PDA

Zobacz pełną wersję : Obrazy generowane przez AI

Strony : 1 [2]

nimnull
05-06-2024, 13:16
Dla ożywienia dyskusji.
Hybrydy:
80525

80526

80527

80528

80529

80530

80531

Pozdrawiam

fafniak
05-06-2024, 16:59
nuuuda....

pki1234
05-06-2024, 17:39
o kurde....
to lepsze niż RAWki "NoLimit"

chociaż ja tego nie kumam w ogóle gdzie tu fun jest. To chyba kwestia pesela :-)

MstrG
04-11-2024, 09:29
Coś temat nam przycichł.

83537

cybulski
04-11-2024, 11:41
Idealne dla tych fotografujących, którzy w całym procesie fotografowania skupiają się najwięcej lub przede wszystkim na fotoszopie. Teraz mogą w końcu wyeliminować ten początkowy i zbędny element zrobienia jakiegoś rawa. Przeważnie mało ciekawego :D

OjTam
04-11-2024, 11:47
Dłoni dalej nie ogarnia. :mrgreen:

Kojocisko
04-11-2024, 12:18
Nie widziałem wrzutki z hybrydami. Moim zdaniem bardzo interesujące i dobrze zrobione. Fotograficznie/obrazkowo - trochę na jedno kopyto, jak rosyjskie piękności.
Ale końcowy efekt naprawdę dobry.

paparapa
04-11-2024, 12:35
Nie widziałem wrzutki z hybrydami. Moim zdaniem bardzo interesujące i dobrze zrobione. Fotograficznie/obrazkowo - trochę na jedno kopyto, jak rosyjskie piękności.
Ale końcowy efekt naprawdę dobry.

Mi rzucił się w oczy ten wagon kolejowy. Taki typowo ruski. :)
No i błędy w proporcjach ciała tej "paniusi".
Mi to jednak nie "wchodzi".

Kojocisko
04-11-2024, 12:37
Pisałem wyłącznie o hybrydach

fafniak
04-11-2024, 14:58
koszmar jeszcze gorszy niż te hybrydy
Ale podstarzali tatusikowie będą zachwyceni.

MstrG
04-11-2024, 15:19
Mi te hybrydy się podobały :)

RMC
04-11-2024, 15:55
Hybrydy jak najbardziej ok :)

Ostatnie zdjęcie by było dość ciekawe jako krajobraz. Można by się nabrać przy szybkim przeglądaniu. Dziewczyna na nim natomiast nienaturalna. Jak wklejony w obrazek render wygląda.

maniak666
07-11-2024, 19:19
Dłoni dalej nie ogarnia. :mrgreen:

Za cholerę nie ogarnia:mrgreen:
Z netu
83626

OjTam
07-11-2024, 19:30
Doktor Franek był zjarany jak zszywał. Mocno zjarany. :lol:

Mirkus
07-11-2024, 20:03
koszmar jeszcze gorszy niż te hybrydy
Ale podstarzali tatusikowie będą zachwyceni.

Ale d...a :mrgreen:

Dex
08-11-2024, 21:01
Doktor Franek był zjarany jak zszywał. Mocno zjarany. :lol:

A może na specjalne zlecenie fetyszystów taki model ;)

OjTam
08-11-2024, 21:07
Jedno drugiego nie wyklucza. ;)

nimnull
17-11-2024, 09:45
Główne poruszenie w dyskusji budzą niedoskonałości obrazów z AI - krzywe ręce czy dziwne proporcje. Fakt, obecne programy do generowania obrazów nie są idealne. Każda nowa technologia potrzebuje czasu, żeby dojrzeć. Weźmy aparaty cyfrowe - na początku wszyscy narzekali, że są gorsze od tradycyjnych, a teraz? Robią zdjęcia lepsze niż ktokolwiek mógł sobie wyobrazić. Z AI będzie podobnie. To skomplikowana sprawa, ale programy uczą się i rozwijają. Już widać postęp - rok temu te obrazy wyglądały dużo gorzej, a z każdą aktualizacją jest coraz lepiej. Jestem pewien, że za kilka lat te problemy, które teraz widzimy, będą tylko wspomnieniem.

Co do autentyczności - rozumiem, że wielu z was ceni ręczną robotę i tradycyjne metody. Tak jak kiedyś Photoshop zmienił sposób, w jaki obrabiamy zdjęcia, AI może być kolejnym narzędziem ułatwiającym realizację pomysłów.
Sprawa pracy jest bardziej złożona. Technologia zawsze zmieniała rynek - weźcie komputery czy maszyny w fabrykach. Ale zawsze pojawiały się nowe możliwości. Z AI pewnie będzie tak samo. Już teraz powstają nowe zajęcia związane z wymyślaniem poleceń dla AI czy zarządzaniem danymi. Jasne, trzeba będzie się przestawić, ale branża kreatywna zawsze sobie z tym radziła.

Na koniec chcę odnieść się do głosów mówiących, że AI to "wielkie zagrożenie" czy "koniec kreatywności". To normalne, że nowe technologie budzą strach, zwłaszcza gdy zmieniają to, co znamy. Ale zamiast się zamykać, warto spróbować zrozumieć, co można z tym zrobić. Może nie wszystko działa idealnie od razu, ale warto się tym zainteresować i znaleźć swoje miejsce w nowej sytuacji. Historia pokazuje, że najlepiej wychodzili na tym ci, którzy zamiast walczyć z nowościami, potrafili je wykorzystać do robienia fajnych rzeczy.

Pozdrawiam

fafniak
17-11-2024, 14:35
Cóż, jeżeli uważasz wtórność i składanie z różnych puzzli nowych obrazków za rozwój...

bogdi64
17-11-2024, 16:04
Niektórzy robią z tego sztukę https://www.facebook.com/tatianajachyrafotograf/?locale=pl_PL

nimnull
17-11-2024, 16:26
Każdy ma swoje zdanie i nie mam zamiaru nikogo do mojego podejścia przekonywać.

cdc
01-02-2025, 11:20
Słyszeliście co się ostatnio wyrabia w AI?

DeepSeek stworzył model językowy [ jak twierdzi za 6 milionów dolarów ]
po którego wypuszczeniu akcje Nvidia straciły w kilka godzin blisko 600 mld dol.

...A nowy amerykański rząd wcześniej zapowiedział program Stargate wpompowania największym amerykańskim graczom 100 mld na rozwój technologii sztucznej inteligencji [w perspektywie nawet 500 mld $].

Czy zadziała gospodarka planowa (centralnie sterowana) po amerykańsku?
[po rusku nie działała]

cz4rnuch
01-02-2025, 11:31
...DeepSeek stworzył model językowy [ jak twierdzi za 6 milionów dolarów]
Uuu, drogo. Przebijamy...

https://www.notebookcheck.pl/Klon-DeepSeek-AI-o-nazwie-TinyZero-zostal-opracowany-za-jedyne-30-dolarow.955373.0.html

...i czekamy na pierwszy model językowy za złamanego grosza.

Jurek Ż
01-02-2025, 11:35
Słyszeliście co się ostatnio wyrabia w AI?

DeepSeek stworzył model językowy [ jak twierdzi za 6 milionów dolarów ]
po którego wypuszczeniu akcje Nvidia straciły w kilka godzin blisko 600 mld dol.

...A nowy amerykański rząd wcześniej zapowiedział program Stargate wpompowania największym amerykańskim graczom 100 mld na rozwój technologii sztucznej inteligencji [w perspektywie nawet 500 mld $].

Czy zadziała gospodarka planowa (centralnie sterowana) po amerykańsku?
[po rusku nie działała]

Widzę, że czas wyjechać poza Białystok:D. Wyłączyć TVN. Porozmawiać z obywatelami USA.

cdc
01-02-2025, 11:40
Raczej pokazuje że te wyceny firm zajmujących się AI na zachodzie to wielka bańka spekulacyjna

a największa zachodnia gospodarka to jedna wielka spekulacja na której miliarderzy powiększają swoje majątki
-przypominam od czego zaczął się kryzys 2008 roku.

spiritus
20-02-2025, 18:30
Konkurs na miarę naszych forumowej fotografii miesiąca, no ale...
https://www.szerokikadr.pl/konkurs/czarno-bialy-portret

Miejsce drugie ewidentne AI

OjTam
20-02-2025, 18:33
Nawet jeśli nie w 100%, to mocno poprawione przez AI. W komentarzach niezła burza.
Ale jaja, taka wtopa...

MstrG
20-02-2025, 19:11
Konkurs na miarę naszych forumowej fotografii miesiąca, no ale...
https://www.szerokikadr.pl/konkurs/czarno-bialy-portret

Miejsce drugie ewidentne AI

Jest tam kilka błędów wskazujących, że to AI. Ciekawe co pokazuje EXIF zdjęcia ;)

TOP67
20-02-2025, 19:23
już na pierwszy rzut oka, nie zgadzają się światła. Słońce musiało by być kilka metrów za oknem i mieć wielkość kilku cm, żeby promienie się rozbiegały. Nawet gdyby to byla super mocna żarówka, to dlaczego poniżej blatu się zbiegają? Cienie nĻóg na plamie przed stolikiem to jakaś katastrofa. Lewy za szeroki, środkowy za wąski, a prawy od niewidzialnej nogi?

cz4rnuch
20-02-2025, 19:32
...Miejsce drugie ewidentne AIA co za tym idzie AI przegrała z człowiekiem z miejsca pierwszego. I tym optymistycznym akcentem...kończymy. Z drugiej strony wynik meczu bokserskiego w Chinach po stronie robota. Czyli remis.

<| MICHAŁ |>
27-02-2025, 09:14
ostatni zrobiłem takie ćwiczenie - wrzuciłem na fb 4 zdjęcia generowane przez AI. Spośród moich znajomych, a są tam również osoby fotografujące, tylko jedna nie była pewna czy to przypadkiem nie AI - dla reszty były to zdjęcia zrobione w ciekawej miejscówce, o którą byłem pytany - gdzie fotografowałem.
Sam nie zawsze wiem czy patrzę na foto czy AI - ciężkie czasy nadeszły....

86363863648636586366

cz4rnuch
27-02-2025, 10:08
Ja też wczoraj zrobiłem a dziś jeszcze powtórzyłem sobie pewien eksperyment. Poprosiłem AI o wygenerowanie w sumie prostej grafiki i oto co dostałem w odpowiedzi. Proszę wybaczyć formę komiksową.

1.https://i.imgur.com/rAjEMVw.jpg 2.https://i.imgur.com/BW25m9c.jpg

3.https://i.imgur.com/qwAroUV.jpg4.https://i.imgur.com/K3qh5ac.jpg

Można się zachwycać AI, i słusznie, ale dla mnie takie ćwiczonka to dowód na prawdziwość starego powiedzenia "jesteś tym co jesz". AI jest karmione wiedzą z internetu, której to wiedzy najwyraźniej nie potrafi jeszcze wartościować. Lub ilość przedkłada nad jakość. Przez te braki w krytycznym "myśleniu" dla niego każde dane są równo wartościowe więc skoro na 99% procent zdjęć w necie długopis jest trzymany w prawej ręce to widocznie tak ma być. Zabawne jest to, że Open AI wie o tego typu błędach a i tak nie potrafi za bardzo nakłonić swojego dziecka by wsadził ten cholerny długopis do lewej ręki. Tzn. ponoć się da, ale to już trzeba do tego umysłu Machiavelli'ego :) Podobne doświadczenie można przeprowadzić choćby ze wskazówkami zegarka. I tylko taka jedna myśl mnie trapi, że skoro w necie jest tyle głupot to jakie IQ będzie miało AI gdy już skończą się wszystkie zasoby? Internet to nie wszechświat, ma przecież swoje granice. Na nauka to lubię jest fajny wywiad na ten temat z prof. Piotrem Durką.

MstrG
27-02-2025, 10:29
A nie jest to kwestia tego, że na obrazku ręka po lewej stronie trzyma długopis i tego się on trzyma?

- - - - kolejny post - - - - - -

Sprawdziłem, faktycznie nie jest łatwo z lewą ręką.

86367

cz4rnuch
27-02-2025, 11:01
No ludzie kombinują dociskając AI na raty, robiąc np. przybliżenia albo prosząc by AI przeniosło długopis np. do ręki na której jest zegarek (o ile jest on na lewej). Czasami się udaje :) Wpływ ma też sam użyte narzędzie, GPT, Gemini itd. mogą mieć różne ograniczenia. Ale to o co mi chodziło to, że to narzędzie z równą ochotą przyjmuje każde dane. Inny przykład, też da się obejść, to ten z zegarkiem. Niemal zawsze gdy jakaś firma umieszcza zdjęcia produktowe zegarków tarczowych to wskazówki ustawione są na godzinę 10:10. Bo tak ponoć prezentują się najpiękniej. AI tak długo się tym karmiła, że stosunkowo trudno ją nakłonić by ruszyła te wskazówki nawet gdy określisz inną konkretną godzinę. To też można hackować, bo najwidoczniej na niektórych zdjęciach wskazówki pojawiają się w innych kombinacjach dostatecznie często. Gdy chce się uzyskać godzinę 12:10 można poprosić AI o wygenerowanie obrazka z godziną 12:05 lub 6, nie moja recepta, ale działa(ło). To są ograniczenia, które pokazują, to nie moje zdanie, że tu nie ma żadnej inteligencji. Po prostu, jak to nazwał Durka w wywiadzie o którym wspomniałem, to wielki kalkulator. Jest tu oczywiście wielkie uproszczenie, ale nie chcę się zakładać czy za kilka lat bańka nie pęknie. Z wielkim hukiem. Nie twierdzę, że tak będzie, po prostu mam wątpliwości widząc pralki AI, że to może być po prostu sięganie po nasze portfele.

MstrG
27-02-2025, 11:25
mam wątpliwości widząc pralki AI, że to może być po prostu sięganie po nasze portfele.

Chyba spora część inwestorów zaczęła mieć wątpliwości jak wyszedł DeepSeek. Choć do końca nie wiemy (i pewnie nigdy się nie dowiemy) na ile to jest gra polityczna Chin, a na ile faktycznie samodzielny projekt, który jak się okazało miał w kodzie "inspiracje" OpenAI.
Swego czasu taki mem mi się spodobał:
86368

Głupie to AI, nie wie która to lewa ręka, a ja wiem ;)
86369

Kiedyś była głośna sprawa Elizabeth Holmes, chyba Sam Altman jednak nie podzieli jej losu. Tak mi się wydaje.

paparapa
27-02-2025, 12:27
No ludzie kombinują dociskając AI na raty, robiąc np. przybliżenia albo prosząc by AI przeniosło długopis np. do ręki na której jest zegarek (o ile jest on na lewej). Czasami się udaje :) Wpływ ma też sam użyte narzędzie, GPT, Gemini itd. mogą mieć różne ograniczenia. Ale to o co mi chodziło to, że to narzędzie z równą ochotą przyjmuje każde dane. Inny przykład, też da się obejść, to ten z zegarkiem. Niemal zawsze gdy jakaś firma umieszcza zdjęcia produktowe zegarków tarczowych to wskazówki ustawione są na godzinę 10:10. Bo tak ponoć prezentują się najpiękniej. AI tak długo się tym karmiła, że stosunkowo trudno ją nakłonić by ruszyła te wskazówki nawet gdy określisz inną konkretną godzinę. To też można hackować, bo najwidoczniej na niektórych zdjęciach wskazówki pojawiają się w innych kombinacjach dostatecznie często. Gdy chce się uzyskać godzinę 12:10 można poprosić AI o wygenerowanie obrazka z godziną 12:05 lub 6, nie moja recepta, ale działa(ło). To są ograniczenia, które pokazują, to nie moje zdanie, że tu nie ma żadnej inteligencji. Po prostu, jak to nazwał Durka w wywiadzie o którym wspomniałem, to wielki kalkulator. Jest tu oczywiście wielkie uproszczenie, ale nie chcę się zakładać czy za kilka lat bańka nie pęknie. Z wielkim hukiem. Nie twierdzę, że tak będzie, po prostu mam wątpliwości widząc pralki AI, że to może być po prostu sięganie po nasze portfele.

Aby obrazy były coraz lepsze i poprawne algorytm musi analizować coraz więcej danych. Jest wielce prawdopodobne że ten "kalkulator" w pewnym momencie zawali się pod ogromem danych potrzebnych do tworzenia realnych obrazów.
Na obrazku powyżej lewa dłoń wygląda dziwnie. Linie papilarne czy coś podobnego do nich pojawiają się tam gdzie ich być nie powinno. :)
I ten dziwny nieznany mi alfabet...

gugulam
27-02-2025, 13:07
Juz teraz jest duzo danych, nie ma powodu, by cokolwiek sie zawalilo. Po prostu po pierwszych zachwytach (ze "udalo sie wygenerowa reke", "udao sie zmienic kolor papieru") bawimy sie dalej.
Jak w kazdym projekcie IT, 80% funkcjonalnosci kosztuje 20% czasu - to juz mamy za soba.
Mnie bardziej zastanawia jak ogarna zjadanie wlasnego ogona. Bo z czasem bedziemy coraz bardziej leniwi.86371

cz4rnuch
27-02-2025, 13:13
Chyba spora część inwestorów zaczęła mieć wątpliwości jak wyszedł DeepSeek. Choć do końca nie wiemy (i pewnie nigdy się nie dowiemy) na ile to jest gra polityczna Chin, a na ile faktycznie samodzielny projekt, który jak się okazało miał w kodzie "inspiracje" OpenAI...Złodziej złapał złodzieja. Te grafiki, które tu wrzucamy są inspirowane prawdziwą, bardziej lub mniej twórczą twórczością człowieka. Już chyba wszystkie poważne modele językowe zostały złapane na tym, że szkolą swoje AI wykradzioną własnością intelektualną do której nie miały prawa. Ostatnio do tego "zaszczytnego" grona dołączyła Meta, której wytoczono proces zbiorowy o szkolenie swojego dziecka pirackimi treściami. Do ogłoszenia wyroku oczywiście długa droga. Dziwne, że ludzie słysząc takie rzeczy myślą łorewa. No to dzięki temu mamy spotifaje, które rozdają artystom okruszki i przy okazji w playlisty wplatają generatywną plumkaninę szkoloną na ich twórczości. Zachłanność tych firm nie zna granic. Jestem ciekaw jak się to rozwinie, bo AI miała diagnozować raka, wymyślać nowe leki, projektować miasta a na razie mamy krewetkowego Jezusa i filmiki jak ten o zmianie Strefy Gazy w Riwerę Palestyńską.

gugulam
27-02-2025, 16:12
Jestem ciekaw jak się to rozwinie, bo AI miała diagnozować raka, wymyślać nowe leki, projektować miasta a na razie mamy krewetkowego Jezusa i filmiki jak ten o zmianie Strefy Gazy w Riwerę Palestyńską.

A nie przerabialiśmy juz tego przy okazji szeroko rozumianego internetu? To przecież miała byc skarbnica wiedzy, możliwość nieograniczonego dostępu do edukacji i stworzenie nowego obywatela.
A są filmiki o kotkach, patostreaming, emotikony, bo slowa są zbyt długie oraz degradację tradycyjnych mediów, które kiedyś chociaż korektorów zatrudniały.

Każdy z tego wybierze, co chce. Statystyczna większość prostą rozrywkę.

MstrG
27-02-2025, 16:41
Złodziej złapał złodzieja. Te grafiki, które tu wrzucamy są inspirowane prawdziwą, bardziej lub mniej twórczą twórczością człowieka.

Trudno się z tym nie zgodzić.
To chyba było jednak wyjście dające największą bazę do nauki. Nie oceniam moralności.

Jestem ciekaw jak się to rozwinie, bo AI miała diagnozować raka, wymyślać nowe leki, projektować miasta a na razie mamy krewetkowego Jezusa i filmiki jak ten o zmianie Strefy Gazy w Riwerę Palestyńską.

Oprócz wymyślnych obrazków i filmików jednak coś tam jest. Choćby we wspomnianej medycynie: Radiato.ai (diagnostyka guzów nerek), RSQ AI (diagnostyka RTG, tomografii i rezonansu magnetycznego), iSIL-FFR (diagnostyka choroby wieńcowej serca), CancerCenter.ai (skanowanie preparatów laboratoryjnych). Pewnie jest tego więcej, ale zupełnie nie jestem na bieżąco. Myślę, że w różnych dziedzinach jest podobnie, tylko akurat my z tego nie korzystamy.

cz4rnuch
27-02-2025, 17:43
...Oprócz wymyślnych obrazków i filmików jednak coś tam jest...Pytanie tylko co? Pierwszy przykład z brzegu, bliski memu sercu, bo to akurat moja alma mater. Radiato.ai już nie istnieje, zamiast tego powołano thelion.ai W necie próżno szukać (ok, spędziłem na tym szukaniu tylko kilka minut, ale zapytałem też gpt) jakichkolwiek informacji odnośnie tego, że wyszło to poza fazę testów. Na fejsie tylko jakieś spotkania i konferencje na których gwarzą o przyszłości AI. To są obietnice. A czemu AI? Przecież jest różnica między AI a "zwykłym" uczeniem maszynowym. I z tego co wyczytałem o radiato to bardziej chodzi o to drugie co samo w sobie nie stanowi jeszcze żadnej sztucznej iteligencji. Nawet w definicji zapodanej przez microsoft. Ale AI się sprzedaje. Moja kobiałka przez kilka lat zajmowała się na GUMedzie finansowaniem różnych projektów z dziedziny med. Współpracowali również z Politechniką Gdańską. Większość z tych projektów służy jedynie temu by wyciągnąć granty na ich finansowanie i pokręcić się przy nich przy okazji budując kontakty i swoje kariery. Zdecydowana większość z tych przełomowych technologii po kilku latach pada i zabierają się za następne. I jak sobie czytam, że już dziś ocenia się, że 80-90% projektów AI pada a teraz to już wszyscy się za to biorą to jednak na razie pozostanę sceptyczny. Choć wiem, że w niektórych dziedzinach może to być przydatne. Przy okazji, na co zwrócił uwagę gugulam, są też już pierwsze badania sugerujące, że wspomaganie się AI w pracy może nas ogłupiać. Artykuły o tym są dosłownie sprzed kilku dni. Wrzucamy coś do gpt i otrzymujemy wynik. Żadnej kreatywności, krytycznego myślenia. Sam od kiedy korzystam z AI to zauważyłem, że moje szare komórki, te które mi zostały, uaktywniam jedynie do weryfikacji tego co mi AI wypluje. I to nie zawsze.

https://advait.org/files/lee_2025_ai_critical_thinking_survey.pdf

https://www.mdpi.com/2075-4698/15/1/6

MstrG
27-02-2025, 18:59
Większość z tych projektów służy jedynie temu by wyciągnąć granty na ich finansowanie i pokręcić się przy nich przy okazji budując kontakty i swoje kariery. Zdecydowana większość z tych przełomowych technologii po kilku latach pada i zabierają się za następne. I jak sobie czytam, że już dziś ocenia się, że 80-90% projektów AI pada a teraz to już wszyscy się za to biorą to jednak na razie pozostanę sceptyczny. Choć wiem, że w niektórych dziedzinach może to być przydatne.

Zgadzam się. To smutna rzeczywistość. Ja tu też nie sugeruję, że te osoby robią to z premedytacją, może czasem mimo szczerych chęci nie da się przebić do użytku ogólnego z różnych przyczyn (choćby koszty wdrożenia i przyuczenia).
Ciekawe jak jest na innych rynkach. Kiedyś słyszałem o IBM Watson Health. Wpisałem w googla i się zaczyna: "In 2022, IBM sold off parts of its Watson Health division to Francisco Partners, a private equity firm", "Merative L.P., dawniej IBM Watson Health" ;) Pamięć podpowiada jeszcze coś takiego jak Tampus. Już nie sprawdzam.

Przy okazji, na co zwrócił uwagę gugulam, są też już pierwsze badania sugerujące, że wspomaganie się AI w pracy może nas ogłupiać. Artykuły o tym są dosłownie sprzed kilku dni. Wrzucamy coś do gpt i otrzymujemy wynik. Żadnej kreatywności, krytycznego myślenia. Sam od kiedy korzystam z AI to zauważyłem, że moje szare komórki, te które mi zostały, uaktywniam jedynie do weryfikacji tego co mi AI wypluje. I to nie zawsze.

Widać, że tych badań nie opracowało AI ;)
Jeśli powstanie niedługo humanoidalny robot pomagający w domu, który będzie się ładować całą noc, to oznacza, że w tym czasie musi odpoczywać też sterujący nim Hindus. Na wzór bezobsługowych sklepów AI Amazona.

cz4rnuch
27-02-2025, 21:20
Przy okazji nakłaniania AI do wsadzenia pena w lewą łapę chyba zauważyłem kolejnego buga. Zdaje się, że AI ma też niewielki problem z umieszczeniem zegarka na prawym nadgarstku. Pewnie z tego samego powodu.

https://i.imgur.com/9uJ1li9.jpg

Dobra, muszę zakończyć ten temat. Straciłem na te bzdury pół dnia :)

OjTam
27-02-2025, 21:23
E, tam... Może to jakiś byznesmen. :mrgreen:
Jeden zegarek na jedną strefę czasową, drugi na drugą. ;)

PS. Co do AI. Poprzednia wersja ChatGPT podjęła częściowo udaną próbę samoreplikacji... Jeszcze trochę i Terminatory zaczną łazić po ulicach. :lol:

cz4rnuch
27-02-2025, 21:49
E, tam... Może to jakiś byznesmen. :mrgreen:
Jeden zegarek na jedną strefę czasową, drugi na drugą. ;)

To akurat po części moja zasługa. Musiałem mu zająć drugi nadgarstek żeby go do czegoś nakłonić. Myślałem, że nie będzie miał wyjścia, i go do czegoś przymuszę, ale się nie dawał, bo jak AI nie wie co zrobić to wtedy, bywa, że robi coś szalonego.

Co do AI. Poprzednia wersja ChatGPT podjęła częściowo udaną próbę samoreplikacji... Jeszcze trochę i Terminatory zaczną łazić po ulicach. :lol:

Oszukiwać też już umio.

https://ithardware.pl/aktualnosci/ai_oszukuje_badania-39169.html

MstrG
27-02-2025, 22:12
Może nie zrobili takich ograniczeń i AI nie wiedziało, że nie można oszukiwać? Cel to wygrać.
Oglądałem kiedyś jak jakiś chłopczyk chciał nauczyć program wygrywać w Hill Climb Racing. Tam też wyszły fajne wyniki.

https://www.youtube.com/watch?v=_yVaikD7L8o&ab_channel=mnm

Był jeszcze jeden fajny eksperyment:

https://www.youtube.com/watch?v=vz6ANX7oChg&ab_channel=mnm

OjTam
27-02-2025, 22:14
Hm, a samoreplikacja w celu uchronienia się przed wyłączeniem (nie dopisałem, widzę) to nie oszustwo?

krzysztofz24
28-02-2025, 00:33
(...)
Można się zachwycać AI, i słusznie, ale dla mnie takie ćwiczonka to dowód na prawdziwość starego powiedzenia "jesteś tym co jesz". AI jest karmione wiedzą z internetu, której to wiedzy najwyraźniej nie potrafi jeszcze wartościować. Lub ilość przedkłada nad jakość. Przez te braki w krytycznym "myśleniu" dla niego każde dane są równo wartościowe więc skoro na 99% procent zdjęć w necie długopis jest trzymany w prawej ręce to widocznie tak ma być. Zabawne jest to, że Open AI wie o tego typu błędach a i tak nie potrafi za bardzo nakłonić swojego dziecka by wsadził ten cholerny długopis do lewej ręki(...).

Oj tam lewa czy praa reka, who cares;-)
Z innymi szczegolami anatomi Ai radzi sobie bardzo dobrze;-)

https://youtu.be/0stvcP3lfRw

Osobiscie uwazam, ze AI nie przejmei kontroli nad swiatem, tylko po prostu wyd..ma ludzkosc, biorac pod uwage czym jest karmiona:-)

fafniak
28-02-2025, 09:26
Widziałem bardzo ciekawa rozmowę o AI
Z profesorem który chyba dostał nagrodę z tej dziedziny.

o ttutaj dwie takie

https://youtu.be/0GwVqOBErDg?si=O0fow8n8W-ZlkhaZ

https://youtu.be/w-TtKPRuXL8?si=u4gDAAHdVHhIQNey

clico_fantastico
28-02-2025, 11:04
Wszystkie te utyskiwania i śmieszki że AI myli strony, generuje nienaturalne palce itp. przypominają mi jako żywo klimat dyskusji o fotografii cyfrowej, które czytałem w latach mniej więcej 2003-2004 na popularnych wówczas grupach usenetowych pl.rec.foto i pl.rec.foto.cyfrowa. Że owszem "syfra", jak to wtedy mówiono, może i szybka i wygodna, ale zdjęcia z aparatów cyfrowych nigdy (z naciskiem na NIGDY) nie dorównają jakością dobremu skanowi z Velvii, czy tam innego topowego wówczas filmu. No i mamy rok 2025, trochę się przez te lata zmieniło, nieprawdaż :-D?
Tak że widzimy się w tym wątku w 2045, róbcie screeny :mrgreen:.

cz4rnuch
28-02-2025, 13:04
...że widzimy się w tym wątku w 2045, róbcie screeny :mrgreen:.
A więc zakładasz, że to forum będzie istniało w 2045? Duch w narodzie nie ginie jak widać. Do zobaczenia w 2045, ale nie wiem czy akurat tutaj, może prędzej na WeChacie? I żeby nie było. Tu zupełnie nie chodzi o to, że AI myli strony. Nie myli, pomijając zegarek czy długopis radzi sobie całkiem dobrze. Ale nawet gdy już wypomnisz AI błąd i go wskażesz to i tak nie potrafi go naprawić, nawet jeśli ci napisze, że właśnie to zrobiła. To pokazuje, że my tu nie mówimy o inteligencji tylko o bardzo wyrafinowanych algorytmach, które jednak mają swoje ograniczenia. Działają bardzo sprawnie i się z nami komunikują, ale to, że gpt mówi do ciebie slangiem, czasem zażartuje to nie znaczy, że myśli. Nie do końca znany jest nawet sam mechanizm działania. Stąd pewnie nieporozumienia i pisanie o głupocie AI. Głupota to przymiot ludzki, AI w tej chwili nie myśli więc nie jest ani głupia ani mądra. To ci którzy sprzedają produkty AI celowo je antropomorfizują (o ile istnieje takie słowo).

clico_fantastico
28-02-2025, 13:46
Ale nawet gdy już wypomnisz AI błąd i go wskażesz to i tak nie potrafi go naprawić, nawet jeśli ci napisze, że właśnie to zrobiła. To pokazuje, że my tu nie mówimy o inteligencji tylko o bardzo wyrafinowanych algorytmach, które jednak mają swoje ograniczenia.

Porównałem do tego co pisano o aparatach cyfrowych 20-25 lat temu, bo wtedy to była nowa technologia, masowo dostępna od zaledwie paru lat i tak samo jest obecnie z modelami AI. Jesteśmy na samym początku drogi i "choroby wieku dziecięcego" są czymś normalnym. Za 20 lat (a może szybciej) te wszystkie niedoskonałości zostaną wyeliminowane.

cz4rnuch
28-02-2025, 13:52
Piszemy o czymś innym. Ja nie twierdzę, że tych błędów się nie da naprawić. Jeszcze kilka miesięcy temu AI rysowała jakieś kikuty z koszmarów sennych zamiast dłoni a teraz piękne rąsie na zawołanie. Ja pisze o tym by AI nie traktować jako inteligencję, przynajmniej w tym ogólnym naszym rozumieniu, tylko bardziej jako znak towarowy, którym podpierają się wszyscy sprzedawcy. Wczoraj mi mignęła w TV reklama inteligentnego depilatora pod pachy i okolice bikini od firmy Brown chyba. To co jeszcze stosunkowo niedawno było tylko jakimś fragmentem kodu dziś dzięki marketingowym magikom nabrało niemal metafizycznego wymiaru.

esperal
28-02-2025, 15:40
Wydaje mi się, że jednak nikt przy zdrowych zmysłach nie traktuje tego jako inteligencję.

nimnull
05-03-2025, 10:46
Coś z innej beczki.
Fajna opcja od T-mobile, można skorzystać do końca marca.

https://www.t-mobile.pl/blog/magentamoments-ai-perplexity-pro

Pozdrawiam

MstrG
06-03-2025, 21:08
Ostatnio modne widzę są zdjęcia, które AI zmienia w krótki filmik. Bawił się już ktoś?

Zaraz Space Babes będą influencerkami ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ykMtIKPa2Gs&ab_channel=SpaceBabes

https://www.youtube.com/watch?v=ASoJoFJrmXc&ab_channel=SpaceBabes

MstrG
18-03-2025, 09:37
wyszedł DeepSeek

Twórcy ChatGPT domagają się zakazu DeepSeek (https://ithardware.pl/aktualnosci/openai_chatgpt_deepseek-39900.html)

OjTam
18-03-2025, 12:41
Klasyk. Chińczyk wyjedzie z czymś lepszym (i tańszym) niż ludki z Zachodu? Nie kombinować, jak poprawić swój produkt, tylko zakazać chińskiego. :roll:

MstrG
18-03-2025, 12:55
Klasyk. Chińczyk wyjedzie z czymś lepszym (i tańszym) niż ludki z Zachodu? Nie kombinować, jak poprawić swój produkt, tylko zakazać chińskiego. :roll:

Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta, czyli w tym przypadku nasze europejskie AI ;) roboczo nazwę SickSeek :D Swoją drogą dobra nazwa dla jakiegoś programu medycznego AI.

MstrG
04-04-2025, 02:56
Od teraz będę uprzejmy, kto wie co nas czeka ;)
87189

RMC
09-07-2025, 11:28
Czym (darmowym) warto się pobawić teraz? Chciałbym sobie wygenerować z jeden, dwa obrazki.

MstrG
03-09-2025, 09:29
Chyba Nano Banana przenosi nas do nowego poziomu.

https://www.youtube.com/watch?v=m8Ve7hNl9P0&ab_channel=Futurepedia

pki1234
03-09-2025, 15:51
znaki czasu...

dwie obserwacje po obejrzeniu tego filmiku...

1. niedługo zrobienie ładnego i naturalnego zdjęcia aparatem fotograficznym będzie taką samą SZTUKĄ jak dzisiaj naprawa mechanicznych zegarków. Nikt nie bedzie chciał się tego uczyć bo nie będzie na to rynku. Chciałbym się mylić...
2. Nie mam pomysłu co ale coś trzeba chyba dopisać do regulaminu zabawy RAWKowej żeby ludziska jednak uczyli się patrzeć na zdjęcię i widzieć co na nim zmeinić a nie pisać prompty typu "popraw zdjęcie " :-), chociaż to drugie też na pewno będzie potrzebne.

Zbyszek
03-09-2025, 16:59
Haha, minuta 0:25 - spójrzcie na dłoń cukierkowego. :twisted:

Tam jest więcej takich "kwiatków". :p

Wind Mill
12-09-2025, 22:26
Niedawno, z okazji podwójnych urodzin w tyrlandii, stwierdziłem że zrobię kartki życzeniowe ejajami.
Traumatyczne doświadczenie, o czym może inną razą.

Ale, czasem coś pożytecznego z ejaja wyjdzie:

90330

Niestety, uciekającego w przerażeniu Billa Gates'a nie chciał dodać. "I can, but not like this"

Czym (darmowym) warto się pobawić teraz? Chciałbym sobie wygenerować z jeden, dwa obrazki.

Powyższe z Gemini AI, Google. Wykorzystany obrazek robota, reszta z promptu.

Ideogram, tylko z prompt:

90331

sokolnik
28-01-2026, 10:54
Nie chce zakłada wątku nowego... A jaki program do generowania obrazów polecacie? Mam mojego kompa to może bym się pobawił w jakieś obrazki...? :)
Ktoś jakiś używa z Was i mógłby polecić? :)
Darmowy, w miare prosty z dobrymi efektami końcowymi najlepiej :)

MstrG
28-01-2026, 11:07
Nie chce zakłada wątku nowego... A jaki program do generowania obrazów polecacie? Mam mojego kompa to może bym się pobawił w jakieś obrazki...? :)
Ktoś jakiś używa z Was i mógłby polecić? :)
Darmowy, w miare prosty z dobrymi efektami końcowymi najlepiej :)

Jak chce Ci się bawić lokalnie to chyba Stable Diffusion będzie najlepsze. Nie zgłębiałem tematu od dłuższego czasu, a to wszystko szybko się zmienia. Kiedyś jeszcze był OpenJourney, taki lokalny Midjourney, też możesz sobie zobaczyć.

sokolnik
28-01-2026, 11:18
Dzięki :)
No właśnie był taki wątek na forum kiedyś go widziałem jak nie miałem RTX 5000 [emoji854]

Muszę zagłębić temat.

A czy te programy/modele przerobią moje zdjęcie np z wakacji... Np zdjęcie na łódce zwykłej, by przerobiło mi się zdjęcie rodzinne na motorówce? Taki gupi przykład... A nie generowanie obrazów typu Alien atakujący miasto, na co mi to? :)

mathu
28-01-2026, 13:16
Stable DIffusion nie poradzi sobie z takim przerabianiem chyba że bardzo się napracujesz ręcznie za pomocą inpaintingu, ale efekty będą mierne. Do takich rzeczy musisz używać tych nowoczesnych modeli multimodalnych jak GPT-Image których nie uruchomisz lokalnie.

MstrG
28-01-2026, 13:32
A czy te programy/modele przerobią moje zdjęcie np z wakacji... Np zdjęcie na łódce zwykłej, by przerobiło mi się zdjęcie rodzinne na motorówce? Taki gupi przykład... A nie generowanie obrazów typu Alien atakujący miasto, na co mi to? :)

PS plus wypełnianie generatywne, jak Firefly nie spełni oczekiwań możesz za kredyciki skorzystać z Nano Banana od Gemini. Tylko to będzie wypełnienie, a nie stworzenie obrazu od nowa z daną osobą.

sokolnik
30-01-2026, 10:48
A Flux i Lora? :) zacząłem zagłębiać ten temat, na razie poprzez YT, ale pobrałem już 2 programy na dysk, kwestia ich instalacji i potem zabawy... Nie wiem zbytnio jak to uruchomić [emoji3] ale temat wydaje się ok... Tylko podobno lepiej by było mieć 5090 [emoji3] albo korzystać z chmury...

sokolnik
30-01-2026, 18:48
Może ktoś mógłby mi pomóc z konfiguracją /pakietem instalacyjnym? :) jak zacząć? :) na priv

sokolnik
31-01-2026, 21:22
zabawy pierwszego dnia :D

Przy użyciu ComfyUI oraz jakiś Modeli z neta + oczywiście prompt wymyślony przeze mnie...

93342

93343

93344

93345

93347

Córki się cieszą najbardziej z Psiego Patrolu :D

93346

mam tego ok 350 plików już wygenerowanych - wiadomo, bo dużo prób/błędów, sprawdzania ustawień/zmian...

sokolnik
02-02-2026, 00:45
2 gi dzień zabawy :D

93409

Widziałem :D 6 palców :D i dziwny kolczyk :D

93411

93410

93414
kotek też ma coś nie tak ze swoim toporem :D

93412

93413

93415

93416

93417

93418

RMC
02-02-2026, 09:13
Widzę, że Ci się spodobało. Tylko tworzysz te obrazki co mówiłeś, że niepotrzebne ;) Gdzie te przeróbki czegoś z życia? :)

sokolnik
02-02-2026, 10:04
Widzę, że Ci się spodobało. Tylko tworzysz te obrazki co mówiłeś, że niepotrzebne ;) Gdzie te przeróbki czegoś z życia? :)

wiesz co :D to jest zabawa :D kombinuje ze zdjęciami dzieci... przerobić coś, dodać jakieś postaci z bajki... ogólnie średnio to wychodzi :D

młodsza córka
93419

moje córki w strojach
93420

no i ja :D
93421

Najlepiej wychodzą obrazy gdzie daje się AI dużo twórczej swobody :D

93422

93423

93424

Tylko czy to aż takie ciekawe? W 2026 chyba już na nikim takie obrazki nie robią wrażenia... można się pobawić :) ale żeby poznać tajniki programów/modeli to trzeba sporo posiedzieć/pooglądać YT poradniki... próbować... a ja mając 2 dzieci to tak średnio mam czas na takie rzeczy... ale córki zadowolone - wydrukowałem im i były zaskoczone dziś rano :D

Wind Mill
02-02-2026, 17:33
Ja sobie ejajem sprokurowałem tapetę na pulpit.
Nawet podobny do Lysefjorden, tylko kotek nie siedzi na krawędzi Preikestolen jak było w prompt, a na jakimś innym wyperdku skalnym. :mrgreen:

93426

sokolnik
02-02-2026, 17:38
Dodaj jeszcze opis jak go zrobiłeś... Z jakiego narzędzia korzystałeś...
Ja robię wszystko na swoim kompie, za darmo, w sensie jakieś gotowe modele wykorzystuje ale obliczenia są na mojej karcie graficznej... [emoji14]

Wind Mill
02-02-2026, 17:49
Online, Gemini AI.

Promptu nie skopiuję, bo w tyrlandii jest ban na (nieautoryzowane) ejaje.

RMC
03-02-2026, 10:04
Pozostawiając trochę z boku całkiem abstrakcyjne zabawy jak powyżej to AI schodzi "pod strzechy" Widzę po znajomych, że niektórzy zaczynają wrzucać w FB zdjęcia (z sobą) spreparowane przez sztuczną inteligencję. A to tło zmienione ale i powoli osoba wpasowana w jakąś sytuację (siedząca w wypasionym samochodzie, jazda konna).
Jak się człowieka zna lepiej to można wyłapać, że jest to ciut sztuczne ale uczciwie powiem, że jak na potrzeby mediów społecznościowych :) źle to nie wygląda. Sporo osób może mieć problem z odróżnieniem prawdy od fałszu.

Czuję, że szybko ludzie to podłapią i zaczną używać. Biedni fotografowie proponujący jakieś sesje tematyczne będą lada moment.

sokolnik
03-02-2026, 10:37
Pozostawiając trochę z boku całkiem abstrakcyjne zabawy jak powyżej to AI schodzi "pod strzechy" Widzę po znajomych, że niektórzy zaczynają wrzucać w FB zdjęcia (z sobą) spreparowane przez sztuczną inteligencję. A to tło zmienione ale i powoli osoba wpasowana w jakąś sytuację (siedząca w wypasionym samochodzie, jazda konna).
Jak się człowieka zna lepiej to można wyłapać, że jest to ciut sztuczne ale uczciwie powiem, że jak na potrzeby mediów społecznościowych :) źle to nie wygląda. Sporo osób może mieć problem z odróżnieniem prawdy od fałszu.

Czuję, że szybko ludzie to podłapią i zaczną używać. Biedni fotografowie proponujący jakieś sesje tematyczne będą lada moment.Narzędzi jest dużo i niektóre działają lepiej a inne gorzej. Zależy też od zdjęcia źródłowego do przeróbki.
Wczoraj pobawiłem się przeróbka samego siebie na wysportowanego gościa z wyrzeźbionym ciałem oraz zmieniłem się w postać z bajki :) takie zabawy z promptami i programem i wyszło całkiem całkiem... Pewnie da się zrobić lepiej takie rzeczy ale w sumie po co? Chwilowa zajawka lub post na socjale gdzie wkręcamy znajomych :)
Nie będę wrzucać przeróbek samego siebie ale ogólnie to wyszło bardzo realistyczne i twarz bardzo bardzo przypomina wręcz ciężko odróżnić jakby zdjęcie dodać w 1024x1024 pix :)
Udało się też nieźle przerobić zdjęcie córki że wygląda jak prawdziwa a przytula pieska z ulubionej bajki.. Także tak mix na zdjęcie...no co... 4 i 6 latka pod wrażeniem już mam zamówienia na kolejne zdjęcia [emoji38]

RMC
03-02-2026, 10:42
No dokładnie, o tym mówię :) Nie trzeba się napracować a efekt jest zadowalający.

Jak podłapią to szerzej wszystkie te dziewczyny zarzucające media fotkami ze swoich sesji, się będzie działo :)

sokolnik
03-02-2026, 10:48
Akurat mi się to bardzo podoba... W sensie jako rozrywka... Chcesz sobie zrobić jakieś zdjęcie/grafikę masz pomysł, ale w PS zajmie to bardzo dużo czasu zresztą nie każdy zna się na Photoshopie w sposób zaawansowany... A takie AI zrobi to migiem za Ciebie.. Online w chmurze za darmo... Lub jak ktoś chce się pobawić na swoim kompie bardziej lokalnie/anonimowo... Ja nie korzystam z generatorów obrazów AI online to się nie znam ale pisałem z kimś na messengerze kto ogarnia właśnie takie rzeczy online i mówiła mi że te całe AI algorytmy nie chca przetwarzać zdjęć dzieci (zabezpieczenia)... A lokalnie przerabiam zdjęcia swoich dzieci z bardzo dobrymi efektami i żadne zabezpieczenia mnie nie interesują. Lokalnie to sobie mogę też "gołych bab" narobić setki jakie chce, nawet rudą Japonke z piegami he :) i serio te portrety wychodzą extra (chociaż największy problem jest z oczami... ale do ogarnięcia).

93432

93434

93433

sokolnik
08-02-2026, 21:46
To chyba mój najlepszy Batman jakiego zrobiłem dzięki AI :D (taki mi się podoba najbardziej na wzór Keatona z 98) :D

93567

cdc
22-02-2026, 18:10
Pierwszy popularny producent, który wdroży sztuczną inteligencję w aparacie, będzie tego żałował

https://petapixel-com.translate.goog/2026/02/21/the-first-mainstream-manufacturer-to-put-ai-in-a-camera-will-regret-it/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

Jacek_Z
22-02-2026, 22:38
Pierwszy popularny producent, który wdroży sztuczną inteligencję w aparacie, będzie tego żałował

To zdanie napisał ktoś o konserwatywnych poglądach. Bo prawda okaże się inna. Wygra, sprzedaż wystrzeli. Ludzie nie chcą prawdy (nie wszyscy). O czym świadczą zasięgi influencerek z ich nierealnie pięknym światem.
Myślę że "giganci" świata foto trzymają się klasycznego podejścia, co mnie dziwi. Dlaczego nie patrzą w stronę tego co umożliwiają smartfony? Wrzućcie wreszcie to w aparaty! Bo wyginiecie jak dinozaury.
Dla pożądających "klasyki". W menu mamy chyba ponad 100 rzeczy do ustawienia. Dlaczego nie ma kolejnej - włącz/wyłącz tryb AI, a w zakładce AI to jakiej ingerencji chcesz. Płytka GO (no tak, jasne stałki "zginą", a to był przychód). Charakter bokehu - gładki, bubble itd. itd itd.

zbyk
22-02-2026, 23:40
zgadzam się w 100% z Jackiem. Zastanawiałem się niejednokrotnie, co powstrzymuje producentów przed takim posunięciem. Może we flagowych aparatach by to nie licowało z powagą, ale w tych amatorskich? Takie Z30, nie wspomiając o jakichś instaxach, gdzie fotki wychodzą tak małe, że ewntualnych 6 palcow i tak nikt nie zauważy? Mógłbym zgadywać, że może po prostu licencje na modele są zbyt drogie, a wytrenowanie własnego, to potężny koszt. A może coś do rzeczy ma to, że to głównie producja z rynku japońskiego, a oni lubią kultywować tradycję? :)

brzezior
23-02-2026, 00:03
Jeśli fotografia nie będzie odzwierciedlać rzeczywistości, jej wartość będzie żadna. Oczywiście mam na myśli reportaż, fotografię rodzinną, krajobrazową. Zdjęcia reklamowe AI już pożarła.
Co innego poprawianie wad optycznych jak aberracja, czy dystorsja, a co innego domalowane obłoczki, których nie było.

zbyk
23-02-2026, 00:57
Malowanie obłoczków, to jedno, ale zmiana bokeh? Albo - czego sam bym chętnie korzystał - wyciągnie nieba, rozjaśnianie twarzy, usuwanie plamek kurzu. Możliwości jest wiele, każdy może mieć nadzieję na inny sposób i zakres ingerencji

Jacek_Z
23-02-2026, 01:15
Jeśli fotografia nie będzie odzwierciedlać rzeczywistości, jej wartość będzie żadna

Jeśli fotografia nie będzie odzwierciedlać rzeczywistości, jej wartość będzie żadna. Oczywiście mam na myśli reportaż, fotografię rodzinną, krajobrazową. Zdjęcia reklamowe AI już pożarła.

1. Musi mieć wartość? Niestety świat nie idzie w tym kierunku. Dodam, że mi sie to NIE PODOBA. Ja tylko analizuję, łączę kropki, widzę co będzie dalej. Będzie źle.
2. zauważyłeś, że są różne rodzaje w fotografii (reportaż ale i reklama). Nie ma nakazu stosowania AI, kłamania na zdjęciach. Ci co chcą to i tak to zrobią, bo mogą.
3. AI pożarła reklamę. No właśnie. Nie wsadzą tego w aparaty to będzie to robione poza aparatami.
Jaka to różnica czy AI ci zaingeruje w komputerze czy w aparacie? Odróżnisz wyniki w tych przypadkach??? Nie.
Fakt, że wykorzystanie AI będzie wymagało komunikacji z serwerami. Czyli w aparacie karta SIM, net. To problem? Nie, tylko trzeba chcieć. Na razie nie chcą. AI na zdjęciach i tak nie zatrzymają, a tracą rynek na rzecz smartfonów oraz to że utrudniają tym co muszą zgrać do kompa by wykorzystać AI.
Przypomina to nieco sytuacje z Canonem i Nikonem - myśleli, że utrzymają sprzedaż, ignorując przez lata bezlustra Sony. Pierwszy kto potraktuje to serio wygra rynek.
Gorszy pieniądz wypiera lepszy. Niestety. Konserwatyści mogą być przekonani, że liczy sie tradycja (Japonia). Tylko co z postępem? Nawet takim, który .... niszczy.
By było dziwniej. Jestem przeciwnikiem AI, ale zarazem dziwi mnie, że producenci sprzetu foto to na razie olewają. Niestety. Długofalowo AI przysłuży się nauce - to plus, ale odbierze większości ludzkości umiejętności samodzielnego myślenia. Nie mówię o tym co za rok, ale to po prostu będzie postępowało. Może chcą by ludzie byli głupsi? Łatwiej takimi manipulować. Cd.? tak się rodzą tyranie, wojny itd. W sumie mogę powiedzieć, że na szczęście niedługo emerytura i nie dożyję najgorszego.
Posłuchajcie sobie co mówią o przyszłości np. prof. Dragan czy niektórzy nobliści. Każdy widzi kilka ścieżek dokąd to zaprowadzi. Każda ze ścieżek jest finalnie negatywna. Ale będziemy w to szli. Bo wygra interes korporacji myślących w kategorii zysku a nie interesu społecznego. Mają to gdzieś. Bo to odległa perspektywa. Bo jak nie my to zrobimy to zrobią to inni. Lepiej byśmy to my zarobili, czyż nie?
Mnie interesują ludzie, nie zysk korporacji. Ale nie ja rządzę. Ani ty. Korpo określane chyba jako Big Techy mają więcej do gadania. Co promuje FB czy X? Rzeczowe wpisy? Tego sie nie klika.

cdc
23-02-2026, 02:55
Przypomina to nieco sytuacje z Canonem i Nikonem - myśleli, że utrzymają sprzedaż, ignorując przez lata bezlustra Sony.
/.../
Pierwszy kto potraktuje to serio wygra rynek.
Jestem przeciwnikiem AI, ale zarazem dziwi mnie, że producenci sprzetu foto to na razie olewają.
/.../
Ale będziemy w to szli. Bo wygra interes korporacji myślących w kategorii zysku

N i C nie niszczyli rynku na którym zarabiali i byli liderami.
/.../
Bo nie chcą ubić rynku na którym zarabiają.
/.../

Na AI nie wygrają producenci aparatów i obiektywów.

To upowszechnienie obrazów generowanych przez AI sprawi że aparaty i obiektywy staną się zbędne.

Po co mają przykładać rękę do swojej śmierci?

Jurek Ż
23-02-2026, 09:07
1. Musi mieć wartość? Niestety świat nie idzie w tym kierunku. Dodam, że mi sie to NIE PODOBA. Ja tylko analizuję, łączę kropki, widzę co będzie dalej. Będzie źle.
2. zauważyłeś, że są różne rodzaje w fotografii (reportaż ale i reklama). Nie ma nakazu stosowania AI, kłamania na zdjęciach. Ci co chcą to i tak to zrobią, bo mogą.
3. AI pożarła reklamę. No właśnie. Nie wsadzą tego w aparaty to będzie to robione poza aparatami.
Jaka to różnica czy AI ci zaingeruje w komputerze czy w aparacie? Odróżnisz wyniki w tych przypadkach??? Nie.
Fakt, że wykorzystanie AI będzie wymagało komunikacji z serwerami. Czyli w aparacie karta SIM, net. To problem? Nie, tylko trzeba chcieć. Na razie nie chcą. AI na zdjęciach i tak nie zatrzymają, a tracą rynek na rzecz smartfonów oraz to że utrudniają tym co muszą zgrać do kompa by wykorzystać AI.
Przypomina to nieco sytuacje z Canonem i Nikonem - myśleli, że utrzymają sprzedaż, ignorując przez lata bezlustra Sony. Pierwszy kto potraktuje to serio wygra rynek.
Gorszy pieniądz wypiera lepszy. Niestety. Konserwatyści mogą być przekonani, że liczy sie tradycja (Japonia). Tylko co z postępem? Nawet takim, który .... niszczy.
By było dziwniej. Jestem przeciwnikiem AI, ale zarazem dziwi mnie, że producenci sprzetu foto to na razie olewają. Niestety. Długofalowo AI przysłuży się nauce - to plus, ale odbierze większości ludzkości umiejętności samodzielnego myślenia. Nie mówię o tym co za rok, ale to po prostu będzie postępowało. Może chcą by ludzie byli głupsi? Łatwiej takimi manipulować. Cd.? tak się rodzą tyranie, wojny itd. W sumie mogę powiedzieć, że na szczęście niedługo emerytura i nie dożyję najgorszego.
Posłuchajcie sobie co mówią o przyszłości np. prof. Dragan czy niektórzy nobliści. Każdy widzi kilka ścieżek dokąd to zaprowadzi. Każda ze ścieżek jest finalnie negatywna. Ale będziemy w to szli. Bo wygra interes korporacji myślących w kategorii zysku a nie interesu społecznego. Mają to gdzieś. Bo to odległa perspektywa. Bo jak nie my to zrobimy to zrobią to inni. Lepiej byśmy to my zarobili, czyż nie?
Mnie interesują ludzie, nie zysk korporacji. Ale nie ja rządzę. Ani ty. Korpo określane chyba jako Big Techy mają więcej do gadania. Co promuje FB czy X? Rzeczowe wpisy? Tego sie nie klika.
W życiu masz dwa wyjścia. Albo walczysz o swoje, albo patrzysz jak, przestaje być Twoje. :grin: Być może na pewne sprawy nie masz wpływu, ale Twoja reakcja jest Twoją decyzją.

MstrG
10-03-2026, 09:06
AI cichutko, niezauważenie wchodzi tam, gdzie byśmy nie chcieli:
https://petapixel.com/2026/01/23/the-white-house-publishes-manipulated-photo-of-protester-being-arrested/
https://petapixel.com/2026/01/30/this-ai-enhanced-photo-of-alex-pretti-was-aired-by-major-news-outlets/

cdc
10-03-2026, 09:41
58% fotografów straciło pracę na rzecz generatywnej sztucznej inteligencji: badanie https://petapixel.com/2026/01/30/58-of-photographers-have-lost-work-to-generative-ai-survey/

Zdjęcia AI powodują spustoszenie na rynku pracy w Korei Południowej https://petapixel.com/2026/03/09/ai-photos-are-causing-havoc-in-south-koreas-job-market/

Funkcja sesji zdjęciowej Google Pomelli jest tutaj, aby wbić paznokcie w trumnę fotografii https://petapixel.com/2026/02/20/googles-pomelli-photoshoot-feature-is-here-to-hammer-nails-into-the-coffin-of-photography/

Zdjęcia ślubne wygenerowane przez AI https://petapixel.com/2025/09/18/is-ai-coming-for-wedding-photography-google-gemini-trend-sparks-diy-pre-wedding-shoots/

-Jak AI pozbawi pracy wielu fotografów profesjonalistów, to entuzjaści fotografii -czyli ci co nie muszą kupować sprzętu, ale chcą
będą musieli płacić za niego więcej [kurczący się rynek].

cdc
12-03-2026, 16:00
Kiedy dowiedziałem się, że Adobe wprowadziło całą naszą bibliotekę do swojego rurociągu szkoleniowego AI, nie pytając, bez oddzielnej licencji, bez żadnej rekompensaty - było to druzgocące - mówi Carter. Nie wykorzystali tylko kilku obrazów. Przejęli nasze treści i wykorzystali je do stworzenia produktów, które teraz bezpośrednio z nami konkurują. Sztuczna inteligencja Adobe potrafi teraz generować tak samo różnorodne obrazy, na które poświęciliśmy lata i znaczne zasoby. Wykorzystali naszą przewagę konkurencyjną i przekształcili ją w swoją właściwość.

https://petapixel.com/2026/03/11/he-tried-to-stop-adobe-from-training-its-ai-on-his-photo-library-he-lost/

sokolnik
22-03-2026, 21:32
no i sobie zepsułem Comfyui - nie uruchamia się bo:
RuntimeError: No CUDA GPUs are available

reinstale sterowników, comfyui, aktualizacji Pytona nie pomaga :D

lekko utknąłem - ktoś pomoże? miał ktoś taki problemik :D

Wind Mill
22-03-2026, 22:35
Jak nazwa plików i znak wodny wskazują, GeminiAI ("myślący").
Nadal za mało, uszy nie rzucają cienia. :mrgreen:
Nie propmtowałem o poprawkę, bo takowa często degraduje jakość.

94527

94528

No i pół uśmiechu temu misu zostało (foto wsadowe poniżej), można uznać za bliznę. ;)

94529

sokolnik
23-03-2026, 19:18
Naprawiłem :)

Proste to było jednak... A ja reinstalki robię programu, dodatków, sterowników... Ehh :)
Człowiek się ciągle uczty... Ja się cały czas uczę ;)

paparapa
23-03-2026, 20:29
Jak nazwa plików i znak wodny wskazują, GeminiAI ("myślący").
Nadal za mało, uszy nie rzucają cienia. :mrgreen:
Nie propmtowałem o poprawkę, bo takowa często degraduje jakość.

No i pół uśmiechu temu misu zostało (foto wsadowe poniżej), można uznać za bliznę. ;)

"Tak sobie" to wygląda. To znaczy to co wygenerował soft.
Do dużej ilości rzeczy można się przyczepić.
Nie widzę od jakiegoś czasu poprawy w działaniu tych algorytmów.
To samo w "generatywnym" w LrC. Twarz w miarę zrekonstruuje, sylwetkę też. Ale cienie , dłonie czy kończyny niestety często wyglądają jak po łamaniu kołem. :)

esperal
30-03-2026, 19:18
Czy tylko mi coś tu strasznie śmierdzi? Czy jurorzy prestiżowego konkursu znów okazali się kompletnymi debilami?
1 miejsce w kategorii analog/film, klasa profesjonalna
https://photoawards.com/winner/zoom.php?eid=8-1722599843-25
Portfolio fotografa:
https://marcobenedetti-photography.com/portfolio/

NimnuL
30-03-2026, 19:35
AI zrobiło mijankę z niektórymi fotografami, którzy przez pieszczoty na komputerze robią obrazki mniej rzeczywiste niż głupi generator.

Keek
27-04-2026, 09:09
Pies tam z krajobrazami czy modelkami. Najbardziej w tej AI, obawiam się dezinformacji.

95482

PS. Tym bardziej, że planowałem wybrać się w maju na Podlasie.

Wind Mill
27-04-2026, 12:47
Nano Banana my ass.
Koleżanka z tyrlandii mawia o sobie że ma pamięć wiewiórki, na studiach miała ksywę Koza, właśnie leciała za ocean, to okazyjnego obrazka z ejaja chciałem zapodać.

Fotorealistyczny pionowy obraz w aspekcie 9x16, Dreamliner PLL LOT, na wysokości przelotowej, ponad chmurami, widzimy zbliżenie na skrzydło, na krawędzi natarcia którego siedzą ruda wiewiórka i koza; wiewiórka widać jest roześmiana i podekscytowana lotem i widokiem, koza zaś przerażona, zasłania kopytkami przednich nóg oczy, w tle przez okna w burcie samolotu widać twarze zdziwionych psasażerów.

95491

Wymyśliłem sobie kotka na Żurawiu.

Pionowy obraz w aspekcie 9x16, fotorealistyczny, na wiatrowskazie Gdańskiego Żurawia siedzi czarny kot, patrzący w górę na Księżyc w pełni

95492

To może inaczej zapromptuję?

Pionowy obraz w aspekcie 9x16, fotorealistyczny, widok jak z drona, na dachu Gdańskiego Żurawia czarny kot spogląda w niebo na Księżyc w pełni, w tle widać panoramę Starego Miasta w Gdańsku.

95493

Okazało się, że mamy dwa Żurawie w Gdańsku... :facepalm:

Anonymous Indians.

RMC
27-04-2026, 12:52
Fotorealistyczne to powyżej to jest tak średnio ;)

Wind Mill
27-04-2026, 12:54
"Fotorealistyczny" dla odróżnienia od kreskówki, grafiki jak z animacji. :mrgreen:

patronat
27-04-2026, 13:17
Przy okazji, fajnie to skrzydło zamontował. Tak realistycznie :)

Wind Mill
27-04-2026, 14:15
To się nazywa zmienna geometria skrzydeł. Nie wiedziałem, że airlinery są w to wyposażone. :mrgreen:

Mamrot
27-04-2026, 14:33
Cudze chwalicie swego nie znacie,
Inni mają King Konga, my mamy Kota.

95497

Wind Mill
27-04-2026, 16:19
Kot Kong - może ejaj zainspirował się książkami o Ryżym Placku? :mrgreen:

MstrG
30-04-2026, 08:02
Hasselblad Masters - jeden z 70 finalistów wykorzystał AI?
https://petapixel.com/2026/04/29/hasselblad-masters-photo-contest-accused-of-shortlisting-an-ai-image/

95535

95536

cz4rnuch
30-04-2026, 10:46
Ale jakie AI? To zwykła, arabska kola.

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/68/81/76/coca-cola-in-arabic.jpg

MstrG
19-05-2026, 15:31
Ale jakie AI? To zwykła, arabska kola.

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/68/81/76/coca-cola-in-arabic.jpg

No właśnie, a ten niewinny "fotograf" został usunięty z konkursu:
https://petapixel.com/2026/05/18/ai-generated-photo-disqualified-from-hasselblad-masters-2026/

NimnuL
20-05-2026, 12:45
Niedawno natrafiłem na info, że niektórzy oszuści wykorzystują AI do generowania obrazów uszkodzeń produktów, które otrzymali, podobno Vinted cierpi, ale czuję że nie tylko.
I z ciekawości napisałem w Gemini, żeby na podstawie jednego zdjęcia wygenerowało obraz z pękniętą miską, za pierwszym razem taki wynik otrzymałem:
95994

Oryginał:

95993

Nawet kąt widzenia się zmienił, są okruchy ceramiki, jest cień... na pierwszy rzut oka trudno doszukać się błędów... dla mnie było to zaskoczenie tym bardziej, że wcześniej nie próbowałem generowania żadnych obrazów.

sokolnik
20-05-2026, 20:46
to już stary przypadek... pare msc temu o tym było głośno... przyszło i do Nas :)

pki1234
20-05-2026, 21:23
noooo, nowe umiejętności się będą rozwijać wśród sprzedawców
Ja bym poprosił żeby przysłać oddzielne zdjęcia gdzie każdy kawałek jest trzymany w innej ręce a ten największy leży na głowie :-)
PS.
Nie tak dawno miałem w pracy przypadek gdzie klient odesłał nam raport przygotowany przez jednego z moich kolegów (nie mnie ;-)) z zaznaczonymi miejscami które jego zdaniem świadczyły o tym że raport był wygenerowany przez chata.
Cóż, trzeba się było tłumaczyć bo miał rację ale jak to zrobił to nie wiem.

sokolnik
20-05-2026, 21:26
ostatnio znajoma w pracy opowiadała że jej siostra (nie ważne czy to prawda kto), pisała chatowała z jakimś chłopakiem i okazało się że on pisząc z nią korzystał z AI :D nie wiem dokładnie o co chodziło, pewnie poprawiał błędy i budował piękne zdania :D bo sam ledwo ogarnia pisanie :D jak ona się kapnęła to nie wiem :D
strach teraz będzie komuś coś sprzedać... aparat... obiektyw... trzeba z pakowania nagrywać film... ludzie nagrywali "rozpaczkowania" to teraz będą nagrywać "paczkowania" - ja już nagrywałem raz paczkowanie :)

cz4rnuch
20-05-2026, 21:34
...Nawet kąt widzenia się zmienił, są okruchy ceramiki, jest cień... na pierwszy rzut oka trudno doszukać się błędów...Na pierwszy rzut oka to najmniejszy fragment misy powinien siłą grawitacji się przewrócić. Do tego, o ile dobrze widzę, bo mała rozdzielczość, to klasyka z AI przez którą wpadło m.in to zdjęcie konkursowe powyżej czyli egipskie hieroglify zamiast prawilnej łaciny na pomidorkach koktajlowych. No, ale to trochę tak jak z tematem z tego forum o AI i Monecie, po prostu trzeba założyć, że patrzy się na fejka. A z tym u nas różnie. Ostatnio jakiś raport czytałem na ten temat i Polacy raczej słabo wypadli na tle innych krajów unijnych jeśli chodzi o odporność na fejki i dezinformację. No może nie aż tak słabo, bo w połowie stawki, ale też i nie ma za bardzo powodów do zadowolenia.

https://osis.bg/wp-content/uploads/2026/01/Media-Literacy-Index-2026.pdf

Zbyszek
20-05-2026, 21:44
Jak dla mnie te części misy nie pasują do siebie. Sporo brakuje.

cz4rnuch
20-05-2026, 21:51
No oprócz pęknięcia przecież część mogła się ukruszyć :)

Mamrot
20-05-2026, 23:23
Cóż, trzeba się było tłumaczyć bo miał rację ale jak to zrobił to nie wiem.
To był zapewne Chat Noris. Facet, który nauczył kopać prąd.

Moja żona sprawdza samodzielność prac studentów. AI bywa użyteczne do wykrywania plagiatów..

96019

poste
20-05-2026, 23:32
Co jeśli AI orzeknie, że to plagiat a tak nie jest? To się zdarza. Jakaś instytucja odwoławcza? Czy student ma po prostu pecha, że AI akurat popłynęła? Ciekaw jestem.

Jacu
20-05-2026, 23:44
Kilka dni temu kobieta zgłosiła, że na otrzymanej z pizzerii pizzy nie było salami. Chciała zwrotu pieniędzy. Tez przerobiła, trochę nawet nieudolnie zdjęcie za pomoca AI. Najciekawsze, że pizzeria miała filmik z przygotowań pizzy, gdzie widać jak salami jest położone.
No cóż, oszustwa były zawsze, teraz są tylko nowe narzędzia.
Więcej tutaj:
https://rzeszow-news.pl/sztuczna-inteligencja-zjadla-salami-z-pizzy-kuriozalna-proba-wyludzenia-w-rzeszowie-zdjecia/

Mamrot
20-05-2026, 23:54
@poste (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=73606) Od tego jest JAS czyli jednolity system antyplagiatowy MEiN.
Ona jako promotor sprawdza przed złożeniem i w trakcie konsultacji.
AI wskazuje żródła i często samo się przyznaje, że coś takiego stworzyła.
Jak wskazuje źródła to jest bardzo łatwe do weryfikacji.
Swoją drogą znając delikwenta, wiadomo w trakcie dyskusji, czy osoba wie o czym pisze, czy zapala się czerwona lampka.

NimnuL
21-05-2026, 06:49
Jesteśmy ostatnim pokoleniem, które mogło być pewne, że tekst lub obraz który widzi był stworzony wyłącznie przez człowieka.

poste
21-05-2026, 07:36
O programach antyplagiatowych słyszałem, nie wiązałem ich z AI. Dla mnie to trochę różne rzeczy. Sądziłem że piszesz o sprawdzaniu jakichś drobniejszych prac w AI typu ChatGPT. Program zatwierdzony przez MEN to nie na dyskusji. Myślałem o sytuacji takiej, mój siostrzenic chodzil wkurzony bo samodzielnie napisał pracę domową w LO, nauczycielka wrzuciła do Czata a ten radośnie orzekł, że to dzieło AI:)

NimnuL
21-05-2026, 07:49
Nie mylmy plagiatu (wykorzystywania cudzych prac w całości, fragmentach lub z drobnymi modyfikacjami) z halucynacjami AI bazującymi na istniejących pracach.
Wyobraźcie sobie dwie sytuacje:
1. piszecie pracę w pełni na podstawie istniejących źródeł - jeśli nie jest to doktorat, to jest to jak najbardziej przyjęta praktyka.
2. AI pisze za was pracę na podstawie istniejących źródeł - nie jest to w porządku, nawet jeśli finalnie tekst będzie miał sens, a 'autor' poświęci chwilę na korekty.

Istnieją książki w pełni pisane przez AI (z jawną deklaracją), są też książki 'AI assisted' - również ze wzmianką, ale są też takie, których autorzy nie przyznają się do wykorzystywania AI jako wsparcie - według mnie najnowsza książka Dana Browna (The Secret of Secrets) oraz Lee Child (Exit Strategy) były wspierane przez AI, a przynajmniej tak mi się je czytało (okropnie), Dana Browna porzuciłem w połowie, a wcześniejsze jego książki bardzo lubiłem.

poste
21-05-2026, 07:58
AI tworzy zgrabne banały, zgadzam się że trudno sie to czyta czy słucha (pełno tego na YT). Z drugiej strony jesteśmy na początku przygody z AI i to jest po części fascynujące, po części przerażające.

cz4rnuch
21-05-2026, 08:25
Jesteśmy ostatnim pokoleniem, które mogło być pewne, że tekst lub obraz który widzi był stworzony wyłącznie przez człowieka.Tak trochę dla żartu, ale szympans Congo już 70 lat temu tworzył obrazy, który pewnie niejeden pomyliłby z pracami współczesnych artystów. Lub przynajmniej dziecka. A takich przypadków malujących zwierząt jest więcej (słonie w Taj czy świnka Pigcasso) :) Na długo przed nastaniem AI powstawały już takie maszyny AARON, którego dzieła są/były wystawiane np. w Tate w Londynie. A pod koniec lat 50tych "maszyny" tworzyły już muzykę jak choćby Illiac Suite. Osobiście nie popadałbym w aż tak pesymistyczne tony. W tej chwili być może mamy okres przejściowy i dla wielu to co wyczynia obecnie AI to cały czas nowość z którą nie są zaznajomieni. Jak to się potoczy w przyszłości, czy będą jakieś regulacje i czy pojawią się pewniejsze narzędzia, które pomogą w analizie to się dopiero okaże? Wcale nie jest też wykluczone, że w przyszłości nasze podejście zupełnie się zmieni, nie będziemy przyjmować wszystkiego na wiarę, zamiast tego wyrobi się w nas nawyk analizowania i sprawdzania. Z drugiej strony nawet przed AI ludzie byli w stanie uwierzyć niemal we wszystko więc wcale tak dużo się nie zmieni :)

NimnuL
21-05-2026, 08:27
Faktycznie. Czyli tylko co do tekstu mogliśmy mieć pewność :-)

Wind Mill
21-05-2026, 08:51
...ale są też takie, których autorzy nie przyznają się do wykorzystywania AI jako wsparcie - według mnie najnowsza książka Dana Browna (The Secret of Secrets) oraz Lee Child (Exit Strategy) były wspierane przez AI, a przynajmniej tak mi się je czytało (okropnie), Dana Browna porzuciłem w połowie, a wcześniejsze jego książki bardzo lubiłem.
Czytałeś oryginały czy tłumaczenia? Bo może tłumaczenia były robione ejajem? ;)

Mamrot
21-05-2026, 09:07
O programach antyplagiatowych słyszałem, nie wiązałem ich z AI. Dla mnie to trochę różne rzeczy. Sądziłem że piszesz o sprawdzaniu jakichś drobniejszych prac w AI typu ChatGPT.
Problem nie problem polega na tym, że jak ktoś jest promotorem, recenzentem to jest dość biegły w swojej dziedzinie i zna literaturę przedmiotu.
Jak są przesłanki do sprawdzenia to sprawdza, żeby nie było potem wstydu z użyciem JSA. Kiedyś wystarczyło wpisać większą frazę w googla i on wypluwał linki z dużą zawartością podobieństw.
Różnica między AI a przeglądarką polega na tym, że Ai wertuje również strony w językach obcych. Był student który czerpał z zasobów uczelni Holenderskiej.
Problem recenzenta czy promotora, polega na zweryfikowaniu granicy między cytatem a plagiatem.
Jak to mówił Górski z Kabaretu Moralnego
„To nie jest plagiat, to jest cytat. A cytat to jest plagiat, tyle że z cudzysłowem”
Była kiedyś ikoniczna praca na uniwersytecie, odnosząca się do biblij, połowa to cytaty, system antyplagiatowy włączył alert najwyższego stopnia.

zbyk
21-05-2026, 09:10
aż mi się przypomniał Disco Polo Lyrics Generator, czy jakoś tak. Gdzieś z okolic przełomu wieków, wybierało się układ rymów, długość strofy i wio. Teksty o miłości, zrymowane i bez żadnego sensu - wszystko pasowało :)

NimnuL
21-05-2026, 09:46
Wind Mill
Oryginały, odkąd ~15 lat temu natrafiłem na koszmarne tłumaczenie jednej z książek Harlana Cobena to przerzuciłem się całkowicie na angielski.