Zobacz pełną wersję : Cos 70-300
Witam,
zastanawiam sie nad zakupem obiektywu macro przedzialu 70-300 i zastanawiam sie nad takimi:
1. TAMRON AF 70-300 F/4-5.6 LD Di Macro 1:2 nowy - cena ok 550 zl
2. TAMRON LD AF 70-300 mm 4-5,6 TELE-MACRO uzywany - cena ok 400 zl
3. Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro nowy - cena ok 850 zl
4. Sigma 70-300mm APO MACRO 1:4-5.6 D uzywany - mam nadzieje ze sie znajdzie cos do ok 450 zl
Waham sie przy numerze 2 - raczej starsza konstrukcja - nie wiem jak wyglada wspolpraca z dajmy na to D80 ;)
Co do numeru 3 cena duzo wieksza niz przy reszcie, nie wiem czy sie oplaca pakowac czy nie lepiej numer 1 wziac. Na optyczne.pl wypadaja podobnie. Nie wiem tez jak sie odniesc do tych testow np przy tescie Tamrona numer 1 pisze można podsumować trzema słowami: wolno, głośno i niecelnie. Natomiast znalazlem na jakims forum W dobrym i średnim oświetleniu ostrzy dosyć szybko (za wyjątkiem sytuacji gdy ruszy w tą stronę, że musi przejechać przez cały zakres) i nie zdarzaja mu się pomyłki, jest dosyć głośny.. Czyli jest szybki a zarazem wolny, niecelny przy czym nie zdarzaja mu sie pomylki ;P. Byc moze trafili na taki kiepski egzemplarz.
Jak wyglada porownanie serwisow. Wydaje mi sie ze u Sigmy bardzo dobrze, a u Tamrona?
dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam
To nie są obiektywy macro tylko tele i do macro nadają się maluch do rajdów:mrgreen:
Pojechać się da ale przyjemność z jazdy i efekty będą raczej kiepkie:-D
Jak chcesz macro to kup Tamrona 90/2,8, tokinę 100/2,8, nikkora 105 itd.
Ze starszych konstrukcji i zarazem tańszych jest niezła cosina 100/3,5
I to właśnie jest marketing. Napisali MACRO, więc kupuj to jako obiektywy do makro. Tanie są, mają napis MACRO, a że sie nie nadają do makro, to jakby inna sprawa. Wylezie to po fakcie, jak już wydasz kasę.
Kup najtanszy i Raynoxa DCR-250 - wtedy uzyskasz uzyteczne powiekszenie.
Poszukaj używki Nikkora 70-300 D,
Optycznie najlepszy z tej tańszej półki, choć macro, nawet takie 'teoretyczne', to z tego nie wyjdzie
Kup najtanszy i Raynoxa DCR-250 - wtedy uzyskasz uzyteczne powiekszenie.
Powiększenie może i będzie ale co z jakością :wink:
Kolega ma 18-200 więc tele będzie raczej zbędne, tym bardziej że wymienione obiektywy powyżej 200mm tracą sporo na jakości. Czy jest sens wydawać 500zł na szkło + 150 na raynoxa?
Według mnie lepiej kupić od razu cosine 100/3,5 za około 400-500zł
Można jeszcze bawić się w znakomite manualne szkła, typu nikkor 55/2,8 lub 3,5. Ale to wymaga trochę wprawy i brak pomiaru światła moze trochę przeszkadzać
Kolejne wyjście to dozbierac do używanego tamrona 90/2,8. Ostatnio był u nas taki na giełdzie za 1000zł
To nie są obiektywy macro tylko tele i do macro nadają się maluch do rajdów:mrgreen:
Pojechać się da ale przyjemność z jazdy i efekty będą raczej kiepkie:-D
Jak chcesz macro to kup Tamrona 90/2,8, tokinę 100/2,8, nikkora 105 itd.
Ze starszych konstrukcji i zarazem tańszych jest niezła cosina 100/3,5
Wiem ze to takie "macro" w takim duzym "" ale ta sigma za 850 to na chwile obecna kwota z ktora jest ciezko. Te 500 zl niewiele lepiej ale zawsze. Z obiektywow ktore wymieniles to tak ok 1500 i wiecej trzeba miec ;) - w takiej sytuacji nawet bym o wymienionych przezemnie w pierwszym poscie nie myslal ;).
Widzialem zdjecia owadow z tej Sigmy numer 4 - bylem milo zaskoczony biorac pod uwage cene obiektywu.
Jeszcze co myslicie np o polaczeniu mojego Nikkora 18-200 z czyms takim?
http://www.allegro.pl/item210470513_marumi_komplet_pierscieni_makro_moco wanie_nikon.html
W sumie cenowo byloby podobnie jak jeden z tych obiektywow.
Jeszcze musze dokladnie to przemyslec. Dziekuje za odpowiedzi i prosze o jeszcze jesli ktos by mogl poradzic :)
dzieki i pozdrawiam
Trochę teorii znajdziesz tu: http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php
http://www.allegro.pl/item201264901_sony_minolta_cosina_100mm_100_3_5_ma cro_nowa_.html
O czymś takim pisałem. Z mocowaniem nikona mozna kupić za około 400-500zł i IMHO to będzie o wiele lepsze rozwiązanie
Jeśli chodzi o macro na szkłach 70-300 sigmy to nie jest tak tragicznie, skala odwzorowania to 0,5 (ostrzy od 90cm). Z tym już można troszkę powalczyć. Ja swego czasu miałem S70-300/4-5,6 APO Macro. Tragicznie nie było ale bez rewelacji. Z obiegowych opini to Nikon 70-300/4-5,6 ED wydaje się być najlepszy (w porównaniu z sigmą on ostrzy od 150cm)
israel a skąd jesteś? Oprócz tego że ze śląska:) Mam takiego tamrona ver 1 i jakbys chciał zobaczyć jak to działa w praniu to można sie ugadac jesli gdzies blisko. Używam go czasami do portrecików w plenerze (bo nic innego nie mam) i nawet daje rade ale trzeba odejśc na kilometr. Dlatego zastanawiam sie nad sprzedaniem albo podmianą na 50 f1.8. Jakbyś chciał zobaczyc jak sie sprawuje to można sie zgadać.
Pozdro
MayQ - dzieki za propozycje - pomysle jeszcze.
Na razie przyszedl mi do glowy inny pomysl ;) a dokladnie:
Mieszek + jakies starsze szklo w okolicach 100 - 150 mm np Jupiter 135. Cenowo wychodzi rewelacyjnie. Co o tym myslicie?
dzieki
O ile raynox jest niewygodny to mieszek jest bardzo nieporeczny - sprawdzales jak taki zestaw sie sprawdza w rzeczywistosci?
Biore pod uwage to ze mieszek bedzie bardziej nieporeczny, jednak bardziej sie boje braku pomiaru swiatla ;).