PDA

Zobacz pełną wersję : sb28

jopek
11-07-2007, 00:46
mam pytanie ,czy w tejże lampie jeśli jest ciemno to zza tej czerwonej szybki coś miga żeby wspomóc autofokus?i ewent. w jakim trybie,bo kkupiłem tą lampe i nic tam nie swieci,a mam inną lampę dedykowaną do nikona i tam widać to czerwone swiatełko ktore wspomaga AF.bardzo prosże o podpowiedz bo nie wiem czy jest ona dobra czy zepsuta,pozdrawiam

Valdek_Tychy
11-07-2007, 10:06
za tą "czerwoną szybką" jest lampa wspomagania autofocusa i powinna ona świecić w momencie kiedy jest zbyt ciemno dla aparatu żeby prawidłowo zadziałał AF.Jeśli nie świeci tzn. że jest dostatecznie jasno dla aparatu lub jest walnięta. Spróbuj w ciemnym pomieszczeniu jeśli nie zadziała to na bank jest uwalona.

marekon
11-07-2007, 10:10
Nie wiem czy w F 100 jest lampka wspomagająca autofocusa w body.Jeśli jest to chyba powinna świecić także w tych warunkach i na lampie,oczywiscie nie razem.

jopek
11-07-2007, 22:09
no dobrze, a jesli jest walnięta,bo nie swieci wogole,to ile może kosztować naprawa,ewent, wymiana zcegoś tam,proszę o opinie

R
11-07-2007, 22:26
jak wysuniesz plytke odblaskowa to sa tam podane rozne skroty, miedzy innymi do wylaczenia lampki wspomagajacej focus. jesli nie masz tej naklejki to funkcje wlacza sie i wylacza poprzez jednoczesne nacisniecie klawiszy MODE i -
to sie raczej nie psuje, moze byc wylaczone. sprawdz czy obok wartosci przyslony po prawej stonie nie swieci sie NO AF ILL

jopek
12-07-2007, 20:28
no własnie sprawdzilem i nie swieci ten nappis,a i nawet po jego włączeniu i eyłączeniu ta podczerwień nie dziala,a może czym innym się ją włacza??bo nie mam instrukcji,proszę o pomoc

R
12-07-2007, 23:31
zaloz lampe, zaloz dekiel na szklo i nacisnij spust. jesli nie swieci to prawdopodobnie jest uszkodzone.