PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z9 w praktyce

Strony : 1 2 [3]

m_a_g
08-03-2026, 19:00
Krótko: Warto dopłacić do Z9.
Dłuższa wersja: Mam Z8 i Z9, obydwa użytkuję z teleobiektywami do fotografii przyrody. Pod względem AF oba aparaty są moim zdaniem identyczne, chyba nawet oficjalnie Nikon tak twierdzi, nie jestem pewien.
W ogóle to prawie identyczne aparaty, trudno tu o jakieś różnice.
Z9 jest wygodniejszy bo ma wbudowany grip i dobrze się komponuje z teleobiektywami, ma też dużo bardziej pojemną baterię co dla mnie jest ważne w fotografii przyrody. Do tego wbudowany GPS w Z9 bardzo mi się przydaje i brakuje mi tej funkcji w Z8.

Zbyszek
08-03-2026, 21:52
No i jest jeszcze taka istotna różnica że Z9 ma dwa sloty CFexpress, a Z8 ma jeden CFexpress i jeden SD.
Jeśli zależy Ci na backupie w połączeniu z szybkimi seriami to w Z8 będzie z tym problem.

Jacek_Z
09-03-2026, 00:50
..Z9 jest wygodniejszy bo ma wbudowany grip i dobrze się komponuje z teleobiektywami, ma też dużo bardziej pojemną baterię co dla mnie jest ważne w fotografii przyrody. Do tego wbudowany GPS w Z9 bardzo mi się przydaje i brakuje mi tej funkcji w Z8.
Fakt, ale dwie z tych cech można nadrobić. 1. Dodatkowy grip w Z8. 2. Smartfon z włączonym GPS i zainstalowanym Nikon SnapBridge, sparownie z aparatem. Nie trzeba przesyłać zdjęć. Można apkę ustawić tak by współrzędne były wpisywane w exif zdjęcia w body. Sprawdzone z body Z7 II. Wygoda użytkowania przez parowanie jest mniejsza, ale działa.
Pojemność baterii - tego sie nie nadrobi. No trochę, bo dzięki gripowi będą 2 normalne baterie, ale to nadal mniej niż jedna z Z9.

No i jest jeszcze taka istotna różnica że Z9 ma dwa sloty CFexpress, a Z8 ma jeden CFexpress i jeden SD.
No i tu jest większy dylemat. Zastanawiam się nad zmianą body ale każde z nich nie jest idealne (chciałbym ze 30 fps w RAWach).

m_a_g
09-03-2026, 01:26
Fakt, ale dwie z tych cech można nadrobić. 1. Dodatkowy grip w Z8. 2. Smartfon z włączonym GPS i zainstalowanym Nikon SnapBridge, sparownie z aparatem. Nie trzeba przesyłać zdjęć. Można apkę ustawić tak by współrzędne były wpisywane w exif zdjęcia w body. Sprawdzone z body Z7 II. Wygoda użytkowania przez parowanie jest mniejsza, ale działa.

Wiesz co, mając możliwość zakupu Z9, zakup Z8+grip jest cokolwiek bez sensu moim zdaniem (to w kwestii nadrabiania). Tak samo GPS przez telefon - to nie jest tak wygodne jak GPS bezpośrednio w aparacie (jak wspomniałeś), i z moich doświadczeń jest też cokolwiek zawodne - telefon nie zawsze połączy się z aparatem na czas, problemy bywają także kiedy telefon nie ma zasięgu.
Nie wiem jaka jest różnica w cenie pomiędzy Z9 a Z8 + oryginalny grip + oryginalna dodatkowa bateria, ja w każdym razie brałbym Z9.

No i tu jest większy dylemat. Zastanawiam się nad zmianą body ale każde z nich nie jest idealne (chciałbym ze 30 fps w RAWach).
Przyjdzie Ci poczekać na Z9II chyba, też bym chciał 30fps w RAW i precapture do tego :-)

samek
09-03-2026, 10:47
Wszystko najważniejsze masz powyżej w odpowiedziach. Brak (chyba, że jestem ślepy) tylko jednego. Zdecydowałem się na z8 ze względu na wielkość. Gdybym robił tylko przyrodę, to bezdyskusyjnie z9. Ale np. wczoraj spacerowałem z podpiętym voightem 40 - mały zgrabny zestaw.
Gdy zasiadam gdzieś w lesie czy polach, to po prostu podpinam powerbank kabelkiem. Powerbank wisi sobie na statywie i wciąż mam pełną baterię. Nawet likwidując stanowisko i przemieszczając się mam wciąż aku naładowane na full, a to przecież starcza na trochę. Gdy znów zasiadam, to znów podłączam powerbank.
A na spacery mam zgrabniejszą puszkę.

markB
09-03-2026, 15:46
Ja jestem jednak za Z9, jak wyżej wspomniano - Z9 lepiej się trzyma z 600-tką.

Pawel Pawlak
09-03-2026, 21:00
Ja przyzwyczaiłem się do dużych body. Bardziej męczyła mnie ręką od średni wygodnego uchwytu mniejszego body, niż od wygodnego uchwytu cięższego jednocyfrowego. Nawet jeśli "biegałem" z aparatem przez kilkanaście godzin eventu to następnego dnia mniej czułem rękę od targanie d4 z 24-70a albo 70-200 niż czegoś mniejszego co wymagało dziwnego układania paluchów żeby trzymać aparat przy oku. Także ostatecznej mam nadal z9 a nie z8. I taki bym też polecił - poza tym lubię 2x cfexpress ;)

maxwawa
09-03-2026, 22:36
Cześć wszystkim
Fotografuję ptaki od 17 lat.
Obecnie mam D5 i N500/5.6PF i użytkuje go od 3 lat.
I właśnie, od kilku lat lat mamy erę bezluster.
Mam pytanie za 100 pkt.
Zamierzam kupić Z8 lub Z9 oraz N 600/6.3 PF.
Proszę użytkowników tych aparatów o wrażanie z użytkowania tych aparatów, a przede wszystkim o różnicach, nawet tych najdrobniejszych.
Mój priorytet to AF.

Jeśli priorytetem jest AF to, oczywiście jak możesz zmienić system, to Canon albo Sony, warto wypożyczyć na próbę.
Oczywiście Z9/Z8 to świetne aparaty ale jednak jeszcze lepsze są do tego celu Canon lub Sony z delikatnym wskazaniem na Canona.
Namieszałem ? Wiem

cdc
09-03-2026, 22:52
maxwawa

A które sześćsetki do Canona i do Sony poleciłbyś zamiast N 600/6.3 PF ?

https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_a_focus-type_5738%3Aautofocus%3AREGULAR%2Cfct_fixed-focal-lengths_2207%3A600mm%3AREGULAR

maxwawa
09-03-2026, 23:00
maxwawa

A które sześćsetki do Canona i do Sony poleciłbyś zamiast N 600/6.3 PF ?

https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_a_focus-type_5738%3Aautofocus%3AREGULAR%2Cfct_fixed-focal-lengths_2207%3A600mm%3AREGULAR
To nie jest pełna lista. Manipulujesz.

cdc
09-03-2026, 23:04
To nie jest pełna lista. Manipulujesz.

Brakuje ci Manual Focus?

-Podaj pełną listę

i od razu jakie modele aparatów C i S zamiast Z8/Z9.

maxwawa
09-03-2026, 23:11
94187

Brakuje ci Manual Focus?

-Podaj pełną listę

i od razu jakie modele aparatów C i S zamiast Z8/Z9.
Ale po co ? przecież tylko Ty masz rację. :grin:

cdc
09-03-2026, 23:17
maxwawa

Jakie sześćsetki do Canona i do Sony polecasz zamiast N 600/6.3 PF ?

Żądam wskazania gdzie manipuluję. -Bo mnie pomawiasz!

OjTam
09-03-2026, 23:32
To nie jest pełna lista.

Brakuje ci Manual Focus?

Do obu systemów można podpiąć EF 600/4. I dostać limiterem w osiągi. xD

A teraz poważniej. Jak nie przestaniecie dogryzać (sobie nawzajem i dookoła) dam wam po 7-14 dni na odpoczynek i detoks od forum.

grissley
09-03-2026, 23:38
2. Smartfon z włączonym GPS i zainstalowanym Nikon SnapBridge, sparownie z aparatem.

E tam. Niby mam do Z63, ale prawie zawsze się okazuje, że danych w exif nie ma bo coś. Nie wiem, snapbridge się uśpił, albo został ubity z powodu żarcia baterii albo coś. Nigdy nie pamiętam, żeby to sprawdzić i danych z GPS co do zasady nie mam.

Z9 ma dwa sloty CFexpress, a Z8 ma jeden CFexpress i jeden SD.
Jeśli zależy Ci na backupie w połączeniu z szybkimi seriami to w Z8 będzie z tym problem.

Jeśli chcemy wrzucać RAWy rónocześnie na obie karty (backup), to tak. Jeśli lecimy z przepełnieniem, to dopiero po zapchaniu CFE i braku czasu na zmianę karty. A przy opcji bieda-backupu (czyli RAW na CFE, a jpg na SD), to chyba już seria będzie w ogóle niespowolniona?

cdc
09-03-2026, 23:47

A teraz poważniej. Jak nie przestaniecie dogryzać (sobie nawzajem i dookoła) dam wam po 7-14 dni na odpoczynek i detoks od forum.

Została mi zarzucona manipulacja.

Żądam wyjaśnień.

A moderacja niech sobie sprawdzi czy zarzucanie komuś manipulacji może naruszać jego dobra osobiste,
bo pewnie nie widzi że jest to nieeleganckie.

maxwawa
09-03-2026, 23:52

Przesadzasz z tą pseudo-władzą, dziecinne te niby straszenie.
Zabolało Cię czyjeś moje zdanie na temat Nikona ?
ok ulżyj sobie i blokuj, usunę konto i po problemie.

OjTam
10-03-2026, 00:00
Zabolało Cię czyjeś moje zdanie na temat Nikona ?.

Nie zabolało. Po prostu wasze dogryzanki są już męczące.

PS. Jakbym miał $$$ na ptaki, poszedłbym w A1II, bo jednak Z9 odstaje. Jednak pytanie wyraźnie było o Z9 czy Z8, nie jaki aparat kupić.

Jacek_Z
10-03-2026, 00:04
Jeśli priorytetem jest AF to, oczywiście jak możesz zmienić system, to Canon albo Sony, warto wypożyczyć na próbę.
Jak się dzieli włos na czworo to wychodzi na to, że to zależy jaki duży jest ptak, jaki ruchliwy, czy cos go zasłania, jakie tło itd. itd. Są przypadki gdzie AF Sony wypada najgorzej, tzn gorzej niż Canona i Nikona.

Irma pyta o ptaki, stąd ten film. Facet chyba rzetelnie opisuje temat, pokazuje co sie dzieje na wyświetlaczu.
Nikona chwali za najlepszą do ptaków optykę.

https://youtu.be/ZaKFDA3zFgw?t=320

Na YT są różne opinie i warto nie żyć w swojej bańce informacyjnej.

zbyk
10-03-2026, 00:08
dziecinne te niby straszenie.

usunę konto i po problemie.
xD

BTW. Sensu w zarzucaniu OjTamowi, że upomina Cię za wpisy o nikonie, tyle co w lamentach o pomówieniach Twojego poprzedniego adwersarza :)

grissley
10-03-2026, 00:10
Jednak pytanie wyraźnie było o Z9 czy Z8, nie jaki aparat kupić.

Przecież maxwawa zawsze w dyskusjach sprzętowych wjeżdża z tekstem "oczywiście najlepsze byłoby Sony". Albo "najpewniejszym i najbezpieczniejszym systemem dla użytkownika jest na dziś sony". Albo "kup sony i zapomnisz o problemach".
Jestem pewien, że potem siedzi z popcornem i z uśmiechem obserwuje nawalankę, jaka się prawie natychmiast prawie zawsze wywiązuje...

cdc
10-03-2026, 00:13
Robienie rynsztoku z tego forum

to działanie destrukcyjne.

m_a_g
10-03-2026, 00:32

@Capo, i kto to pisze? ;-) Wrzucasz na forum w zasadzie losowe wpisy na każdy temat, bez ładu i składu.
Wstawiłem Twoją wypowiedź do właściwego działu ;-)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/1703-Humor/page1945?p=4353601&viewfull=1#post4353601

maxwawa
10-03-2026, 00:35
Jak się dzieli włos na czworo to wychodzi na to, że to zależy jaki duży jest ptak, jaki ruchliwy, czy cos go zasłania, jakie tło itd. itd. Są przypadki gdzie AF Sony wypada najgorzej, tzn gorzej niż Canona i Nikona.

Irma pyta o ptaki, stąd ten film. Facet chyba rzetelnie opisuje temat, pokazuje co sie dzieje na wyświetlaczu.
Nikona chwali za najlepszą do ptaków optykę.

https://youtu.be/ZaKFDA3zFgw?t=320

Na YT są różne opinie i warto nie żyć w swojej bańce informacyjnej.

To nie bańka tylko fakty że jednak Nikon jest na końcu stawki z tych trzech głównych graczy - obejrzyj więcej nawet od tego autora to zobaczysz różnicę.
Nawet na tym filmie widać jak szybki i responsywne są Canony ( sam mam Sony system) tuż zaraz za nim Sony.
Miałem też okazję przez kilka tygodni testować „tylko” R6 II w fotografii ptaków i głównie tych najmniejszych - śledzenie, wykrywanie i trzymanie się obiektu jest takie łatwe i przyjemne w użytkowaniu.
Nawet wśród gałęzi u przemieszczającej się sikorki śledzi oko .W locie też bez problemów.
Ja widzę te niby „drobne” różnice AF a w fotografii ptaków od razu widać różnicę.

Gdybym miał spory budżet i nie był w żadnym systemie to chyba poszedłbym w R3.

m_a_g
10-03-2026, 00:42
maxwawa, ale pytanie było o wybór pomiędzy Z9 a Z8, wiec po co komplikować komuś życie odpowiedzią nie na temat?
YT nie oglądam, ale z moich doświadczeń Z9 i Z8 mają bardzo dobry AF do ptaków, śledzenie / wykrywanie oka działa bardzo dobrze, wcale nie uważam aby Canon był lepszy (a jestem byłym Canoniarzem).
Do Sony też Nikonowi dużo nie brakuje, to raczej kwestia przyzwyczajenia się do tego jak należy AF używać, chociaż owszem, Sony daje mi lepszy odsetek trafionych zdjęć, ale nie na tyle aby zaraz zastanawiać się nad zmianą systemu.
Innymi słowy, mam budżet jaki mi się podoba, R3 na pewno bym nie kupił (zdecydowanie wolę A9 III a A1 II to już w ogóle), a z Z9 też jestem bardzo zadowolony i w zasadzie ten aparat odstaje na minus tylko brakiem precapture.
Pod względem AF to faktycznie jest dzielenie włosa na czworo.

grissley
10-03-2026, 00:53
@Capo, i kto to pisze? ;-) Wrzucasz na forum w zasadzie losowe wpisy na każdy temat, bez ładu i składu.

Ja bym jednak zdecydowanie rozróżnił niechlujstwo/lenistwo, polegające na wrzucaniu stert linków bez słowa komentarza czy wprowadzenia, od trollingu uprawianego na sportowo, który wygenerował już wiele nawalanek z żarzącymi się emocjami.

maxwawa
10-03-2026, 01:23
maxwawa, ale pytanie było o wybór pomiędzy Z9 a Z8, wiec po co komplikować komuś życie odpowiedzią nie na temat?
YT nie oglądam, ale z moich doświadczeń Z9 i Z8 mają bardzo dobry AF do ptaków, śledzenie / wykrywanie oka działa bardzo dobrze, wcale nie uważam aby Canon był lepszy (a jestem byłym Canoniarzem).
Do Sony też Nikonowi dużo nie brakuje, to raczej kwestia przyzwyczajenia się do tego jak należy AF używać, chociaż owszem, Sony daje mi lepszy odsetek trafionych zdjęć, ale nie na tyle aby zaraz zastanawiać się nad zmianą systemu.
Innymi słowy, mam budżet jaki mi się podoba, R3 na pewno bym nie kupił (zdecydowanie wolę A9 III a A1 II to już w ogóle), a z Z9 też jestem bardzo zadowolony i w zasadzie ten aparat odstaje na minus tylko brakiem precapture.
Pod względem AF to faktycznie jest dzielenie włosa na czworo.

ale napisałem że cyt."oczywiście jak możesz zmienić system"
https://forum.nikoniarze.pl/threads/309682-Nikon-Z9-w-praktyce?p=4353584&viewfull=1#post4353584
czym komplikuje życie ? nie rozumiem tego pouczania.
kolega napisał że priorytetem ma być AF to zaproponowałem lepsza alternatywę Canon lub Sony,
może kolega ma możliwość wymiany, odsprzedaży itp.
po co te "bicie" piany ? i eskalacja takich błahostek.

Jeszcze można wziąć nowe body A7V czy R6 III mogłyby też ewentualnie wystarczyć.

Jacek_Z
10-03-2026, 01:43
Inaczej mówiąc wszystko byle nie Nikon. Nie wiem czy zauważasz że gdziekolwiek coś radzisz to dokładnie na to wychodzi.

cdc
10-03-2026, 01:51
33Mpix zamiast 45Mpix -o które pytał Irma...

Po raz trzeci w tym temacie się zapytam:

Jakie sześćsetki do Canona i do Sony zamiast N 600/6.3 PF, o którym pisał Irma?

MstrG
10-03-2026, 08:35
ale napisałem że cyt."oczywiście jak możesz zmienić system"
https://forum.nikoniarze.pl/threads/309682-Nikon-Z9-w-praktyce?p=4353584&viewfull=1#post4353584
czym komplikuje życie ? nie rozumiem tego pouczania.
kolega napisał że priorytetem ma być AF to zaproponowałem lepsza alternatywę Canon lub Sony,
może kolega ma możliwość wymiany, odsprzedaży itp.
po co te "bicie" piany ? i eskalacja takich błahostek.

Jeszcze można wziąć nowe body A7V czy R6 III mogłyby też ewentualnie wystarczyć.

Czyli co konkretnie proponujesz zamiast tego Z9 + 600/6.3 VR S?
Z AF to cały czas jest powielanie tego mitu, że Nikon ma gorszy. To już raczej wszystko ocena mocno subiektywna.

Za Z9 jest 46Mpx, matryca stacked, 2xCFe, wbudowany już uchwyt (który zawsze jest lepszy od tego dołączanego) przy pracy z tele, atomowa bateria. Jedyny minus, który mogliby zmienić (niech już będzie nawet tylko w Z9) to brak PreCapture w RAWach.

poste
10-03-2026, 08:51
Kolega fotografuje d5, więc poprzeczka jest zawieszona wysoko. Myślę, że w takiej sytuacji postawiłbym sobie pytanie, czy kupić już z9 czy zaczekać na z9II. Z9 jest oczywiście świetny i konkurencyjnie wyceniony, jednak leciutko odstaje na dziś od topowych puszek konkurencji choćby ta funkcją pre capture. W fotografii ptaków to robi różnicę. Skakanie po systemach to takie ciągle gonienie króliczka, za rok czy dwa kolejny model innej firmy zaprezentuje "przełomowe rozwiazania" i znowu trzeba będzie oddać sprzęt do lombardu ;)

waldek
10-03-2026, 09:44

Dowcip roku.
Napisałbym dosadniej ale co to da.
W końcu to moderacja wychowała sobie tego trolla.

cdc
10-03-2026, 10:04
Dowcip roku.
Napisałbym dosadniej ale co to da.
W końcu to moderacja wychowała sobie tego trolla.

Wątek Nikon pozywa Viltroxa?

cała ta dyskusja i obsesyjna obrona Nikona ( oraz bezsensowny atak na Sony ) jest funta kłaków warta.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/320539-Nikon-pozywa-Viltroxa/page15?p=4353379&viewfull=1#post4353379

-obsesyjna obrona Nikona i bezsensowny atak na Sony

https://forum.nikoniarze.pl/threads/320539-Nikon-pozywa-Viltroxa/page23?p=4353508&viewfull=1#post4353508

https://forum.nikoniarze.pl/threads/320539-Nikon-pozywa-Viltroxa/page25?p=4353570&viewfull=1#post4353570

-Ty piszesz kto jest trollem?

:lol:

Wind Mill
10-03-2026, 11:00
Przesadzasz z tą pseudo-władzą, dziecinne te niby straszenie.
Zabolało Cię czyjeś moje zdanie na temat Nikona ?
ok ulżyj sobie i blokuj, usunę konto i po problemie.

Nie zabolało. Po prostu wasze dogryzanki są już męczące...

Z OjTama zrobić gestapowca to jednak trzeba umieć. :mrgreen:

Sorry za off-top, nie mogłem się powstrzymać. ;)

zbyk
10-03-2026, 11:12
Z OjTama zrobić gestapowca to jednak trzeba umieć. :mrgreen:

Sorry za off-top, nie mogłem się powstrzymać. ;)
Nie ma za co przeprapszać, też uważam, że tak komicznych zarzutów w stosunku do moderacji jeszcze nie czytałem.

Po raz trzeci w tym temacie się zapytam:
Jakie sześćsetki do Canona i do Sony zamiast N 600/6.3 PF, o którym pisał Irma?
i ja się podpinam pod pytanie, nie żeby tam docinać, ale z czystej ciekawości :)

grissley
10-03-2026, 12:09
Kolega fotografuje d5, więc poprzeczka jest zawieszona wysoko.

Jeśli chodzi o AF to chyba D5 dostaje baty już od Z6III? Enyłej, Przesiadka z D5 na Z9 wydaje się optymalna, naturalna i... relatywnie tania (w tej klasie sprzętu). Chociaż może niekoniecznie, bo w czasach, gdy przesiadało się z D3 na D5 to wprawdzie nowy korpus był relatywnie droższy, ale za to stary dawało się upłynnić za sensowniejsze pieniądze.
Odnośnie Z9II to słuszna uwaga, ale nie wiadomo, czy będzie wyceniony tak korzystnie jak Z9. Może Nikon uzna, że trzeba doszlusować cenowo do poziomu konkurencji...? No i kadry uciekają.

markB
10-03-2026, 12:36
Z9II może pojawić się dopiero w końcu 2026, więc najlepszy sezon na ptaki (wiosna, lato) będzie stracony, albo zostanie tylko D5.

zbyk
10-03-2026, 12:36
Przesiadka z D5 na Z9 wydaje się optymalna, naturalna i... relatywnie tania (w tej klasie sprzętu). Chociaż może niekoniecznie, bo w czasach, gdy przesiadało się z D3 na D5 to wprawdzie nowy korpus był relatywnie droższy, ale za to stary dawało się upłynnić za sensowniejsze pieniądze.
Nie prowadzę badań statystycznych i opieram się wyłącznei na tym, co jest wystawiane na OLX, ale jako że zerkam, czy nie uda się okazyjnie wyłapać Z8, to widzę też ceny używanych "dziwiątek". Nowy Z9 to 18-19k zł, używki spotykam widuję raczej po 15, kilka razy z ciekawości wszedłem w ogłoszenia, gdzie były po 13, ale nie odważyłbym się kupić, bo drobne obicia sugerowały albo brak poszanowania, użytkowanie aparatu w sposób, do jakiego został przewidziany, albo jakiś wypadek. Wydaje mi się, że ten spadek jest sporo mniejszy, niż w niżej pozycjonowanych Nikonach. Choć podkreślam mocny subiektywizm mojej oceny.

Po ponownym przemyśleniu pomyślałem, ze może chodzi Ci o to, że R3, czy A1/A9 tracą mniej? Wydaje mi się to niemożiwe, z racji wyższej nominalnej ceny, ale tu niestety już wyłącznie zgaduję... Jak mi ciekawość nie przejdzie, to sobie wieczorem rzucę okiem na ceny :)

Pawel Pawlak
10-03-2026, 13:09
Mój dobry znajomy fotografujący ptaki zmienił cały system (d5, 600FL, 400FL, Z6 i kilka szkiełek do Z) na Canona - R5, 400/2.8 i kilka dodatkowych. I po ok roku kiedy tylko pojawił się z9 ze swoim pierwszym FW więc najgorszym AF wrócił do nikona. Więc takiej przepaści chyba nie ma. Znam osoby które mając nikona Z9 tęsknią za R3/R1 ze względu na ich 24mpix ale doceniając AF canon-a w bardzo specyficznych sytuacjach, ale pozostają w nikonie m.in. ze względu na 400+tc14 albo 600+tc14. Są więc osoby które nie potrafiły znaleźć odpowiednika 400/4.5, 600/6.3, albo 800/6.3 i nawet nie szukają w aparat inny niż nikon mklże być trochę lepszy w zakresie AF bo po prostu system nikona jest wystarczając i daje coś czego inne nie dają.

Sam z chęcią się dowiem - Jaki odpowiednik 600/6.3 (które waży tyle co 70-200) ma canon i spony ? Też czekam na ten konkret ? może są także odpowiedniki 400/4.5 i 800/6.3 ? pisać proszę, bez krępacji ;)

grissley
10-03-2026, 13:36
może chodzi Ci o to

Chodziło mi o to, że nowe Z9 jest relatywnie tanie zarówno na tle konkurencji, jak też w porównaniu do cen D5 czy D6 w czasach, gdy to one były flagowymi modelami w ofercie. Z drugiej strony, w tamtych czasach jednocyfrowe używki bardzo trzymały cenę, a dzisiaj za D5 dużych pieniędzy się nie dostanie.

Pawel92
10-03-2026, 13:41
Używam od czasu do czasu Z8 z 500/5.6 PF. Do AF nie mam żadnych zastrzeżeń i wolę śledzenie Nikona niż to w moim R5. Dla mnie zaletą Z8 i 500PF jest waga, bo już nie chce mi się klamotów nosić, choć wychowałem się na D3 i 1Dx. Jeśli waga nie ma znaczenia, to byłbym tak jak radzą koledzy za Z9. Ergonomia jest po prostu lepsza, a wbudowany GPS jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż gimnastyka ze smartphonem.

poste
10-03-2026, 14:04
Z9II może pojawić się dopiero w końcu 2026, więc najlepszy sezon na ptaki (wiosna, lato) będzie stracony, albo zostanie tylko D5.

Hehe, "tylko" d5 :)

Sezon raczej stracony nie będzie, ale to już kolega sam sobie musi odpowiedzieć. Ja tylko zauważam, że następca jest za rogiem, a funkcje jakie zaoferuje (bo już oferuje je konkurencja) zrobią sporą różnicę w fotografii ptaków. W innych dziedzinach pewnie nie. Podkreślam, moim zdaniem jest to specyficzna sytuacja, kiedy być może warto poczekać. Przy czym nigdy nie byłem zwolennikiem czekania na następcę, jak często padało w poradach na forum, wręcz mnie to bawiło ;) To wszystko jest kwestia bardzo indywidualna.

zbyk
10-03-2026, 14:31
Chodziło mi o to, że nowe Z9 jest relatywnie tanie zarówno na tle konkurencji, jak też w porównaniu do cen D5 czy D6 w czasach, gdy to one były flagowymi modelami w ofercie. Z drugiej strony, w tamtych czasach jednocyfrowe używki bardzo trzymały cenę, a dzisiaj za D5 dużych pieniędzy się nie dostanie.
a to pełna zgoda, źle zrozumiałem.

Natomiast wracając do tematu zwierząt i Z9, mamy na forum 2 tematy, w których wrzutki obserwuję z wypiekami na twarzy:
raftik -> Ptaki (te aktywne i te leniwe) ... (https://forum.nikoniarze.pl/threads/318825-Ptaki-%28te-aktywne-i-te-leniwe%29)
darek_d -> Moja przyroda (https://forum.nikoniarze.pl/threads/313723-Moja-przyroda)

myślę, że jeśli przy fotografii tej klasy aparat byłyby ograniczeniem, to by poszedł w odstawkę :)

samek
10-03-2026, 15:28
raftik -> Ptaki (te aktywne i te leniwe) ... (https://forum.nikoniarze.pl/threads/318825-Ptaki-%28te-aktywne-i-te-leniwe%29)
darek_d -> Moja przyroda (https://forum.nikoniarze.pl/threads/313723-Moja-przyroda)

myślę, że jeśli przy fotografii tej klasy aparat byłyby ograniczeniem, to by poszedł w odstawkę :)

Niefortunnie połączyłeś dwa światy. Praktyków i dyskutantów. One nachodzą na siebie w bardzo znikomym procencie.

Pawel Pawlak
10-03-2026, 15:33
Niefortunnie połączyłeś dwa światy. Praktyków i dyskutantów. One nachodzą na siebie w bardzo znikomym procencie.
trafione w punkt :D

samek
10-03-2026, 16:06
trafione w punkt :D

Gdybyś przypadkiem wielkanocą się włóczył po milickich, to daj znać.

Irma
10-03-2026, 16:32
Cześć dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Inne systemy mnie nie interesują. W rozważania wchodzą tylko Z8 i Z9. I matryca 46mpix to plus dla mnie.
Czyli Z8 i Z9 to tak samo działające AF w kazdych warunkach?
A jak wygląda w tych aparatach czas wybudzania i gotowość do ostrego " strzalu" w porównaniu do D5? Bo w D4 i D5 miałem /mam obraz w wizjerze od razu i aparat jest gotowy do sledzenia, bynajmniej dla mnie jest wystarczająco szybko.
Jak sprawuje się AF w Z8/9 we współpracy z N 600/6.3 pf a jak gdybym zostawił N 500/5.6 pf poprzez połączenie FTZ?
Czy jest różnica a jeśli to czy duza/mała ?
Bo 600tka jest 2X droższa a ja jestem zadowolony z 500tki.

markB
10-03-2026, 17:46
Tak na oko Z9 budzi się w niecałą sekundę, ale nie jest to tak "od razu" jak w lustrzankach. Nie mam, niestety, porównania z 500/5.6, ale 600/6.3 jest całkiem szybka w łapaniu ptaszków, chociaż zależy to od okoliczności (odległość, zamglenie) i ustawienia AF.

m_a_g
10-03-2026, 19:04
Inne systemy mnie nie interesują. W rozważania wchodzą tylko Z8 i Z9. I matryca 46mpix to plus dla mnie.
A jak wygląda w tych aparatach czas wybudzania i gotowość do ostrego " strzalu" w porównaniu do D5? Bo w D4 i D5 miałem /mam obraz w wizjerze od razu i aparat jest gotowy do sledzenia, bynajmniej dla mnie jest wystarczająco szybko.
Jak sprawuje się AF w Z8/9 we współpracy z N 600/6.3 pf a jak gdybym zostawił N 500/5.6 pf poprzez połączenie FTZ?

Z9 i Z8 mają taki sam AF, więc tak, działają tak samo w każdych warunkach.
W kwestii obiektywów, to używałem na Z9 Nikkora 500mm f5.6 PF przez FTZ, i działało to przyzwoicie, byłem bardzo zadowolony, natomiast dopiero po zakupie natywnego teleobiektywu Z (w moim przypadku 800mm f6.3 PF) zobaczyłem co można z Z9 wyciągnąć - wtedy zadowolenie z 500mm PF mi przeszło i sprzedałem.
Tak więc jeżeli fundusze Ci pozwolą, to natywny 600 f6.3PF będzie lepszym wyborem.

Myślę, że w takiej sytuacji postawiłbym sobie pytanie, czy kupić już z9 czy zaczekać na z9II. Z9 jest oczywiście świetny i konkurencyjnie wyceniony, jednak leciutko odstaje na dziś od topowych puszek konkurencji choćby ta funkcją pre capture. W fotografii ptaków to robi różnicę. Skakanie po systemach to takie ciągle gonienie króliczka, za rok czy dwa kolejny model innej firmy zaprezentuje "przełomowe rozwiazania" i znowu trzeba będzie oddać sprzęt do lombardu ;)

To w ogóle ciężki temat, fakt, też uważam że warto poczekać na Z9II, z drugiej strony trzeba założyć że nowa wersja będzie z pewnością dużo droższa niż to za ile można kupić Z9 obecnie....Faktycznie, do fotografii ptaków aparatu bez precapture na dzień dzisiejszy bym nie kupił. NIe dlatego że się nie da bez tego fotografować, ale dlatego że posiadając aparaty które to obsługują widzę jak bardzo ta funkcja pomaga w fotografii przyrody, to naprawdę game changer. Nie dość że nigdy akcja mi nie ucieka, to jeszcze mogę fotografować z większą ilością fps (na A9 III czasami używam 120) a i tak mam mniej zdjęć do przejrzenia bo nie fotografuje się długimi seriami czekając na akcję bo nam się wydaje że zaraz coś się wydarzy, tylko spokojnie obserwujemy sobie co się dzieje przez wizjer w aparacie i jak jakiś moment wpadł nam w oko, to wciskamy migawkę po fakcie a aparat oddaje nam tą sekundę (czy ile tam było ustawione).

Pawel Pawlak
10-03-2026, 19:28
Spotkałem się z opiniami na zachodnich forach że w pewnych sytuacjach Z9 lepiej się sprawuje za sprawą prawdopodobnie lepszego chłodzenia/wyższej wydajności ogniwa/obu elementów jednocześnie. Ale trzeba by porównać te aparaty obok siebie przy dokładnie takich samych, niesprzyjających okolicznościach żeby się przekonać.
Co do obiektywu, to wg mnie bardzo istotne może być wielu sytuacjach możliwość szybkiego ustawienia zakresu pracy AF tylko na szkłach natywnych systemu Z (przez FTZ to nie działa). Dzięk temu możesz szybko i pewnie pominąć np. jakiś przedpłać oraz ostani plan i aparat na pewnie w kluczowym momencie nie wyostrzę na gałązkę przed bohaterem kadru nie ucieknie na tło. To jest o tyle istotne że w bez lustrach po ucieczce na tło AF często trudniej wraca na to co ma ostrzyć niż w topowych DSLR). Tylko różnica w cenie jest niestety ogromna.

darek_d
18-03-2026, 14:51
Cześć, kilka spostrzeżeń ode mnie.
MIałem D5 i uważam go za jeden z lepszych aparatów jakie miałem (a miłem mało) bo nie lubie specjalnie często zmieniać sprzętu.
W nim wszystko gra, pancerna maszyna do zadań specjalnych. Nie wiem skąd u mnie pomysł na przesiadke na Z9 ;) tak na serio większośc znajomych pierwsza to zrobiła, ja bardzo opornie pochodziłem do bezlustra, al ei na mnie przyszedł czas.
Żebym nie musiał dzwigac ton sprzętu to bym zostawł oba body D5 i Z9, ale za cięzko juz mi nosić wszystko. D5 sprzedany i czasem żałuję :)
Z9 to świetny sprzęt, zmieniłem przewde wszystkim dla AF. To jego według mnie najlpesza strona, której szukałem, i zarazem najsłabsza z drugiej strony.
Gdy poznałem wszystkie słabe strony tego AF zacząłem robić coraz lepsze zdjęcia według mnie oczywiście. Instynktownie teraz wiem czego on nie umie i co zroboc zeby zechciał zrobić zdjęcie, to zajęło mi sporo czasu :)
Ogólnie mega pucha polecam do ptaków szczególnie, teraz mam 400 2.8 TC do niej moge tylko napisac nic lepszego chyba świat nie wymyslił, mozna zrobić z tym zestawm wszystko.
Ale sa przypadki w których niestety AF poprostu odmawia współpracy, ja go niecierpię jak idę na żubry, i większe ssaki , Łosie, zrobi oczywiście fotki, ale trzeba sie naklikac he he he, a w fotografii przyrody sekunda to wieczność.
Licze ze Nikon ogarnie lub nie, jak w Z9II to poprawią to ich pozwe do sądu :) ni ebede juz wymieniał puszki, narazie zaprzyjazniam się z nie 3 rok i cieszę się.
D5 dla tych co się wahaja bez dwóch zdań polecam

Pawel Pawlak
18-03-2026, 19:20
Dla mnie generalnie tam gdzie wykrywanie obiektów można wykorzystać, Z9 (także z63 z tego co widzę ) jest fenomenalny. Ale tam gdzie nie można, albo czasem po prostu w szybkości na długich lufach D5, D500 czy D4s są lepsze. Dla mnie chyba największą bolączką jest ucieczka na tło które jest zdecydowanie bardziej bolesna w przypadku bezlusterkowca niż D4s/D5, i szybkości pierwszego złapania ostrości - ostanie AF w DSLR były pod tym względem dopracowane do perfekcji. W sytuacjach w którym obiekt pojawia w kadrze na moment okazuje się że D4s z swoimi marnymi 11fps potrafi zrobić zdjęcie, a Z9 nawet nie zareaguje.

darek_d
19-03-2026, 13:46
Dla mnie generalnie tam gdzie wykrywanie obiektów można wykorzystać, Z9 (także z63 z tego co widzę ) jest fenomenalny. Ale tam gdzie nie można, albo czasem po prostu w szybkości na długich lufach D5, D500 czy D4s są lepsze. Dla mnie chyba największą bolączką jest ucieczka na tło które jest zdecydowanie bardziej bolesna w przypadku bezlusterkowca niż D4s/D5, i szybkości pierwszego złapania ostrości - ostanie AF w DSLR były pod tym względem dopracowane do perfekcji. W sytuacjach w którym obiekt pojawia w kadrze na moment okazuje się że D4s z swoimi marnymi 11fps potrafi zrobić zdjęcie, a Z9 nawet nie zareaguje.

podpisuję się obiema rekami :), ale nosić dwóch body juz nie mam siły zostałem z "nowym" ale często tęsknię za starym :) Chociaż to tylko narzędzia, najwazniejsze, że jednym i drugim da się zrobić dobre zdjęcie.

markB
19-03-2026, 14:16
Z tym uciekaniem na tło całkowicie się zgadzam. W makrofotografii często muszę korygować manualnie, bo aparat regularnie bardziej "zaciekawiony" jest tłem niż głównym obiektem.