PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowy Rabsztyn

Daro69
16-12-2022, 11:37
1/
jpg68635jpg

2/
jpg68636jpg

Wind Mill
16-12-2022, 12:33
Dwójka bardziej. Jeśli zamek uważamy za główny obiekt (temat) to na jedynce za dużo mostku.

IMHO ;)

Rafaello666
16-12-2022, 12:41
I na dwójce nie odwracają uwagi ślady kół na pierwszym planie. A te na moście prowadzą do zamku, więc dla mnie ok :)

paparapa
16-12-2022, 18:18
Kolorystyki nie będę się czepiał, ale jak dla mnie poważnym mankamentem tych fotek jest dół zdjęć. MZ ten wydeptany i rozjeżdżony śnieg nie wygląda dobrze. Zresztą jak przepały.
Drugie zdjęcie moim zdaniem byłoby lepsze bez "krzaczora" po prawej.

crusiek
16-12-2022, 18:41
Za przedmówcami. Dwójeczka lepsza :)

PM.M
16-12-2022, 20:43
Za jasne. Zastanawiam się, czy bardziej w prawo by się nie dało podejść? Na jakiś niewydeptany śnieg.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_w_Rabsztynie#/media/Plik:Ruiny_zamku_Rabsztyn_-_przemasban71.JPG

Daro69
16-12-2022, 21:36
Też mi się teraz wydaje,że chyba trochę za jasne, mam właśnie problem z tymi nocnymi zdjęciami z oceną co do ustawienia jasności, a histogramem przy zdjęciach nocnych to chyba nie za bardzo można się posiłkować bo jednak ekspozycja przy takich fotach to chyba powinna być ujemna ..., a specem od obróbki w lightroom niestety nie jestem . Nie wspominam o balansie bieli , z którym mam wiecznie problem przy takich zdjęciach i muszę wiecznie kombinować ale może ktoś coś z forumowiczów mi podpowie, z góry będę wdzięczny. Oczywiście dzięki za rzucenie okiem na moje foty .

paparapa
17-12-2022, 00:26
Niepotrzebnie porywasz się na trudne motywy fotograficzne nie mając opanowanych podstaw pracy z edytorami zdjęć. Zacznij od łatwiejszych rzeczy. Najlepiej zdjęć dziennych,
Co do WB , przecież masz w LR narzędzie "selektor balansu bieli" (W). Więc go używaj, najlepiej z głową. Uważaj na mieszane światło.

Daro69
17-12-2022, 16:31
Hejka,nie pisałem,że nie znam podstaw obróbki w lightroom ani tez ,że nie wiem jak używać narzędzia WB w tym programie. Nie robię zdjęć na wystawę ani też pewnie nigdy nie będę takich robił i nie wiem dlaczegóż to miałbym nie robić zdjęć w nocnej scenerii. Faktycznie jest to trudny temat, szczególnie ta miejscówka gdzie oświetlony jest praktycznie tylko zamek , a poza tym sama ciemnica . Nie miałem też zamiaru ingerować sztucznie w zdjęcie stemplując ślady opon i inne na śniegu, ani też używać łopaty aby je zasypać , a pola manewru zbytnio nie miałem . W fotografii krajobrazowej można powiedzie,że raczkuję , nie jest to mój motyw przewodni ale coś tam kombinuję przy okazji , tak,że oczywiście nie mam zamiaru się wymądrzać bo to tak jakby kursant uczył rajdowca jazdy samochodem ale wydaje mi się ,że czasami krytyka w stylu nie rób takich zdjęć bo się nie znasz czy zakładanie z góry,że nie posiada się żadnej wiedzy na temat obróbki zdjęć i fotografii nie jest zbytnio na miejscu. Obejrzałem wiele filmów z edycją w lightroom i widzę,że każdy ma do tego inne podejście zarówno co do kolorystyki jak i sposobu edycji. Miejscówka faktycznie w.g mnie jest bardzo trudna do sfotografowania więc wydaje mi się,że chyba i tak nie wyszło najgorzej. Może się jednak mylę i należy sobie zadać pytanie co ja tutaj robię ? Taka dygresja , widzę tutaj wiele wspaniałych zdjęć jak i mniej udanych ale myślę ,że celem jest pokazanie fajnych miejscówek fotograficznych i wrzucenie zdjęcia pod ocenę co poprawić, na co zwrócić uwagę w przyszłości , a nie krytykowanie , że ktoś niepotrzebnie porywa się na takie motywy fotograficzne. Najlepiej byłoby pewnie zostać w domu i cykać z balkonu. Pewnie zostanę zlinczowany za tego tasiemca ale taka to moja dygresja w tym temacie . Oczywiście nie przypuszczam na nikogo ataku i z chęcią oczekuje zawsze podpowiedzi , szczególnie co do nocnych zdjęć krajobrazowych, miejska fotografia nocna to jednak inna bajka . Podrowionka.

paparapa
17-12-2022, 16:45
Bardzo Cie przepraszam za mój nierozgarnięty i niegrzeczny wpis.
W sumie, jak spojrzeć na Twoje prace, to doskonale sobie radzisz. Więc nie będę Ci już więcej zawracał głowy moimi mądrościami.

PM.M
17-12-2022, 19:00
Toście sobie porozmawiali.

Nie robię zdjęć na wystawę ani też pewnie nigdy nie będę takich robił i nie wiem dlaczegóż to miałbym nie robić zdjęć w nocnej scenerii. Faktycznie jest to trudny temat, szczególnie ta miejscówka gdzie oświetlony jest praktycznie tylko zamek, a poza tym sama ciemnica.
W tym przypadku to się "reguluje" chwilą, w której się fotografuje. Korzystając z "niebieskiej godziny" (tak na prawdę to bywa kilkanaście minut) można próbować dobrać proporcje światła naturalnego do sztucznego.

Nie miałem też zamiaru ingerować sztucznie w zdjęcie stemplując ślady opon i inne na śniegu, ani też używać łopaty aby je zasypać , a pola manewru zbytnio nie miałem .
Na tym polega widzenie fotograficzne, żeby w rzeczywistości jakiej jest kadrowaniem pokazać to, co na zdjęciu ma być, a nie pokazać tego, czego ma nie być. Świat jest trójwymiarowy a widzenie dwuwymiarowe. Coś można czymś przysłonić, coś można pozostawić poza kadrem, coś można ukryć korzystając z ekspozycji (dając dla tego, czego nie chcemy -3EV albo więcej w stosunku do motywu możemy ukryć w czerni). Tu nie ma tłumaczenia, najlepszym fotografom nikt nie sprząta świata, a w reporterce usuwanie czegoś jest to wręcz czynność haniebna.

Obejrzałem wiele filmów z edycją w lightroom i widzę,że każdy ma do tego inne podejście zarówno co do kolorystyki jak i sposobu edycji. Miejscówka faktycznie w.g mnie jest bardzo trudna do sfotografowania więc wydaje mi się,że chyba i tak nie wyszło najgorzej. Może się jednak mylę i należy sobie zadać pytanie co ja tutaj robię ?
Raczej pytanie brzmi, co chcesz pokazać? Fotografia krajobrazu wbrew pozorom jest trudna, bo odpowiedź, co chcę pokazać nie jest taka prosta. Zamek? No niby tak, ale nie wszystko. Raczej tematem zdjęcia będzie no właśnie światło i pewna atmosfera.

Daro69
17-12-2022, 19:12
Dzięki za bardzo rzeczową wypowiedź i zwrócenie uwagi na chociażby ekspozycję celem ukrycia czegoś co niekoniecznie widziane jest na zdjęciu. Warunki niestety zrobiły się na miejscu bardzo trudne , z niebieskiej godziny nic niestety nie wyszło... Faktycznie wbrew pozorom fotografia krajobrazu aby zdjęcie różniło się od typowej pocztówki to sztuka, szczególnie kiedy to ciekawego światła i tzw. dobrego warunu do zdjęć brak i trzeba całkowicie kombinować w edycji . Faktycznie często zapominam co tak naprawdę ma być motywem przewodnim na zdjęciu / krajobraz / . Teoria i oczytanie to jedno , a potem w terenie brak pomysła...ale cóż trzeba próbować. Na tych zdjęciach pozostało mi niemal całkowicie pokombinować przy obróbce co wydawało mi się,że wyszło spoko, ale jak się okazuje....duzo brakuje do pełni zadowolenia. Pozdro.

harb
21-12-2022, 04:51
Wbrew pozorom krajobraz nie jest łatwy, kadruj strajac sie uwzgledniac mocne punkty, jezeli nie masz pomysłu na kadr, to z reguły pomaga, ja osobiscie na obu tych fotografiach kadrowałbym zdecydowanie szerzej, mostek moze byc rowniez atrakcyjny i komponowac sie z całoscia ale nie moze przytłaczac, zawierz swojej fotograficznej intuicji i sprawdzaj co z tego wychodzi, zawsze kilka roznych ujec , to tez pomaga przed monitorem mozna wybrac to najlepsze .

LG to dobry program kiedys taki sobie na słabym silniku, ale obecnie ma wiele mozliwosci, jezeli sie w nim dobrze czujesz to go zgłebiaj, mam kolegow ktorzy robia nim rewelacyjne fotografie, nie zrazaj sie , o ile wiem ma sporo presetow , jednak radze unikac schematow , gdyz w nastepstwie fotografie sa do siebie bardzo podone , a przeciez zastane warunki na plenerze sa z reguły rozne, pozdrawiam :)

Daro69
21-12-2022, 16:19
Dzięki, faktycznie za wąsko trochę, brakło szerokości ,a na jednym ze zdjęć źle skadrowałem i musiałem ciąć. Nie ma co się usprawiedliwiać ale chyba przejmujący ziąb i ciemności nie pomagały w walce z kadrem . Niestety warunki na miejscu uniemożliwiły mi cofnięcie się . Niestety widzę,że wiele rzeczy mi umyka przy komponowaniu kadru , ale trzeba próbować, pozdrawiam.