Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z D200

kuczi3
09-07-2007, 21:04
Witam. Pierwszy raz mam problem z D200. Mianowicie na trybie A lub S masakrycznie przepala zdjecia. Wskazowka naswietenia lata jak szalona, czasy wahaja sie od 1/30 do 1/1200 albo i wiecej przy tym samym planie i przesłonie. W trybie M wszystko jest ok. Co to moze byc ? czy tylko serwis ? Z gory dzieki za szybkie odp. pozdrawiam.

kuczi3
09-07-2007, 21:19
...dodam jeszcze ze problem wystepuje ze wszystkimi obiektywami nikonowskimi jakie posiadam: 17-55 2.8, 70-200 2.8 VR i 18-200 VR.

elip
10-07-2007, 09:48
Jezeli napiszesz, że miga ci jeszcze linijka (raz jaśniej i ciemniej) to obawiam się, że tylko i wyłącznie serwis. Kolega z pracy miał podobne efekty z D70. Wymienili mu jakąś magiczną część, ale na gwarancji (to był plus tego, choc jego gwarancja już dawno się skończyła).

Pozdrawiam
Elip

Artur
10-07-2007, 12:16
Wg mnie pozostaje Ci serwis.

markB
10-07-2007, 16:05
Ja miałem podobną rzecz z D70. W końcu aparat zupełnie zdechł. Okazało się, że wadliwy był podzespół elektroniczny, i mimo że było już po gwarancji to wymienili mi go w serwisie za friko.

mario_Scott
12-07-2007, 09:39
Zresetuj ustawienia do fabrycznych, wyjmij baterie na jakiś czas i sprawdź jescze raz. Może pomoże.

bad_shadow
12-07-2007, 20:17
Piszę w tym temacie bo mój problem jest błahy i nie ma sensu zakładać nowego wątku.

Kilka dni temu przesiadłem się na mojego wymarzonego d200,
Robię sporo architektury i często "majtam" aparat w pozycję pionową,
Z przykrością się przekonałem że d200 ma niefrasobliwie umiejscowione gniazdo zdalnego sterowania,
tak że obracając body zahaczałem najwidoczniej o zaślepkę wspomnianego wcześniej gniazda doprowadzając do jej odkręcenia.
Jak łatwo się domyślić dopiero w domu zorientowałem się że gdzieś mi się owa zaślepka zgubiła :)

Mam zatem pytanie może ktoś z forumowiczów już miał taki motyw i może mi pomóc?
Gdzie można takie bździejstwo dokupić????

Pozdrawiam

al
13-07-2007, 03:38
Piszę w tym temacie bo mój problem jest błahy i nie ma sensu zakładać nowego wątku.

Kilka dni temu przesiadłem się na mojego wymarzonego d200,
Robię sporo architektury i często "majtam" aparat w pozycję pionową,
Z przykrością się przekonałem że d200 ma niefrasobliwie umiejscowione gniazdo zdalnego sterowania,
tak że obracając body zahaczałem najwidoczniej o zaślepkę wspomnianego wcześniej gniazda doprowadzając do jej odkręcenia.
Jak łatwo się domyślić dopiero w domu zorientowałem się że gdzieś mi się owa zaślepka zgubiła :)

Mam zatem pytanie może ktoś z forumowiczów już miał taki motyw i może mi pomóc?
Gdzie można takie bździejstwo dokupić????

Pozdrawiam

mnie też się gdzieś zapodziało ;)

około "dyszki" w nikon polska ;)

milo_ja
13-07-2007, 08:11
Ta zaślepka to jakaś mocno "gubliwa" jest. Mi też ją wsiąkło po paru dniach od kupna aparatu. Fakt, że wcześniej sobie ją odkręciłem, żeby zobaczyć z ciekawości jak wygląda to gniazdo, a potem niezbyt mocno przykręciłem, żeby móc ją łatwo odkręcić no i ... łatwo się odkręciła. :D W Nikon Polska do kupienia za niecałe 12 PLN. Tylko czasem moga nie mieć na stanie (mi się tak zdażyło) i musiałem czekać ze 2 tygodnie. Teraz jest dokręcona najmocniej, jak się da.

bad_shadow
13-07-2007, 08:51
Dzieki za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak mogę skontaktować się z nikon polska?

Może to głupie ale zważcie że jestem świeżym użytkownikiem nikona. :)

milo_ja
13-07-2007, 09:55
Dzieki za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak mogę skontaktować się z nikon polska?

Może to głupie ale zważcie że jestem świeżym użytkownikiem nikona. :)

Można np. zadzwonić. Telefon znajdziesz na www.nikon.pl. Ew. możesz się wybrać na wycieczkę do Warszawy na ulicę Postepu (niedaleko Galerii Mokotów). Dokładny adres też na tej stronie.

JAP
13-07-2007, 13:36
Ja też zgubiłem tą zaślepkę chociaż nigdy jej nie odkręcałem, aparat był jednak w ciągłym użyciu w terenie więc do wybaczenia,
czy można kupić tą zaślepkę w jakimś sklepie internetowym, jakoś nie mam w planie odwiedzin Wa-wy w najbliższym czasie a na nikon.pl nie znalazłem sklepu,
pozdr

milo_ja
13-07-2007, 13:49
Ja też zgubiłem tą zaślepkę chociaż nigdy jej nie odkręcałem, aparat był jednak w ciągłym użyciu w terenie więc do wybaczenia,
czy można kupić tą zaślepkę w jakimś sklepie internetowym, jakoś nie mam w planie odwiedzin Wa-wy w najbliższym czasie a na nikon.pl nie znalazłem sklepu,
pozdr

Tam nie ma sklepu jako takiego. Napisz/zadzwoń do serwisu. Na pewno można kupić wysyłkowo.

bad_shadow
17-07-2007, 20:08
dzieki za pomoc zarejestrowalem sie na nikon.pl i napisalem mail do nikon customer help.
Podobno maja dac odpowiedz w ciagu dwoch dni jesli beda tak obrotni jak serwis (moj kolega czeka juz 3 miesiac na swoja zalana drinkiem 70'tke) to pewnie przyjdzie mi jeszcze poczekac.
Jak odpowiedza to dam znac jak mnie potraktowali i za ile :)

Pozdrawiam

Ciąg Dalszy:

No niech mnie kule biją czy jak to było w bajkach.
Nie wierzę własnym oczom.
Odpowiedzieli po zaledwie dniu.

Zatem dla zainteresowanych:
Cytuję: "Dziękuję za zadanie pytania poprzez wsparcie techniczne Nikon.

W sprawie zaślepki do 10-stykowego gniazda zdalnego sterowania dla D200, proszę złożyć zamówienie w serwisie, pod numerem telefonu (022)607 94 15, 18, 19.
Mozna równiez zamówic ta część poczta elektroniczną : [email protected]"

gadas
17-07-2007, 20:27
Kolego bo ta zaślepka zmorą jest ...
gubi sie łatwo a i łatwo sie kupuje ...
Wietrze tu interes dla serwisu 1 gram plastiku za 10 zł
... a i mają zazwyczaj od reki bez problemu ...