Zobacz pełną wersję : D40 i kabel synchro do lamp
Czesc!
Czytam i czytam to forum... tyle tego jest, ze nie sposob to wszystko przelknac ;) Czytajac poradnik na temat ministudia domowego zastanowiła mnie cześć z kablem synchro... - Gdzie się go podłącza? W moim aparacie jedynym wejściem o owalnym kształcie jest miejsce Video-out..
Pytanie może idiotyczne, ale...
kupujesz kostkę którą wpinasz w sanki lampy i do niej podpinasz kabel :)
no dobrze. A co jak mam 2 żarówki? Przecież 2 kabli nie podłączę, zresztą brzmi to conajmniej śmiesznie ;) Czy wtedy się wykorzystuje te tzw fotocele? rozumiem ze po ang. to fotocell?
Pytam bo te drobne rzeczy nie zostały wyjaśnione w poradniku, a ja mam z tym styczność po raz pierwszy ;)
Jak to nie podłączysz? Robisz lub kupujesz rozdzielacz / kostkę z kilkoma złączami.
Po co Ci kostka (kabel) synchro jak piszesz, że masz żarówki. Kabel jest do podłączenia lamp błyskowych.
Może chodzi tu o lampki błyskowe z gwintami żarówkowymi?... A d40 nie ma gniazdka synchro i do tego potrzebna kostka...
tak, e27 z tego co pamiętam.
Potrzebna kostka, ale akurat w książce z której uczę się fotografii nie ma takich detali omówionych, a w tutku też nie było jasno opisane. No to skąd mam wiedzieć jeśli nie zapytam ;)
Jeszcze jedno pytanie tak przy okazji - jak wychodzi połączenie halogenów z takimi lampkami błyskowymi z gwintem żarówkowym (od 45 do 65Ws)?
Kiepsko. Będziesz miał kłopoty z barwami. Chodzi o tz. temperaturę barwową. Halogeny mają ją niską i będą świecić na żółto a lampy błyskowe przy takim zestawieniu dadzą Ci niebieski zafarb. Nie mieszaj światła żarowego z błykowym.
P.S
Zapomniałem dopisać, że jeszcze wszystko zależy od mocy. Jak masz np.halogeny mocne a lampy błyskowe słabe to przewaga tych pierwszych będzie taka, że błysk nie będzie miał w zdjęciu prawie znaczenia.
ok.. to ile takich żarówek 45-65Ws potrzebowałbym do domowego ministudio + namiot bezcieniowy? Miałem nadzieję że w 2-3 się wyrobię..
A jeśli nie halogeny, to jakie światło wspomagające powinienem dobrać do tych błyskających żarówek? Obawiam się problemów z pomiarem ostrości, jeśli nie będę miał nic na stałe włączonego..
Oj..... sporo. Trudno tak zgadywać bez światłomierza. Ja pracuję na lampach 500-1000 Ws i raz światła jest zbyt mało a raz zbyt dużo. Zwyczajnie zrób próby, oceń efekt i wyciągaj wnioski tz. dodawaj lub odejmuj światła.
saboteur81
10-07-2007, 11:31
Chyba najlepiej dać >1500W i jakiś potencjometr/ściemniać żebyś miał kontrolę
acha, jak zamierzasz uzywać ich do namiotu bezcieniowego to pamiętaj żeby halogeny ustawić DALEKO o d namiotu albo kup do kompletu gasnice :)
panowie spokojnie! Ja chce tylko mini-studio do domu do amatorskich zastosowań ;) Na lampy >1500W zwyczajnie mnie nie stać.
A jeśli mam się kierować tylko metodą prób i błędów to jakie światło wybrać? Halogeny? Są duże, ciągną od cholery prądu, grzeją się jak piecyki żarowe i dają żółte światło :/
Żarówki błyskowe są droższe i dają za mało światła..
A co z świetlówkami? Widziałem na alledrogo świetlówkę (taką pozwijaną energooszczędną) mocy 300 wat. Nadaje się to do czegoś?
Co stosuje się w amatorskich rozwiązaniach? Tj wiem - w prawdziwie amatorskich wykorzystuje się każde dostępne cenowo światło ;) Ale załóżmy że mam mocno ograniczony budżet (na wszystko co bym chciał - wczoraj liczyłem wyszło mi 700-800 złotych i więcej kasy na pewno nie dam rady, a i sensu nie ma puki co) i chęć :D
Dodam jeszcze, że interesuje mnie fotografia produktowa (chyba tak to się nazywa).
Trochę to dziwne. Myślisz o amatorskich rozwiązaniach do celów komercyjnych. Zawsze można sobie jakoś poradzić. Świetlówki tylko specjalistyczne takie do celów foto. Inne mogą mieć paskowe widmo światła i będzie kłopot z kolorystyką. Myślę, że tak na początek to pomyśl o mocnych żarówkach. Wszystkie jednego typu, po jakieś 250 W każda powinno starczyć. Zapomnij o proponowanych ściemniaczach. Jak je zastosujesz ponownie pojawi się temat temp. barwowej.
Trochę to dziwne. Myślisz o amatorskich rozwiązaniach do celów komercyjnych.
trochę dziwnie wyszło, ale tak właśnie jest.. może sprzęt się kiedyś zwróci i wtedy zainwestuję w coś lepszego ;) A na razie muszę pamiętać o budżecie..
Myślę, że tak na początek to pomyśl o mocnych żarówkach. Wszystkie jednego typu, po jakieś 250 W każda powinno starczyć.
Rozumiem że masz na myśli żarówki błyskowe. Jak to po 250W każda? Chyba nie chodzi Ci o moc błysku? Stać mnie tylko na takie 45-68Ws (zresztą tylko takie znalazłem na allegro).
Zapomnij o proponowanych ściemniaczach. Jak je zastosujesz ponownie pojawi się temat temp. barwowej.
ok, dzieki! to juz jakies wyjasnienie :)
Pisząc żarówki myślałem o zwykłych żarówkach. Temp. barwową wykorygujeszcz a jak będziesz fotografował produkty to czas naświetlania może być nawet dość długi no chyba, że myślisz o produktach, które się ruszają :) Tu będzie kłopot :)
hehe, jeszcze zobaczymy. tymczasem jestem zmuszony przerwac dyskusje - za 1.5h mam pociąg i czas się przygotować do podróży
dzięki za wyjaśnienia i do przeczytania później! :)
vasper31
10-07-2007, 22:55
to może kup sobie jedną z fotocelą.. ta podłączona do kabla wyzwoli tą drugą... bezprzewodowo ... ?? hmmm ?? można tak ??
a czy da sie tym kabelkiem synchro podlaczyc np sb-600? Chodzi mi o to, zeby oddalic zrodlo swiatla od obiektywu..
....Chodzi mi o to, zeby oddalic zrodlo swiatla od obiektywu..
Do tego celu musisz mieć kabel Nikona SC-17 lub nowszy model kabla SC-28.
lol! sc-28 na alledrogo kosztuje 250 zlotych. Dziekuje - postoje. A jakie sa ceny tego drugiego? Bo na allegro nicht da..
W sklepach internetowych sprzedających sprzęt foto SC-28 znajdziesz za 199,00. Pamiętaj, że jest to kabel, który przenosi funkcje lampy. Nie stracisz np. TTL-a itp. Właśnie śmieszne jest to, że starszy model kabla SC-17 bywa na Allegro droższy niż nowszy model SC-28. Może wynika to z tego, że kable ten kiedzyś były po ok. 350,00
ok, dzieki - to już trochę wyjaśnia :-) Mimo wszystko 200 zeta to sporo. narazie mam bardziej naglace potrzeby ;)