecam żadnych transmiterów, bo jakość dźwięku z tego jest okropna. Nie bardzo też rozumiem downgrade Twojego radia w samochodzie. Bo sam sobie ograniczasz funkcjonalność i potem szukasz rozwiązania problemu, zamiast go z góry wyeliminować.

RMC
27-12-2023, 11:07
No tak, możliwość jest ale chyba trzeba płacić abonament za to? A pewnie i tak mało kto jest zapobiegliwy i robi takie playlisty offline. I jest - zawsze działało a tu niespodzianka...

W każdym razie, nie ma co drążyć, komu pasuje to używa, mnie Spotify nie kręci. Jestem z tych co jak im się podoba dany wykonawca to woli kupić płytę i mieć.

A co do radia to tak wyszło. Wpisuje się w mój światopogląd, ze nie zawsze to co nowsze jest lepsze. Z założonego do tej pory Pioneera niezbyt byłem zadowolony brzmieniowo. Aktualne JVC, jeszcze nie high-end ale wyższy model. Bardzo fajnie gra. Przetwornik Burr-brown, 5V na wyjściu na wzmacniacze no i ciesząca oko elektryczna winda na panelu + animacyjki na wyswietlaczu :) Jedyny minus to te nieszczęsne 1GB limitu jaki umie odczytać z kart SD.

bogdi64
27-12-2023, 12:34
jeśli masz w radio usb i wejście kablowe, to może transmiter Bluetooth ?

RMC
27-12-2023, 14:19
Nie, nie będę już kombinował. Zakupiłem kabel aux, podłączę pod to albo ipoda albo jakaś inny odtwarzacz mp3 z leżakujących w domu i będzie.

Zreszta, skroillem swój zbiór mp3 pod best of the best by się na 1 gb mieściły :) i tez sporo słuchania jest.

darko
02-01-2024, 22:55
Ja kupiłem transmiter BT Baseusa i podłączyłem do gniazda AUX, nie jest źle jak na wydane 40zł
Obecnie rozglądam się za transmiterem z lepszym kodekiem BT, może tu jest problem z jakością dżwięku