PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup nowego aparatu D810

JanStanis90
06-10-2023, 21:00
Witajcie,

chciałbym prosić o pomoc w wyborze aparatu. Dotychczas fotografowałem aparatem Nikon D7100. Posiadam obiektywy, które mogą być używane z aparatami pełnoklatkowymi Nikona.
Ze względu na to, że wykonuję sporo fotografii krajobrazu chciałbym nabyć obecnie aparat FX. Zastanawiałem się nad Nikonem D810 ponieważ jest szeroka oferta używanych egzemplarzy
w dobrym stanie technicznym. Nie chcę przeznaczać na ten cel kwoty większej niż 6.000,00 zł. W przyszłym roku przed wakacjami chciałbym natomiast zakupić Nikona D850. W związku
z tym chciałbym zapytać czy ktoś używał obu tych aparatów i czy jakość zdjęć z D810 jest wyraźnie gorsza od tych, które można wykonać D850 ? Kwestia uchylanego wizjera i działanie AF
nie ma dla mnie dużego znaczenia. Dziękuję za uwagi.

poste
15-10-2023, 10:03
Jakoś nikt koledze nie podpowiedział JanStanis90 :-? Tak, ogólnie d810 to będzie dobry wybór do krajobrazu. Wiele zależy od tego, jakie masz szkła. Natomiast pytanie jest takie, czy wielkość aparatu nie będzie przeszkadzała. Ja byłem o krok od kupna d810, ale jak zobaczyłem ile zajmuje miejsca w bagażu ze 100-400, jakiej wielkości są interesujące mnie szkła, to odpuściłem. Nie dla każdego wielkość zestawu ma znaczenie, ale z drugiej strony widziałem przygody paru osób, którym ciężar niby nie przeszkadzał a potem aparat przegrywał z telefonem, bo nie chciało się nosić.

Czy będzie różnica między obrazkiem z 36 mpix vs 47? Jeśli chcesz zrobić tapetę na całą ścianę lub podglądać detale w 300% powiększeniu to pewnie tak. W realnym życiu raczej nie.

No i pytanie, dlaczego nie chcesz bezlusterkowca. Jeśli masz obiektywy, to rozumiem. Jeśli chcesz kupować, to warto przemyśleć koszty, w tym ewentualnej odsprzedaży.

August68
15-10-2023, 12:15
jeśli planujesz w przyszłym roku zakup D850 to ja bym sobie zakupy D810 odpuścił...
Szkoda kasy, której potem nie odzyskasz, bo sprzedać lustrzankę coraz trudniej.
Lepiej się jeszcze trochę "pomęczyć" z D7100 (miałem, dobrze go wspominam) i kupić już docelowy aparat.

markB
15-10-2023, 16:38
Wszystko zależy jakie masz szkła. Na D810 (36MP) większość Nikkorów produkowanych po 2004 roku powinna dać radę z rozdzielczością, natomiast D850 wymaga bardzo dobrej jakości obiektywu, żeby wykorzystać te 45MP. Wstawię po raz kolejny link: https://photographylife.com/nikon-dslr-resolution. W fotografii krajobrazu nie będzie specjalnej różnicy między D810, a D850, jeśli będziesz używał porządnych stałek lub zoomów (np. Nikkor lub Tamron 24-70/2.8 ), różnica pojawia się np. w makrofotografii, gdzie czasami mocno się cropuje. No i wtedy micro AF-S 105/2.8 słabo się spisuje na D850.

JanStanis90
18-10-2023, 21:47
Bardzo dziękuję za wskazówki. Lustrzanek i obiektywów nie będę później sprzedawał. Chciałbym jeszcze przez trzy lata fotografować lustrzankami. Miałem możliwość testowania bezlusterkowców, ale jakoś nie mogę przyzwyczaić się do wizjera elektronicznego...