PDA

Zobacz pełną wersję : SanDisk 2GB Exstreme IV + D70s

aviator787
12-07-2007, 16:09
czy ktos z was uzywa moze karty SanDisk 2GB Exstreme IV. Interesuje mnie jak ta karta wspolpracuje z tymi aparatami i czy w ogole sobie z nia radza

puchbeary
12-07-2007, 18:58
Mam pytanie - czy wykorzystasz jej szybkość w D70s - tak z ciekawości? Bo jeśli nie robisz np. żużlu w nefach to po kiego ci 40 MB/s zapisu ?

aviator787
12-07-2007, 19:01
no wiesz skoro sie o to pytam to jednak mi potrzebna ta szybkosc i robie zdjecia w wiekszosci na RAW-ach wlasnie, chodzi mi jedynie o to czy dobrze bedzie wspolpracowac z ta puszka i czy nie ma zadnych przeciwskazan

puchbeary
12-07-2007, 19:16
bez urazy. zdziwiło mnie tylko że potrzebujesz zapisu 40mb/s dla puszki która ma szybkość pracy 3 kl/s w serii co w przypadku nefów z D70 daje jakieś maks 25-28mb/s danych do zapisu :D

aviator787
13-07-2007, 07:47
oczywiscie zgadza sie tylko ze z tego co sie orientuje nie ma niestety na rynku kart posrednich ktore mozna by kopic to tego Nikosia, a zainteresowalem sie miedzyinnymi ta karta poniewaz potrzebuje maksymalnej szybkosci zapisu i i nie przecze ze moze byc ona przydatna na przyszlosc, dlatego wlasnie chcialbym w nia zainwestowac

puchbeary
13-07-2007, 08:27
Extreme III działają więc zapewne i Extreme IV będa działać. Weź tylko pod uwagę że masz bufor więc jeśli nie robisz tych 144 nefów o których pisze producent to myślę że zapis na poziomie 20mb/s w zupełności powinien Ci wystarczyć. Poza tym powtarzalność d70s w zakresie tych 3kl/s nie jest do końca chyba taka jak by się to wydawało po lekturze instrukcji.

madmips
13-07-2007, 08:32
ja mam 1 ale 1GB, chodzi dobrze

aviator787
13-07-2007, 09:50
dlatego wlasnie chce zakupic taka karte bo robie tyle zdjec i niestety majac tylko 1GB musze cykac na jpeg-ach a i tu mi nie starcza bardzo czesto karty i potem tylko musze zdjecia na szybko segregowac, chce miec mozliwosc szybkostrzelnosci no i oczywiscie wiecej miejsca a dlatego 2GB bo nrazie na wieksza mnie nie stac

nowart
14-07-2007, 11:03
ale jednego nie rozumiesz - nie wykorzystasz transferu Extreme IV, mało tego - nie wykorzystasz transferu Extreme III bo D70 nie obsługuje takiej szybkości zapisu/odczytu. Wersja II wystarczy w zupełności. I nie ma znaczenia czy robisz żużel w Nefach czy widoczki w jpegach bo transfer i tak ogranicza szybkość opróżniania buforu aparatu.

leon28
14-07-2007, 11:20
ale jednego nie rozumiesz - nie wykorzystasz transferu Extreme IV, mało tego - nie wykorzystasz transferu Extreme III bo D70 nie obsługuje takiej szybkości zapisu/odczytu. Wersja II wystarczy w zupełności. I nie ma znaczenia czy robisz żużel w Nefach czy widoczki w jpegach bo transfer i tak ogranicza szybkość opróżniania buforu aparatu.

ale predkosc karty to nie tylko wspolpraca z body. moze i sam d70 nie wykorzysta tego, bo wyzej pasa nie podskoczysz i ilosci klatek na sek. nie zwiekszysz, ale wielu zgrywa zdjecia z puszki przy wykorzystaniu czytnika kart. wtedy predkosc ma znaczenie i to duze. o tym tez nalezy pamietac.

jmalina
14-07-2007, 14:02
jak najbardziej działa sam mam taki zestaw od dłuzszego czasu polecam :)

I sory ale czemu probujecie chłopaka przekonac do Extreme II lub III ma kase chce kupic to niech kupuje - jego pytanie bylo czy bedzie dzialac a nie czy wykorzysta lub cy sie oplaca. Tak ciężko odpowiedzieć ja proste pytanie. tylko zawsze znajdzie się ten najmądrzejszy który zawsze wie lepiej.

aviator787
14-07-2007, 18:16
jak najbardziej działa sam mam taki zestaw od dłuzszego czasu polecam :)

I sory ale czemu probujecie chłopaka przekonac do Extreme II lub III ma kase chce kupic to niech kupuje - jego pytanie bylo czy bedzie dzialac a nie czy wykorzysta lub cy sie oplaca. Tak ciężko odpowiedzieć ja proste pytanie. tylko zawsze znajdzie się ten najmądrzejszy który zawsze wie lepiej.

dzieki kolego za to male podratowanie, oczywiscie dlatego chce kupic ta karte ze wzgledu ze mam na to odlozone pieniadze ale i dlatego aby moc zostawic ja na przyszlosc i w miare mozliwosci kupic wlasnie zestawik do zczytywania a moze i doczeka sie ze kiedys osiadzie w gniazdzie D200...dzieki za pomoc wszystkim

nowart
15-07-2007, 01:58
Transferu EIV w D200 też nie wykorzystasz. Zmartwię Cię - nawet EIII nie wykorzystasz w D200 bo ma transfer na poziomie 9MB/s. D70 ok 5MB/s.

aviator787
15-07-2007, 13:48
acha no ok, ale zawsze sie przyda ta predkosc (zazwyczaj jednak zalezy mi na czasie zgrywania fotek) w koncu i tak juz myslalem nad zakupem czytnika kart ale poki co chce zaczac od tego najwazniejszego czyli karty

nimlot
15-07-2007, 22:15
jezeli zgrywasz zdjecia z d70s to jak dobrze pamietam aparat obsluguje usb 1.1 ? - czyli cos tam kolo 1mb/s bedzie transfer z aparatu mimo tego ze karta moze sie krecisz szybciej ...

aviator787
16-07-2007, 22:31
zgadza sie, wiem o tym ale jak juz powiedzialem troszke wczesniej zamierzam w niedlugim czasie zakupic czytnik kart i wlasnie dlatego tez chce kupic szybsza karte...a tak w ogole to czy mozeciemi odpowiedziec na moje pierwsze pytanie bo ten temat ciagnie sie juz jakis czas a zadnej konkretnej odpowiedzi nie dostalem, wciaz jakies pouczanie i doradzanie, ja dobrze wiem z jakich powodow chce ta karte kupic i do czego jest mi potrzebna wiec prosze dajcie mikonkretna odpowiec...

puchbeary
16-07-2007, 22:41
prosze dajcie mikonkretna odpowiec...

Słuchaj a jak nazwiesz to :

jak najbardziej działa sam mam taki zestaw od dłuzszego czasu polecam

Konkretnie? Na temat? Więc o co chodzi ?

Wypowiadałem się tutaj bo założyłem że może nie jesteś świadom ograniczeń aparatu - w dobrze rozumianej chęci uchronienia Cię przed większym - i w moim odczuciu - niepotrzebnym wydatkiem. Napisałeś że wiesz i że jesteś świadom - ok. Dostałeś konkretną odpowiedz od kolegi jmalina i dalej chcesz konkretnej odpowiedzi :?

aviator787
17-07-2007, 22:20
no ok kolega i owszem odpowiedzial ale mialem nadzieje, ze jeszcze ktos tego kolege poprze. Mimo wszystko dzieki za pomoc

jmalina
19-07-2007, 18:09
wracając do wątku... działa jak najbardziej.. jeśli zgrywasz foty z aparatu z technicznego pkt. widzenia nie bedzie szybciej z praktycznego tez.. ale świadomosc posiadania SD EX IV dziala na podświadomość (mówie o sobie) współpraca z czytnikiem (w zależnosci od czytnika) - widać różice. sam nie wiem do końca jak jest z szybkością zapisu zdjęć seryjnych wydaje mi sie że jest lepiej niż na poprzednim moim KINGSTOM może to tylko odczucie własne (podświadomość). Ja wyznaję zasadę jeśli mnie stać na coś to kupuje, zawsze bedzie 2 forumowiczów a 3 zdania. masz kase kupuj i używaj bo to jest twoje i dla ciebie... i nie mam na myśli tutaj jakiejś formy "szpanowania" po prostu: (analogia do aut) mam 500 zł kupuje malucha mam 10 000 to coś lepszego i tym i tym dojadę do celu (nie mówcie o awaryjności bo moze sie zapsuć nowy Merc SLR a maluch bedzie śmigał) jeśl jesteś dobry to cel osiągniesz

aviator787
20-07-2007, 09:38
no musze przyznac ze masz bardzo fajne spojzenie na sprawe ale chyba jednak prawdziwe i coraz bardziej goszczace w naszej codziennosci, czasem moze ta swiadomosc ze ma sie cos lepszego jednak dodaje szczypty optymizmu i zacheca do dzialania, w kazdym badz razie zdania wczesniej zalozonego nie zmienie i skoro karta wspolpracuje odpowiednio to ja kupie