Zobacz pełną wersję : mam pytanie dot D40 stki
maciek_apocaliptic
11-07-2007, 21:08
Witam wszystkich
Mam pytanie : czy da sie D40 stką zrobic zdjęcie z poziomu ekranu LCD, mam aparat od kilku dni ale takiej opcji nie znalazłem jeszcze, bo moze jej nie ma?
Pozdrawiam
Witam wszystkich
Mam pytanie : czy da sie D40 stką zrobic zdjęcie z poziomu ekranu LCD, mam aparat od kilku dni ale takiej opcji nie znalazłem jeszcze, bo moze jej nie ma?
Pozdrawiam
nie da sie
... ale sie rozpisalem :)
Witam wszystkich
Pozdrawiam
Taki podglad na zywo maja lustra Olympusa oraz Panasonic. A takze najnowszy Mark canona, ale to juz "inna bajka".
Ale nie przejmuj sie, "za chwile" nie bedzie Ci to przeszkadzało (domyslam sie, ze sie przesiadles z jakiegos kompaktu) i uznasz kadrowanie przez wizjer za bardzo fajne i wygodne. Naprawde.
technolub
11-07-2007, 21:23
Witam
Ja po przesiadce z Panasonic-a dmc-fz4 na d40 juz nigdy nie zamieniłbym sie za kadrowanie na lcd z tyłu aparatu a tym bardziej lcd w wizjerze. Jest bez porównania :)
a po za tym z punktu energooszczednosci, jest mniej pradozerne ;)
Zbigniew
11-07-2007, 22:30
No właśnie - ciągnie mniej prądu. Może dlatego nie zrobili :)
No właśnie - ciągnie mniej prądu. Może dlatego nie zrobili :)
Spamer.... :-P
;)
kronos28
11-07-2007, 22:49
no i fizyka - aby unieruchomić ciało w przestrzeni potrzebne są trzy punkty podparcia - w przypadku lustra (takiego normalnego a nie "zombie-like" jak olki czy nowy marek) jest głowa i obie ręce a kadrując prze lcd na "zombie" to masz większe prawdopodobieństwo że ci fotka wyjdzie "ruszona" bo są tylko dwie ręce ;)
Fakt- nie da się;)
Też przesiadałem się na Nikona z kompaktu. Tam większość zdjęć robiłem z "poziomu LCD". Teraz po kilku miesiącach, podczas jakieś uroczystości tak jakoś dziwnie /bez obrazy kogokolwiek/ wyglądali ludziska z uwagą wpatrujący się w pełnym słońcu w malutkie ekraniki w aparatach, aby pyknąć fotkę.
Kwestia przyzwyczajenia. Teraz nawet focąc czasami kompaktem nie używam LCD.
Zbigniew
11-07-2007, 23:30
Spamer.... :-P
;)
Wcale nie spamer. Kup D200, a poczujesz na własnej baterii co to pojemność :-P
Kup D200, a poczujesz na własnej baterii co to pojemność :-P
Wystarczy mi D80 :)
Ale co? D200 jest bardziej prądożerny?
Zbigniew
12-07-2007, 00:07
No tak z 2-krotnie :) Ale jest też dwa razy bardziej zaj...ty, co sugeruje cyfra 2 w jego oznaczeniu :)
żółto-czarny
12-07-2007, 11:00
Ale nie przejmuj sie, "za chwile" nie bedzie Ci to przeszkadzało (domyslam sie, ze sie przesiadles z jakiegos kompaktu) i uznasz kadrowanie przez wizjer za bardzo fajne i wygodne. Naprawde.
W razie czego, jak Ci się nie spodoba leżenie na ziemi przed jakimś robaczkiem, możesz się zaopatrzyć w DR-6 (wizjer kątowy). Tylko nie pytaj mnie ile to kosztuje ;-)
maciek_apocaliptic
14-07-2007, 02:21
Taki podglad na zywo maja lustra Olympusa oraz Panasonic. A takze najnowszy Mark canona, ale to juz "inna bajka".
:) hehe to nie o to chodzi ze sie przesiadłem z kompaktu, bo powiem ze nie miałem wczesniej żadnej cyfry (serio) i postanowiłem kupic cos lepszego a nie żaden shit. Jestem obecnie w "uesowie" i tutaj nieco niższe ceny są tych rzeczy. Wczesniej bawiłem sie starym dobrym zenitem... ech co za czasy... a pytałem o mozliwosc robienia fotek z poziomu LCD bo chciałbym czasem mamusi pozyczyc aparata :) a wiecie jak to mamusie.... poza tym wyobraźcie sobie taką sytuacje ze chcecie strzelic fote ale obiekt jest zasłonięty innymi ludziami i wtedy trza łapki w góre i... i wtedy podgląd tego co sie dzieje jest dosc przydatną sprawą... o to mi chodziło drogie misiaczki :p
A tak przy okazji, jesli ktos poradziłby jakie szkiełko zakupic do D40 zeby fajnie sobie zoomowac i nie wydac przy tejze okazji kosmicznych sum, byłbym wdzięczny jak cholera :) pozdrawiam z krainy coca colą i hamburgerami płynącej :)
kronos28
14-07-2007, 13:05
A tak przy okazji, jesli ktos poradziłby jakie szkiełko zakupic do D40 zeby fajnie sobie zoomowac i nie wydac przy tejze okazji kosmicznych sum, byłbym wdzięczny jak cholera :) pozdrawiam z krainy coca colą i hamburgerami płynącej :)
jak chcesz "fajnie sobie zoomować" to 18-200VR, trochę dasz kasy ale nawet na przyszłą puszkę ci zostanie bo to taka "spacerówka" jak znalazł. Nie trzeba taszczyć tych min. 2 szkieł aby pokryć ten zakres - jak mówiłem na spacery jak znalazł.