Zobacz pełną wersję : Nikon Z9 w praktyce
Nikon Z nie miał prototypów jak np robił Canon ze swoimi pierwszymi modelami R, Ra i Rp czy pierwsze Sony A7, gdzie właśnie użytkowników potraktowano jako testerów, sprzet z wadami i błędami, szybko poprawiany i szybko zastąpione nowymi modelami.
Z6 i Z7 to bardzo udane modele, wolne od błędów i wad konstrukcyjnych, dość szybko dostały nowe modele ale Nikon nie zapomniał o klientach i dał im tak dobre oprogramowanie że wielu było mocno zdziwiona, nawet Z5 i model DX mają udane.
Z9 to rewelacyjny sprzęt i to jakby się nie gimnastykować z kontr argumentami to jednak tani w swojej klasie, więc porównujmy porównywalne rzeczy !
Troszkę więcej wiary w ta firmę, która od wielu lat jest mocno hejtowana, a wady sprzętu często w internetach specjalnie uwypuklany jako wady, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę ?
Więcej nie piszę bo nie posiadam Z9 co może zwłaszcza tych krytykujących sprzęt mocno irytować.
Czytając ten wątek widzę raczej że zadowoleni ze sprzętu są w mniejszości, a chwalący sprzęt są raczej krytykowani że im się wydaje tylko bo przecież Z9 to słaby sprzęt itp ;)
Ja bym Z9 w skali od 1 do 10 dał jakieś 8.5-9/10(biorąc po uwagę obecny poziom techniki), z szansami na 9.5 po poprawie tego mocno irytującego buga w zachowaniu AF. Dla skali, to D4 dałbym z 6/10, D750 5/10, a D850 6.5/10, więc postęp jest spory.
Yanis. Problem polega na tym, że jedni umieją naciskać spust, a inni czegoś się w życiu nauczyli i dość dokładnie rozumieją, jak wygląda proces powstawania zdjęcia. Taka drobna różnica. Wiem, że dziś to nie jest popularne podejście do tematu, bo przecież każdy może dyskutować o wszystkim, niezależnie od tego czy coś wie, czy nie wie. Tak się niestety porobiło.
To pokaż zdjęcia z dyskutowanej tutaj dziedziny, jeżeli umiesz i rozumiesz jak to działa. To jest wątek "Nikon Z9 w praktyce", a ten sprzęt służy do robienia zdjęć/kręcenia video.
Yanis Na jeszcze jedną rzecz zwrócę uwagę, przesiadka na Z9 jest dużo trudniejsza niż lustrzanka -> inna lustrzanka. Z9 ma mnóstwo ustawień(często nowych w stosunku do DSLR) i wstępne ustawienie aparatu pod siebie to kilka godzin, a potem w praktyce zaczną wychodzić kolejne konieczne korekty, więc zarezerwuj sobie ten czas.
Troszkę więcej wiary w ta firmę, która od wielu lat jest mocno hejtowana, a wady sprzętu często w internetach specjalnie uwypuklany jako wady, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę ?
Więcej nie piszę bo nie posiadam Z9 co może zwłaszcza tych krytykujących sprzęt mocno irytować.
Mnie akurat wiary i sympatii do Nikona nie brakuje. Również wiary w to, że Z9 jest rewelacyjny. W ostatnich postach chodzi raczej o rozstrzygnięcie tego co da potencjalna zamiana D850 na Z9.
Co do posiadania Z9 i pisania tutaj... Patrząc na to, że główny mówca w tym wątku jest teoretykiem i nie przeszkadza mu to w produkowaniu się w coraz bardziej absurdalnych wpisach to chyba każdy "nie-posiadacz" Z9 może od czasu do czasu coś skrobnąć ;-)
2 - Można ładować akumulator w aparacie w trakcie robienia zdjęć? Wiecie... Powerbank na ziemi albo w kieszeni i długi kabel... Tak pytam w razie sytuacji awaryjnej (tylko jedno aku w zestawie).
Nie mam Z9, ale w Z5 można. Tylko po co? Robiąc serią, jedno ładowanie wystarczy na ponad 5 tys. zdjęć. W Z5 malutki aku potrafi wyciągnąć 3 tys.
- - - - kolejny post - - - - - -
A o Z9 w lotniarstwie spytaj Hesję.
A o Z9 w lotniarstwie spytaj Hesję.
Tak na świeżo dość, ale zdecydowanie wiarygodnie.
Dariusz Breś
26-07-2022, 16:49
hehhe, wesoło tu u was.
Znajomy linka mi dał do postu żebym coś skrobnał o Z 9. Wpadłem więc na chwilę może komuś się przydadzą moje opinie.
1. JK ma rację że AF nie pracuje w momencie robienia zdjęcia.
2. Panoramować można w różnych kątach względem obiektu, poniżej przykład wraz z czasami, Z 7II + 70-200 2.8 S
https://live.staticflickr.com/65535/52242967499_62c7520519_b.jpg
Co do Z 9, troszkę czasu już spędziłem i osobiście uważam że to najlepszy niokon jaki powstał. I tak, mam Z 9, tzn mam dwa.
10 fajnych rzeczy w Z 9 wg. mnie:
1. Lamelkowa osłona matrycy
Zasłania matrycę podczas zmiany obiektywów. Banalna rzecz, ale dzięki temu matryca nie zbiera tak kurzu jak np. w Z 6. Opcja dostępna niestety tylko w Z 9, ale znając życie będzie wprowadzona do nowych modeli Z jako standard.
64952
2. Ciepłe kolory
Opcja przydatna w astrofoto i w nocnych warunkach. W tym trybie wyświetlane informacje są przyciemnione i nie rażą tak jak w normalnym ustawieniu.
Mamy dwie opcje do wyboru, pierwsza: przyciemnione są informacje i obraz, a w drugiej tylko informacje. Dodatkowo mamy możliwość regulacji jasności wyświetlania ciepłych kolorów.
64953
3. Automatyczne włączenie/wyłączenie LCD
Gdy minimalnie odchylimy LCD spowoduje to jego włączenie, a wizjer zostaje wygaszony i możemy od razu robić zdjęcia patrząc na LCD. Przydatne, gdy chcemy zrobić zdjęcie z dołu lub z góry.
Gdy zamkniemy LCD wyłączy się podgląd na nim, a wizjer ponownie się uruchamia.
W Z 6/7 trzeba użyć dodatkowo przycisku, aby zmienić wyświetlanie wizjer/lcd, lub włączyć na stałe LCD. W Z 9 następuje to automatycznie, to bardzo ułatwia pracę.
film: https://www.flickr.com/photos/quaintpl/52242774066/in/album-72157683833089886/
4. Własne ustawienia wyświetlania informacji w wizjerze i na lcd podczas fotografowania
Z 9 posiada możliwość modyfikowania wyświetlanych informacji w wizjerze i na lcd, i co najważniejsze, jest to ustawienie stałe, które aparat pamięta po ponownym uruchomieniu.
Można np. wyłączyć wszystkie informacje i mieć czysty kompletnie wizjer, lub dać tylko poziomicę, albo siatkę, lub jedno i drugie.
W momencie zmiany np. przysłony pojawia się ta informacja w wizjerze, by po ustawieniu zniknąć.
Modyfikacji dokonujemy z poziomu menu aparatu. Maksymalnie możemy ustawić 4 indywidualne ekrany dla wizjera i 4 dla LCD, które dostępne są pod przyciskiem DISP.
64954
5. Odchylany LCD w trybie pionowym
Można fotografować w pionie z odchylonym LCD. Koniec ze zginaniem pleców aby zrobić portret, np. dziecka ?
Dodatkowo informacje wyświetlane w wizjerze lub na LCD automatycznie się obracają.
64955
6. Własna wielkość punku AF
Możemy ustawić punkt AF jakiej chcemy wielkości, w locie, pod przyciskiem+joy. Dodatkowo w tym trybie będą wykrywane automatycznie oczy zwierząt, ludzi, oraz pojazdy.
Maksymalnie dwa stałe punkty własne możemy ustawić (i dowolnie modyfikować), dostępne oczywiście pod przyciskiem.
film: https://www.flickr.com/photos/quaintpl/52243275765/in/album-72157683833089886/
7. Migawka 1/32000
Z 9 posiada migawkę o szybkości do 1/32000. Odpadają filtry ND przy fotografowaniu w słońcu na jasnych szkłach, np. 0.95, 1.2, 1.4.
Dodatkowo jest w pełni elektroniczna i znika pojęcie "przebieg i zużycie migawki".
64956
8. Wizjer
Z 9 to jedyny obecnie aparat w Nikonie, w którym widzimy robione zdjęcie. W lustrzankach po wciśnięciu spustu obraz staje się ciemny (podnosi się lustro i odsłania matrycę), w tym momencie powstaje zdjęcie. Podobne działanie jest w zetkach klasy 5/6/7 (oczywiście bez lustra), obraz zostaje przyciemniony, ale dodatkowo z minimalnym lagiem.
W Z 9 wizjer pozostaje cały czas włączony i odtwarza widok rzeczywisty bez żadnego przyciemniania czy opóźnień. Informację kiedy robimy zdjęcie możemy ustawić na własny sposób, np. w momencie robienia zdjęcia pokażą się ramki po bokach kadru, na górze, lub też dać sztuczny efekt przyciemnienia ? oczywiście nie jest on tak długi jak np. w lustrzankach.
Dodatkowo wizjer Z 9 jest wyraźniejszy, bardziej szczegółowy i płynniejszy (120 klatek) od Z 6/7.
Nieprzerwane wyświetlanie obrazu w wizjerze Z 9 zawdzięcza technologii Dual-stream i procesorowi Expeed 7.
9. Pliki RAW
Z 9 posiada nowy system zapisu plików RAW. Pliki zajmują podobną wielkość co Z 6.
Na jednej karcie 128 GB zmieści się około 3.3 tyś zdjęć przy ustawieniu High Efficiency* (z gwiazdką), bez utraty jakości.
Można też ustawić High Efficiency i wtedy uzyskamy 4.7 tyś zdjęć na 128 GB karcie.
Za nowe RAWy odpowiedzialna jest firma intoPIX.
TicoRAW (maleńki kodek) to pierwszy na świecie kodek RAW, obsługujący zarówno zdjęcia, jak i filmy RAW, który może zapewnić tak dużą wydajność kompresji.
https://www.intopix.com/blogs/post/TicoRAW-technology-added-with-High-Efficiency-RAW-recording-of-Nikon-Z-9-flagship-mirrorless-camera?fbclid=IwAR194MUV21DsjYAPFLzOm_jfDGsAD3MkVh JVzbcZiMdeKtt7Uqi0_U96aag
64957
10. Autofocus
Jest jeszcze wiele fajnych rzeczy w Z 9, niestety nie dam rady tego zmieścić w 10 punktach, dlatego ostatnim będzie prawdziwy hit tego aparatu, czyli autofocus.
Z 9 zmienia drastycznie sposób fotografowania. Autofocus jest tak szybki, że zanim wcisnę AF-ON, w wizjerze pojawi się kwadracik lub prostokąt rozpoznanego oka, głowy, samochodu, samolotu, łodzi, czy motocykla.
Tu już nie chodzi o proste rozpoznanie ludzkiego czy zwierzęcego oka. AF Z 9 poszedł naprawdę daleko, rozpoznaje obiekty, które są małe i zajmują 10% kadru. Wykrywa je z bardzo dużych odległości i przy tym niesamowicie szybko.
Oprócz fenomenalnego AF mamy np. punkt AF-C, który zmienia się na zielony jeśli trafi w obiekt. Coś takiego Nikon wprowadził po raz pierwszy, dotychczas zmiana koloru punktu była tylko na AF-S.
Do tego możliwości ich konfiguracji, wielkości, czy szybkość reakcji, a nawet, uwaga: szybkości ich przesuwania, są dostępne w Z 9.
To potężny skok w porównaniu do klasy Z 6/7 i na pewno w przyszłości zawita do ich następców.
W ostatnim update softu nikon dodał też coś dla "ledowców"
Z 9 - Redukcja migotania z wysoką częstotliwością
Wraz z aktualizacją firmware 2.10 dla Z 9, Nikon wprowadził nową opcję: Opcja [Red. migot. z wysoką częstotliw.] została dodana do funkcji, które można przypisać do elementów sterujących aparatu za pomocą ustawienia osobistego f2.
Funkcja powstała by dostroić szybkość migawki do migotania ledów i tym samym nie łapać na nich pasów.
Funkcję podpinamy pod przycisk, który po wciśnięciu aktywuje możliwość szczegółowego doboru szybkości, po ponownym wciśnięciu powraca do standardowego wyboru.
Osobiście jeszcze nie złapałem pasów na Z 9 ale przetestuję na ledach wyświetlających informacje
64958
I na koniec:
Na Z 9 wszystkie szkła przez FTZ dostają pełną prędkość, nawet szybciej niż na lustrze:
film: https://www.flickr.com/photos/quaintpl/52163029538/in/album-72157683833089886/
Przy okazji, ktoś tu pisał co dostanie realnie zmieniając D850 na Z 9. Powiem tak, już zmieniając na Z 7II zyskasz:
- większą ilość trafień w punkt bez BF/FF
- możliwości focusowania w trudnych sytuacjach (z góry, z dołu, D850 ma odchylany ekran ale jego LV jest do niczego)
- łatwiejsze panoramowanie, zety nie mają lustra i tym sposobem nie dają od niego wstrząsów na długich czasach, po drugie stabilizacja jest tutaj nieporównywalnie lepsza a to + skill fotografa jest najważniejsze
- podgląd real eskpozycji
- pliki raw nastawy czytane w LR
- lepszy WB
- lepszy wizjer, jasniejszy i większy
- szybsza ogólna praca apratu
- minimum obsługi, większa koncentracja na kadrze (WYSIWYG wizjera, czy brak zerkania na LCD po zrobieniu fotki)
tak w skrócie
pozdro all nikoniarze :)
hehhe, wesoło tu u was.
Znajomy linka mi dał do postu żebym coś skrobnał o Z 9. Wpadłem więc na chwilę może komuś się przydadzą moje opinie.
2. Panoramować można w różnych kątach względem obiektu, poniżej przykład wraz z czasami, Z 7II + 70-200 2.8 S
Ad.1 JK skierował swój wpis na wygodne dla niego tory. Nikt tutaj nie kwestionował tezy o AF w czasie robienia zdjęcia. JK za to twierdził, że w czasie panoramowania AF można wyłączyć. No ale trzeba mu wybaczyć, nie za bardzo wie o czym mowa.
Ad.2 Nie wiem czy to niezbyt ryzykowna teza... Może JK sie wypowie to sprowadzi Cię na właściwą drogę ;-)
4. Własne ustawienia wyświetlania informacji w wizjerze i na lcd podczas fotografowania
Właśnie na to narzekałem, że nie da się tego zrobić, a nie zauważyłem, że można tam wejść poziom głębiej w menu, thx :)
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
Tak z ciekawości... W jaki sposób producenci określają żywotność bezlustra?
hehhe, wesoło tu u was.
https://live.staticflickr.com/65535/52242967499_62c7520519_b.jpg
Co do Z 9, troszkę czasu już spędziłem i osobiście uważam że to najlepszy niokon jaki powstał. I tak, mam Z 9, tzn mam dwa.
10 fajnych rzeczy w Z 9 wg. mnie:
1. Lamelkowa osłona matrycy
Zasłania matrycę podczas zmiany obiektywów. Banalna rzecz, ale dzięki temu matryca nie zbiera tak kurzu jak np. w Z 6. Opcja dostępna niestety tylko w Z 9, ale znając życie będzie wprowadzona do nowych modeli Z jako standard.
64952
2. Ciepłe kolory
Opcja przydatna w astrofoto i w nocnych warunkach. W tym trybie wyświetlane informacje są przyciemnione i nie rażą tak jak w normalnym ustawieniu.
Mamy dwie opcje do wyboru, pierwsza: przyciemnione są informacje i obraz, a w drugiej tylko informacje. Dodatkowo mamy możliwość regulacji jasności wyświetlania ciepłych kolorów.
64953
3. Automatyczne włączenie/wyłączenie LCD
Gdy minimalnie odchylimy LCD spowoduje to jego włączenie, a wizjer zostaje wygaszony i możemy od razu robić zdjęcia patrząc na LCD. Przydatne, gdy chcemy zrobić zdjęcie z dołu lub z góry.
Gdy zamkniemy LCD wyłączy się podgląd na nim, a wizjer ponownie się uruchamia.
W Z 6/7 trzeba użyć dodatkowo przycisku, aby zmienić wyświetlanie wizjer/lcd, lub włączyć na stałe LCD. W Z 9 następuje to automatycznie, to bardzo ułatwia pracę.
film: https://www.flickr.com/photos/quaintpl/52242774066/in/album-72157683833089886/
Z 9 posiada możliwość modyfikowania wyświetlanych informacji w wizjerze i na lcd, i co najważniejsze, jest to ustawienie stałe, które aparat pamięta po ponownym uruchomieniu.
Można np. wyłączyć wszystkie informacje i mieć czysty kompletnie wizjer, lub dać tylko poziomicę, albo siatkę, lub jedno i drugie.
W momencie zmiany np. przysłony pojawia się ta informacja w wizjerze, by po ustawieniu zniknąć.
Modyfikacji dokonujemy z poziomu menu aparatu. Maksymalnie możemy ustawić 4 indywidualne ekrany dla wizjera i 4 dla LCD, które dostępne są pod przyciskiem DISP.
64954
5. Odchylany LCD w trybie pionowym
Można fotografować w pionie z odchylonym LCD. Koniec ze zginaniem pleców aby zrobić portret, np. dziecka ������
Dodatkowo informacje wyświetlane w wizjerze lub na LCD automatycznie się obracają.
64955
6. Własna wielkość punku AF
Możemy ustawić punkt AF jakiej chcemy wielkości, w locie, pod przyciskiem+joy. Dodatkowo w tym trybie będą wykrywane automatycznie oczy zwierząt, ludzi, oraz pojazdy.
Maksymalnie dwa stałe punkty własne możemy ustawić (i dowolnie modyfikować), dostępne oczywiście pod przyciskiem.
film: https://www.flickr.com/photos/quaintpl/52243275765/in/album-72157683833089886/
7. Migawka 1/32000
Z 9 posiada migawkę o szybkości do 1/32000. Odpadają filtry ND przy fotografowaniu w słońcu na jasnych szkłach, np. 0.95, 1.2, 1.4.
Dodatkowo jest w pełni elektroniczna i znika pojęcie "przebieg i zużycie migawki".
64956
8. Wizjer
Z 9 to jedyny obecnie aparat w Nikonie, w którym widzimy robione zdjęcie. W lustrzankach po wciśnięciu spustu obraz staje się ciemny (podnosi się lustro i odsłania matrycę), w tym momencie powstaje zdjęcie. Podobne działanie jest w zetkach klasy 5/6/7 (oczywiście bez lustra), obraz zostaje przyciemniony, ale dodatkowo z minimalnym lagiem.
W Z 9 wizjer pozostaje cały czas włączony i odtwarza widok rzeczywisty bez żadnego przyciemniania czy opóźnień. Informację kiedy robimy zdjęcie możemy ustawić na własny sposób, np. w momencie robienia zdjęcia pokażą się ramki po bokach kadru, na górze, lub też dać sztuczny efekt przyciemnienia ������ oczywiście nie jest on tak długi jak np. w lustrzankach.
Dodatkowo wizjer Z 9 jest wyraźniejszy, bardziej szczegółowy i płynniejszy (120 klatek) od Z 6/7.
Nieprzerwane wyświetlanie obrazu w wizjerze Z 9 zawdzięcza technologii Dual-stream i procesorowi Expeed 7.
9. Pliki RAW
Z 9 posiada nowy system zapisu plików RAW. Pliki zajmują podobną wielkość co Z 6.
Na jednej karcie 128 GB zmieści się około 3.3 tyś zdjęć przy ustawieniu High Efficiency* (z gwiazdką), bez utraty jakości.
Można też ustawić High Efficiency i wtedy uzyskamy 4.7 tyś zdjęć na 128 GB karcie.
Za nowe RAWy odpowiedzialna jest firma intoPIX.
TicoRAW (maleńki kodek) to pierwszy na świecie kodek RAW, obsługujący zarówno zdjęcia, jak i filmy RAW, który może zapewnić tak dużą wydajność kompresji.
https://www.intopix.com/blogs/post/TicoRAW-technology-added-with-High-Efficiency-RAW-recording-of-Nikon-Z-9-flagship-mirrorless-camera?fbclid=IwAR194MUV21DsjYAPFLzOm_jfDGsAD3MkVh JVzbcZiMdeKtt7Uqi0_U96aag
64957
10. Autofocus
Jest jeszcze wiele fajnych rzeczy w Z 9, niestety nie dam rady tego zmieścić w 10 punktach, dlatego ostatnim będzie prawdziwy hit tego aparatu, czyli autofocus.
Z 9 zmienia drastycznie sposób fotografowania. Autofocus jest tak szybki, że zanim wcisnę AF-ON, w wizjerze pojawi się kwadracik lub prostokąt rozpoznanego oka, głowy, samochodu, samolotu, łodzi, czy motocykla.
Tu już nie chodzi o proste rozpoznanie ludzkiego czy zwierzęcego oka. AF Z 9 poszedł naprawdę daleko, rozpoznaje obiekty, które są małe i zajmują 10% kadru. Wykrywa je z bardzo dużych odległości i przy tym niesamowicie szybko.
Oprócz fenomenalnego AF mamy np. punkt AF-C, który zmienia się na zielony jeśli trafi w obiekt. Coś takiego Nikon wprowadził po raz pierwszy, dotychczas zmiana koloru punktu była tylko na AF-S.
Do tego możliwości ich konfiguracji, wielkości, czy szybkość reakcji, a nawet, uwaga: szybkości ich przesuwania, są dostępne w Z 9.
To potężny skok w porównaniu do klasy Z 6/7 i na pewno w przyszłości zawita do ich następców.
W ostatnim update softu nikon dodał też coś dla "ledowców"
Z 9 - Redukcja migotania z wysoką częstotliwością
Wraz z aktualizacją firmware 2.10 dla Z 9, Nikon wprowadził nową opcję: Opcja [Red. migot. z wysoką częstotliw.] została dodana do funkcji, które można przypisać do elementów sterujących aparatu za pomocą ustawienia osobistego f2.
Funkcja powstała by dostroić szybkość migawki do migotania ledów i tym samym nie łapać na nich pasów.
Funkcję podpinamy pod przycisk, który po wciśnięciu aktywuje możliwość szczegółowego doboru szybkości, po ponownym wciśnięciu powraca do standardowego wyboru.
Osobiście jeszcze nie złapałem pasów na Z 9 ale przetestuję na ledach wyświetlających informacje
64958
I na koniec:
Na Z 9 wszystkie szkła przez FTZ dostają pełną prędkość, nawet szybciej niż na lustrze:
film: https://www.flickr.com/photos/quaintpl/52163029538/in/album-72157683833089886/
Przy okazji, ktoś tu pisał co dostanie realnie zmieniając D850 na Z 9. Powiem tak, już zmieniając na Z 7II zyskasz:
- większą ilość trafień w punkt bez BF/FF
- możliwości focusowania w trudnych sytuacjach (z góry, z dołu, D850 ma odchylany ekran ale jego LV jest do niczego)
- łatwiejsze panoramowanie, zety nie mają lustra i tym sposobem nie dają od niego wstrząsów na długich czasach, po drugie stabilizacja jest tutaj nieporównywalnie lepsza a to + skill fotografa jest najważniejsze
- podgląd real eskpozycji
- pliki raw nastawy czytane w LR
- lepszy WB
- lepszy wizjer, jasniejszy i większy
- szybsza ogólna praca apratu
- minimum obsługi, większa koncentracja na kadrze (WYSIWYG wizjera, czy brak zerkania na LCD po zrobieniu fotki)
tak w skrócie
pozdro all nikoniarze :)
Tak na marginesie Sony Alfa1 też ma lamelki które chronią przed kurzem przy zmianie obiektywu, no i chyba w tym elemencie byli przed....
Zaraz, w A1 matryca jest zasłaniana migawką, nie?
Bo z9 nie ma migawki, to musieli coś dodać, żeby osłonić matrycę :mrgreen:
lukasz_kk
01-08-2022, 13:59
Nie mam Z9 to też nie za bardzo powinienem się tu wypowiadać (... ;)), ale akurat w Z5 w EXIF zapisują się dwa parametry: Shutter Count oraz Mechanical Shutter Count, z tych dwóch ten drugi u mnie jest mniejszy, co wydaje się logiczne biorąc pod uwagę, że od czasu do czasu korzystałem z w pełni elektronicznej migawki. Natomiast nie bawiłem się w testowanie jak na te liczniki wpływa robienie zdjęć z w pełni mechaniczną migawką lub elektroniczną pierwszą kurtyną.
W takim razie jak podejść do licznika zdjęć ?
Zapomnieć, że takie coś istnieje lub istniało. Zrozumieć, że jest to tylko jakaś funkcja z przeszłości, ze starych korpusów. I tyle.
lukasz_kk
01-08-2022, 21:40
A dla mnie, możecie uznać to za bzdurę i się ze mną nie zgodzić, nadal mimo wszystko taki licznik wyzwoleń migawki elektronicznej świadczy o ogólnym, uśredniając, zużyciu aparatu.
Napisałem uśredniając, bo zawsze będą miały miejsce sytuacje ekstremalne, w których aparat będzie godzinami działał na podglądzie, a finalnie wyzwoleń będzie góra kilkadziesiąt (w sumie w fotografii przyrodniczej być może nie jest to ekstremum tylko normalna sytuacja), a ktoś inny z kolei robi zdjęcia szybkimi i długimi seriami, gdzie przebieg urośnie szybko, a w ujęciu roboczogodzin nie będzie to wzmożona praca. Pytanie czy tak długa praca matrycy jak w pierwszym przykładzie w jakikolwiek sposób przekłada się na jej zużycie i właściwości, nie znam się wiec nie wiem.
I być może w przypadku Z9, jako korpusu pro, ma to najmniejsze znaczenie, bo profesjonaliści, wydaje mi się, że nie zmieniają aparatów jak rękawiczki. Ale już w korpusach amatorskich czy tez semi-pro używanych hobbystycznie, nie w celach zarobkowych, gdy zniknie z nich migawka mechaniczna, tenże licznik będzie można potraktować jako (znów uśredniając) wskaźnik zużycia aparatu. Posłużę się tutaj własnym przykładem, nosiłem się ostatnio z zamiarem sprzedaży swojego Z5, finalnie odstąpiłem od tego pomysłu, przynajmniej na jakiś czas, ale do ogłoszenia sprawdziłem przebieg, i było to niecałe 3700 zdjęć po roku użytkowania. Jednocześnie widziałem ogłoszenia podobnych wiekiem modeli, które miały nastukane kilkadziesiąt tysięcy klatek (można założyć biorąc pod uwagę charakter Z5, że ten przebieg powstał na ślubach/weselach lub innych reportażach, zwłaszcza w polskich realiach). I przyjmując założenie, że w Z5 jest tylko migawka elektroniczna, to dla kupującego porównanie w postaci niecałych 4 tysięcy zdjęć, a w innym przypadku np. 50 tysięcy, na pewno jest pomocne w wyborze mniej zużytego sprzętu, nawet jeśli nie ma w nim żadnych elementów mechanicznych podlegających naturalnemu zużyciu wynikającemu z pracy jakiegoś mechanizmu.
Firma foto produkuje i sprzedaje nowy sprzęt, nie używany. Dlaczego mają ich interesować rozterki fotografa poszukującego aparatu z trzeciej ręki? Interes to mogą mieć wręcz w zniechęcaniu do zakupu używanego sprzętu, zamiast nowego.
Moim zdaniem taki licznik w aparacie bez migawki mechanicznej może być po prostu gadżetem pokazującym ilość zrobionych zdjęć lub godzin nakręconego materiału. Ewentualnie może być to wykorzystywane w celach serwisowych, choć nie jestem do tego przekonany.
Ale macie problemy ...
Powinien być licznik wciśnięcia spustu, bo pod nim jest pewnie jakaś sprężynka i ona może kiedyś pęknąć. :wink: :mrgreen:
i uszczelnienie może się przetrzeć ...
Licznik wyjęć akku, bo klapka ma plastikowy zaczep, który sie wyciera.
Tylko jak tu zrobić licznik godzin trzymania w ręku (bo gumy się odklejają). Hm...
Tylko jak tu zrobić licznik godzin trzymania w ręku.
Akurat to jest proste. Niektóre gnaty mają "podwójny" spust, jako bezpiecznik. Łatwo można zaimplementować do gripa. Tak samo nie jest problemem założenie licznika otwarcia drzwi kierowcy w osobówce, albo licznika obrotów kierownicy w lewo i osobno w prawo.
A poza tym, zaraz tu zjadę...;-)
Ale macie problemy ...
Powinien być licznik wciśnięcia spustu, bo pod nim jest pewnie jakaś sprężynka i ona może kiedyś pęknąć. :wink: :mrgreen:
i uszczelnienie może się przetrzeć ...
Licznik wyjęć akku, bo klapka ma plastikowy zaczep, który sie wyciera.
Tylko jak tu zrobić licznik godzin trzymania w ręku (bo gumy się odklejają). Hm...
Jeszcze licznik odchyleń gibańca. ;)
A poważniej. Mam wrażenie, że licznikowi migawki (i migawkom mechanicznym) nie grozi wyginięcie przez najbliższe parę lat.
Ile jest bezluster, umożliwiających pełną pracę na migawce wyłącznie elektronicznej? Cztery?
A1, R3, Z9 i Fujik X-H2S? Coś przegapiłem?
No i ceny... Najtańszy z nich Fujik z matrycą APS-C kosztuje 13k.
[QUOTE=OjTam;4234109
Ile jest bezluster, umożliwiających pełną pracę na migawce wyłącznie elektronicznej? Cztery?
A1, R3, Z9 i Fujik X-H2S? Coś przegapiłem?
[/QUOTE]
Oczywiście. Z5 może pracować na migawce elektronicznej i zużywa się wtedy mniej niż Z9, bo absolutnie nic się wtedy nie rusza. A w Z9 jest ta kurtynka. Kurcze. Z5 jest lepsze od Z9? ;)
Chyba za dużego skrótu użyłem. Chodziło mi o pełną pracę na migawce elektronicznej, wliczając w to brak efektu rolling shutter oraz obsługę lamp błyskowych.
Oczywiście. Z5 może pracować na migawce elektronicznej i zużywa się wtedy mniej niż Z9, bo absolutnie nic się wtedy nie rusza. A w Z9 jest ta kurtynka. Kurcze. Z5 jest lepsze od Z9? :wink:
Nikt nie neguje, że Z5 jest lepsze niż Z9. Z5 jest najlepsze. :wink:
I tylko jeszcze wyjaśnienie dla tych, którzy Z9 nie mają. Żeby się jakieś idiotyczne spiskowe teorie nie rodziły. Ta kurtynka otwiera się tylko podczas włączania aparatu i zamyka podczas wyłączania. Tylko. Nic nie klapie podczas fotografowania i liczenie tego jest bez sensu. Nikon zakłada, że aparatu nie wyłącza się bez potrzeby podczas pracy. Rolę oszczędzania energii przejmuje "stan uśpienia" i wyłączanie aparatu do niczego nie jest potrzebne. Ale Nikon zakłada też, że obiektywy wymienia się tylko po wyłączeniu aparatu, co w efekcie powoduje, że mamy zasłoniętą matrycę podczas zmiany obiektywu. Sensowne rozwiązanie. Ale internetowi "specjaliści" oczywiście wiedzą lepiej od producenta jak to należy robić. I dlatego w menu jest opcja włączenia/wyłączenia funkcji sterowania tą kurtynką. Jak komuś to przeszkadza, jak ktoś nie chce osłaniać matrycy podczas zmiany obiektywu (co jest oczywiście objawem skrajnej głupoty), to może wymieniać obiektywy bez wyłączania body, albo może funkcję sterowania kurtynką wyłączyć, choć to zwyczajnie bez sensu. Ale można.
Jak funkcję sterowania kurtynki się wyłączy, to Z9 zbliża się do ideału, czyli do Z5. :D
lukasz_kk
02-08-2022, 13:02
JK a żebyś wiedział, że licznik elektronicznej migawki, jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi kupować używany aparat pozbawiony mechanicznej migawki, dla mnie, razem z innymi cechami świadczącymi o stopniu zużycia aparatu, będzie wyznacznikiem tego, czy zechcę kupić dany aparat, czy nie. I na pewno chętniej sięgnąłbym po taki, którym było wykonane 10 tys. zdjęć, aniżeli taki z licznikiem 100 tys., o ile pozostałe elementy będą w podobnym stanie.
Odnosząc to do licznika migawki mechanicznej, dlaczego kupując aparaty z rynku wtórnego, decydujemy się najczęściej (nie Ty JK, bo Ty jesteś pro i używanego sprzętu nie kupujesz) na te z mniejszym przebiegiem mechanicznej migawki? Po części na pewno dlatego, że im mniejszy przebieg, tym dalej do teoretycznej granicy trwałości elementów mechanicznych, deklarowanej przez producenta. Ale nawet pomijając to, naturalnym jest, że liczba cykli migawki informuje, pomijając skrajne przypadki, o intensywności używania sprzętu. I tak samo może być w przypadku sprzętu z wyłącznie elektroniczną migawką. Wiadomo, że w takiej sytuacji prawdopodobieństwo rozpadu jakiegoś elementu mechanicznej migawki nie rośnie wraz z jej przebiegiem, bo zwyczajnie takich elementów tam nie ma. Z tym nie dyskutuję, i chyba każdy to rozumie. Ale nie rozumiem dlaczego ten parametr ma być negowany i pomijany przy ocenie stanu sprzętu używanego.
CIACH
W sprawie licznika JK ma absolutną rację. Licznik w Z9 nie ma sensu, bo co miałby mierzyć?
@JK (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2387) a żebyś wiedział, że licznik elektronicznej migawki, jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi kupować używany aparat pozbawiony mechanicznej migawki, dla mnie, razem z innymi cechami świadczącymi o stopniu zużycia aparatu, będzie wyznacznikiem tego, czy zechcę kupić dany aparat, czy nie. I na pewno chętniej sięgnąłbym po taki, którym było wykonane 10 tys. zdjęć, aniżeli taki z licznikiem 100 tys., o ile pozostałe elementy będą w podobnym stanie.
Czyli wolisz kupić aparat, którym nakręcono 10 tys. godzin filmu (4 lata po 8h), ale ma tylko 1250 klapnięć migawki niż roczne body, którym zrobiono 10 tys. zdjęć?
Licznik w Z9 nie ma sensu, bo co miałby mierzyć?
Mógłby mierzyć ilość "wysłanych" zdjęć do zapisu na karcie oraz czas przesyłu rejestrowanych filmów.
Mógłby mierzyć ilość "wysłanych" zdjęć do zapisu na karcie oraz czas przesyłu rejestrowanych filmów.
A czas kadrowania?
lukasz_kk
02-08-2022, 14:53
Czyli wolisz kupić aparat, którym nakręcono 10 tys. godzin filmu (4 lata po 8h), ale ma tylko 1250 klapnięć migawki niż roczne body, którym zrobiono 10 tys. zdjęć?
Oczywiście, że nie. Jak napisałem, licznik zdjęć to tylko jedno z wielu kryteriów. Swoją drogą skoro Z9 mimo wszystko zapisuje w EXIF, tak niepotrzebny, parametr Shutter Count, to pewnie w jakiś sposób mógłby też zapisywać info o ilości godzin materiału wideo zarejestrowanego na nośniku pamięci, jak już napisał !AGresT
Ciach
A czas kadrowania?
Myślałem o tym pisząc komentarz, nawet o sytuacji w której taki aparat będzie robił non stop za kamerę przemysłową (wysyłającą sygnał po kablu) i system tego nie zarejestruje :D
Sądzę jednak, że czas kadrowania i inne dziwne sytuacje są jednak pomijalnym marginesem, a wiedza o tym, czy przez rok zrobiono 1380 czy 123780 zdjęć, filmowano 12 czy 1290 godzin dałaby jednak wiedzę o sposobie użytkowania aparatu.
krzysztofz24
02-08-2022, 16:41
Ale macie rozkmine a przecież to proste.
Mechaniczna migawka ma licznik zdjęć.
A aparat tylko z elektroniczna migawka lub elektroniczną i mechaniczna, powinien mieć po prostu podany czas pracy matrycy. I tak samo wizjer swój czas pracy.
Po prostu kiedy są włączone.
Tak jak mają niektóre monitory graficzne, czy dyski SSD.
Chyba wolicie monitor od fotografa amatora 5 letni niż od grafika z biura, gdzie chodził po 12h na dobe;-).
Tak samo lepiej mieć aparat lini Z od fotografa amatora co to u cioci na imieninach robi foty, u kolegi na chrzcinach i na wyjazdach. Niż od zacietego filmowca. Czy amatora timelapsow.
Pisałem już o tym jakiś czas temu, ale miłośnicy Camera Shutter Count nadal nie rezygnują.;-)
Problem z tym jest taki, że albo takiego licznika roboczogodzin w Z9 nie ma, albo Nikon go nie ujawnia.
patronat
03-08-2022, 12:59
chińczyk nie wiedział więc wymyślił licznik:
https://bluecys.tistory.com/entry/Nikon-DSLR-Shutter-Count-Software-v30
Nie mam Z9 to nie sprawdzę, może ktoś coś?
Kamery mają licznik przepracowanych godzin. I tyle.
Usunąłem 33 posty które mozna zakwalifikować jako OT oraz te komentujące postawę JK.
Mam na ten temat własne przemyslenia, ale nie będę o nich pisał, w końcu nie po to usunąłem cudze posty by napisać swój.
Proszę nie kontynuować tego tematu. I zresztą kwestie liczników też można sobie odpuścić, już napisaliśmy na ten temat dosyć.
EDIT Zlekceważyli co niektórzy te moją prośbę, kolejne 6 postów musiałem usunąć.
Jak tak dalej pójdzie posypią się kartki.
Wrzucę i jakieś zdjęcia z Z9: https://forum.nikoniarze.pl/threads/312579-%C5%9Al%C4%85sk-Wroc%C5%82aw-vs-Widzew-%C5%81%C3%B3d%C5%BA-bonus?p=4234978
A przez weekend postaram się spisać wrażenia i wniosku z dotychczasowego używania Z9, bo z jednej strony w stosunku do lustrzanek jest to przepaść, ale z drugiej są rzeczy, których się można czepiać.
Tak się zastanawiam, po co ci do takich zdjęć Z9? Jasno jak w słoneczny dzień na plaży. :wink: Zdjęcia można robić praktycznie wszystkim. No ale jak ktoś lubi Z9, to czemu nie. Też można. :wink:
Siedzę sobie, pracuję nad fotkami z teatru i mam taką drobną refleksję. A może jednak spróbuj zmierzyć się z nieco trudniejszymi warunkami oświetleniowymi. Trudniejszymi o jakieś 11-12EV - jeśli nie pomyliłem się w liczeniu, bo sporo tu tych EV wyszło. ;-) Może wtedy trochę łatwiej oceniać AF i inne udogodnienia Z9. Dla mnie to trochę ciekawsze, niż walenie zdjęć seriami na boisku kopanym, specjalnie doświetlonym dla potrzeb telewizji. No, ale każdy robi co lubi. ;)
Tu masz na przykład: f/2.8, 1/30", ISO6400. Czas może trochę zbyt długi (powinno być co najmniej 1/100"), ale co było robić? Albo robić, albo nie robić. Wybrałem to pierwsze.
http://www.jks.com.pl/foto/z9_1.jpg
A tu masz: f/2.8, 1/400", ISO8000. Podniósł bym jeszcze ISO, ale te fotki mają być robione w dużym formacie i szum jednak mógłby przeszkadzać.
http://www.jks.com.pl/foto/z9_2.jpg
Oczywiście zawsze można zrezygnować z robienia zdjęć, bo jest za ciemno. Bo się nie da. Ale jeśli zdjęcia są potrzebne, to czasem warto spróbować. Ja Z9 wykorzystuję właśnie do takiej roboty. Między innymi. I wtedy można docenić to, co się zmieniło w Z9 względem lustrzanek i poprzednich modeli bezluster.
Wiem. Wiem. Nie robisz takich zdjęć. Piłka kopana rządzi. ;)
krzysztofz24
13-08-2022, 12:26
Co tu sie odjaniepawla z forum?
Chcialem zacytowac i zapytac gdzie te zdjecia...bo w poscie powyzej ich nie ma, ale cytujac ten post juz sa.
No cuda:-)
Tu masz na przykład: f/2.8, 1/30", ISO6400. Czas może trochę zbyt długi (powinno być co najmniej 1/100"), ale co było robić? Albo robić, albo nie robić. Wybrałem to pierwsze.
http://www.jks.com.pl/foto/z9_1.jpg
A tu masz: f/2.8, 1/400", ISO8000. Podniósł bym jeszcze ISO, ale te fotki mają być robione w dużym formacie i szum jednak mógłby przeszkadzać.
http://www.jks.com.pl/foto/z9_2.jpg
Z forum (raczej) w porządku. Po prostu już chyba wszystkie przeglądarki blokują wyświetlanie obrazków zlinkowanych z domen bez https. ¯\_(ツ)_/¯
krzysztofz24
13-08-2022, 12:47
Z forum (raczej) w porządku. Po prostu już chyba wszystkie przeglądarki blokują wyświetlanie obrazków zlinkowanych z domen bez https. ¯\_(ツ)_/¯
A w moim cytacie nie blokuja, co przegladarka wie ze zwykly post czy cytat?
Cos tu jest dziwnego, moze rzeczywiscie nie z forum, ale....;-)
Blokują, ja nie widzę zdjęć.
To co czasami pisze JK mnie zdumiewa. Teraz się dowiaduje, że mniej wymagające sesje trzeba
robić gorszymi aparatami. Będę musiał sobie kupić chyba kilka aparatów i reprodukcje robić najgorszym.
PS. On prawdopodobnie nie wie kto i dlaczego kupuje najwiecej cyfrowych Hasselbladow oraz dlaczego.tak dlugo produkowano F6, do czego one były potrzebne. Odpowiem. Bo wiele państw wymagało ciagle archiwizacji dokumentów na mikrofilmach (oprócz wersji cyfrowej). Tak. F6 nie do reporterki tylko do reprodukcji.
To co czasami pisze JK mnie zdumiewa. Teraz się dowiaduje, że mniej wymagające sesje trzeba
robić gorszymi aparatami. Będę musiał sobie kupić chyba kilka aparatów i reprodukcje robić najgorszym.
PS. On prawdopodobnie nie wie kto i dlaczego kupuje najwiecej cyfrowych Hasselbladow oraz dlaczego.tak dlugo produkowano F6, do czego one były potrzebne. Odpowiem. Bo wiele państw wymagało ciagle archiwizacji dokumentów na mikrofilmach (oprócz wersji cyfrowej). Tak. F6 nie do reporterki tylko do reprodukcji.
A gdzie żeś to wyczytał? W naszym języku funkcjonują różne słowa np. "trzeba" i "można". Ja napisałem, że "można", a ty widzisz, że "trzeba". Chyba coś jest na bakier z twoim rozumieniem polskich wypowiedzi. A może tylko nie czytasz uważnie tego co piszą inni? A odnośnie tego Hasselblada, to weź go na stadion piłkarski i spróbuj porobić jakieś sensowne zdjęcia. Może wtedy zrozumiesz co napisałem.
I co do tego wszystkiego ma F6? Ktoś o nim tu pisał?
O jakich reprodukcjach tu piszesz? :shock: Gdzie ktoś tu o tym pisał? Gdzie żeś to wyczytał? :shock:
Oj, chyba już się zaczął długi weekend i ruszyło jakieś wspomaganie. ;)
Tak się zastanawiam, po co ci do takich zdjęć Z9? Jasno jak w słoneczny dzień na plaży. :wink: Zdjęcia można robić praktycznie wszystkim. No ale jak ktoś lubi Z9, to czemu nie. Też można. :wink:
No nie wiem... zastanówmy się
AF?
FPS?
Jakość obrazka?
Możliwości kadrowania?
Każda z tych rzeczy(w przytoczonych tutaj warunkach) jest na poziomie niedostępnym dla pozostałych aparatów Nikona.
Siedzę sobie, pracuję nad fotkami z teatru i mam taką drobną refleksję.
Też mam drobną refleksję, to jest jakaś prowokacja, czy na serio? Przecież ty nad niczym w tych zdjęciach nie panujesz, ani nad doborem parametrów ekspozycji, ani nad poprawnym naświetleniem ani nad obróbką.
Oczywiście zawsze można zrezygnować z robienia zdjęć, bo jest za ciemno. Bo się nie da. Ale jeśli zdjęcia są potrzebne, to czasem warto spróbować. Ja Z9 wykorzystuję właśnie do takiej roboty. Między innymi. I wtedy można docenić to, co się zmieniło w Z9 względem lustrzanek i poprzednich modeli bezluster.
Wiem. Wiem. Nie robisz takich zdjęć. Piłka kopana rządzi. ;)
Nie ma to jak sobie coś wymyślić, a potem na tej podstawie prowadzić rozmowę z drugą stroną...
Zdarza mi się(chociaż głównie w zimie) robić zdjęcia w złych warunkach, naprawdę złych, takich gdzie przy ISO 25600 potrafi wypaść nie tylko przy f/2.8, ale i przy f/1.4, czyli kilka EV gorzej niż te, które zaprezentowałeś.
Ale nie wydaje mi się, żeby tutaj Z9 miał taką przewagę nad jednocyfrówkami jak na niskim/średnim ISO. W D850 wysoka rozdzielczość matrycy już niestety zaczynała wychodzić przy ISO>8000, w Z9 wszystko wskazuje na to, ze będzie identycznie.
Dużo straciłeś :D
Jedno jest poruszone, z 0.7 EV prześwietlone z wypaloną skórą i z przestrzelonym WB, drugie pod względem jakości wygląda jak z D7000 z plackami kolorowego szumu.
W weekend jestem nad wodą oglądam N smartfonie. Tzn nie oglądam ;) Wrócę do domu to popatrzę.
Wind Mill
14-08-2022, 15:38
W weekend jestem nad wodą oglądam N smartfonie. Tzn nie oglądam ;) Wrócę do domu to popatrzę.
Już nie popatrzysz. :mrgreen:
65427
Już nie popatrzysz. :mrgreen:
Rzeczy wrzucone w internet nie giną ;)
andystar
14-08-2022, 15:57
Rzeczy wrzucone w internet nie giną ;)
A gdzie są jeśli ktoś skasował je z macierzystego serwera i nikt ich nie zapisał?
A gdzie są jeśli ktoś skasował je z macierzystego serwera i nikt ich nie zapisał?
A kto powiedział, że nikt ich nie zapisał? ;)
andystar
14-08-2022, 16:18
Z twojej wypowiedzi (294) wynika , że nic nie znika w internecie.
[/QUOTE] Oczywiście zawsze można zrezygnować z robienia zdjęć, bo jest za ciemno. Bo się nie da. [/QUOTE]
W zasadzie tak. Przy tej masie zdjęć jaka jest na rynku, nabywcę znajdują albo zdjęcia naprawdę dobre albo darmowe (ewentualnie kupowane za żenująco niską cenę) lub rzeczywiście unikatowe - np. celebrytka z gołą d... w publicznym miejscu. Ja staram się robić dobre, a po ciemku to tylko wymieniona już celebrytka miałaby sens. :) :) :)
Ostatnie kilka miesięcy mój Z9 leżał w szafie, więc przeoczyłem kilka ostatnich firmware,. Wczoraj wieczorem zrobiłem aktualizację z wersji 2.1 na 3.10.
Dziś rano spędziłem kilka godzin w terenie fotografując ptaki i muszę powiedzieć że AF dostał niezłego kopa, jest widocznie lepiej niż było.
Mam tu konkretnie na myśli AF-C + 3D Tracking + Subject Detection. Poprzednio na ruchliwych skaczących ptakach takich jak dzięcioły AF miał problemy z podświetlaniem oka ptaka i koncentrował się na korpusie, po uaktualnieniu 3.10 kwadracik na oku ptaka był prawie jak przylepiony. Problem z losowym gubieniem ostrości (aparat ostrzy na tło i ignoruje pierwszy plan) przy używaniu Nikkora 500 f5.5 PF przez FTZ również został rozwiązany albo ograniczony.
Dla mnie bomba, trzeba Nikona pochwalić, skomplementuję to tak: czułem się prawie jakbym używał Sony A1 :-)
Kojocisko
16-05-2023, 13:38
Fajnie, że napisałeś. To znaczy, że w Z8 też będzie/jest rewelacyjnie. To ja poproszę o choć drobny update do Z6II. Z powodów psychologicznych, bo tak naprawdę na AF nie narzekam, mimo, że na 100% nie jest tak dobry jak w Z9.
Ze swojej strony potwierdzam, że między FW 2.X a 3.1 jest różnica na plus.
Ostatnie kilka miesięcy mój Z9 leżał w szafie, więc przeoczyłem kilka ostatnich firmware,. Wczoraj wieczorem zrobiłem aktualizację z wersji 2.1 na 3.10.
Dziś rano spędziłem kilka godzin w terenie fotografując ptaki i muszę powiedzieć że AF dostał niezłego kopa, jest widocznie lepiej niż było.
Mam tu konkretnie na myśli AF-C + 3D Tracking + Subject Detection. Poprzednio na ruchliwych skaczących ptakach takich jak dzięcioły AF miał problemy z podświetlaniem oka ptaka i koncentrował się na korpusie, po uaktualnieniu 3.10 kwadracik na oku ptaka był prawie jak przylepiony. Problem z losowym gubieniem ostrości (aparat ostrzy na tło i ignoruje pierwszy plan) przy używaniu Nikkora 500 f5.5 PF przez FTZ również został rozwiązany albo ograniczony.
Dla mnie bomba, trzeba Nikona pochwalić, skomplementuję to tak: czułem się prawie jakbym używał Sony A1 :-)
Fajnie, że w 500 mm jest teraz OK, ale niefajnie, że w Z 105 macro nadal często wybiera tło i trzeba ręcznie przeostrzać.
Fajnie, że napisałeś. To znaczy, że w Z8 też będzie/jest rewelacyjnie. To ja poproszę o choć drobny update do Z6II. Z powodów psychologicznych, bo tak naprawdę na AF nie narzekam, mimo, że na 100% nie jest tak dobry jak w Z9.
Nie chcę Cię dobijać ale AF z seri Z6 i 7 w stosunku do Z9 jest jakby go nie było.... to jest podstawowy parametr dla którego wszedłem w Z9... cała reszta jest pomijalna, lub nie warta aż takiego zachodu...
Mam już kilkanaście dużych sesji na zawodach zrobionych i jedną uwagę do Z9. Problem z ustawianiem ostrości, sytuacja występuje tylko wtedy, gdy aparat był uśpiony, wybudzam, ostrość ustawiona np. na nieskończoność, a szybko poruszający się obiekt jest blisko i jest rozmyty, aparat musi się przeostrzyć na niego. (70-200Z, f5.6, 1/800, ISO auto, WB auto) Obraz w wizjerze z live view zmienia się w 1-3 klatki na sekundę - do czasu wyostrzenia (trwa około sekundę, może krócej). Jak wyostrzy trzyma jak zły i nie ma siły żeby ostrość zgubić. Na 1k zdjęć 999 wychodzi idealnie ostrych. Pewnie po prostu taka uroda tego AF. Doraźnie robię to tak, że pomagam automatyce ręcznie i zanim nacisnę AF ustawiam przynajmniej w przybliżeniu na obiekt. Trwa to ułamek sekundy i potem system przejmuje już ostrzenie.
Włącz opcję zapamiętywania i przywracania ostrości po wybudzeniu
Włącz opcję zapamiętywania i przywracania ostrości po wybudzeniu
A co to niby ma skracać? Wszędzie piszą, że jest wręcz odwrotnie. I tak właśnie musi być.
Po pierwsze, dotyczy to włączania/wyłączania, a nie wybudzania. Jeśli jest to ustawione na na ON, to po każdym włączeniu Z9, ostrość jest automatycznie przywracana do zapamiętanego stanu (niezależnie, gdzie to było podczas ostatniego wyłączenia - może być na nieskończoność), a dopiero później (z uwzględnieniem czasu określonego w a3 - blokada śledzenia ostrości) ostrość jest ustawiana ponownie. Zakładam, że jeśli obiekt się porusza i jest to sport, to ustawione jest AF-C i śledzenie. Niestety może być tylko dłużej, a nie krócej.
Najprościej jest nie dopuścić do przejścia w stan uśpienia poprzez zmianę w menu tego czasu. No ale to znów bardziej obciąża akumulator.
Dziękuję, sprawdzę. Faktycznie problem w dużej mierze rozwiązuje dłuższy czas do uśpienia, choć zjada więcej baterii. Tak tylko zgłaszam moją obserwację :)
P.S. Polecam publikację:
72806
Właśnie pojawiła się nowa wersja firmware (v4.0):
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/494.html
■ Still Photography
• Added [Auto capture] to the photo shooting menu. Users can select capture criteria from [Motion] (the direction the subject is moving), [Distance] (how far the subject is from the camera), and [Subject detection] (whether or not a subject of a given type is detected), and the camera will take photographs automatically while it detects subjects that meet the selected criteria. Note that [Distance] is available with NIKKOR Z lenses and may not function as expected when used with other lenses.
• The length of time the camera will continue to buffer frames before cancelling shooting during the Pre-Release Capture phase of high-speed frame capture has been increased from 30 to 300 seconds.
• Added [Large] to the size options available for [Role played by card in Slot 2] > [JPEG Slot 1 - JPEG Slot 2] in the photo shooting menu.
• Added new bracketing increments for use during auto bracketing with [AE & flash bracketing], [AE bracketing], or [Flash bracketing] selected for [Auto bracketing set]. This change also applies to [Interval timer shooting] > [Options] > [AE bracketing] > [Increment].
■ Video Recording
• Added [Auto capture] to the video recording menu. Users can select capture criteria from [Motion] (the direction the subject is moving), [Distance] (how far the subject is from the camera), and [Subject detection] (whether or not a subject of a given type is detected), and the camera will record video automatically while it detects subjects that meet the selected criteria. Note that [Distance] is available with NIKKOR Z lenses and may not function as expected when used with other lenses.
• Added low ISO sensitivity options to [ISO sensitivity settings] > [ISO sensitivity (mode M)] for use during N-Log video recording.
• Changed the range of speeds available for Hi-Res Zoom.
• Added slow-motion video recording.
■ Playback
• Made changes to the [Select for upload to computer] and [Select for upload (FTP)] items in the playback “i” menu and added [Select for priority upload to computer] and [Select for priority upload (FTP)].
■ Controls
• Added support for the power zoom feature on power zoom lenses.
• Added an [Exposure delay mode] item to the [CUSTOM SETTINGS MENU] in position d6.
• Added to the custom controls and roles assignable via the following items in the [CUSTOM SETTINGS MENU]. New reset options have also been added.
- f2[Custom controls (shooting)]
- f3[Custom controls (playback)]
- g2[Custom controls]
Among the roles that can now be assigned via Custom Settings f2 [Custom controls (shooting)] and g2 [Custom controls] is [Switch eyes], which can be used to switch focus between the subject’s left and right eyes.
A new [Frame advance zoom position] > [Prefer focus point] role for Custom Setting f3 [Custom controls (playback)] can be used during playback zoom to center the display on the active focus point for each picture when scrolling through pictures using a command dial.
• Made updates to [Non-CPU lens data] in the [SETUP MENU].
• Increased the character limit for “Category” entries in IPTC presets.
• Restructured the [Camera sounds] item in the [SETUP MENU] with the addition of new options, including new sounds and volume level adjustment for the electronic shutter.
■ Displays
• Added focus-distance information to the focus distance indicator displayed during manual focus.
• The option selected for [Viewfinder display size] (formerly [Finder display size (photo Lv)]) in the [SETUP MENU] now also applies in video and playback modes.
■ Network (Also NX Field)
• Made changes and additions to the [Connect to FTP server] item in the [NETWORK MENU].
• Changed the procedure used when configuring the camera for synchronized release, increasing to twenty the number of groups that can be created, while the number of cameras in each group that can be controlled from the master camera has been increased to sixteen.
• Added [Overwrite copyright info] under [Connect to other cameras] in the [NETWORK MENU].
Ale heif'ów w tej wersji nadal nie ma.
A potrzebne to do czegoś? W takim korpusie? Jest eksport do HEIF w NX Studio i to spokojnie wystarczy - wszystko można zapisać w HEIF.
Tak samo jak te małe RAW-y. Po co to komu? W NX Studio można przecież zapisać każdy obrazek w rozmiarze, w jakim potrzeba. Po co sobie tym głowę zawracać w puszce PRO.
Ale swoją drogą to budujące, że ludzie czepiają się takich drobiazgów. Znaczy, że nic poważniejszego, godnego uwagi, nie znaleziono i praktycznie nie ma się do czego przyczepić. ;-)
Ja się nie czepiam, tylko stwierdzam fakt. Może i lepiej, że heifów nie ma w Z9, bo w heifach zaszyta jest odmienna przestrzeń kolorów niż sRGB, a mianowicie BT.2000. Jak ktoś będzie robił w Z8 NEF + heif, to konwertery RAW inne niż Nikonowskie mogą zgłupieć.
Nikt nie zmusza do używania HEIF, miejmy nadzieję, że ludzie wiedzą co robią.
Uważam że wady jpg i zalety HEIF powinny za X lat spowodować to, że nowy format będzie normą, będzie wszędzie obsługiwany. I ja bym nie chciał wtedy kupić używanego aparatu, który nie obsługuje HEIF.
Bardzo dobrze, że Nikon wprowadza ten format, miejmy nadzieję, że będzie w każdym nowym body, nawet takim z niskiej półki.
.... I ja bym nie chciał wtedy kupić używanego aparatu, który nie obsługuje HEIF.
Bardzo dobrze, że Nikon wprowadza ten format, miejmy nadzieję, że będzie w każdym nowym body, nawet takim z niskiej półki.
A nie wystarczy, że jest już w smartfonach? W końcu to podobno będzie przyszłość profesjonalnej fotografii w dobie AI. :wink:
Nie we wszystkich smartfonach. Jeszcze. JPG jest wszędzie, HEIF też powinien być wszędzie. Zapewne sie zdziwisz, choc ja kilka razy pisałem, że robię w jpg. Tzn w RAW + jpg. I bywa, że taki jpg wystarcza do pewnych celów. Gdybym miał HEIF to wystarczałby jeszcze częściej. Bo np potrafi zapisać większy DR.
emotkę zauważyłem, ale zdecydowałem się odpisać.
Znasz Prawo Kopernika-Greshama? O tym, że gorszy pieniądz wypiera lepszy. HEIF istnieje już kilka lat. Mam go od kilku lat w iPhone, jest w NX Studio, jest w Corelu, jest w kilku innych progamach. I co z tego? Już dwa trzy lata temu niektóre portale, idąc za modą, próbowały całkowicie przejść na HEIF i skończyło się tym, że albo przeprosiły się z JPEG-ami, albo poplajtowały. Takie wynalazki jak JPG, TIFF, HEIF, PNG, GIF, .... służą do wymiany zdjęć pomiędzy użytkownikami komputerów (czy smartfonów). Jeśli większość tych użytkowników nie przejdzie na nowy standard, to nie ma znaczenia, czy jest on lepszy, czy gorszy - pozostanie niszowa ciekawostką. Ale to Prawo powinieneś znać z własnej praktyki. Popatrz co zrobiliście z tym forum (pewnie nie tylko na tym). Ludzie, którzy mieli coś wartościowego do powiedzenia albo odeszli, albo zaglądają tu okazjonalnie i prawie nic nie piszą. Pozostała ta "reszta" (nie będę jej charakteryzował, bo zaraz zrobi się burza). Popatrz na wątki o Z8 i Z9. To są dwa z czterech topowych korpusów na rynku, ewidentny sukces Nikona, pierwsza liga światowa, ale mało kogo to obchodzi, bo dla większości użytkowników tego forum jest to bajka o "żelaznym wilku". Większość jest zainteresowana "taniością", "starzyzną", albo "trollowaniem" - zupełnie jak u Kopernika. :wink: Możecie sobie teraz wieszać na mnie psy, ale guzik mnie to obchodzi bo zajrzę tu może za miesiąc, może za dwa miesiące, albo nigdy - zobaczymy.
HEIF jest już w większości nowych modeli smartfonów, a to sprzet bardzo popularny, jest tez ten format w nowych modelach Canona i Sony. Jest dla nas darmowy, czyli jest równie tani jak jpg.
Może mała popularność tematów o Z9 i Z8 wynika z tego ilu tu jest posiadaczy Z8 i Z9? Z ankiety https://forum.nikoniarze.pl/threads/309992-Jakiego-body-u%C5%BCywasz-Kim-jeste%C5%9B-Ankieta-na-2022 wynika, że jest ich tu około 0,9%, 6 osób. Tak, wiem, ty nie zaznaczyłeś, nie bawisz sie w głupoty, które jednak maja swój cel - poznać forumowiczów i wiedzieć w którą stronę iść. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że ani ankieta nie jest idealna (np jest za długa), ani nie wszyscy ją wypełnili rzetelnie (tzn ze zrozumieniem).
Wrażenia z użytkowania, c.d.
1. Pierwsza pełna sesja z zawodów. 6 godzin pracy, 3500 zdjęć na jednym ładowaniu.
2. Jak widać po powyższym sosu nawet w tak dużej baterii nie wystarczy na pełny dzień zawodów (nawet do 14h i około 9k zdjęć), w związku z tym szukałem innego rozwiązania niż zakup kolejnego aku. Informacje w sieci nie były dokładne, więc zakup był trochę w ciemno. I tak:
2.a Kupiłem powerbank Anker 737 (24000 mAh) - ma ładowanie PowerDelivery 3.0 - uwaga, to bydle waży ponad pół kilograma. Z założenia będę nosił go w plecaku foto.
2.b Sprawdzenie jak działa z aparatem. No i tu happy end. Aparat jest ładowany w czasie robienia zdjęć, więc po pierwszych próbach będę miał teraz 6 godzin z baterii i około 10-12 godzin z tego Ankera. Więcej niż potrzebuję na jeden pełny dzień.
A te 9k zdjęć z jednej imprezy gdzieś publikujesz, sprzedajesz, czy tylko tak sobie pstrykasz dla zabawy? :wink:
Ciekawe porównanie: https://photographylife.com/nikon-d3-vs-nikon-z9-today. Szesnastoletnia matryca D3 wcale tak źle nie wygląda w porównaniu do Z9. Owszem, widoczna jest mniejsza DR, ale kolory z D3 jakby bardziej przyjemne, cieplejsze.
Pitu, pitu. Co tu chcesz porównywać? O DR sam już napisałeś. To dodaj jeszcze takie drobiazgi jak 12MPix przeciw 45MPix - prawie taka sama. :wink: I jeszcze: szybkość matrycy, metody odczytu matrycy, sensory AF na matrycy, ....., itp, itd.. A odnoście przyjemnych kolorów - słyszałeś kiedyś o Picture Control Utility, o kalibracji, o aplikacjach do obróbki plików RAW i innych takich drobiazgach? Te przyjemne ciepłe kolory możesz sobie "wyrównywać" jak tylko chcesz.
No, ale ta matryca z D3 nie wygląda tak źle, tylko wręcz tragicznie. D3 miałem Z9 mam, więc chyba mogę je porównać zamiast czytać te internetowe brednie. :wink:
Wind Mill
18-08-2023, 09:05
...I jeszcze: szybkość matrycy, metody odczytu matrycy, sensory AF na matrycy, ....., itp, itd.. ...
Jakże istotne elementy w fotografii krajobrazu, pokazanej w linkowanym artykule! :mrgreen:
Jakże istotne elementy w fotografii krajobrazu, pokazanej w linkowanym artykule! :mrgreen:
W takiej fotografii akurat najważniejsze są rozdzielczość i DR. Kolory zawsze się podciąga.
Wind Mill
18-08-2023, 09:27
W takiej fotografii akurat najważniejsze są rozdzielczość i DR. Kolory zawsze się podciąga.
Tyle tylko, że ja się odnoszę do: "I jeszcze: szybkość matrycy, metody odczytu matrycy, sensory AF na matrycy"
Tyle tylko, że ja się odnoszę do: "I jeszcze: szybkość matrycy, metody odczytu matrycy, sensory AF na matrycy"
Ale pomijasz to w czym D3 odstaje najbardziej od Z9, a co jest najistotniejsze w krajobrazach.
Z tą matrycą z D3 jest tak samo jak z "maluchem". Praktycznie "nie odstaje od nowych aut", bo jak się uda go odpalić, to też można kawałek pojechać. Trochę ciasno, trochę głośno, trochę smrodzi, ale co tam - przecież jedzie. A z górki to już full wypas. ;)
I jeszcze jedno. D3 to nie była puszka do krajobrazów, tylko do reporterki. Taki drobiazg.
Ja także mam oba aparaty i zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam. Tu nie chodzi o szybkość, metody itp., ale to co widać na monitorze. Na pewno nie jest to tragedia. Krajobrazy można było D3 robić, szczególnie, gdy niepotrzebne były duże wydruki. Mam pełno takich zdjęć, ale nie chciałbym tutaj zaśmiecać wątku.
Jeśli nie są potrzebne duże wydruki, to nawet smartfon będzie dobry. Kolorki do Watsapp'a wręcz rewelacyjne. Tylko czy o to chodzi w puszce reporterskiej?
Chyba, że muzeum fotografii zakładasz. Wtedy się zgadzam - na swoje czasy D3 był rewelacyjnym i rewolucyjnym korpusem. Kamieniem milowym. Tak jak pierwszy resorowany powóz, pierwsza maszyna maszyna parowa lub koło. Ale niestety to ma się nijak do współczesności.
Wind Mill
18-08-2023, 13:36
Ale pomijasz to w czym D3 odstaje najbardziej od Z9, a co jest najistotniejsze w krajobrazach.
Oczywiście, że pomijam. Nie dyskutuję po tym, czy D3 jest lepsze do krajobrazu, tylko o znaczeniu w krajobrazie "I jeszcze: szybkość matrycy, metody odczytu matrycy, sensory AF na matrycy".
W/w to nie moje argumenty.
To może jeszcze podpowiem. W D3 bezsprzecznie lepsza jest też migawka mechaniczna, lustro główne, lustro pomocnicze i pryzmat, że o filtrze AA na matrycy nie wspomnę. Z9 nawet nie ma tu startu. ;)
Jak czytam te wszystkie brednie to mam wrażenie, że ich autorzy nie bardzo rozumieją jak to wszystko działa i po co jest. Przecież to są zupełnie inne matryce, różnych rozmiarów, o różnych właściwościach, przeznaczone do różnych celów. To tak jakby porównywać co jest lepsze: kot, czy pies. Przecież to nie ma żadnego sensu. A nad "przyjemnymi ciepłymi kolorkami" trzeba nauczyć się panować i po sprawie. ;)
Może to te upały i burze tak na niektórych wpływają. ;)
No to jeszcze raz od początku. Matryca cyfrowa nie rejestruje kolorowych obrazów. Matryca cyfrowa, zarówno ta z D3, jak też ta Z9, rejestruje jedynie poziom jasności poszczególnych sensorów (poszczególnych "kropek"). Kolorowy obraz nie powstaje w matrycy, tylko jest wynikiem przetwarzania (interpretacji) tych poziomów jasności w zestawieniu z filtrem RGB (np. Bayera) umieszczonym przed matrycą. Ta interpretacja dokonywana jest przez procesor aparatu, który nie ma nic wspólnego z samą matrycą i z tym, czy jest ona gorsza, czy lepsza. No chyba, że zaczniemy rozszerzać pojęcie matrycy o bufor, procesor i wreszcie o cały aparat. Wtedy można zacząć rozmawiać o kolorach. Mówiąc o matrycach z różnych aparatów trzeba brać pod uwagę ich charakterystyki, realizowane funkcje (np. czujniki AF), a nie "przyjemne ciepłe kolorki". Może warto wreszcie to zrozumieć.
Po pierwsze - to nie ja zrobiłem to porównanie, ale całkiem poważna i ceniona strona internetowa jaką jest Photographylife.
Po drugie - rozdzielczość Z9 jest prawie 4 razy większa od D3, ale obecnie mało kto robi wielkie wydruki. Na monitorze, nawet 30 in, drastycznej różnicy nie widać miedzy puszkami, pod warunkiem, że nie powiększa się do 100%. Ale ile osób gapi się na 100% powiększenie fotki. W DXOMark różnica w jakości sensorów wynosi 17 (98 vs 81). Trudno tu zauważyć tragiczną jakość sensora D3.
Po trzecie - nieprawdą jest, że D3 nie nadaje się do krajobrazu. Wystarczy spojrzeć w książki wybitnych fotografów, np. John Shaw's Guide to Digital Nature Photography, żeby znaleźć tam kilkanaście znakomitych zdjęć krajobrazowych wykonanych D3. Bo w rozmiarze wydruku do A4, D3 nie ustępuje wysokorozdzielczym puszkom.
Owszem, Z9 jest bardziej nowoczesna, ma mnóstwo ficzerów, których brak D3, ale przez to jest trudniejsza w obsłudze i wymaga częstego grzebania w menu. Przykład - przez pierwsze miesiące używałem automatycznego WB (aż pięć możliwości) i totalna porażka. Co innego w wizjerze, co innego na tylnym monitorku i co innego na skalibrowanym monitorze komputerowym. W końcu wróciłem do nieautomatycznego wyboru i teraz jest znacznie lepiej. Fotki z D3 odbieram jak bardziej zbliżone do analogowych. Była tutaj dyskusja o płaskości zdjęć z Z9. Aczkolwiek nie potwierdzam tej płaskości, to jednak zdjęcia z Z9 są jakby bardziej cyfrowe. To przez oprogramowanie matrycy (np. w Picture Control dodano dodatkowe wyostrzanie konturów), co zbliża jakość fotek do smartfonowych.
Do czego D3 zdecydowanie się nie nadaje? A mianowicie do makrofotografii, bo tam często trzeba cropować i wtedy brakuje tej rozdzielczości.
A ty dalej swoje. Matryca nie realizuje żadnych programów. Matryca jest "ślepa" na kolory. Oprogramowuje się mikrokontroler, który odczytuje monochromatyczne cyfrowe dane z matrycy, interpretuje te dane wykorzystując informacje o filtrze RGB i w ten sposób tworzy kolorowe zdjęcia. Czyli powinieneś napisać, że to mikrokontroler D3 (a właściwie zawarte w nim oprogramowanie) daje "ładne kolorki". I nie ma tu znaczenia kto na co się "gapi". Czy zdjęcia są małe, czy duże? Zresztą wszystko "nadaje" się do krajobrazów, jeśli autor zdjęć tak zdecyduje. Ile fajnych zdjęć krajobrazowych zostało wykonanych za pomocą D70, albo jeszcze wcześniej za pomocą D100. A ile ciekawych zdjęć krajobrazowych zrobiono kiedyś marnymi kompaktami? To samo z makro, do którego D3 podobno też się nie nadaje. A wniosek jest chyba dość prosty - nie rozumiesz jak powstają te cyfrowe zdjęcia, nie wiesz co do czego służy w tych aparatach i w konsekwencji wprowadzasz innych w błąd. To, że na różnych znanych portalach ludzie także wypisują bzdury nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem.
Dariusz Breś
18-08-2023, 21:38
Po pierwsze - to nie ja zrobiłem to porównanie, ale całkiem poważna i ceniona strona internetowa jaką jest Photographylife.
Tak tylko wtrącę. Odnośnie tego porównania: https://photographylife.com/nikon-d3-vs-nikon-z9-today
Strona jest spoko, ale tego porównania nie radzę traktować poważnie, jest pełne błędów. 1. Różnica w obiektywach. 2. Złe ustawienie obydwu puszek względem obiektów, np. na zdjęciu wodospadu na Z 9 szkło łapie górne światło, czego efektem jest spadek kontrastu w wynikowym obrazie.
Z tego tworzą się legendy/bzdury o płaskości obrazka czy lepszych kolorach, wystarczy przeczytać komentarze w tym porównaniu.
Ale przecież nigdzie nie padło stwierdzenie, że ktoś to bierze na poważnie, zostało to podane jako ciekawostka. Tak przynajmniej pamiętam wpis, kogoś, kto zapodał link (forum jest absolutnie nieprzyjazne telefonom, więc nie będę teraz tego weryfikować). Nikt nie kupi teraz D3, jeśli rozważa nabycie Z9 :D
Kolejną ciekawostką jest też to, jak Światło Fotografii skrupulatnie opisując działanie poszczególnych podzespołów aparatu (na poziomie prawie, że fotonów), wykorzystując jednocześnie najlepsze body dostępne na rynku do uwieczniania szumów w teatrze, otoczenia obiektów sportowych i drugoplanowych postaci wystających z głów zawodników :)
Smutne jest, że te wszystkie jełopy, których zdjęcia publikowane są w czasopismach, czy drukuje się w albumach, nie mają pojęcia co robią. A mogliby wejść na forum nikoniarzy, żeby się dowiedzieć, że użycie skrótu myślowego o tym, że nie matryca rejestruje kolor, a nie mikroprocesor przetwarzający sygnał z sensora, jest haniebnym pogwałceniem sztuki tworzenia obrazu. Może wtedy by nabrali nieco pokory i zeszli z albumami ze sklepowych półek, przynajmniej do działu erotycznego, bo ich prace są przecież przez to wyłącznie do dupy :/
Dariusz Breś
18-08-2023, 23:07
Ale przecież nigdzie nie padło stwierdzenie, że ktoś to bierze na poważnie, zostało to podane jako ciekawostka. Tak przynajmniej pamiętam wpis, kogoś, kto zapodał link (forum jest absolutnie nieprzyjazne telefonom, więc nie będę teraz tego weryfikować). Nikt nie kupi teraz D3, jeśli rozważa nabycie Z9 :D
Wręcz przeciwnie. Komentarze pod tym porównaniem świadczą o tym, że ludzie traktują je poważnie.
Zbiera się potem grupa użytkowników D300/D700/D3 itp. i mamy to co mamy, czyli legendę krążącą w sieci.
Owszem, komentujący to "plebs" bo nie widzą tak podstawowych różnic w porównaniu, ale niestety tak to działa. Sprzedasz bluszit każdemu kto nie ma wiedzy.
74962
Wind Mill
19-08-2023, 00:02
Wręcz przeciwnie. Komentarze pod tym porównaniem świadczą o tym, że ludzie traktują je poważnie.
Zbiera się potem grupa użytkowników D300/D700/D3 itp. i mamy to co mamy, czyli legendę krążącą w sieci.
Owszem, komentujący to "plebs" bo nie widzą tak podstawowych różnic w porównaniu, ale niestety tak to działa. Sprzedasz bluszit każdemu kto nie ma wiedzy...
Zapominasz tylko o jednym - na screenshot nigdzie nie ma "D3 jest lepsze" - jest bardzo duże "IMHO".
To mi przypomina niegdysiejszą sprzeczkę z koleżanką z open space na temat używania klimy przy otwartym oknie, podczas solidnych upałów na zewnątrz.
Ja prezentowałem nie dość że podejście techniczne, to na dodatek podparte nastoletnim doświadczeniem zawodowym w branży HVAC.
Koleżanka oczywiście wygrała dyskusję - "-Ale Ty chcesz dyskutować z moimi uczuciami?"
Bezcelowe przecież. ;)
No widzisz. Niby proste, tylko że teraz to ty stawiasz się w roli tej koleżanki od klimy. :wink:
Ale racja. Bezcelowe przecież. :lol:
Wind Mill
19-08-2023, 12:16
No widzisz. Niby proste, tylko że teraz to ty stawiasz się w roli tej koleżanki od klimy. :wink:...
A to ciekawe - co niby mnie w tej roli stawia? :mrgreen:
Dla ułatwienia podpowiem - ja nie twierdzę, że D3 jest lepszy od Z9 w takiej czy innej kategorii. Jeśli taki wniosek wysnułeś, to polecam korepetycje z czytania ze zrozumieniem. :)
cz4rnuch
19-08-2023, 13:11
...Strona jest spoko, ale tego porównania nie radzę traktować poważnie, jest pełne błędów...Autor raczej też traktuje to jako zabawę o czym wspomina w tekście.
...1. Różnica w obiektywach...To nie błąd. Dobór szkieł wynika z założeń zabawy. Wystarczy doczytać: "To make my comparison really tell the story of where technology has gone in those 14 years, I’ve equipped each camera with a wide-angle lens from its era."
...2. Złe ustawienie obydwu puszek względem obiektów, np. na zdjęciu wodospadu na Z 9 szkło łapie górne światło, czego efektem jest spadek kontrastu w wynikowym obrazie.Obstawiam, że to nie ustawienie puszek jest złe tylko kąty widzenia przy ustawieniu na 16mm z obu obiektywów nieco się różnią. Zresztą autor sam siebie wypunktował i napisał o kolejnych różnicach, które mogły wpłynąć na wynik tego porównania. To też jest w artykule.
...Z tego tworzą się legendy/bzdury o płaskości obrazka czy lepszych kolorach...Ale to chyba uwaga odnośnie jakiegoś innego artykułu, bo akurat podsumowanie podlinkowanego jest wyważone i w sumie nie ma tu nic zaskakującego. D3 to nadal dobry sprzęt, ale świat poszedł do przodu więc Z9 jest lepszym sprzętem. Chyba tak to ogólnie podsumował autor? Gdzie tu jakieś legendy czy kontrowersje? Chyba jedyne zdziwienie jest takie, że D3 nie poddał się walkowerem jak pewnie niektórym się wydawało. A nie poddał się, bo pomimo tych wszystkich nowych technologii ta najważniejsza pozostała bez zmian. CMOS. Nadal tak się projektuje matryce, na szeroką skalę nie wymyślono alternatywy.
Dariusz Breś
19-08-2023, 15:25
Autor raczej też traktuje to jako zabawę o czym wspomina w tekście.
To nie błąd. Dobór szkieł wynika z założeń zabawy. Wystarczy doczytać: "To make my comparison really tell the story of where technology has gone in those 14 years, I’ve equipped each camera with a wide-angle lens from its era."
Obstawiam, że to nie ustawienie puszek jest złe tylko kąty widzenia przy ustawieniu na 16mm z obu obiektywów nieco się różnią. Zresztą autor sam siebie wypunktował i napisał o kolejnych różnicach, które mogły wpłynąć na wynik tego porównania. To też jest w artykule.
Właśnie przez takie podejście mamy teorie "płaskiej ziemi". Dla zabawy nie upoważnia do robienia źle. Można to porównać do testu 14 vs 85, ten drugi lepiej rozmywa tło zatem jest lepszy.
D3 to nadal dobry sprzęt, ale świat poszedł do przodu więc Z9 jest lepszym sprzętem. Chyba tak to ogólnie podsumował autor? Gdzie tu jakieś legendy czy kontrowersje? Chyba jedyne zdziwienie jest takie, że D3 nie poddał się walkowerem jak pewnie niektórym się wydawało. A nie poddał się, bo pomimo tych wszystkich nowych technologii ta najważniejsza pozostała bez zmian. CMOS. Nadal tak się projektuje matryce, na szeroką skalę nie wymyślono alternatywy.
Patrząc na błędy w porównaniu autor nie wykorzystał potencjału lepszej matrycy. Bo wynikowo porównujesz chociażby blade foto błednie naświetlone z foto poprawnie naświetlone, i na tej podstawie oceniasz "D3 nie poddał się walkowerem jak pewnie niektórym się wydawało".
Ale ok, potraktujmy poważnie to porównanie, czy to poniżej nie jest poddanie się walkowerem?
7496574966
cz4rnuch
19-08-2023, 17:27
Właśnie przez takie podejście mamy teorie "płaskiej ziemi". Dla zabawy nie upoważnia do robienia źle. Można to porównać do testu 14 vs 85, ten drugi lepiej rozmywa tło zatem jest lepszy.To znaczy sugerujesz, że w życiu nie ma miejsca na jakąś rozrywkę, zabawę, lżejsze podejście? Autor zrobił co mógł, by jego tematu nie traktować jak jakiegoś wyroku, ale jak widać wielu osobom nie przeszkadza to w przekręcaniu jego intencji. Pytanie czy to problem autora czy może tych osób? Czy może uważasz, że zrobił źle w sensie odwalił jakąś fuszerkę? Jeśli to drugie to nadal twój argument o złym doborze szkieł nie za bardzo się klei biorąc pod uwagę to co zastrzegł w artykule autor. Jeśli to za mało to jeszcze to powtórzył w komentarzach więc skoro to było działanie przemyślane i zaplanowane to nie ma tu mowy o błędzie. Oczywiście każdy może mieć swoją wizję takiego eksperymentu. Może ją także sam wykonać, ale tak samo autor ma prawo do swojej. I nie nie można tego porównać do testu 14 vs 85, o ile w wynikach takiego testu nie chodziłoby o zobrazowanie różnicy pomiędzy tymi ogniskowymi. Jak dla mnie mocno przestrzeliłeś z tym absurdalnym przykładem, bo akurat w tym przedsięwzięciu chodziło o rzucenie światła na to jak zmieniła się technologia przez te 1,5 dekady. Dlatego też użył sprzętu z różnych epok. Jego wybór. Mógł się skupić na samych aparatkach, moim zdaniem wybrał nieco ciekawszą opcję. Tak czy inaczej wybrał też test terenowy, ze zmienną aurą więc nawet gdyby do sprawy podszedł bardziej zachowawczo to niczego by to nie rozstrzygnęło. Przecież każdy student studiów technicznych wie, że przekonać mógłby nas dopiero wtedy gdyby ten eksperyment przeprowadził, że 100 razy na 100 różnych egzemplarzach :)
Ale ok, potraktujmy poważnie to porównanie, czy to poniżej nie jest poddanie się walkowerem? Co prawda cały czas piszę, że intencją autora nie jest to by traktować jego materiał zbyt poważnie, ale jak wolisz. Skoro widzisz zdjęcia z obu aparatów, a termin walkower jest ci znany (bo chyba focisz i sport z tego co pamiętam) to chyba nie muszę odpowiadać na to pytanie? A jeśli pisząc o walkowerze miałeś na myśli np. deklasację to chyba sam widzisz, że obecne w artykule zdjęcia (plus komentarz autora) zadają kłam temu co piszesz, że w tym artykule powstają jakieś niestworzone teorie. Wszyscy to widzimy a autor jasno to napisał, że w Z9 wypada lepiej lub znacznie lepiej. Przy czym zaznaczył, że nawet nie forsował obrazków co w domyśle oznacza, że zdaje sobie sprawę z tego, że nowsza matryca potrafi jeszcze więcej. To raczej komentujący jego "test" zdają się nie widzieć tych oczywistości stąd nieporozumienia w tonie płaskoziemskim itd.
PS I żeby nie było. Na świecie jest miejsce na testy do bólu laboratyryjne jak i te terenowe. A nawet takie z lekkim przymrużeniem oka. Profesjonaliści może tak na to nie patrzą, ale my amatorzy czasami nawet bawimy się fotografią. Także dzięki takim publikacjom.
Ha, a myślałem, że tylko ja popatrzyłem na literki, a nie same obrazki :D zazdroszczę Ci umiejętności zgrabnej argumentacji, cza4rnuchu
Dokładając do tematu kwestie użycia różnych obiektywów, nawet gdyby autor się zachował niekonsekwetnie i zapiął 16-35/4 na FTZ, Tto zaraz by zostało podniesione, że rozdzielczość szkła, że gęsta matryca, etc. A tak, możemy zobaczyć jak diametralnie zmieniła się fotografią przez te 15 lat... No właśnie, diametralnie?
Dariusz Breś
19-08-2023, 20:01
Czy może uważasz, że zrobił źle w sensie odwalił jakąś fuszerkę?
Tak, odwalił fuszerkę, ale to częste obecnie, dlatego zwróciłem uwagę aby nie brać tego na poważnie.
PS I żeby nie było. Na świecie jest miejsce na testy do bólu laboratyryjne jak i te terenowe. A nawet takie z lekkim przymrużeniem oka. Profesjonaliści może tak na to nie patrzą, ale my amatorzy czasami nawet bawimy się fotografią. Także dzięki takim publikacjom.
Dla zabawy wypaczać rzeczywistość?. W sumie teraz amerykanie twierdzą że można zmienić płeć, więc czemu nie. Masz rację.
cz4rnuch
20-08-2023, 10:33
...Dla zabawy wypaczać rzeczywistość?. W sumie teraz amerykanie twierdzą że można zmienić płeć, więc czemu nie. Masz rację.
Coraz bardziej absurdalne te twoje przykłady. Nie mogę jednak wykluczyć, że to ty masz rację i autor wypacza rzeczywistość wielokrotnie pisząc, że Z9 jest lepszym sprzętem niż D3 :)
Dariusz Breś
20-08-2023, 15:15
Coraz bardziej absurdalne te twoje przykłady. Nie mogę jednak wykluczyć, że to ty masz rację i autor wypacza rzeczywistość wielokrotnie pisząc, że Z9 jest lepszym sprzętem niż D3 :)
Różnica w niezgodności między nami wynika z tego że ty wziąłeś opinię autora na tapetę a ja jego źle wykonany test.
No nie ma szans aby się dogadać bo to dwie różne sprawy.
Opinia jego nie ma żadnego znaczenia. Test jest fałszywy i kropka. Z czego później mamy między innymi klu tej dyskusji:
Ciekawe porównanie: https://photographylife.com/nikon-d3-vs-nikon-z9-today. Szesnastoletnia matryca D3 wcale tak źle nie wygląda w porównaniu do Z9. Owszem, widoczna jest mniejsza DR, ale kolory z D3 jakby bardziej przyjemne, cieplejsze.
A tymczasem z testu:
There was also a significant difference in the quality of the polarization filters I used. On the D3 with a 16-35mm f/4 (77mm diameter) I used my high quality VFFOTO filter with 14 anti-reflective layers. On the Z9, I used a borrowed cheap no-name filter because the 14-30mm f/4 requires an 82mm diameter. The difference between the two would make a whole article. (So much so that after the first two shots, I preferred to simply hold a quality filter in front of the 14-30mm lens.)
1. Niezgodne nastawy aparatów
2. Niezgodne warunki oświetleniowe
3. Niezgodny zakres obiektywów
4. Niechlujne zastosowanie filtra
5. Brak wykorzystania potencjału lepszej matrycy
Autor może sobie pisać co chce: "a nie miałem filtra, a ustawiłem bo ustawiłem, bo i tak Z 9 lepszy".
Taki test powinien być w koszu a nie online.
Ty piszesz tutaj z perspektywy zawodowego fotografa, chyba publikujesz też w czasopismach. Tymczasem znakomita większość zdjęć ląduje w Internecie, również wiele od fotografów zawodowych, np. wystarczy zobaczyć gdzie publikowana jest większość zdjęć z MŚw w LA (Budapeszt). I tam (t.j. w necie, a nie w Budapeszcie) rozdzielczość 45 MP mało przydatna, 12 MP to aż nadto. Nie twierdzę, że D3 jest lepszym aparatem od Z9, wręcz przeciwnie Z9 w wielu aspektach jest znacznie lepszy (AF, szybkość, rozdzielczość, video, DR, można wymienić jeszcze więcej), ale z drugiej strony D3 jest mniej skomplikowany w obsłudze, nefy z D3 łatwiej się przerabia i zajmują mniej miejsca na dysku. W necie trudno odróżnić fotkę z D3 od Z9, jeśli nie powiększa się zdjęcia do 100%. W w ogóle, jak zauważyli tutaj kol. odzio i cz4rnuch, wyluzujcie, to w końcu tylko zabawa, nie ma potrzeby zacietrzewiania się i obrażania innych użytkowników, co szczególnie dotyczy kol. JK
Jakich kart używacie do videofilmowania w najwyższej jakości? Które modele i pojemności dają radę (brak błędów, filmowanie do końca pojemności, brak przegrzewania.)
marekawo
11-10-2023, 14:18
Kupiłem lampę SB-910 i podobnie jak lampa Metz nie wyzwala błysku na sankach aparatu. Zoom i przysłnę widać na wyświetlaczu, zoom w kampie tez chodzi, tylko nie błyska. Czy trzeba zrobić aktualizację w lampie do Z9? Lampa jest sprawna z guzika błyska.
Dziwne, u mnie SB900 działa. Sprawdź czy nie masz anulowanego błysku w ustawieniach lampy ( w lampie, nie w aparacie) - ikonka AF + obrazek lampy.
I wyłącz "Bezgłośne fotografowanie".
I wyłącz "Bezgłośne fotografowanie".
Gdzie w Z9 to się wyłącza?
W menu. Przyciskiem. Zależy jak sobie ustawisz.
W menu. Przyciskiem. Zależy jak sobie ustawisz.
W Z6 i Z7 jest to w menu fotografowania na samym dole, w Z9 gdzie się to znajduje?
W menu ustawień (to z kluczem otwartym), dźwięki aparatu > dźwięk migawki na włączony (lub wyłączony).
W menu ustawień (to z kluczem otwartym), dźwięki aparatu > dźwięk migawki na włączony (lub wyłączony).
Czyli jak dźwięk migawki jest na OFF to lampa nie zadziała?
@JK, o tę opcję w menu chodziło? W Z6 i Z7 wyłączenie bezgłośnego fotografowania oznaczało, że będzie używana migawka mechaniczna (na elektronicznej lampa nie wyzwoli błysku). Jak to jest w Z9?
marekawo
11-10-2023, 18:47
Nieżl... Idę sprawdzić
Wielkie dzięki JK ! :-) Zapraszam w moje strony na kielicha ;-) Nawet Metz działa i niepotrzebnie kupiłem 910, nieźle. Cały czas robię fotki przyrody i mam wszystko wyciszone w aparacie a nigdy bym nie pomyślał o tym, że trzeba wyłączyć tryb bezgłośny, nieźle. Dziękuję!
Czyli jak dźwięk migawki jest na OFF to lampa nie zadziała?
@JK, o tę opcję w menu chodziło? W Z6 i Z7 wyłączenie bezgłośnego fotografowania oznaczało, że będzie używana migawka mechaniczna (na elektronicznej lampa nie wyzwoli błysku). Jak to jest w Z9?
Chodzi o to, że po wybraniu opcji Tryb cichy, Z9 zmienia wewnętrzny czas w aparacie w taki sposób, że błysk lampy nie jest zgodny z czasem otwarcia migawki.
Chodzi o to, że po wybraniu opcji Tryb cichy, Z9 zmienia wewnętrzny czas w aparacie w taki sposób, że błysk lampy nie jest zgodny z czasem otwarcia migawki.
OK, to dla mnie zrozumiałe. Jednak nie do końca nazywa się to "bezgłośne fotografowanie", które ma zupełnie inną funkcję w modelach niższych.
Najważniejsze, że się udało i lampa błyska :)
A dla mnie to jest właśnie definicja bezgłośnego fotografowania. Czyli bez zwracania uwagi, np. na koncercie. Trudno zaś przeoczyć błysk lampy.
Teoria o czasie wewnętrznym do mnie nie przemawia.
Definicja definicją, a nazwa nazwą ;)
Jak miałem Z9 na testach przeleciałem menu. Nie zapamiętałem takiej opcji, a pamięć zawodna bywa dlatego dopytałem.
"Tryb bezgłośny" to coś zupełnie innego, niż wyłączony dźwięk dźwięk migawki. Można wyłączyć tryb bezgłośny, ale równocześnie wyciszyć migawkę. To się nie wyklucza, ale tryb bezgłośny ma tu priorytet. Być może jest to jakaś niedokładność tłumaczenia, ale tryb bezgłośny trzeba rozumieć także tak, że nie ma błysków lampy nie ma wspomagania AF (podobno, bo tego nigdy nie włączyłem), czyli robimy zdjęcia "bezinwazyjnie". Jakoś tak.
Ale te wasze teoryje są całkiem śmieszne. :mrgreen:
Wielkie dzięki JK ! :smile: Zapraszam w moje strony na kielicha :wink: Nawet Metz działa i niepotrzebnie kupiłem 910, nieźle. Cały czas robię fotki przyrody i mam wszystko wyciszone w aparacie a nigdy bym nie pomyślał o tym, że trzeba wyłączyć tryb bezgłośny, nieźle. Dziękuję!
Trzeba było pytać właściwą osobę. :wink: Najlepiej na PW. Bo tu na forum niewiele się dowiesz. Mamy tu zatrzęsienie różnych mędrców. Niestety.
Wiesz. Myślę, że to jest metoda, żeby szybko i pewnie wyłączyć wszystkie przeszkadzajki i o niczym nie zapomnieć. Dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie, bo szybkie i pewne. A wyłączone, nijak nie ogranicza innych ustawień.
marekawo
11-10-2023, 20:03
No właśnie po co ta zakładka w menu. Włączyłem po zakupie aparacie-) A to chyba nic nie wnosi? Migawkę można przyciszyć w innej zakładce. Wspomaganie AF ta czerwona lampka w aparacie też nie działa w innej zakładce jak ją wyłączymy. Po co to jest? Wprowadza niepotrzebnie w błąd, pisałem wcześniej o Metziei, że nie działa z tym aparatem. Lampa systemowa to samo z zakładką " tryb bezgłośny".
Jeszcze raz dziękuję JK! :-)
marekawo
11-10-2023, 20:12
Tak. Teraz już wiadomo o co chodzi.
A dla mnie to jest właśnie definicja bezgłośnego fotografowania. Czyli bez zwracania uwagi, np. na koncercie. Trudno zaś przeoczyć błysk lampy.
Teoria o czasie wewnętrznym do mnie nie przemawia.
To nie moja teoria, to cytat z e-booka Thoma Hogana: Obviously, the all-electronic shutter of the Z9 is silent to start with. However, it appears that when you invoke Silent mode, the Z9 changes its internal timing in some way, which makes it no longer able to guarantee that the flash output is placed in the proper position in the shutter timing.
Tu o tym piszą https://www.dpreview.com/forums/post/66482857
Pomieszanie pojęć i technologii. Te dywagacje miały by sens dla Z6. Ale Z9 nie ma migawki mechanicznej i jedyne dźwięki, jakie wydaje pochodzą z głośników. Potrafi wtedy zrobić zdjęcia z błyskiem. Jakim cudem wyciszenie głośników ma mieć wpływ na matrycę? To jest celowy zabieg, żeby w trybie cichym nie można było błyskać.
TOP67, mam takie samo zdanie.
W moim odczuciu sprawa jest prosta. W "silent mode" aparat nie wydaje żadnych dźwięków, używa migawki elektronicznej i nie używa lampy. Żeby było cicho i żeby nie rzucać się w oczy i tyle. Tak jest w każdym aparacie. W przypadku Z9/Z8 dorabianie do tego jakiś innych ukrytych przyczyn tylko dlatego że nie mają migawki mechanicznej nie ma sensu.
Przypominam że w takim Sony A1, który ma migawkę mechaniczną i elektroniczną do wyboru, sam wybór migawki elektronicznej nie powoduje włączania "silent mode" ani wyłączenia błysku. Można normalnie z poziomu menu wybrać migawkę elektroniczną, i dalej robić zdjęcia z lampą, dźwiękiem migawki (z głośników) czy dźwiękiem potwierdzenia AF. Dopiero włączenie "silent mode" powoduje że lampa przestaje błyskać a aparat przestaje wydawać dźwięki, oczywiście ciągle przy migawce elektronicznej.
W przypadku kiedy włączy się silent mode kiedy aktywna jest migawka mechaniczna (ciągle piszę o Sony) wtedy aparat przełącza się na elektroniczną.
O czym tu jeszcze dyskutować? Tryb "Silent" w oryginale wyłącza wszystko, co może przeszkadzać. Niezależnie od tego, co i jak było poustawiane. Nie "klika", nie potwierdza ostrości dźwiękiem, nie symuluje migawki, nie błyska, nie świeci lampką wspomagania AF (tego nie sprawdzałem, bo nie używam). Jednym słowem nie przeszkadza. Moim zdaniem, proste i skuteczne rozwiązanie. Bardzo często z tego korzystam, bo się przydaje.
A tego wynalazcy i tak nic nie przebije:
:lol:
Chłopie, wyluzuj i skończ z tymi osobistymi wycieczkami. Podałem powyżej, że jest to fragment e-booka Thoma Hogana (Complete Guide to the Nikon Z9 Book), konkretnie ze str. 1014. Jestem pewien, że wiedza Thoma Hogana na temat fotografii przewyższa wiedzę każdego z uczestników forum, włączając oczywiście Ciebie. Świadczy o tym popularność jego strony internetowej, jak i ilość sprzedanych e-booków, których jest autorem. Chciałbym też dodać, że chodzi tutaj o techniczny zabieg w oprogramowaniu sprzętowym Z9, który wyłącza możliwość błysku flesza.
Chłopie, wyluzuj i skończ z tymi osobistymi wycieczkami. Podałem powyżej, że jest to fragment e-booka Thoma Hogana (Complete Guide to the Nikon Z9 Book), konkretnie ze str. 1014. Jestem pewien, że wiedza Thoma Hogana na temat fotografii przewyższa wiedzę każdego z uczestników forum, włączając oczywiście Ciebie. Świadczy o tym popularność jego strony internetowej, jak i ilość sprzedanych e-booków, których jest autorem. Chciałbym też dodać, że chodzi tutaj o techniczny zabieg w oprogramowaniu sprzętowym Z9, który wyłącza możliwość błysku flesza.Jestem pewien, że instagramowe influenserki z parówkami zamiast ust, robiące sobie selfie w kiblu też posiadają jakąś wiedzę (jeszcze nie doszedłem do tego jaką) Świadczy o tym ich popularność i ilość followersów, której pozazdrościłby sam Thom Hogan:grin:
Po co ten sarkazm? Thom Hogan jest nie tylko właścicielem strony internetowej, ale i uznanym fotografem, prowadzi m.in. warsztaty fotograficzne, które są wyprzedane co najmniej pół roku przed rozpoczęciem, wystarczy sprawdzić: https://www.bythom.com/bythom-workshops/index.html. I gdzie tu porównanie z jakimiś influenserkami?
nie mam Z9 i nie mam pojecia o czym koledzy (i kolezanki) tu pisza, ale "instagramowe infuencerki z parowkami zamiast ust robiace sobie selfie w kiblu"- ROFL!
cybulski
13-10-2023, 18:34
Jestem pewien, że instagramowe influenserki z parówkami zamiast ust, robiące sobie selfie w kiblu też posiadają jakąś wiedzę (jeszcze nie doszedłem do tego jaką) Świadczy o tym ich popularność i ilość followersów, której pozazdrościłby sam Thom Hogan:grin:
Umieją w instagram?
Mnie takie foty się nie pokazują. Pokazuje się to w co klikasz lub sledzisz wiesz to personalizują chyba jakoś :)
Przypomniało mi się, co powiedział na jednej z prelekcji, dość znany fotograf u nas ślubny, że instagram rządzi się swoimi prawami i wstawiają foty klikalne a te bardziej ambitne niekoniecznie, bo nie zapewniają zasięgów.
To tak jakby porównywać co jest lepsze: kot, czy pies. Przecież to nie ma żadnego sensu.
Oczywiście, że jest sens. Oczywiście, że pies. Dobry kot to płaski kot 8-)
miło wpaść tu raz na parę lat i zobaczyć, że tak wiele musiało się zmienić, żeby nic się nie zmieniło.
a ta w ogóle to o co ta aferka? można się przyłączyć? czy za biedny jestem ze swoimi doskonałymi desiedemsetkami? :D
Wiesz. Myślę, że to jest metoda, żeby szybko i pewnie wyłączyć wszystkie przeszkadzajki i o niczym nie zapomnieć. Dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie, bo szybkie i pewne. A wyłączone, nijak nie ogranicza innych ustawień.
Powinno się to nazywać "Tryb dyskretny".
Może zgłoś się do Nikona na ochotnika jako tłumacz. Oczywiście za darmo. Bo ostatnio tłumaczenia instrukcji Nikonów są robione automatycznie, czyli byle jak, ale za darmo. ;-)
Może zgłoś się do Nikona na ochotnika jako tłumacz. Oczywiście za darmo. Bo ostatnio tłumaczenia instrukcji Nikonów są robione automatycznie, czyli byle jak, ale za darmo. ;-)
celna uwaga! Tryb cichy jest przecież najlepszą nazwą, ale nie musisz być taki niemiły, na pewno możesz zrozumieć, że nie każdy podrzędny pstrykacz osiągnął poziom Światłości i potrafi światło usłyszeć :(
Jakie za darmo? Aparat dostajesz za darmo czy kupujesz w Nikonie? OMG:roll:
Nawet przepisy regulują konieczność wydania instrukcji w języku polskim, niewydanie takowej może być przyczyną rozwiązania umowy. Kwestia jest jak sprzedawca traktuje konsumenta, mnie się wydaje że wrzucanie bełkotliwej makulatury zamiast dobrze przetłumaczonej instrukcji to nie jest jedyne i najlepsze podejście.
https://infomarket.edu.pl/articles/show/38182
Że też ktoś ciągle uważa, że coś dostaje "za darmo" przy zakupie :mrgreen:
Napastliwy facet z ciebie. Rozumiem, że masz potrzebę wtrącać swoje trzy grosze gdzie się da.
https://nikonrumors.com/2023/12/01/new-nikon-z8-z9-firmware-updates-rumored-to-be-released-soon-new-pre-capture-in-raw-feature.aspx/
https://nikonrumors.com/2023/12/02/rumored-nikon-z9-z8-firmware-updates-roadmap.aspx/
Nikt jeszcze nie wrzucił, ale na NR pojawiły się ciekawe plotki dotyczące updatów FW w Z8/9, min:
Precapture w RAWach
30 FPS w RAWach
8.3K 120fps burst video mode
PrzyOjTamione (https://forum.nikoniarze.pl/threads/290186-Spekulacje-o-bezlustrach-Nikon-Z/page272?p=4285312#post4285312) już było w wątku plotkarskim:
Plotkowana mapa aktualizacji dla Z8/Z9
Podpowiedzcie, gdzie może leżeć problem. Z9 + ftz nie chce współpracować z sigmą 150 f2.8 ex dg hsm apo. Jak przełączę na af ciągły to trochę pociągnie i czasem ustawi ostrość ale tylko czasem. Przy af-s wcale nie ustawi ostrości. Po podpięciu do d800 wszystko działa jak należy.
Kojocisko
30-12-2023, 00:14
W braku kompatybilności. Być może serwis może zrobić update firmware obiektywu.
Podpowiedzcie, gdzie może leżeć problem. Z9 + ftz nie chce współpracować z sigmą 150 f2.8 ex dg hsm apo. Jak przełączę na af ciągły to trochę pociągnie i czasem ustawi ostrość ale tylko czasem. Przy af-s wcale nie ustawi ostrości. Po podpięciu do d800 wszystko działa jak należy.
To jest źle postawione pytanie. Trzeba zapytać dlaczego ta Sigma nie chce prawidłowo współpracować z Z9. To nie jest problem Nikona tylko Sigmy, bo to obiektyw Sigmy jest niekompatybilny z Z9. Nie odwrotnie. Kup obiektyw produkowany przez Nikona i problemy znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Będzie trochę drożej, ale coś za coś. Na pocieszenie przypomnę, że nie jesteś pierwszy. Od wielu lat na tym forum opisywane są różne niekompatybilności Sigmy (i innych "kundli") z korpusami Nikona i nie jest to żadna nowość. Cóż drobne oszczędności nie popłacają.
August68
30-12-2023, 13:09
Problem w tym, że Nikon w ofercie nie ma takiego szkła jak Sigma 150/2.8 Makro
Nie miał w bagnecie F - ale tam chociaż była 200/4.0
A w Zetkach jest tylko 105/2.8 - a to zupełnie inny zakres - kto fotografuje makro ten wie o czym piszę
A co to niby zmienia? To jest problem niekompatybilności obiektywów Sigmy i oszczędności jakie Sigma od lat robiła nie wykupując od Nikona odpowiednich licencji. To po pierwsze. A po drugie - tu nie chodzi o macro, tylko o normalne zdjęcia z AF-S i AF-C przy ogniskowej 150mm i f/2.8, jak pisze pytający. Wystarczy wyłączyć AF i w macro problemu nie ma. A jeśli AF jest potrzebny, to zawsze można kupić 70-200/2.8 systemu Z i problem się sam rozwiąże, a jakość zdjęć będzie lepsza. Napiszę jeszcze raz - gdyby Sigma kupiła licencję na działanie szkieł AF od Nikona, zamiast kombinować na boku, to problemu by nie było. Ale wolą przerzucać koszty nielicencjonowanej działalności na użytkowników swoich wynalazków. Drobne oszczędności się mszczą.
Gdyby N sprzedawał licencje na bagnet F, Sigma by kupiła.
Bardziej by się to opłacało, niż kombinowanie z rozgryzaniem softu za każdym razem, jak N coś zmieni i akcje z wymienianiem chipów.
Ale nie kupiła. I teraz zmusza swoich klientów do pokonywania problemów, które sama stworzyła. Sigma mogła się zgłosić do Nikona i negocjować warunki, ale wtedy ich obiektywy nie byłyby takie tanie. Więc się nie zgłosili. Było już o tym wielokrotnie na forum.
Ale nie kupiła. I teraz zmusza swoich klientów do pokonywania problemów, które sama stworzyła. Sigma mogła się zgłosić do Nikona i negocjować warunki, ale wtedy ich obiektywy nie byłyby takie tanie. Więc się nie zgłosili. Było już o tym wielokrotnie na forum.
Skąd ta pewność że problem to brak licencji i brak rozmów miedzy firmami?Tekst jakby autor był na spotkaniach w temacie licencji
Sigma 70-200 f2.8 sport oraz Sigma 50 f1.4 śmigają pięknie. Pozbywam się kilku pozostałych obiektywów ale tę 150-kę chciałbym zachować. Sprawdzę po weekendzie czy jest opcja aktualizacji, a jeśli nie, to również pójdzie w obce ręce. W każdym razie dziękuję za podpowiedzi:)
Ciekawe, bo z niższym modelem, z Z5 działa.
Coś tam masz nie tak. U mnie Sigma 150/2.8 (starsza wersja, bez stabilizacji) z FTZ II działa na AF-s, chociaż powoli ustawia ostrość. AF tej Sigmy nie był demonem szybkości także na lustrzankach.
Właśnie mam taką bez stabilizacji. Może ma jakieś większe opory i aparat nie może "uciągnąć". Potestuję dłużej to może się rozkręci.
Serwis stwierdził że ta Sigma ma stary procesor i nie będzie współpracować z systemem bezlusterkowym Z. Szkoda bo to kawał świetnego obiektywu.
Nie wiem, czy słyszeliście.
Pod koniec stycznia na ISS trafiło 13 niezmodyfikowanych Z9, więcej niż 15 szkieł N/Z (wliczając w to super-tele i makrówki) oraz 15 FTZ II.
Info na stronie Nikona (EN) (https://www.nikon.com/company/news/2024/0207_mirrorless_03.html).
Same puszki standard ale oprogramowanie już zmodyfikowane
https://www.optyczne.pl/19627-news-Nikon_Z9_w_kosmosie.html
Dobra reklama.
W sumie bym się nie zdziwił, jakby ten poprawiony protokół FTP trafił do "zwykłych" Z9 z kolejną aktualizacją softu, kiedyś. ;)
W jakości zdjęć nie przeskoczą Hasselblada
Przeskoczą, przeskoczą... Wystarczy, że będzie potrzebne zdjęcie z teleobiektywu. https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=78779&d=1667394195
Niby dlaczego? https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=zeiss_1700mm_f4
W kosmosie nic nie będzie ważył, da sie robić z ręki ;) :mrgreen: :mrgreen:
O masz. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest. NASA może też? ;)
NASA jeżeli potrzebuje tele to odpala JWT.
Z9 leci na Księżyc.
Bliżej nieokreślona liczba aparatów Z9 trafi na Księżyc z misją Artemis III (planowana na wrzesień 2026).
W przeciwieństwie do swoich odpowiedników na ISS, nie będą to egzemplarze rynkowe.
Aparaty dostaną przeprojektowane obwody (brak info, o jakie może chodzić), kurtynkę oraz dodatkowy grip made by NASA.
Oprócz zmian mechanicznych, dojdą też programowe. Oprócz softu pozwalającego na obsługę gripu, aparaty dostaną też podobne zmiany, jak te z ISS.
Zostanie też przeprojektowane menu i podstawowa kontrola, w celu ułatwienia obsługi w skafandrach w czasie EVA.
Dostaną również te "skarpetki" od NASA.
Na Księżyc trafią też szkła Nikkor, również poddane modyfikacjom.
Soft 5.0
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/516.html
Lista zmian dłuuuga. Tak długa, iż niemożliwe jest wysłanie postu ją zawierającego, przy obecnej kondycji forum...
To może poproście Nikona, żeby jeszcze dodał do tego softu to forum. Wreszcie zaczęło by działać jak należy. :-P
Mam wrażenie, że niedługo będzie kolejna (tym razem mała) aktualizacja, bo w menu niestety pojawiły się drobne błędy. :sad:
Mam wrażenie, że niedługo będzie kolejna (tym razem mała) aktualizacja, bo w menu niestety pojawiły się drobne błędy. :sad:
Która to już będzie ta aktualizacja?Nie łatwiej nowy model zrobić ?
Nikon na drugie imię powinien mieć aktualizacja
Która to już będzie ta aktualizacja?Nie łatwiej nowy model zrobić ?
Nikon na drugie imię powinien mieć aktualizacja
W każdej dziedzinie wieloletnie wsparcie producenta jest wielką zaletą, ale dzięki Tobie od teraz wiemy, że wszyscy się mylili.
Tak się czasem zastanawiam, co jeszcze można zaoferować w takim np. Z9II. Co może spowodować, że ktoś kto dziś używa Z9 wyda kasę i przesiądzie się na nowy model? Oczywiście można mieć różne uwagi do działania poszczególnych funkcji (np. przesunięcie ostrości z ręki z ciągłym podglądem), ale to wszystko właściwie wymaga tylko zmian w sofcie, bo sam korpus wystarczy i spokojnie da radę. Zwiększenie ilości pikseli? Tylko po co. Jeszcze szybsze tryby seryjne? Myślę, że mało kto wykorzystuje w pełni te obecne. Czasem może się zdarzyć, ale bardzo rzadko. Wykrywanie oczu u ludzi, zwierząt, ptaków, śledzenie pojazdów, samolotów - co by tu jeszcze dodać? Ale to też tylko soft. Migawki nie ma, więc nie ma co kombinować z migawką centralną - komu to się przyda i po co wracać do drogiej i zawodnej mechaniki? Jak nie ma mechaniki, to taki Z9 (Z8 też) wydaje się prawie "niezniszczalny", oczywiście jeśli go tramwaj nie przejedzie. Jak się nie wyjmuje kart, tylko korzysta z WiFi to co tam może się zepsuć? Może padnie jakiś przycisk, ale zawsze można go przedefiniować lub naprawić. W razie potrzeby gumy można wymienić. Obudowę też. Czego tu jeszcze może realnie brakować? I kto wyda kasę na te dodatki? Ciekawe jaka będzie realna trwałość takiego Z9.
GarfieldPL
17-03-2024, 23:30
Szanowni forumowicze.
Przymierzam się do zakupu kolejnego aparatu. Sytuacja jest taka, że mam w użyciu D500 i D850. Ulubioną niszą w foceniu są koncerty i tu czasem D850 mnie rozczarowuje a czasem zachwyca. Wszystko zależy od tego na jakim ISO muszę robić. I tu pytanie. O ile Z9 będzie spisywać się lepiej na koncertach od D850? Czy w ogóle wchodzić w Z9, czy jednak lepiej szukać D4s lub D5, bo D6 jest dla mnie za drogi? Chodzi głównie o celność AF, ziarnistość i szczegółowość obrazka. Zastanawiam się czy można lepiej.
Mam do wyboru kupić używane D4s, D5 albo szarpnąć się na nówkę Z9 z FTZ II, bo obiektywów będę używał lustrzankowych 24-70 bez VR i 70-200 VRII.
Z góry dziękuję za spostrzeżenia.
Szanowni forumowicze.
Przymierzam się do zakupu kolejnego aparatu. Sytuacja jest taka, że mam w użyciu D500 i D850. Ulubioną niszą w foceniu są koncerty i tu czasem D850 mnie rozczarowuje a czasem zachwyca. Wszystko zależy od tego na jakim ISO muszę robić. I tu pytanie. O ile Z9 będzie spisywać się lepiej na koncertach od D850? Czy w ogóle wchodzić w Z9, czy jednak lepiej szukać D4s lub D5, bo D6 jest dla mnie za drogi? Chodzi głównie o celność AF, ziarnistość i szczegółowość obrazka. Zastanawiam się czy można lepiej.
Mam do wyboru kupić używane D4s, D5 albo szarpnąć się na nówkę Z9 z FTZ II, bo obiektywów będę używał lustrzankowych 24-70 bez VR i 70-200 VRII.
1. Ziarnistość i szczegółowość - nie lepiej, mniej więcej to samo, chociaż tutaj (https://www.dxomark.com/camera-sensors/) twierdzą, że do sportu, a więc i koncertów, to matryca D850 ciut lepsza.
2. Autofokus Z9 zdecydowanie lepszy od D850, aczkolwiek jest to szczególnie widoczne z szkłami Z. Z FTZII + szkła F tak dużej przewagi nie ma. Początkowo używałem Z9 z 24-70 przez FTZII i było nieco lepiej niż z D850, ale z 105 AF-S micro to nawet nie widziałem różnicy.
Z9 ma stabilizację matrycy i to mocno pomaga przy foceniu w ciemnościach, ale raczej nieruchomych obiektów.
Pawel Pawlak
24-03-2024, 12:15
Szanowni forumowicze.
Sporo zależy od tego w ile naprawdę jest światła i jakiego wysokiego iso używasz, oraz czym obrabiasz RAWy Wg mnie w praktyce Z9 ma większy potencjał w RAWach na wysokich iso niż D850 i nawet Z8 (piszę na podstawie materiałów które obrabiałem i co można także zobaczyć tu: Studio shot comparison: Digital Photography Review (dpreview.com) (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_z9&attr13_1=nikon_d850&attr13_2=nikon_z8&attr13_3=nikon_d5&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&attr199_2=2&attr199_3=2&normalization=compare&widget=1&x=-0.20125468717838577&y=-0.8349755904096245)) ale generalnie jeszcze łatwiej i znacznie szybciej się pracuje ze zdjęciami z D5 i d4s czy Z6/Z6II. Pozostają kwestie ergonomii, wygody, AF itp. Oba szkła które wymieniłeś bardzo dobrze pracują z FTZ2.
No to pojechałeś. ;)
Widzisz różnice pomiędzy Z9 i Z8? Serio?
Ta sama matryca, ta sama elektronika, praktycznie ten sam soft i widzisz różnicę w plikach NEF? Zastanawiające.
Niewielka różnica jest oczywiście w obsłudze, moduł GPS, niektórzy nie potrafią bez wbudowanego gripa, różne karty, ...., ale w obrazku?
Sporo zależy od tego w ile naprawdę jest światła i jakiego wysokiego iso używasz, oraz czym obrabiasz RAWy Wg mnie w praktyce Z9 ma większy potencjał w RAWach na wysokich iso niż D850 i nawet Z8 (piszę na podstawie materiałów które obrabiałem i co można także zobaczyć tu: Studio shot comparison: Digital Photography Review (dpreview.com) (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_z9&attr13_1=nikon_d850&attr13_2=nikon_z8&attr13_3=nikon_d5&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&attr199_2=2&attr199_3=2&normalization=compare&widget=1&x=-0.20125468717838577&y=-0.8349755904096245)) ale generalnie jeszcze łatwiej i znacznie szybciej się pracuje ze zdjęciami z D5 i d4s czy Z6/Z6II. Pozostają kwestie ergonomii, wygody, AF itp. Oba szkła które wymieniłeś bardzo dobrze pracują z FTZ2.
Z tego porównania z linku D5 zdecydowanie najmniej szumi, co wcale nie dziwi.
Pawel Pawlak
24-03-2024, 12:59
No to pojechałeś. ;)
Widzisz różnice pomiędzy Z9 i Z8? Serio?
Tak Jacek, widzę różnicę :)
No patrz. Czego to się człowiek na tym forum nie dowie. ;)
Mam jeden. Mam drugi. Często robię zdjęcia równolegle na dwa body z różnymi obiektywami i jakoś różnic w obrazku nie widzę. Żadnych. A Ty widzisz, choć tych body nie masz i nie używasz. Ciekawe.
A odnośnie D4s, D5, Z6 i Z6II - jak chcesz porównywać matryce 16-24Mpix z matrycami 45Mpix? Nie bardzo widzę sens takich porównań. Jeśli już to może porównuj Z9 i Z8 z Z7 i Z7II. Chyba będzie trochę sensowniej. ;)
Pawel Pawlak
24-03-2024, 13:30
Jacek, a skąd wiesz co ja mam a czego nie mam, co używam a czego nie ? W zakresie ogólnych zastosowań fotograficznych, zawsze porównywałem znormalizowaną wielkość wyjściową obrazu, także jak najbardziej widzę sens takiego porównania - ponieważ niezależnie od tego czy było fotografowane, zakładam że oglądane będzie w takich samych wielkościach / warunkach.
Szanowni forumowicze.
70-200 VRII.
Sprawdziłem - jeśli jest jakaś różnica w szybkości działania, to niewyczuwalna ludzkim okiem. D850 z gripem i EN-EL 18c.
Szanowni forumowicze.
70-200 VRII.
Sprawdziłem - jeśli jest jakaś różnica w szybkości działania, to niewyczuwalna ludzkim okiem. D850 z gripem i EN-EL 18c.
Jacek, a skąd wiesz co ja mam a czego nie mam, co używam a czego nie ? .....
Masz Z9 i Z8? Jeśli tak to bardzo się cieszę, bo to są bardzo dobre korpusy. A ta nowa rozbudowana "pułapka ostrości" powinna być rewelacyjnym rozwiązaniem dla zdjęć przyrodniczych. ;)
..... W zakresie ogólnych zastosowań fotograficznych, zawsze porównywałem znormalizowaną wielkość wyjściową obrazu, także jak najbardziej widzę sens takiego porównania - ponieważ niezależnie od tego czy było fotografowane, zakładam że oglądane będzie w takich samych wielkościach / warunkach.
Ale o jakich wielkościach/warunkach mówisz? O necie, czy może o wystawie w formacie np. 2x3 metry? To jednak może być jakaś drobna różnica. Prawda? ;)
W każdej dziedzinie wieloletnie wsparcie producenta jest wielką zaletą, ale dzięki Tobie od teraz wiemy, że wszyscy się mylili.
No dobra,nie czepiam się ale aktualizacja to nie to samo co poprawianie prostych błędów które można wyłapać w fazie projektowania, ktoś te aparaty przed wypuszczeniem na rynek testuje itd:))
Pawel Pawlak
16-04-2024, 17:23
Może ma ktoś zgrany na dysku firmware 4.10 i mógłby się podzielić ?
Pawel Pawlak
16-04-2024, 20:55
Bo jest sprawdzona a 5.00 nie koniecznie.
Rozumiem. Będziesz docierał. :wink:
Pawel Pawlak
16-04-2024, 22:39
Dzięki Jacek, wysłałem PW - może pomoże
U mnie wszystko działa. Musisz zrobić porządek u siebie. :wink:
Odczytaj maila.
Paweł ale coś konkretnie Ci w v5.00 nie bangla. Jakoś w necie cicho o potencjalnych problemach?
Z tego co wiem, to Paweł nawet wersji 5.00 nie zainstalował. ;-)
A internet jest wypełniony niejawnymi informacjami dla wtajemniczonych. Nie wszystko musi być ogólnie dostępne. ;-)
Ale ja tam się na tajnym necie nie znam. Poza jednym drobnym błędem w polskim menu nie zauważyłem żadnych problemów.
Mnie również wersja 5.0 działa bez żadnych problemów. Ale ja nie czytałem internetów więc się nie znam :-)
lukasz_kk
17-04-2024, 18:15
raftik na jednej z grup na FB pisał, że z FW 5.0 bardzo źle fotografowało się ptaki, i robił downgrade do 4.1. No ale wiadomo, on na pewno nie wie co mówi... ;)
Pawel Pawlak
17-04-2024, 19:17
No właśnie... Jak słyszałem od wiarygodnych osób o ptakach i o sporcie.
marekawo
17-04-2024, 20:26
Ale, że niby co?
:lol: :lol: :lol:
Ale zmiana trybu pracy AF jednym przyciskiem się przydała? ;-)
Wiesz co, nawet nie zwróciłem uwagi na tą nową funkcję, bo trybu pracy AF w ogóle nie zmieniam, cały czas 3D tracking + wykrywanie obiektu, a jako backup mam zaprogramowany pod FN1 ostrzenie na AF-S + single point (to w razie gdyby aparat zgłupiał i nie mógł wyostrzyć na to co chcę).
Spróbuj, bo to bardzo wygodne.
W Z8 też jest i działa tak samo.
Wierzę Ci na słowo, ale chodzi mi to że zwyczajnie nie mam potrzeby zmieniać trybu AF, więc tego nie robię, i nawet najwygodniejsza funkcja w niczym mi się nie przyda.
Może gdyby Nikon coś spieprzył, to wtedy tak... Poczekajmy na firmware 6.0, może wtedy coś popsują i 3D tracking + wykrywanie obiektów przestanie mi działać, to wtedy będę żonglował trybami AF... przypomnij mi tylko żebym najpierw poczytał grupy na FB ;-)
Nie da się. Nawet tam nie zaglądam. :evil:
Kol. raftik foci nie od dziś i to bardzo wymagające dla AF kadry. Pewnie wie co mówi, jednak jest jeden szczegół, który może mieć znaczenie. Z tego co wiem, to używa szkiełek F z adapterem
i kto wie czy tutaj nie ma jakieś lipy, bo z natywnymi szkiełkami S Line nie sądzę aby Nikon zaliczył taką wtopę , no chyba że tylko w naszym ukochanym polskim grajdole to występuje :).
Skoro mnie wywołaliście do tablicy to jestem. Mój set to Z9 + N400/2.8FL przez FTZII bo inaczej się nie da. Wróciłem do FW. 4.1 z 5.0 ponieważ zaraz po pierwszej sesji zdjęć dynamicznych ptaków zauważyłem, że 80-90 % zdjęć w locie do kosza. Czy to starty, naloty czy lądowania nie miało znaczenia. Mimo trzymania oka to w bardzo szybkim ruchu ostrość szła na ogon albo w ogóle gdzieś tam se szła. Kilka sesji powtórzyłem i dalej była kicha. Na FB w grupie Nikon Polska zapytałem czy ktoś ma podobnie po aktualizacji ale na początku byłem osamotniony z problemem. Zadzwoniłem do Serwisu Nikon Polska i dowiedziałem się, że oni na Z9 nigdy nie robili downgrade FW więc nie polecają, więc zacząłem szukać źródeł za granicą. Oczywiście nie byłbym sobą jakbym nie spróbował więc zainstalowałem FW 4.1 i AF w bardzo szybkiej dynamice wrócił do żywych (ustawienia aparatu wracają do fabrycznych). Wiecie, że starty czy przeloty małych ptaków takich jak (sójka, sroka, sikory itd) prędkością nie można porównać do żadnych biegających futrzaków. Po jakimś czasie odezwało się do mnie kilku kolegów, którzy też robią ptaki w locie i również mieli problem z AF (jego nadążaniem) w dynamice. Wrócili do 4.1 i są zadowoleni. Nikoniarze.pl to nie jedyne miejsce gdzie można się czegoś dowiedzieć o nowościach i problemach z Nikonem. Koledzy ze szkłami natywnymi (400 Z TC 2.8 czy 600 Z TC 4.0) nie zauważyli problemów z AF o czym mi sygnalizowali a odezwali się do mnie z problemem ci co działają przez FTZ.
Rozmawiałem również z Rafałem Smolińskim ze Studio5S i również miał problem po aktualizacji ale on fotografuje piłkę nożną.
Pawel Pawlak nie mogłeś napisać o udostępnienie FW 4.1 na Watsupie ? czy już mnie usunąłeś z telefonu ?
Dla jasności, ja nikogo do tablicy nie wywoływałem ani nie odnosiłem swojej wypowiedzi do nikogo konkretnego, a tym bardziej do Ciebie.
Wypowiadałem się tylko w sprawie potencjalnych problemów z AF z nowym firmware 5.0 w fotografii przyrody których u siebie nie zauważyłem.
Używam natywnych szkieł Z, FTZ nie zakładałem na body już ponad rok, i w tej sprawie nie mam żadnej opinii.
Z FB można wyciągnąć wiele dobrego pod warunkiem umiejętności odpowiedniego filtrowania tego co tam sie znajduje. Wpis o którym jest dyskusja jest tego najlepszym przykładem. Widziałem kto to napisał, wiem co autor potrafi, co robi - więc akurat u mnie zapalila się lampka. Tym bardziej, że byłem kilka dni przed wyjazdem na focenie mając w body nowy firmware. Używam z Z9 szkieł F - 500mm 5.6 i 300mm 2.8. I w toku testów na ptactwie a pózniej focenia samolotów nie zauwazylem problemów. Szukając info na forach za granicą nie napotkałem tematu. Ale spotkałem się z kilkoma wpisami na facebookowej grupie Nikon Z9 Users. Wpisy dotyczyły działania AF. Było kilka odpowiedzi sugerujacych, że temat już się przewijał. Główną poradą była ta zalecająca powrót do starego firmware, do ustawień fabrycznych i ponowna instalacja 5.0. Widziałem opinie potwierdzające skuteczność tego zabiegu. Nie zagłębiałem sie, nie wiem na jakich szklach działają autorzy wpisów, poczytałem to bardziej z ciekawości. Dla jasności - w wielu miejscach widziałem wiele pozytywnych opinii o nowym oprogramowaniu.
A Z9 do makrofotografii i krajobrazu używa niejaki Robert Thompson: https://blog.robertthompsonphotography.com/2022/01/29/photographing-with-the-nikon-z-9/, znany irlandzki fotograf zawodowy, autor niezliczonych publikacji oraz 10 książek, z których jedna została przetłumaczona na język polski.
Może nieodpowiedni wątek, ale natknąłem się przypadkiem na ofertę cyfrowe.pl, która może zainteresować. Do końca tego miesiąca można wypożyczyć Z9 za 100 zł na dobę (inne flagowce też).
Pawel Pawlak
19-04-2024, 20:57
Dziś rozmawiałem ze znajomym który poinformował mnie o problemach z ostrością w serii (sport) po aktualizacji FW do 5.0 i powiedział mi że u niego dotyczyło to zarówno pracy przez FTZ jak i z szkłem systemowym - 70-200/2.8
No dobrze. Załóżmy, że tak jest. Ale na czym te problemy polegają, czym się objawiają? Takie pytania już tu zresztą padły, a odpowiedzi nadal nie ma. Same ogólniki, że jedna pani drugiej pani ..., że na FB pisali ..., że ktoś coś komuś powiedział.... Może jednak jakieś konkrety?
No dobrze. Załóżmy, że tak jest. Ale na czym te problemy polegają, czym się objawiają? Takie pytania już tu zresztą padły, a odpowiedzi nadal nie ma. Same ogólniki, że jedna pani drugiej pani ..., że na FB pisali ..., że ktoś coś komuś powiedział.... Może jednak jakieś konkrety?
Jeśli wyżej jest napisane, że punkt ostrości na zdjęciu jest przesunięty względem tego co gdzie znajduje się on w trakcie robienia zdjęcia to dla Ciebie jest ogólnik? Jeśli jest napisane, że pomimo prawidłowo utrzymanego punktu ostrości na oku finalnie ostrość wędruje na ogon to jest ogólnik?
No nie. Przepraszam. Te informacje są super precyzyjne, aż do bólu. A tak na marginesie. Wiesz ile jest w Z9 parametrów wpływających na pracę układu AF? Nie wiesz, bo skąd byś miał wiedzieć. To co zostało tu dotychczas napisane można porównać do stwierdzenia: "źle działa, nie wiem dlaczego, ale nie powiem jak AF ustawiłem, bo nie pamiętam, a przecież powinno działać". Prawda, że porażająca precyzja. ;-)
robcio.m
20-04-2024, 16:37
No nie. Przepraszam. Te informacje są super precyzyjne, aż do bólu. A tak na marginesie. Wiesz ile jest w Z9 parametrów wpływających na pracę układu AF? Nie wiesz, bo skąd byś miał wiedzieć. To co zostało tu dotychczas napisane można porównać do stwierdzenia: "źle działa, nie wiem dlaczego, ale nie powiem jak AF ustawiłem, bo nie pamiętam, a przecież powinno działać". Prawda, że porażająca precyzja. ;-)
To skoro masz się tu za takiego eksperta klasy światowej to wyjaw jakie to te parametry wpływają na to jak działa autofocus w nikonie z9 - sprowadźmy tą dyskusje do prawdziwie technicznej podaj parametry zakresy wpływ, korelację itd. A nie sam operujesz precyzją na zasadzie bo wiecie rozumiecie to zależy, wiecie od wielu rzeczy… jednocześnie zarzucając innym brak precyzji wypowiedzi.
Bo póki co sytuacja wygląda tak, że pewni ludzie na własne potrzeby sprawdzili obie wersje firmware i wybrali starszą przez pryzmat tego co robią, a Ty nie wiedzieć czemu upierasz się, że problemów żadnych nie ma, bo ich nie doświadczyłeś.
Co mam ci niby podać? Jakie ustawienia?
Ja jak na razie nie mam problemów z AF w Z9. Inni mają.
OK. Co mnie to obchodzi. To ich problem. Niech sami kombinują. ;)
Ty się dobrze czujesz? Czy Twoje wywalone w kosmos ego nie pozwala Ci zauważać od długiego już czasu faktu, że szorujesz już pod dnie zbiornika zwanego "merytoryka" a za chwilę zaczniesz pukać w to dno od spodu?
"Nie wiesz, bo skąd byś miał wiedzieć" - dopuszczasz w ogóle możliwość, że ktoś może COŚ wiedzieć? Cokolwiek?
Pojawił się problem, są osoby które to opisują, wiedzą o co chodzi w tej robocie, potrafią umiejscowić problem w konkretnym czasie, powiązać go z konkretnym zdarzeniem. Trwa sobie jakaś tam dyskusja. Po czym wchodzi ON - cały na biało pan JK. A w zasadzie nie wchodzi tylko cały czas tutaj jest.
Wątek o Z9 na tym forum to za sprawą Twojego pi......nia od rzeczy "wątek specjalnej troski".
Zaraz ktoś przyjdzie, znów pousuwa kilka postów, może da jakieś ostrzeżenie. A pan JK - ekspert z d.py nadal będzie trollował.
Może jednak się trochę pouczcie.
https://www.youtube.com/watch?v=fs0BgNXI4Ew&t=64s
https://www.youtube.com/watch?v=AmB1Zo1MFWI
Dużo tego, w obcym języku ;-), ale myślę, że warto.
Może jednak się trochę pouczcie.
https://www.youtube.com/watch?v=fs0BgNXI4Ew&t=64s
https://www.youtube.com/watch?v=AmB1Zo1MFWI
Dużo tego, w obcym języku ;-), ale myślę, że warto.
Ochłoń człowieku.
No to mam sczęście, bo u mnie na Z9 i obiektywach Z nie mam żadnych problemów z AF. Jak było na 4.1, tak mam na 5.0.
Nie mam 70-200 f2.8 więc trudno mi komentować jakie problemy można mieć z tym obiektywem, mam natomiast 800 f6.3 PF, 24-70 f2.8, i (tego już nie mam) 24-120F4, i z tymi obiektywami nie widzę żadnych problemów.
Czego nie rozumiem to tego że (byo tu pisane ale chyba zostało wyczyszczone przy sprzątaniu burzliwej dyskusji) że te problemy znikają po fabrycznym resecie i ponownej instalacji 5.0
Trochę to nie ma dla mnie sensu, ze to samo firmware wgranie ponownie nagle zaczyna działać.
Nie będę robił przeglądu sieci w poszukiwaniu opisu potencjalnych problemów których u siebie nie widzę (przypominają mi się słynne prążki z użyciem lamp studyjnych), strona Nikona milczy w tej sprawie, jeżeli ten problem ma faktyczne podłoże w nowym firmware a nie w czymś innym to pozostaje poczekać aż Nikon wypuści poprawkę 5.01 i tyle.
......
Czego nie rozumiem to tego że (byo tu pisane ale chyba zostało wyczyszczone przy sprzątaniu burzliwej dyskusji) że te problemy znikają po fabrycznym resecie i ponownej instalacji 5.0
Trochę to nie ma dla mnie sensu, ze to samo firmware wgranie ponownie nagle zaczyna działać.
......
To jest akurat oczywiste. Instalacja nowej wersji softu zachowuje ustawienia puszki wprowadzone przez użytkownika (przynajmniej stara się je zachowywać). Jak ktoś miał tam coś bez sensu "napaprane", to po takiej aktualizacji nadal będzie miał "napaprane". Ale to "napaprane", które jakoś działało na starym sofcie wcale nie musi działać dobrze na nowym. Reset do ustawień fabrycznych nie przywraca starego (pierwotnego) softu. Przywraca tylko standardowe (nie "napaprane") ustawienia fabryczne, z którymi każdy soft Nikona powinien prawidłowo działać. I dlatego ten nowy soft po resecie działa jak należy, niezależnie od tego co kto sobie wcześniej poustawiał.
Ty się dobrze czujesz? Czy Twoje wywalone w kosmos ego nie pozwala Ci zauważać od długiego już czasu faktu, że szorujesz już pod dnie zbiornika zwanego "merytoryka" a za chwilę zaczniesz pukać w to dno od spodu?
"Nie wiesz, bo skąd byś miał wiedzieć" - dopuszczasz w ogóle możliwość, że ktoś może COŚ wiedzieć? Cokolwiek?
Pojawił się problem, są osoby które to opisują, wiedzą o co chodzi w tej robocie, potrafią umiejscowić problem w konkretnym czasie, powiązać go z konkretnym zdarzeniem. Trwa sobie jakaś tam dyskusja. Po czym wchodzi ON - cały na biało pan JK. A w zasadzie nie wchodzi tylko cały czas tutaj jest.
Wątek o Z9 na tym forum to za sprawą Twojego pi......nia od rzeczy "wątek specjalnej troski".
Zaraz ktoś przyjdzie, znów pousuwa kilka postów, może da jakieś ostrzeżenie. A pan JK - ekspert z d.py nadal będzie trollował.
Kurcze, człowieku, wyluzuj, robisz poważne zdjęcia, a nie fotografie trybun za sportowcami? No to nie masz o czym mówic.
Może JK brakuje doświadczenia w problematycznych tematach, o których się tu pisze, ale za to daje beznadziejne porady na temat sprzętu, a przynajmniej konsekwentnie uważa, że cały świat jest głupi, tylko nie On. Trochę szacunku dla Mistrza.
Kurcze, człowieku, wyluzuj, robisz poważne zdjęcia, a nie fotografie trybun za sportowcami? No to nie masz o czym mówic.
Może JK brakuje doświadczenia w problematycznych tematach, o których się tu pisze, ale za to daje beznadziejne porady na temat sprzętu, a przynajmniej konsekwentnie uważa, że cały świat jest głupi, tylko nie On. Trochę szacunku dla Mistrza.
Tak. Już wyluzowałem. W sumie to wyluzowałem tuż przed napisaniem tego powyższego posta. Zaglądałem tutaj w początkach tematu, z ciekawości. Teraz zaglądam jako już posiadacz Z9. Nic się nie zmieniło, kompletnie nic. Nadal w mniemaniu pana JK zebrała się tutaj banda imbecyli, która śmie zajmować czas królowi. Oczywiście nie musi król odpowiadać na te wszystkie pytania, problemy, zagwozdki. Jest tylko jeden problem. Jeśli nie ON to kto? Kto zawróci stado bananów znad otchłani niewiedzy? Więc biedny musi każdego dnia nieść ten swój krzyż.
Każdemu zdarzy się, zdarzyło napisać coś kiedyś mało grzecznego, może zdarzyło się zamiast odpowiedzieć to coś przytaknąć pytającemu. Tutaj albo gdziekolwiek indziej. Ale to co prezentuje wspomniana osoba to jest niewiarygodne.
Nie znam chłopa, nie chce znać, nie wiem jakie zdjęcia robi. Ale ego musi mieć potężne.
Faktycznie, niepotrzebnie nieprzyjemna robi się ta cała dyskusja. Potrzeba trochę zrozumienia z obu stron.
To normalne że nowe FW często zmienia (przeważnie usprawnia) działanie AF. Ja jestem zadowolony i mnie wszystko śmiga, natomiast jestem w stanie zrozumieć że są osoby które mocno zmieniają fabryczny "tuning" systemu AF dla swoich potrzeb.
I teraz nie uważam aby te osoby miały "napaprane", miały jak chciały i dobrze jest skoro były zadowolone... ALE... no właśnie, ALE... te osoby powinny też zrozumieć że nowe FW może zmienić siłę i sposób działania parametrów używanych przy konfiguracji systemu AF.
Być może jeżeli ktoś miał bardzo dużo własnych ustawień odbiegających od fabrycznych musi od nowa skonfigurować AF i dobrać sobie parametry na FW 5.0, ot, cała tajemnica.
Zobaczcie na najnowszą aktualizację FW do Sony A1. Sony dokonało tak drastycznych zmian, że nie da się w ogóle przenieść żadnych ustawień, przy aktualizacji program lojalnie o tym ostrzega - będzie fabryczny reset i nie ma innej możliwości uaktualnienia.
Co więcej, nawet jak ktoś sobie zapisze swoje ustawienia na dysku lub na karcie pamięci, to i tak nie da się ich wgrać do aparatu po ostatniej aktualizacji bo zapisane ustawienia będą niekompatybilne. Trzeba ręcznie wszystko ustawiać od nowa.
Faktycznie, niepotrzebnie nieprzyjemna robi się ta cała dyskusja. Potrzeba trochę zrozumienia z obu stron.
Dokładnie. Zrozumienie. Jak ktoś coś ustawia to nie "papra" sobie żeby mieć napaprane tylko korzysta z dostępnych opcji. Tekst w stylu "skąd możesz wiedzieć" personalnie w stronę konkretnej osoby też ma swój jasny wydźwięk. No cóż, świata prawdopodobnie nie zmienimy.
U mnie też działa ok na nowym sofcie, na szkłach F. Ale po przeczytaniu wpisu kolegi i paru innych na grupie na FB moja pierwsza myśl to - "sprawdzę to" a nie - "napaprali sobie kretyni to mają".
Bateria się ładuje, więc pozostaje czekać...
80540
W Z6, Z7 i Z6II pod przyciskiem funkcyjnym miałem ustawione "śledzenie", dawało to szybką możliwość wyłączenia eyeAF jak aparat uporczywie łapał oczy drugiego planu, a ja chciałem zrobić osobę powiedzmy bokiem do mnie czy choćby przedmiot. Czasami wolę mieć pojedynczy punkt śledzący to na czym "zadam" mu śledzenie.
W Z9 nie mogę dopasować w tej mnogości trybów pod Fn1 czy Fn2 czegoś co by mnie w pełni zadowalało. Zanim zacznę mocniej kombinować podpowiedzcie jak Wy sobie to skonfigurowaliście.
sokolnik
24-06-2024, 16:17
W Z6, Z7 i Z6II pod przyciskiem funkcyjnym miałem ustawione "śledzenie", dawało to szybką możliwość wyłączenia eyeAF jak aparat uporczywie łapał oczy drugiego planu, a ja chciałem zrobić osobę powiedzmy bokiem do mnie czy choćby przedmiot. Czasami wolę mieć pojedynczy punkt śledzący to na czym "zadam" mu śledzenie.
W Z9 nie mogę dopasować w tej mnogości trybów pod Fn1 czy Fn2 czegoś co by mnie w pełni zadowalało. Zanim zacznę mocniej kombinować podpowiedzcie jak Wy sobie to skonfigurowaliście.
właśnie obejrzałem ten odcinek :)
chyba o to Ci chodzi - chyba :D
https://www.youtube.com/watch?v=MQcXrT1dNiw
Oglądałem to kiedyś i wyleciało z głowy. To będzie to. Dzięki.
//edit
Szkoda, że trzeba trzymać ten przycisk cały czas gdy się nie chce używać eyeAF...
Niekoniecznie. Masz dwie możliwości pod f2 - recall shooting functions (przywołaj funkcje fotografowania) i recall shooting functions (hold) (przywołaj funkcje fotografowania (przytrzymaj). Trochę dziwnie brzmią. Przy pierwszej musisz przytrzymywać przycisk funkcyjny, przy drugiej nie. Chociaż kwiczy przytrzymaj, to jest wręcz odwrotnie: naciskasz raz i puszczasz - przechodzisz do innego seta ustawień, naciskasz drugi raz i wracasz do poprzednich ustawień. Czyli ustawiasz sobie dwa sety, jeden z wykrywaniem oka, drugi bez (+ oczywiście dowolne inne ustawienia, mogą być identyczne oprócz tego wykrywania oka) i voila - możesz przemieszczać się pomiędzy tymi ustawieniami.
Niekoniecznie. Masz dwie możliwości pod f2 - recall shooting functions (przywołaj funkcje fotografowania) i recall shooting functions (hold) (przywołaj funkcje fotografowania (przytrzymaj). Trochę dziwnie brzmią. Przy pierwszej musisz przytrzymywać przycisk funkcyjny, przy drugiej nie. Chociaż kwiczy przytrzymaj, to jest wręcz odwrotnie: naciskasz raz i puszczasz - przechodzisz do innego seta ustawień, naciskasz drugi raz i wracasz do poprzednich ustawień. Czyli ustawiasz sobie dwa sety, jeden z wykrywaniem oka, drugi bez (+ oczywiście dowolne inne ustawienia, mogą być identyczne oprócz tego wykrywania oka) i voila - możesz przemieszczać się pomiędzy tymi ustawieniami.
Jacek też chyba do tego doszedł, ale dopiero po nagraniu tego tutoriala, bo informacje zamieścił w jednym z komentarzy pod filmem🙂
Królu złoty :) działa :)
Post z filmem Jacka zobaczyłem w drodze na plener stojąc na przejeździe. Właśnie wróciłem i zrobiłem tak jak napisałeś.
Swoją drogą bardzo ciekawa opcja, do wykorzystania w innych celach. Inna sprawa, że mogli wyłączenie eyeAF dorzucić już do tego wielkiego grona wybierania opcji trybu pola.
Dobrze, że zadałem tu pytanie, zaoszczędziło to sporo czasu przy wyważaniu otwartych drzwi.
Przyjemność z obcowania, responsywność i pewność tego aparatu sprawia, że naprawdę chce się robić zdjęcia (biorę pod uwagę, że to po części też przez dokupienie czegoś nowego). Troszkę zdradliwa jest ta elektroniczna migawka, mam wrażenie, że normalnie bym przynosił mniej materiału.
Królu złoty :) działa :)
Dziś przetestowałem tą opcję na Z8 i niestety ma jedną niewielką wadę ale jednak wadę.
Jeśli mam ustawiony tryb 3D z detekcją to oczywiście opcją przywołaj funkcje fotografowania można zmienić tryb na inny ale po włączeniu przeglądania zdjęć to po powrocie wraca na tryb 3D z detekcją obiektu.
Ktoś to w PL złapał?
https://www.dpreview.com/forums/thread/4763047
PS. Wg admina NR, Nikon przed IO kolejną masywną aktualizację dla Z9 wypuści.
Używając już jakiś czas Z9 to nie wiem za bardzo co tam jeszcze można poprawić. Ten aparat wydaje się całkowicie kompletny. Będzie może jakieś wspomaganie AI? Może mają jakieś info od testerów co szykuje Canon w R1 i chcą odpowiedzieć?
Myślę, że dojdzie Nikon Image Cloud.
Ogólnie to ja jestem zachwycony tym aparatem.
81259
Pawel Pawlak
08-07-2024, 11:09
Jest szansa że przeprowadzono dalsze uczenie maszynowe AF po prostu Z9 dostanie nowe, jeszcze bardziej kompletne algorytmy, poprawiają w ten sposób spójność i szybkość AF. Być może wyeliminują problem z gorszej spójności AF w sofcie 5.0; być może dostanie PikselShift, tak jak wspomniałeś dostęp do chmury ?
Witam, jak wygląda sytuacja z najnowszym oprogramowaniem do z9. Miał ktoś problemy z af na obiektywach podłączonych przez ftz? Z nikona został mi tylko obiektyw 300mm f2.8 vrII. I myślę kupić z9 do różnego rodzaju kryjówek zasięg nie będzie najgorszy. Do małych ptaków bym kupił 800mm f6.3. Z czasem jak się pojawią używane 400mm f2.8 S to bym wymienił 300mm na właśnie takie cacko.
Najnowsze to znaczy to kwietniowe 5.20. Nic się nie zmieniło, jeśli chodzi o obsługę Nikkorów F, ale akurat 300/2.8 vrII nie mam.
Hej mam pytanie. Czy taka ładowarka BASEUS GaN 65W SZYBKIE ŁADOWANIE 2x USB-C USB PD3.0 QC3.0 AFC SCP https://allegro.pl/oferta/ladowarka-baseus-gan-65w-szybkie-ladowanie-2x-usb-c-usb-pd3-0-qc3-0-afc-scp-17346415891 nadaje się do ładowania nikona z9 i z8? Jeśli tak to pod które wyjście USB Type-c1 czy Type-C2 mam podpinać aparaty?
Instrukcja do Z8 sugeruje żeby użyć zasilacza co najmniej 45W i wskazuje tryb 15V/3A.
Dla odmiany Z9 sugeruje żeby użyć zasilacza co najmniej 45W i wskazuje tryb 20V/2,25A.
Trochę to dziwne ale obsługa PD przez Nikona jest zdecydowanie dziwna.
Niemniej, ta ładowarka obsługuje ten pierwszy tryb o dokładnie takich samych parametrach i też ten drugi 20V z większym prądem czyli 3,25A.
Myślę że powinna działać bez problemu, a podpiąć możesz tylko jeden aparat do dowolnego wyjścia USB-C.
Rozumiem, że chodzi o zastąpienie zasilacza EH-7P. Teoretycznie można, chociaż w opisie jest coś o szybkim ładowaniu. Szybkie ładowanie szybciej wykończy akumulator. Przy zastosowaniu oryginalnego zasilacza aku ładuje się stosunkowo długo. Wydaje się, że w tym Baseusie są dwa takie same wyjścia USB-C, a różnica pojawia się przy jednoczesnym użyciu tego portu + USB-A.
Dzięki za odpowiedzi. Ta ładowarka, ma być raczej tylko opcją awaryjną, na wypadek gdybym zapomniał oryginalnej ładowarki, lub miał na prawdę duże ograniczenia co do bagażu. Chodziło mi głównie o to, żebym nie uszkodził z9, lub z8. Plusem tej ładowarki jest też to, że oprócz telefonu, aparatu, jest w razie czego, podładować też mój stary laptop Della. Czyli backup do co najmniej dwóch różnych urządzeń:)
Dzięki za odpowiedzi. Ta ładowarka, ma być raczej tylko opcją awaryjną, na wypadek gdybym zapomniał oryginalnej ładowarki, lub miał na prawdę duże ograniczenia co do bagażu. Chodziło mi głównie o to, żebym nie uszkodził z9, lub z8. Plusem tej ładowarki jest też to, że oprócz telefonu, aparatu, jest w razie czego, podładować też mój stary laptop Della. Czyli backup do co najmniej dwóch różnych urządzeń:)
Nie masz czego się obawiać Od lat ładuje moje Z9 / Z8 używając dowolnych ładowarek PD na wszelkich o mocach od 65 do 200w (deklarowanych) oraz wszelkich ładowarek od Macbooków czy innych laptopów jakie miałem pod ręką. Zasada jest taka - jest PD, jest USB-C, to działa. Raz mi się zdarzyło że nie zadziałało ale to była kwestia zbyt słabej ładowarki (od tableta).
Wind Mill
01-10-2025, 14:52
Nie masz czego się obawiać...Zasada jest taka - jest PD, jest USB-C, to działa...
No nie do końca nie ma się czego obawiać, niedawno w wątku o zasilaniu Z30/Z50 wyszło, że tylko PD o określonych parametrach działa.
Nie była tam mowa o Z9/Z8, ale jak widać warto się obawiać inwencji inżynierów z Nikona. ;)
Ciągle nie ma czego się obawiać, bo w najgorszym razie nie zadziała.
Nie wiem jak to jest z Z30/Z50, u mnie w Z9/8/Z MK II ładowałem aparaty na przynajmniej 20+ losowych ładowarkach PD, kilka z nich to takie "kombajny" z 4-6 wyjściami kupionymi na Amazon, i za wyjątkiem jednego przypadku wszystko działało. A ten jeden przypadek to za słaba ładowarka - 30W - więc nic dziwnego że nie działała.
Po ostatnich przygodach Sony z nowym FW w A7IV strach teraz cokolwiek aktualizować.
Zrobił już ktoś przejście na 5.30 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/308144-Nikon-Z9-oficjalnie/page48?p=4348202&viewfull=1#post4348202)?
chemik74
17-12-2025, 00:36
Zrobiłem, na razie (odpukać) nic się nie krzaczy. Niestety dopiero w przyszłym tygodniu będę miał okazję się trochę bardziej pogimnastykować.
Też wczoraj zrobiłem. Działa.
Większych testów nie robiłem, AF trzyma się celu jak głupi, pewnie wcześniej było tak samo. Jakieś wnioski będę miał dopiero za miesiąc.
Od tego fw w f2 jest "Przełącz opcje wykrywania obiektu"? Czy może ja czegoś wcześniej nie zauważyłem. No wreszcie mogę normalnie wyłączyć w razie potrzeby, wcześniej robiłem to naokoło trochę poprzez "Wczytaj funkcje fot. (wciś.)"
U mnie również wszystko działa.
Pawel Pawlak
22-12-2025, 07:04
u mnie też działa - przeskok z 4.1 na 5.3 sporo zmienił. Bardzo pasuje mi pasuje mi możliwość rotacyjnej zmiany wybranego trybu AF i wykrywania obiektów pod klawiszami :)
Generalnie nadal jestem w szoku jak Nikon dopieszcza użytkowników leciwego już aparat poprawiając funkcjonalność nowymi wersjami FW całkowicie za free.
thornlab
22-12-2025, 11:24
@ Pawel Pawlak a ja uważam, że Nikon bardzo dobrze robi wypuszczając dobre aktualizacje do swoich aparatów - przecież to jest bardzo dobre rozwiązanie przedłużenia życia sprzętu. Czy roboiąc zdjęcia, nawet zawodowo, jesteśmy w stanie tak zniszczyć aparat aby był nie do użycia. Pomijam kwestie takich upadków, gdzie body ulega fizycznemu uszkodzeniu wykluczającemu sens naprawy. Szkoda, że Z6 II i choćby ostatnie lustrzanki nie dostają kolejnych aktualizacji. Marzy mi sie focus bracketing w D7500... Pomimo, że mam Z6 II nadal bardzo lubię korzystać z D7500.
Pawel Pawlak
22-12-2025, 17:51
Ale ja też uważam że to fajne, tyle tylko że w kontekście moich doświadczeń z Nikonem poczynając od d2h i d2x do dziś to wyjątkowa sytuacja -dlateho jestem zaskoczony :)
Ja bym chciał żeby nawet po premierze z9mk2 nadal pokazywali aktualizacje rozszerzające funkcjonalność/sprawność z9 w ramach możliwości sprzętowych (albo choćby aktualizowali algorytmy af w miarę dostępnych nowych, wytrenowany na kolejnej porcji materiały szkoleniowego) ale jakoś w to już bardzo wątpię.
Jozef_Szwejk
25-12-2025, 17:51
Witam wszystkich! To mój pierwszy wpis na tym forum.
Otóż i ja podniosłem Z9 do softu 5.3, ale u mnie wystąpił problem. AF-C działa OK, ale AF-S nie. AF-S pompuje, czasem 2-5 sekund brzęczy i terkocze obiektywem. Prawie nigdy nie ustawia ostrości "na raz" (w sensie, że od razu trafi). Zazwyczaj ustawia ją "na trzy", czyli wyraźnie słychać 3 poprawki wykonywane przez obiektyw. Czasem potrafi zupełnie rozogniskować obiektyw i potwierdzić ostrość... (choć to kompletna bzdura). Nieco lepiej jest w mocnym dziennym świetle. W sztucznym świetle w pomieszczeniach gorzej.
Zrobiłem downgrade do softu 5.2 i wszystko wróciło do normy. Potem znowu wgrałem 5.3 i znowu porażka.
Mam tylko jeden obiektyw natywny pod bagnet Z (50/1.8S). Reszta to nikon F przez FTZ. Nikony F zachowują się podobnie jak natywny.
Szukałem w necie czy ktoś miał podobną sytuację. I tak - w PL zero info. Na forach zagranicznych (anglojęzycznych) też nic nie znalazłem, ale podsumowanie od google AI dokładnie potwierdza mój problem (wpisałem w googla "nikon Z9 soft 5.3 issues). Nie wiem tylko, czy to bajania AI czy gdzieś to przeczytała. Nie mogę znaleźć tego źródłowego "gdzieś".
Czy podobny problem u kogoś wystąpił?
Witam wszystkich! To mój pierwszy wpis na tym forum.
Otóż i ja podniosłem Z9 do softu 5.3, ale u mnie wystąpił problem. AF-C działa OK, ale AF-S nie. AF-S pompuje, czasem 2-5 sekund brzęczy i terkocze obiektywem. Prawie nigdy nie ustawia ostrości "na raz" (w sensie, że od razu trafi). Zazwyczaj ustawia ją "na trzy", czyli wyraźnie słychać 3 poprawki wykonywane przez obiektyw. Czasem potrafi zupełnie rozogniskować obiektyw i potwierdzić ostrość... (choć to kompletna bzdura). Nieco lepiej jest w mocnym dziennym świetle. W sztucznym świetle w pomieszczeniach gorzej.
Zrobiłem downgrade do softu 5.2 i wszystko wróciło do normy. Potem znowu wgrałem 5.3 i znowu porażka.
Mam tylko jeden obiektyw natywny pod bagnet Z (50/1.8S). Reszta to nikon F przez FTZ. Nikony F zachowują się podobnie jak natywny.
Szukałem w necie czy ktoś miał podobną sytuację. I tak - w PL zero info. Na forach zagranicznych (anglojęzycznych) też nic nie znalazłem, ale podsumowanie od google AI dokładnie potwierdza mój problem (wpisałem w googla "nikon Z9 soft 5.3 issues). Nie wiem tylko, czy to bajania AI czy gdzieś to przeczytała. Nie mogę znaleźć tego źródłowego "gdzieś".
Czy podobny problem u kogoś wystąpił?
Zaciekawiło mnie to co napisałeś, więc chociaż w Z9 na stałe mam AF-C to przetestowałem AF-S i u mnie wszystko działa poprawnie.
Aparat ustawia ostrość w punkt i praktycznie natychmiastowo (przy świetle dziennym w każdym razie). W zasadzie nie widzę żadnych zmian w AF-S pomiędzy najnowszym a poprzednim firmware.
chemik74
26-12-2025, 23:21
U mnie działa AF-S działa normalnie, tj. bez "pompowania". Testowałem na 24-70/2.8 i 70-200/2.8 w różnych warunkach oświetleniowych.
Pawel Pawlak
27-12-2025, 09:45
U mnie "pompka".
Swoją drogą w żadnym aparacie nie używam af-s więc gdybym nie przeczytał to pewnie bym tego defekty nowego fw nie zauważył.
Wyłączyłem więc dostępność tego trybu i nada działa dobrze ;)
Przełączyłem na AF-S, chyba pierwszy raz od kupna ;) Założyłem 35/1.8S, 50/1.8S i 24-70/2.8S - nie pompuje, ustawia ostrość "na raz". Może nie umiem wywołać tego zjawiska? Na jakim trybie pola się to dzieje?
Pawel Pawlak
28-12-2025, 13:11
ja sprawdzałem na 3d
ja sprawdzałem na 3d
Ale jak? 3D Tracking z definicji jest tylko w trybie AF-C, a nie AF-S. Chyba że nowe FW to zmieniło? Bo oryginalnie Nikon pisał tak:
AF-C Mode Only: 3D tracking is only available in the AF-C (Continuous-servo AF) focus mode, which is designed for tracking moving subjects.
Pawel Pawlak
28-12-2025, 20:04
Sorki, po przełączeniu z af-c gdzie miałem 3d na af-s pewne w takim razie przełączył na jednopunktowy i na nim pompował. Sorki za dezinformację, ale tak jak pisałem af-s nie używam przynajmniej od premiery d300 więc nawet nie pamiętam jakie tam trybu latają (po co to komu?).
Przełączyłem się tylko żeby sprawdzić czy babol jest. No i jest ;)
No popatrz.... u mnie na jednopunktowym AF-S, z Nikkorem Z 800 PF, pompowania brak. Na innych obiektywach nie testowałem jeszcze, bo zwyczajnie mi się nie chce - i tak AF-S nie używam ;-)
..Sorki za dezinformację, ale tak jak pisałem af-s nie używam przynajmniej od premiery d300 więc nawet nie pamiętam jakie tam trybu latają (po co to komu?).
Przełączyłem się tylko żeby sprawdzić czy babol jest.
... i tak AF-S nie używam ;-)
Z9 nie mam (czasami używam bliźniaczego Z8 ), ale podepnę się z informacją, że AF-S praktycznie nie używam od czasu gdy używam bezlusterkowców. Widzę że w tym nie odstaję od normy ;)
Jozef_Szwejk
31-12-2025, 18:25
Aktualizacja.
Zauważyłem rzecz niewytłumaczalną moim zdaniem. Opisywany przeze mnie problem z AF-S występuje tylko gdy ostrzę patrząc na LCD. Gdy używam EVF problemu brak!. Trudno to rozumem objąć - nie ma przecież dla AF znaczenia czy user patrzy na LCD czy EVF (w lustrzance by miało, ale nie w bezlustrze przecież). Koledzy, którzy wyżej się wypowiedzieli - patrzyliście przez EVF czy LCD? I czy możecie sprawdzić raz jeszcze, ale "odwrotnie" (inaczej LCD/EVF niż za pierwszym razem)?
MstrG - "Na jakim trybie pola się to dzieje?" - bez znaczenia, na każdym.
chemik74
31-12-2025, 20:10
Testowałem na 24-70/2.8, AF-S (pin) w dosyć ciemnym pomieszczeniu. Zarówno przez EVF jak i korzystając z LCD autofokus zachowuje się dokładnie tak samo i ostrzy w punkt. Daje się jednak wyczuć, że w trybie AF-C, w tych samych warunkach autofokus pracuje bardziej gładko. W trybie AF-S daje się wyczuć lekką oscylację.
Cześć wszystkim
Fotografuję ptaki od 17 lat.
Obecnie mam D5 i N500/5.6PF i użytkuje go od 3 lat.
I właśnie, od kilku lat lat mamy erę bezluster.
Mam pytanie za 100 pkt.
Zamierzam kupić Z8 lub Z9 oraz N 600/6.3 PF.
Proszę użytkowników tych aparatów o wrażanie z użytkowania tych aparatów, a przede wszystkim o różnicach, nawet tych najdrobniejszych.
Mój priorytet to AF.
Skłaniam się za Z9 ale nie wykluczam Z8, czy warto dopłacić do Z9?