Zobacz pełną wersję : Nikon Zf oficjalnie
Jest
Cena na start 11599 zł z dodatkowym uchwytem (nie wiadomo co to jest)
75777
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/cameras/z-f
Info tylko częściowo przetłumaczone. Dane o serii:
Up to 30 fps
Continuous low-speed: Approx. 1 to 7 fps
Continuous high-speed: Approx. 7.8 fps
Continuous high-speed (extended): Approx. 14 fps
High-speed frame capture (C30): Approx. 30 fps
robcio.m
20-09-2023, 07:40
https://www.youtube.com/watch?v=nlPai8y6SvY&t=266s Tu jest na filmie od Nikon USA pokazany hand grip ale zrobiony podobno tak, że nie blokuje klapki baterii i kart.
To 30 klatek na sekundę to o ile dobrze zrozumiałem to jest jpeg z możliwości precapture
Taki AF poproszę w Z 6lll :) Tego zazdroszczę najbardziej z tej nowej FM-2 XXI wieku.
TOP67 tak wygląda uchwyt
75778
Taki AF poproszę w Z 6lll :) Tego zazdroszczę najbardziej z tej nowej FM-2 XXI wieku.
Podobno mają go dać nawet w Z6II. Tylko w lipcu była poprawka, więc pewnie trochę poczekają.
Podobno mają go dać nawet w Z6II. Tylko w lipcu była poprawka, więc pewnie trochę poczekają.
Oby! Czekają aż sprzeda się więcej Z 8. Uszczęśliwili by mnie bardzo.
Ładny, specyfikacja też wygląda interesująco, trzeba poczekać na pierwsze recenzje i dylemat ZF czy Z6II ?
ZbyszekS
20-09-2023, 08:37
Chyba AF z Zf wymaga procesora Expeed 7 więc Z6II się raczej nie załapie... Po prostu zbudowali Z6III w obudowie retro. Zfc był zamiast Z50II więc tu może być podobnie.
Lukasz_85
20-09-2023, 08:46
Chyba AF z Zf wymaga procesora Expeed 7 więc Z6II się raczej nie załapie... Po prostu zbudowali Z6III w obudowie retro. Zfc był zamiast Z50II więc tu może być podobnie.
Największa ściema na jaką dałem się nabrać Nikonowi, że dzięki dwóm Expeed 6 AF działa lepiej :lol: czekam na Z 6 III!
cz4rnuch
20-09-2023, 08:46
W klipie Geralda Undone człowiek z Nikona wspomina, że te dobroci rodem z Z8/9 to dzięki nowemu prockowi zapożyczonemu właśnie z tych aparatów a który jest dużo szybszy niż para z Z6II.
Aparat piękny, jak na dzisiejsze standardy to nawet tani, niczego nie poświęcili (oprócz chyba starszych slotów na karty, które jednak są w liczbie 2), seria 14fps przy mechanicznej to więcej niż potrzeba, video bardzo dobre, af też może się okazać bardzo dobry. To retro wygląda na dużo lepiej przemyślane niż Zfc. Może być hit.
Nie obserwuje na co dzień cen ale wydaje mi się że po dzisiejszej premierze ZF, ceny Z6II w krajowych sklepach zanurkowały w dół.
tak wygląda uchwyt
Uchwyt na pasek? Szyna ARCA? Albo w Nikonie kogoś moocno oświeciło, albo SmallRig za tym stoi. :mrgreen:
Obstawiam to drugie, znając N.
Inne wersje kolorystyczne też są, fajnie.
https://www.nikon.pl/globalassets/digizuite/177894-en-z_content_8_a.jpg/OptimizelySmallDesktop
Zastanawia mnie parę rzeczy.
Na ile będzie skuteczny IBIS? W to 8EV ciężko uwierzyć.
Pixel-shift. Sądząc po dopisku, ma więcej funkcji, niż tylko fotki w 96mpix.
Jak długo trzeba będzie na niego czekać? Długie czasy oczekiwania to ostatnio standard u N...
I na koniec, nie mniej ważne...
Co spierdzielą? Czy i jaka akcja serwisowa będzie?
Mi się podoba :)
Fajnie, że można powiększyć grip dla wygody jak będzie się używać cięższych szkieł.
Nie rozumiem tylko tego SD + micro SD. Ja bym wolał 2 x CFexpress, no już ewentualnie CFexpress + micro SD jak się już tak uparli (podejrzewam, że chodzi o wielkość).
https://www.youtube.com/watch?v=kbsGWZy_8L0&ab_channel=PetaPixel
- - - - kolejny post - - - - - -
W klipie Geralda Undone człowiek z Nikona wspomina, że te dobroci rodem z Z8/9 to dzięki nowemu prockowi zapożyczonemu właśnie z tych aparatów a który jest dużo szybszy niż para z Z6II.
Nie dużo, a 10 razy szybszy ;) ;) ;)
Szok jak to zrobili. Nowa generacja Expeed 7 jest 10 razy szybsza niż dwa procesory Expeed 6. Szkoda, że w komputerach domowych nie ma takiego przyrostu pomiędzy generacjami.
cz4rnuch
20-09-2023, 10:38
Nie rozumiem tylko tego SD + micro SD...Zabrakło miejsca. Usunięto grip więc baterię trzeba było umieścić w poprzek. Miejsca zrobiło się mniej a nadal trzeba tam zmieścić to wszystko co wcześniej łącznie z układem stabilizujący a do tego nie może się to za bardzo grzać. I nawet jeśli dałoby się to jakoś rozwiązać to pewnie byłoby drożej. CF zapewne będą z Z6III i to plus grip i dżoj to będą wyróżniki klasycznej zetki w porównaniu z retro.
Nie dużo, a 10 razy szybszy ;) ;) ;)Tak powiadają, ale nie do końca wiem co to oznacza i czy akurat w takim stopniu przekłada się to na pracę AFu. A dużo to dużo, 10 razy szybciej to też raczej dużo. Nikt z tym nie będzie polemizował :) To znaczy okazuje się, że jednak będzie, pomyliłem się :) (żart jakby co).
A odnośnie AFu to na filmie kudłatego jednak zdarzają mu się pomyłki i zawahania, ale to podejrzewam, że testowy firmware, zresztą o tym wspominało kilku recenzentów, więc nie ma co na tej podstawie wyciągać jakichś pochopnych wniosków.
https://www.youtube.com/watch?v=Kqlbs3ikewU
PS Mnie te kolorowe wersje nie pasują. Może srebrna by mnie przekonała, ale nie ta tęcza. Zabawkowo od razu zaczyna to wyglądać, jak kiedyś u Pentaxa. A Zf ponoć jednak w przeciwieństwie do Zfc nie sprawia w ręku wrażenia zabawki.
robcio.m
20-09-2023, 10:44
Uchwyt na pasek? Szyna ARCA? Albo w Nikonie kogoś moocno oświeciło, albo SmallRig za tym stoi. :mrgreen:
Obstawiam to drugie, znając N.
Inne wersje kolorystyczne też są, fajnie.
https://www.nikon.pl/globalassets/digizuite/177894-en-z_content_8_a.jpg/OptimizelySmallDesktop
Zastanawia mnie parę rzeczy.
Na ile będzie skuteczny IBIS? W to 8EV ciężko uwierzyć.
Pixel-shift. Sądząc po dopisku, ma więcej funkcji, niż tylko fotki w 96mpix.
Jak długo trzeba będzie na niego czekać? Długie czasy oczekiwania to ostatnio standard u N...
I na koniec, nie mniej ważne...
Co spierdzielą? Czy i jaka akcja serwisowa będzie?
Amerykańska strona Nikona podaje, że to smallrig zrobił tego gripa i można go kupić osobno lokalnie.
Jeśli chodzi o AF to myśle, że jest do sprawdzenia, na podstawie dostępnych filmów wygląda, że działa to lepiej niż w z5 ale byłbym ostrożny w stwierdzeniu, że działa dokładnie jak w z8. Tak wiem procesor jest ten sam natomiast dla mnie ten sam procesor nie oznacza, że mamy dokładnie tą samą funkcjonalność.
Czyli dobrze wyczułem. ;)
Na stronie smallriga jeszcze uchwytu nie ma.
nie widzę info o uszczelnianiach - są?
cz4rnuch
20-09-2023, 11:01
nie widzę info o uszczelnianiach - są?
Są. Na stronie Nikon USA jest grafika z zaznaczonymi uszczelkami.
Zabrakło miejsca. Usunięto grip więc baterię trzeba było umieścić w poprzek. Miejsca zrobiło się mniej a nadal trzeba tam zmieścić to wszystko co wcześniej łącznie z układem stabilizujący a do tego nie może się to za bardzo grzać. I nawet jeśli dałoby się to jakoś rozwiązać to pewnie byłoby drożej. CF zapewne będą z Z6III i to plus grip i dżoj to będą wyróżniki klasycznej zetki w porównaniu z retro.
Tak, wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Ja jednak osobiście bym wolał CFexpress + już to microSD. Jest jak jest i moje chcenie tu nic nie zmieni :)
Tak powiadają, ale nie do końca wiem co to oznacza i czy akurat w takim stopniu przekłada się to na pracę AFu. A dużo to dużo, 10 razy szybciej to też raczej dużo. Nikt z tym nie będzie polemizował :) To znaczy okazuje się, że jednak będzie, pomyliłem się :) (żart jakby co).
- Expeed 7 jest 10 razy szybszy niż dwa Expeed 6
- Oh WOW. To znaczący upgrade.
- A dla kogo ten wywiad?
- Dla widzów YouTube.
- O, to bez kozery powiem "pincet".
Dodam emotki, aby nie było: ;) ;) ;) ;)
marcin255
20-09-2023, 11:09
Mam mieszane uczucia , niby ładnie, ale dla mnie utrudnia fotografowanie.
W niby jaki sposób? Bez spiny, poważnie pytam.
Kilka rzeczy, których trochę brakuje w specyfikacji na stronie Nikona, albo są ukryte.
Ekranik działa jako płytka dotykowa (w końcu). Można wybierać punkt, w którym ma ostrzyć, śledzić obiekt a także kilka dodatkowych funkcji włączyć/wyłączyć.
4K/30fps z pełnej klatki, ale 4K/60fps już z DX...
Pixel-shift wymaga aplikacji NX studio, nie składa w puszce.
IBIS z priorytetem punktu AF. Pierwszeństwo będzie miało brak poruszeń miejsca, na którym AF był ustawiony, nie całej matrycy.
W niby jaki sposób? Bez spiny, poważnie pytam.
Mi brakuje U1-3
4K/30fps z pełnej klatki, ale 4K/60fps już z DX...
To już jest w Z6II
cz4rnuch
20-09-2023, 11:28
IBIS z priorytetem punktu AF. Pierwszeństwo będzie miało brak poruszeń miejsca, na którym AF był ustawiony, nie całej matrycy.
To akurat można włączyć/wyłączyć.
A odnośnie wideo to w aparatce jest kilka usprawnień wobec Z6II. Waveformes w aparatkach to chyba tylko u Panasa widziałem. A także 10-bit N-log bezpośrednio w kamerce bez recordera i limit nagrywania 125 minut.
Mi brakuje U1-3
Mhm, rozumiem. Choć sam tego nie używam.
To już jest w Z6II
Nie mówię, że nie. Tylko w specyfikacji nie ma tego wyraźnie napisane, mogło umknąć. Nie każdy zjedzie na dół strony, żeby przypisy sprawdzać.
No a skoro nowy procek i matryca, ktoś by się mógł zainteresować.
To akurat można włączyć/wyłączyć.
Owszem. Tylko że to pierwsza puszka Nikona z tą funkcją.
A także 10-bit N-log bezpośrednio w kamerce.
A to akurat jest w specyfikacji, choć na dwa miejsca rozrzucone. ;)
robcio.m
20-09-2023, 11:45
Mhm, rozumiem. Choć sam tego nie używam.
Nie mówię, że nie. Tylko w specyfikacji nie ma tego wyraźnie napisane, mogło umknąć. Nie każdy zjedzie na dół strony, żeby przypisy sprawdzać.
No a skoro nowy procek i matryca, ktoś by się mógł zainteresować.
Owszem. Tylko że to pierwsza puszka Nikona z tą funkcją.
A to akurat jest w specyfikacji, choć na dwa miejsca rozrzucone. ;)
Mam ograniczone zaufanie do treści youtubowych ale w jednym z filmow pada stwierdzenie czy potwierdzenie od kogoś z nikona, ze matryca nie jest nowa tylko z z6II ale w połączeniu z nowym prockiem, to tłumaczy ze jest 10 bit internal, bo procek da radę, a to ze matryca ta sama narzuca pewnie ograniczenia na tryby wideo.
Wind Mill
20-09-2023, 11:49
...Ekranik działa jako płytka dotykowa (w końcu). Można wybierać punkt, w którym ma ostrzyć, śledzić obiekt a także kilka dodatkowych funkcji włączyć/wyłączyć...
Spróbowali by tego nie dać, skoro zabrali Joy'a obecnego w Z6II. ;)
Chciałem zamarudzić, że tylko jeden przycisk Fn, aleee:
"Ponadto zyskujesz zupełnie nowy sposób przypisywania funkcji fotografowania przy użyciu dotykowego Fn. Dotykowy FN pozwala przypisać kluczowe elementy sterujące do dziewięciu konfigurowalnych obszarów na jasnym ekranie dotykowym."
robcio.m
20-09-2023, 11:51
Z rzeczy które poza AF ja będę chciał sprawdzić to jak ten aparat leży w ręce bo mimo narracji youtubowej że starano się zrobić nieduży aparat wyszło 710g wagi i teraz jeśli to się wygodnie trzyma w rękach (pojawienie się od razu hand gripu trochę przeszkadza tej tezie) to ok, ale z gripem to się robi większe i cięższe.
Pixel Shift zewnętrzny czyli w sumie gadżet - trochę szkoda takiej implementacji.
Tryby video mnie zupełnie nie interesują - nie filmuje
Podoba mi się ten aparat.
Na tyle mocno, że mógłbym wrócić do Nikona i chyba to zrobię jak wejdzie do sprzedaży.
Mamy dobrą matrycę, szybki procesor, 1/8000 na mechanicznej migawce. Do tego fajny wygląd zachęcający do zabierania aparatu ze sobą.
Jestem na tak :)
Mam ograniczone zaufanie do treści youtubowych ale w jednym z filmow pada stwierdzenie czy potwierdzenie od kogoś z nikona, ze matryca nie jest nowa tylko z z6II ale w połączeniu z nowym prockiem, to tłumaczy ze jest 10 bit internal, bo procek da radę, a to ze matryca ta sama narzuca pewnie ograniczenia na tryby wideo.
Według specyfikacji na stronie N, zdjęcia z Zf mają inną rozdzielczość. Różnica jest niewielka, ale jest. Inny procesor by pozwolił na taką różnicę, czy to jednak nowa matryca?
Spróbowali by tego nie dać, skoro zabrali Joy'a obecnego w Z6II. ;)
Chciałem zamarudzić, że tylko jeden przycisk Fn, aleee:
"Ponadto zyskujesz zupełnie nowy sposób przypisywania funkcji fotografowania przy użyciu dotykowego Fn. Dotykowy FN pozwala przypisać kluczowe elementy sterujące do dziewięciu konfigurowalnych obszarów na jasnym ekranie dotykowym."
Ciekawe, czy to zostanie w następnych puszkach, czy usuną?
marcin255
20-09-2023, 11:55
" Pixel Shift zewnętrzny czyli w sumie gadżet" w panasonicu też to jest i też 96 składa w body wypluwa jpg i raw, z tym że rozdzielczość rośnie w raw o 30 %
Bardzo przystojny aparat.
Z rzeczy które poza AF ja będę chciał sprawdzić to jak ten aparat leży w ręce bo mimo narracji youtubowej że starano się zrobić nieduży aparat wyszło 710g wagi i teraz jeśli to się wygodnie trzyma w rękach (pojawienie się od razu hand gripu trochę przeszkadza tej tezie) to ok, ale z gripem to się robi większe i cięższe.
Ten grip to kawałek blaszki z uchwytem i szyną ARCA. Dużo większe i cięższe to nie będzie.
A jego szybkie pojawienie się sugeruje tylko, że Nikon się dogaduje ze SmallRigiem. Tak mniej-więcej od czasu premiery Z30.
Pixel Shift zewnętrzny czyli w sumie gadżet - trochę szkoda takiej implementacji.
I to jest chyba największy problem tej premiery. Do momentu, w którym okaże się, że zaliczyli jakąś wtopę i będzie potrzebna akcja serwisowa. Znowu. ;)
Tryby video mnie zupełnie nie interesują - nie filmuje
Ja też, ale jak to mówią... lepiej mieć i nie potrzebować, niż na odwrót.
robcio.m
20-09-2023, 12:09
Według specyfikacji na stronie N, zdjęcia z Zf mają inną rozdzielczość. Różnica jest niewielka, ale jest. Inny procesor by pozwolił na taką różnicę, czy to jednak nowa matryca?
Generalnie procesor może zrobić wszystko bo on dostaje z matrycy wszystkie pixele ale jest tez coś takiego jak pixele efektywne, także widzę tu pole do niewielkich różnic.
Bazując na pełnych speckach:
https://imaging.nikon.com/imaging/lineup/mirrorless/z_f/
https://imaging.nikon.com/imaging/lineup/mirrorless/z_6_2/
Matryca ma tę samą liczbę pixeli
Różnica będzie w tych efektywnych czyli właśnie procek to sobie ogarnia.
cz4rnuch
20-09-2023, 12:18
Video dla wielu nie jest kluczową funkcją, ale dobrze, że dla części nie będzie to powodem by zrezygnować z Zf tylko dlatego, że sztucznie ogołocono go z funkcji, które są w innych aparatach. To pozycjonowanie to jest rak naszych czasów. Przynajmniej od strony klienta. A co do pixel shift to Sony czy Fuji również nie scalają fotek w aparacie i potrzebują do tego softu. To raczej standard. Canon chyba to robi, ale za to jest w tym trybie masa innych ograniczeń (a przynajmniej tak kiedyś wyczytałem). Jakimś minusem Zfki może być potencjalne przegrzewanie. U Fro widać ikonkę termometru nawet w trybie zdjęciowym. Co oczywiście też może być wynikiem tego, że aparat jaki miał to wersja przedprodukcyjna.
ZF jak dla mnie super sie zapowiada ;) z takim af'em może byc przebój.
Jeszcze tylko żeby za tymi dyskusjami o sprzęcie szły jakiś zdjęcia ;-)
robcio.m
20-09-2023, 12:26
Video dla wielu nie jest kluczową funkcją, ale dobrze, że dla części nie będzie to powodem by zrezygnować z Zf tylko dlatego, że sztucznie ogołocono go z funkcji, które są w innych aparatach. To pozycjonowanie to jest rak naszych czasów. Przynajmniej od strony klienta. A co do pixel shift to Sony czy Fuji również nie scalają fotek w aparacie i potrzebują do tego softu. To raczej standard. Canon chyba to robi, ale za to jest w tym trybie masa innych ograniczeń (a przynajmniej tak kiedyś wyczytałem). Jakimś minusem Zfki może być potencjalne przegrzewanie. U Fro widać ikonkę termometru nawet w trybie zdjęciowym. Co oczywiście też może być wynikiem tego, że aparat jaki miał to wersja przedprodukcyjna.
Przedprodukcyjne wersje miały pewnie odpalone dodatkowe funkcje celem lepszego monitorowania działania aparatu dlatego wskaźnik temperatury widoczny cały czas.
marcin255
20-09-2023, 12:27
Wolałbym to w Z6 III i jakieś 35 MPX
robcio.m
20-09-2023, 12:31
Ja niewiele publikuje ale z ilością wykonywanych zdjęć jak na amatora nie mam sobie nic do zarzucenia, sprzęt jest dobrze wykorzystany ;)
Jeszcze tylko żeby za tymi dyskusjami o sprzęcie szły jakiś zdjęcia ;-)
z wersji przedprodukcyjnej ;) https://www.dpreview.com/sample-galleries/6922569214/nikon-zf-pre-production-sample-gallery/3882174347
Generalnie procesor może zrobić wszystko bo on dostaje z matrycy wszystkie pixele ale jest tez coś takiego jak pixele efektywne, także widzę tu pole do niewielkich różnic.
Czyli zostaje czekać na oficjalne potwierdzenie. Albo na chłopaków z ifixit, aż puszki rozbiorą. ;)
Wolałbym to w Z6 III i jakieś 35 MPX
To pewnie najwcześniej w przyszłym roku.
Cieszy fakt, że jakieś nowe funkcje są, nie proste przepakowanie Z5/Z6II w inny korpus.
z wersji przedprodukcyjnej ;) https://www.dpreview.com/sample-galleries/6922569214/nikon-zf-pre-production-sample-gallery/3882174347
Piszę ogólnie ;-)
cz4rnuch
20-09-2023, 14:10
Przedprodukcyjne wersje miały pewnie odpalone dodatkowe funkcje celem lepszego monitorowania działania aparatu dlatego wskaźnik temperatury widoczny cały czas.:) To nie jest wskaźnik temperatury tylko ikonka informująca (lub ostrzegająca przed) o przegrzewaniu się aparatu.
Nie da się ukryć, Nikon od pewnego czasu "wstaje z kolan". Zapowiada się kolejny hit i półroczne oczekiwanie na zamówiony towar. Na photographylife krótkie podsumowanie nowości w Nikon Zf: https://photographylife.com/11-things-to-know-about-the-nikon-zf
i porównanie z Z6II: https://photographylife.com/nikon-z6-ii-vs-nikon-zf
Nie da się ukryć, Nikon od pewnego czasu "wstaje z kolan". Zapowiada się kolejny hit i półroczne oczekiwanie na zamówiony towar. Na photographylife krótkie podsumowanie nowości w Nikon Zf: https://photographylife.com/11-things-to-know-about-the-nikon-zf
W mojej opinii już wcześniej nie było powodów do narzekań: D500, D750, D850 w DSLR, w ML Nikon też wszedł lepiej niż Canon, a ostatnie Z9, Z8 i teraz Zf pokazały, że Nikon umie bardzo dobrze w bezlusterkowce.
Byłoby genialnie, bo lubię analogowy design. Ale .. 24 Mpx. Nie kupię :( :( :( a tyle emotek to dlatego, że wszystko mi w nim pasuje (no może poza gniazdem CFexpress + duże SD, ale rozumiem dlaczego brak) (i chyba 30 fps nie w RAW :( ).
Uchwyt - świetna rzecz, bezlustra są za niskie. Zanim kupiłem gripa to miałem przykręcony dół L-bracketa.
W mojej opinii już wcześniej nie było powodów do narzekań:
Oj były...
D500,
...choć tu nie.
D750,
To tu tak. Ile akcji serwisowych miał? Trzy? I tak, że lepiej to rozwiązali, niż w przypadku D6x0. A i sam aparat nienajgorszy.
D850
Tu też nic.
w ML Nikon też wszedł lepiej niż Canon,
E-e. Powiedzmy, że część jest lepiej tu, część tam.
Z9
Akcja serwisowa. EVF za konkurencją, choć dalej nie jest zły. Sama puszka też nie jest ani lepsza, ani gorsza niż największy konkurent, Sony A1.
Z8
Dwie akcje serwisowe.
i teraz Zf pokazały, że Nikon umie bardzo dobrze w bezlusterkowce.
Może i umie, ale kontrola jakości (lub dobieranie poddostawców) im leży i kwiczy. No i nie umią w aplikacje towarzyszące.
Mam nadzieję, że sam Zf nie będzie cierpiał na żadne błędy producenta.
(i chyba 30 fps nie w RAW :( ).
Nefy tylko 14fps, 30 fps to jpegi w pełnej rozdzielczości.
Miałem trzy sztuki D750 i nigdy na to body nie powiem złego słowa. Dodatkowo przy przebiegu 100000 ostatniego body jakie mi się ostało zrobiłem sobie akcję serwisową i miałem nową migawkę oraz wszystkie gumy.
Zgadzam się, może wizerunkowo to średnio wygląda, ale z drugiej strony szybko się przyznają i wyłapują trafne serie. Oczywiście to i tak nie powinno mieć miejsca. Czy jednak to miał na myśli markB pisząc, że Nikon wstaje z kolan? ;) Obstawiam, że chodzi o konkurencyjność i stosunek cena/jakość modeli Nikona względem konkurencji.
O wejściu Nikona i Canona w ML mówiłem o modelach pierwszych, czyli Z6/Z7 i Eos R i Rp.
Czyli dobrze wyczułem. ;)
Na stronie smallriga jeszcze uchwytu nie ma.
Można zamawiać (https://www.wexphotovideo.com/smallrig-grip-for-nikon-z-f-3127458/?utm_campaign=1452417_wex3138B%20-%20Nikon%20Launch%205am%20RESEND&utm_medium=email&utm_source=dotmailer&e=email&sub=165272&sku=&dtm_email_hash=edf4774e50344bb08d1499bb6fb34973&dtmc_drop_id=1452417_wex3138B%20-%20Nikon%20Launch%205am%20RESEND&dtm_user_id=165272&dm_i=4UQ5,V4OX,13TQE0,3XC7Y,1), nie jest drogo.
Na początku sprzedaży ten uchwyt ma być dodawany do aparatu za friko.
Można zamawiać (https://www.wexphotovideo.com/smallrig-grip-for-nikon-z-f-3127458/?utm_campaign=1452417_wex3138B%20-%20Nikon%20Launch%205am%20RESEND&utm_medium=email&utm_source=dotmailer&e=email&sub=165272&sku=&dtm_email_hash=edf4774e50344bb08d1499bb6fb34973&dtmc_drop_id=1452417_wex3138B%20-%20Nikon%20Launch%205am%20RESEND&dtm_user_id=165272&dm_i=4UQ5,V4OX,13TQE0,3XC7Y,1), nie jest drogo.
Co nie zmienia faktu, że na stronce SmallRig dalej go nie ma.
Wychodzi, że w porównaniu do mniejszego braciszka będzie uboższy: brak gwintu 1/4 cala na uchwycie i zimnej stopki.
No i trochę szkoda, że nie robią oklein we wszystkich wersjach kolorystycznych. Do Zfc są tylko kolory srebrno-czarny i czarno-czarny. ;)
Na początku sprzedaży ten uchwyt ma być dodawany do aparatu za friko.
Podobno do tych zakupionych do końca października będzie dodawany. Dostawy zaczną się od 25.10.
robcio.m
20-09-2023, 18:21
W polskich sklepach już tez pojawił się na stronach internetowych jako przedsprzedaż i tak z uchwytem dodanym w pakiecie.
Podobnie na stronie Nikon.pl
Jest już na stronie smallrig L-bracket (https://www.smallrig.com/smallrig-camera-accessories-for-nikon-zf.html). Razem z klatką, z ciekawym rozwiązaniem pokręteł.
Wind Mill
20-09-2023, 23:33
Właśnie se pomyślałem, że ten gripek ma jedną wadę - z L-bracketem nie sztymuje, nawet mu się przyjrzałem czy po drugiej stronie nie ma otworów do przykręcenia "pionowej" płytki, nie ma.
Cage działa, ale mało sexy jest. I do bocznej płytki mocowanie statywowe trza przykręcić, nie ma płetwy Arca. ;)
jurkarol
21-09-2023, 20:14
Nareszcie coś, co wygląda, jest tradycyjnie i zgrabne.
Brak presetow użytkownika na pokrętle czy guziku; podejrzewam że sukcesywnie będą wprowadzane nowsze wersje z f.
Jak cena spadnie do 5tys zł to kupuję ;)
W końcu będzie sam robil dobre zdjęcia
cybulski
22-09-2023, 08:33
Nareszcie coś, co wygląda, jest tradycyjnie i zgrabne.
Brak presetow użytkownika na pokrętle czy guziku; podejrzewam że sukcesywnie będą wprowadzane nowsze wersje z f.
Jak cena spadnie do 5tys zł to kupuję ;)
W końcu będzie sam robil dobre zdjęcia
Jesli będzie podobnie jak z fuji x100v to cena nie spadnie a może być niedostępny po jakimś czasie. Jak się podoba to należy kupić. Mam wrażenie że czasy nadmiernej podaży i spadków ceny w przypadku niektórych produktów foto nie mają zastosowania.
jurkarol
22-09-2023, 10:10
Jesli będzie podobnie jak z fuji x100v to cena nie spadnie a może być niedostępny po jakimś czasie. Jak się podoba to należy kupić. Mam wrażenie że czasy nadmiernej podaży i spadków ceny w przypadku niektórych produktów foto nie mają zastosowania.
Masz rację; nie tylko x100v ale i starsze trzymają cenę, x70, xf10 czy Nikona A nie znajdziesz łatwo, a jeśli ładny to ceny nawet bliskie nowemu Ricoh GR. Żałuję, że kiedyś sprzedałem x100 i drugiego Nikona A, jak były dostępne - przecież głowa od tego nie bolała.
Patrząc na ceny Coolpixa A na ebayu to mogę swoją sztukę jak nówkę wystawić za niezłą kasę i dołożyć do Zf`a. Do tego ze dwa voigtlandery...i jak za starych czasów.
cz4rnuch
07-10-2023, 21:30
A, coolpix A. Ojcu oddałem i zaginął gdzieś w akcji. Ale to był fajny sprzęt :(
Wojteksw
08-10-2023, 11:40
Czy ktoś ma informacje o dostępności Nikona ZF na Festiwalu FotoForma w dniach 12 i 13.10.23 na PGE Narodowy. Interesuje mnie ten aparat.
cybulski
08-10-2023, 12:08
Czy ktoś ma informacje o dostępności Nikona ZF na Festiwalu FotoForma w dniach 12 i 13.10.23 na PGE Narodowy. Interesuje mnie ten aparat.
Plena ma być do macania.
Wojteksw
08-10-2023, 13:02
Plena ma być do macania.
Nie bardzo rozumiem "Plena"
135/1.8. Co oczywiście nie jest odpowiedzią na pytanie, czy Zf będzie.
robcio.m
12-10-2023, 07:27
Pojawił się reference manual na stronach Nikona do aparatu Nikon Zf
W sumie trochę ciekawych rzeczy tam można się dowiedzieć o samym aparacie i zweryfikować pewne domysły na podstawie wcześniejszych mocniej nacechowanych marketingowo przekazach.
https://download.nikonimglib.com/archive6/8hC4u00SKWGW06TEz4y21BitYv59/ZfRG_(En)01.pdf (Wersja angielska)
https://download.nikonimglib.com/archive6/Nflrh00nCjm706lY02F21ErB5d53/ZfRG_(Pl)01.pdf (Wersja polska)
cybulski
13-10-2023, 06:25
Macałem wczoraj Zf na Festiwalu Fotoformy w Wawie, podpięty był 28/2.8.
Więc jesli się ktoś zastanawia nad tym aparatem, i cena nie przeszkadza, to sądzę że nie ma nad czym się zastanawiać. Bardzo dobrze wykonane body, szybki af, oko znajduje w sytuacjach gdzie mój R nie ma pojęcia że to oko jest w kadrze.
Bardzo fajny sprzęt. Jakość wykonania body, moim zdaniem, jest na najwyższym poziomie. Przy takim szybkim oglądzie, była to sama przyjemność trzymania go w ręku. I waga zupenie nie przeszkadza, czujemy że mamy porządny sprzęt w ręku, jak za dawnych czasów.
Body oczywiście nie było wystawione na wierzchu. Gdy podszedłem do stoiska Nikona to pytam, że szkoda iż nie ma Zf bo chciałem pomacać. A Pan uśmiechnął sie do mnie, sięgnął gdzieś niżej i po chwili podał mi Zf-a.
Wojteksw
13-10-2023, 09:30
Aparat zacny, już w moich rękach. Wróciły dawne wspomnienia z dzieciństwa, klasyka znowu rządzi.
76375
76376
76377
Ciekawe czy seria obiektywów NIKKOR Z SE zostanie rozszerzona o stałoogniskowe tele.
Nikon Series-E obejmowała:
28mm f/2.8 E
35mm f/2.5 E
50mm f/1.8 E
100mm f/2.8 E
135mm f/2.8 E
36-72mm f/3.5 E
75-150mm f/3.5 E
70-210mm f/4 E
zeberek1
13-10-2023, 11:09
A jak tak sobie czytam... I wychodzi na to że aparaty które w mig nie wykrywają w kadrze oka i nie smigają na nie osttoscią zanim człowiek zdąży o tym pomyśleć to już dawno powinni być trupami elektronicznymi...
jurkarol
13-10-2023, 11:25
A jak tak sobie czytam... I wychodzi na to że aparaty które w mig nie wykrywają w kadrze oka i nie smigają na nie osttoscią zanim człowiek zdąży o tym pomyśleć to już dawno powinni być trupami elektronicznymi...
I nie będzie tez przyszłości cyfry bez wykrywania włosków w nosie.
Może będzie też taka potrzeba. I człowiek nawet nie będzie potrzebny by nacisnąć spust.
Ale Zf mógłby mieć tylko tryb M i nadal bym go pragnął
zeberek1
13-10-2023, 15:09
Ja tam się zadowalam Df. I matówke z klinem i rastrem jeszcze mu zasadzę i manuale do niego wsadzę!
Wind Mill
13-10-2023, 17:19
No to źle czytasz. ;)
W nowym aparacie nikt nie szuka rozwiązań technicznych sprzed dziesiątek lat - od tego są vintage i zabytki. :)
Po to kupuje się nowy (typ), by cechował się nowościami.
zeberek1
18-10-2023, 21:04
Fajny jest ten wątek o Zf rzekomo...
siwyozzman
18-10-2023, 22:47
Wątek o Nikon Zf … ludzie zlitujcie się. Nawet moderatorzy biorą w tym udział…Aparat jest już w sprzedaży, na razie tylko jedna osoba pochwaliła die zakupem. Czekam na pierwsze wrażenia, spostrzeżenia o NIKON ZF a tu jakieś dziecinne przepychanki o akumulatorach….
Spokojnie. Posprzątałem.
Jutro usunę ten post i dwa wyżej.
Lekko znikło po sprzątanku (GJ MstrG), więc jeszcze raz, jakby ktoś chciał a przegapił:
Na nikon store są dostępne (teoretycznie, oczekujemy na dostawę. xD) inne wersje kolorystyczne.
Co ciekawe, w przeciwieństwie do Zfc, wszystkie mają taką samą cenę.
Lekko znikło po sprzątanku (GJ MstrG), więc jeszcze raz, jakby ktoś chciał a przegapił:
Na nikon store są dostępne (teoretycznie, oczekujemy na dostawę. xD) inne wersje kolorystyczne.
Co ciekawe, w przeciwieństwie do Zfc, wszystkie mają taką samą cenę.
Nie zauważyłem tego w tamtych postach. Może jakoś pominąłem.
Powinni te okleiny zrobić wymienne, jak wymieniało się obudowy w Nokii 3310 ;)
Nie będzie srebrnego korpusu?
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/10/You-can-order-the-Nikon-Zf-camera-in-different-color-options.jpg
Na NR pisali, że Nikon Japan wymienia okleiny, jak się komuś kolorek znudzi. Koszt to równowartość ~45$.
Srebrna wersja może później będzie? Zfc też tak na raty puszczali.
cybulski
19-10-2023, 12:15
Fajny jest ten wątek o Zf rzekomo...
To naturalny sposób dyskusji poruszający tematy aktualnie nurtujące społeczność :) które mają szansę rozwinąć się w nowe wątki.
Srebrna wersja może później będzie?
Dolna płyta jest chyba z tworzywa.
https://imgsv.nikon-image.com/products/mirrorless/lineup/z_f/img/features06/pic_06.jpg
Zfc
https://imgsv.nikon-image.com/products/mirrorless/lineup/z_fc/img/features03/pic_02.jpg
grissley
19-10-2023, 14:45
Na NR pisali, że Nikon Japan wymienia okleiny, jak się komuś kolorek znudzi.
Ciekawe, czy każdy kolor tak samo puchnie :grin:
Wyjaśnijcie mi proszę - czy Zfc to jest jakiś dotychczasowy model w retro przebraniu (jak D610/Df), czy coś zupełnie nowego? Bo jeszcze słabe rozeznanie w nikonowych bezlustrach mam... :roll:
Wyjaśnijcie mi proszę - czy Zfc to jest jakiś dotychczasowy model w retro przebraniu (jak D610/Df), czy coś zupełnie nowego?
Zfc to Z50 z lekkimi poprawkami, Zf to nowe coś. Z6III prawdopodobnie w przebraniu.
artur2233
21-10-2023, 13:40
Przyznawać się kto kupił i jakie wrażenia z użytkowania ;)
kusi mnie ten aparat :D
z jakims tajemniczym dodatkiem w zestawie (chociaz kto wie co to takiego)
Chodzi Ci o dodatkowy grip?
wedlug zdjecia, które jest na ich stronie, wyglada calkiem spoko. tylko co z ta strona - czesc info jest nieprzetlumaczona
Chodzi o oficjalną stronę?
sporo osob na forum poleca wczesniejsze modele z tej serii, wiec ten pewnie tez nie zawiedzie. najbardziej jestem ciekawa tego tajemniczego uchwytu w zestawie - moze to jakis game changer? ciekawe tez, jak sprzet sprawdza sie w praktyce, zwlaszcza w trudniejszych warunkach. chyba trzeba poczekac na pierwsze recenzje i testy uzytkownikow. ������ciekawe czy za ta cena idzie tez jakosc.
Jakie są wcześniejsze modele bezpośrednio tej serii? FM2? ;)
ciekawe czy za ta cena idzie tez jakosc.
Po pierwszych macaniach można uznać, że idzie też jakość.
To chyba jakiś przetłumaczony tekst + nowe konto.
Na post olka411, chyba tylko JK może odpowiedzieć. Rzeczywiście, trochę bezpośredniego podejścia nie zaszkodzi...
A tak na poważnie: szukasz informacji nt. Alternatywnych ML, czy samego Zf?
info ze strony producenta: Środowisko pracy Temperatura: Od 0°°C do +40°°C
błąd czy czepiam się (chyba, ze zimę zapowiadają ciepłą :)
Że od 0, czy dwa znaczki °? ;)
To od 0, to zwykły dupochron producenta. Chyba tylko Z8/9 mają -10°C do 40°C. Reszta od 0°. D5 i D6 też.
A sprawdzałeś w innych? Z5 ma tak samo. Z8 ma -10 do 40
Kilka skromnych opinii użytkowników i zdjęcia https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=nikon_zf
ktoś widział wersje kolorowa, z faktura ?
Kojocisko
31-10-2023, 15:42
Łukasz Sztylbe na FB bardzo entuzjastycznie się o Zf wypowiedział.
robcio.m
31-10-2023, 17:50
ktoś widział wersje kolorowa, z faktura ?
Wedle info wersje kolorowe dostępne tylko bezpośrednio w Nikonie, na Nikon.pl pewnie nie będzie z fakturą (taka polityka sklepu) ale może jakby spróbować się dowiedzieć na Nikon DE może by sensownie wystawili fakturę unijną.
Łukasz Sztylbe na FB bardzo entuzjastycznie się o Zf wypowiedział.
Dzieki przeczytałem
Swoją drogą Łukasz coś mało się udziela na forum ostatnio a zawsze coś sensownego napisał w temacie Nikonów.
Ja też zaszalałem i zamówiłem Zf z 28 f/2,8 i 40 f/2. Mimo, że jestem na tym forum od lat, to będzie to mój pierwszy Nikon w życiu. Nie sądzę, aby stał się moim głównym systemem, nawet nie wiem czy zostanie ze mną na dłużej, ale ciekawość wzięła górę. Będzie testowane… [emoji6]
Witamy na forum ;) ;) ;)
Pierwszy okres to zmiana nawyków, nie wyrabiaj sobie złych opinii po pierwszym kontakcie. O ile cie coś zdenerwuje ;)
Dzięki :) Mniej więcej wiem czego się spodziewać, gdzie mogą być drobne tarcia na początku. Jak mnie coś wkurzy, to zawsze będzie Fuji pod ręką ;)
cybulski
06-11-2023, 08:47
Dzięki :) Mniej więcej wiem czego się spodziewać, gdzie mogą być drobne tarcia na początku. Jak mnie coś wkurzy, to zawsze będzie Fuji pod ręką ;)
Będziesz zadowolony. Pobawiłem się tym cudem Zf na festiwalu Fotoformy. Nie sądzę aby Ciebie czymś miał zdenerwować :) No i fajne szkiełka wybrałeś. Gratuluję. Raczej bym obstawiał że to Fuji pójdzie w odstawkę.
Poza tym możliwe że wróci Ci ochota na focenie w rawach czego nie mogę powiedzieć nadal o rafach z Fuji.
Czekam na wpis na blogu o Zf.
Nie sądzę aby Ciebie czymś miał zdenerwować :)
Już wiem, że kółko ISO gryzie się z ustawieniem Auto ISO, migawka elektroniczna jest tylko do 1/8000 s i nie daje nic więcej niż migawka mechaniczna, niepotrzebnych przycisków tam od cholery a funkcyjny jest tylko jeden, brak joysticka, możliwości kreatywnego konfigurowania JPEGów raczej skromne.
No i fajne szkiełka wybrałeś. Gratuluję.
Dzięki, innych sensownych do tej puszki i tak nie ma. Same kolubryny :D
Raczej bym obstawiał że to Fuji pójdzie w odstawkę.
Zobaczymy, ale mało prawdopodobne. Szklarnię mam taką, że FF ze szkłami f/2,8 czy nawet f/2 nic mi nie daje, a gdybym chciał mieć większe możliwości niż w Fuji, to bym musiał pogodzić się ze sprzętem gigantycznych wręcz rozmiarów, co mi się za bardzo nie uśmiecha. Kompaktowych zoomów 24-120 i 105-450 mm ekw. w Nikonie absolutnie niczym nie zastąpię. X100V też jest niezagrożony, bo nic lepszego do kieszeni nie znajdę. Co najwyżej stałki Fuji mogą pójść w odstawkę.
Poza tym możliwe że wróci Ci ochota na focenie w rawach czego nie mogę powiedzieć nadal o rafach z Fuji.
I tak focę w RAWach, tylko zanim trafią na kompa w większości konwertuję je do JPEG w aparacie. Z tego, co widzę, Nikon też ma taką możliwość, jedynie kombinacji ustawień nieco mniej. Nie jest to jednak krytyczny problem dla mnie. I tak "wywołuję" kilkanaście zdjęć tygodniowo, więc jakoś te RAWy przeżyję, tym bardziej, że odkąd używam LR Mobile na tablecie, cały proces nie różni się za bardzo od edycji RAWów w aparacie.
Czekam na wpis na blogu o Zf.
Parę miesięcy upłynie. Na razie recenzja X-T5 przede mną :)
Wind Mill
06-11-2023, 09:59
...niepotrzebnych przycisków tam od cholery a funkcyjny jest tylko jeden...
Nie wiem jak w Zf, ale w innych Nikonach do owych "niepotrzebnych" przycisków można sobie przypisać różne funkcje, zatem tak naprawdę funkcyjnych nieco jest. ;)
W Japonii zabrakło https://asobinet-com.translate.goog/info-nikon-nikon-z-f-will-have-a-delivery-time-of-almost-6-months-for-future-orders/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/10/You-can-order-the-Nikon-Zf-camera-in-different-color-options.jpg
cybulski
06-11-2023, 13:42
W Japonii zabrakło https://asobinet-com.translate.goog/info-nikon-nikon-z-f-will-have-a-delivery-time-of-almost-6-months-for-future-orders/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Kto planuje kupić lepiej nie zwlekać aby się nie przejechać na nie dostępności przez dłuższy czas.
Ja to jednak jestem gamoń… Przesyłka przyszła, a w niej 28 f/2,8, grip i jakieś darmowe pierdoły, a aparatu z kitem brak. Nie zwróciłem uwagi, że to dopiero przedsprzedaż. W Japonii już ich nie ma, a w Polsce jeszcze ich nie ma ;)
robcio.m
06-11-2023, 21:17
Chyba wybrałeś mało szczęśliwie sklep gdyż przynajmniej dwa jakie sprawdziłem maja wysyłkę w 24 godziny.
Także są dostępne tylko nie u wszystkich.
Wydaje mi się, ale pewien nie jestem, że w ofercie nie było informacji o przedsprzedaży, a wysyłka też miała być następnego dnia. Już tego nie sprawdzę, bo produkt już nie jest dostępny i nie można złożyć zamówienia. Może się zorientowali, że podali niepełne informacje i zdjęli ofertę. Sklep duży i znany, więc nie przewiduję kłopotów, ale to nie pierwszy raz kiedy przekonałem się, że z deklaracjami dostępności bywa różnie.
Wind Mill
06-11-2023, 21:55
...przynajmniej dwa jakie sprawdziłem maja wysyłkę w 24 godziny...
Ciekawe, czy maja na stanie, czy raczej tylko mają na stronie? ;)
Syn kupił efkę w ostatni czwartek w cyfrowe.pl i następnego dnia przed południem miał kuriera z przesyłką.
W DE dostępne u dystrybutora, z gripem są za ok 10500 gdyby ktoś miał ochotę.
Dla mnie interesująca sprawa czy kolejny Nikon serii Z będzie miał "gibany" ekran we wszystkie strony jak Zf i Zf-c, ciekawe? wiem że są jakieś pokrętne wyjaśnienia odnośnie patentów ale skore te dwa maja i kilka starszych amatorskich lustrzanek to dlaczego nie mają inne ?
Aparat już do mnie dotarł, szedł z innego magazynu. Sklep zachował się bardzo w porządku.
Pierwsze wrażenia: puszka ciężkawa, przypomina Fuji XT, któremu trochę się przytyło ;) Ale w praktyce różnica w wymiarach jest bez znaczenia. Wykonanie sprawia nawet ciut lepsze wrażenie, niż Fuji, chociaż Leica to to nie jest - dół jednak w większości plastikowy, co mi jakoś specjalnie nie przeszkadza. Z 40-tką lub 28-ką waży podobnie, jak Fuji z 23 f/1,4, co jest miłym zaskoczeniem. Grip trochę gorszy, ale wywarzenie nieco lepsze, więc na jedno wychodzi.
Obiektywy: jak je wyjąłem z pudełek i poczułem, że prawie nic nie ważą, śmiechłem. Jak zdjąłem dekielki i zobaczyłem plastikowe bagnety, śmiechłem drugi raz. Nie sprawiają wrażenia tandetnych, ale od jakości wykonania korpusu jednak wyraźnie odstają (acz w tej cenie mogło być dużo gorzej, a jest w porządku). Fajnie, że są dość krótkie i mają te same wymiary, przez co mniej straszą ludzi na ulicy i zapewniają te same wrażenia z użytkowania. Niby są uszczelnione, ale gum na bagnecie brak…
Wind Mill
07-11-2023, 19:46
...niepotrzebnych przycisków tam od cholery a funkcyjny jest tylko jeden, brak joysticka...
Wcześniej cytując, zapomniałem iż to ma Touch Fn. Ciekawe, jak ten ficzer sprawdzi się w praktyce?
No i wybór pola AF chyba także jest dotykowy (podczas używania wizjera). Zastąpi to joya?
Nie lubię dotykowego wyboru pola AF, bo moje oprawki okularów mocno ograniczają dostęp kciuka do ekranu, gdy korzystam z wizjera. A ekran w Zf praktycznie w ogóle nie wychodzi na prawą stronę do wizjera, więc dostęp do niego jest jeszcze trudniejszy. Ale to nie pierwszy mój aparat bez joysticka, jakoś sobie poradzę.
artur2233
08-11-2023, 00:34
Macałem dziś tego ZFa na Beiks Media Show. Na wstępie zaznaczę, że to pierwszy tego typu aparat, który sprawdzałem. Zazwyczaj w łapach miałem głównie Nikony Dxxx.
Co do ZF, w moich małych dłoniach niekomfortowo kręciło się pokrętłami od czasu i przysłony. Z gripem dużo lepiej. To pierwsze na co zwróciłem uwagę. Body nie jest takie lekkie jakim mogłoby się wydawać. Bardzo dobrze śledzi oko.
Sprawdzałem obiektywy 28mm i 40mm. 28 zrobiła lepsze wrażenie, wykonane zdjęcie na ekranie wygląda baaardzo dobrze.
Wie ktoś jak dezaktywować pierścień ostrości w trybach AF? Poległem na tym…
Instrukcja pisze o A14
https://onlinemanual.nikonimglib.com/zf/pl/csma_manual_focus_ring_in_af_mode_guid-891f2d92-a070-da26-ab9c-c7cc37601aeb_183.html
Oraz f2
https://onlinemanual.nikonimglib.com/zf/pl/csmf_custom_controls_shooting_guid-9407f205-0536-b8f4-216e-ad46fe0807b7_219.html
i f10
https://onlinemanual.nikonimglib.com/zf/pl/csmf_focus_ring_rotation_range_guid-f29f86d0-016b-696f-baa2-7b4d933a1ef4_227.html
Oraz f2
https://onlinemanual.nikonimglib.com/zf/pl/csmf_custom_controls_shooting_guid-9407f205-0536-b8f4-216e-ad46fe0807b7_219.html
O to, to! Dzięki. Obraziłem się na instrukcję obsługi, bo jest fatalnie spolszczona, z mnóstwem błędów jakby żywcem z kiepskiego translatora. Ale chyba będę musiał się z nią przeprosić, mimo że oczy bolą...
jakby żywcem z kiepskiego translatora.
https://i.imgur.com/DUTOquu.png
W Nikonie taka bida, że na tłumaczy żal kasy... :lol:
Fajnie jest w tym Nikonie, tak śmiesznie :D
I można się pośmiać z takich kwiatków, jak tryby strzelania czy osłona stopy. :lol:
Do tego łżą jak nasz rząd, że to wszystko "dla wygody użytkownika" :D Skandal!
Kolejne zderzenie z ścianą… Gdzie tu się, do cholery, ustawia tryby custom C1, C2, C3 itd?
A jest coś takiego? Na pokrętle nie ma trybów U1/U2.... W puszkach pro były banki
A jest coś takiego? Na pokrętle nie ma trybów U1/U2.... W puszkach pro były banki
Hmm... No nie spodziewałem się, że czegoś takiego może nie być. W każdym aparacie, jaki miałem w ręku w ostatnich latach, dało się zapisać zestawy ustawień, choćby tylko dostępne z poziomu menu, ale jednak.
Nie tylko w pro w amatorskich też były seria D7xxx miała ustawienia osobiste U1/U2... ;) ale faktycznie ten nie ma szkoda to następny minus który mnie zniechęca do tej puszki.
OK, to może jest jakiś ułatwiacz życia, o którym nie wiem... Mam dwa scenariusze:
1) Akcja: tryb seryjny i Auto ISO z progiem 1/500 s;
2) Statyka: tryb pojedynczy z Auto ISO z progiem automatycznym.
Jak najszybciej, najlepiej bez grzebania w menu, przełączyć się między tymi ustawieniami?
Wynika z tego że Zf jest do wooolnego fotografowania. Może da się przypisać ustawienie do przycisku fn, jakiś powinien być. W małym Coolpixie A mam dwa; U1 i U2 i w zasadzie ich nie wykorzystuję.
Wind Mill
09-11-2023, 15:23
OK, to może jest jakiś ułatwiacz życia...
Może o nim wiesz, nie jest tak że przełączasz "banki" ustawień - ale łatwiej do ustawień się dostać niż grzebać w Menu.
i-Menu - opcje widoczne tak na wyświetlaczu jak i w EVF; oczywiście konfigurowalne (wybierasz co ma być dostępne).
Jest też "Moje Menu", do takich spraw może mniej wygodne?
Nie tylko w pro w amatorskich też były seria D7xxx miała ustawienia osobiste U1/U2...
Banki to nie to samo co tryby U. Osobiście wolę te drugie, bo szybciej się je wybiera. Ale banków jest więcej i można je łączyć w różne kombinacje.
Tutaj nie ma ani jednego, ani drugiego.
1) Akcja: tryb seryjny i Auto ISO z progiem 1/500 s;
2) Statyka: tryb pojedynczy z Auto ISO z progiem automatycznym.
Akurat trybu seryjnego nie dało się przypisać do trybu. O ile w lustrzankach miało to sens, bo seria była na fizycznym przełączniku, to z Zetkach jest to guzik + kółko.
Jeśli chcieliście "retro", to macie "retro". Przysłona na obiektywie, czas na wybieraku, ISO na wybieraku, korekta na wybieraku, tryby pracy na wybieraku i macie "retro", czyli nie za bardzo jest tu pole dla obsługi takiej jak w puszkach "nie retro". Problemem jest to, że co innego może być ustawione na wybierakach, a co innego w pamięci aparatu. I które ustawienia mają być ważniejsze? To co widać, czy to czego nie widać, bo jest w menu? Pewnie można wybrać jakieś parametry do ustawiania w menu w ramach "banków" lub trybów "U", ale po co, jeśli to ma być "retro"?
Jestem po pierwszym spacerze zdjęciowym, w końcu miałem okazję sprawdzić Zf w praktyce. Z przełączaniem się pomiędzy „akcja/statyka” poradziłem sobie korzystając z trybu manualnego zawsze tam, gdy nie potrzebuję szybkości. Kółka czasów i przysłony działają zgodnie z oczekiwaniami, natomiast kółko ISO jest w zasadzie bezużyteczne, jeśli korzysta się na przemian z Auto ISO i ręcznie ustawianych wartości. 3D Tracking działa na takiej samej zasadzie, jak w Fuji, ale z lepszą skutecznością. Stabilizacja z kolei działa z podobną efektywnością, czyli bliżej jej do 5 EV niż deklarowanym 8 EV. Przy odrobinie skupienia da się wyciągnąć 1 s z ręki na 40 mm. Czujnik wizjera niestety nie wyłącza się automatycznie przy odchylonym ekranie, przez co robienie zdjęć z biodra blisko ciała nie jest możliwe bez uprzedniego wyłączenia czujnika przyciskiem. Trochę zbyt często jak na mój gust aparat ten wymaga przełączenia czegoś, żeby dało się z niego korzystać, ale mimo wszystko spacer był udany i miałem frajdę z fotografowania.
Wiem, że to nie wątek do chwalenia się zdjęciami, ale zamieszczę kilka, dla zobrazowania w jakich warunkach oświetleniowych fotografowałem. Wszystkie zdjęcia z ręki, JPEGi:
77094
77095
77096
77097
77098
77099
77100
Przysłona na obiektywie, czas na wybieraku, ISO na wybieraku, korekta na wybieraku, tryby pracy na wybieraku i macie "retro", czyli nie za bardzo jest tu pole dla obsługi takiej jak w puszkach "nie retro".
To nie ma nic wspólnego z pokrętłami „retro”, tylko z wyobraźnią (lub jej brakiem) konstruktów. Fuji ma wszystko wywalone na wierzch, a mimo to daje możliwość przypisania do zastawów ustawień wszystkiego, czego nie ma oznaczonych wartościami pokrętłach. Tak naprawdę ten Zf to „normalny” aparat przeznaczony do sterowania w taki sam sposób, jak wszystkie inne aparaty Nikona, do którego w nie do końca przemyślany sposób dodano kółko czasu i czułości. I niestety w żadnym z tych modeli sterowania nie działa tak sprawnie, jak mógłby działać.
Problemem jest to, że co innego może być ustawione na wybierakach, a co innego w pamięci aparatu. I które ustawienia mają być ważniejsze? To co widać, czy to czego nie widać, bo jest w menu?
W Fuji nie ma takiego konfliktu, bo nie da się ustawić innych wartości na kółku i w menu.
Pewnie można wybrać jakieś parametry do ustawiania w menu w ramach "banków" lub trybów "U", ale po co, jeśli to ma być "retro"?
Mimo, że to ma być „retro”, to z jakichś powód dodano ekran LCD, autofocus, filmowanie, stabilizację itp. Retro to tylko estetyka, a nie upośledzenie funkcjonalności aparatu.
cybulski
10-11-2023, 14:09
Fuji to Fuji. Gdy próbujesz porównywać logikę innych puszek, to okazuje się, że w Fuju po prostu odrobili pracę domową bardzo dobrze w zakresie tzw retro. Inni powinni po prostu kopiować zamiast wymyślać koło od nowa :)
Hej, czy to normalne, że po wyłączeniu aparatu przy dosyć gwałtownym ruszaniu body coś w środku stuka, jakby latała stabilizacja matrycy?
Tak, lata matryca. To normalne.
Jeszcze trochę o Auto ISO... To, że jego włączenie uniemożliwia korzystanie z kółka ISO to jedno. Drugie, to że Auto ISO można zmieniać na 3 sposoby (Menu, iMenu, przycisk funkcyjny) i w każdym z nich jest inny zestaw rzeczy, które można regulować. W Menu można zmienić wszystko, w tym najważniejszy dla mnie parametr, czyli próg minimalnego czasu migawki. W iMenu można włączyć/wyłączyć i zmienić próg maksymalnego ISO (próg migawki jest ważniejszy, ale tu go nie ma). A pod przyciskiem funkcyjnym można tylko włączyć/wyłączyć Auto ISO. Brzydko mi to pachnie niedoróbką implementowaną w pośpiechu w nocy przez przemęczonego inżyniera tuż przed uruchomieniem taśmy produkcyjnej. Ale...
Jest w Auto ISO jedna rzecz, którą kiedyś sobie wymyśliłem, że chciałbym mieć, ale w żadnym aparacie jej nie miałem. A mianowicie kompensacja czasu w trybie automatycznego wyboru progu minimalnego czasu migawki. A po polsku: mogę ustawić sobie, że chcę, aby minimalny próg był wybierany automatycznie na podstawie używanej ogniskowej, ale nie w przełożeniu 1:1, tylko np. 1:-2, czyli na ogniskowej 100 mm aparat nie będzie zabezpieczał automatyki przed przekroczeniem 1/100 s, tylko wydłuży ten czas do 1/25 s, pozwalając wykorzystać zalety stabilizacji. Nie wiem, czy ten bajer jest też w innych Nikonach, czy tylko w Zf, ale dla mnie bomba! Prawie rekompensuje to wszystkie inne niedostatki. Prawie...
mogę ustawić sobie, że chcę, aby minimalny próg był wybierany automatycznie na podstawie używanej ogniskowej, ale nie w przełożeniu 1:1, tylko np. 1:-2, czyli na ogniskowej 100 mm aparat nie będzie zabezpieczał automatyki przed przekroczeniem 1/100 s, tylko wydłuży ten czas do 1/25 s, pozwalając wykorzystać zalety stabilizacji. Nie wiem, czy ten bajer jest też w innych Nikonach, czy tylko w Zf, ale dla mnie bomba! Prawie rekompensuje to wszystkie inne niedostatki. Prawie...
To jest. A mi brakuje określenia najdłuższego czasu przy zmianie ogniskowej. Przykładowo mam zoom 24-200. Czas powinien być ustawiany na 1/ogniskowa, ale nie dłużej niż 1/60. Bo przy 1/25 ludzie mi się poruszą.
Pozostaje ustawić sobie na kółku czas 1/60 s i w razie potrzeby przełączyć się w tryb M lub S.
cybulski
15-11-2023, 23:00
A nie ma tam tak że można krotność ogniskowej narzucić na ten czas np 2x ogniskowa w opcjach auto iso?
W xpro3 tego nie ma, sam sobie właśnie dobiera jakoś 1.5 ogniskowej, w canonie R mam, ustawiam na 2x.
Co mnie też zdziwiło, chyba że nie znalazłem, Sony a7iii, też nie ma tego mnożnika tylko sam dobiera czas do zuma. Trochę to mało wygodne. Żonie tak chciałem ustawić na soniaku. A pieją fszendzie że ten a7iii taki boski bo ma wsio. No nie ma :)
A nie ma tam tak że można krotność ogniskowej narzucić na ten czas np 2x ogniskowa w opcjach auto iso?
Można, nawet x4. Tylko po co mi wtedy czas 1/400 dla ogniskowej 200?
W Zetkach FX jest na szczęście stabilizacja matrycy i można pracować w S lub M z AutoISO. Ale w lustrzankach mi tego brakowało.
W xpro3 tego nie ma, sam sobie właśnie dobiera jakoś 1.5 ogniskowej,
Bo uwzględnia crop. Tak samo jest w Nikonach DX, ale z możliwością zmiany o +- 3 EV
Ciekawostka: Zf jest sprzedawany z gripem SmallRig - wygodnym, ale jak dla mnie niepotrzebnie dużym i szpetnym. Tymczasem w Japonii sprzedawany jest dużo zgrabniejszy Z f-GR1, którego w Europie chyba w ogóle nie ma. W niektórych polskich sklepach piszą, że w zestawie jest grp o takim oznaczeniu, ale zdjęcia albo pokazują ten grip SmallRiga, albo w ogóle nie wiadomo, o który z nich chodzi.
https://www.youtube.com/watch?v=-gFCQEog9Ck&t=552s
Sądzę, że niedługo na Ali znajdzie się kilka rodzai gripów do Zf.
Tylko po co wam ta "śmieszna blaszka" (zwana gripem) do takiego aparatu. Przecież on miał być mały i lekki. A jak Nikon zrobił mały i lekki, to teraz będziecie go powiększać we własnym zakresie. ;-)
Po co?
Aparat ma być modułowy. Chcesz, żeby był mały, to będzie mały. Chcesz, żeby był duży, to będzie duży. Po co? Żeby nie kupować dwóch aparatów, jeśli czasem chcesz mieć mały, a czasem duży.
[edit]
A mały i lekki to on nie jest nawet bez tej blaszki :)
Tylko po co wam ta "śmieszna blaszka" (zwana gripem) do takiego aparatu. Przecież on miał być mały i lekki. A jak Nikon zrobił mały i lekki, to teraz będziecie go powiększać we własnym zakresie. ;-)
Po co?
Bo niektórzy (ja) nie lubią małych, bo się źle trzymają? Przypomnę, że za analoga były przeogromne windery. Miały inną rolę, ale nie można sądzić, że analogi były wyłącznie małe.
Soft 1.10 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/507.html)
• Dodano nagrywanie filmów w zwolnionym tempie.
• Usunięto problem polegający na tym, że widok podglądu na żywo w wizjerze może nie być wyświetlany prawidłowo w niektórych okolicznościach.
Ta druga kropka brzmi jak problem, który Fuji niedawno w GFXach łatał.
Ciekawe, czy przyczyna ta sama - lampy producentów niezależnych - tylko N nie chce tego wprost pisać? ;)
Ta druga kropka brzmi jak problem, który Fuji niedawno w GFXach łatał.
Ciekawe, czy przyczyna ta sama - lampy producentów niezależnych - tylko N nie chce tego wprost pisać? ;)
Nie wiem, czy to o to chodzi, ale zauważyłem, po około minucie korzystania z wizjera bez przerwy obraz w słabych warunkach oświetleniowych zaczyna w nim klatkować. Tak jakby aparat na początku pracował w trybie szybkiego odświeżenia i po jakimś czasie się "męczył" albo przegrzewał (rzeczywiście przy 3D Trackingu potrafi się zrobić ciepły) i przełączał na tryb niższej wydajności.
Bo niektórzy (ja) nie lubią małych, bo się źle trzymają? Przypomnę, że za analoga były przeogromne windery. Miały inną rolę, ale nie można sądzić, że analogi były wyłącznie małe.
Jak ktoś chce duży, to ma duży Z9. Jak jeszcze za mały to ma Z8 z prawdziwym gripem (to coś jest jeszcze większe od Z9), a nie z jakąś kretyńską "blaszką". Jak chce trochę mniejszy, to ma jeszcze do wyboru Z5, Z6 i Z7 z normalnymi gripami lub bez. Po to jest wybór, żeby aparat dopasować do swoich potrzeb. Chyba proste?
Oczywiście są też różne sposoby home-made - pamiętacie te cudowne gripy ręcznie strugane z drewna, albo te drukowane na drukarkach 3D, czyli krótko mówiąc rękodzieło. ;-)
Po to jest wybór, żeby aparat dopasować do swoich potrzeb. Chyba proste?
Proste, ale przedstawione przez Ciebie możliwości wyboru pasują do dość ograniczonego zakresu potrzeb, dlatego nie rozumiesz tej "kretyńskiej blaszki". Byłoby to skomplikowane, gdybyś uważał, że możliwość wyboru blaszki z jakiegoś powodu nie jest dostosowywaniem aparatu do swoich potrzeb :D
Tylko po co wam ta "śmieszna blaszka" (zwana gripem) do takiego aparatu.
Może dlatego, że jest to jedyny aparat Nikona z dobrym AF i dobrym wysokim ISO? Patrząc tymi kryteriami, a nie kryteriami wielkości alternatywy nie ma.
burzynsky
19-11-2023, 10:16
Nie wiem, czy to o to chodzi, ale zauważyłem, po około minucie korzystania z wizjera bez przerwy obraz w słabych warunkach oświetleniowych zaczyna w nim klatkować. Tak jakby aparat na początku pracował w trybie szybkiego odświeżenia i po jakimś czasie się "męczył" albo przegrzewał (rzeczywiście przy 3D Trackingu potrafi się zrobić ciepły) i przełączał na tryb niższej wydajności.
Cześć, zauważyłem to samo w swoim Zf. Nie chcę, by brzmiało to źle, ale cieszę się, że nie jestem sam. Już się bałem, że coś jest nie tak z moim body... ;-)
paparapa
19-11-2023, 12:19
Może jest to programowe ograniczenie klatkażu wizjera po jakimś czasie, w celu oszczędzania prądu.
Muszę przyznać, że autofocus wymiata. Wciskam spust migawki, czasem na pałę w pośpiechu, a ostrość niemal zawsze jest na obiekcie. W Fuji takie coś nie ma szansy się udać, tu trzeba dać autofocusowi się "rozgrzać" - żeby najpierw rozpoznał właściwy obiekt, chwilę go pośledził i "nauczył" się jego ruchu, i gdzieś dopiero po sekundzie można wyzwolić migawkę będąc w miarę pewnym rezultatu. W Zf na nic nie muszę czekać - jak tylko pojawia się ramka na obiekcie, a dzieje się to w zasadzie natychmiast po jego pojawieniu się w kadrze, można wciskać spust migawki do samego końca. OK, czasem wykrywa obiekt tam gdzie nie trzeba, na jakimś krzaku albo niepodobnym do niczego kształcie, ale i tak zdarza się to rzadziej niż w Fuji.
Może jest to programowe ograniczenie klatkażu wizjera po jakimś czasie, w celu oszczędzania prądu.
Tak, to bardzo prawdopodobne.
Gripy zaczynają się powoli pojawiać:
https://neewer.com/products/neewer-l-bracket-for-nikon-zf-camera-66603919
Ten nieco ładniejszy, ale to jeszcze nie to.
burzynsky
01-12-2023, 17:54
Ten nikonowski dedykowany tylko na Japonię jest kozak. Szkoda, że praktycznie nie do dostania...
patronat
04-12-2023, 17:30
Czy ktokolwiek może potwierdzić/zaprzeczyć o rzekomym działaniu AF na poziomie Z8? W sensie ten sam układ na tym samym procku czy jednak nie do końca?
Podobno to samo. Tak twierdzi sam Nikon.
patronat
04-12-2023, 20:36
Strasznie mnie kusi. Pierwotnie chciałem Z8, ale
1 - nie potrzebuje matrycy wiekszej niz 24Mpix (mam Z7 jakby co i wystarcza do wszystkiego z nawiązką)
2 - przyzwyczaiłem się do małego lekkiego body i wolę rozmiar Z7 od Z8 o Z9 nie wspominając. Kurcze chyba czas zamówić, raz się żyje :)
Do tego jakiś tak posiadam 26mm naleśnik ( całkiem niezły) więc do street i tego typu będzie bajka myślę
cz4rnuch
04-12-2023, 22:03
Na bank nie ten sam układ, bo ten z z8 ma blisko 2 razy więcej pól AFu. Za to ten z Zf ma większą czułość od Z8 oraz z większej odległości wykrywa twarze. Czy w praktyce ma to jakieś większe znaczenie to podejrzewam, że może w jakichś specjalistycznych zastosowaniach, ale z recek takich bardziej streetowych to widzę, że ludzie bardzo chwalą ten sprzęt również pod kątem AFu. Na tę chwilę to chyba najlepszy zakup do zdjęć ze stajni Nikona jeśli kto nie ma worka pieniędzy i nie potrzebuje bardziej upchanej matrycy. Choć wydaje mi się, że za jakiś czas zobaczymy coś podobnego, a może nawet odrobinę lepszego w Z6III. Nikon już kiedyś zrobił coś podobnego z Df. Tyle, że kolejność była odwrotna.
Liczba pól AF wynika z rozdzielczości matrycy. Układ pewnie ten sam, tylko gęstsza siatka pikseli. Możliwe, że różnica w czułości wynika z wielkości pojedynczych pikseli.
cz4rnuch
05-12-2023, 09:36
Chyba jakoś inaczej definiujemy wyrażenie "układ AF". Bo wynika z tego, że aparaty mają inną czułość układu (prawdopodobnie wynikającą z wielkości samych pikseli), inną liczbę punktów fazowych (piszesz, że to wynika z rozdzielczości, ale jak dla mnie to chyba bardziej decyzja biznesowa), inne pokrycie kadru punktami AF (to doczytałem na photography life) oraz pewne zmiany w samym algorytmie (tu akurat na plus dla Zf). Do tego oba aparaty różnią się technologią samej matrycy. Stack znacznie szybciej sczytuje dane, a doczytałem (nie wiem czy to prawda), że w trakcie przesyłania danych nie tylko wizjer ale także i układ AF nie otrzymuje danych więc aparaty Z8 i Z9 również tu mają jakąś przewagę. Nie wykluczam tego, że mimo wszystko coś mi umknęło i masz rację, ale czy wtedy sam Nikon by się tym nie pochwalił? Napędzało by to dodatkowo sprzedaż Zf. Choć ponoć i bez tego aparat rozchodzi się jak ciepłe bułeczki. Przy Z8 jakoś otwarto o tym mówiono, że układ AF jest taki sam jak w przypadku Z9. Tyle, że to ta sama matryca. Moim zdaniem to hardware stanowi tu przewagę. Sytuację z Zf bym bardziej przyrównał do prehistorycznych czasów z A7III (edit: nie chodzi o samą jakość AFu, zdaję sobie sprawę, że Zf pod względem AFu wyprzedza 73). O tym aparacie pisano, że otrzymał AF prosto od A9. Tam nawet bliźniaczo to wyglądało, bo ilość punktów nawet się zgadzała, czułość, rozkład itd. Ale w praktyce A9 miał przewagę, prawdopodobnie wynikającą z zastosowania matrycy typu stack.
Nie chcę tu wyjść na malkontenta i nie chcę też niczego ujmować Zf. Może się okazać, że do pewnych zastosowań typu właśnie street ta kamera będzie nawet lepszym wyborem niż np. Z8. Choćby ze względu na lepszą czułość czy najlepsze ponoć w systemie wykrywanie twarzy. Ale już tam gdzie śledzenie i szybkość są kluczowe aparaty Z8 i Z9 mogą mieć pewną przewagę. Tak mi się wydaje.
paparapa
05-12-2023, 10:40
Chyba jakoś inaczej definiujemy wyrażenie "układ AF". Bo wynika z tego, że aparaty mają inną czułość układu (prawdopodobnie wynikającą z wielkości samych pikseli), inną liczbę punktów fazowych (piszesz, że to wynika z rozdzielczości, ale jak dla mnie to chyba bardziej decyzja biznesowa), inne pokrycie kadru punktami AF (to doczytałem na photography life) oraz pewne zmiany w samym algorytmie (tu akurat na plus dla Zf). Do tego oba aparaty różnią się technologią samej matrycy. Stack znacznie szybciej sczytuje dane, a doczytałem (nie wiem czy to prawda), że w trakcie przesyłania danych nie tylko wizjer ale także i układ AF nie otrzymuje danych więc aparaty Z8 i Z9 również tu mają jakąś przewagę. Nie wykluczam tego, że mimo wszystko coś mi umknęło i masz rację, ale czy wtedy sam Nikon by się tym nie pochwalił? Napędzało by to dodatkowo sprzedaż Zf. Choć ponoć i bez tego aparat rozchodzi się jak ciepłe bułeczki. Przy Z8 jakoś otwarto o tym mówiono, że układ AF jest taki sam jak w przypadku Z9. Tyle, że to ta sama matryca. Moim zdaniem to hardware stanowi tu przewagę. Sytuację z Zf bym bardziej przyrównał do prehistorycznych czasów z A7III (edit: nie chodzi o samą jakość AFu, zdaję sobie sprawę, że Zf pod względem AFu wyprzedza 73). O tym aparacie pisano, że otrzymał AF prosto od A9. Tam nawet bliźniaczo to wyglądało, bo ilość punktów nawet się zgadzała, czułość, rozkład itd. Ale w praktyce A9 miał przewagę, prawdopodobnie wynikającą z zastosowania matrycy typu stack.
Nie chcę tu wyjść na malkontenta i nie chcę też niczego ujmować Zf. Może się okazać, że do pewnych zastosowań typu właśnie street ta kamera będzie nawet lepszym wyborem niż np. Z8. Choćby ze względu na lepszą czułość czy najlepsze ponoć w systemie wykrywanie twarzy. Ale już tam gdzie śledzenie i szybkość są kluczowe aparaty Z8 i Z9 mogą mieć pewną przewagę. Tak mi się wydaje.
Mam wrażenie że masz rację. Teoretyczna sama tylko "bliźniaczość" układu AF nie jest gwarantem takiej samej wydajności. Duży wpływ na działanie układu ma jego aplikacja w układzie aparatu. Można ograniczyć albo przyśpieszyć pracę układu. manipulując np. częstotliwością odświeżania, taktowania czy typem sensora.
A że N jest mistrzem odgrzewanych potraw :). Zapewne niedługo pojawią się kolejne iteracje, nieco inaczej działającego tego samego AFu, w nowych puszkach.
patronat
05-12-2023, 10:48
Przetestuje. Może nawet dzisiaj bo właśnie zamówiłem :)
Nie chcę się mądrzyć, bo tak naprawdę nie wiadomo, czy to jest ten sam AF, czy nie i zapewne nigdy się tego nie dowiemy. Nawet jeśli jest ten sam, to producent może nim manipulować na wiele sposobów, nie mówić całej prawdy lub wręcz umyślnie podawać parametry z d***. Wiem jednak, że optymalizuje się koszty wszędzie gdzie się da, więc często po prostu nie opłaca się opracowywać dwóch zupełnie różnych komponentów. W ramach tej samej generacji (czyt. tego samego procesora) AF będzie generalnie taki sam, z drobnymi różnicami wynikającymi z różnic w konstrukcji matryc. Często nowszy model, nawet z niższej półki, ma lepszy AF niż model flagowy, bo dostał nowsze oprogramowanie. Tak jest np. w Fuji praktycznie przy każdej kolejnej premierze.
Co do samej szybkości odczytu danych z matrycy, to w sprzyjających warunkach daje ona większą częstotliwość próbkowania autofocusa. Ale raczej nie w słabym oświetleniu. Tu, żeby AF w ogóle miał był w stanie działać z jakąkolwiek przyzwoitą skutecznością, częstotliwość próbkowania traci priorytet na rzecz dłuższej ekspozycji poszczególnych klatek podglądu. Wszystkie te marketingowe przechwałki o "najszybszych autofocusach na świecie", niewiarygodnych czułościach, wydajnościach stabilizacji itp. należy traktować z dużą rezerwą. Możecie być pewni, że dotyczą one najbardziej sprzyjających warunków pomiaru, jakie tylko są możliwe, i w żaden sposób nie odnoszą się do tych najbardziej wymagających warunków, na których użytkownikom zależy.
I kolejny raz wydaje wam się, że Nikon wkrótce popełni sepuku. ;-) W sprzedaży są: flagowy Z9, prawie flagowy Z8, które kosztują ile kosztują, ale nagle pojawia się na rynku coś dwa razy tańszego i ma to mieć niby lepszy AF. Widzicie tu jakiś sens? Ja widzę raczej nieuczesane i ciągle niespełnione marzenia, że można mieć coś lepszego dwa razy taniej, niż kosztują flagowe puszki. Myślę, że ten AF nie tylko nie będzie lepszy, ale nawet nie będzie zbliżony do flagowców. To jakaś totalna bzdura. Czyli co? Od stycznia sprzedaż Z9 i Z8 zostanie wstrzymana, bo przecież wszyscy rozsądni użytkownicy wybiorą AF lepszy, a na dodatek dwa razy tańszy? Jak zawsze wygląda to na totalna bzdurę, ale przecież pomarzyć można. ;-)
paparapa
05-12-2023, 12:26
Przetestuje. Może nawet dzisiaj bo właśnie zamówiłem :)
Jestem ciekaw wrażeń.
Pewnie będziesz zadowolony, ale i tak nie będziesz wiedział bez bezpośredniego porównania, czy jest tak samo jak w Z8.
I kolejny raz wydaje wam się, że Nikon wkrótce popełni sepuku. ;-) W sprzedaży są: flagowy Z9, prawie flagowy Z8, które kosztują ile kosztują, ale nagle pojawia się na rynku coś dwa razy tańszego i ma to mieć niby lepszy AF. Widzicie tu jakiś sens? Ja widzę raczej nieuczesane i ciągle niespełnione marzenia, że można mieć coś lepszego dwa razy taniej, niż kosztują flagowe puszki. Myślę, że ten AF nie tylko nie będzie lepszy, ale nawet nie będzie zbliżony do flagowców. To jakaś totalna bzdura. Czyli co? Od stycznia sprzedaż Z9 i Z8 zostanie wstrzymana, bo przecież wszyscy rozsądni użytkownicy wybiorą AF lepszy, a na dodatek dwa razy tańszy? Jak zawsze wygląda to na totalna bzdurę, ale przecież pomarzyć można. ;-)
Nie, to kolejny raz tobie się wydaje, że wiesz co wydaje się innym. I niestety kolejny, nieskończony raz pudłujesz. :)
Wracając do tematu AFu. Poczytaj, bo przecież nie przetestujesz. Jakie są różnice AFu w poszczególnych modelach canonowych "erkek" a potem pisz te swoje mądrości. :)
Nie chcę się mądrzyć, bo tak naprawdę nie wiadomo, czy to jest ten sam AF, czy nie i zapewne nigdy się tego nie dowiemy. Nawet jeśli jest ten sam, to producent może nim manipulować na wiele sposobów, nie mówić całej prawdy lub wręcz umyślnie podawać parametry z d***. Wiem jednak, że optymalizuje się koszty wszędzie gdzie się da, więc często po prostu nie opłaca się opracowywać dwóch zupełnie różnych komponentów. W ramach tej samej generacji (czyt. tego samego procesora) AF będzie generalnie taki sam, z drobnymi różnicami wynikającymi z różnic w konstrukcji matryc. Często nowszy model, nawet z niższej półki, ma lepszy AF niż model flagowy, bo dostał nowsze oprogramowanie. Tak jest np. w Fuji praktycznie przy każdej kolejnej premierze.
Co do samej szybkości odczytu danych z matrycy, to w sprzyjających warunkach daje ona większą częstotliwość próbkowania autofocusa. Ale raczej nie w słabym oświetleniu. Tu, żeby AF w ogóle miał był w stanie działać z jakąkolwiek przyzwoitą skutecznością, częstotliwość próbkowania traci priorytet na rzecz dłuższej ekspozycji poszczególnych klatek podglądu. Wszystkie te marketingowe przechwałki o "najszybszych autofocusach na świecie", niewiarygodnych czułościach, wydajnościach stabilizacji itp. należy traktować z dużą rezerwą. Możecie być pewni, że dotyczą one najbardziej sprzyjających warunków pomiaru, jakie tylko są możliwe, i w żaden sposób nie odnoszą się do tych najbardziej wymagających warunków, na których użytkownikom zależy.
Istnieje nie od dziś pozycjonowanie sprzętu, aby skutecznie golić gawiedź. I tego nie przeskoczymy....
...no chyba że wymianie ulegną księgowi podlegli radom nadzorczym firm. Na księgowych chcących dogodzić klientom. :mrgreen:
August68
05-12-2023, 12:34
No, jeśli uznajesz, że AF to jedyny czy główny powód do kupienia Z9/Z8 to rzeczywiście możesz mieć rację...
Ale może chodzi i jakieś inne, zapewne mało istotne różnice między tymi puszkami a Zf? ;-)
Istnieje nie od dziś pozycjonowanie sprzętu, aby skutecznie golić gawiedź. I tego nie przeskoczymy....
...no chyba że wymianie ulegną księgowi podlegli radom nadzorczym firm. Na księgowych chcących dogodzić klientom. :mrgreen:
Owszem, ale okrajać sprzęt jest z czego. Wizjer, bufor, szybkość, matryce, stabilizacja, uszczelnienia, trwałość, guzikologia itp. Jeśli się rozejrzeć po nowościach sprzętowych z ostatnich lat, to na tym głównie tracą niższe modele. AF jest jednak najmocniejszą obecnie kartą przetargową, więc jego się raczej nie odpuszcza. Ja zauważam, że nawet stosunkowo tanie modele dostają teraz najnowsze układy AF (wyjątek: OM System).
patronat
05-12-2023, 13:04
Jestem ciekaw wrażeń.
Pewnie będziesz zadowolony, ale i tak nie będziesz wiedział bez bezpośredniego porównania, czy jest tak samo jak w Z8.
[COLOR=silver]
:
Mam go już w rękach. Porównam do Z8 również, bo mnie to bardzo ciekawi. Cena Z8 tak na marginesie to nie jest x2 ZF.
Cena ZF uzasadniona jest mniejszą martycą, ale też brakiem zaawansowanego systemu bezmigawkowego.
Samo wykonanie jest naprawdę prima sort. Wagowo niestety wydaje się znacznie cięższy niż jest. Metalowe dodatki sprawiają takie wrażenie.
Niestety aparat ma 0% baterii, a jedyną którą miałem w firmie 15 bez żadnej literki ze starszych aparatów olał. Napisał krótko - weź sobie naładuj ( mimo że jest 100%)
Siedzę więc nad excelem i czekam na jakiś prąd w sprzęcie.
PS
Ładowarki nie znalazłem, tylko kabelek USBC->USBC. Za to dokupiłem "miękki przycisk" by Nikon za 1 PLN i baterie orginalne - 144 PLN rabat przy zakupie ZF :)
77719
Gratulacje. Śliczne jest to body. Sam się nad nim zastanawiam, ale zdrowy rozsądek jeszcze wygrywa.
patronat
05-12-2023, 13:10
Raz się żyje :)
Potwierdzam że jest śliczne. Na początku nie zwracałem na to uwagi, ale jak tak leży przede mną to jakoś nie mogę wzroku oderwać :)
paparapa
05-12-2023, 13:23
Owszem, ale okrajać sprzęt jest z czego. Wizjer, bufor, szybkość, matryce, stabilizacja, uszczelnienia, trwałość, guzikologia itp. Jeśli się rozejrzeć po nowościach sprzętowych z ostatnich lat, to na tym głównie tracą niższe modele. AF jest jednak najmocniejszą obecnie kartą przetargową, więc jego się raczej nie odpuszcza. Ja zauważam, że nawet stosunkowo tanie modele dostają teraz najnowsze układy AF (wyjątek: OM System).
Niestety sama jakość wykonania i trwałość zaczynają być spychane na sam koniec listy. Zapewne w zarządzie N planują.... Za dwa lata przekonamy "łosi", że muszą kupić nowy, jeszcze lepszy aparat tym, że ma on układ rozpoznawania korników w drzewach i pszczół w ulach.... bo inaczej nie będą mogli zrobić zdjęcia.
A zacinające się koła nastawcze w korpusach, czy kiepskiej jakości przyciski przestają kogokolwiek interesować. Oczywiście poza właścicielami tego "złomu".
Mój D610 mimo upływu czasu wygląda lepiej niż 3 letni Z6. Aaaa, i te kółka nastawcze też bym chętnie przygarnął do zetki. :)
Raz się żyje :)
Potwierdzam że jest śliczne. Na początku nie zwracałem na to uwagi, ale jak tak leży przede mną to jakoś nie mogę wzroku oderwać :)
:)
Faktycznie, jak się go bierze do rąk to jest ciężki. Pewnie te gałki niby mosiężne tyle ważą. :)
patronat
05-12-2023, 13:24
Moja Zetka włąśnieleci na serwis na wymianę wszyskich gum. Niby na to zapracowała, ale niesmak jest. Będzie nowa i śliczna :)
Tak mi się przypięło, podoba się dla mnie!
77720
Tak Was czytam i z uśmiechem oraz ulgą spoglądam w stronę moich nowych nabytków. Zero problemów i wątpliwości, o których tu tak dużo piszecie :) Spokojna głowa po dobrej decyzji i udanym powrocie do przeszłości.
77721
badziew, nie ma gibanego ekranu...
Jak nie jak tak :D
77725
patronat
05-12-2023, 21:43
Tak serio, to ten ekran jest u mnie na duży minus. Strasznie jest wkurzający. Może dlatego, że o ile lubię robić zdjęcia z ziemi i ekran odchylany w tradycyjnej Z spełnia się wyśmienicie, to nie robie selfików do których ten gibany szajs jest przystosowany.
Wind Mill
05-12-2023, 21:49
A co jak przy ziemi będziesz chciał zrobić pion? Gibaniec będzie niezastąpiony. ;)
A selfików nikt nie każe robić - chyba dwa lata D5100 robiłem przyziemnie, i gibaniec był cały czas w użyciu. :)
jurkarol
05-12-2023, 22:06
Moja Zetka włąśnieleci na serwis na wymianę wszyskich gum. Niby na to zapracowała, ale niesmak jest. Będzie nowa i śliczna :)
Tak mi się przypięło, podoba się dla mnie!
77720
Ale że jak... Gumy..? Na smyczy była ciągnięta po bruku ?
Jak nie jak tak :D
ano, głupi ja :)
Co do gibańca, mi go brakuje bardzo często właśnie do pionów. Kupiłbym sobie dużo mniejszy statyw gdybym tylko nie musiał się w pół łamać, żeby coś zobaczyć na ekranie. I choć też nie jestem fanem tego przegubu (nie da się szybkim ruchem przekręcić ekranu jak chce się zrobić zdjęcie z niskiej perspektywy), to rozwiązanie z Z9 bym z lubością przytulił. Ten nowy soniak chyba też ma fajnie ogarnięte oba rozwiązania w jednym, jak się chce to się da, wystarczy raptem parę dekad poczekać, aż konstruktorzy wymyślą sprzęt przyjazny użytkownikowi ;)
patronat
05-12-2023, 23:20
W pionie tylko telefonem :)
Gumy w Z7 z pierwszego wypustu to katastrofa. Zatyczki spęczniałe, reszta gum też. Odchodzą w wielu miejscach. Problem znany i lubiany w serwisie N, kasa się zgadza.
paparapa
06-12-2023, 00:52
Serie też jakieś wybitnie krótkie...:mrgreen:
siwyozzman
06-12-2023, 11:57
Biorąc pod uwagę że aparat można już od wielu tygodni kupić, wszystkie teoretyczne rozważania na temat jego możliwości są bez sensu. Dajcie spokój! Niech się wypowiadają Ci którzy posiadają, mają możliwość porównania. Teksty że AF musi być znacznie gorszy od Z8/9 bo aparat jest połowę tańszy....A gdyby AF nie był znacznie gorszy , to nikt by nie kupił flagowców...to aparaty o kompletnie różnym przeznaczeniu, skierowane do różnych odbiorców. Posiadam ZF. To mój pierwszy i jedyny bezlusterkowiec więc nie potrafię porównać do innych. Aparat błyskawicznie rozpoznaje oczy i skutecznie śledzi. Jak się to ma do Z8/9 niech się wypowiedzą użytkownicy którzy mają taką możliwość. Z doświadczenia wiem, że jeżeli zrobisz jakimś korpusem przynajmniej kilka tysięcy zdjęć w rożnych warunkach a później skorzystasz z innego, to od razu czujesz różnicę w szybkości, "klejenia" do obiektu itd... Takie praktyczne spostrzeżenia będą pomocne a nie lanie wody...
paparapa
06-12-2023, 12:09
Biorąc pod uwagę że aparat można już od wielu tygodni kupić, wszystkie teoretyczne rozważania na temat jego możliwości są bez sensu. Dajcie spokój! Niech się wypowiadają Ci którzy posiadają, mają możliwość porównania. Teksty że AF musi być znacznie gorszy od Z8/9 bo aparat jest połowę tańszy....A gdyby AF nie był znacznie gorszy , to nikt by nie kupił flagowców...to aparaty o kompletnie różnym przeznaczeniu, skierowane do różnych odbiorców. Posiadam ZF. To mój pierwszy i jedyny bezlusterkowiec więc nie potrafię porównać do innych. Aparat błyskawicznie rozpoznaje oczy i skutecznie śledzi. Jak się to ma do Z8/9 niech się wypowiedzą użytkownicy którzy mają taką możliwość. Z doświadczenia wiem, że jeżeli zrobisz jakimś korpusem przynajmniej kilka tysięcy zdjęć w rożnych warunkach a później skorzystasz z innego, to od razu czujesz różnicę w szybkości, "klejenia" do obiektu itd... Takie praktyczne spostrzeżenia będą pomocne a nie lanie wody...
No nie damy spokoju.... :)
Ile było trzeba "lania wody" abyś łaskawie podzielił się z nami swoimi spostrzeżeniami. Ile osób ma te puszki, a ile chce coś z siebie wydusić tu na forum?
A że na bezrybiu rak ryba, konfabulujemy z nudów i rozpaczy, bo coś trzeba robić. :)
Ostatnio jeden kolega "poświęcił' się i kupił ten aparacik, aby sprawdzić jak to z nim jest. :mrgreen:
Chyba nabytek go zauroczył, bo kolega przepadł bez wieści. :)
To że aparat śledzi cel i wykrywa oko, nie znaczy że finalnie zdjęcia są ostre w punkt. Nie będę pokazywał palcem, ale są takie puszki które bez zarzutu zachowują się podczas robienia zdjęć.
Ale już efekt końcowy idealny nie jest.
patronat
06-12-2023, 16:38
W piątek będzie chrzest bojowy ZFa, wleci na duży nocny event więc będę się mógł podzielić praktycznymi wrażeniami. Na razie kilka mankamentów dla mnie posiada, zobaczymy ile z nich to kwestia przestawienia się. Największa wada w stosunku do Z8 czy nawet Z7 to ogólna ergonomia użytkowania. Przeniesienie spustu rozwiązałoby wiele niedogodności. A na razie, dwa światy:
77737
77738
paparapa
06-12-2023, 19:49
Oglądałem tą puszkę. I właśnie ergonomia mnie niemal zdruzgotała. :) To trochę jak kąpiel w miednicy... :mrgreen: Dużo chodzę po górach, i aparat często mam w ręku. Z6/7 daje bardzo duży komfort w tym temacie.
Druga sprawa która mnie odstrasza, to brak U1, U2, U3... I to dotyczy wszystkich nowych puszek od N.
Wielu kolegów to łyknęło, i z tym jakoś żyje. Ale jest to duży dyskomfort. Osobiście nie lubię zmieniać przyzwyczajeń. A N ciągle coś przenosi. Masakra
Jako aparat do miasta, na jakiś event pewnie będzie ok. Jestem ciekaw wrażeń i celności AFu. Bo W tym temacie na Z8 nie ma co marudzić, Jest dobrze.
patronat
06-12-2023, 20:03
Jestem niemal pewny że ZF to wersja ćwiczebna Z6 III :) Pewnie się zaraz pokaże na rynku. Będzie wybór. Niestety trudny, bo z jednej strony ergonomia a z drugiej wygląd i ogólny poziom wykonania.
Z czystej ciekawości: skąd ta Plena? Testujesz, czy ktoś się nie doczekał promki na Arta 135?
patronat
07-12-2023, 09:04
Ciężko to nawet nazwać testem. Kilka fotek sobie pstryknąłem, ale wezmę na testy, pewnie jest w NPSie. Duże wrażenie na mnie zrobiła.
paparapa
07-12-2023, 11:34
Ciężko to nawet nazwać testem. Kilka fotek sobie pstryknąłem, ale wezmę na testy, pewnie jest w NPSie. Duże wrażenie na mnie zrobiła.
To teraz masz na co zbierać... :)
Parę dodatkowych akcesoriów do Zf.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2023/12/Genuine-leather-half-case-for-Nikon-Zf-camras-1.jpg (https://nikonrumors.com/2023/12/06/nikon-zf-accessories.aspx/)
Zdjęcie jest linkiem do postu na NR, gdzie jest tego więcej, razem z linkami do sklepów.
patronat
11-12-2023, 11:43
Po pierszym evencie:
na minus
- wizjer, a w zasadzie jego jakość - mało kontrastowy, wyblakły budżetowy. To moje odczucia. Z7 ma lepszy
- miejsce spustu. Zacząłem kciukiem naciskać. Serio, działa.
- gibany ekranik (wiem powtarzam się)
- trzymanie z małym obiektywem. Subiektywne odczucie, że coś jest nie tak
na plus
- obrazek w tym użyteczne iso. Sztos.
- AF - zawsze i celnie. Odsetek zdjęć nietrafionych poniżej 1%, w ciemnych warunkach w tym sala dyskotekowa z jedynym światłem w formie latających laserów. Nie jestem w stanie potwierdzić skuteczności na poziomie Z8, bo nie miałem go w takich warunkach, ale naprawdę jest najlepiej z moich dotychczasowych doświadczeń.
- świetne wyważnie z obiektywami typu 70-200 ( mam dodatkowy uchwyt do ZF)
- prędkość działania
wartość dodana, bez wpływu na użytkowanie, dla mnie obojętna - kilka osób zagadała o sprzęt - W sensie rzuca się w oczy, nawet laikom.
Podsumowując, jestem przezadowolony z zakupu.
W wątku Katowice BW jest fotka budynku przy ISO 12800.
paparapa
12-12-2023, 12:16
Po pierszym evencie:
na minus
- wizjer, a w zasadzie jego jakość - mało kontrastowy, wyblakły budżetowy. To moje odczucia. Z7 ma lepszy
- miejsce spustu. Zacząłem kciukiem naciskać. Serio, działa.
- gibany ekranik (wiem powtarzam się)
- trzymanie z małym obiektywem. Subiektywne odczucie, że coś jest nie tak
na plus
- obrazek w tym użyteczne iso. Sztos.
- AF - zawsze i celnie. Odsetek zdjęć nietrafionych poniżej 1%, w ciemnych warunkach w tym sala dyskotekowa z jedynym światłem w formie latających laserów. Nie jestem w stanie potwierdzić skuteczności na poziomie Z8, bo nie miałem go w takich warunkach, ale naprawdę jest najlepiej z moich dotychczasowych doświadczeń.
- świetne wyważnie z obiektywami typu 70-200 ( mam dodatkowy uchwyt do ZF)
- prędkość działania
wartość dodana, bez wpływu na użytkowanie, dla mnie obojętna - kilka osób zagadała o sprzęt - W sensie rzuca się w oczy, nawet laikom.
Podsumowując, jestem przezadowolony z zakupu.
W wątku Katowice BW jest fotka budynku przy ISO 12800.
Cieszą "plusy" tej puszki. Chciałbym to mieć w korpusie Z6/7.
O ekranie już użytkownicy mówią. A i nasz kolega tu na forum wspominał. I o ile to jest do przeżycia.
To martwi mnie sprawa spustu...
Jak większość ludzi, nie lubię zmieniać przyzwyczajeń.
No cóż, zobaczymy co nam wysmaży N w przyszłym roku. I za ile. :)
Spust jest taki sam, jak we wszystkich tego typu puszkach bez gripa. Jak ktoś korzystał z mniejszych Fuji czy Olków, to nie będzie miał z nim problemu. A możliwość wciskania go kciukiem, gdy kadruje się z niskiej pozycji, to wręcz zaleta.
Aparat jest ładny, jak ktoś chce vintage, w ogóle super... tyle że cena jest mocno przesadzona, zwłaszcza w stosunku do wizjera i wyposażenia....
patronat
14-12-2023, 09:05
Skąd taki wniosek? O tej mocno przesadzonej cenie? Bo słaby wizjer? I rozwiń proszę myśl o słabym wyposażeniu, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Żeby nie było, nie prowokuję, chcę tylko poznać obiektywne argumenty. Nawet mogę pomóc na starcie: brak ładowarki.
Skąd taki wniosek? O tej mocno przesadzonej cenie? Bo słaby wizjer? I rozwiń proszę myśl o słabym wyposażeniu, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Żeby nie było, nie prowokuję, chcę tylko poznać obiektywne argumenty. Nawet mogę pomóc na starcie: brak ładowarki.
Bo to jest aparat w klasie Z6 a kosztuje bardziej jak Z7... rozumiem ze Vintage, ze modny ale cena o prawie 4K wyższa za model typowo amatorski to sporo za dużo... Argumentacja ze ma więcej niż Z6II nie ma sensu bo za chwilę będzie wersja trzecia.... .
Trochę słabo porównywać ceny modelu świeżego i sprzed 3 lat, wiesz?
A Z6III może być jeszcze droższy.
Wystarczy porównać do cen topowych APS-C i m4/3 w pierwszych miesiącach po ich premierze. Wtedy wyjdzie, że Zf został wyceniony bardzo rozsądnie. A jeszcze jak się doliczy 40-tkę f/2 za śmieszne pieniądze, podczas gdy odpowiedniki f/1,4 i f/1,2 w APS-C i m4/3 kosztują worek pieniędzy, to Zf staje się wręcz tani jak barszcz.
paparapa
15-12-2023, 00:34
Tiaaaaa...
.... a świstak zawija.
W roku 2019 o ile dobrze pamiętam, cena startowa dla Z6 była ca. 10000 PLN
Jak źle napisałem to proszę mnie poprawić.
Z6 w 2018 (bo wtedy wyszły):
$1,995.95
Zf w 2023:
$1999.95
U nas pewnie inflacja swoje zrobiła, choć i tak jest droższy, niż na dzień-dobry był Z6+FTZ.
paparapa
15-12-2023, 01:01
Wszystko się zgadza, bo w Niemczech to było ca. 2500 euro.
I teraz tez mamy 2500. :)
patronat
15-12-2023, 09:39
Bo to jest aparat w klasie Z6 a kosztuje bardziej jak Z7... rozumiem ze Vintage, ze modny ale cena o prawie 4K wyższa za model typowo amatorski to sporo za dużo... Argumentacja ze ma więcej niż Z6II nie ma sensu bo za chwilę będzie wersja trzecia.... .
pytanie pomocnicze:
1. po czym wnosisz, że to model amatorski? Czy miarą może być rodzaj zastosowanych kart pamięci?
2. jeśli pojawi się wersja Z6 III z tym samym procesorem, to dalej kwestia przewagi nad zf będzie dyskusyjna, bo jednemu Kryśka innemu Zenon, a technologicznie w środku to samo.
Jedyna wspólna cecha na dzisiaj z Z6 to rozdzielczość matrycy i tym się różni od Z7. Pomijając fakt, że dla mnie Z6 i Z7 to ta sama klasa aparatów. Zarówno do zastosowań amatorskich jak i zawodowych wystarczająca w 100%.
Co do zestawu z 40mm, taka mała ciekawostka: kupując osobno ZF z gripem + za 1 PLN miękki spust i osobno obiektyw 40/2 w wersji vintage look (SE) zaoszczędzamy w stosunku do zestawu gotowego jakieś ca 500 pln
edyta: NPS nie uznaje ZF jako profi serie. To też argument :)
sprocket
16-12-2023, 06:32
Ogladalem Zf-a i zauwazylem ze sa tylko 4 jezyki, ang. hiszp. fra. i port. Tak jest czy czegos nie wiem?
Jeśli masz na myśli menu, to jest dużo więcej języków, w tym polski.
Dystrybucja.
Nie wiem, czy z wszystkimi puszkami Nikon tak robi, ale, jak widać, z Zf tak.
Skoro języki to tylko ang. hiszp. fra. i port., mowa o dystrybucji na Ameryki. ¯\_(ツ)_/¯
cz4rnuch
16-12-2023, 12:00
Taki sprzęt z hameryki nie miałby też pewnie certyfikatu zgodności CE a takich urządzeń nie można u nas sprzedawać.
Taki sprzęt z hameryki nie miałby też pewnie certyfikatu zgodności CE a takich urządzeń nie można u nas sprzedawać.
To nie tak Marcinu.
W przypadku globalnej korpo jak Nikon im się nie opłaca robić kilku wersji sprzętu na każdy lokalny rynek. Sprzęt się robi tak, aby spełniał wszystkie wymogi znaczących rynków. Ma CE, UKCA, EAC, FCC, CCC i pewnie wiele innych. Wgranie innej wersji firmware nie wpływa na certyfikację sprzętu. Przynajmniej takiej prostej elektroniki jaką jest aparat.
W 2007 kupiłem Garmina z USA. Dystrybucja tamtejsza. Brak menu po polsku, ale znaczek CE na obudowie był, zaraz obok FCC.
cz4rnuch
16-12-2023, 12:39
Możliwe, ale mimo wszystko bym to sprawdził, bo mam aparat kupiony w Signapurze, który znaczka CE nie ma. Mimo, że jak najbardziej normy spełniał, bo taki sam można było kupić i w UE. Mnie się rozchodzi o sam znaczek i formalności a nie o to, że się produkuje różny sprzęt na różne rynki.
Aż sprawdziłem swojego Samsunga EX2F co w Seulu kupiłem. CE jest.
cz4rnuch
16-12-2023, 13:15
U Nikona to chyba jednak może mieć znaczenie na jaki rynek jest przeznaczony. Fotek z ZF nie znalazłem, bo dużo redakcji fociła sample, ale np w przypadku ZFc czy Z6II na stronkach optyczne ,IR oraz Kena Rockwella czyli zapewne z rynku EU oraz US, jest pomieszanie z poplątaniem. Raz jest CE, raz FCC, a czasami oba oznaczenia. Nic to nie zmienia jeśli chodzi o funkcjonalność, ale jeśli w Europie ktoś sprzedaje towar tupu aparat za kilkanaście tysi bez CE to miałbym pewne obawy jeśli chodzi o pochodzenie takiego towaru.
https://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-zfc/ZY-PSHOT-Z-FC-BACK-DISPLAY-OUT-LG.JPG
https://www.optyczne.pl/upload2/263741_NZfc_lcd1.jpg
https://www.kenrockwell.com/nikon/z/images/z6-ii/D3S_7448-lcd-with-image.jpg
https://www.optyczne.pl/upload2/253630_NZ62_lcd.jpg
Nie jestem tylko pewny czy może na samym opakowaniu nie ma takiego oznaczenia, nawet jeśli nie ma go na kamerze. Bo chyba taka opcja jest dopuszczalna.
Wg przepisów UE to produkt ma być oznaczony. Na opakowaniu może być co najwyżej powtórka. Oznakowanie tylko na opakowaniu jest dopuszczalne gdy nie jest w żaden sposób możliwe na produkcie. Np. produkt jest za mały lub wykonany z takiego materiału, że nie jest możliwe umieszczenie na nim oznakowania.
Podejrzewam, że przepisy certyfikacyjne w innych obszarach brzmią podobnie w tym aspekcie.
W przypadku Nikona to ciekawe czy to tylko kwestia nadruku na tabliczce znamionowej czy jednak konstrukcja bez CE nie spełnia wymagań dyrektyw nowego podejście.
patronat
16-12-2023, 15:51
77895
u mnie i CE i masa języków.
Masz puszkę z dystrybucji na Europę.
sprocket
17-12-2023, 03:12
W D4 mam wszystkie jezyki swiata, widocznie teraz nawet w nikonie bida, okrojone menu, brak ładowarki.
Kilka razy zdarzyła mi się dziwna rzecz, a tylko dziś aż dwukrotnie: po włączeniu aparatu nie widać ramki pola AF. Próba jej przesunięcia czy wycentrowania też nie przynosi efektów. Dopiero po restarcie się pojawia z ona powrotem. Ktoś miał taki problem?
grzybomir
17-12-2023, 20:46
Kilka razy zdarzyła mi się dziwna rzecz, a tylko dziś aż dwukrotnie: po włączeniu aparatu nie widać ramki pola AF. Próba jej przesunięcia czy wycentrowania też nie przynosi efektów. Dopiero po restarcie się pojawia z ona powrotem. Ktoś miał taki problem?
Wczoraj mialem cos takiego w z6II. Zwykle fotografuje w af-c i przez wizjer, ale wczoraj potrzebowalem zmienic ustawienia na af-s plus wyswietlacz i wtedy ramka zniknela po wyzwoleniu migawki. Mialem podpiety sterownik do lampy, wiec moze jakis konflikt byl. Musze to jeszcze potestowac.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
patronat
17-12-2023, 23:17
Ja mam czasem komunikat o zablokowanym spuście. Naciskam i wszystko rusza. Ale i tak trochę irytuje.
paparapa
17-12-2023, 23:31
Koledzy bo zapeszycie. :)
siwyozzman
18-12-2023, 16:33
W weekend miałem okazję w końcu trochę fotografować ZF. Oprogramowanie mam w wersji 1.0 - rzeczywiście czasami obraz w wizjerze jest "zamulony" ale tylko w sytuacji gdy nie jest uruchomiony układ AF. W momencie rozpoczęcia śledzenia wizjer przyspiesza odświeżanie do pełnej prędkości. Taką sytuację miałem kilka razy na wiele godzin pracy...W niczym to nie przeszkadza. To mój pierwszy bezlusterkowiec więc nie jestem dobrym recenzentem. Mogę tylko porównywać do D3s lub D750 bo te lustrzanki najlepiej znam, ale to zły punkt odniesienia. Używałem Sigmy 135 i Nikkora 400/f4 z uchwytem statywowym. Z dodatkowym uchwytem Smallrig da się w miarę wygodnie pracować. Trzeba więcej angażować lewa rękę ale to dzieje się jakby samo z siebie...Mam raczej małe dłonie i dla mnie nie było większego problemu. Zdjęcia robiłem na halowym turnieju futsalu, to dosyć wymagający temat. Używałem szerokiego pola AF (rozmiar S) + wybierak. Śledzenie pod spustem bo miałem problem żeby trafiać z przycisku AF-L jako uruchomienie AF na wybierak - "po drodze" jest przycisk "i" więc ciągle nie trafiałem kciukiem gdzie trzeba...Aparat bardzo szybko znajduje twarz i oko, skuteczność i wygoda ostrzenia jest zauważalnie lepsza w niż znanych mi lustrzankach ale nie jest też tak że przy szybkim sporcie na hali gdzie co chwile masz kłębowisko szybko przemieszczających się ludzi masz wszystkie zdjęcia ostre... W statycznych scenach sigma 135 trafia na ZF perfekcyjnie - żadnego "pompowania". Trzeba zmienić trochę nawyki ale to oczywiste. Aparat błyskawicznie się uruchamia i wybudza - opóźnienie jest niewielkie, wiadomo że to nie lustrzanka ale to nie irytuje. Za to jeżeli aparat ma wygaszony ekran, przykładasz do oka i niestety jest długo ciemność. Trzeba o tym pamiętać i regularnie go wzbudzać. To pewnie dla użytkowników bezlusterkowców oczywiste ale dla mnie to nowość która irytuje czyli mimo wszystko są jakieś przewagi lustrzanek... Używałem auto iso i tryb manual - zmiana trybu iso pod przyciskiem Rec. Wszystko jest zrozumiałe i intuicyjne. Pod przednim przyciskiem ustawiłem śledzenie 3D, od czasu do czasu używałem z powodzeniem. Zaskoczony jestem jak długo LR zapisuje pliki jpg z ZF. Jakaś masakra, z D750 znacznie szybciej to działa. Może kwestia ustawienia kompresji NEF - muszę poeksperymentować. Z założonym Smallrigiem ciężko wyciągnąć kartę SD, z baterią nie ma problemu. To pierwsze wrażenia.
Sądzę, że niedługo na Ali znajdzie się kilka rodzai gripów do Zf.
niedługo trzeba było czekać na ściskacze do zf - a :D
https://pl.aliexpress.com/item/1005006217568984.html?spm=a2g0o.productlist.main.2 5.2f115caaAO5j2u&algo_pvid=d17e11df-a5c1-4e88-b652-2b80b1a2c429&algo_exp_id=d17e11df-a5c1-4e88-b652-2b80b1a2c429-12&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21244.30%21236.37%21%21%2159 .81%21%21%40210384cc17029143940753354ea186%2112000 036325226773%21sea%21PL%212525185623%21&curPageLogUid=yyFc3afuJdr7
lub
https://pl.aliexpress.com/item/1005006062269096.html?spm=a2g0o.detail.0.0.1d8fL66 oL66osS&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40000.327270.0&scm_id=1007.40000.327270.0&scm-url=1007.40000.327270.0&pvid=8d119803-1b48-4457-8988-639fb201aa65&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40000.327270.0,pvid:8d119803-1b48-4457-8988-639fb201aa65,tpp_buckets:668%232846%238115%232000&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21186.79%21205.09%21%21%2145 .73%21%21%40211b61b017029145084811030e138f%2112000 036201007862%21rec%21PL%212525185623%21
nawet kolorowe ubranka się również pojawiły,
a kolorowych modeli nadal brak :(
Kolorowe Zf są dostępne, ale tylko na nikon store. Podobnie zresztą, jak było przy Zfc.
Ten grip i klatka od SmallRiga są dostępne praktycznie od premiery, zwłaszcza grip, który jest/był dodawany do każdego kupionego Nikona.
Kolorowe Zf są dostępne, ale tylko na nikon store. [ciach].
nie odpowiadają mi zasady w nikon store,
budżetowo to się nie spina :(
Odliczenie VATu?
Cóż, widzimisie Nikona i co zrobisz...
Tutaj ciekawy grip:
https://youtu.be/FfZpIgbI7k4?si=cypuNvxDzZ_JkU61
Co prawda brzydki, ale patent z AirTagiem całkiem sprytny.
sprocket
09-01-2024, 18:52
Ken Rockwell, świeży test zf jest na jego stronie.
(https://www.google.com/url?q=https://www.kenrockwell.com/nikon/z/zf.htm&sa=U&ved=2ahUKEwjst8vR4dCDAxX-FzQIHR2_CRwQFnoECBoQAQ&usg=AOvVaw1u-Wd0CgPhs7H3SxTB-uAu)
No tak, Zf to ciekawy aparat, co prawda nie "mejnstrejmowy" bo w stylu retro co nie każdemu pasuje, co nie zmienia faktu że to fajny aparacik.
Taki ukłon w stronę miłośników Fuji którzy by chcieli przejść na FF, z tym ze (i proszę mnie poprawić jeżeli się myle) chyba za bardzo do niego obiektywów nie ma?
To znaczy wiem że można podłączać normalne Nikkory Z, ale przy zakupie aparatu w stylu Zf to raczej nie o to chodzi.
To znaczy wiem że można podłączać normalne Nikkory Z, ale przy zakupie aparatu w stylu Zf to raczej nie o to chodzi.
W zeszłym roku, w czasie wywiadu, prezes Sigmy powiedział, że są "excited" do zrobienia "retro lenses for retron N/Z bodies", więc...
No ale to nie wątek o tym.
cz4rnuch
13-01-2024, 18:53
Sigma ma nawet kilka stałek, które mają taki lekko retro look. Wystarczy, że przyspawają do nich dupkę Z i gotowe :)
patronat
13-01-2024, 19:38
No tak, Zf to ciekawy aparat, co prawda nie "mejnstrejmowy" bo w stylu retro co nie każdemu pasuje, co nie zmienia faktu że to fajny aparacik.
Taki ukłon w stronę miłośników Fuji którzy by chcieli przejść na FF, z tym ze (i proszę mnie poprawić jeżeli się myle) chyba za bardzo do niego obiektywów nie ma?
Nikon robi „retro” style normalnych obiektywów np. 40 SE czy 28 SE. Ja sobie kupiłem naleśnika 26mm co prawda nie retro ale zestaw na ulicę wyborny.
Sam aparat zresztą też.
Taki Meyer Biotar 58/1.5 II, Voigtlander Nokton 50/1,0 i 40/1.2 czy choćby manuale 7artisans świetnie wyglądają na Zf.
78292
Dwa obiektywy to tyle, co nic. W dodatku żaden z nich nie ma pierścienia przysłony, a tylko jeden z nich ma światło dające jakąkolwiek przewagę nad APS-C. Korzystny jest rozmiar, cena i jakość optyczna tych obiektów.
No wiesz, jak już chcesz z pierścieniem przysłony to powinieneś chcieć z manualnym focusem, to bardziej retro. Takich obiektywów jest dużo. Aż mi sie nie chce wymieniać. Wejdź tu https://www.optyczne.pl/obiektywy.html na dole wybierz Typ mocowania nikon Z i wtedy rozwiń listę modeli. Najwięcej daje 7Artisans i TTartisan, Meike, Mitakon, ale nie tylko oni. Oczywiście Voigtlander.
Że tak złośliwie zapytam.
Przyglądałeś się Sigmom DN?
Albo, skoro o Nikonie mowa, Viltroxom? ;)
Ale ja nie chcę pierścienia przysłony dlatego, że to jest retro, tylko dlatego, że to ułatwia życie. Jak chcę przeskoczyć z f/1,4 na f/11, to robię to jednym ruchem, zajmuje mi to ułamek sekundy i od razu wiem, co mam ustawione, nawet gdy aparat jest wyłączony.
Poza tym ja nie należę do osób, które lubią retro z sentymentu do upierdliwych rozwiązań. Nie odczuwam żadnej frajdy z manualnego ustawiania ostrości, ręcznego naciągania migawki, przewijania filmu itp. Cenię sobie tylko te rozwiązania, które faktycznie coś wnoszą.
No to nie wiem po co go kupiłeś, wiadomo, że obsługa Z6 II jest i będzie (III) wygodniejsza, a że Nikkory Z nie mają pierścienia przysłon i że na wyłączonym aparacie nie zmienisz przysłony chyba wiedziałeś przed zakupem. Widać jednak brak pierścienia nie był decydujący.
Sigma ma nawet kilka stałek, które mają taki lekko retro look. Wystarczy, że przyspawają do nich dupkę Z i gotowe :)
Tak, mają tę I-Series, która mam wrażenie sprzedaje się tak sobie (w Sony) a narobili tego sporo. Dupka Z rozruszałaby prawdopodobnie sprzedaż.
Ale ja nie chcę pierścienia przysłony dlatego, że to jest retro, tylko dlatego, że to ułatwia życie. Jak chcę przeskoczyć z f/1,4 na f/11, to robię to jednym ruchem, zajmuje mi to ułamek sekundy i od razu wiem, co mam ustawione, nawet gdy aparat jest wyłączony.
Poza tym ja nie należę do osób, które lubią retro z sentymentu do upierdliwych rozwiązań. Nie odczuwam żadnej frajdy z manualnego ustawiania ostrości, ręcznego naciągania migawki, przewijania filmu itp. Cenię sobie tylko te rozwiązania, które faktycznie coś wnoszą.
Mi on tylko utrudniał życie, bo niezablokowany miał czasem tendencję do przypadkowej zmiany. W nikkorach z dodatkowym pierścieniem mam to zawsze wyłączone.
Zf ma na górze ekranik pokazujący wartość przysłony. Wiem, że musi być wtedy włączony aparat. Nie zmienisz też wartości z f/1.4 na f/11 jednym ruchem. Ale to wszystko pewnie wiesz, bo masz to body :)
Przeniosłem posty o Zf do odpowiedniego wątku.
24/3.5, 65/2 czy 90/2.8 mogli by z miejsca puścić. Z Nikkorami nie kolidują. Tylko jakoś je fajnie przerobić, żeby retro-look miały. Sensowne wykończenie zadka, nie jak w tych 3 APS-C było... ¯\_(ツ)_/¯
Cóż, luty za miesiąc (;)), Sigma właśnie w lutym pierwszy obiektyw na dany rok pokazuje, więc...
Szybką zmianę przysłony sie ma, jak sie ustawi skok co 1/2 albo 1EV, bo wiadomo, domyślnie jest 1/3 EV. Niestety w moim bezlustrze wybór takiego skoku zmienia od razu skoki czasów i ISO o tyle samo.
W lustrzance miałem ustawiony skok ISO co 1 EV, czasy i przysłony co 1/3 EV. Tam sie tak dało.
Szybką zmianę przysłony sie ma, jak sie ustawi skok co 1/2 albo 1EV, bo wiadomo, domyślnie jest 1/3 EV. Niestety w moim bezlustrze wybór takiego skoku zmienia od razu skoki czasów i ISO o tyle samo.
W lustrzance miałem ustawiony skok ISO co 1 EV, czasy i przysłony co 1/3 EV. Tam sie tak dało.
Nie wiem czy tak bym chciał, ale przycisk funkcyjny plus kółko (wtedy można w menu sobie ustawić jaki jest skok) może by było jakimś rozwiązaniem przyspieszenia tego. Tylko czy faktycznie spotkałem się z taką sytuacją, że muszę zmienić wartość przysłony o kilka milisekund szybciej, bo inaczej zdjęcie nie wyjdzie takie jak chcę? Chyba nie ;)
Tzn ja rozumiem co chce epicure. Przyzwyczajenia to straszna rzecz.
Mi on tylko utrudniał życie, bo niezablokowany miał czasem tendencję do przypadkowej zmiany. W nikkorach z dodatkowym pierścieniem mam to zawsze wyłączone.
A jak zabezpieczasz kółko przysłony przez przypadkową zmianą? :)
Zf ma na górze ekranik pokazujący wartość przysłony. Wiem, że musi być wtedy włączony aparat. Nie zmienisz też wartości z f/1.4 na f/11 jednym ruchem. Ale to wszystko pewnie wiesz, bo masz to body :)
Ten ekranik po chwili gaśnie nawet przy włączonym aparacie. Nie będę psioczył na to kółko, bo sam dobrze wiedziałem, na co się piszę. Nie jest to dla mnie rozwiązanie idealne, ale mogę z nim żyć. Po prostu fajnie byłoby mieć ten pierścień na obiektywie i tyle.
Tylko czy faktycznie spotkałem się z taką sytuacją, że muszę zmienić wartość przysłony o kilka milisekund szybciej, bo inaczej zdjęcie nie wyjdzie takie jak chcę? Chyba nie ;)
Tzn ja rozumiem co chce epicure. Przyzwyczajenia to straszna rzecz.
Masz rację, to kwestia przyzwyczajenia. Ten ułamek sekundy rzadko kiedy jest decydujący. Ale jeśli do tej pory coś działało szybko, a teraz działa nieco wolniej, to jest to trochę frustrujące.
Żeby nie było, parę rzeczy w Zf działa też szybciej :)
No to nie wiem po co go kupiłeś, wiadomo, że obsługa Z6 II jest i będzie (III) wygodniejsza, a że Nikkory Z nie mają pierścienia przysłon i że na wyłączonym aparacie nie zmienisz przysłony chyba wiedziałeś przed zakupem. Widać jednak brak pierścienia nie był decydujący.
Kupiłem go do zabawy, tak jak wszystkie aparaty. Lubię widzieć podstawowe parametry na wierzchu, więc Z6 mnie w ogóle nie urządza. Zf i Zfc są najbliższe tego, czego szukam.
Wind Mill
14-01-2024, 19:50
... Lubię widzieć podstawowe parametry na wierzchu, więc Z6 mnie w ogóle nie urządza...
A górny ekranik? Do korzystania z niego też trza sobie wyrobić nawyk. ;)
A jak zabezpieczasz kółko przysłony przez przypadkową zmianą? :)
To rozumiem :) Bardzo mi na tej opcji zależy. Możesz przypisać do tego guzik funkcyjny. Ja tak mam, używam. Myślę, że Zf z tego nie wykastrowano.
Soft 1.20 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/530.html)
• Temperatura barwowa dla pierwszego zdjęcia będzie teraz stosowana do pozostałych zdjęć z serii zrobionej z użyciem funkcji fotografowania z przesuwaniem pikseli, kiedy balans bieli jest ustawiony na [Automatyczny] lub [Autom. dla naturaln. oświetl.].
• Domyślne wartości następujących ustawień wyświetlanych w przypadku nawiązywania połączenia bezprzewodowego zostały zmienione:
- Klucze szyfrowania
- Hasło wyświetlane po przywróceniu domyślnych ustawień aparatu
• Usunięto następujące problemy:
- Zwolnienie migawki, gdy monitor znajdował się w pozycji do przechowywania, czasami nie powodowało ściemnienia obrazu w wizjerze, jeśli [Tryb bezgłośny] było ustawione na [ON] i opcja NEF (RAW) lub RAW + JPEG/HEIF była wybrana dla [Jakość zdjęcia].
- „Szumy” były czasami zauważalne w widoku podglądu na żywo podczas fotografowania i nagrywania filmów, a także na obszarach zacienionych zdjęć i filmów zarejestrowanych, gdy [Ustaw funkcję Picture Control] było ustawione na [Monochr. z gł. odcieniami] oraz wartość dodatnia była wybrana dla [Kontrast] i wartość ujemna była wybrana dla [Jasność].
- Aparat czasami przestawał reagować podczas wykonywania czynności obsługowych dotyczących filmów nagranych w pewnych okolicznościach, np. podczas przewijania filmów naprzód lub wstecz podczas odtwarzania.
kurczeblade
09-05-2024, 16:05
Serio Panowie, tyle czasu i nikt tego nie zgłosił do Nikona? U mnie na pewnych parametrach szarpie obrazem aż oczy bolą. Ale tylko na AFC- jednopunktowy, dynamiczny... a na 3D chodzi płynnie- czyli jeszcze gorzej niż w przypadku mojej sztuki.
https://www.youtube.com/watch?v=2h4pHEURqNw&t=27s
Przebrnąłem chyba przez wszystkie tutejsze wątki dotyczące Zf-a i wychodzi mi, że oprócz lagującego EVFa, braku joysticka i braku możliwości zablokowania górnych pokręteł funkcyjnych to całkiem fajny aparat. Rozglądam się na wersją FF fujika x-t4 i chyba ZF mi spasuje. Ponieważ planuję wykorzystanie wyłącznie z manualnym Voitkami mam pytanie - jak wygląda kwestia manualnego ostrzenia z ZFem? Zakładam, że jest focus peaking; czy dostępne jest powiększenie obszaru punktu ostrzenia, ew. podwójne wyświetlanie całości kadru i powiększonego wybranego fragmentu? Dzięki z góry za podpowiedzi.
Przebrnąłem chyba przez wszystkie tutejsze wątki dotyczące Zf-a i wychodzi mi, że oprócz lagującego EVFa, braku joysticka i braku możliwości zablokowania górnych pokręteł funkcyjnych to całkiem fajny aparat. Rozglądam się na wersją FF fujika x-t4 i chyba ZF mi spasuje. Ponieważ planuję wykorzystanie wyłącznie z manualnym Voitkami mam pytanie - jak wygląda kwestia manualnego ostrzenia z ZFem? Zakładam, że jest focus peaking; czy dostępne jest powiększenie obszaru punktu ostrzenia, ew. podwójne wyświetlanie całości kadru i powiększonego wybranego fragmentu? Dzięki z góry za podpowiedzi.
Myślę, że będziesz bardzo zadowolony. Jest dostępne powiększenie.
https://www.youtube.com/watch?v=mvPX4f8kAHA&ab_channel=BokehTherapywithJackWang
https://www.youtube.com/watch?v=1nLAe-8Bqp8&ab_channel=BobbyTonelli
Wind Mill
25-07-2024, 13:10
...oprócz lagującego EVFa... A i to przy określonych ustawieniach - chyba większość użytkowników nawet tego nie zauważyła. ;)
Jakie karty polecacie do Z f?
patronat
29-07-2024, 12:34
Od jakiegoś czasu używam Samsunga. Zarówno SD jak i micro. I micro w dronach i gopro samsungowa jest szybsza od sandiskow. Przy zgrywaniu dużej ilości materiału znacznie szybsza, mimo tych samych parametrów na opakowaniu.