PDA

Zobacz pełną wersję : Sterownik drukarki Epson

Jacek_Z
10-08-2023, 15:42
Mam drukarkę laserową, barwną Epson C1100. Stary model, kupiona w 2006. Sterowniki do Windowsa 10 są, drukowałem na Dellu. Dawno nie używałem drukarki, kupiłem laptopa Lenovo z Win 11 i .. nie ma sterowników, choć niby są jakieś z 2020 roku, to jednak w wykazie urządzeń pokazuje wtedy drukarkę, ale z adnotacją sterownik niedostępny.
Czy mozna jakoś oszukać Win 11? Albo drukarkę :)
Może sterownik innej drukarki? Nowego modelu?
Jaki port powinno się wskazywać dla drukarki? Bo próbowałem ręcznie a wtedy wykaz portów jest długi.

Wlodek
10-08-2023, 16:31
Witam.
Pod tym adresem jest strona dla tej drukarki
https://www.epson.pl/pl_PL/support/sc/epson-aculaser-c1100/s/s510
jeśli będziesz miał inne problemy - pisz odpowiem. Nie mogę wstawić pliku.
Video - https://www.youtube.com/watch?v=kNnJyPeFFMo
linki dla windows 11 są niżej pod filmem
jeszcze taki znalazłem
https://pl.drvhub.net/devices/printers/epson/al-c1100

Jacek_Z
10-08-2023, 17:31
Tym updaterem robilem, drukarka jest wykrywana, ale jako bez sterownika. Na jeden stronie po pobierania zamiast sterownika jest pdf o instalacji .. w Windowsie 10, a obok napis driver jest nieaktywny.
Jeden z linków prowadzi do niby właściwego sterownika Epsona, którego dostawca jest ... Hewlett Packard, ale antywirus mi krzyczy na ten plik.

Są sterowniki, sam znalazłem na linuksa. Zainstalować linuksa tylko by drukować?

Wlodek
10-08-2023, 19:03
tak na linuksa są

robcio.m
10-08-2023, 21:12
Na tej stronie gdzie jest PDF w nim zawarty jest opis, że sterownik powinien się ściągnąć z zasobów windowsa i to instrukcja jak podłączyć ta drukarkę do win10 i 11. Próbowałeś tej procedury?

crusiek
10-08-2023, 22:11
Łapaj z mojego dysku ;) Może pomoże...

https://drive.google.com/file/d/1GUcbOWCMqz_U3LHgXAd7l0oxhhOKxoNX/view?usp=sharing

Ew sprawdź czy Ci znajdzie system.

74772

Ew spróbuj ręcznie dodać drukarkę z listy drukarek

Jacek_Z
11-08-2023, 14:33
System nic nie znajduje, ręczne wyszukiwanie nic nie daje.
Twój plik pobrałem, choć z problemami (google nie mógł go przeskanować i ostrzegał przed pobraniem), ale pobrałem, przeskanowałem esetem, nie wykazał wirusa.
Drukarka stoi gdzie indziej, może w poniedziałek tam podjadę, zobaczę czy zadziała.

Jaki port jest przewidziany dla drukarki, jeśli jest podłączona po USB? Bo wykaz portów jest długi, a przy ręcznej instalacji na pewnym etapie trzeba go wybrać.

Na tej stronie gdzie jest PDF w nim zawarty jest opis, że sterownik powinien się ściągnąć z zasobów windowsa i to instrukcja jak podłączyć ta drukarkę do win10 i 11. Próbowałeś tej procedury?
Tak, ale okazuje sie ze w zasobach windowsa jej nie ma.

Dziwne jest to, że mam różnego rodzaju updatery Epsona, wydane w 2022 i 2023 roku, na windowsa 11 i dlaczego nie działają? Chyba jednak nie da sie zrobic tego na win 11.
Kojarzę, że kiedyś bardzo sie starano zainstalować skanery Nikona i tez jakoś musiano "oszukać" system i skaner.

crusiek
11-08-2023, 14:56
"System nic nie znajduje, ręczne wyszukiwanie nic nie daje."
"Tak, ale okazuje sie ze w zasobach windowsa jej nie ma."

Nie kłam, nie kłam ;) :)
Pierwsze, miej podłączone USB i włączoną drukarkę
Drugie, miej pewność że kabel USB jest dobry.
Jak Ci sam nie złapie sterownika, to możesz kliknąć w managerze urządzeń USB - to nierozpoznane i spróbować podstawić sterownik.

74776
Żeby nie było, screen z windowsa 11 :>

BTW tamten PDF to do drukarki sieciowej jest.

robcio.m
11-08-2023, 15:12
Jak dla mnie PDF pokrywa i zwykła instalacje z kabla jak i sieciową ale to nie jest aż tak istotne.

Updater to wedle mojej wiedzy nie jest sterownik, a aplikacja umożliwiająca aktualizacje wewnętrznego oprogramowania drukarki (do tego sterownik jest pewnie zupełnie zbędny, ta aplikacja sama w sobie ma co potrzeba żeby znaleźć drukarkę itd).

Jacek_Z
14-08-2023, 21:20
Byłem tam gdzie drukarka. No niestety, u mnie to wygląda inaczej niż u Ciebie, crusiek
W managerze urządzeń, na USB pokazuje, że jest ta drukarka! Co więcej, pokazuje że ma zainstalowany sterowniki. Na wszelki wypadek uaktualniłem, napisało, że sterownik jest aktualny. Ale ... nie drukuje. Drukarka potrafi sama drukować strone testową, drukuje ją.
Plik jaki dałeś zainstalowałem, zaczęło mi instalować .. Microsoft Visual C ++ 2005 (??? 2005) ale nie dokończyło instalowania, dało komunikat że nie może. W systemie mam zainstalowane wiele tych Visual C ++ ale z latami od 2010 do 2015-2022. To może być kwestia braku tego 2005?

Ja już chyba nigdy nie kupie Lenovo, bo mam podejrzenia, że to konfiguracja kompa wymaga przełączenia czegoś gdzieś. Tak jak miałem problem z Nikon NX Studio, który nie potrafił wyświetlac plików jpg ani Nef, albo nie działający mikrofon mimo zezwoleń w przeglądarce i w Windowsie. To wszystko sie zmienia w aplikacji lenovo, ale .. tam nie widze niczego co dotyczy drukarek. poddaje się na jakiś czas.

crusiek
14-08-2023, 21:27
Na chwilę obecną nic mi nie przyodzi do głowy, ew zmiana portu USB/kabla prewencyjnie, ale jak znajduje ją i podstawia stery, to raczej komunikacja powinna również iść. Chyba, że masz kilka urządzeń na tym porcie zainstalowanych recznie i coś się gryzie.
Jak będziesz miał być na miejscu to zadzwoń wcześniej, mogę spróbować się wbić zdalnie i pokombinować na żywca...

Wlodek
15-08-2023, 07:23
Visual "C 2005" jest do pobrania bez problemu - napisz w "Googlu", zainstaluj go osobno, przed instalacją lub wyborem drukarki - najważniejsze jaka wersja "visual" - bo tego samego roku jest z reguły parę wersji

pysson
15-08-2023, 18:04
Jacku,

to strzał w ciemno, ale spróbuj zainstalować Epson Print Layout i sprawdź, czy tam wykrywa drukarkę.