Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon Zf oficjalnie

Strony : 1 [2]

grafo
29-07-2024, 13:21
Napiszesz jaki to konkretnie model? Dzięki za odzew ;)

patronat
29-07-2024, 13:51
Sprawdze po powrocie. Pamiętam tylko, że są białe :) Evo? Oni mają też serie pro ultimate, ale nie wiem czy jest jakakolwiek potrzeba. Gopro mi maksymalnie 128 GB zapełnia na 3 bateriach więc ja nie potrzebuje. A Nikonem nie robię więcej niż 300 zdjęć jednorazowo też :)

patronat
29-07-2024, 15:26
Samsung Pro Plus. Karta micro jest niebieska tylko „przejsciowke” na sd ma białą

Wind Mill
29-07-2024, 15:43
..I micro w dronach i gopro samsungowa jest szybsza od sandiskow. ...
Ciekawe, czy SanDiski rzeczywiście znacznie słabsze, czy trafiłeś na podróbki? Podobno SD są jednymi z najczęściej podrabianych pamięci. Gdzie się nie obrócisz małe żółte rączki... :roll:

patronat
30-07-2024, 17:06
Możliwe. Nie są też najnowsze.

artur2233
31-07-2024, 10:14
Dobra, trochę czasu na rynku już jest, trochę osób go macało, trochę osób na nim pracuje. Jak tam ZF z cięższymi szkłami typu 100-400?
I jak tam praca z AutoISO? Sporadycznie zdarzy mi się tego użyć. Zazwyczaj tryb M, ale czasem jakiś prowincjonalny dokument się trafi.

patronat
31-07-2024, 10:32
Maksymalnie z 70-200 używam. Jest ok. Auto iso od 4 lat mam zawsze. M na stałe. Samo trzymanie z gripem jest ok, bez gripa Z7 wygodniejszy. Mnie wpienia sposób odchylania ekraniku. Jest dla osób które wolą pionowe zdjęcia :)

artur2233
31-07-2024, 10:34
Jest dla osób które wolą pionowe zdjęcia :)

Brzmi jak ładny, "instagramowy" aparat :-D

patronat
31-07-2024, 11:50
Problem jest jak robisz zdjęcia z poziomu ziemi. Albo ogólnie niżej. Bo ekranik musisz wygibać na bok, żeby odgiąć do góry. Wtedy przeszkadza w trzymaniu body lewą ręką.
Ale tak szczerze, jest to całkiem niezły sprzęt.
(ja używam z paskiem szerokim PD, co też nie pomaga w powyższej sytuacji)

epicure
31-07-2024, 17:05
Czasem używam Zf z 24-200, bez żadnego gripa. Noszę to cholerstwo na capture clipie przypiętym do szelki plecaka i biorę to do łap tylko wtedy, gdy potrzebuję. W takim zastosowaniu jest to jeszcze znośnie użyteczne, ale gdybym miał taki zestaw nosić w ręku przez dłuższy czas, to bym raczej podziękował i przesiadł się na coś mniejszego cropowego. Z większymi szkłami będzie jeszcze gorzej, chyba że dokręcisz grip i zepsujesz tym samym największy atut tego aparatu, czyli wygląd.

Z kolei Auto ISO używam niemal wyłącznie. Działa świetnie, no bo co by tu mogło nie działać? Jedyna upierdliwość jest tak, że można je włączyć lub włączyć jedynie z poziomu menu, a nie z pokrętła ISO.

patronat
31-07-2024, 17:56
Auto iso zmieniam tak: wciskam guzik przedni i przednie kółko przełącza auto/stałe iso a tylne wartość. Nie wchodzę do menu.

epicure
31-07-2024, 19:51
Czyli potrzebujesz ekranu/wizjera, żeby widzieć co przełączasz. A mogłoby to być na pokrętle.

patronat
01-08-2024, 09:25
w sensie, że ustawiasz na kółku wartość, a jak walniesz "C" to automat?

- - - - kolejny post - - - - - -

Faktycznie mogliby dorobić pozycję typu "A" na wybieraku i byłoby zajebiściej.

kurczeblade
01-08-2024, 12:03
Czasem używam Zf z 24-200, bez żadnego gripa. Noszę to cholerstwo na capture clipie przypiętym do szelki plecaka i biorę to do łap tylko wtedy, gdy potrzebuję. W takim zastosowaniu jest to jeszcze znośnie użyteczne, ale gdybym miał taki zestaw nosić w ręku przez dłuższy czas, to bym raczej podziękował i przesiadł się na coś mniejszego cropowego. Z większymi szkłami będzie jeszcze gorzej, chyba że dokręcisz grip i zepsujesz tym samym największy atut tego aparatu, czyli wygląd.

Z kolei Auto ISO używam niemal wyłącznie. Działa świetnie, no bo co by tu mogło nie działać? Jedyna upierdliwość jest tak, że można je włączyć lub włączyć jedynie z poziomu menu, a nie z pokrętła ISO.

1. F2 Osobiste Sterowanie pod przycisk nagrywania ustawiasz ISO
2. Na górnej rolce masz włączone C.
3. Trzymając czerwony przycisk (REC) możesz sterować ISO jak w Z6.
a) Trzymając REC rolką od przysłony przestawiać na AUTOISO
b) Trzymając REC rolką od czasu naświetlania ustawiasz manualnie ISO.

epicure
01-08-2024, 13:23
1. F2 Osobiste Sterowanie pod przycisk nagrywania ustawiasz ISO
2. Na górnej rolce masz włączone C.
3. Trzymając czerwony przycisk (REC) możesz sterować ISO jak w Z6.
a) Trzymając REC rolką od przysłony przestawiać na AUTOISO
b) Trzymając REC rolką od czasu naświetlania ustawiasz manualnie ISO.

To wiem, bo tak właśnie mam ustawione :) Chodzi o to, że jak nie spojrzysz w wizjer, to nie masz pewności, czy masz ustawione AutoISO, czy jakąś konkretną wartość i jest duże prawdopodobieństwo, że wartość ustawiona na kółku wprowadzi Cię w błąd.

kurczeblade
01-08-2024, 15:48
No to fakt, szkoda że nie pomyśleli o zrobieniu na kółku A-iso.

epicure
03-08-2024, 13:58
Nie zauważył nikt z Was niczego nietypowego w działaniu stabilizacji w Zf? Bo mam wrażenie, że część zdjęć mam nieostrych właśnie przez nią, np. to:

81727

Zdjęcie co prawda zrobione w marszu, może w nieco nieskoordynowany sposób - jak to często na ulicy - ale przy 40 mm i 1/500 s nie powinno być żadnych problemów. Jak robię takie zdjęcia Fujikiem, to jak już jest nieostro, to z powodu AF, ale nie poruszenia. Ostrość obiektywu na pewno tutaj dała radę, przypuszczam że AF też, bo on gdzieś by trafił nawet gdyby spudłował, któryś plan byłby mniej lub bardziej ostry. A tutaj nic nie jest ostre. Podobne rozmycie zauważam na przynajmniej jeszcze kilku zdjęciach, niektórych wykonanych na nawet jeszcze krótszych czasach.

Wind Mill
03-08-2024, 14:23
Z kronikarskiej ciekawości - masz włączoną "ogólną" stabilizację czy dla punktu AF?

epicure
03-08-2024, 14:28
Od początku miałem „ogólną”, niedawno się przełączyłem na tę powiązaną z punktem AF, ale żadnej zmiany nie dostrzegłem.

zeberek1
03-08-2024, 18:35
A ja dam takie pytanie: jakie są opcje ustawienia powiększenia fragmentu obrazu w wizjerze przy ręcznym ustawianiu ostrości z manualnymi obiektywami? Czy jest może coś takiego jak wynalazek w EVF-2 do Leici że wystarczy ruszyć pierścieniem ostrości a obraz automatycznie się powiększa? Czy tylko przyciski + i - dxialają? Czy np pod tylne albo przednie pokrętło się to ustawić?

epicure
15-08-2024, 09:05
Nie zauważył nikt z Was niczego nietypowego w działaniu stabilizacji w Zf? Bo mam wrażenie, że część zdjęć mam nieostrych właśnie przez nią, np. to:

81727

Zdjęcie co prawda zrobione w marszu, może w nieco nieskoordynowany sposób - jak to często na ulicy - ale przy 40 mm i 1/500 s nie powinno być żadnych problemów. Jak robię takie zdjęcia Fujikiem, to jak już jest nieostro, to z powodu AF, ale nie poruszenia. Ostrość obiektywu na pewno tutaj dała radę, przypuszczam że AF też, bo on gdzieś by trafił nawet gdyby spudłował, któryś plan byłby mniej lub bardziej ostry. A tutaj nic nie jest ostre. Podobne rozmycie zauważam na przynajmniej jeszcze kilku zdjęciach, niektórych wykonanych na nawet jeszcze krótszych czasach.

Potwierdzam, to stabilizacja obrazu. Przy krótkich czasach i dynamicznym sposobie kadrowania lepsze efekty uzyskuję, gdy jest wyłączona.

OjTam
07-11-2024, 18:54
Ciekawostka. W sklepie B&H (https://www.bhphotovideo.com/c/search?q=nikon%20zf&filters=fct_a_filter_by%3A07_NEW_RELEASE) pojawiły się Zf w wersjach niebieskiej i pomarańczowej.

Jest to chyba pierwszy przypadek, gdzie wersje kolorowe Zf/Zfc są dostępne poza sklepem Nikona.

epicure
07-11-2024, 20:28
Chyba przeszacowali popyt na te kolorowe gumy i przyszedł czas na wietrzenie magazynów.

OjTam
12-11-2024, 14:34
Aktualizacja 1.21 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/545.html)

Zmiany.

• Usunięto problem, który czasami powodował prześwietlenie na ekranie fotografowania w wizjerze i na monitorze (w trybie podglądu na żywo) po upływie czasu czuwania i ponownej aktywacji licznika czasu czuwania.

slavo71
08-12-2024, 11:07
Hej, czy ktoś z użytkowników nikona ZF miał taki przypadek ? Co jakiś czas losowo po wciśnięciu spustu do połowy aparat zawiesza się na kilka kilkanaście sekund wizjer i lcd są czarne. Po tym czasie wyskakuje komunikat aby odblokować przyslonę wciśnij spust migawki, u mnie stało się tak przez rok użytkowania około 7-10 razy.Szerszy opis problemu pod linkiem.Dodam, że zmiany oprogramowania kart resety wymiany baterii nie naprawiają problemu
https://www.dpreview.com/forums/thread/4741310
lub https://www.dpreview.com/forums/post/67378704

ZbyszekS
08-12-2024, 14:42
Problem pojawia się przy różnych obiektywach czy przy jakimś konkretnym? Obiektyw przez FTZ czy Z?

slavo71
08-12-2024, 16:05
Nie mam natywnego szkła używam szkieł F z ftz ll lub przez techart tzm-02 problem pojawia się niezależnie na pewno z ftz II i nikkor 24 1.4 Inni opisuja na DV że zdarzyło się również z 40 2.0 Dzisiaj wgrałem ponownie soft 1.10 później zrobiłem reset body i wgrałem ponownie najnowszy wszystko bez podpiętego obiektywu ,wyłaczłem również stabilizację w body będę obserwował czy pojawi się ponownie

Ivy Mike
17-01-2025, 03:29
Pociągnę temat ergonomii Zf przy korzystaniu z manualnych szkieł, czy MF po prostu - jak się sprawdza aparat bez gripa/z dodatkowym gripem? Pokusiłby się ktoś z użytkowników o porównaniu gripów do jakiejś puszki która ma go w standardzie - jest podobnie/mniej głęboki?

Domyślam się, że z lekkimi naleśnikami Nikona 26/28/40, które są z nim całkiem popularne to i bez dokręcanych dodatków jest okej. Zwłaszcza podczas korzystania z niego "oburącz" i kadrowania z wykorzystaniem ekranu.

Ale, ciekaw jestem jak w przypadku zapięcia 200-300g Voigtlanderów z adapterem i kadrowania z wykorzystaniem EVF - bo to sytuacja, kiedy grip zaczyna mieć większe znaczenie.

grafo
17-01-2025, 07:53
Generalnie gołe Zf jest dla mnie ok, chociaż obserwuję, że dużo lepiej operuje mi się stałkami - nawet dużymi (np. 50 1.2s) niż zoomami (24-70 2.8s itp.). Do tej ergonomii po prostu trzeba się przyzwyczaić, zdecydowanie nie jest to z9 ;)

zeberek1
17-01-2025, 08:24
Gdyby ktoś był zainteresowany użytkowaniem Zf z większymi obiektywami to polecam znaleźć na FB człowieka Sebastian Krystosik. Zrobił dla mnie piękną robotę w 3D jako przedłużenie gripa SmallRig. Teraz trzymanie w ręku zestawu z Nikkorem 180-600 i innymi sporymi gabarytami to jest zupełnie inna sprawa. Polecam naprawdę.

grafo
17-01-2025, 08:56
Chyba gdzieś mi to mignęło na FB, fajna sprawa taki wydruk i dobrze to wyglądało, choć akurat przy dłuższym tele dla mnie mija się to z celem, ponieważ i tak trzymam zestaw za obiektyw (np. zf+600FL) i wtedy dobrze operuje mi się gołym Zf (tak jak pisałem wyżej) ;) wszystko kwestia indywidualna, nie ma złotego środka.

mathu
17-01-2025, 13:15
Szybkie pytanie czy ZF z dołożonym gripem nadaje się do 24-120/4 i MC 105/2.8? Te obiektywy są nie tylko ciężkie ale i długie, nie ma efektu że na szyi aparat zwisa obiektywem dół?

Luisek
19-01-2025, 22:43
Mam pytanie odnośnie stabilizacji. Przy podpiętej Sigmie 100-400 contemporary, opcja stabilizacji w menu jest nieaktywna. Przy podpięciu nikkora 60 2.8 micro jest ok. Czy to działa tylko z nikonami?
Podobnie jak z sigmą jest z manualami nie firmowymi.

TOP67
20-01-2025, 00:15
Jeśli obiektyw ma własną stabilizację, to ta w body nie działa. Jeśli obiektyw nie ma stabilizacji, to działa ta w body.
Jedynie systemowe obiektywy Nikona pozwalają na użycie obu.

lukasz_kk
20-01-2025, 00:24
Nikkor nie ma wbudowanej stabilizacji, więc w takiej sytuacji masz aktywną tę w body. Sigma ma swoją stabilizację, więc ta w aparacie jest wyłączona.

Chyba tylko w połączeniu body Z i Nikkorow Z z VR działają obie stabilizację jednocześnie.

Niefirmowe manuale jeśli nie mają styków i nie przekazują informacji do body, to musisz w ustawieniach określić ogniskową takiego obiektywu, żeby działała stabilizacja.

OjTam
27-02-2025, 22:22
Soft 2.00 na CP+. (https://nikonrumors.com/2025/02/27/at-the-2025-cp-show-in-japan-nikon-demos-zf-camera-firmware-version-2-0-with-nikon-imaging-cloud-support.aspx/)

“There were several sets of Zf with a pre-release FW 2.00 that support imaging cloud recipes and flexible color recipes. I spoke with some of the ground staff and they mentioned that Zf is definitely slated to support Imaging Cloud and the cloud recipes, but they have no exact time frame on exactly when the firmware would be released.

Furthermore, I did a quick run through of some of the settings on the FW2.00 Zf, and there were some additions to custom functions – notably Cycle AF area mode (as per Z8/Z9/Z50ii), and being able to customize a key for delete function during playback operations (as per Z8/Z9/Z50ii).

I am sure this is an indication of what we can expect for a Z6III

Jurek Ż
08-04-2025, 09:49
https://www.optyczne.pl/20977-news-Nikon_Zf_-_aktualizacja_oprogramowania.html

burz
08-04-2025, 23:59
Jest nowe firmware.
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/552.html

epicure
13-04-2025, 10:48
W końcu kółko ISO działa przy AutoISO, jak już się zdążyłem przyzwyczaić do tego, że nie działa…

falistyeternit
13-04-2025, 19:02
Pociągnę temat ergonomii Zf przy korzystaniu z manualnych szkieł, czy MF po prostu - jak się sprawdza aparat bez gripa/z dodatkowym gripem(...)?

Z opóźnieniem, ale coś odpowiem: najbardziej przeszkadza brak "gripa"- wypustki pod kciuk, w okolicy górnego prawego rogu aparatu, obok tylnego pokrętła. Dlatego warto się zastanowić nad uchwytem z taką wypustką (któryś model Neewera, chyba). Polecam popatrzeć, jak to wyglądało w analogowym Pentaxie SuperA (uchwyt przedni i tylny- bardzo niepozorne kawałki plastiku, ale przy tym szalenie wygodne, bez rozdmuchiwania aparatu do rozmiarów pustaka).

Ivy Mike
15-04-2025, 00:08
Dzięki :D Sam się już o tym boleśnie przekonałem. Bo zgadza się, jest jeden grip obustronny, z tą wypustką na kciuka.
Robiłem przymiarkę do Heliara Classic ale ponieważ dość ciężko chodzi, a Zf nie było za co złapać to póki co odpuściłem. Za to manualne szkiełka pod system Leica, z taką wypustką na dole do ostrzenia super się sprawdzają, więc nie wiem czy nie pójdę w tym kierunku.
Do manualnych szkieł mam inny korpus, z klasycznym gripem, choć i tam myślałem nad zmianą na jeszcze głębszy. Może kiedyś sobie sprawię taniego Z5, zobaczymy. Pod manualne szkiełka to w sumie głównie wizjer i ergonomia się liczy, reszta nieistotna, nawet bajery w stylu wykrywania oka w Zf.

MstrG
20-05-2025, 07:55
Firmware 2.01:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/559.html

Usunięto problem, który powodował, że aparat przestawał reagować na polecenia lub wyświetlał komunikaty o błędach podczas obsługiwania aparatu po wybraniu dowolnego z następujących ustawień Picture Control i późniejszym wybraniu ustawienia dla [Tryb wielokrotnej ekspozycji] innego niż [Wyłącz]:
- Ustawienia Cloud Picture Control pobrane z receptur Nikon Imaging Cloud lub
- Osobiste ustawienia Picture Control zapisane po regulacji z użyciem „Kolor elastyczny” w NX Studio, a potem zaimportowane do aparatu.

OjTam
24-06-2025, 12:44
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/565.html

Zaktualizowano niektóre opisy pomocnicze wyświetlane w aparacie podczas nawiązywania połączenia z usługą Nikon Imaging Cloud (sama procedura nawiązywania połączenia nie uległa zmianie).

cdc
28-06-2025, 12:34
Już kupiliście?

https://media.karousell.com/media/photos/products/2024/9/10/nikon_zf_decorative_sticker_1725981260_7bcfa2f7_pr ogressive.jpg

https://media.karousell.com/media/photos/products/2024/9/10/nikon_zf_decorative_sticker_1725981260_732845b5_pr ogressive.jpg

Było tego trochę

88928

morzon
27-08-2025, 11:00
Czy ktoś z tu zebranych orientuje się jak pod kątem video spisuje się ZF? Czy jest to odpowiednik z6iii czy jakoś poobcinany z ficzerów/możliwości?

samek
27-08-2025, 12:02
Czy ktoś z tu zebranych orientuje się jak pod kątem video spisuje się ZF? Czy jest to odpowiednik z6iii czy jakoś poobcinany z ficzerów/możliwości?

No niestety jest uboższy. Generalnie wg mnie interesujące z filmowania nim jest tylko HEVC 30fps (4k uhd) i HEVC 60fps (4k uhd z cropem 1,5). Rawów brak.
Właśnie nad nim myślę bo przypiąłbym do niego voighta 40 1.2, a czasami rezerwowo (przy filmowaniu) 70-180 - ale mam zgrzyt porównawczy do posiadanego z8.
Ale on mi się banalnie podoba i kto wie czy nie ulegnę :)
EDITa się łudzi jakimś doprogramowaniem, ale coś wątpię.

morzon
27-08-2025, 12:26
Kurcze, to szkoda. Chociaż może i tak by mi stykło.

To jest trochę karkołomny pomysł, ale naszło mnie ostatnio, że chyba w końcu kupię sobie x100vi na jakieś wycieczki (po tym jak przez tydzień w Puglii nawet nie wyciągnąłem aparatu z plecaka, bo mi się nie chciało i było tylko ajfonowane). Tylko cena za taką zabawkę mnie lekko zniechęca (bo jednak jest to tylko zabawka dla mnie), a zauważyłem, że używane (a nawet nowe ZF) chodzą w całkiem atrakcyjnych cenach (jakoś się zatrzymałem chyba na premierowej cenie gdzie to było z 11k?), więc przynajmniej byłaby to jakaś taka bardziej pełnoprawna puszka. A, że siedzę już dość mocno w video to przydałbym Ci mi się czasem C-cam do jakichś wywiadów i może wtedy taki ZF, z adapterem do szkieł Sony byłby rozwiązaniem i nie miałbym gula, że kupiłem sobie tylko zabawkę która większość czasu będzie leżeć i się kurzyć :D
Video Rawów nie potrzebuję, dla mnie to zupełny overkill i zbędne zapychanie dysku/kart. AF w video dobrze sobie radzi? Tzn wiem, że to od szkła też zależy, ale tak ogólnie patrząc i np w porównaniu do Z8? I jak ze stabilizacją, da się sensownie z ręki coś porobić (to tak pod kątem wyjazdów, bo w robocie i tak pewnie by wisiał na statywie).

samek
27-08-2025, 12:43
Kurcze, to szkoda. Chociaż może i tak by mi stykło.

To jest trochę karkołomny pomysł, ale naszło mnie ostatnio, że chyba w końcu kupię sobie x100vi na jakieś wycieczki (po tym jak przez tydzień w Puglii nawet nie wyciągnąłem aparatu z plecaka, bo mi się nie chciało i było tylko ajfonowane). Tylko cena za taką zabawkę mnie lekko zniechęca (bo jednak jest to tylko zabawka dla mnie), a zauważyłem, że używane (a nawet nowe ZF) chodzą w całkiem atrakcyjnych cenach (jakoś się zatrzymałem chyba na premierowej cenie gdzie to było z 11k?), więc przynajmniej byłaby to jakaś taka bardziej pełnoprawna puszka. A, że siedzę już dość mocno w video to przydałbym Ci mi się czasem C-cam do jakichś wywiadów i może wtedy taki ZF, z adapterem do szkieł Sony byłby rozwiązaniem i nie miałbym gula, że kupiłem sobie tylko zabawkę która większość czasu będzie leżeć i się kurzyć :D
Video Rawów nie potrzebuję, dla mnie to zupełny overkill i zbędne zapychanie dysku/kart. AF w video dobrze sobie radzi? Tzn wiem, że to od szkła też zależy, ale tak ogólnie patrząc i np w porównaniu do Z8? I jak ze stabilizacją, da się sensownie z ręki coś porobić (to tak pod kątem wyjazdów, bo w robocie i tak pewnie by wisiał na statywie).

No cóż. Patryk - jako komentarz powiem tak. Straciłem w ostatnim (długim) czasie „parę” do mego głównego hobby - fotografii. iPhone zaczął wystarczać - i wciąż jest zadziwiający dla mnie. Ale zainteresowanie filmowaniem (no coś w końcu trzeba robić) spowodowało, że kupiłem z8 i 180-600. Bardzo wciągnęło. I z powrotem mi się chce. Nie tylko filmować - także fotografować. Zapomniałem o staruszku D800. Na spacer poza iPhonem zabieram już puszkę - najczęściej z 70-180 (konwertery też). Lekko i i przyjemnie.
Zf jest z epoki z6II i do niego należy porównywać. z6III to jest filmowo najlogiczniejszy i najtańszy Nikon.
Co do AF - nie wiem jak w Zf - ale dla mnie z8 to jest odjazd - nie wiem czy w z6III jest tak samo, ale podejrzewam, że mocno podobnie.
Co do statywu, to w filmie nic go nie zastąpi, ale... na FB zerknij na mój ostatni wpis. Jest tam fotka i film z z8 plus konwerter x2 plus 70-180 (na 180) z ręki. Byliśmy po prostu na spacerze, a na nim nie zawsze chce mi się nosić 3 nogi.
EDITa sugeruje dodać, że to UHD 30fps z Zf do gadającej głowy spoko wystarczy, a będziesz miał fajny sprzęt na spacer. Pytanie tylko z którym szkłem. Sporo dobrego wyczytałem o przejściówce na obiektywy Sony. Ze swej strony polecę nowego Nikkora 50 1,4 - mam teraz zgryz bo mam wspomniane 40 1,2 - chyba zostaną obydwa. Nikkor mi bardzo przypomina starego śrubokrętowego 50 1,4 D - lubiłem go.

morzon
27-08-2025, 12:57
No cóż. Patryk - jako komentarz powiem tak. Straciłem w ostatnim (długim) czasie „parę” do mego głównego hobby - fotografii. iPhone zaczął wystarczać - i wciąż jest zadziwiający dla mnie. Ale zainteresowanie filmowaniem (no coś w końcu trzeba robić) spowodowało, że kupiłem z8 i 180-600. Bardzo wciągnęło. I z powrotem mi się chce. Nie tylko filmować - także fotografować. Zapomniałem o staruszku D800. Na spacer poza iPhonem zabieram już puszkę - najczęściej z 70-180 (konwertery też). Lekko i i przyjemnie.
Zf jest z epoki z6II i do niego należy porównywać. z6III to jest filmowo najlogiczniejszy i najtańszy Nikon.
Co do AF - nie wiem jak w Zf - ale dla mnie z8 to jest odjazd - nie wiem czy w z6III jest tak samo, ale podejrzewam, że mocno podobnie.
Co do statywu, to w filmie nic go nie zastąpi, ale... na FB zerknij na mój ostatni wpis. Jest tam fotka i film z z8 plus konwerter x2 plus 70-180 (na 180) z ręki. Byliśmy po prostu na spacerze, a na nim nie zawsze chce mi się nosić 3 nogi.
EDITa sugeruje dodać, że to UHD 30fps z Zf do gadającej głowy spoko wystarczy, a będziesz miał fajny sprzęt na spacer. Pytanie tylko z którym szkłem. Sporo dobrego wyczytałem o przejściówce na obiektywy Sony.

Dzięki! No u mnie też film na nowo trochę tchnął życie w zajawke na rejestrowanie obrazu (pomijając, że ja na tym na co dzień zarabiam, ale już nie przynosiło takiego funu jak dawniej :D) i na nowo mnie napędziło do robienia rzeczy.

Kurczę, jakoś w takim razie błędnie założyłem, że ZF = z6III tylko w innej obudowie i bez jakichś wodotrysków, ale jeśli to jednak bardziej odpowiednik II jest to już nie wygląda tak atrakcyjnie ta opcja (choć nadal nie najgorzej w stosunku do x100). Muszę chyba większy risercz zrobić i poczytać czy mi się to może przydać.
Z8 wiem, że jest kozak, ale ja już od ponad dwóch lat w Sony siedzę, przesiadłem się tuż przed premierą Z8 (nie miałem ani możliwości ani cierpliwości dłużej czekać), więc taka pucha już dla mnie nie ma sensu, ale robi wrażenie to jak się nikon ogarnął i nadrobił zaległości.

samek
27-08-2025, 13:10
...Kurczę, jakoś w takim razie błędnie założyłem, że ZF = z6III tylko w innej obudowie i bez jakichś wodotrysków, ale jeśli to jednak bardziej odpowiednik II jest to już nie wygląda tak atrakcyjnie ta opcja (choć nadal nie najgorzej w stosunku do x100). Muszę chyba większy risercz zrobić i poczytać czy mi się to może przydać.
Z8 wiem, że jest kozak, ale ja już od ponad dwóch lat w Sony siedzę, przesiadłem się tuż przed premierą Z8 (nie miałem ani możliwości ani cierpliwości dłużej czekać), więc taka pucha już dla mnie nie ma sensu, ale robi wrażenie to jak się nikon ogarnął i nadrobił zaległości.

No z9 był wcześniej :) z8 to taka zelżona pochodna - coś jak kiedyś d3 i d700. z9 mnie nie interesował bo już nie chcę taaaaakiej puchy. Miałem kiedyś d3 i wciąż twierdzę, że ergonomicznie to był mój nr 1. I bateryjnie. Ale teraz inaczej patrzę, a prąd to nie problem. z8 to moja pierwsza puszka gdzie nie mam zapasowego aku. Powerbank noszę. Gdy zasiadam na dłuższe filmowanie, to po prostu podłączam powerbank i wieszam na statywie.
Zadowolony jesteś z Sony, to tym rób i tyle :) A spacerowo czy ewentualnie wspomagająco, to już można zerknąć na stylistykę. Wiem, że w pewnych sytuacjach przydała by mi się druga puszka i że powinien (na logikę) być to z6III. Ale nie :) Jeśli już, to Zf - bo tak :)

Jacek_Z
27-08-2025, 23:38
...
Zf jest z epoki z6II i do niego należy porównywać. .
No nie bardzo. Z6 II to body z roku 2020 i ma procesor Expeed 6, a Zf jest z 2023 i ma Expeed 7. Dodam, że Z9 jest z 2021 czyli Zf jest o dwa lata młodszy. Oba aparaty mają ten sam procesor. Nie mówię, że AF mają taki sam, ale Zf jak czytam to ma lepszy AF od Z6 II.

TOP67
28-08-2025, 00:01
Zf najbliżej do Z5II

samek
28-08-2025, 08:22
No nie bardzo. Z6 II to body z roku 2020 i ma procesor Expeed 6, a Zf jest z 2023 i ma Expeed 7. Dodam, że Z9 jest z 2021 czyli Zf jest o dwa lata młodszy. Oba aparaty mają ten sam procesor. Nie mówię, że AF mają taki sam, ale Zf jak czytam to ma lepszy AF od Z6 II.

Podejrzewam, że jest tak jak piszesz - nie jestem sprzętowcem. Po prostu się odniosłem do pytania tyczącego filmowania Zf i pewnego porównania tam zamieszczonego do z6III.

Zf najbliżej do Z5II

Jak powyżej odpowiedziałem Jackowi. Pisałem raczej o filmowaniu - może to źle zabrzmiało, ale skorygowaliście i OK. Natomiast porównując filmowo, to z5II ma jednak RAWy - Zf, jak i z6II, nie.

MstrG
04-09-2025, 07:25
Na salony wchodzi srebrny Zf :)

90076
90077
90078
90079

9008090081
9008290083
9008490085

cdc
04-09-2025, 08:39
https://www-jp-nikon-com.translate.goog/company/news/2025/0904_01.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Kampania renowacji okleiny Zf Premium https://nij-nikon-com.translate.goog/shop/u/campaign/zf_premiumexterior/index.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

zbyk
04-09-2025, 09:39
trzeba przyznać, że srebrny wygląda obłędnie :) choć jak na linku:

Kampania renowacji okleiny Zf Premium https://nij-nikon-com.translate.goog/shop/u/campaign/zf_premiumexterior/index.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
zobaczyłem tę okleine na ekranie, to tochę ochłonąłem

PS. Kiedy będzie kampania wymiany napuchniętym gum? Bo u mnie już w 2 miejscach się wybrzuszyła :(

grissley
04-09-2025, 10:42
Ten srebrny Zf to po prostu będzie miał czarne gumy zamiast kolorowych, czy jest coś jeszcze co przegapiłem?
TO zaczyna przypominać nowe produkty apple... ;)

MstrG
04-09-2025, 10:55
trzeba przyznać, że srebrny wygląda obłędnie :) choć jak na linku:

zobaczyłem tę okleine na ekranie, to tochę ochłonąłem(

Klapka od filmu też była oklejana ;)
Zawsze możesz odwrócić ekranik i okleina będzie wewnątrz.

Lepiej gdyby nie oklejali i zostawili czarny plastik?
90086

Ten srebrny Zf to po prostu będzie miał czarne gumy zamiast kolorowych, czy jest coś jeszcze co przegapiłem?
TO zaczyna przypominać nowe produkty apple... ;)

Nie było srebrnych Zf jeszcze. Był Zfc.
No mi się podoba.

90087

grissley
04-09-2025, 11:03
Nie było srebrnych Zf jeszcze. Był Zfc.
No mi się podoba.
A one nie są wszystkie srebrne...? Tylko z różnymi kolorami gum?

MstrG
04-09-2025, 11:09
A one nie są wszystkie srebrne...? Tylko z różnymi kolorami gum?

Był czarny w różnych kolorach.
90088
90089
90090
90091
90092
90093
90094

grissley
04-09-2025, 11:19
Aaa, dobra. Teraz ogarniam.
Faktycznie srebrny ładniejszy. Ciekawe, jak szybko będzie się to srebrne wycierać ;)

paparapa
04-09-2025, 14:01
Aż się uśmiechnąłem jak zobaczyłem tego srebrnego Zfa w czarnym ubranku.
Dlaczego? Bo robiłem kiedyś zdjęcia Practicą MTL5.
I taką puszkę byłbym w stanie kupić.
Nawet tylko dla samej frajdy. :)

zbyk
04-09-2025, 14:21
Klapka od filmu też była oklejana ;)
Zawsze możesz odwrócić ekranik i okleina będzie wewnątrz.

Lepiej gdyby nie oklejali i zostawili czarny plastik?
ale zajmowała całą szerokość korpusu :) nie wiem czy plastik byłby ładniejszy, pracuję bliżej UX niż designu, więc jeśli tylko mnie się nie podoba, to może jest ok. Moim zdaniem to wygląda jak nalepka na odwał, nie wiem, może przez te marignesy, nie umiem z całkowitą pewnością tego stwiedzić

Ivy Mike
05-09-2025, 02:05
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/38925-nikon-zf-w-wersji-srebrnej-jeszcze-bardziej-retro-i-z-trybem-symulacji-ziarna

Aby jeszcze lepiej wpisywać się w swoją ideę, Nikon Zf otrzymał nową funkcje symulacji ziarna filmowego. Efekt ten będziemy mogli personalizować, sterując wielkością (3 poziomy) i intensywnością (6 poziomów) aplikowanego ziarna. Będzie też ona współpracować z dotychczasowymi presetami kolorystycznymi. Oczywiście nowy tryb trafi także do wcześniej zaprezentowanych modeli Zf - w formie aktualizacji foirmware’u.

Nikon Zf SL trafia na rynek w cenie 10659 zł.
Nieźle, aczkolwiek jak sprawdziłem na początku tematu Zf nawet drożej startował. Widać podatek od nowości samego srebrnego kolorku tez dotyczy.

MstrG
05-09-2025, 07:47
SmallRig wydał już też srebrne uchwyty:
https://www.smallrig.com/global/SmallRig-L-Shape-Handle-for-Nikon-Zf-4262.html

90122
9012390124

horn3t
05-09-2025, 08:21
Poziom lansu wzrośnie ale czy wersja srebrna będzie robić lepsze zdjęcia? ;) to tak pożartowanie.
Mam starszego brata ZFc i po 3 latach intensywnego użytkowania (nosze co dzień w torbie) nic się nie odkleja, imitacja aluminium nie wyciera się aparat został zalany piwem (puszka pękła) po osuszeniu i wyczyszczeniu działa idealnie.
Pisze bo według opinii znawców internetowych Zfc jest tandetniej wykonany niż jego młodszy brat ZF więc nie powinno być obaw o jakość zewnętrznych powłok.

A lans na "monciakiu", "krupówkach" czy innych kurortach gwarantowany ;)

zeberek1
05-09-2025, 08:44
Ja prawdopodobnie niedługo wrócę znów do Zf właściwie tylko dla jednego obiektywu. APO Lanthar 50 z mocowaniem Z.

grissley
05-09-2025, 10:47
Ja prawdopodobnie niedługo wrócę znów do Zf właściwie tylko dla jednego obiektywu. APO Lanthar 50 z mocowaniem Z.
On ma zawsze takie fajne dziwne rozmycie jak na fotce poniżej, czy raczej "normalny budyń"?
https://photographylife.com/wp-content/uploads/2025/05/Voigtlander-APO-Lanthar-50mm-f2-Review-Sample-Photo-00010.jpg

Wind Mill
05-09-2025, 11:16
Podejrzewam iż przypuszczam, że to rozmycie to w większym stopniu ułożenie elementów w kadrze poza GO, niż same właściwości (wady?) optyczne. ;)

MstrG
28-10-2025, 09:28
Firmware 3.0: https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/577.html

Zmiany w wersji 3.00 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 2.02:

Uwaga: zmiany wymienione poniżej pod „Fotografowanie”, „Nagrywanie filmów”, „Odtwarzanie”, „Elementy sterujące”, „Wyświetlanie” oraz „Sieć” są omówione szczegółowo w dokumencie Dodatkowa instrukcja dotycząca aktualizacji oprogramowania sprzętowego.
Uwaga: z powodu dodania nowych elementów menu zmieniono numerację niektórych elementów menu ustawień osobistych.

■ Fotografowanie
• Dodano [Opcje ziarnistości filmu] do menu fotografowania. Można używać tej opcji do robienia ziarnistych zdjęć przypominających zdjęcia zrobione z użyciem tradycyjnej kliszy.
• Dodano opcję [C15] szybkie rejestrowanie klatek + tryb wyzwalania migawki.

■ Nagrywanie filmów
• Dodano [Opcje ziarnistości filmu] do menu nagrywania video. Można używać tej opcji do nagrywania ziarnistych video przypominających wyglądem zdjęcia zrobione z użyciem tradycyjnej kliszy.
• Wybranie [ON] dla [Zoom cyfrowy w wysokiej rozdz.] w menu nagrywania video powoduje teraz wyświetlanie pola AF na wykrytym obiekcie na ekranie fotografowania.

■ Odtwarzanie
• Element [Rejestruj orientację aparatu] w menu odtwarzania ma teraz oddzielne opcje dla zdjęć w [Zdjęcia] i dla filmów w [Video]. Można również zapisać orientację aparatu do nagrywania filmów i filmów poklatkowych.

■ Elementy sterujące
• Dodano element [Maksymalna przysłona w PŻ] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją a13.
• Dodano element [Ustawienie ogranicznika ostrości] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją a15.
• Dodano opcję [Minimum] do ustawienia osobistego c2 [Samowyzwalacz] > [Interwał między zdjęciami] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano funkcje możliwe do przypisania do osobistych elementów sterujących z użyciem następujących elementów w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
- f2 [Osobiste sterow. (fotografow.)]
- g2 [Osobiste sterowanie]
• Kompensację ekspozycji i czułość ISO można teraz przypisać do pokręteł sterowania w trybie M z użyciem g2 [Osobiste sterowanie] > [Pokrętła sterowania] > [Ustawienie ekspozycji] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano [Autom. przełącznik wyśw. monitora] do [MENU USTAWIEŃ].
• Zawartość opcji [Dźwięki aparatu] w [MENU USTAWIEŃ] uległa zmianie. Teraz można wybrać, czy aparat ma emitować dźwięk elektronicznej migawki podczas korzystania z szybkiego rejestrowania klatek + lub fotografowania z przesuwaniem pikseli. Można również regulować głośność dźwięku elektronicznej migawki.

■ Wyświetlanie
• Dodano opcję [Tylko podczas regulacji zoomu] do a12 [Obrysowanie ostrego obiektu] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano opcję linii kadrowania w formacie 4:3 do d16 [Typ linii] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Dodano opcję linii kadrowania w formacie 9:16 do g14 [Typ linii] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].

■ Sieć
• Dodano [Streaming USB (UVC/UAC)] do [USB] w [MENU SIECI].
• Zmieniono niektóre komunikaty i wartości domyślne związane z Nikon Imaging Cloud.
• Dostępny jest teraz nowy sposób dodawania ustawień Picture Control z Nikon Imaging Cloud.
• Dodano [Połączenie Wi-Fi (STA mode)], co pozwala na podłączenie aparatu do urządzenia inteligentnego za pośrednictwem punktu dostępowego bezprzewodowej sieci LAN.

■ Inne zmiany
• Opcje [Fotografow. z przesun. piksela] można teraz ustawiać, gdy wybrany jest tryb samowyzwalacza.
• Zapis serii przed zwolnieniem migawki jest teraz dostępny w połączeniu ze zgodnymi pilotami zdalnego sterowania Bluetooth.
• Wartość przysłony już nie jest ograniczona podczas nagrywania filmów w trybie S (automatyka z preselekcją czasu otwarcia migawki).
• Charakterystyka tonalna została zmieniona, gdy [ON] jest wybrane dla ustawienia osobistego g13 [Asystent przeglądania] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].
• Poziom głośności słuchawek można teraz regulować w menu „i” podczas nagrywania video.
• Teraz można nagrywać notatki głosowe z użyciem zewnętrznych mikrofonów.
• Zmieniono parametry techniczne dotyczące nieprzerwanego przesyłania sygnału video po zakończeniu nagrywania do urządzeń HDMI, takich jak zewnętrzne monitory.
• Usunięto następujące problemy:
- W rzadkich przypadkach aparat wyświetlał komunikat „Migawka jest zamknięta. Aby rozpocząć fotografowanie, naciśnij przycisk spustu migawki.”, gdy powtarzano rejestrowanie pojedynczych zdjęć przy zamkniętym monitorze.
- Wartości [Maksym. otwór względny] ustawione dla [Numer obiektywu] pod pozycjami 18 i 19 w danych obiektywu bez procesora nie były stosowane prawidłowo podczas fotografowania.

Przestroga: aktualizacja oprogramowania

Nie aktualizuj oprogramowania sprzętowego aparatu, jeśli do aparatu podłączony jest obiektyw inny niż obiektyw NIKKOR z mocowaniem Z lub adapter do mocowania inny niż FTZ II/FTZ. Nieprzestrzeganie tego środka ostrożności może spowodować nieprawidłowe działanie aparatu.

Zapisane dane IPTC

Przeprowadzenie tej aktualizacji z wersji 1.21 lub starszej oprogramowania sprzętowego „C” spowoduje usunięcie zapisanych danych IPTC z aparatu. Jest to zamierzona konsekwencja wprowadzenia ulepszeń do zapisanych danych IPTC. Użytkownicy zamierzający dalej korzystać z istniejących zapisanych danych muszą skopiować je na kartę pamięci za pomocą opcji [IPTC] > [Ładuj/zapisz] > [Gniazdo kart SD]/[Gniazdo kart microSD] > [Kopiuj na kartę] w [MENU USTAWIEŃ] przed przeprowadzeniem aktualizacji. Zapisane dane można wczytać z karty pamięci za pomocą opcji [IPTC] > [Ładuj/zapisz] > [Gniazdo kart SD]/[Gniazdo kart microSD] > [Kopiuj do aparatu] po zakończeniu aktualizacji.
Zwróć uwagę, że wczytanie zapisanych danych IPTC jest niemożliwe, jeśli ustawienia menu zostały zapisane na karcie pamięci za pomocą opcji [Zapisz/ładuj ustawienia menu] > [Zapisz ustawienia menu] w aparacie z wersją 1.21 lub starszą oprogramowania sprzętowego „C” i wczytane do aparatu za pomocą opcji [Zapisz/ładuj ustawienia menu] > [Załaduj ustawienia menu] po wykonaniu tej aktualizacji. Koniecznie skopiuj i wczytaj zapisane dane IPTC oddzielnie, korzystając ze sposobu opisanego powyżej.

MstrG
28-10-2025, 12:33
https://www.nikon.pl/pl_PL/products/firmware/zf-firmware-3.00

91253

https://www.youtube.com/watch?v=-m3dhMyFyxs

https://www.youtube.com/watch?v=PNYvgmkb-8A

OjTam
28-10-2025, 17:07
• Dodano element [Ustawienie ogranicznika ostrości] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją a15. To to samo, co w Z8?

• Kompensację ekspozycji i czułość ISO można teraz przypisać do pokręteł sterowania w trybie M z użyciem g2 [Osobiste sterowanie] > [Pokrętła sterowania] > [Ustawienie ekspozycji] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH].

A to jest ciekawe. Pytanie, czy będzie można używać pierścienia na obiektywie do zmiany przysłon?

epicure
29-10-2025, 13:17
W końcu czujnik wizjera jest nieaktywny przy odchylonym ekranie - modlitwy zostały wysłuchane. Jest to najbardziej sensowna zmiana z tych wszystkich tu wymienionych i druga najlepsza w historii aktualizacji Nikona, zaraz po zmianie logiki działania pokrętła ISO. Czekam jeszcze na banki ustawień.

Ciekawi mnie też to pobieranie profili z Nikon Imaging Cloud. Może to w końcu zrobili w taki sposób, że nie odrzuca i nie zniechęca do korzystania z tej funkcji.

TW rzadkich przypadkach aparat wyświetlał komunikat „Migawka jest zamknięta. Aby rozpocząć fotografowanie, naciśnij przycisk spustu migawki.”, gdy powtarzano rejestrowanie pojedynczych zdjęć przy zamkniętym monitorze.

O! Właśnie to mi się wczoraj przytrafiło po raz pierwszy, ale stało się to po zmianie baterii. Myślałem, że to jakiś ficzer.

OjTam
05-01-2026, 21:16
Wykryto problem z UI, występujący w specyficznych warunkach.

https://nikonrumors.com/2026/01/05/critical-ui-deadlock-issue-on-the-nikon-zf-camera-with-firmware-update-c-version-3-00.aspx/

zbyk
08-01-2026, 13:14
https://www.optyczne.pl/21775-news-Nikon_Zf_-_problem_z_aktualizacj%C4%85.html

na optycznych też o tym piszą. Tak sobie pomyślałem o ostatnich kilku niedorzecznych historiach z naszego forum, że powinniśmy takie wiadomości clickbaitowo nazywać: "NIKON WYCINA LIVE VIEW Z BEZLUSTERKOWCÓW!!!111" :D

cdc
08-01-2026, 13:28
Leica za modele bez wyświetlacza żąda więcej pieniędzy

a tu Nikon wspaniałomyślnie daje spróbować jak to jest

zupełnie gratis

i bez konieczności kupowania innego modelu.

gadas2019
11-01-2026, 13:21
Dzien dobry,
Od niedawna korzystam z Nikon ZF. Dzisiaj podłączyłem do niego obiektyw Nikon Z 28-400mm i.... Aparat nie rozpoznaje go. Styki są ok. Aparat i sam obiektyw tez sprawne (sprawdzone w innych zestawach).
Czy ktos z Was spotkał sie z taką sytuacją?
Będę zobowiązany za porady.

elslawomir
11-01-2026, 16:43
Cześć, a próbowałeś zaktualizować aparat?

gadas2019
11-01-2026, 17:16
Aparat ma najnowszy firmware 3.0.

Ivy Mike
11-01-2026, 22:58
Ja tylko raz miałem problemy w komunikacji na linii aparat-obiektyw. Ale, włączenie/wyłączenie aparatu pomagało, a obiektyw był Viltroxa, i ponoć mają one czasem humory współpracując z Nikonem. To bardzo dziwne co piszesz, bo w sumie jedyne co przychodzi do głowy, to właśnie że firmware aparatu nie rozpoznaje obiektywu. Może to 3.0 ma więcej bugów?

gadas2019
11-01-2026, 22:59
Tak. Napisałem tez do Nikon Support. Zobaczymy co odpiszą.

gadas2019
30-01-2026, 22:59
Support zaproponował ponowną instalację firmware 3.0.
Zrobilem to nie wierząc ze pomoże i... Pomogło.

matiF
31-01-2026, 10:31
Może to 3.0 ma więcej bugów?
Ja u siebie zauważyłem taki problem - robię zdjęcia, po czym zauważyłem, że kontrolka karty świeci światłem ciągłym.
Teoretycznie mogę dalej fotografować (aparat trzyma kolejne ujęcia w buforze), ale zapis nie następuje. Sytuacja nie rozwiązuje się sama. Pomaga włączenie/wyłączenie przez wyjęcie baterii. Oczywiście zdjęcia nie zostają zapisane na żadnej z kart, ani na SD, ani na microSD.
Zdarzyło mi się to tylko 2-3 razy, więc trudno mi stwierdzić, czy to kwestia FW 3.0, czy raczej jakiejś kombinacji z kartą/kartami (sony sf-m64t + lexar silver plus / microsd) i tym korpusem.
Może to przypadek, może bug w oprogramowaniu. Nie potrafię tego w żaden sposób odtworzyć ani powiązać z konkretną czynnością.

Support zaproponował ponowną instalację firmware 3.0.
Zrobilem to nie wierząc ze pomoże i... Pomogło.
Zrobię w takim razie to samo. Może pomoże.

MstrG
08-02-2026, 18:26
Zanim będę grzebać głębiej, to zapytam - w Z9 mam pod jednym z funkcyjnych podpięte przełączanie opcji wykrywania obiektu. Pozwala to na szybkie wyłączenie eyeAF. To weszło w którejś aktualizacji, wcześniej korzystałem z "wczytaj funkcji fot. (wciś.)". Jak w Zf sobie to ustawiacie? Ja lubię mieć na szybko możliwość wyłączenia śledzenia oka.

PS. Trochę ten adapter M42 psuje wygląd.

93565

andystar
08-02-2026, 20:17
Ale obiektyw super.

cdc
08-02-2026, 21:36
Ładniejszy https://www.fujiya-camera.co.jp/blog/detail/info/20240524/

MstrG
08-02-2026, 22:35
Ale obiektyw super.

Minus taki, że podczas wykrywania oczu/oka nie podświetla po ustawieniu ostrości na zielono, bo nie ma styków w adapterze/obiektywie. Do dzisiaj myślałem, że to działa z każdym obiektywem. No trudno.
Mimo wszystko strasznie cieszy ten aparat.

FHR
09-02-2026, 00:11
Mimo wszystko strasznie cieszy ten aparat.

To fakt. Wzbraniałem się przed posiadaniem, a od kiedy jest to pozostałe aparaty, wyższej klasy, leżą nieużywane :)

https://zapodaj.net/images/67427bd68c020.jpg

tomekmr
09-02-2026, 10:13
Ja się trochę zawiodłem na tym aparacie jeśli chodzi o współpracę z manualami w kwestii ustawiania ostrości. Kiedy czytałem o śledzeniu oka z obiektywami analogowymi to nawet przez myśl mi nie przeszło, że nie będzie potwierdzenia ostrości kwadracikiem lub chociaż kropką jak w lustrzankach na wybranym punkcie. Wiem, że jest focus peaking który działa bardzo dobrze, ale nieraz trochę przeszkadza mi kiedy pół kadru jest zalane kolorem. Poza tym to uwielbiam ten aparat
93580

cdc
09-02-2026, 12:08
Zielonej ramki potwierdzenia nie da użycie adaptera TTArtisan Leica M-Nikon Z 6Bit -na którym można ustawić ogniskową 75mm ?

tomekmr
09-02-2026, 12:38
Zielonej ramki potwierdzenia nie da użycie adaptera TTArtisan Leica M-Nikon Z 6Bit -na którym można ustawić ogniskową 75mm ?

Pewnie da, tylko skoro może to działać z jakimś adapterem to pewnie mogłoby też bez niego...

MstrG
09-02-2026, 12:41
To fakt. Wzbraniałem się przed posiadaniem, a od kiedy jest to pozostałe aparaty, wyższej klasy, leżą nieużywane :)

Ja też się wzbraniałem. Nawet dobrze mi szło ;) Silna wola :D

https://www.youtube.com/watch?v=Ocm-kWC-Evo

A ten 75/1.5 w ogóle jest z innym mocowaniem niż M42? Bo na M42 to on styków nie ma.

cdc
09-02-2026, 12:48
tomekmr

Jak używasz FTZ to zaprogramowany dandelion na adapterze M42 - Nikon F nie załatwi sprawy?

tomekmr
09-02-2026, 13:09
Przerobiłem ten obiektyw na mocowanie nikon f (używałem/używam z lustrzanką), ale mam inne obiektywy na m42 ale też i nikon f manualne. Adapter pewnie by załatwił sprawę (ma styki i pokrętełko do ustawienia ogniskowej do zapisania w exif) ale znowu dochodzą kolejne adaptery z m42 i nikon f...

cdc
09-02-2026, 13:23
A przyklejenie zaprogramowanego dandeliona nie załatwi sprawy?
https://www.ebay.pl/itm/285996298589?_skw=dandelion+nikon&itmmeta=01KH11WMC8S6W7PBNMEY2Y1XPT&hash=item4296b5315d:g:cZQAAOSwnopdVqlT&itmprp=enc%3AAQALAAAA0GfYFPkwiKCW4ZNSs2u11xBDnyCzH RWq1a0QA3AVG5wTWcOmyMbUcIIDlPgkyXNPem%2FDfqKfP8IIb HdNqmocGL04BM%2FJRWEHlI1XY6y3kKEozr6w6X9TsBN2GG8sY 1Bf1HQ79qDJNLT1Uw6c7LXdoHAg62Lv2QNzqCUshVEAPHc7%2F UK11mNkjxo%2F%2BaxE%2BoGL62obr743sgyG9ZRtxvgSlTM2g neYOP9VlvC4l0CJaV%2FgS71QgG9OM8ev4VjqLOilgsLGVBoRs 0QjyI78baArNdU%3D|tkp%3ABk9SR6DG8qGIZw

https://www.ebay.com/itm/282796652825?_skw=dandelion+nikon&itmmeta=01KH11WMC8JSPVMVW401YZ5SZT&hash=item41d7fe7919:g:JZcAAOSwOZ1dboAp&itmprp=enc%3AAQALAAAA8GfYFPkwiKCW4ZNSs2u11xC9qzyaG VHVnshFSXvHqvxSLnq5GdBLMWHckp2eGi90UOWrFe5odNSRceL xwbNzioJUH0hBN9YY95WEd7E1%2FSC0Fq8BabznuSRB8iqFRp3 hW1Y1nY4gVPJ9p%2F36pVKiD5yI8fmDW%2BwPT2iHAKkxSYnoh rIp33kQ%2Frs%2Fg8Lz4lNUgYnhqWAnPe1FduixcCJbOszvXsY Xi2Czgts2NiCfue1NSZ%2FS5F%2BGldzIjd3kRatpFHmSllVeA 16aT2l--h1TeGL9tMHzsD5%2BhoL9pSN8DWW0wtFxBaute6llltjuVKRJF Q%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR6LG8qGIZw

https://www.ebay.com/itm/283766314302?_skw=dandelion+nikon&itmmeta=01KH11WMC82W9WT5VNP0D6QSWT&hash=item4211ca553e:g:o8kAAOSw32lYobFb&itmprp=enc%3AAQALAAAA8GfYFPkwiKCW4ZNSs2u11xDqtWVZM 8PaUfYvzR%2F7Z5ewKP8MMajfBXgH8qesig5sEDMqqChFooqJS uPB8YkmLWWuNYvrUccj0lD44J4RrwqacRBoqgkqaIa2Kf7tzc1 SnZoP4pT4DnKj5NDLN0jG6RxB1CGyRdl4005Wuc8lBPimMrTKN PBewcdjtjQ4CDGhQLMm8jxoYTOybKQMlCfQX%2Bs%2FAM449Tv WXNlioTXAd4Nk1iJWSKaiOr8ur62jy2tJjyfH8rsu4ZlQjfhGj sUHAZRC2Gp2CbT9vu3VT6D2ZA8UcLcCQI%2BR7Ci%2BxnI4AcI %2B4Q%3D%3D%7Ctkp%3ABFBMoMbyoYhn

tomekmr
09-02-2026, 14:00
Wiem, że są różne cuda, które można dolepiać do obiektywów, miałem jednak nadzieję że w takiej puszce będzie to działać z automatu normalnie, bez tych wszystkich protez. Czas przywyknąć bo puszki nie oddam :)

MstrG
11-02-2026, 12:42
Szukając informacji jak pod Fn podpiąć odłączanie eyeAF wyświetlił mi się taki film:

https://www.youtube.com/watch?v=rph-TTmLWCo

Nie jest on Waszym zdaniem trochę stronniczy?
Okazuje się, że wszystkie te bajery jak focus peaking, powiększenie przy ostrzeniu czy zielona ramka tylko rozpraszają. Przez to jest mniej trafionych zdjęć. Lepiej tego nie mieć.
Ostrość przy portrecie? Niby Zf na tym samym obiektywie nie pokazuje faktury skóry w 5:46, ale spójrzcie już na porównanie wysokiego ISO przy pionkach szachowych w 9:55. Szczegóły magicznie są na obu zdjęciach takie same ;) Pozostając jeszcze w temacie ISO - oczywiście Leica daje piękne filmowe ziarno, Zf cyfrowe.
Co o tym sądzicie?

cdc
11-02-2026, 13:32
Okazuje się, że wszystkie te bajery jak focus peaking, powiększenie przy ostrzeniu czy zielona ramka tylko rozpraszają. Przez to jest mniej trafionych zdjęć. Lepiej tego nie mieć.
Ostrość przy portrecie? Niby Zf na tym samym obiektywie nie pokazuje faktury skóry w 5:46,

-Mówi to z zawiniętą głową.
[wcześniej nie miał]

Co o tym sądzicie?

93618

MstrG
11-02-2026, 13:46
No w takim niby humorystycznym tonie jest ten film. Owinięta głowa jest przez córkę.

Ivy Mike
12-02-2026, 00:05
Nie jest on Waszym zdaniem trochę stronniczy?

Raczej powiedziałbym, że to taki kanał, na pograniczu filozofii i fotografii. Ale, nie znam go, raptem trzy filmy, w tym ten z Zf oglądałem, a pozostałe nt. Voigtlanderów. Dziwnie rodaka w obcym języku słuchać :-D

A w kwestii zielonego kwadracika to byłem przekonany że jest na manualach, ale chyba faktycznie nie. Podpiąłem Heliosa na najtańszym adapterze i nie ma. A na manualu ze stykami już śmiga elegancko.

MstrG
12-02-2026, 00:13
Raczej powiedziałbym, że to taki kanał, na pograniczu filozofii i fotografii. Ale, nie znam go, raptem trzy filmy, w tym ten z Zf oglądałem, a pozostałe nt. Voigtlanderów. Dziwnie rodaka w obcym języku słuchać :-D

Ja lubię jak argumenty mają sens. Tylko tyle.

A w kwestii zielonego kwadracika to byłem przekonany że jest na manualach, ale chyba faktycznie nie. Podpiąłem Heliosa na najtańszym adapterze i nie ma. A na manualu ze stykami już śmiga elegancko.

Nigdzie wcześniej o tym nie przeczytałem. Dopiero po kupnie to wyszło. Może by tak powysyłać prośby do supportu? Ja jeszcze mogę dodać to przełączanie wykrywania obiektu.

MstrG
17-02-2026, 17:51
Biżuteria przyszła ;)

93716

cdc
17-02-2026, 18:47
Na pryzmat też?

https://www.carousell.sg/p/nikon-zf-decorative-sticker-1324896016/

MstrG
17-02-2026, 18:56
Na pryzmat też?

https://www.carousell.sg/p/nikon-zf-decorative-sticker-1324896016/

Nie, ale zastanawiałem się nad tym.

93717

MstrG
18-02-2026, 22:45
Ostatnio w proponowanych filmach na YT wyświetlają mi się jakieś starsze filmiki o Zf (algorytm mnie wyczuł ;) ). Sporo jest filmów o tym jak ktoś przeszedł na Zf z Fuji. W komentarzach niektórym mocno się ulewa.

93746

OjTam
18-02-2026, 23:21
MstrG do tak pimpniętego Zf, skórzany half case i pasek do stylu must-have (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/accessories-mirrorless-cameras/smallrig-leather-case-kit-for-nikon-z-f-brown-ALM290069):
https://www.nikon.pl/globalassets/digizuite/202971-en-smallrig-for-zf-5096-01_ppdd-v83A43F09503C.png

:mrgreen:

cybulski
19-02-2026, 07:52
Ostatnio w proponowanych filmach na YT wyświetlają mi się jakieś starsze filmiki o Zf (algorytm mnie wyczuł ;) ). Sporo jest filmów o tym jak ktoś przeszedł na Zf z Fuji. W komentarzach niektórym mocno się ulewa.

93746

Bardzo ładne body.
A co zawiedzeni są po zmianie z Zf na Fuji ? :)
Więc tak to trochę jest, gdy ogólny pozytywny feeling przy robieniu zdjęć, potem trochę opada gdy zgra się foty na komp.
Pozytywny feeling Fuji dobrze, jednak materiał raw czy jpg z Zf tu nawet nie mam wątpliwości, że jakościowo jest lepszy. Nawet mi się przewinął jakiś film, że ktoś twierdzi że jpgi z Zf to jedne z najlepszych obecnie.
Więc jestem skłonny uwierzyć, że Fuji może wygrywa z ogólnym feelingiem, w jakości materiału wyjściowego na pewno przegrywa. Znam jpgi/rawy z Fuji i rawy z pełnych klatek. Zaklinać czy załamywać rzeczywistość można ale jaki ma to sens? :D

MstrG
19-02-2026, 08:44
MstrG do tak pimpniętego Zf, skórzany half case i pasek do stylu must-have (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/accessories-mirrorless-cameras/smallrig-leather-case-kit-for-nikon-z-f-brown-ALM290069):
:mrgreen:

Jakoś stronię od brązu ;)
Mam ten SmallRig grip na razie założony. Wtedy halfcase nie wejdzie :)
Odpinany sznurkowy pasek na szyję już kupiłem, na nadgarstek też.

Bardzo ładne body.
A co zawiedzeni są po zmianie z Zf na Fuji ? :)
Więc tak to trochę jest, gdy ogólny pozytywny feeling przy robieniu zdjęć, potem trochę opada gdy zgra się foty na komp.
Pozytywny feeling Fuji dobrze, jednak materiał raw czy jpg z Zf tu nawet nie mam wątpliwości, że jakościowo jest lepszy. Nawet mi się przewinął jakiś film, że ktoś twierdzi że jpgi z Zf to jedne z najlepszych obecnie.
Więc jestem skłonny uwierzyć, że Fuji może wygrywa z ogólnym feelingiem, w jakości materiału wyjściowego na pewno przegrywa. Znam jpgi/rawy z Fuji i rawy z pełnych klatek. Zaklinać czy załamywać rzeczywistość można ale jaki ma to sens? :D

Właśnie odwrotnie, ulewa się w stronę Fuji. Jakby przestało robić zdjęcia.

cybulski
19-02-2026, 09:14
No o tym pisałem, że apsc to jednak nie jest i nie będzue ff w obrazku.

cz4rnuch
19-02-2026, 09:15
Od zawsze czytałem, że jpg od fuji najlepsiejsze. Zawsze w punkt, genialne kolory i nic nie trzeba ruszać. A tu nagle o zaklinaniu rzeczywistości. Nie boicie się jakiejś ekskomuniki kolego cybulski? :)

cybulski
19-02-2026, 09:27
Od zawsze czytałem, że jpg od fuji najlepsiejsze. Zawsze w punkt, genialne kolory i nic nie trzeba ruszać. A tu nagle o zaklinaniu rzeczywistości. Nie boicie się jakiejś ekskomuniki kolego cybulski? :)

Boję :D

Żeby była jasność, nadal uważam że fo streetu ciężko o fajniejsze narzędzie.
Raz że hype, dwa ładny, trzy wygodny, cztery tu jakość materiału zdjęciowego nie jest na pierwszym miejscu.

Natomiast... przez tyle lat używania Fuji, tylko raz czy dwa go zabrałem na portrety i to jako gadżet, narzędzie repo.
Tutaj nigdy nie śmiałbym twierdzić że jest to rownouprawniony zamiennik ff, bo sam go do tego nie używałem :)

I tak jak sobie myślę, to faktycznie ten fakt mógł umknąć, w ogólnych dyskusjach, do czego w ogóle używałem Fuji a do czego nie.

MstrG
19-02-2026, 09:50
Nie boicie się jakiejś ekskomuniki kolego cybulski? :)

Mogę się mylić, ale Zbyszek chyba dokonał Fuji apostazji ;)

No o tym pisałem, że apsc to jednak nie jest i nie będzue ff w obrazku.

No tak, ale odnoszę wrażenie po tych komentarzach, że niektórzy dopiero odkryli świat FF, jakby on wcześniej nie istniał, pojawił się dopiero z Zf. Zrzucam trochę to na karb zamknięcia się w jednej grupie, bańce systemowo informacyjnej. Dlatego cenię sobie różnorodność na tym forum.
Ktoś przesiadł się na Panasonica S9, wgrał sobie kilkanaście ręcznie robionych presetów do body i jest przeszczęśliwy. Inny chwali dodany grain w Zf, że można nim sterować. Jeszcze inny, że wreszcie po sprzedaniu Fuji ma AF ;) Nawet przeczytałem tip, że w Fuji wystarczy przełączyć wykrywanie oka na wykrywanie twarzy i wtedy wszystko bardzo dobrze działa :D

OjTam
19-02-2026, 14:08
Jakoś stronię od brązu ;)
Mam ten SmallRig grip na razie założony. Wtedy halfcase nie wejdzie :)

Czarne też się znajdą. I mają przedłużenie gripa w zestawie, więc

Nawet przeczytałem tip, że w Fuji wystarczy przełączyć wykrywanie oka na wykrywanie twarzy i wtedy wszystko bardzo dobrze działa :D

Oprócz wykrywania oka.
https://i.ytimg.com/vi/6zXDo4dL7SU/maxresdefault.jpg

mathu
19-02-2026, 14:19
Większość fujarzy nawet nie ma pojęcia jakie cuda można robić w każdym Nikonie za pomocą edytora profili...

MstrG
19-02-2026, 14:25
Czarne też się znajdą. I mają przedłużenie gripa w zestawie, więc

Czarnego (SmallRig 5095) chyba nie ma w Nikon Store już, za brązowy chcą tylko 135zł. Tanio w porównaniu do innych stron.

Oprócz wykrywania oka.

Tak może być ;)

OjTam
10-03-2026, 03:04
Nikon na CP+ miał Zf z dodatkową funkcją.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2026/03/JPEG-photos-timestamp-function-coming-to-the-Nikon-Zf-camera-1.webp

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2026/03/JPEG-photos-timestamp-function-coming-to-the-Nikon-Zf-camera-4.webp

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2026/03/JPEG-photos-timestamp-function-coming-to-the-Nikon-Zf-camera-2.jpg

Czy i kiedy trafi do egzemplarzy seryjnych, nie wiadomo.

Miauczącej Z9 do tej pory nie ma.

MstrG
31-03-2026, 11:19
Firmware 3.01:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/586.html

• Zmieniono sposób regulacji przysłony w obiektywie po upływie czasu czuwania.
• Usunięto problem, który polegał na tym, że sterowanie dotykowe z użyciem menu „i” nie było czasami dostępne w trybach monitora [Najpierw wizjer (1)] i [Najpierw wizjer (2)].