Zobacz pełną wersję : Problem z D50
ernest17
15-07-2007, 11:32
Witam !!!
Mam taki problem jak widać na zdjęciach ucina je zniekształca itp.
Co to może być karta pamięci ????
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/77dc27f64a59d532-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/02bcb3bb3dcf87a0-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
kronos28
15-07-2007, 12:02
ooo hoho to raczej nie karta - pierwszy raz coś takiego widzę , to jest coś z puchą raczej i to z bebechami elektronicznymi matryca albo procek przetwarzania obrazu
moze dla experymentu pożycz od kogoś dobrą kartę i zobaczy czy też tak się robi, ale to raczej nie jest karta, choć zawsze warto sprawdzić
witam
a jak zdjęcia wygladają na podgladzie w aparacie?? jak przenosisz zdjecia na kompa??
ja miałem taki problem i przyczyna był czytnik:)
Pozdrawiam
mimikm
mi sie tak zrobilo jak zrzucalem zdjecia na dysk - ktory sie zapelnil.
Dla sprawdzenia użyj jeszcze innej karty pamięci i wtedy przetestuj.
ernest17
15-07-2007, 13:07
W aparacie było OK żadnych problemów , Sd włożyłem do czytnika i zonk nic nie działa :( włożyłem inną kartę z soniacza MS Pro działa, biorę inny czytnik SD działa ale lipnie i wolno !
Michal_C
15-07-2007, 13:17
Witaj ernest17, może tak:
- sformatuj kartę i sprawdź;
- zobacz czy z inną kartą dzieje się tak samo;
- dokładnie umieść kartę w slocie - czy jest charakterystyczny dźwięk przy wkładaniu karty;
- wątpliwą kartę sprawdź na innym aparacie czy będzie podobnie.
Mam nadzieję że to tylko karta :). Napisz jaką masz.
Pozdr
ernest17
15-07-2007, 13:33
Witaj ernest17, może tak:
- sformatuj kartę i sprawdź;
- zobacz czy z inną kartą dzieje się tak samo;
- dokładnie umieść kartę w slocie - czy jest charakterystyczny dźwięk przy wkładaniu karty;
- wątpliwą kartę sprawdź na innym aparacie czy będzie podobnie.
Mam nadzieję że to tylko karta :). Napisz jaką masz.
Pozdr
mam Kingstona 1 GB
Nie mam innej dopiero co szykuje się na 2 GB
Napisze jak bede cos wiedział
ps. Jedna fotka straciła kolory
kiedys mialem podobny problem i wychodzily zdjecia jak na przykaldzie nr 1 tylko nei szare a czarne i migawka do wymiany
ernest17
15-07-2007, 14:04
Ja mojego nikusia kupiłem z przebiegiem może 4 tyś zdj teraz może jest dopiero 20 tyś
qwerty1237
15-07-2007, 17:25
Wyglada to na karte pamieci. Mialem bardzo podobne objawy z CF Kingstona 1GB.
Michal_C
16-07-2007, 23:26
Hej ernest17, ja od roku mam 2 kingstony po 1GB każdy i tfu tfu nic złego nie mogę powiedzieć.
Ale przyznaję, że już dość często słychać na forum że KONGSTON nie działa ok.
Dlatego teraz do D80 kupiłem SanDisk'a.
hhhmmm masz zgryz.
TeamHANS
17-07-2007, 01:46
To wina karty pamięci !
Mam kilka kingstonów w ciągłym użyciu, formatuję je po każdym zgraniu zdjęć do komputera, do tej pory tylko jedna coś fiksowała, po formatowaniu w komputerze wszystko jest OK.
ernest17
17-07-2007, 13:46
Ostatnio fociłem to 1 była zmaszczona na 300
tez miałem już 7 szt SD i było OK zakupie nową 2 GB i potem dalej będę walczył z tematem jeśli będzie ten sam problem.
ernest17
18-07-2007, 17:59
a dzisiaj coś takiego wyskoczyło jeszcze
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/0eb8adedcbb8616f-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
to na 90% wina karty pamięci, też tak miałem. Jest jeden "chamski" sposób - przed włożeniem do czytnika pośliń delikatnie styki, u mnie podziałało
ernest17
19-07-2007, 08:16
to na 90% wina karty pamięci, też tak miałem. Jest jeden "chamski" sposób - przed włożeniem do czytnika pośliń delikatnie styki, u mnie podziałało
U mnie nie podziałało
To może ją pocałuj ??? :P
Sorrki za głupi żart :)
Mnie się czasem lustro zatrzymuje i wydaje mi się,że to też przez Kingstona,choć mogę być w błędzie.
Warto kupować SanDiski one są bardziej niezawodne.
Z takim szarym paskiem też mam 1 na około 200 zgranych zdjęć. Dzieje się tak tylko, gdy korzystam z czytnika (pentagram pentaflash). Jeżeli takie mi się trafi, to odłączam czytnik, podpinam ponownie, kopiuje ponownie dane zdjęcie i jest ok. Przy kopiowaniu bezpośrednio z aparatu przez kabelek zawsze jest ok.
Czyli u mnie to czasami czytnik lekko szwankuje.
Według mnie to błędy w transferze danych z karty na komputer Istnieje możliwość, (choć nie powinno się to zdarzyć z uwagi na dużą tolerancję poziomów sygnału ) że karta i czytnik skrajnie są do siebie niedopasowane Wtedy, kiedy program zgrywa plik bez danych o np synchronizacji - zdjęcie nr 2 i 3 lub wogóle nie zgrywa danych zdjęcia - zdjęcie nr 1. mogą wystąpić efekty jak u Ciebie.
ernest17
04-08-2007, 15:02
o dziwo problem ustał , ale i tak czekam na nowa kartę SANDISKA ULTRA II
o dziwo problem ustał , ale i tak czekam na nowa kartę SANDISKA ULTRA II
Zrzuć zdjęcia przez kopiowanie przez czytnik, a potem przez kabel z puszki.
U mnie takie problemy skończyły się wywaleniem czytnika, do pewnej objętości zdjęć wszystko było dobrze, ale powyżej wychodziły różne dziwactwa.