Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zimowy Rabsztyn

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dabrowa Górnicza

Domyślnie Zimowy Rabsztyn

1/
    jpgKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Z62_0097-2.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	1,69 MB
ID:	68635jpg

2/
    jpgKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Z62_0098-2.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	11,96 MB
ID:	68636jpg

Domyślnie

Dwójka bardziej. Jeśli zamek uważamy za główny obiekt (temat) to na jedynce za dużo mostku.

IMHO
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

I na dwójce nie odwracają uwagi ślady kół na pierwszym planie. A te na moście prowadzą do zamku, więc dla mnie ok
    Z6II, Nikkor 14-30 f4 S, Nikkor 24-70 f4 S, Nikkor 50 mm f1.8 G, Nikkor 70-200 f4 G, Tamron 150-600 5.0-6.3 G2

Domyślnie

Kolorystyki nie będę się czepiał, ale jak dla mnie poważnym mankamentem tych fotek jest dół zdjęć. MZ ten wydeptany i rozjeżdżony śnieg nie wygląda dobrze. Zresztą jak przepały.
    Drugie zdjęcie moim zdaniem byłoby lepsze bez "krzaczora" po prawej.

Domyślnie

Za przedmówcami. Dwójeczka lepsza
    • ZABAWA W RAWKI WEŹ UDZIAŁ!
    • D7500 + S10-20 F/3,5 + S18-35 F/1.8 + S17-50 + N50 1.8 G + N55-300 + Sg8 F/3.5 csII + PORST MC 135 + Meike tube set || Cokin P / Marumi magnetic || FotoPro x4i || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec
    • RX100 III
    • Flickr Pstryk || strava || yt

Domyślnie

Za jasne. Zastanawiam się, czy bardziej w prawo by się nie dało podejść? Na jakiś niewydeptany śnieg.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_...zemasban71.JPG

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dabrowa Górnicza

Domyślnie

Też mi się teraz wydaje,że chyba trochę za jasne, mam właśnie problem z tymi nocnymi zdjęciami z oceną co do ustawienia jasności, a histogramem przy zdjęciach nocnych to chyba nie za bardzo można się posiłkować bo jednak ekspozycja przy takich fotach to chyba powinna być ujemna ..., a specem od obróbki w lightroom niestety nie jestem . Nie wspominam o balansie bieli , z którym mam wiecznie problem przy takich zdjęciach i muszę wiecznie kombinować ale może ktoś coś z forumowiczów mi podpowie, z góry będę wdzięczny. Oczywiście dzięki za rzucenie okiem na moje foty .

Domyślnie

Niepotrzebnie porywasz się na trudne motywy fotograficzne nie mając opanowanych podstaw pracy z edytorami zdjęć. Zacznij od łatwiejszych rzeczy. Najlepiej zdjęć dziennych,
    Co do WB , przecież masz w LR narzędzie "selektor balansu bieli" (W). Więc go używaj, najlepiej z głową. Uważaj na mieszane światło.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dabrowa Górnicza

Domyślnie

Hejka,nie pisałem,że nie znam podstaw obróbki w lightroom ani tez ,że nie wiem jak używać narzędzia WB w tym programie. Nie robię zdjęć na wystawę ani też pewnie nigdy nie będę takich robił i nie wiem dlaczegóż to miałbym nie robić zdjęć w nocnej scenerii. Faktycznie jest to trudny temat, szczególnie ta miejscówka gdzie oświetlony jest praktycznie tylko zamek , a poza tym sama ciemnica . Nie miałem też zamiaru ingerować sztucznie w zdjęcie stemplując ślady opon i inne na śniegu, ani też używać łopaty aby je zasypać , a pola manewru zbytnio nie miałem . W fotografii krajobrazowej można powiedzie,że raczkuję , nie jest to mój motyw przewodni ale coś tam kombinuję przy okazji , tak,że oczywiście nie mam zamiaru się wymądrzać bo to tak jakby kursant uczył rajdowca jazdy samochodem ale wydaje mi się ,że czasami krytyka w stylu nie rób takich zdjęć bo się nie znasz czy zakładanie z góry,że nie posiada się żadnej wiedzy na temat obróbki zdjęć i fotografii nie jest zbytnio na miejscu. Obejrzałem wiele filmów z edycją w lightroom i widzę,że każdy ma do tego inne podejście zarówno co do kolorystyki jak i sposobu edycji. Miejscówka faktycznie w.g mnie jest bardzo trudna do sfotografowania więc wydaje mi się,że chyba i tak nie wyszło najgorzej. Może się jednak mylę i należy sobie zadać pytanie co ja tutaj robię ? Taka dygresja , widzę tutaj wiele wspaniałych zdjęć jak i mniej udanych ale myślę ,że celem jest pokazanie fajnych miejscówek fotograficznych i wrzucenie zdjęcia pod ocenę co poprawić, na co zwrócić uwagę w przyszłości , a nie krytykowanie , że ktoś niepotrzebnie porywa się na takie motywy fotograficzne. Najlepiej byłoby pewnie zostać w domu i cykać z balkonu. Pewnie zostanę zlinczowany za tego tasiemca ale taka to moja dygresja w tym temacie . Oczywiście nie przypuszczam na nikogo ataku i z chęcią oczekuje zawsze podpowiedzi , szczególnie co do nocnych zdjęć krajobrazowych, miejska fotografia nocna to jednak inna bajka . Podrowionka.

Domyślnie

Bardzo Cie przepraszam za mój nierozgarnięty i niegrzeczny wpis.
    W sumie, jak spojrzeć na Twoje prace, to doskonale sobie radzisz. Więc nie będę Ci już więcej zawracał głowy moimi mądrościami.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni