Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie D40 i kabel synchro do lamp

Czesc!

Czytam i czytam to forum... tyle tego jest, ze nie sposob to wszystko przelknac Czytajac poradnik na temat ministudia domowego zastanowiła mnie cześć z kablem synchro... - Gdzie się go podłącza? W moim aparacie jedynym wejściem o owalnym kształcie jest miejsce Video-out..

Pytanie może idiotyczne, ale...
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

kupujesz kostkę którą wpinasz w sanki lampy i do niej podpinasz kabel

Domyślnie

no dobrze. A co jak mam 2 żarówki? Przecież 2 kabli nie podłączę, zresztą brzmi to conajmniej śmiesznie Czy wtedy się wykorzystuje te tzw fotocele? rozumiem ze po ang. to fotocell?

Pytam bo te drobne rzeczy nie zostały wyjaśnione w poradniku, a ja mam z tym styczność po raz pierwszy

Domyślnie

Jak to nie podłączysz? Robisz lub kupujesz rozdzielacz / kostkę z kilkoma złączami.
    d200 z bandingiem i jakieś tam różne winietujące szkiełka z aberacjami i dystorsjami...

Domyślnie

Po co Ci kostka (kabel) synchro jak piszesz, że masz żarówki. Kabel jest do podłączenia lamp błyskowych.

Domyślnie

Może chodzi tu o lampki błyskowe z gwintami żarówkowymi?... A d40 nie ma gniazdka synchro i do tego potrzebna kostka...
    d200 z bandingiem i jakieś tam różne winietujące szkiełka z aberacjami i dystorsjami...

Domyślnie

tak, e27 z tego co pamiętam.
    Potrzebna kostka, ale akurat w książce z której uczę się fotografii nie ma takich detali omówionych, a w tutku też nie było jasno opisane. No to skąd mam wiedzieć jeśli nie zapytam

Jeszcze jedno pytanie tak przy okazji - jak wychodzi połączenie halogenów z takimi lampkami błyskowymi z gwintem żarówkowym (od 45 do 65Ws)?

Domyślnie

Kiepsko. Będziesz miał kłopoty z barwami. Chodzi o tz. temperaturę barwową. Halogeny mają ją niską i będą świecić na żółto a lampy błyskowe przy takim zestawieniu dadzą Ci niebieski zafarb. Nie mieszaj światła żarowego z błykowym.

P.S
    Zapomniałem dopisać, że jeszcze wszystko zależy od mocy. Jak masz np.halogeny mocne a lampy błyskowe słabe to przewaga tych pierwszych będzie taka, że błysk nie będzie miał w zdjęciu prawie znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez motyl ; 10-07-2007 o 10:28

Domyślnie

ok.. to ile takich żarówek 45-65Ws potrzebowałbym do domowego ministudio + namiot bezcieniowy? Miałem nadzieję że w 2-3 się wyrobię..

A jeśli nie halogeny, to jakie światło wspomagające powinienem dobrać do tych błyskających żarówek? Obawiam się problemów z pomiarem ostrości, jeśli nie będę miał nic na stałe włączonego..

Domyślnie

Oj..... sporo. Trudno tak zgadywać bez światłomierza. Ja pracuję na lampach 500-1000 Ws i raz światła jest zbyt mało a raz zbyt dużo. Zwyczajnie zrób próby, oceń efekt i wyciągaj wnioski tz. dodawaj lub odejmuj światła.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów