PDA

Zobacz pełną wersję : Kupiłem Nikona D300 w 2022 roku!

HungryHyena
10-05-2022, 00:34
Cześć! Żeby nie było, że tylko siedzę w krzakach i podglądam nastolatki, postanowiłem coś napisać.

Przygodę z robieniem zdjęć zacząłem od iPhone w 2014 roku, potem był D3300, który prawie zabił u mnie zajawkę na ambitniejsze fotografowanie, ale też co nieco nauczył. W międzyczasie odkryłem, że obrabianie RAW-ów sprawia mi dużą frajdę i potrzebuję lepszego sprzętu. Doszedłem do wniosku, że chcę wejść w fotografię całym sobą - niech to będzie hobby, które mnie definiuje. Obejrzałem całego Youtuba, przeczytałem parę książek i kilkadziesiąt magazynów i ostatecznie uznałem, że jedząc tynk ze ścian, przez kilka następnych lat, da się przeżyć, kupiłem więc Nikona Z 6 II, niedługo po premierze. Najpierw były retro-obiektywy na M42, potem kilka dobrej klasy, natywnych stałek i Nikkor 200-500 5.6E, bo choć fotografuję wszystko co się rusza lub stoi w miejscu, to największą frajdę sprawia mi dzika przyroda. Wszystko fajnie, pięknie, ale... po pierwsze nie zawsze chcę, idąc w miejsca, w których można dostać po łbie, brać ze sobą aparat, na który mnie nie stać, a po drugie, to ciągłe przepinanie obiektywów w terenie, kładzenie wielkiego, ciężkiego Nikkora 200-500 na ziemi, walka z kurzem na matrycy, zaczęły doprowadzać mnie do szału. Stwierdziłem, że potrzebne jest drugie body.

Sprzedałem więc adapter FTZ a za odzyskaną kasę kupiłem Nikona D300, żeby go podpiąć pod tego 200-500 raz i już nie odpinać.
No i przyznam szczerze, że to był strzał w dziesiątkę. Jakość zdjęć jest świetna, niewiele straciłem w stosunku do Z 6 II, bo - może i ma mniej megapixeli, ale jest cropem więc mam większy zasięg i nie muszę już odcinać brzegów kadru, żeby wyeksponować temat, na jedno więc wychodzi. Strata jest bardzo duża w czułości ISO, Z-tka pozwalała mi uzyskać akceptowalną jakość na ISO 3200, a D300 kończy się na ISO 800, ale i tak, jak paranoik dążyłem zawsze do fotografowania na najniższej wartości. Myślę, że w fotografowaniu przyrody da się z tym żyć. Nie będę przecież szukał w lesie łosi nocą... :D

Są rzeczy, które wypadają nawet lepiej niż w czternastokrotnie droższej i 14 lat młodszej Z-tce. Po pierwsze autofocus w D300 przy fotografowaniu dzikich stworzeń jest lepszy, efekt "szukania" punktu ostrości jest krótszy i częściej zatrzymuje się we właściwym punkcie, a nie przelatuje przez niego. No i wizjer optyczny, tu byłem sceptyczny, gdy ludzie o tym pisali, ale faktycznie do fotografowania np. ptaków dużo lepiej się sprawdza. Długie obserwowanie i czajenie się przy wizjerze elektronicznym w Z-tce szybko spalało akumulator i irytowało tym, że aparat usypiał zawsze wtedy, gdy zaczynało się coś dziać. Obudzenie go też trwało za długo.
Ogólnie rzecz ujmując, jestem zachwycony tym aparatem, jego ergonomią i jakością zdjęć oraz jego stanem technicznym i ceną! Gdybym posiadał tą wiedzę, którą mam teraz przed wydaniem tych wszystkich pieniędzy, nie wiem czy nie poczyniłbym bardziej rozsądnych zakupów. Jednym z wniosków, jakie wyciągnąłem z tej lekcji jest taki, że najważniejszy jest dobry obiektyw, body to sprawa małej wagi.

Zaznaczam, że ta euforia jest wynikiem testów z długą ogniskową. Domyślam się, że nie byłoby tak pięknie, gdyby chodziło o zakres 20-100mm oraz szkła manualne.
Miewacie podobne historie? ;)

bogdi64
10-05-2022, 08:03
dokonałeś profanacji, nikt Ci więcej nie odpisze, żaden poprzedni Nikon już nie robi zdjęć
ps" mam 2 x d200 i 2 x d300 ;) i dodatkowo używam d7100

RMC
10-05-2022, 09:01
Jeżeli jest się świadomym ograniczeń takiego aparatu, lubi fotografię w której trzeba trochę więcej pomyśleć (bo nie wszystko idealnie załatwi automat) to czemu nie - zabawa jest przednia :)

Ale myślę, że nie przebijesz większych wariatów. Ja tam w bieżacym roku zakupiłem Kodaka DCS Pro 14N. To jest dopiero maszyna :)

OjTam
10-05-2022, 21:32
Kodaka DCS Pro 14N.

Czyli pierwszy cyfrowy pełnoklatkowiec z bagnetem Nikon F. ;)
Gratki.
Masz 256MB bufora, czy 512?

Ligo
10-05-2022, 22:07
Gratki.
Masz 256MB bufora, czy 512?
To tak, jakbyś pytał o moc silnika w Rolls-Royce.
Odpowiedź brzmi: wystarczająca.:-)

OjTam
10-05-2022, 22:08
To tak, jakbyś pytał o moc silnika w Rolls-Royce.
Odpowiedź brzmi: wystarczająca.:-)

Oj, pytam bo bufor mógł tylko serwis zmienić. I ciekaw jestem, czy ktoś się w to bawił.

RMC
11-05-2022, 08:10
Moj juz 512MB ma. Pewnie ktos zmienil duzo wczesniej bo z tego co czytalem to taki upgrade "must have".

HungryHyena
11-05-2022, 08:22
RMC Mega zazdro z tym Kodakiem oO
Ale to już biały kruk, da się to jeszcze kupić gdzieś?

RMC
11-05-2022, 08:37
RMC Mega zazdro z tym Kodakiem oO
Ale to już biały kruk, da się to jeszcze kupić gdzieś?

Dzięki :) Myślę, że i Ty będziesz zadowolony ze swojej D300. Bo to świetny sprzęt.

Kodaka kupić faktycznie nie tak prosto. U nas ich niewiele, więcej ofert za granicą (najwięcej widziałem z USA ale koszt przesyłki robi to chyba nieopłacalnym).

Ja swojego jednak kupiłem na Allegro. I to o dziwo za całkiem przystępną cenę. Wisiał trochę na aukcji, udało mi się coś tak cenę znegocjować w dół i mam :)

Niewiele się nim jeszcze pobawiłem ale zdjęcia robi:

62602

Pawel Pawlak
17-05-2022, 10:15
Gratuluję zakupu :) Na pewno da się tym aparat zrobić jeszcze nie jedno wspaniałe zdjęcie.

Z-tka pozwalała mi uzyskać akceptowalną jakość na ISO 3200, a D300 kończy się na ISO 800, ale i tak, jak paranoik dążyłem zawsze do fotografowania na najniższej wartości. Myślę, że w fotografowaniu przyrody da się z tym żyć. Nie będę przecież szukał w lesie łosi nocą... :D

O kurczę... wiem że są różne progi akceptacji degradacji jakości obrazka, ale iso3200 z z6 ?! Chyba warto popracować nad obróbką bo mam wrażenie że w wielu sytuacjach to z D300 można by wyciągnąć bardzo ładne iso3200, a co dopiero z Z6;)

Cosnek
17-05-2022, 17:19
Ja tam w bieżacym roku zakupiłem Kodaka DCS Pro 14N. To jest dopiero maszyna :)

Sorki za OT - zastanawiałem się nad tym Kodakiem ostatnio, jako inwestycje na ciężkie czasy:) Ale słyszałem że niektóre programy nie czytają plików z Kodaka, np: Gimp, Darktable. Możesz to potwierdzić? Dzięki

RMC
18-05-2022, 10:16
Sorki za OT - zastanawiałem się nad tym Kodakiem ostatnio, jako inwestycje na ciężkie czasy:) Ale słyszałem że niektóre programy nie czytają plików z Kodaka, np: Gimp, Darktable. Możesz to potwierdzić? Dzięki

Ok, postaram sie zerknac (w przyszlym tygodniu), chociaz tych programow w sam raz nie uzwalem dawno i nie mam poinstalowanych. Starszy Lightroom jaki mam radzi sobie z nimi bezproblemowo. Ale np. ten windowsowy odczytywacz :) RAW Image Extension (?) faktycznie dosc meczy je - w sensie dlugo wczytuje podglady katalogu.

HungryHyena
18-05-2022, 11:06
Gratuluję zakupu :) Na pewno da się tym aparat zrobić jeszcze nie jedno wspaniałe zdjęcie.

O kurczę... wiem że są różne progi akceptacji degradacji jakości obrazka, ale iso3200 z z6 ?! Chyba warto popracować nad obróbką bo mam wrażenie że w wielu sytuacjach to z D300 można by wyciągnąć bardzo ładne iso3200, a co dopiero z Z6;)

Dzięki, również jestem o tym przekonany. Nawet jedno z nich jest przedmiotem bieżącej edycji zabawy w RAWki :)

A co do degradacji z ISO, należę do grona wymagających entuzjastów. Nie robię zdjęć na instagram, tylko chcę by nadawały się do druku na A4 i większych formatach, więc surowo je oceniam pod kątem detalu. Ziarno na zdjęciach toleruję, czasami dodaje klimatu, ale tylko do czasu, dopóki utrata detalu nie jest odczuwalna. Odszumiania prawie nie stosuję wcale, bo to zawsze redukuje detal i sprawia, że do obrazka wkrada się plastikowa sztuczność. ISO 3200 w Z 6 II to dla mnie nieprzekraczalna granica.

Senketsu
02-06-2022, 01:08
A pozdrawiam, też czasem jeszcze robię zdjęcia moim D300 i D300s :D D300s mam zadbany, a D300 w kiepskim stanie wizualnym, ale nadal działa. Bardzo fajne puszki, wygodne w użytkowaniu :) Z6 to chyba powinna do iso 12800 być użyteczna... W moim D4 do iso 9000 spokojnie idzie ładne zdjęcie wyciągnąć.