PDA

Zobacz pełną wersję : Strategia Nikona i walka o przetrwanie ...

Strony : [1] 2

moshica
21-01-2021, 13:59
Witajcie.

Tamten rok dla wielu firm nie był łaskawy, dla Nikona szczególnie.
Może brak stretegii, brak optymalizacji kosztów, zapóźnienia na rynku....giganci go prześcigneli notując zysk a nie straty.
Warto poczytać, kto wie czy za x lat będziemy nadal użytkownikami tej firmy ;-)
https://fotoblogia.pl/16389,720-milionow-straty-nikon-w-powaznych-tarapatach

misiak76
21-01-2021, 14:50
Zawsze Nikon może skończyć jak Olympus przejęty przez jakiś fundusz. Poza tym bym nie wieszał już krzyży na nich. Przynajmniej widać, że zdecydowanie podchodzą do optymalizacji kosztów. Choć wg mnie powinni wypuścić coś bardzo taniego APSC w bezlustrach i do tego jakiś obiektyw tele z dobrym światłem aby nowych użytkowników pchnąć w nowy system. A nie skupiać się na pro i bogatych amatorach. W końcu my wszyscy zaczynaliśmy od czegoś za przysłowiowe złotówki i dopiero z czasem wchodziliśmy na poważnie już z większym budżetem.
Kibicuję Nikonowi bo jak narazie ma wg mnie najlepiej dopracowane body w bezlustrach, którego nie potrafią sprzedać...

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

Badol
21-01-2021, 15:10
Nikon przespał temat wejścia w bezlustra. Trochę przypomina mi się Nokia i ich symbian, jak cały świat poszedł w Androida. Jak się to skończyło pewnie każdy wie. Dziś praktycznie nie ma ich na rynku, a kiedyś mieli pozycję TURBO lidera ;) Potem wpadł na ********y pomysł, żeby do nowego systemu, który miał rozkręcić sprzedaż włożyć jeden slot i to najdroższych kart XQD..... Dopiero Z6 i Z7 II wyglądają tak, jak powinny na starcie. Zgadzam się z misiak76, że puszki są naprawdę fajne i w dużej mierze dlatego zdecydowałem się na Z5. Zobaczymy jak się sprawy ułożą, ale jest duża szansa, że zakupię też Z6/Z7 II. Kolejna rzecz - wsparcie/dostępność szkieł innych firm. Z jednej strony oczywiste jest, że trochę ogranicza przychody ze sprzedaży swoich szkieł. Ale z drugiej strony z pozycji użytkownika fajniej mieć wybór, więcej możliwości. Ja mocno myślałem nad Sony ze względu na Tamrony, głównie 17-28. Gdyby nie puszka, która ogólnie mi nie leży, to już bym tam siedział. Sony (system) ma obecnie największy wybór jeśli chodzi o szkła - zarówno "firmowe" jak też innych producentów. Czy wyszło im to na złe?
Też kibicuję Nikonowi, ale faktycznie patrząc przez pryzmat lat, to niestety strategia długofalowa nie wygląda dobrze :(

poste
21-01-2021, 18:34
Canon twierdzi, że za jakiś czas ilość sprzedawanych nowych aparatów wyniesie 10 milionów rocznie, czyli około 8,2% ilości jaką sprzedano w roku 2010. Dlatego firma „odchudza” swoje linie produkcyjne, sprzedażowe i produktowe. 10 lat temu sprzedawano rocznie 121,5 miliona aparatów cyfrowych, ale większość z nich to były cyfrowe kompakty z niewymienną optyką, a te przegrały walkę ze smartfonami i stąd wynika spadek liczby sprzedawanych aparatów. W roku 2019 sprzedano 15,2 miliona aparatów cyfrowych.

https://blog.interfoto.eu/2021/01/21/canon-twierdzi-ze-za-jakis-czas-sprzedaz-aparatow-spadnie-do-8-ilosci-sprzed-dekady/

spiritus
21-01-2021, 20:36
Weźcie nie straszcie bo miesiąc temu nabyłem Z6... a zastanawiałem się nad R6 xD

ksh
21-01-2021, 20:44
spiritus zegar odliczający samozniszczenie twojego Z6 już ruszył :)

Jak przeglądniesz forum to w okolicach 2015 było sporo fermentu o upadku Nikona, nawet już go tu sprzedali Samsungowi, całe szczęście że szefowie Nikona tego forum nie czytają bo by pewnie skorzystali z tych rad :)

cz4rnuch
22-01-2021, 08:57
Trochę więcej na petapixel: https://petapixel.com/2021/01/19/nikon-to-focus-on-mirrorless-as-it-anticipates-historic-720m-loss/

Wg szefa działu obrazowania przez te wszystkie zabiegi restukturyzacyjne w przyszłym roku straty da się uciąć w połowie a reszta zależy już od tego jak będą się sprzedawać bezlustra. I w sumie to jest też ciekawy temat, bo w zeszłym roku Canon a teraz i Nikon zapowiada skupienie się na bezlustrach. Lustrzanki i obiektywy do nich, które pierwotnie miały się pokazać w tym roku, całkiem możliwe, że nie powstaną. Przy okazji z artykułu wynika, że jeśli chodzi o rozwój to środki na ten cel są niezagrożone i tu cięcia kosztów nie będzie także jest szansa na ciągły rozwój linii Z. Przynajmniej w przyszłym roku. Co brzmi logicznie biorąc pod uwagę, że firma musi mocno popracować nad wzrostem sprzedaży, bo nie da się latami funkcjonować ze stratą. A ta z tego roku fiskalnego jest ogromna. Szczególnie, że nawet o tej zeszłorocznej się tak pisało a tu mamy o jeden rząd większą i to zaledwie rok później.

poste
22-01-2021, 11:52
Nigdy nie wierzyłem w wieszczony od lat upadek Nikona. Z drugiej strony mają teraz najgorszy wynik w historii, więc nigdy jeszcze nie było tak blisko zmian właścicielskich w tej firmie.

Natomiast zmiany, które teraz uległy przyśpieszeniu przez cięcie kosztów na pewno wpłyną na użytkowników tego systemu. O lustrzankach i obiektywach do nich można zapomnieć, dla mnie zresztą to było oczywiste od dawna. Może jeszcze jakiś model dslr odświeżą i pokażą jako nowy aparat, ale w świetle ostatnich doniesień teraz bardziej w to wątpię. Druga rzecz to wątpliwa moim zdaniem jest szybka rozbudowa systemu ML, np. wypuszczanie nowego obiektywu co 3 miesiące.

Wątpię też w rozbudowę ML aps-c w kierunku bardziej zaawansowanych rozwiązań dla bardziej ambitnych użytkowników. W skrócie, na razie nie wierzę w następcę d500 oraz zoom reporterski f2.8. Z drugiej strony Nikon może iść w związku z cięciem kosztów w zamawianie szkieł u Tamrona czy Samyanga (Sigmy) i sprzedawanie pod swoją marką. Stosują to inne firmy i sądzę, że byłoby korzystnie dla użytkowników, nie tylko aps-c.

ksh
22-01-2021, 12:31
Ja tylko trzymam kciuki żeby nie sprzedali działu foto ponieważ mocno weszli w to co przyszłościowe czyli nawigacja, lidar ( Velodyne Lidar ), pojazdy autonomiczne itd, do tego weszli mocniej w produkcję półprzewodników w wielu potentatach na rynku.

cz4rnuch
22-01-2021, 12:53
Myślę, że oddanie części produkcji obiektywów firmom trzecim to byłby gwóźdź do trumny. W sumie tego nie weryfikowałem, ale już kilka osób decyzyjnych w firmach takich jak Canon czy Nikon w wywiadach mówiło, że zyski czerpią w głównej mierze z tanich aparatów i optyki. Jeśli to drugie mieliby właściwie oddać za małą prowizję a pierwsze sobie odpuścić to tegoroczna strata za rok zmieniłaby się w jeszcze większą. Poza tym Sigma nie nadąża z produkcją już w tej chwili. Gdyby odpuścili sobie lustrzanki to może starczyłoby sił na rebrandowane Nikony, ale Sigma chyba jest dumna z tego co robi i wydaje mi się, że raczej by na to nie poszli. Nikon musiałby wtedy udostępnić im dane dotyczące swojego mocowania a tego przecież nie robi. Samyang to mały gracz. Tamron robi rebrandowane obiektywy, ale odkąd jednym z większych udziałowców firmy jest Sony to taki dil chyba też nie miałby większych szans na realizację.

...nawigacja, lidar ( Velodyne Lidar ), pojazdy autonomiczne...To właściwie jedno i to samo. I Nikon będzie wykonawcą dla Velodyne więc jakby przejął funkcję jedynie składacza. Poza tym z tego co czytam to firma jest nieduża a cała umowa zamyka się w 25 milionach zielonych. W skali Nikona to są jakieś grosze.

poste
22-01-2021, 13:03
Dlatego Sigmę wziąłem w nawias ;) Najbardziej chodzi mi po głowie Tamron, po pierwsze ich ostatnie produkty są bardzo, bardzo ciekawe i dobre, po drugie jak słyszałem robili już takie coś np. dla Zeissa. Jeśli są powiązani z Sony to faktycznie różnie może być, ale moim zdaniem to wcale nie zamyka tej możliwości.

Nie zgodzę się, że rebranding obiektywów byłby gwoździem do trumny Nikona. Dla mnie to wykorzystywanie potencjału marki, wszystko zależy od zrealizowanej marży oraz skali sprzedaży, nie od tego kto i gdzie produkuje. Choć dla purystów technicznych pewnie byłoby trudne do przełknięcia. Dlatego wspomniałem o tym w kontekście DX.

g69
22-01-2021, 13:06
Przy tak kurczacym sie rynku foto,problemach covidowych i błedach Nikona obawiam się,że Nikon dołaczy do Olympusa,tym bardziej,że zanosi się na kolejne nowe modele Canona i Sony,które przy takim osłabieniu Nikona i w tym momencie, marketingowo jeszcze bardziej go zepchną. Jeśli Sony aIV spowoduje spadek cen AIII w rejon Z6 to bedzie gwóżdz dla sprzedaży tego modelu.

cz4rnuch
22-01-2021, 13:15
Dlatego Sigmę wziąłem w nawias ;) Najbardziej chodzi mi po głowie Tamron, po pierwsze ich ostatnie produkty są bardzo, bardzo ciekawe i dobre, po drugie jak słyszałem robili już takie coś np. dla Zeissa...O Zeissie słyszałem, że korzystali z patentów Tamrona. A co do rebrandingu to też zależy jak to będzie wyglądać. Jeśli to będzie faktycznie tylko przebicie metki na tubusie to ludzie mogą się na to nie nabrać, tak jak to było w przypadku Pentaxa, a jeśli mają to być konstrukcje od początku projektowane i wykonane przez firmę trzecią to takie coś jednak kosztuje i do tego trzeba jeszcze dołożyć swoją marżę. A obiektywy Nikona do Zetek i tak nie są zbyt tanie i myślę, że ten fakt trochę hamuje niektórych w wejście w Zetki. Można używać adaptera jeśli się ma starsze obiektywy F, ale z kolei wtedy firma nie zarabia na obiektywach projektowanych do Z, traci pieniądze i kółko się zamyka generując kolejne straty. Nie wiem jak Nikon to zrobi, ale np. Canonowi jak widać udaje się przekonać swoich wyznawców do inwestowania w nowy sprzęt. Nie wiem czy Nikoniarze są mądrzejsi czy mniej skorzy do wydawania pieniędzy, ale jak widać trudniej ich przekonać do nowego. Mi się wydaje, że Nikon ma swoich speców od optyki i linie produkcyjne i raczej nie będzie chciał dzielić się zyskiem z innymi firmami. No chyba, że to wszystko w diabły sprzeda, ale nie kojarzę firmy produkującej aparaty, która polegałaby na optyce innych producentów. Sony otworzyło swój bagnet, ale to była inna sytuacja i ogólnie bezlustra były niewiadomą.

poste
22-01-2021, 13:35
Nie myślałem o całkowitym outsourcingu produkcji obiektywów, to oczywiście biznesowe samobójstwo. Raczej o uzupełnieniu oferty, kiedy zależy na czasie, a z drugiej strony tnie się koszty. Podobno Zeiss kupił całą linię Batis od Tamrona. Jeśli tak było, to ciekawy ruch biznesowy, poszerzyli jedną umową swoją ofertę o segment tańszych, amatorskich i nowoczesnych szkieł (tańszych jak na Zeissa oczywiście ;) )

Co do opłacalności. Taki Viltrox 85/1.8 do Nikona kosztuje coś koło 1,7k zł. Nowość, marże dystrybutora, detaliczna, vat, koszty marketingowe, itd. Ile kosztuje goły obiektyw netto w fabryce? A ile kosztuje Nikon 85/1.8 Z?

Przyszło mi do głowy, że kolejnym ruchem Nikona (ale też Canona, może nawet szybciej) będzie rezygnacja z dodawania FTZ do zestawów;) . Nie mówię, że od jutra, ale... to logiczne rozwiązanie.

OjTam
22-01-2021, 14:15
Najbardziej chodzi mi po głowie Tamron, po pierwsze ich ostatnie produkty są bardzo, bardzo ciekawe i dobre, po drugie jak słyszałem robili już takie coś np. dla Zeissa.

Dla nikona też.
Przejrzyj sobie:
https://cameragossip.github.io/nikon-lens-patents.html
Przy paru szkłach jest notka o wspólnym patencie z T.

Co do opłacalności. Taki Viltrox 85/1.8 do Nikona kosztuje coś koło 1,7k zł. Nowość, marże dystrybutora, detaliczna, vat, koszty marketingowe, itd. Ile kosztuje goły obiektyw netto w fabryce?

Weź pod uwagę, że to nie jest całkiem nowy obiektyw. Był wcześniej na Sony i Fujika. Więc część nakładów na R&D odpadła, co daje mniejszy koszt. No i to Chińczyki, więc część rozwiązań mogli "skopiować". ;)

poste
22-01-2021, 17:20
O widzisz, czyli Nikon też współpracuje czy współpracował z innymi firmami przy projektowaniu obiektywów. Natomiast patent to jedno, produkcja to trochę inna rzecz. Nie wydaje mi się, żeby np. Nikon 10-24 i Tamron 10-24 wychodziły z tej samej fabryki Tamrona, ale może? W każdym razie tego rodzaju współpraca mogłaby dać Nikonowi kopa w pewnych obszarach (np. aps-c, bardziej niszowe obiektywy) przy cięciu kosztów.

Ale właśnie o to mi chodzi. Zamówić sprawdzone szkło z jakąś modyfikacją pod własny gust (np.design) i cieszyć się z marży we własnej sieci dystrybucji. Jako uzupełnienie oferty. Bo Nikon (i Canon) jest jak pies ogrodnika, sami nie zrobią, innym nie dadzą. Zauważ, że Chiny nie uchodzą teraz wcale za najtańsze miejsce produkcji. Viltroxa wrzuciłem dla przykładu, bo szkieł z bagnetem Z póki co jest niewiele. Poza tym to obiektyw optycznie nie odbiegający jakoś mocno jakością od markowych produktów.

OjTam
22-01-2021, 17:47
Przypuszczam, że jak T coś dla N robił, to samą optykę (soczewki, znaczy). Elektroniką i obudową pewnie już sam N się zajmował.

A co do Chin. Nie chodziło mi o tanią robociznę, tylko, hm, kreatywne podejście do patentów, powiedzmy. ;)

ksh
22-01-2021, 17:53
To właściwie jedno i to samo. I Nikon będzie wykonawcą dla Velodyne więc jakby przejął funkcję jedynie składacza. Poza tym z tego co czytam to firma jest nieduża a cała umowa zamyka się w 25 milionach zielonych. W skali Nikona to są jakieś grosze.Nie bierzesz pod uwagę R&D i że to nie tylko Velodyne, a nawigacja i aparatury wykorzystywana od nikona też wyceniłeś, wiesz ile lata satelitów i jako to ma wkład w rynek wyceniany na biliony ?
Pewnie tak samo jak to że Sony robi sensory BSI dzięki R&D Nikona ?
To jak mocno sa ze sobą połączone firmy nie wiemy, wiele rzeczy jest tworzonych tak żeby nie trzeba raportować publicznie akcjonariuszom.

Ja długo można być na minusie i zarabiać pokazało AMD.

cz4rnuch
22-01-2021, 18:07
Nie bierzesz pod uwagę R&D i że to nie tylko Velodyne, a nawigacja i aparatury wykorzystywana od nikona też wyceniłeś, wiesz ile lata satelitów i jako to ma wkład w rynek wyceniany na biliony ?To nie ja wyceniałem czy przeczytałem na ile opiewa kontrakt. Może to i nie jest prawda. Jeśli masz jakieś konkretne info to chętnie poczytam. Bo to, że rynek jakiś rynek jest na ileś tam wyceniany nie oznacza to, że wszyscy na tym rynku są rekinami. Płotki też są. Zarzuć linka jeśli możesz.

Pewnie tak samo jak to że Sony robi sensory BSI dzięki R&D Nikona ?O tym też chętnie poczytam. Zarzuć linka jeśli możesz.

ksh
22-01-2021, 19:48
Image Sensors World znajdziesz tam sporo źródeł, linków i artykułów, sporo w formie technicznej ale jest to dość dobre miejsce i nie szukaj tam po słowach kluczowych tylko zagłębiaj się w dany temat.

cz4rnuch
22-01-2021, 20:41
Nic nie znalazłem. Wiem za to, że bsi sony stosuje juz od kilkunastu lat. I jest drugie po firmie omnivision oraz pierwsze, któremu udało się opracować opłacalną technologię.

ksh
22-01-2021, 22:10
Tak dokładnie, a ruszyło nagle wszystko po zakupie Toshiba całego oddziału sensorów i nagle Nikon ma pierwszeństwo w zakupie sensorów, szukaj szukaj dokładnie bo jest tam masa "ciekawych" informacji, znajdziesz też jak się buduje linie półprzewodników w najnowszych procesach technologicznych, jak się buduje nawigacje satelitarną itd. Ale jak się wysilisz to takich miejsc z czysto technicznym bełkotem jest więcej, świat informacji o nikonie nie kończy się na nikonrumors :)

Ale nie zbaczając z tematu, zobaczymy na ile Nikon będzie dał radę ciągnąć cały interes foto będąc pod kreską, ja im daje trzy lata i nadal uważam że pierwszym kto ograniczy się mocno w foto może być Sony niż Nikon.

cz4rnuch
22-01-2021, 23:06
NR nie czytuję, bo mało tam się dzieje :) O co chodzi z tą wrzutką o Toshibie i pierwszeństwie Nikona to nie wiem, ale nie ma to chyba zbyt wiele wspólnego z tym o co pytałem :) Nieważne. O to dlaczego Sony miałoby się zawijać też już nie zapytam. Chyba wolę nie wiedzieć jakie procesy myślowe doprowadziły Cię do tej konkluzji :)

ksh
22-01-2021, 23:28
Sony kupuje Minolte z patentami i R&D, wiec dokleja swoje logo i zaczyna biznes foto, Sony kupuje Toshibe fabrykę sensorów z patentami i R&D gdzie Nikon miał chyba 49% jeśli się nie mylę i nagle produkuje BSI na patentach i R&D Nikona, a sam Nikon jak to Internety piszą kupuje od Sony bo nie ma gdzie, jak to jest wszystko poukładane nie wiemy ale walka o patenty i rozwiązania jaki R&D zawsze była i będzie :)

poste
02-02-2021, 15:45
Tu macie artykuł o sytuacji na rynku foto
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/34440-rynek-aparatow-w-2020-roku-bezlusterkowce-przejmuja-segment-pro-ale-sytuacja-nadal-jest-dramatyczna

cz4rnuch
04-02-2021, 12:53
Kolejny odcinek telenoweli:

https://www.dpreview.com/news/8319655316/nikon-to-cease-operations-at-two-of-its-interchangeable-lens-production-factories-in-march

sufenta
04-02-2021, 13:23
To co czarnuch napisal zlosci nie strasznie- przenosi Nikon fabryke (fabryki) do kraju (krajow), gdzie za duzo mniej sprzet produkowany jest, ale roznice w cenie kasuje sam. Okropne konta na Instagram i Twitter. Nie znam sie na marketingu, ale panowie i panie od Nikon chyba tez nie. Canon tymczasem przenosi produkcje do Japonii. Mozna czuc sie (niemieckie slowo) verarscht. A Nikon naprawde potrafi: D850 to najlepsza (moim zdaniem) lustrzanka wszechczasow. Z6 i 7 sa bardzo dobre, Nikkor 50 1.2 jest swietny, ale nie ma sie kupujac nikony /nikkory pewnosci, ze kupuje sie sprzet na lata- troche jakby sie bylo na autostradzie w peugeocie, fiacie albo alfa romeo- sie czeka z drzeniem serca kiedy cos w silniku trzasnie...

Bartolini82
04-02-2021, 13:30
Zaczynam się cieszyć, że nie kupiłem d850. Jak tak dalej pójdzie, to Nikon zostanie naprawdę marginalnym producentem. Aż się w to wszystko nie chce wierzyć. W dodatku bombardowanie takimi wiadomościami na pewno powoduje, że osoby planujące obecnie zakup nowego body raczej nie będą zerkały w stronę Nikona. Bo po co wchodzić w system, który może zniknąć. Najbliższy rok pewnie pokaże co będzie. Jeśli cięcia kosztów nie przyniosą efektu to....ale to aż niemożliwe :/

cdc
04-02-2021, 15:02
Canon twierdzi, że za jakiś czas ilość sprzedawanych nowych aparatów wyniesie 10 milionów rocznie, czyli około 8,2% ilości jaką sprzedano w roku 2010. Dlatego firma „odchudza” swoje linie produkcyjne, sprzedażowe i produktowe.
https://blog.interfoto.eu/2021/01/21/canon-twierdzi-ze-za-jakis-czas-sprzedaz-aparatow-spadnie-do-8-ilosci-sprzed-dekady/

No to Nikon w odchudzaniu jest lepszy.
Po odstrzeleniu D3500 i D5600 Nikonowi w aps-c zostanie tylko: Z50, D7500 i D500,

a Canon oferuje tutaj tutaj EOS: 4000D, 2000D, 250D, 850D, 90D, 7D II, M200, M50 [I i II], M6 II.

gremed
04-02-2021, 15:05
Zaczynam się cieszyć, że nie kupiłem d850
Ciekawe odczucie... Brzmi tak, jakby nagle okazało się że jednak to zły aparat jest.
Ale one przecież nie eksplodują nagle pewnego dnia, nie zaczną robić gorszych zdjęć... Nie zabraknie do nich pasków klinowych czy klocków hamulcowych jak w samochodach. Mało tego, nie zabraknie również obiektywów. Przecież nawet teraz cała masa ludzi pracuje na szkłach sprzed kilku, kilkunastu lat. Aparat uznawany przez wielu za model wszechczasów jeszcze długo pozostanie topowym body. Choćby z tego powodu, że jego specyfikacja nie daje już wielkiego pola do manewru jeśli chodzi o udoskonalanie (z zachowaniem oczywiście w granicach rozsądku relacji cena/jakość). Nawet zakładając, że pewnego dnia nastąpi zmierzch lustrzanek (o to wcale nietrudno ze względu na fakt, że tak naprawdę odbędzie się po decyzji raptem dwóch, trzech firm na świecie) to jeszcze długo nic się nie zmieni w temacie pozycji D850, D500, D5 czy D6 (i analogicznie można tutaj wymienić kilka modeli w Canonie). Pomijam fakt, że póki co to i tak poruszamy się jedynie w obszarze spekulacji i często zbyt pochopnie wyciąganych wniosków, które często dość szybko ewoluują do rangi jedynej słusznej prawdy.

cdc
04-02-2021, 15:21
Nikon może iść w związku z cięciem kosztów w zamawianie szkieł u Tamrona czy Samyanga (Sigmy) i sprzedawanie pod swoją marką..

-I zamknąć własną fabrykę obiektywów, zwolnić pracowników, projektantów?

To że masa ludzi kupuje Sony A7x [często na wyprzedażach] a do nich wyłącznie obiektywy: Tamron, Samyang, Sigma, Laowa... -To nie jest w interesie Sony.

Bartolini82
04-02-2021, 15:24
Oczywiście, że nie jest to zły aparat. Chodzi tylko o to, że zaczyna się robić coś jak było z Sony A. W pewnym momencie poszła fama, że to martwy system i m.in. zaczęły się wyprzedaże sprzętu za grosze itp. Podobnie może być z Nikonem. Na razie ceny szkieł i wszystkiego się trzymają, ale wystarczy, że faktycznie kolejny rok będzie stratą i zobaczysz co się może zacząć dziać. Część obecnych użytkowników zacznie zmieniać system. Nowi to już w ogóle nie będą napływać co tylko pogłębi fatalne wyniki. A gdyby firma upadła to i z serwisem może być już totalny problem. Bo nie wiadomo jak z częściami itp. Dlatego uważam, że jeśli teraz ktoś ma na poważnie wejść w system to dla Nikona nie jest to dobry moment. Z kolei rezygnują z najtańszych aparatów :/ Więc zwykli pstrykacze nie kupią nowych bo nie będą mieli co, a profesjonalista mający do wydania min. te kilkadziesiąt tysięcy wzwyż, raczej w takiej sytuacji kilka razy się zastanowi czy warto. Tak mi się wydaje. Sam, gdybym miał teraz wybierać body to nie wiem czy jednak nie zgłębiałbym modeli konkurencji i zastanawiał ew. nad jakimiś adapterami.

dranio
04-02-2021, 15:41
Różnica pomiędzy Nikonem F (i Canonem EF), a Sony A jest taka, że do Sony było znacznie mniej obiektywów. Nowe konstrukcje (wprowadzone po przejęciu Minolty przez Sony) można policzyć na palcach obu rąk (mowa o pełnej klatce). Nie było nowych stałoogniskowych obiektywów UWA, nie było nowych teleobiektywów (500/4 długo był niedostępny, a cena kosmiczna), nie było nowych obiektywów makro. Do Nikona F i Canona EF jest mnóstwo obiektywów: firmowych i niefirmowych, świetnych, przyzwoitych, drogich, tanich, w zasadzie wszelkich ogniskowych i otworach względnych, makro, tele, portretowych, itd. W pewnym momencie Sony, jak i firmy trzecie (Sigma, Tamron i Tokina) odpuściły sobie produkcję z mocowaniem Sony A. Sony A nie istniało jako system dla zawodowych fotoreporterów i fotgrafów. Pomijam już, że lustrzanki Sony (dotyczy to także SLT) pod względem jakości obrazu (zwłaszcza szumów), pewności AF odstawały znacząco od konkurencji. Sony A99 II nie był złym aparatem, ale kto kupuje aparat, skoro na rynku ciężko kupić porządne obiektywy (nawet używane)?
Adaptery Sony LA-EA umożliwiające stosowanie obiektywów Sony A na bezlusterkowcach Sony E działały mocno tak sobie, i jak napisałem, nie było ich zbyt wiele, więc większość użytkowników sprzedawała wszystko i przechodziła na nowy system.

cdc
04-02-2021, 16:04
Do Sony A / Minolta AF było więcej obiektywów dla profesjonalistów niż jest teraz do Sony FE.

np.
200/2.8
200/4 Makro
300/2.8
300/4
400/4.5
500/4

...a Nikon i/lub Canon do lustrzanek mają dodatkowo:
200/2
200[180]-400/4
500/5.6
800/5.6
PC / TS

dranio
04-02-2021, 16:10
200/4 Makro nie był produkowany przez Sony, ogólnie ciężko dostępny, podobnie 400/4.5, 300/4 i 200/2.8. Z kolei 500/4 długo był niedostępny, a jak już zaczął, to cena była kosmiczna.
Nikon i Canon mają także obiektywy 400/2.8.

gremed
04-02-2021, 19:10
Sony A nie istniało jako system dla zawodowych fotoreporterów i fotgrafów.

Miałem właśnie to pisać, że Sony raczej nigdy nie było na jednej półce z Nikonem i Canonem. Częśc nabywców została zwabiona w sidła marketingu ale okazało się, że przygoda z Sony z tym segmentem sprzętu to bardziej był epizod niż poważne plany (co oczywiście okazało się po jakimś czasie dopiero).

Bartolini82
04-02-2021, 19:24
Owszem, Sony kiedyś nie było na tej samej półce. Jednak zobacz co się obecnie dzieje. Poza tym, lepiej było kiedyś być w ogonie (bo i tak były zyski) niż obecnie, gdzie ogólna sprzedaż spadła i póki co, C i S przejmują większość klientów.

ksh
04-02-2021, 19:29
Ale Sony przecież ma ładną sprzedaż, a pamiętajcie że męczą cały czas w pełnej klatce swoim już dość starym A7III, wiec jak wrzucą na rynek czwórkę to wykres ładnie im poszybuje.

Jurek Ż
04-02-2021, 19:35
Ja może tak na wesoło, ale jestem prawie pewien, że jeśli Sony wyprodukuje, prawie niewidoczny przewód to inżynierowie Nikona go przewiercą i nagwintują.:lol:

Bartolini82
04-02-2021, 19:43
Trzeba napisać też, że Sony ma genialny serwis w Polsce (przynajmniej ja byłem zachwycony ich podejściem). Podczas gdy Nikon kiedyś ten polski serwis to miał taki, że szkoda gadać.... Teraz na szczęście nie miałem potrzeby jeszcze korzystać gdzieś z tego czeskiego czy innego więc nie wiem. Jednak to też się liczy. Zresztą, kiedyś właśnie przez podejście polskiego serwisu Nikona, miałem epizod i przesiadkę na Sony (choć idąc do sklepu myślałem, że kupię Canona :P ).

poste
04-02-2021, 21:53
-I zamknąć własną fabrykę obiektywów, zwolnić pracowników, projektantów?

To że masa ludzi kupuje Sony A7x [często na wyprzedażach] a do nich wyłącznie obiektywy: Tamron, Samyang, Sigma, Laowa... -To nie jest w interesie Sony.

Przecież o to chodzi, że Nikon zamyka fabryki w Japonii. Żeby redukować koszty. Produkcję można przerzucić do innych fabryk, ale trzeba mieć moce przerobowe a przede wszystkim opracować obiektywy. Jak widać Nikon odpuszcza aps-c, więc można przypuszczać, że takich mocy nie ma. Stąd napisałem o pomyśle na redukcję kosztów, jednocześnie nie odpuszczaniu segmentu. Bo rynek odjedzie. Rynek tak wygląda, że liczy się marża, nie co, kto i gdzie produkuje. Ważna jest sprzedaż.

Co do Sony, jak widać udostępnili swój bagnet innym producentom, nazwijmy to tak bez zagłębiania się w szczegóły. Kompletnie, ale to totalnie nie interesuje mnie, czy jest to w interesie Sony. Ważne, że jest w moim interesie, że nie muszę walczyć z Sony po zakupie Tamrona ;)

Do Sony A / Minolta AF było więcej obiektywów dla profesjonalistów niż jest teraz do Sony FE.
...

Ciągle tylko Sony i Sony, a temat o Nikonie. 8)
Minolta a później Sony miało parę lat na wyprodukowanie tych obiektywów ;) Rynek i skala sprzedaży wyglądała zupełnie inaczej te 10-15 lat temu. Porównanie jest takie sobie. Nikon też miał parę lat więcej niż Sony na wyprodukowanie tych wszystkich zabawek, które wymieniłeś.

gremed
04-02-2021, 21:55
Owszem, Sony kiedyś nie było na tej samej półce. Jednak zobacz co się obecnie dzieje. Poza tym, lepiej było kiedyś być w ogonie (bo i tak były zyski) niż obecnie, gdzie ogólna sprzedaż spadła i póki co, C i S przejmują większość klientów.

Mówiąc o innej półce nawiązałem do przytoczonego przez Ciebie faktu "ucieczki od Sony" kiedyś tam, czyli w czasach gdy Sony weszło w lustrzanki. Teraz z oczywistych względów jest to inne Sony niż wtedy. Bardziej chodziło mi o to, że nie można porównywać zawodu jakiego doznali klienci Sony w tamtym czasie z tym, co wieszczysz teraz Nikonowi. Sony z czasów lustrzanek to nie jest Nikon z czasów teraźniejszych (przeszłych zresztą też nie).
Zresztą widzę, że zaczyna się kolejna dyskusja o... niczym. Rok czasu bez wesel, olimpiady, mistrzostw, koncertów i wielu innych medialnych imprez, rok czasu bez zdjęć z tych imprez a co za tym idzie bez dochodu ze sprzedaży z tych zdjęć, rok zamkniętych granic itp itd. To wszystko sprawia, że wiarygodność ocen rynku foto dokonywanych w tym okresie jest delikatnie mówiąc taka sobie. Większość branż jest w okresie przegrupowania sił i lizania ran. Myślę, że jesień 2022 da jakąś odpowiedź na to w którą stronę to wszystko pójdzie.

Bartolini82
04-02-2021, 22:04
gremed, ja tam Nikonowi życzę jak najlepiej. Jednak jak się czyta o wyprowadzce z Japonii, zamykaniu fabryk, redukcjach prawie na każdym kroku, to jest to niepokojące i aż dziwne, że firma tak uznana na rynku znalazła się w takim położeniu. Teraz w zasadzie będzie "wóz albo przewóz". Środkiem raczej nie dadzą rady iść.
Ja z Sony zrezygnowałem chyba 3 lata temu (kupiłem nowe body, które od razu miało hot pixele na ekranie, a do tego po ok. 100 zdjęciach pojawił się problem z mocowaniem obiektywów - oryginalnych, wyskakiwał błąd). Więc zwróciłem ten aparat w cholerę i wszedłem w Nikona. 3 lata temu Sony już całkiem nieźle sobie radziło np. w bezlustrach więc nie był to etap wczesnych lustrzanek (jak mieli wczesny to kupiłem bodajże alfę 100 i byłem zadowolony bo nic z nią złego się nie działo).
Generalnie do tej pory, żelaznym argumentem z N była ogromna ilość szkieł dostępnych do niego. Teraz jednak gdy jest sporo różnych adapterów, ten argument często upada. Dlatego może być ciężko tej firmie wyjść z dołka. No, chyba, że faktycznie, pandemia szybko zniknie i wszystko zacznie wracać do normy, a rynek ponownie zacznie "ssać".

sufenta
04-02-2021, 22:33
Nie trzeba byc psychologiem a juz na pewno nie trzeba byc behaviorysta zeby wiedziec, ze bardzo duzy odsetek ludzi zachowuje sie jak owce- bezrefleksyjnie robi to co kilka najblizszych mu owiec. Od raz napisze- ja jestem owca. Na wszystkich mi znanach forach placz i zgrzytanie zebow. "Kondukt zalobny w deszczu pod wiatr". Dobrych wiadomosci od Nikona jak na lekarstwo, albo, zeby na czasie bylo: jak szczepionek na covid. A przeciez: nawet gdyby jutro Nikon z gieldy zniknal- Nikon D850, 750, 780, Z5,6 i 7, D6, D5 pozostana bardzo dobrymi kamerami. Swietne sigmy do F. Bardzo dobre tele do F. Bardzo dobre prime do Z, "swieta trojca" do Z tez swietna. Jesli Nikon zniknie- zyc nie umierac- za male pieniadze skompletuje sie na eBayu super zestaw! Ja swoja D850 zostawiam. Co dokupie- nie wiem. Nie Sony. Moze Fuji sredni format- ceny bardzo znormalnialy. GFX 45 to chyba najostrzejszy obiektyw na swiecie. Moze Canon? Strasznie kusi R5 + 28-70. Moj kolega jest gitarzysta- ma w domu 39 gitar! Grac mozna na jednej tylko. Wiekszosc stoi na stojaczkach lub wisi na scianie i nigdy nie byla grana...

Kojocisko
04-02-2021, 22:45
Niestety w dobie mediów społecznościowych to są często samospełniające się przepowiednie - nie kupimy nowego korpusu, nowej optyki, bo "Nikon upadnie". W tedy pewnie upadnie :-(. Szczęśliwie moje D850 też jeszcze długo będzie robić zdjęcia. A wierzę, że Nikon nie upadnie.

Bartolini82
04-02-2021, 22:53
sufenta, nawet gdyby upadł (w co mimo wszystko nie wierzę) to pozostaje kwestia ewentualnego serwisu i części zamiennych. Bo wyjdzie na to, że nawet jak kupisz taniej obiektywy to będziesz je miał do pierwszej poważniejszej awarii body. A później szukanie części po jakiś używkach i serwisu, który coś wymieni. A takich d850 nie ma jeszcze na rynku aż tyle, aby nagle był dostęp do używanych części. Więc raczej taka sytuacja jest najgorsza w przypadku upadku jakiegoś producenta. Nawet gdyby jakąś firmę przejęła inna, to i tak nie będzie zainteresowana tym, aby zapewniać przez długi czas części do starych modeli. Bo i po co? Lepiej poprzez brak dostępu do nich, zmusić do zakupu czegoś nowego.

poste
04-02-2021, 23:07
Bartolini82 Kiedy wymieniałeś coś w swoim Nikonie?
To jakieś wydumane problemy. Dziś kupisz d850 i co, przez 10 lat będziesz coś wymieniał jak w samochodzie, jakieś części które niby nie są dostępne? Jakie? Jak aparat padnie to padnie, prawdopodobnie naprawa i tak nie będzie opłacalna. Ile będzie wart taki d850 za 5 czy 10 lat? Odkupisz sobie za niedużą kwotę.

Nikon nieprędko upadnie, nad tym bym się nie głowił. Ważniejsze jak atrakcyjna będzie oferta dla nabywcy, cenowo i pod kątem wyboru. Tu niestety cięcia i oszczędności zapewne będą miały wpływ.

gremed
04-02-2021, 23:23
nawet gdyby upadł (w co mimo wszystko nie wierzę) to pozostaje kwestia ewentualnego serwisu i części zamiennych. Bo wyjdzie na to, że nawet jak kupisz taniej obiektywy to będziesz je miał do pierwszej poważniejszej awarii body. A później szukanie części po jakiś używkach i serwisu, który coś wymieni. A takich d850 nie ma jeszcze na rynku aż tyle, aby nagle był dostęp do używanych części.

Ty dalej swoje... Ciekawe ilu użytkowników aparatów (nieważne jakich) odsyłało je do serwisu z powodu awarii. Jeśli coś wymaga naprawy a sprzęt jest już po gwarancji to i tak pierwsze co to szukamy serwisu niezależnego (często lepszy a zawsze tańszy) - tak samo w przypadku aparatów jak i samochodów itp. Jakie używane części chciałbyś wymieniać do D850? I ile miałoby być na rynku tego modelu, który premierę miał prawie 4 lata temu i kosztuje tyle co przyzwoity samochód żeby można było powiedzieć że mamy dostęp do części używanych? Zanim zabraknie części to sprzęt ten będzie wymieniony u większości osób które nim zarabiają na nowy i to pewnie niejeden raz. A hobbyści amatorzy nadal będą używać swoje wypieszczone egzemplarze. Nie wiem jak to napisać żeby było ok - chodzi o to, że większość ludzi którzy mają w plecaku kilkanaście albo kilkadziesiąt tysięcy nie kupiła tego sprzętu za pieniądze z pierwszej komunii. I jeśli skończy się możliwość istnienia i rozwoju w jednym systemie to po prostu wyłożą kasę i wyemigrują gdzie indziej.
P.S. Jeszcze chwila tej dyskusji i pojawią się tematy na forach: "Słyszałem że Nikon upada i brakuje części zamiennych. Czy to prawda?".

P.S. poste mnie ubiegł w trakcie pisania. W pełni się zgadzam. Zawsze można też kupić drukarkę 3D i drukować sobie części w domu ;-)

Bartolini82
04-02-2021, 23:40
chodzi o to, że większość ludzi którzy mają w plecaku kilkanaście albo kilkadziesiąt tysięcy nie kupiła tego sprzętu za pieniądze z pierwszej komunii. I jeśli skończy się możliwość istnienia i rozwoju w jednym systemie to po prostu wyłożą kasę i wyemigrują gdzie indziej.
Tak, tylko, że część z nich może już teraz zacząć wychodzić z systemu, póki coś jest wart, a nowych przy tych "newsach" raczej nie przybędzie.
A dla Nikona to jest tym gorsze, że wszystko wskazuje na to, że chcą się skupić właśnie na raczej bogatszych klientach....
Zresztą, takie gadanie i tak nie ma sensu. To jak przy piwie o piłce. Ilu facetów w Polsce tylu trenerów ;) a i tak nie mamy na nic wpływu :D:D

ksh
04-02-2021, 23:56
Nikon dobrze odrobił lekcje po wypuszczaniu całej serii wadliwego sprzętu, który przyczynił się też do sporych migracji, odejść i było to tez paliwo do hejtu marki.
Od dłuższego czasu są wypuszczane bardzo dobrej jakości i bardzo solidne maszyny, przecież jak pojawiły sie najtańsze modele jak D3300, D5300 i wyższy model D7200, to konkurencja nie miała co zaoferować i tylko przywiązanie do logo na pasku pozwalało na utrzymanie sprzedaży, zła prasa zrobiła swoje.
D750 po poprawkach, czy D610, czy nawet D810 i potem D850, D7500, D500, teraz D780 to świetne maszyny, o Zetkach nawet nie wspominam bo tu mocno się starano żeby zrobić ferment głównie w internetach, a wielu youtuberów po czasie wywalało swoje "testy" bo nawet im było wstyd patrzeć na te głupoty jakie wygadywali.
Do tej pory mało zorientowany człowiek pisze na fejsie np że Nikon Z ma słaby AF, drogie obiektywy, że jakiś adapter trzeba używać, że brzydkie kolory na zdjeciach itp... żałosne i żenujące.

Kolekcjoner
05-02-2021, 00:16
Moim zdaniem jedyne co się może wydarzyć to to, że interes Nikona ktoś kupi. Nie wierzę że marka i z nią system zniknie. Z całym szacunkiem ale to nie Olympus ;)....

gremed
05-02-2021, 00:32
Odkopiemy kiedyś ten temat i zweryfikujemy nasze wróżby ;-)

ksh
05-02-2021, 00:35
Pięć lat temu internety sprzedawały AMD nawet chińczykom albo Intelowi czy IBM, a jednak wyszło ciut inaczej :)

cybulski
05-02-2021, 00:50
Za ostatnie pięć lat do tyłu to widać po wykresach kursów tych firm Sony Canon Nikon Fuji jaki efekt przynoszą działania poszczególnych firm, jakie są cena do zysku i kto ten zysk ma a kto nie ma. Pisać tutaj można marzenia ale rzeczywistosc jest niekoniecznie taka.

Ligo
05-02-2021, 00:59
My jesteśmy tylko odbiorcami, natomiast w każdej takiej firmie jest cała masa ludzi, którzy biorą ciężkie pieniądze za tzw. myślenie strategiczne.

ksh
05-02-2021, 01:19
Za ostatnie pięć lat do tyłu to widać po wykresach kursów tych firm Sony Canon Nikon Fuji jaki efekt przynoszą działania poszczególnych firm, jakie są cena do zysku i kto ten zysk ma a kto nie ma. Pisać tutaj można marzenia ale rzeczywistosc jest niekoniecznie taka.

Tak jakby kursy akcji przekładały się na kondycje firmy, przestań :)
Rynek foto jest na dnie i tak jak zawsze uważałem odnośnie kto może zakończyć zabawę w biznes foto, prędzej zrobi to Sony niż Nikon.

Kolekcjoner
05-02-2021, 01:50
Tu macie artykuł o sytuacji na rynku foto
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/34440-rynek-aparatow-w-2020-roku-bezlusterkowce-przejmuja-segment-pro-ale-sytuacja-nadal-jest-dramatyczna
Boszsz i znów te bzdety o tym co te firmy przespały :lol:. To dokładnie tak samo sensowne jak zarzucanie firmom produkującym kafle do pieców, że przespały rewolucję CO ;)....

cz4rnuch
05-02-2021, 08:03
Boszsz i znów te bzdety o tym co te firmy przespały :lol:..Zapewne bzdety, ale powiedział o tym w wywiadzie sam wiceprezes Nikona ;) Z tym, że raczej chodziło mu o poważne potraktowanie bezluster a nie samo wejście, bo Nikon od dawna miał bezlustra. Szybkie, z dobrym AFem i naładowane bajerami. Tyle, że w formacie CX :)

NimnuL
05-02-2021, 09:24
Moim zdaniem jedyne co się może wydarzyć to to, że interes Nikona ktoś kupi. Nie wierzę że marka i z nią system zniknie. Z całym szacunkiem ale to nie Olympus ;)....

Konica oraz Minolta zniknęły, dlaczego ten los nie miałby spotkać Nikona? Jeśli ich ktoś kupi to być może będzie podobna historia jak z KM i Sony...
Olympusa kupiono i póki co marka żyje, a nazwa na nie mniejszą historie niż Nikon.

poste
05-02-2021, 09:25
Boszsz i znów te bzdety o tym co te firmy przespały :lol:. To dokładnie tak samo sensowne jak zarzucanie firmom produkującym kafle do pieców, że przespały rewolucję CO ;)....

Nie do końca dobre porównanie. "Rewolucji CO" (bardziej CO2) nie przeprowadziły firmy produkujące piece. One tylko dostosowały się do nowych wymagań świadomych klientów i regulacji zewnętrznych. Bezlustra wymyśliły firmy foto, tylko niektóre nie potraktowały tego poważnie i zostały trochę z tyłu i muszą nadrabiać ;)
Zobaczymy jak wyjdzie i czy dadzą radę wyszarpać kawałek rynku konkurencji. W artykule jest po prostu parę cyferek z rynku, jeśli to bzdety to oczywiście masz prawo tak uważać :)

jjj
05-02-2021, 09:33
Konica oraz Minolta zniknęły, dlaczego ten los nie miałby spotkać Nikona? Jeśli ich ktoś kupi to być może będzie podobna historia jak z KM i Sony...
Olympusa kupiono i póki co marka żyje, a nazwa na nie mniejszą historie niż Nikon.
Owszem, być może historia się powtórzy i upadającego nikona kupi np. samsung. Oby tak się jednak nie stało...

NimnuL
05-02-2021, 09:47
A dlaczego nie chcesz takiego rozwoju sytuacji? KM zyskała na wchłonięciu przez Sony, jak i Sony zyskało na zakupie. Lepszy Nikon-trup niż Nikon-Samsung?
Segment samodzielnych aparatów dla amatora skończył się lata temu i został zastąpiony coraz lepszymi aparatami w telefonach, gwoździem do trumny są już smartfony z zoomami optycznymi i kilkoma obiektywami.
Computing photography nigdy dotąd nie dawało takich rezultatów jak teraz - zdjęcia nocne czy filmy z nowych smartfonów wychodzą lepiej niż ze sprzętu pro dekadę temu.

Rynek dla zaawansowanego hobbysty, semi-pro i pro nadal kwitnie i póki co nic nie zapowiada zmiany...

gremed
05-02-2021, 09:49
"Rewolucji CO" (bardziej CO2) nie przeprowadziły firmy produkujące piece. One tylko dostosowały się do nowych wymagań świadomych klientów i regulacji zewnętrznych. Bezlustra wymyśliły firmy foto...
...żeby dostosować się do nowych wymagań klientów, którzy narzekali że lustra ciężkie, nieporęczne, pasek cośnie w szyję, głośne.
Więc jakaś tam analogia sie jednak pojawia ;-)

jjj
05-02-2021, 09:51
A dlaczego nie chcesz takiego rozwoju sytuacji?
Z czystego sentymentu do nikona

cz4rnuch
05-02-2021, 10:13
Owszem, być może historia się powtórzy i upadającego nikona kupi np. samsung. Oby tak się jednak nie stało...Szanse na to są minimalne. Samsung był na tym rynku, ale się z niego wycofał, bo już dawno stwierdził, że nie jest perspektywiczny. A dane z ostatnich lat wskazują, że mógł mieć rację.

NimnuL
05-02-2021, 10:17
Czasem dokonuje się zakupu nie dla produktów i rynku, a dla partnerów i know-how, być może coś co ma Nikon da się przetłumaczyć i zaimplementowac na telefony. Tylko wskazuję, że taki merge wcale by nie oznaczał aparatów z logiem Samsung tylko jeszcze lepsze aparaty w telefonach Samsung. Lub Apple.

poste
05-02-2021, 10:49
Jeśli chodzi o konstruowanie aparatów w telefonach to Samsung ma ciut większe doświadczenie niż Nikon ;) Taki alians technologiczny pomógłby raczej jakiejś chińskiej firmie niż takiemu gigantowi jak Samsung.
Natomiast marketingowo Nikon to nie Zeiss czy Leica, który canoniarz kupiłby telefon z logo Nikona? Choćby na obiektywie:mrgreen:

Oczywiście na rynku mogą być jakieś fuzje, przejęcia, konsolidacje, itd. To jest wręcz nieuniknione wobec kurczącego się rynku. Ponieważ nie jestem udziałowcem żadnej z firm foto, interesuje mnie to umiarkowanie, jako ciekawostka. Bardziej interesuje mnie co dziś mogę kupić i za ile.

Kolekcjoner
05-02-2021, 11:29
Nie do końca dobre porównanie. "Rewolucji CO" (bardziej CO2) nie przeprowadziły firmy produkujące piece. One tylko dostosowały się do nowych wymagań świadomych klientów i regulacji zewnętrznych. Bezlustra wymyśliły firmy foto, tylko niektóre nie potraktowały tego poważnie i zostały trochę z tyłu i muszą nadrabiać ;)
Zobaczymy jak wyjdzie i czy dadzą radę wyszarpać kawałek rynku konkurencji. W artykule jest po prostu parę cyferek z rynku, jeśli to bzdety to oczywiście masz prawo tak uważać :)
A kolega czytał w ogóle ten artykuł ;)? Dla ułatwienia - nie chodziło tam o przespanie bezluster 8)...

Tym "życiem" Olympusa to bym się pod rządami obecnego właściciela zbytnio nie podniecał. To już chyba przejęcie Minolty było dla użytkowników bardziej konstruktywne.
Co do marek - tak uważam że wartość marki Nikon i to co wnieśli dla rynku foto jest nieporównywalnie ważniejsze od trzech wymienionych. Dlatego uważam że się utrzyma.
I żeby było jasne to tylko moje przypuszczenia nie mam nic konkretnego na poparcie 8). Sytuacja na świecie jest co najmniej dziwna i rzeczywiście mogą się dziać rzeczy zupełnie nieprzewidywalne.

poste
05-02-2021, 11:50
Kolekcjoner Proponuję włożyć ciut więcej energii w przedstawianie swojej myśli, mniej pozostawianie domysłom. Ok, w artykule jest kilka wątków, koledze zapewne chodziło w tym porównaniu o smartfony. Natomiast dyskusja tu toczy się wokół Nikona i bezlusterkowców, lepiej trzymać się faktów czy choćby nawet ocen, mniej porównań ;)

Rynek się kurczy przez telefony, to fakt do którego nie ma co wracać w każdym wpisie. Wszystkie firmy muszą się do tego dostosować, jedne robią to lepiej, inne gorzej. Ciekawsze jest natomiast wygaszanie lustrzanek i przechodzenie na ML, co pokazują m.in. te cyferki z artykułu.

dranio
05-02-2021, 11:54
Rynek kurczy się także przez to, że aparaty wprowadzone do sprzedaży kilka ładnych lat temu (zarówno DX, jak i FX) wciąż robią bardzo dobre zdjęcia, mają co najmniej wystarczający AF, a wielu ich użytkowników nie potrzebuje zaawansowanych trybów filmowych, czy 20 kl./s i woli kupić nowe obiektywy niż nowy aparat.

poste
05-02-2021, 12:05
Wymiana sprzętu pod wpływem postępu technologicznego przez użytkowników to jedno, trudno się nie zgodzić że od paru lat w jakości zdjęć nie ma widowiskowego postępu.
Druga kwestia, moim zdaniem mająca większy wpływ na cyferki sprzedaży, to nowi klienci. Obrazowo, sprzedaż napędzają aparaty "na promocji" w marketach. Ale skoro nowym klientom wystarcza telefon do uwieczniania codzienności, to cóż... rynek się kurczy. Rolą firm jest przekonanie nabywcy, że aparat to wciąż atrakcyjna zabawka ;)
Obie kwestie przesądzą o przyszłości rynku foto.

dranio
05-02-2021, 12:09

Konica Minolta zniknęła z rynku fotograficznego. Firma istnieje: robi urządzenia biurowe (kopiarki, drukarki, skanery), systemy druku przemysłowego, sprzęt medyczny i pomiarowy. Natomiast w dziedzinie fotografii Minolta (a później KM) dostała zadyszki w pierwszych latach XXI w. Ukazały się świetne Dynaxy 7 i 9, troszkę nowych obiektywów, potem cyfrowe Dynaxy 7D i 5D, które budziły mieszane uczucia (słaby AF) i tyle. Sony zaczęło kontynuować bagnet A, powstały nowe aparaty, w tym mnóstwo amatorskich alf A2xx/3xx/4xx/5xx, zaawansowane lustrzanki A700/850/900 po czy firma skręciła w stronę SLT. Za tym wszystkim nie poszły nowe obiektywy (tzn. oferta Sony A była znacząco gorsza niż C i N), co spowodowało odpływ użytkowników do Canona i Nikona.
Firmie wyszło to na zdrowie, bo przyparta do muru wymyśliła bagnet E i pełnoklatkowe bezlusterkowce.

- - - - kolejny post - - - - - -

Wymiana sprzętu pod wpływem postępu technologicznego przez użytkowników to jedno, trudno się nie zgodzić że od paru lat w jakości zdjęć nie ma widowiskowego postępu. .

Nie ma takiego jak w pierwszej dekadzie XXI w. Obrazek z Z6 nie wygląda kosmicznie lepiej od obrazka z D750.

cybulski
05-02-2021, 14:34
Witajcie.
....
Warto poczytać, kto wie czy za x lat będziemy nadal użytkownikami tej firmy ;-)

Tych lat to jeszcze mogłoby być gdyby nie fakt, że NIKON wypłacał chyba dywidendy, mimo nieciekawej sytuacji.
Gdyby postępowali jak amazon, google, że nigdy nie płacą dywidend to mogliby funkcjonowac na stracie całkiem długo, póki im starczy cashflołu.
A tak robi się krótko.

cybulski
05-02-2021, 15:40
Tak jakby kursy akcji przekładały się na kondycje firmy, przestań :)
Rynek foto jest na dnie i tak jak zawsze uważałem odnośnie kto może zakończyć zabawę w biznes foto, prędzej zrobi to Sony niż Nikon.

Kurs Nikona trzyma się sztucznie chyba tylko właśnie z sentymentu i "bo historia". Zgodnie z fundamentami są to aktualnie akcje śmieciowe.
Oczywiście rynek zapewne ma nadzieję, że Nikon na tyle zetnie koszty aby stać się mniejszą rentowną firmą. Jak na razie tnie za wolno.

Kojocisko
05-02-2021, 16:03
Skoro kolega wchodzi na chyba obce sobie terytoria, to śmieciowe są zwykle obligacje (określone kryteria i w dużej mierze historia lat 80tych). O akcjach też tak się da powiedzieć, ale... po pierwsze wycena tego określenia nie potwierdza, po drugie Nikon (czyli firma, której majątek stoi za akcjami) ma pewien majątek (sprzęt, pateny, marka, zasoby) i sądzę, że jest on wyceniany na zupełnie nie śmieciowe pieniądze. Skoro piszesz o fundamentach, to jaka jest wycena majątku Nikona?

gremed
05-02-2021, 16:11
Kurs Nikona trzyma się sztucznie chyba tylko właśnie z sentymentu

W biznesie nie ma sentymentów.

cybulski
05-02-2021, 16:29
Skoro kolega wchodzi na chyba obce sobie terytoria, to śmieciowe są zwykle obligacje (określone kryteria i w dużej mierze historia lat 80tych). O akcjach też tak się da powiedzieć, ale... po pierwsze wycena tego określenia nie potwierdza, po drugie Nikon (czyli firma, której majątek stoi za akcjami) ma pewien majątek (sprzęt, pateny, marka, zasoby) i sądzę, że jest on wyceniany na zupełnie nie śmieciowe pieniądze. Skoro piszesz o fundamentach, to jaka jest wycena majątku Nikona?

Użyte słowo śmieciowe było raczej dla zobrazowania problemu. Nikon ma aktywa i jest warta ileś pieniędzy księgowo, notowana jest na poziomie 60% tej wartości ksiegowej, rentowność aktywów jest -3,39% czyli mówiąc wprost 100 notowane jest po 60 i każde 100 dol aktywów Nikona przynosi -3,39 dol straty. W poprzednich latach było to odpowiednio +0,79% , +5,96% +3,29 a wiec aktualnie pogorszenie jest znaczne. Jeśli natosmiast spodziewamy się że się odbiją, to możę jest to okazja do kupna ponizej "wartości" księgowej. Zawsze można się założyć na konkretne pieniądzie tzn kupić, jeśli ktoś tylko wierzy w comeback N.

Takie powroty się zdarzają jak właśnie wcześniej wspomiany przez koesha AMD.

poste
05-02-2021, 17:06
Proponuję otworzyć wątek giełdowy, w co inwestować, okazje na giełdzie, lub coś podobnego ;)

cybulski
05-02-2021, 17:17
Proponuję otworzyć wątek giełdowy, w co inwestować, okazje na giełdzie, lub coś podobnego ;)

A mnie się wydawało że dywagacje te mieszczą sie w zakresie wątku, no bo NIkon jest na gełdzie w Tokyo więc można zrobić "bets" :)
Wiem, że tu na forum wszyscy wierzymy i dlatego kupujemy sprzęty z logiem N bo w sumie są całkiem dobre.

poste
05-02-2021, 17:24
Chcesz kupić pralkę to też sprawdzasz najpierw notowania firmy na giełdzie?
Moim zdaniem to ślepa droga w dyskusji o przyszłości firmy bez głębszej analizy.

cz4rnuch
05-02-2021, 17:49
Chcesz kupić pralkę to też sprawdzasz najpierw notowania firmy na giełdzie?...To nie to samo, bo pralkę się po prostu kupuje a w sprzęt foto, jak to tutaj mawiamy, się inwestuje :)

Kolekcjoner
05-02-2021, 17:59
@Kolekcjoner (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) Proponuję włożyć ciut więcej energii w przedstawianie swojej myśli, mniej pozostawianie domysłom.
To ja z kolei zaproponuję najpierw przeczytać, a później linkować - nie odwrotnie ;)...

To nie to samo, bo pralkę się po prostu kupuje a w sprzęt foto, jak to tutaj mawiamy, się inwestuje :)
I się czasem długo siedzi w systemie. U mnie to już ponad 30 lat ;).....

poste
05-02-2021, 18:11
Z czytaniem nie mam problemu, ze zrozumieniem enigmatycznych wypowiedzi jak widać tak :oops:

Żeby to razem z aparatem czy obiektywem kupowało się jakieś akcje firmy, to mógłbym zrozumieć takie zainteresowanie wynikami giełdowymi ;)

Oczywiście można bić dalej pianę w temacie wyników giełdowych firm foto, ale dla mnie to już za wysoki poziom abstrakcji:confused:

cybulski
05-02-2021, 18:11
Chcesz kupić pralkę to też sprawdzasz najpierw notowania firmy na giełdzie?
Moim zdaniem to ślepa droga w dyskusji o przyszłości firmy bez głębszej analizy.

To właśnie jest próbą głębszej analizy o przyszłości bo aktualnie może być celem wrogiego przejęcia i wywalenia niesprawnego zarządu. Ale że to branża nie perspektywiczną to może 60% wartości księgowej za markę to jesxze za dużo.

ksh
05-02-2021, 18:16
Kurs Nikona trzyma się sztucznie chyba tylko właśnie z sentymentu i "bo historia". Zgodnie z fundamentami są to aktualnie akcje śmieciowe.
Oczywiście rynek zapewne ma nadzieję, że Nikon na tyle zetnie koszty aby stać się mniejszą rentowną firmą. Jak na razie tnie za wolno.

Jak kupuję/sprzedaję akcje to mam gdzieś sentyment i jaka jest kondycja firmy, tylko szaleńcy inwestują w akcje ale dawców gotówki potrzeba żeby ktoś inny mógł zarobić :)
Wycena spółek licząc sobie cenę akcji jest kiepskim pomysłem, ostatnio np kupowałem w dołku pandemicznym akcje naszych banków, generalnie wszyscy naganiali że to śmiecie, wywalać, dno itd, a jak sprzedawałem po nowym roku to plusik był od 28% do 43%, byłą to długa przygoda ale i tak nie nazwałbym tego inwestycją tylko zwyczajnie spekulacją.

sufenta
05-02-2021, 18:45
Nie jestem specjalnie madry, ale umiem czytac i proste wyrazy w googla wpisywac: co mam wpisac, zeby sie dowiedziec, ze akcje Nikona sa „smieciowe“ i ze sa „sztucznie trzymane“? Prosze nie po japonsku- jak juz napisalem: nie jestem specjalnie madry.

ksh
05-02-2021, 18:49
To właśnie jest próbą głębszej analizy o przyszłości bo aktualnie może być celem wrogiego przejęcia i wywalenia niesprawnego zarządu. Ale że to branża nie perspektywiczną to może 60% wartości księgowej za markę to jesxze za dużo.
Nie kontynuuj lepiej tego bo będzie tylko śmieszniej.

cybulski
05-02-2021, 19:09
Nie kontynuuj lepiej tego bo będzie tylko śmieszniej.

Autor wątku zadał sobie pytanie ile czasu zostało Nikonowi ?
A więc można przypuszcac ile czasu patrząc w bilans i przepływy finansowe. Ten czas ucieka. Tam jest prawdopodona odpowiedź.

ksh
05-02-2021, 19:15
Marnujesz się ze swoją wiedzą o tym jak przekształcać korporacje :)
Nikon przechodzi obecnie zmiany i to wielkie zmiany, Canon ma je za sobą już, a np takie Sony ciągle coś mienia, łączy i wydziela spółki, tnie, zamyka, wykupuje, zwalnia itd.

docxxx
05-02-2021, 19:37
Wróciłem tu tylko po to aby to napisać:

Wcale nie żałuję Nikona, bo sam jest sobie winny. Pomysł z Z6: jeden slot, brak 4k/60, problemy z AF w wideo itd. był jednym z glupszych jaki się tej firmie przytrafił. Nie słuchali użytkowników. Sam czekałem tyle lat na bezlustro (ba, miałem nawet V1), ale miarka sie w koncu przebrala.
Ktos pomysli, ze firma ma gdzies jakiegos kolesia z PL, ale tak pomyslalem nie tylko ja, ale tysiace innych osob, ktore przeszly do Canona, Panasonica czy Sony.
A jestem/bylem z Nikonem od 12 lat (a moze i wiecej). Jeszcze, jesli chodzi o zdjecia, to puszki dalej sa swietne, ale wideo to kompletna porazka. Zaraz smartfony beda lepsze.
D750 zostawilem sobie tylko do zdjec.

ksh
05-02-2021, 20:06
Czyli Nikon spowodował ze nie kupiłeś też Sony ani Canona czy Panasonica ? :)

Bartolini82
05-02-2021, 20:18
Jeszcze, jesli chodzi o zdjecia, to puszki dalej sa swietne, ale wideo to kompletna porazka. Zaraz smartfony beda lepsze.
Ale są różni użytkownicy. Ja np. aparat wykorzystuję TYLKO do zdjęć. Szczerze? Dopiero z miesiąc temu, z ciekawości zerknąłem w instrukcję swojego żeby zobaczyć jak się w ogóle włącza nagrywanie filmów :P Nagrałem ze 20 sekund i tyle. To było jedyne 20 sekund nagrane aparatem fotograficznym w moim życiu. Podejrzewam,że też ostatnie :) Do nagrywania np. dzieciaków wolę zdecydowanie smartfona (teraz już taki za +- 1000zł nagrywa w 4K), a np. do filmów i zdjęć podwodnych mam kamerkę sportową.

ksh
05-02-2021, 20:35
Z nagrywaniem video jest problem ponieważ o ile "zdjęcia potrafią wszyscy robić" to z filmem już tak nie jest dlatego fonem lepiej nam to wychodzi, zresztą tak jak zawsze powtarzam, fona każdy ma w kieszeni, a ile z nas używa obecnie osobnej kamery, pewnie na forum filmowym będzie więcej i wielu napisze "ilu z was robi zdjęcia aparatem jeśli fon daje lepsze ?" :)

Bartolini82
05-02-2021, 20:39
zresztą tak jak zawsze powtarzam, fona każdy ma w kieszeni
Dokładnie. Ja również to powtarzam i jak szukam sobie nowego telefonu to dla mnie najważniejsze kryteria to rozsądna cena i jak najlepszy aparat. Reszta "wodotrysków" mnie nie interesuje. A tym bardziej zwracam na to uwagę gdy w aparacie na 1 kartę, straciłem cenne foty z wakacji. Padła karta, a nie miałem żadnych nawet podobnych robionych w tym czasie telefonem. Więc obecnie telefon mam zawsze przy tyłku, a aparaty interesują mnie tylko takie na 2 karty (1 na RAW, a 2ga na kopię zapasową w .jpg).
Dlatego dość celnie ktoś powyżej napisał o Z6 i tym strzale w kolano związanym z rodzajem i slotem kart.

moshica
05-02-2021, 20:54
Coraz głośniej w tej sprawie.
https://spidersweb.pl/2021/02/problemy-nikona.html

Bartolini82
05-02-2021, 21:04
moshica, przecież to mowa pewnie o tych fabrykach, o których już tutaj ktoś linkował w angielskojęzycznym artykule.
Wiesz, takie newsy, sensacje, są fajne i chwytliwe do artykułów, więc będzie z tego korzystać coraz więcej portali.

ksh
05-02-2021, 21:10
Dokładnie. Ja również to powtarzam i jak szukam sobie nowego telefonu to dla mnie najważniejsze kryteria to rozsądna cena i jak najlepszy aparat. Reszta "wodotrysków" mnie nie interesuje. A tym bardziej zwracam na to uwagę gdy w aparacie na 1 kartę, straciłem cenne foty z wakacji. Padła karta, a nie miałem żadnych nawet podobnych robionych w tym czasie telefonem. Więc obecnie telefon mam zawsze przy tyłku, a aparaty interesują mnie tylko takie na 2 karty (1 na RAW, a 2ga na kopię zapasową w .jpg).
Dlatego dość celnie ktoś powyżej napisał o Z6 i tym strzale w kolano związanym z rodzajem i slotem kart.

Nie zgodzę się, dla mnie obojętne czy dwa sloty czy jeden byle to nie było SD, XQD/CFE to dobry ruch dla klienta, zły dla firmy bo hejterzy nadal nie dostrzegają różnicy.
Dwójki dostały drugi slot w postaci SD, na chole... mi to, jak już to dwa sloty XQD/CFE, takie głupie decyzje się robi w momencie słuchania klientów.

tomeekm
05-02-2021, 21:11
W tym linku podają, że jednak nie jest najgorzej
https://www.optyczne.pl/16041-news-Wyniki_finansowe_Nikona_za_ostatni_kwarta%C5%82_20 20_roku.html

Bartolini82
05-02-2021, 21:36
Nie zgodzę się, dla mnie obojętne czy dwa sloty czy jeden
Ja też się kiedyś nad tym nie zastanawiałem. Jednak jak pisałem, do czasu gdy mi padła karta ze zdjęciami. A jestem jak by nie było amatorem, nie zarabiam na fotkach. Z kolei gdybym np. miał zarabiać na zdjęciach to nie ma opcji abym na jakąś uroczystość zabrał body z 1 slotem. To już by było jakieś totalne nieporozumienie. Nawet 2gie body by nie ratowało sytuacji bo jednak nie robi się nimi zdjęć jednocześnie i przy utracie danych z karty z głównego aparatu, mamy problem, a jeszcze większy zleceniodawca.
Myślę, że zmieniłbyś zdanie gdybyś stracił jakieś zdjęcia, na których by Ci zależało :D

ksh
05-02-2021, 21:50
Ale serio bierz pod uwagę że jest różnica miedzy SD, a XQD/CFE, zwłaszcza te drugie czyli CFE, które zyskały ochronę magnetyczną dodatkowo, nie straszne chodzić po lotniskach, po muzealnych skanerach i bramkach, karty SD często uwalały bot sektor i trzeba było wkładać inną żeby nie stracić zdjęć.
SD to zwykły kawałek płytki drukowanej z pinami i zalaną kostką pamięci, zwykłej pamięci flash, a XQD czy najnowsze CFE to pamięci jakie są używane obecnie w serwerach, nie ma ich juz na rynku konsumenckim czyli SLC NAND, jest tam kontroler PCIe z możliwością odzyskiwania programowo, masz interfejs NVMe czyli też sporo zabezpieczeń przed utratą.
Zachęcanie do powrotu do SD to tak jakby ktoś sugerował wywal SSD z laptopa bo talerzowe są lepsze, miedzy SD i CFE mamy nawet dużo większy przeskok technologiczny.

Myślę, że zmieniłbyś zdanie gdybyś stracił jakieś zdjęcia, na których by Ci zależało :DStraciłem raz, kilak razy musiałem schować uszkodzone SD i włożyć zapas.
Teraz np na wyjeździe zgrywam sobie zdjęcia z aparatu na fona tak na wszelki wypadek ale to jakieś nawyki właśnie po tym jak się używało szmelc w postaci SD.

cybulski
05-02-2021, 22:46
Patrząc pod kątem strategii to zastosowanie jednego slotu i to xqd było strzałem w kolano. Ten niesmak pozostał :) a nikon stracił dużo kasy i nadal traci.

Można powiedzieć że technologicznie myśleli dobrze ale finansowo już niezbyt. Nie założyli ze taka duperela nie może położyć sprzedaży? Może nie zrobili żadnych badań rynkowych?

Błędem strategii było też wypuszczenie na początku najsłabszego af oraz nietrafione szkła.

Dużo tych błędów strategii, teraz zbierają żniwa.

Dziś te błędy są już naprawione w nowych modelach, szkła są coraz lepsze, itp. Tylko pytanie czy to pozwoli cokolwiek zmienić. W końcu dobre produkty same się obronią ale po prostu za mało ich sprzedają albo za tanio.

Dla mnie błędem było też wypuszczenie szkła kitowego S 24-70/4 zamiast podobnego do canonowego 24-105/4 lub 24-120. Gdzieś na rumorsach był nawet przeciek że ma być nikon 24-105/2.8-4 ale cisza. Wg mnie to byłby obiektyw który wnosi coś nowego ponad to co daje konkurencja.

No i sami widzicie ten wysyp ciekawych szkieł do Sony, sigm i tamronów.

Strategia Nikona całkowicie zawiodla mimo w miarę dobrych bezlusterkowych body które mają.

Bartolini82
08-02-2021, 17:05
Taki oto news:
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/nikon-z-9-spodziewany-termin-premiery-specyfikacja.html

dranio
08-02-2021, 17:17
Taki oto news:
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/nikon-z-9-spodziewany-termin-premiery-specyfikacja.html

Przecież to nie news tylko plotka, i to z października 2020 r.

tomeekm
09-02-2021, 18:21
Akcje Nikona idą w górę
https://www.optyczne.pl/16054-news-Akcje_Nikona_id%C4%85_w_g%C3%B3r%C4%99.html

Bartolini82
09-02-2021, 18:23
Pewnie poczytali nasze forum :D:D:D:D

ksh
09-02-2021, 18:44
Optyczni ogarniają kopiowanie https://nikonrumors.com/2021/02/07/nikon-stock-price-is-up-almost-50-this-year.aspx/ ale zajęło im to dwa dni :)

tomeekm
09-02-2021, 18:47
Może tłumaczyli tekst ze słownikiem w ręku i stąd te dwa dni ;)

cybulski
09-02-2021, 21:37
No ja napisałem o kursach nikona 5/02 dwie strony wcześniej :D

Użyte słowo śmieciowe było raczej dla zobrazowania problemu. Nikon ma aktywa i jest warta ileś pieniędzy księgowo, notowana jest na poziomie 60% tej wartości ksiegowej, rentowność aktywów jest -3,39% czyli mówiąc wprost 100 notowane jest po 60 i każde 100 dol aktywów Nikona przynosi -3,39 dol straty. W poprzednich latach było to odpowiednio +0,79% , +5,96% +3,29 a wiec aktualnie pogorszenie jest znaczne. Jeśli natosmiast spodziewamy się że się odbiją, to możę jest to okazja do kupna ponizej "wartości" księgowej. Zawsze można się założyć na konkretne pieniądzie tzn kupić, jeśli ktoś tylko wierzy w comeback N.

Takie powroty się zdarzają jak właśnie wcześniej wspomiany przez koesha AMD.

..............

bogdi64
09-02-2021, 22:05
Osobiście jestem bardzo nie zadowolony z tego co NIKON wyprawia, przypuszczam, że nie tylko ja, gdy chcąc co dokupić do obecnego sprzętu przeglądałem oferty NIKONA dziś po takim rekonesansie zaglądam w inne systemy i przypuszczam, że nie tylko ja :(,
Gdy od początku produkcji NIKON był chwalony za szacunek do klienta to co w tej chwili się dzieje odbieram w 100% odwrotnie - niestety nie są to TYLKO moje odczucia, odbieram to tak jak kiedyś klient operatorów telefonii i klientów banków, czyli trzeba podłapać nowego klienta, a stary z przyzwyczajenia może pozostanie, a nie pozostanie tak samo jak zmieniało się sieci komórkowe czy banki, dla tych którzy proponowali lepsze warunki

ksh
09-02-2021, 22:11
bogdi64 popraw ten słowotok, ułóż jakieś zdania, interpunkcja, serio to ułatwia komunikacje.
Napisz czego ci brakuje obecnie w Nikonie, a ma to konkurencja, nie zapomnij wspomnieć o cenach.

No ja napisałem o kursach nikona 5/02 dwie strony wcześniej :D

..............

Pamiętaj że kurs akcji nie przekłada się na wartość spółki zwłaszcza w okresach kryzysów, a taki teraz mamy.
Obecnie wielu zarabia na graniu na spadki i na wzrosty, a nie na konkretnym kursie i wzroście.
Kolejna sprawa to ilość akcji w obrocie i ile jest trzymane przez np w tym przypadku przez Toshibę, Sony, TSMC , przez fundusze itd. ?

bogdi64
09-02-2021, 22:19
Napisz czego ci brakuje obecnie w Nikonie, a ma to konkurencja w NIKONIE ? -
- jak pisałem, brak poszanowania dla użytkowników
Dlatego w tej chwili jest bez różnicy przywiązanie do systemu bo one zostało zerwane, teraz chcąc "odświeżyć" system NIKONA, buduję go od zera, więc mogę dowolnie przebierać pomiędzy firmami, bo i tak będę zaczynał od zera.

ksh
09-02-2021, 22:26
Ale czegoś pewnie oczekujesz od samego aparatu i od obiektywów, wiec budowanie od czegoś musisz zacząć bo np wolisz ergonomię w aparacie X albo potrzebujesz obiektywów jakie są w systemie Y ?
Sam nie jestem jakoś specjalnie za tym żeby ślepo się przywiązywać do danego systemu ale jeśli ktoś rzuca na szybko kolejny raz argumenty bez poparcia konkretami to jak tu dyskutować ?

Kojocisko
09-02-2021, 22:33
A czym ten brak szanowania klientów twoim zdaniem się objawia? Bo imo pitolisz, choć ofkoz do swoich uczuć masz pełne prawo.

cybulski
09-02-2021, 22:43
W sumie system bezlusterkowy to budowanie "systemu" od nowa czy to w Nikonie czy Canonie. Tu jescze przynajmniej stare szkła działają natywnie prze FTZ (ef-r) . Moim zdaniem jeśli nie ma się parcia na nowości to amator znajdzie tu super sprzęt choćby d850/d750 i jakieś zacne szkło ;) podobnie jest w canonie.
Jeśli jednak gonimy za nowościami to budujemy od nowa czy to w C/N czy Sony bądź Fuji. Albo przypinamy stare szkła przez przelotki. Wydaje się że dziś jest mega wybór różnych konfiguracji. No ciężko narzekać.

bogdi64
09-02-2021, 22:46
To się rozpiszę.
Z NIKONEM jestem już dość długo, zaczynałem od taśmy, wchodził af, przejście bezproblemowe, sukcesywnie wymieniane obiektywy, weszła cyfra, znów sukcesywne dopasowanie się do nowości, w torbie cały czas dwa systemy.
Gdy już działała TYLKO cyfra (wymóg odbiorców materiału) NIKON D100, D70, D200, D300, D700 - te same karty i aku, dwa korpusy w torbie cztery aku i kilka kart, później zmiana aku i kart D7100, znów dwa korpusy 8 akumulatorów dwa rodzaje kart i dwie ładowarki w plecaku, ale WSZYSTKIE obiektywy wymienne pomiędzy korpusami.
Porównanie Nikkor 85 1,8D - 1000zł, Nikkor 85 1,8G 1700zł, Nikkor 85 1,8Z 3600 zł jeszcze "lepiej" wygląda to w przypadku 50mm już nie wspomnę o innych ogniskowych.
Parę dni temu zrobiłem kosztorys, więc sprzedaję swój cały sprzęt (na szybko) za ok 10-12 tyś, idę do sklepu odkupuję to samo (do Nikona Z50) wydaję 60 tyś zł.
OK wymieniam powoli, szukając alternatyw u innych producentów i w taki przypadku (moim przypadku) mam w plecaku TRZY systemy !!! (taka konieczność) kolekcjonując NOWY zestaw i modląc się aby za trzy lata NIKON znów nie stwierdził, że coś dla mnie będzie lepsze.
ps" cztery aku do NIKONA Z50 to aktualnie 1200zł
Więc skoro mam wymieniać powoli to w ten sam sposób mogę kompletować NOWY system bo i tak w dłuższym okresie czasu będę musiał używać trzech.
Przez ponad 30 lat mojego użytkowania systemu NIKONA nigdy nie było takiej sytuacji - NIGDY.
Obserwując moich znajomych z podobnego "fachu" zaglądając im do toreb, oprócz NIKONA widzę (bezlusterkowce) Sony, Fuji, Canon (ja Panasonic) i po rozmowach z nimi mamy takie same podsumowanie, które wymieniłem powyżej.

ksh
09-02-2021, 22:48
Teraz dla klienta wybór sprzętu jest gigantyczny, nie ma dominacji dwóch firm i próbującego coś ponownie wymyśleć Sony, mamy cztery firmy w pełnej klatce, mamy adaptacje taniejących obiektywów do lustrzanek, mamy wiele modeli wcześniejszych, a lustrzanek używanych na rynku na tony w przyzwoitych cenach.

cybulski
09-02-2021, 22:49
Osobiście nie rozumiem - po co zmieniać? Jest mus gonić za nowościami? Nikt nie karze przecież.

OjTam
09-02-2021, 22:51
Nikt nie karze przecież.

Jeśli to zamierzone, to całkiem ciekawa gierka wyszła. ;)

cybulski
09-02-2021, 22:53
Jeśli to zamierzone, to całkiem ciekawa gierka wyszła. ;)

Ciężki dzień był dziś, 4 piwo poszło....

bogdi64
09-02-2021, 22:54
NIKT nie każe - zmusza specyfika wykonywanego zawodu

ksh
09-02-2021, 22:54
Porównanie Nikkor 85 1,8D - 1000zł, Nikkor 85 1,8G 1700zł, Nikkor 85 1,8Z 3600 zł jeszcze "lepiej" wygląda to w przypadku 50mm już nie wspomnę o innych ogniskowych.
No to pozostaje ci czekać min 10 lat żeby obiektywy Z potaniały jak ceny tych co podajesz często po ponad 10 latach od premiery.

Parę dni temu zrobiłem kosztorys, więc sprzedaję swój cały sprzęt (na szybko) za ok 10-12 tyś, idę do sklepu odkupuję to samo (do Nikona Z50) wydaję 60 tyś zł.
Chyba jednak przesadziłeś zwłaszcza że stare obiektywy może nawet w większości podepniesz do Z co było z rozmysłem robione przez Nikona i Canona.

Więc skoro mam wymieniać powoli to w ten sam sposób mogę kompletować NOWY system bo i tak w dłuższym okresie czasu będę musiał używać trzech.
Przez ponad 30 lat mojego użytkowania systemu NIKONA nigdy nie było takiej sytuacji - NIGDY.
No widzisz, szkoda że nie byłeś dawniej w canonie, którzy dwa razy zmieniał bagnet i posyłał dwa razy swoje systemu do piachu, miałeś to szczęście że głupia decyzja ( jak sie teraz okazuje ), która szła na rękę klientom teraz owocuje stratami.
Masz też szczęście że nie byłeś w minolcie żeby potem przesiadać się na sony i widzieć jak dwa systemu lustrzankowe likwiduje.

Trudno coś ci doradzić ale ogólnie żeby mieć tyle sprzętu co opisujesz to nie trzeba trzech systemów, tego nie rozumiem.
Jakby się uprzeć to możesz kupić jakieś Z5/Z6/Z7 i do tego adapter do obiektywów Canon, do Sony i FTZ, masz wtedy jeden system.
( ewentualnie adapter do Leica ale nie znam tematu )

cybulski
09-02-2021, 22:56

Współczuję. Jako amator mam luz faktycznie, mogę sobie pstrykac starociem który lubię :D

OjTam
09-02-2021, 22:56
Ciężki dzień był dziś, 4 piwo poszło....
;)

Tak z ciekawości. Co to za zawód, którego specyfika wymusza zakup nowego bezlustra APS-C?

bogdi64
09-02-2021, 22:57
miałem Canona, dlatego od niego odszedłem, Miałem też minoltę -Minolta taśma, Canon taśma i cyfra, jak i większość wyprodukowanych Nikonów. Problem, że torba foto ma swoją pojemność, dlatego nie mogę ze sobą nosić czterech systemów.
ps: pracuję przy produkcjach filmowych

ksh
09-02-2021, 23:03
miałem Canona, dlatego od niego odszedłem, Miałem też minoltę -Minolta taśma, Canon taśma i cyfra, jak i większość wyprodukowanych Nikonów. Problem, że torba foto ma swoją pojemność, dlatego nie mogę ze sobą nosić czterech systemów.
ps: pracuję przy produkcjach filmowych

Sporo ludzi twierdzi że ajfonem teraz zrobisz wszystko, a video dużo lepsze niż w aparatach fotograficznych.
Nie ironizuję tylko próbuję zrozumieć potrzeby zawodowca, dlaczego po tylu latach i doświadczeniu większym od nie jednego tu piszącego nie ogarniasz co kupić i jak zbudować jeden system, może kompromisowy ale jeden.
Twoje podejście jest jak Johnnego Deppa, który nie może się zdecydować na jeden samochód dla żony i kupuje jej sześć bo jak jedzie na zakupy to dobiera sobie do koloru butów.

bogdi64
09-02-2021, 23:25
Właśnie to doświadczenie i świadomość potrzeb rozwala wszystko, dlatego pisałem, że dziś budowa podstawowego systemu opartego na Z50 to minimum 60tyś złotych, chcąc mieć jeden system, a przy tych cenach mija się to z celem, choć by ze względu na częste uszkodzenia, w ciągu ostatniego półrocza dwa korpusy i jeden obiektyw.
Problem stanowi nowa jakość kamer i dostosowania się do nich i o ile w plenerach (dziennych nie stanowi to najmniejszego problemu) oczywiście zachowując pewne odległości (dźwięk) to jeden z lepszych aparatów to nikon d300 z obiektywami "Śrubka" bo są w stanie przetrzymać prawie wszystko, problem zaczyna się w zamkniętych pomieszczeniach (dźwięk) tu tylko bezlustekowiec z migawką elektroniczną, dość dobrze spisuje się panasonic serii gx, na tyle są komfortowe ceny, że w razie uszkodzenia od razu kupuje się następny korpus lub szkło (żadne z nich na zachowują szczelności),, komisy i giełdy są nimi zawalone.
Problemy się zaczynają na hali produkcyjnej lub w plenerach nocnych, niestety !!! obecne kamery bez problemu rejestrują przy iso 5600 nawet 8000, co dla aparatów już zaczyna być lekko problematyczne nawet jeśli stosuję jaśniejsze obiektywy niż te w kamerach, zwłaszcza że oni kochają się w temperaturze 3200, za którą aparaty nie przepadają zwłaszcza w jpeg.
Pnasonic już to bardzo ciężko trawi chcąc mieć lekki zapas przy określani czasu migawki a komfortowymi warunkami jest uzyskanie 1/50 sek.
Więc rozwiązaniem dla mnie było bezlusterkowiec NIKONA i pozostanie wtedy przy jednym uniwersalnym systemie, jednak kwota 60tyś mnie rozwaliła.
A z mojego punktu widzenia .... wystarczyło by aby Nikon Z50 obsługiwał stary bagnet i był tak kompatybilny z obiektywami jak choć by nikon d5600 (już pal licho śrubkę) kupił bym kolejnego d300 lub 7100 i pozostawił jakiekolwiek TYPOWE akumulatory ze swojej oferty a nie tworzył nowe, wtedy taki belzlusterkowiec w dniu premiery wylądował by u mnie w torbie.
Nie chce mi się bawić w przejściówki (nie ma na to czasu), po za tym chcąc kupować optykę Z już będzie problematyczne korzystanie z niej w "normalnych" korpusach.
A mogło być tak fajnie - tak prosto.
a pro po ajfona to mówisz jak moja "szefowa", ona cały czas powtarza, że z jej ajfona to na zdjęciach jest wszystko ostre -
ps: TYLKO i wyłącznie fotografuję, filmowanie dla mnie w aparacie może nie istnieć
ps: 2 - w dużej ilości sytuacji trzeba mieć dwa korpusy z różną optyką, bo nie ma czasu na ich wymianę w trakcie ujęcia, dlatego potrzeba trzech zoomów i czterech stałek 1,8, w przypadku panasonica mam 6 stałek i dwa zoomy, do nikona cztery stałki i cztery zoomy
48319

OjTam
09-02-2021, 23:27
Z50 + ftz jest bardziej kompatybilny ze starymi szkłami, niż D5600. Serio. Ten drugi nie pomierzy światła ze szkłami bez elektroniki.

Kojocisko
09-02-2021, 23:51
No dobra, może kiedyś w trasie będzie okazja, to wytłumaczysz tą równowartość Afryki bez osprzętu ;-). Ale mam wrażenie, że sytuacja którą opisujesz jest teraz dokładnie w każdym systemie.
Obiektywy kosztują worek pieniędzy, ML potrzebuje więcej prądu, zmieniają się standardy kart. W zamian jednak dostajesz lepsze ISO, lepszy AF, lepszą rozdzielczość
50mm podrożało w Nikonie, Canonie, potrafi być drogie w Fuji i Sony.
W zasadzie w większości branży co pewien czas trzeba odciąć ogon technologiczny, Nikon zrobił to późno i IMO dosyć mało drastycznie. Koesh dobrze to opisał.
BTW - Z6/Z5 mają te same akumulatory co D750, D850.
Użycie przejściówki nie ma IMO żadnego wpływu na czas zmiany obiektywu, jest "przyspawana do korpusu i tyle, jeśli używasz tylko optyki na bagnet F

bogdi64
10-02-2021, 00:00
Użycie przejściówki nie ma IMO żadnego wpływu na czas zmiany obiektywu, jest "przyspawana do korpusu i tyle, jeśli używasz tylko optyki na bagnet F teoretycznie tak
ale .....
Wymieniam 50 na wersję z silnikiem, wymieniam 85 na ?????, wersję z silnikiem, czy może Vitroxa ?, Vitroxa już nie wepnę do 7100, czyli aby używać w dwóch aparatach muszę kupić z silnikiem, czyli z systemu z którego bym chciał zrezygnować. za chwilę będzie więcej optyki Z i które wtedy kupować ?, z którego systemu zrezygnować ?, dla siebie na motocykl kupiłem Nikona 1 z trzema obiektywami, długo się nie nacieszyłem.
Jako ciekawostka dlaczego do dziś nie wymieniłem 24 i 50 na nowszą wersję, a to dlatego, że 24-35-50 mm ma ten sam gwint 52, więc wystarczył mi jeden polar w torbie z którego czasami używam - to był właśnie ten szacunek dla klienta
ps: co do wymagań rozdzielczości to dla mnie warunek 12mpix, więcej nikt nie chce, to dla nich strona a4, a zastawki (horyzonty) robię rzadko, w tym sezonie tylko jedna 9 x 3 metry

cdc
10-02-2021, 00:31
Użytkownicy Nikona przechodzący na bezlusterkowce [szczególnie pełnoklatkowe] są w lepszej sytuacji niż użytkownicy Canona, bo:

- Nikon w latach 2011-2015 popełnił serię obiektywów f/1.8 https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=6&add0=1226&add1=1297&add2=1042&add3=1173&add4=982&add5=1017 które nie są tak drogie, a wszystkie bezlusterkowce Nikon mają stabilizację.
A u Canona mamy mieszaninę: 20/2.8 (z roku 1992), 24/2.8 IS (2012), 28/1.8 (1995), 28/2.8 IS (2012), 35/2 IS (2012), 50/1.8 STM (2015), 85/1.8 (1992).

-Nikon do bezlusterkowców ma w ofercie Z f/1.8: 20, 24, 35, 50 i 85mm
a u Canona RF f/1.8: 35, 50, 85/2 -i to wszystko w tej chwili!

-obiektywy do Nikon Z50 i Z6/Z7 mają takie samo mocowanie.
Do aparatu Canon EOS M nie podłączysz obiektywu Canon RF -i na odwrót!

ksh
10-02-2021, 00:51
Dlaczego zawodowiec z taką ilością sprzętu w ogóle zawraca sobie głowę jakimś amatorskim Z50 ?

gremed
10-02-2021, 01:16
Dlaczego zawodowiec z taką ilością sprzętu w ogóle zawraca sobie głowę jakimś amatorskim Z50 ?

Albo 7100? Ja się już trochę pogubiłem...

poste
10-02-2021, 01:23
bogdi64 Zaintrygowałeś mnie tą szklarnią do z50 za 60k. Mógłbyś coś więcej napisać, jakich szkieł potrzebujesz? Co przeszkadza w dobrym zoomie reporterskim f2.8, że nie wystarcza do większości tematów?

Druga rzecz, to skoro wystarcza 12 Mpix, to czemu nie kupisz FX 24 Mpix? Jednym kliknięciem do trybu aps-c załatwiasz dwa szkła, 24-35 czy 35-50 (mniej więcej). Różnica w cenie dziś nie jest aż tak istotna.

Kolekcjoner
10-02-2021, 01:24
Użytkownicy Nikona przechodzący na bezlusterkowce [szczególnie pełnoklatkowe] są w lepszej sytuacji niż użytkownicy Canona
Wiesz do Canona jest ponad 140 obiektywów więc ta sytuacja nie jest taka najgorsza ;).....

Ligo
10-02-2021, 01:34
Jeśli nie chodzi o natywne, to do Nikona są wszystkie Nikkory, wszystkie Sony i jeszcze 140 Canonów.;-)

Myszowor
10-02-2021, 10:34
Jakieś wydumane te problemy, policzyłeś wszystkie szkła do Z w tej kwocie bo nie wiem jak wyszło 60 tys.
Tak na szybko sobie wklepałem:
48321

madebyzosiek
10-02-2021, 12:41
... budowa podstawowego systemu opartego na Z50 to minimum 60tyś złotych...

Interesujące... Kupiłem Z6, gripa, 20, 35, 50 i 85 1.8S i dwie baterie, wydalem 1/3 tej kwoty, o której piszesz... Wszystko nowe, w większych lub mniejszych promocjach... Biorąc pod uwagę, że samo Z6 jest dwa razy droższe od Z50, to co Ty w tym systemie masz w planach, że chcesz tyle wydać?

ksh
10-02-2021, 12:51
Ale to mają być trzy systemy za 60k, ciężko będzie się w tej kwocie zmieścić wtedy :(

My tu dyskutujemy nad tym jak Nikon upada i zaraz aparaty przestaną robić fotki, a tym czasem mija już rok od przesunięcia premiery Sony A7IV i nadal cisza ale za to kolejne przesunięcia w Sony już są zapowiedziane.
Tak jak zawsze mówiłem, prędzej Sony wpakuje kolejny system foto do piachu niż Nikon padnie.

Kojocisko
10-02-2021, 13:27
I ja za to wypiję :-)

krzysztofz24
10-02-2021, 13:36
Ale by było jakby Sony zrezygnowało z rynku foto. Kurczącego się regularnie.
Przecież...przecież niektóre osoby na forum by tego mogły nie przeżyć:-)

cz4rnuch
10-02-2021, 13:41
Fakt. Od kogo wtedy Nikon kupowałby matryce :)

cdc
10-02-2021, 13:53
Sony Semiconductor to inny dział.
https://www.sony.net/SonyInfo/CorporateInfo/Data/c9cbgj000000ctrk-img/img_EN_20200401.jpg

cz4rnuch
10-02-2021, 14:24
Inny dział, ale nadal Sony ;) Skoro miałoby się wycofać z nieperspektywicznego rynku to ten dział również swoje moce przerobowe przeniósłby na lepiej rokujące rynki lub po prostu by je ograniczył. To system naczyń połączonych. Inwestycje, które poczyniono nie ograniczają się do działu foto. Dział obrazowania Sony jest także dużym odbiorcą swoich własnych matryc i zamykając ten biznes po części szkodziłoby samo sobie.

cdc
10-02-2021, 14:45
Produkcja i sprzedaż aparatów jest bardziej ryzykowna niż realizowanie zamówień na określoną liczbę matryc dla dużych odbiorców.

Ile czasu Sony męczyło się z wyprzedażą pierwszego A7?
Musieli jego cenę obniżyć do 3000 ...z początkowych 7300

poste
10-02-2021, 15:03
Te bajania o upadku czy sprzedaży Sony są nawet zabawne :mrgreen:
Naprawdę nie trzeba w ten sposób dowartościowywać Nikona. Jest to firma z tradycją i doświadczeniem, nawet jeśli popełniła błędy czy działa na kurczącym się rynku to sobie poradzi ;)

Ps. Śmieszniejsze są tylko opowieści jakie to korzyści mają użytkownicy Zetek z największego bagnetu, jakie to jasne obiektywy można zbudować i w ogóle:roll:

krzysztofz24
10-02-2021, 15:22

Kunsztowna i wyrafinowana próba ciętej riposty;-).
Ale produkcja matryc światłoczułych to nie to samo co produkcja "opakowań" do nich w postaci aparatu fotograficznego. Bo matryce nadal świetnie się sprzedają, tylko coraz gorzej właśnie w opakowaniu z aparatu. Są smartfony, są kamery (inwigilacja społeczeństw teraz w modzie a wszelkie monitoringi też korzystają z matryc). Także Sony mogłoby nadal sprzedawać matryce. Rezygnując z pakowania je w swoje aparaty i tylko to. A jeśli do firmy A przychodzi firma B i chce zamówić dane matryce i za to zapłacić, to raczej firma A podejmie się zadania w celu zarobku.
Także Sony czyli firma A nadal może robić matryce a już niekoniecznie je opakowywać w swoje aparaty.

P.s
Pewien gigant cyfrowy też kiedyś chciał zawojować rynek foto. I mu się odechciało:-).
Mowa o Samsungu.
Także taka firma jak Sony, od matryc, od telewizorów, od PS5, od sprzętu grającego, od różnej elektroniki ogólnie. Raczej bez sentymentu może zarzucić dział aparatów fotograficznych jak tylko wyczuje brak zysku.
W przeciwieństwie do Canona czy Nikona które są głównie "firmami foto".

cz4rnuch
10-02-2021, 15:33
Produkcja i sprzedaż aparatów jest bardziej ryzykowna niż realizowanie zamówień na określoną liczbę matryc dla dużych odbiorców.Nie zrozumiałeś o czym piszę. W tej chwili dział foto Sony jest największym odbiorcą swoich dużych matryc. Tu nie chodzi o ryzyko tylko o to, że jeśli firma wycofa się z rynku foto to rykoszetem oberwie także dział produkujący matryce. Bo na kurczącym się rynku nie będzie komu opychać aż tak dużej ilości matryc. Canon, jedna z niewielu firm oprócz Sony, które na tym rynku zarabiają do swoich aparatów pakuje niemal wyłącznie swoje matryce. Znaczy się nie można wykluczyć, że Sony się z tego rynku kiedyś wycofa, ale na razie to na nim zarabia a po drugie nie jest to takie proste jak w przypadku innych firm, które po prostu kupują klocki od innych firm.

Ile czasu Sony męczyło się z wyprzedażą pierwszego A7?Nie wiem co to ma do rzeczy, ale chyba trudno porównywać sytuację firmy gdy ta wchodziła w niszę, której właściwie nie było oraz nie miała ani oddanych klientów ani obiektywów z tą która jest obecnie?

Także Sony czyli firma A nadal może robić matryce a już niekoniecznie je opakowywać w swoje aparaty...Tylko komu je sprzeda jeśli rynek siądzie? Nagle Nikon wstanie z kolan i zacznie klepać 2 razy więcej aparatów żeby podratować dział matryc Sony? Niezbyt to realistyczne :)

W przeciwieństwie do Canona czy Nikona które są głównie "firmami foto".Pudło. Canon jest firmą zarabiającą głównie na sprzęcie biurowym :)

Kolekcjoner
10-02-2021, 15:40
I ja za to wypiję :-)
Ciekawe czy wypijesz też za to jak firmy które zostaną podniosą ceny sprzętu z braku konkurencji....

W przeciwieństwie do Canona czy Nikona które są głównie "firmami foto".
Canon nie jest.

Nic dobrego dla nas nie wyniknie z tego, że Sony przestanie robić aparaty. Zmniejszy to tylko konkurencję. Nikon będzie musiał kupować matryce gdzie indziej - pewnie drożej. Jedyne do czego to doprowadzi to do kolejnych podwyżek.

ksh
10-02-2021, 15:54

Chodzi o rynek foto, a nie produkcję microukładów jak sensory gdzie Sony jest ważnym graczem, chyba jednym z czterech tak dużych ?
To tak samo jak masz obecnie z AMD czy z Intelem, którzy produkują procesory w TSMC, a nawet samsung mający własne fabryki u nich zamawia.

Inny dział, ale nadal Sony ;) Skoro miałoby się wycofać z nieperspektywicznego rynku to ten dział również swoje moce przerobowe przeniósłby na lepiej rokujące rynki lub po prostu by je ograniczył. To system naczyń połączonych. Inwestycje, które poczyniono nie ograniczają się do działu foto. Dział obrazowania Sony jest także dużym odbiorcą swoich własnych matryc i zamykając ten biznes po części szkodziłoby samo sobie.

Obecnie potwierdza się to co powiedzieli na początku 2020r że skupiają się na premierze PS5 i innych rzeczach, premiery foto przesunęli, mimo to mamy A7sIII, mamy A1 i A7c.

Bartolini82
10-02-2021, 15:55
Ew. Sony może bardziej rozwijać sprzęt ale bardziej z naciskiem na nagrywanie filmów.
Ja tam żałuję, że po prostu nie wypuszczą na rynek APARATU DO ZDJĘĆ. Bez trybu filmowania. Ciekawe o ile by to było tańsze.

ksh
10-02-2021, 15:56
Te bajania o upadku czy sprzedaży Sony są nawet zabawne :mrgreen:
Naprawdę nie trzeba w ten sposób dowartościowywać Nikona. Jest to firma z tradycją i doświadczeniem, nawet jeśli popełniła błędy czy działa na kurczącym się rynku to sobie poradzi ;)

Ps. Śmieszniejsze są tylko opowieści jakie to korzyści mają użytkownicy Zetek z największego bagnetu, jakie to jasne obiektywy można zbudować i w ogóle:roll:

Nie bajanie to zwykły interes tak jak zrobił Samsung, nie było kasy to zamknęli, a podobno Samsung miał już kupić Nikona :)
Ten największy bagnet to raczej matematyka wynikająca z najmniejszej odległości rejestrowej i tu Nikon zyskuje bo można podpiąć obiektywy np Sony, nie ma adapterów do Canon RF ale tez się da.

cdc
10-02-2021, 16:06
cz4rnuch

Ma znaczenie.
A7s II startował z ceną 15 tys., a po 5 latach Sony próbuje odzyskać niecałe 8.

ksh
10-02-2021, 16:13
Tu trzeba by sobie zadać pytanie kiedy zwracają się koszty ogólne, koszty R&D i można zjechać z ceną.
Jakby Nikon nie wrzucił Z5 na rynek to mielibyśmy pewnie Z6 poniżej 5000zł na stałe, a tak promocje sprzed roku były poniżej 5000zł i koniec bo to Z5 ma być tym tanim, wiec marketing często reguluje cenę, a nie koszty sprzętu.
Sony możliwe że zarabia cały czas na swoich muzealnych modelach jak A7 i A6000, ostatnio nawet promocja jakaś była na A5100.

poste
10-02-2021, 16:21
Nie rozumiem, co jest dziwnego w tym, że aparat po 5 latach od wejścia na rynek kosztuje poniżej 50% ceny wyjściowej? Wystarczy popatrzeć na d750. O czym to ma świadczyć?
Drogo źle, tanio jeszcze gorzej, nie dogodzisz :roll:

ksh
10-02-2021, 16:33
Kolejne pytanie czy sprzedaje się z magazynu czy produkuje się nadal, A7 pierwsze ( mimo pojawienia się szybko A7II ) i A6000 było rekordowo długo produkowane, nie wiem jak D750.

cz4rnuch
10-02-2021, 16:34
...Obecnie potwierdza się to co powiedzieli na początku 2020r że skupiają się na premierze PS5 i innych rzeczach, premiery foto przesunęli, mimo to mamy A7sIII, mamy A1 i A7c.Nie za bardzo się to potwierdza, bo aparatów zaprezentowali i tak więcej niż Nikon a do tego nowe obiektywy. W dodatku zarejestrowali już w tym roku 4 kolejne (oprócz A1) aparaty i kolejne obiektywy. Premiera PS5 nie przeszkadza w wypuszczaniu nowych aparatów. Bardziej namieszał covid oraz to, że stara III nadal się sprzedaje jak widać lepiej niż zakładało Sony więc wyciskają z niej tyle ile się da. A o ile opóźniona jest premiera IV to nie wiesz ani Ty ani ja. To pewnie tajemnica firmy. Nigdy nie zapowiadali IV oficjalnie. Poczytać sobie możemy jedynie o plotkach.

cz4rnuch

Ma znaczenie.
A7s II startował z ceną 15 tys., a po 5 latach Sony próbuje odzyskać niecałe 8.Ja pytam jakie to ma znaczenie w tym temacie a nie czy ogólnie. Poza tym po ile startowały Z6 i Z7 i po ile można je było u nas kupić nie po pięciu latach a po roku? Sprzęt foto się starzeje to i tanieje.

cdc
10-02-2021, 16:36
Ale on do wczoraj nie był produkowany, tylko zrobili go parę lat temu.

O ile sprzedaż A7R II w 2015 za 15000 była dla Sony dobrym interesem, to teraz te 7000 to odzyskiwanie pieniędzy wydanych przed laty.

Dodatkowo taki A7R II psuje sprzedaż nowszych modeli serii.

cz4rnuch
10-02-2021, 16:38
Do czego zmierzasz, bo nadal nie rozumiem? Ski to sprzęt niszowy. Jest następca więc to co im zostało opychają tanio by w ogóle to sprzedać. II psuje sprzedaż nowszych modeli? Raczej nie bo III sprzedaje się bardzo dobrze mimo, że sama nie jest najnowsza. Obniżają ceny na starsze modele jak każda firma. Nikon też ma wersje II swoich zetek i też nadal sprzedaje po dużo niższej cenie pierwsze modele.

ksh
10-02-2021, 16:39
Potwierdza się potwierdza, tak sobie zaplanowali, PS5 było faktycznie ważniejsze, zarobili już na nim więcej niż na całej serii A7 ?

A może wypuścili nowe modele A7s i A1, potem A7IV i pożegnają się tymi modelami z klientami albo zmienią bagnet, może wejdą z nowym bagnetem i te nowe zakrzywione matryce ff, które podobno zaczęli produkować, klient Sony jest odporny i wybaczy kolejne uśmiercenie systemu bo to dla dobra klienta przecież.
Kto wie czy w momencie jak trzeba odświeżać wiele obiektywów bo są sprzed 5-6 lat konstrukcjami nie lepiej wrzucić z nowym bagnetem ?

OjTam
10-02-2021, 16:44
PS5 było faktycznie ważniejsze, zarobili już na nim więcej niż na całej serii A7 ?

Raczej w ogóle. Sony konsole sprzedaje ze stratą. Zarabia na grach.
To że handlarze wykupują PS5 i sprzedają je na ebay za 2x większą cenę, niż sugerowana, nie znaczy, że Sony ma na tym zysk.

cz4rnuch
10-02-2021, 16:44
Tylko to co piszesz koesh to tylko twoje jakieś wizje. No może faktycznie tak zrobią, ale na razie nic na to nie wskazuje. Może jutro spłoną wszystkie fabryki Nikona. Może i tak, ale po co o tym pisać skoro nic na ten temat nie wiadomo. I proszę Cię nie pisz o planach Sony tak jakbyś miał jakąś tajemną wiedzę, bo przecież nie wiesz jakie są ich strategie. Sam raz sugerujesz, że dział matryc to zupełnie coś innego niż fotograficzny a zaraz dodajesz, że odpuścili sobie rynek foto, bo musieli się skupić na zupełnie innej działce czyli PS5. Sorry, ale jak ty to sobie wyobrażasz. Poprzenosili ludzi, zmienili linie produkcyjne? Dla mnie za bardzo te rozważania poszły w SF.

PS Zakrzywiona matryca o której się plotkuje będzie prawdopodobnie w kompakcie a nie w aparacie z wymienną optyką.

krzysztofz24
10-02-2021, 17:16
(...)
Tylko komu je sprzeda jeśli rynek siądzie? Nagle Nikon wstanie z kolan i zacznie klepać 2 razy więcej aparatów żeby podratować dział matryc Sony? Niezbyt to realistyczne :)

Dobrze że tylko na kolanach a nie jeszcze na kolanach i twarzą na ziemi z wypięta pewna częścią ciała, czekając na gwałt od Sony;-).

Żeby Sony mogło zarobić na swoich matrycach do aparatów to ma dwa sposoby.
A- opakować je w swój aparat a tu rynek ma tendencję spadkowa.
B- po prostu komuś sprzedawać wedle zapotrzebowania i "nie tracić" na produkcji aparatów.

No niestety tak jest że wielkie multi branżowe korporacje jakim im jakiś dział odstaje to czasem z niego rezygnują.
Także nie wieszcząc upadku czy to Nikona czy Sony. To Nikon będzie walczył do końca o utrzymanie się na powierzchni a Sony może się zwinąć przy pierwszych większych stratach.

P.s Świat matryc nie kończy się tylko na Sony.

poste
10-02-2021, 17:25
Ten wątek to już nie jest żadne SF, bo tu niema jakiejkolwiek Science:roll:.
A już dywagacje, że Sony pada, bo dalej sprzedaje A7Rm2... no comment.

NimnuL
10-02-2021, 17:30
Ahhh te odwieczne przepychanki ... AMD vs Intel, Pączkek vs. Bajgel, Kret vs. Rosomak... Canon vs. Nikon ... teraz do trójkąta na krzywy ryj wbiło się SONY. Leica stoi z boku i pociera swoje logo. Kodak leży zarzygany pod mostem. Fujifilm odpala szluga. Olympus kręci się w kółko.
Z tej trójki bijących się w błocie zawsze sięgnąłbym po Nikona - mam sentyment do tej marki. Zawsze dobrze mi się je używało i sprawiały radość. Canon zawsze sprawiał wrażenie łopaty - narzędzia - nigdy nie sprawiał mi radości. Sony to dla mnie łopata, tyle, że złamana :)
Niedawno sprzedałem Z6, ale gdybym miał ponownie wybierać aparat i system, to mimo wszystko brałbym Nikona z tych trzech. Ale ja jestem dziwny - mi bardzo dużo radości sprawiał Olympus E-1 i teraz Fuji X-T3, więc mam gust mało popularny :)
Jeśli mnie kiedyś poniesie to złapię Leica lub średni format Fuji, póki co zdrowy rozsądek mówi mi, żebym się ogarnął, choć żona mówi - kupuj, jeśli chcesz.

cdc
10-02-2021, 17:33
Sony to nawet na bardzo perspektywicznym rynku smartfonów potrafiło polec
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/Sony_Mobile_sales_graph.svg/640px-Sony_Mobile_sales_graph.svg.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Mobile#Sales_units_&_growth

cz4rnuch
10-02-2021, 17:40
Dobrze że tylko na kolanach a nie jeszcze na kolanach i twarzą na ziemi z wypięta pewna częścią ciała, czekając na gwałt od Sony;-)...Sam chyba przyznasz, że największa strata w historii to nie jest pozycja wyprostowana z dumnie wypiętą piersią?

Żeby Sony mogło zarobić na swoich matrycach do aparatów to ma dwa sposoby.
A- opakować je w swój aparat a tu rynek ma tendencję spadkowa.
B- po prostu komuś sprzedawać wedle zapotrzebowania i "nie tracić" na produkcji aparatów.Moje pytanie dotyczyło właśnie tego komu niby miałoby sprzedawać te matryce jeśli rynek siądzie. Dlatego teraz gdy już tyle zainwestowali, zbudowali sobie markę i wyznawców oraz jako nieliczni zarabiają na sprzęcie foto to nie widzę sensu nad rozważaniami, wedle niektórych to już w sumie pewnik, kiedy się zawiną. Bo, że hipotetycznie się mogą zawinąć to sobie można pogadać, ale w sumie po co to nie wiem. Gdybanie na temat Nikona wzięło się z bardzo złej sytuacji finansowej za zeszły rok, z cięć, zamykania fabryk i przenosin, spadku akcji itd. Można się zastanowić czy to faktycznie zatopi firmę, nic pewnego, ale przynajmniej jakieś argumenty skłaniają do zastanowienia. A co przemawia za tezą o zniknięciu Sony. Na razie w sumie nic, bo firma sobie dobrze radzi na tym trudnym rynku.

Sony to nawet na bardzo perspektywicznym rynku smartfonów potrafiło polec...A na wielu odnosi sukcesy. Rynek smartfonów już taki perspektywiczny nie jest. Nasycił się i zaczęły się duże spadki. Nawet Nokia się na nim przejechała.

NimnuL
10-02-2021, 17:40
Pisząc matryca myślicie aparat. Tyle, że matryce znajdują zastosowania w rozwiązaniach poza wyspecjalizowanymi aparatami - pomijam już smartfony - AI wymaga obrazowania, monitoring, wkrótce motoryzacja będzie wyposażona w kilka kamer ... tam jest efekt skali.

cdc
10-02-2021, 17:49
https://cdn.statcdn.com/Statistic/260000/263437-blank-355.png

https://www.statista.com/statistics/263437/global-smartphone-sales-to-end-users-since-2007/

Wszystkim rosło, tylko Sony spadało.

dranio
10-02-2021, 17:56
Dla klientów źle byłoby gdyby upadł Nikon albo Sony albo Canon albo Panasonic czy Fuji.

poste
10-02-2021, 18:01
Jak rosło na rynku smartfonów, jak gołym okiem od ok. 5 lat widać stabilizację.

Zmieniając temat, mnie się podobają takie zabawki
https://petapixel.com/2012/02/17/d-can-a-cylindrical-concept-camera/

Canon też coś podobnego pokazał, choć bardziej w wersji zabawkowej.
Podoba mi się stwierdzenie, że kształt obecnych aparatów to spuścizna po kliszy, nie projekt pod względem ergonomii. Choć siła tradycji jest silna ;)

cz4rnuch
10-02-2021, 18:02
https://cdn.statcdn.com/Statistic/260000/263437-blank-355.png

https://www.statista.com/statistics/263437/global-smartphone-sales-to-end-users-since-2007/

Wszystkim rosło, tylko Sony spadało.

Nie tylko Sony. I czego w sumie ma dowodzić ten wykres, bo nadal nie rozumiem? Że Sony to nie Midas i że nie wszystko czego dotknie zamienia się w złoto? Spójrz sobie na wykres sprzedaży i zysku Nikona. Będziesz bliżej tematu.

ksh
10-02-2021, 18:27
Raczej w ogóle. Sony konsole sprzedaje ze stratą. Zarabia na grach.
To że handlarze wykupują PS5 i sprzedają je na ebay za 2x większą cenę, niż sugerowana, nie znaczy, że Sony ma na tym zysk.

To są stare czasy jak konsola kosztowała 1000zł w dniu premiery i to w komplecie z paroma grami na zachętę, teraz podstawowa wersja to 4 tysiaki :)
Ale tak chodzi o cały biznes, który Sony ładnie rośnie.

g69
10-02-2021, 19:04
Temat o strategii Nikona a niektórzy wywinęli juz podejrzenia o wycofywaniu się Sony... ;))) stare a7III sprzedaje się lepiej niż nowszy Nikon z tą samą matrycą w dodatku tańszy...i stąd wniosek,że Sony obecne w foto od chyba 15 lat może zwinąć interes.. ;) a na pozegnanie wypusciło A1.. ;) jeśli komuś w ten sposób się poprawi humor to teorii z kieszeni można sypać :)

madebyzosiek
10-02-2021, 19:09
Wy tu gadu, gadu, a mnie dalej interesuje te 60k zł inwestycji w system z Z50 :)

poste
10-02-2021, 19:20
Może to z50 dla niepoznaki, a szkła będą Leici :mrgreen:

NimnuL
10-02-2021, 19:34
Pasek od Prady, statyw Porshe design i trzeba będzie dopłacić do kitowego obiektywu

dranio
10-02-2021, 19:36
Temat o strategii Nikona a niektórzy wywinęli juz podejrzenia o wycofywaniu się Sony... ;))) stare a7III sprzedaje się lepiej niż nowszy Nikon z tą samą matrycą w dodatku tańszy...i stąd wniosek,że Sony obecne w foto od chyba 15 lat może zwinąć interes.. ;) a na pozegnanie wypusciło A1.. ;) jeśli komuś w ten sposób się poprawi humor to teorii z kieszeni można sypać :)

W fotografii elektronicznej (niekoniecznie cyfrowej) Sony jest znacznie dłużej niż 15 lat. Sony Mavica z 1981 r. była jedną z pierwszych jaskółek nowej techniki obrazowania.

Bartolini82
10-02-2021, 20:03
No dobra, a możecie się wypowiedzieć na temat tego?
https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM
Wczoraj tak sobie szperałem po YT jak czekałem w aucie na żonę.
Faktycznie bezlustra w foto przyrodniczym nie mają na razie szans do takiego d850? Generalnie ich konstrukcja pozwoli kiedyś na wyeliminowanie pewnych niedociągnięć (o których chociażby mowa w tym filmie) czy po prostu to techniczna bariera nie do przeskoczenia?
Bo w sumie jeśli bezlustra miałyby być ograniczone technologicznie to chyba siłą rzeczy co jakiś czas lustrzanka pro dla fotografów sportu czy przyrody, raczej się będzie pojawiać.

NimnuL
10-02-2021, 21:15
To chyba jest specyfika tego konkretnego modelu, być może wyeliminowana aktualizacją oprogramowania. To też jest zaletą modeli ML - więcej rzeczy da się zmienić programowo.
Jeśli dobrze pamiętam to w Sony A7II da się na EVF w trakcie robienia serii normalnie śledzić obiekty, trzeba coś tam wyłączyć w menu, żeby nie było migotania.

gremed
10-02-2021, 22:00
No dobra, a możecie się wypowiedzieć na temat tego?
https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM
Wczoraj tak sobie szperałem po YT jak czekałem w aucie na żonę.
Faktycznie bezlustra w foto przyrodniczym nie mają na razie szans do takiego d850? Generalnie ich konstrukcja pozwoli kiedyś na wyeliminowanie pewnych niedociągnięć (o których chociażby mowa w tym filmie) czy po prostu to techniczna bariera nie do przeskoczenia?
Bo w sumie jeśli bezlustra miałyby być ograniczone technologicznie to chyba siłą rzeczy co jakiś czas lustrzanka pro dla fotografów sportu czy przyrody, raczej się będzie pojawiać.

Opinie osób prowadzących takie kanały (pisząc "takie" mam na myśli nie kanał z 239 subskrypcjami ale właśnie takie jak Tony&Chelsea) na temat porównania 850 i 7 są z reguły podobne. Bardzo wyważone, uczciwe wskazanie na zalety bezlustra ale też rzetelne przedstawienie zalet 850 w konkretnych obszarach. Ocena końcowa to nie jest WOW i nokaut tylko subtelnie wykazane wady i zalety. A decyzje podejmie każdy kupujący. Jakże to inne od tego co czytamy na naszych forach i fejsbukach. Niektórzy eksperci zdążyli pochować już D750, teraz szukają szpadla żeby kopać grób pod D850 z przygotowanym miejscem dla D6 zapewne. Ja trzymam gaśnicę przy szafce bo zapewne którego dnia lustrzanki eksplodują i nastąpi ich koniec!

bogdi64
10-02-2021, 22:00
co za różnica amatorski czy profesjonalny ? czyli z50 a z5 ? ma spełniać swoją funkcję, a cena robi różnicę zwłaszcza przy stracie
cennik .
2 x z50 - 9500
6 akumulatorów - 1800
nikkor z - 70-200 - 11000
nikkor z - 24-70 - 9500
nikkor z - 14-24 - 11000
nikkor z - 24/1,8 - 4700
nikkor z - 35/1,8 - 3600
nikkor z - 50/1,8 - 2700
nikkor z - 85/1,8 - 3600

57400 plus polary na 50 i 85mm, folie na wyświetlacze, paski czyli ok 58 000 zł

OjTam
10-02-2021, 22:02
2 x z50 - 9500

nikkor z - 24-70 - 9500
nikkor z - 14-24 - 11000
Tak z ciekawości. Jaki ma sens tracenie kupy siana na szkła 2.8 FX, żeby ich na DX używać?

bogdi64
10-02-2021, 22:09
bo na DX nie robią Z (mam nadzieję, że to się zmieni)

OjTam
10-02-2021, 22:10
To już bym się wolał pobawić S17-50 i To11-16II przez FTZ.
Ewentualnie f/4 kupić.

bogdi64
10-02-2021, 22:15
sigmę 17-50 i t 11-16 mam, f 4 za ciemne

ksh
10-02-2021, 22:17
Wydziwianie z tym sprzętem za 60k ale właściwie jak jest kasa to brać śmiało.

OjTam
10-02-2021, 22:18
To zostawiasz sobie S i To, kupujesz body z FTZ. I jechane. A wyjdą szkła 2.8 na DXową Ztkę, to zmienisz i tyle. ¯\_(ツ)_/¯
Jeśli rozważasz Z50 do filmowania, to weź pod uwagę, że skubany cropuje w 4k.

ksh
10-02-2021, 22:22
Jaki sens ma ten cały zestaw obiektywów, to niby do filmowania wszystko, serio będziesz filmował jasnymi 14-24 albo 70-200 ?
Wybierz coś przez FTZ albo z sony czy z canona bo to działa poprawnie na Nikonach Z.
Albo skup się na jednym systemie, panas m4/3 ma fajne aparatki do video, tanie obiektywy, Sony ma fajne aps-c do video też i wiele obiektywów, nie mam pojęcia.

bogdi64
10-02-2021, 22:23
nie filmuję, potrzebuję też stałki, to co wypisane to takie optymalne rozwiązanie (przetestowane), oczywiście, że nie pójdę jutro do sklepu bo to by nie miało sensu ekonomicznego, prawdopodobnie będę coś zmuszony składać, bardzo długo pozostając w tym przypadku z trzema systemami, do momentu skompletowania wymaganego zestawu łudząc się, że nie nastąpi w tym czasie upadek firmy lub zmiana bagnetu
powtarzam NIE FILMUJĘ, nie używam takie opcji w żadnym z aparatów

madebyzosiek
10-02-2021, 22:24
Hehe, dobre... :)

2 x z50 - 9500

Nie ogarniam po co Ci DXowe puszki, zdecydowanie lepiej pójść w Z6, czy Z5, przynajmniej zostawisz sobie akumulatory ;)

6 akumulatorów - 1800

Po co aż tyle? One takie słabe są w Z50, czy masz potrzebę wykonania 5000 zdjęć na jednym wyjściu jednym aparatem?

Do Z50 to lekki przerost formy nad treścią... Mając FTZ możesz sobie kupić 70-200 FLa, masz to samo, tyle że za 7000, lub Sigmę 70-200 Sport - masz nawet ostrzej i za jakieś 4500 (sprzedałem niedawno za tyle)

nikkor z - 24-70 - 9500

Spokojnie do znalezienia za 7000, niedawno w promocjach Nikona wychodził nowy za 7500

nikkor z - 14-24 - 11000

Podobny przerost formy nad treścią. Jeżeli zadowala Cie Z50, to zadowoli Cię też 14-30

nikkor z - 24/1,8 - 4700

W grudni z natychmiastowym rabatem był za 3400 jakby co...

nikkor z - 35/1,8 - 3600

Podobnie jak wyżej, jakieś 2900 chyba...

nikkor z - 50/1,8 - 2700

W częstych promocjach za 2050 zł.

nikkor z - 85/1,8 - 3600

Bywają i za 3000, lub możesz kupić Viltroxa za 1800.

Trochę to zabawne... Mam wrażenie, że chciałbyś potwierdzić sobie argumenty przemawiające za zmianą sytemu... Nie rozumiem tylko po co ten płacz. Wchodzisz w Sony czy Fuji, czy w co tam chcesz i za pół damo dostaniesz sprzęt na poziomie tego wymienionego wyżej i będziesz szczęśliwy... Czyż nie o to chodzi? Bo nie rozumiem o co chodzi. Skoro dotychczas zadowolony byłeś z 12 MPX i szkieł na śrubokręt, to po co taki top w obiektywach wyżej? Kup sobie D850, Twoje stare szkła pokażą Ci jakie są słabe, w trybie DX będziesz miał rozdzielczość jak w Z50, wydasz 10k zł, akumulatorki Ci zostaną te same, w czym jest problem, bo nie kumam?

bogdi64
10-02-2021, 22:48
- po kolei, potrzebuję często dodatkowo zestawu cichego, czyli bezlusterkowiec plus migawka elektroniczna, obecnie mam system panasonic
- dwa korpusy bo bardzo często pracuję na dwa aparaty jednocześnie (dwie stałki o różnych ogniskowych)
- z tego co czytałem z50 nie grzeszy wydajnością, a muszę mieć zestaw na dwa dni bezstresowej pracy również w zimie, gdzie gdzie wydajność aku strasznie spada (ostatni plener - jeden dzień z niezbyt dużą ilością zdjęć - 6 aku panasonic i jeden nikon)
- musiał bym mieszając obiektywy kupić kilka ftz (czas wymiany) po za tym szykując się na przejście "pełne" na bezlusterkowca nie inwestował bym w system, który wymaga pewnych ograniczeń

oczywiście, że będę wyszukiwał rozwiązań ekonomicznych, przy czym do tej pory nie musiałem tego robić

dlaczego ten mój wątek, odpowiadam, gdybym dziś MUSIAŁ zmienić system ( a przydało by się, to dla mnie był by to taki koszt - ceny z ab foto, nie szukałem po całym necie) NIkon zrezygnował z wersji ekonomiczny swoich szkieł, dodatkowo teraz ograniczył w takim przypadku "miękkie przejście" na ich nowy system i to co pisałeś, że ma dużo systemów do wyboru, to właśnie o to mi chodzi cały czas, że po ponad 30 latach " przywiązania" do systemu, dziś w zasadzie chcąc przejść na system bezlusterkowy mogę się decydować na każdy inny system firmy, efek finanowy może być nawet mniej dotkliwy, ale czy to jest właśnie strategia NIKONA na przetrwanie, skoro stawia mnie w tej chwili przed takim dylematem i możliwością pożegnania się z tą firmą ?

OjTam
10-02-2021, 22:52
Dwie FTZty wystarczą, po jednej na puszce. Co za różnica, czy szkło do bagnetu puszki czy FTZ przypinasz.
Ciekawym rozwiązaniem Z5 może być. Skubany może z powerbanka pracować, a nie tylko ładować.

cdc
10-02-2021, 22:55

To ja jestem zainteresowany kupieniem od ciebie takiego zestawu lustrzankowego Nikona za 12 tys.

Ligo
10-02-2021, 22:58
Ciekawym rozwiązaniem Z5 może być. Skubany może z powerbanka pracować, a nie tylko ładować.
Tylko zauważ, że to nie będzie jakiś_tam powerbank.
Zasilanie to 7.4 V i sam Nikon rekomenduje konkretny typ urządzenia, firmy trzeciej zresztą.

poste
10-02-2021, 23:00
4 aku (z50) na 2 zimowe dni na 1 aparat to zdecydowanie za mało. Wpisz na listę z 12 aku :mrgreen:

OjTam
10-02-2021, 23:01
Tylko zauważ, że to nie będzie jakiś_tam powerbank.
Zasilanie to 7.4 V i sam Nikon rekomenduje konkretny typ urządzenia, firmy trzeciej zresztą.

Trzeba by ceny obczaić, ale dalej może to być korzystniejsze, niż kupno kilku aku. No i nie tracisz czasu na ich wymianę.

Swoją drogą... Ciekawe, dlaczego Nikon robiąc gripy do bezluster w żadnym nie zdecydował się na kompatybilność z EN-EL18.

sufenta
10-02-2021, 23:02
2xz50 to 2x100% profi... 200% profi. Jak kolega dokupi jeszcze jeden to bedzie juz 300%.

Ligo
10-02-2021, 23:07
Trzeba by ceny obczaić
To ten "nikonowy": https://us.anker.com/collections/portable-power/products/a1277

OjTam
10-02-2021, 23:11
To ten "nikonowy": https://us.anker.com/collections/portable-power/products/a1277

Kilka dych droższy, niż oryginalny en-el15c. xD
Ciekawe na ile zdjęć wystarczy.

Edycja: oczywiście ceny w PLN mam na myśli. W $ różnice pewnie mniejsze będą. ;)

bogdi64
10-02-2021, 23:34
2xz50 to 2x100% profi... 200% profi. Jak kolega dokupi jeszcze jeden to bedzie juz 300%.

to i tak mało, bo teraz używam 4 aparatów, więc moje "profi" spadnie o 100%

4 aku (z50) na 2 zimowe dni na 1 aparat to zdecydowanie za mało. Wpisz na listę z 12 aku :mrgreen:

to bardzo proszę o podanie wydajności aku, najlepiej przy tem ok -6 stopni, wtedy zaopatrzę się w odpowiednią ilość

Ligo
10-02-2021, 23:41
Mniemam, że to jakiś rodzaj reporterki.
W takim układzie zasilanie po prostu ma być i koniec. Nikt nie będzie sobie głowy zawracał, że akurat nie ma, bo coś tam, coś tam... Ale jak ktoś nie spróbuje, to nie wie.

poste
10-02-2021, 23:49
to bardzo proszę o podanie wydajności aku, najlepiej przy tem ok -6 stopni, wtedy zaopatrzę się w odpowiednią ilość

Ale to poważnie było, jeśli akurat masz taki kaprys, żeby fotografować 2 dni na mrozie, na 2 aparaty, bez ładowania aku :)
Z50 ma mniejszy akumulator niż EN-EL15, stawiałbym na szybszy spadek pojemności związany z temperaturą.
Jeśli nie idzie się w Himalaje można spróbować jednak gdzieś podłączyć ładowanie, ale co ja tam wiem ;).

Dobra, podsumowując, albo masz super sprecyzowane wymagania i pewnie sam wiesz najlepiej co kupić, albo tak się teoretycznie zastanawiasz a życie jak zwykle zweryfikuje plany 8)
Pozdrawiam

bogdi64
10-02-2021, 23:57
niestety bardzo sprecyzowane wymagania, czas mnie nauczył czego potrzebuję :(

cz4rnuch
11-02-2021, 09:41
Co do baterii w Z50 to znalazłem info od jednej osoby, która tym filmuje i z jej doświadczenia wynika, że bateria starcza na 43-55 minut filmowania w 4K w warunkach, jak sama podała od -6 do iluś tam stopni. Niby niewiele, na pewno zapasowe baterie będą potrzebne, ale w sumie i tak lepiej niż myślałem. Jeśli chodzi o jedno ciągłe ujęcie bez stopów i bez afu to chyba było to ok 80-85 minut przy typowej londyńskiej pogodzie :) Tak przynajmniej mi mignęło na yutubku.

ksh
11-02-2021, 10:38
niestety bardzo sprecyzowane wymagania, czas mnie nauczył czego potrzebuję :(

No to raczej nie potrafisz tego przekazać bo sam fakt że musisz mieć trzy systemy gdzie jeden za 60k jest raczej dziwne niż sprecyzowane, to tak jakbyś chciał samochód i wchodzisz do salonu i poproszę tego miejskiego elektryka, suva, jednego kombiaka i jeszcze tą limuzynę, a do tego po trzy koła zapasowe i po dwie zgrzewki oranżady :)

Jurek Ż
11-02-2021, 10:41
Czas zrozumieć, że już od dawna możliwości wyprodukowanego sprzętu znacznie przekraczają potrzeby i umiejętności korzystających z niego. :grin:

dranio
11-02-2021, 11:48
co za różnica amatorski czy profesjonalny ? czyli z50 a z5 ? ma spełniać swoją funkcję, a cena robi różnicę zwłaszcza przy stracie
cennik .
2 x z50 - 9500
6 akumulatorów - 1800
nikkor z - 24-70 - 9500
nikkor z - 14-24 - 11000
nikkor z - 24/1,8 - 4700
nikkor z - 35/1,8 - 3600
nikkor z - 50/1,8 - 2700
nikkor z - 85/1,8 - 3600

Przykładowy zestaw Sony:
2 x A6600 - 11000
6 akumulatorów - 2000
sony 70-200 - 12400
sony 24-70 - 9000
sony 16-35 - 10200
sony 24/1,4 - 7000
sony 35/1,8 - 2800
sony 55/1,8 - 3900
sony 85/1,8 - 2400

Razem 60700. :-p

Myszowor
11-02-2021, 11:56
Wyszło tyle samo, ale to Nikon nie dba o klienta ;)
Moim zdaniem kupowanie pełno klatkowych szkieł i używanie ich z cropami to niewykorzystanie potencjału i wywalenie pieniędzy w błoto.

cz4rnuch
11-02-2021, 12:04
Przykładowy zestaw Sony:...Razem 60700. :-p
Można też na tej liście umieścić trochę szkieł aps-c, które są tańsze ;) Choć oczywiście sam punkt widzenia rozumiem. Nie tylko u Nikona jest drogo.

poste
11-02-2021, 12:11
dranio Tylko po co komu taki zestaw? ;)

Zastąp 3 pierwsze obiektywy Sony Tamronami (lub Sigmami, oczywiście bez żadnych adapterów), wtedy zakres 17(14)-180 z f2.8 w całym zakresie masz pokryty w cenie niewiele wyższej niż Sony 70-200/2.8. Zwłaszcza że baterie po 80-100 zł działają całkiem nieźle ;) Tylko po co komu 24-70 na DX, do Sony są 2 bardzo dobre szkła 16 (17)- 55 (70)/2.8. Tego nie ma na horyzoncie w Nikonie aps-c niestety.

Topowe szkła we wszystkich systemach kosztują dość podobnie, jak kogoś stać zapłacić 11k to zapłaci i 12k ;) Natomiast nie wiem czy masz lub używałeś Sony, ale mnie do tego systemu przekonały właśnie ceny oraz nawet bardziej wybór obiektywów oraz to, że szkła firm trzecich działają bez tych wszystkich hocków-klocków jak np. w Nikonie.

Ps. Biorąc pod uwagę częste promocje przy odrobinie cierpliwości nietrudno jest kupić obiektywy Sony sporo taniej, np. wczoraj wklejałem linka do 55/1.8 za ~3300.

dranio
11-02-2021, 12:29
Wyszło tyle samo, ale to Nikon nie dba o klienta ;)
Moim zdaniem kupowanie pełno klatkowych szkieł i używanie ich z cropami to niewykorzystanie potencjału i wywalenie pieniędzy w błoto.

Moim zdaniem także, ale któż zabroni? Skoro autor ma takie, a nie inne wymagania?

dranio Tylko po co komu taki zestaw? ;)

Zastąp 3 pierwsze obiektywy Sony Tamronami (lub Sigmami, oczywiście bez żadnych adapterów), wtedy zakres 17(14)-180 z f2.8 w całym zakresie masz pokryty w cenie niewiele wyższej niż Sony 70-200/2.8. Zwłaszcza że baterie po 80-100 zł działają całkiem nieźle ;) Tylko po co komu 24-70 na DX, do Sony są 2 bardzo dobre szkła 16 (17)- 55 (70)/2.8. Tego nie ma na horyzoncie w Nikonie aps-c niestety.

Topowe szkła we wszystkich systemach kosztują dość podobnie, jak kogoś stać zapłacić 11k to zapłaci i 12k ;) Natomiast nie wiem czy masz lub używałeś Sony, ale mnie do tego systemu przekonały właśnie ceny oraz nawet bardziej wybór obiektywów oraz to, że szkła firm trzecich działają bez tych wszystkich hocków-klocków jak np. w Nikonie.

Ps. Biorąc pod uwagę częste promocje przy odrobinie cierpliwości nietrudno jest kupić obiektywy Sony sporo taniej, np. wczoraj wklejałem linka do 55/1.8 za ~3300.

Sony ze swoim systemem E(F) jest dłużej na rynku, więc Sigma, Tamron i Samyang wypuściły swoje obiektywy zgodne z tym mocowaniem. Nikon i Canon jeszcze muszą poczekać.
Sony E wystartowało jako system APS-C (NEX), i dopiero po kilku latach doszły korpusy pełnoklatkowe. Niewątpliwie dobrym ruchem Sony było udostępnienie specyfikacji bagnetu firmom trzecim, które nie muszą bawić się w inżynierię odwrotną, której efekty bywają marne przy kolejnej aktualizacji oprogramowania korpusu.

Zakładam, że autor jest profesjonalistą i zarabia na zdjęciach, więc to, czy wyda na sprzęt 50 tys, czy 60 tys. zł nie ma aż takiego dużego znaczenia.

ksh
11-02-2021, 12:32
Nie bierzecie pod uwagę że pytający akurat z pieniędzmi może nie mieć problemu albo np musi wydać co też nie dziwne bo wiele kasy tak się marnuje "trzeba wydać", wiec może tylko chodzi o nie ogarnianie własnych potrzeb albo co gorsza sugeruje się tym co wyczyta w Internetach jak i np na tym forum ;)

cz4rnuch
11-02-2021, 12:39
Z ostatnim zdaniem trudno się zgodzić. Raz, że różnica może być większa a dwa, że profesjonalista nie oznacza od razu dużego budżetu albo, że taki nie liczy pieniędzy. Może mówimy o małym studio i mniej wymagających klientach. Wszystko to brzmi trochę enigmatycznie, ale jeśli kolega faktycznie zajmuje się tym profesjonalnie to amatorom jego wyjaśnienia i tak niewiele pomogą. Łącznie z tym dlaczego wybrał format zbliżony do S35 zamiast FF. Bo wbrew pozorom w świecie obrazu ruchomego nawet niektórzy pro ponoć widzą zalety mniejszej matrycy. Nie piszę, że ja widzę, bo moim zdaniem Z6 w przeciwieństwie do Z50 jest prawie stworzony do filmowania a posiada też niezłą opcję przycięcia kadru do formatu apsc. No, ale ja nie jestem pro więc może coś mi umyka :)

dranio
11-02-2021, 12:39
Nie bierzecie pod uwagę że pytający akurat z pieniędzmi może nie mieć problemu albo np musi wydać co też nie dziwne bo wiele kasy tak się marnuje "trzeba wydać", wiec może tylko chodzi o nie ogarnianie własnych potrzeb albo co gorsza sugeruje się tym co wyczyta w Internetach jak i np na tym forum ;)

No dobrze, może być i tak, tylko po co te narzekania, że Nikon ma w nosie stałych klientów, bo ustalił tak wysokie ceny?

cz4rnuch
11-02-2021, 12:40
Nie bierzecie pod uwagę że pytający akurat z pieniędzmi może nie mieć problemu...Przecież pytający sam poruszył temat ceny i napisał, że ta ma znaczenie.

poste
11-02-2021, 12:59
Sony ze swoim systemem E(F) jest dłużej na rynku, więc Sigma, Tamron i Samyang wypuściły swoje obiektywy zgodne z tym mocowaniem. Nikon i Canon jeszcze muszą poczekać.
Sony E wystartowało jako system APS-C (NEX), i dopiero po kilku latach doszły korpusy pełnoklatkowe. Niewątpliwie dobrym ruchem Sony było udostępnienie specyfikacji bagnetu firmom trzecim, które nie muszą bawić się w inżynierię odwrotną, której efekty bywają marne przy kolejnej aktualizacji oprogramowania korpusu.
...

Pełna zgoda. Dodajmy jeszcze do tego kurczący się rynek oraz katalizator w postaci pandemii, który przyśpieszył zmiany. Tylko że wiele osób sprzęt kupuje dziś. A pytanie na dziś jest takie, czy płacić krocie za szkła systemowe, używać przelotek, czy czekać na tańsze szkła nie wiadomo jak długo i z jakim skutkiem.

Dobrze, że przytoczyłeś ceny zestawu Sony. Jak widać jest podobnie za zestaw systemowy (przyjmijmy, że np. 24/1.4 odpowiada 24/1.8 ;) ). Tylko że Nikon ma jeden model DX, a wymienione obiektywy wyczerpują praktycznie całą ofertę Nikona pod bagnet Z. W Sony dość łatwo jest zbudować porównywalny zestaw 1/3 taniej (z niewielkimi kompromisami blisko połowę taniej). Czy 20k to dużo czy mało... pewnie to względne, ale dziś szybko takich pieniędzy większość fotografów nie zarabia.

ksh
11-02-2021, 16:02
No dobrze, może być i tak, tylko po co te narzekania, że Nikon ma w nosie stałych klientów, bo ustalił tak wysokie ceny?

Ja lubię narzekać na Prezydenta Krakowa bo podniósł ceny parkingów, wody, biletów, więc... wiesz :)

cybulski
11-02-2021, 16:43
cennik .
2 x z50 - 9500
6 akumulatorów - 1800
nikkor z - 24-70 - 9500
nikkor z - 14-24 - 11000
nikkor z - 24/1,8 - 4700
nikkor z - 35/1,8 - 3600
nikkor z - 50/1,8 - 2700
nikkor z - 85/1,8 - 3600

To już nieważne, że kosztuje ale kto to będzie dźwigał xD trzebaby doliczyć chyba jeszcze koszt umyślnego do noszenia. a w fuju 23/2 i 50/2 (ew 16/1,4 i 35/2 lub 56/1,2) i robią śluby na dwa body xt2 - można ? można :) i to nawet w jpgach choć się nie przyznają. nie dość że drogie to w N to jeszcze duże i ciemne xD

A już na poważnie - lepiej chyba przemyśleć temat i zminimalizować zestaw maksymalnie.

ksh
11-02-2021, 16:48
Fuji może się okazać tu całkiem dobrym pomysłem, mi tylko obróbka raw tam mocno nie leżała ale da się to ogarnąć, a dlaczego nie Olympus/Panas, będzie lżej i może taniej nawet, Sony aps-c i obiektywy aps-c, mieszanie aps-c z obiektywami ff jest kosztowne.

cybulski
11-02-2021, 16:56
Nie bardzo rozumiem ideę body apsc i szkieł ff. Mówienie że coś na przyszłość jest to droga do nikąd.
Jak ktoś zbierał sobie zestaw szkieł FF na tzw przyszłość no to teraz ma tą przyszłość i co ? nie wystarczy dokupić np d750 i nadal korzystać ze szkieł ff którę sie posiada ?

Kupisz pan ff nikona bezlustro i te wszystkie szpeje (lub sony czy canona ) to zaraz się okaże że za rok/dwa/trzy średni format będzie kosił jakością i co kolejna zmiana ? po co ? naprawdę macie tak wymagających klientów aby te wydatki miały rację bytu ?
Jeśli tak to gratuluję :)

ksh
11-02-2021, 17:33
Zwłaszcza że teraz body FF kupisz często w cenie aps-c, canon rp, nikon z5, sony a7ii, a dalej taniejący canon r, nikon z6, panas s5 i s1, może sony a7III wreszcie cos potanieje.

bogdi64
11-02-2021, 22:25

akurat należę do osób, które żyją z fotografii, więc wydatki na sprzęt to najgorsza dla mnie opcja, wolę wydawać na coś innego, a niestety wydatki BĘDĘ MUSIAŁ poczynić i proszę czytać dokładniej wpisy, drugi raz nie będę pisał tego samego

NimnuL
12-02-2021, 09:18
... zaraz się okaże że za rok/dwa/trzy średni format będzie kosił jakością ...

Jakością to kosi od dawna, natomiast dzięki Fujifilm średni format powoli trafia pod strzechy. Obecnie nie jest to już wydatek nieosiągalny nawet dla części z nas - niejeden tutaj ma sprzęt za kilkadziesiąt tys.pln a przecież nawet nie jesteśmy docelowym odbiorcą średniego formatu. Ja sobie obiecałem, że w ciągu 5 lat średni format u mnie zagości obok APS-C.

ksh
12-02-2021, 11:00
Jak zrobią całość ze stabilizacją matrycy w body wielkości A7c ostatecznie A7III/Z6 to kto wie ale co z obiektywami, co z ich gabarytami, wagą i ceną, nawet jak będą się mocno starali to i tak wyjdą im potwory, a to obecnie największy minus w pełnej klatce.
Nawet zawodowcy ci po siłowniach narzekają że się im cieśnia nadgarstka odnawia przy każdej próbie focenia ;)

NimnuL
12-02-2021, 12:08
Ahhh ci dzisiejsi meńczyźni ... uginaja się pod ciężarem obecnego, lekkiego sprzętu, gdy ja jako szczyl z gilem pod nosem biegałem godzinami z Pentacon Six z 180/2.8, a mój dziadek obwieszony dwoma takimi plus lampa z zasilaniem na ramieniu i statywem z drewna i metalu :-)

Średni format nie jest na wycieczki, FF według mnie też nie, trzeba korzystać z dobrodziejstw nowoczesnej technologii.

ksh
12-02-2021, 13:02
Ja tam wolę ff na wycieczki niż droższe aps-c :)
( tak wczoraj porównywałem do zestawu Z6 z 14-30 do podobny fuji i wyszło niestety drożej niż zapłaciłem )

NimnuL
12-02-2021, 13:58
Jedno wyjdzie drożej, drugie wyjdzie taniej. Zależy jak skonfigutujesz. Lżej też nie musi być, ale może :)
Jak chcesz jakiś punkt udowodnić to udowodnisz .

Jaki zestaw Fujifilm dobrales do Z6?

poste
26-03-2021, 20:04
Odkopię temat bo pojawiły się takie dane dotyczące produkcji aparatów
https://www.sonyalpharumors.com/sony-produced-115-million-mirrorless-cameras-in-2020-beating-both-canon-and-nikon/

2020 Mirrorless production

Gross domestic product … 3.26 million units
Sony … 1.15 million units
Canon … 1.05 million units
Nikon … 250,000 units

2020 Digital SLR production

Gross domestic product … 2.39 million units
Canon … 1.71 million units
Nikon … 650,000 units

ksh
26-03-2021, 21:36
Fajne te wyliczanki ale ostatnio zaczynam wątpić w rzetelność, o ile podawałem tu często dane BCN to okazuje się że mają się nijak do faktycznych wyników, a to dlatego że argumentem potwierdzającym te dane w przypadku Nikona ( ale też i Canona ) są przychody/dochody, a nie bierze się pod uwagę ile obie firmy ( zwłaszcza Nikon ) zainwestował i jakie są obecnie przewidywania ( bardzo optymistyczne ) dla przyszłych dochodów zwłaszcza Nikona.

When we talk about the overall number of cameras produced, all of the sudden Fujifilm and Olympus completely disappear from the big picture, which confirms that the BCN Rankings doesn’t really mean anything.

Dobrym podsumowaniem tego co się dzieje od pewnego czasu w necie z trollami atakującymi Nikona ale i Canona, tworzeniem różnych artykułów popieranych wyssanymi z palca argumentami itd jest to:

50080

krzysztofz24
26-03-2021, 23:54
Chciałem zauważyć że to zdjęcie jest nieprawdziwe i to fotomontaż i oszustwo.
Miałem psa i on się wyginal w idealny łuk.
A ten tu, to ma chyba 2 karki. Jakiś mutant nie pies.

:-D;-).

Myszowor
26-03-2021, 23:56
Ale dlaczego? Przecież ma takie dobre wyniki ;D

S_Bax
27-03-2021, 01:24
Chciałem zauważyć że to zdjęcie jest nieprawdziwe i to fotomontaż i oszustwo.
Miałem psa i on się wyginal w idealny łuk.
A ten tu, to ma chyba 2 karki. Jakiś mutant nie pies.

:-D;-).
:razz: :lol: :twisted: ROTFL

poste
27-03-2021, 13:30
No no, widzę, że koledzy sobie porechotali na poziomie :roll:

Mnie zaciekawiły cyferki wielkości sprzedaży, jeśli im wierzyć. Patrząc globalnie, te trochę ponad 5 mln sprzedanych aparatów nijak się ma do rynku smartfonów, gdzie byle większy producent sprzedaje rocznie z 200 mln lub więcej. Widać, jak niszowy jest teraz rynek aparatów.
https://www.counterpointresearch.com/global-smartphone-share/

Drugi wniosek, to że na obecnej sytuacji najbardziej zyskuje Canon. Wciąż sprzedaje lustra, w ML też radzi sobie dobrze, zyskuje rynek. Jeśli wierzyć danym, to w 2020 Canon miał około 50% rynku, jeszcze 2 lata temu wyglądało to zupełnie inaczej
https://nikonrumors.com/2019/06/10/japanese-camera-market-share-canon-37-3-nikon-26-7-sony-13-1.aspx/
Bardzo to interesujące z marketingowego punktu widzenia.

Po trzecie, Nikon sądząc po tych danych przestał sprzedawać lustra (mówiąc obrazowo) i nie podbił rynku bezlusterkowców. Niestety, choć jak sądzę wciąż ma potencjał żeby zwiększyć sprzedaż do około 50%(?) wolumenu Sony czy Canona w tym segmencie. Ważna jest w tej chwili każda decyzja marketingowa i każda premiera.

Kolekcjoner
27-03-2021, 13:55
No no, widzę, że koledzy sobie porechotali na poziomie :roll:

Mnie zaciekawiły cyferki wielkości sprzedaży, jeśli im wierzyć. Patrząc globalnie, te trochę ponad 5 mln sprzedanych aparatów nijak się ma do rynku smartfonów, gdzie byle większy producent sprzedaje rocznie z 200 mln lub więcej. Widać, jak niszowy jest teraz rynek aparatów.
https://www.counterpointresearch.com/global-smartphone-share/

Jest moim zdaniem gorzej niż niektórzy sądzą. Z moich znajomych to nawet ci co dotąd używali aparatów goni już z wypasionymi telefonami. Mnie szczerze mówiąc też się nie chce tego targać. Jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje to brak sensownego tele w komórce ale jak to ogarną to chyba sobie już następnego aparatu nie kupię :(....

ksh
27-03-2021, 15:59
Tu raczej nie chodzi wyłącznie o sprzęt, ludzie przestali zachowywać zdjęcia, żywot zdjęć zazwyczaj kończy się na fejsie czy na insta, tracone są przy wymianie fona, padnięciu karty itd.
Mało kto drukuje zdjęcia do albumu, czy robi fotoksiążki itp
Umiejętność posługiwania się sprzętem foto był znikomy zawsze, ludzie jechali na AUTO, błyskali w dzień lampami wbudowanymi albo starali się zrobić w jakiś np kościołach zdjęcia z czasem 2-3 sekundy itp.

Teraz każdy ma fona w kieszeni, wyciąga pstryka i jest fotka wystarczająca żeby wysłać komuś albo wrzucić na fejsa/insta, czego więcej wymagać jak ludzie zadowoleni ?

krzysztofz24
27-03-2021, 16:51
Zgodzę się z całym postem, święte słowa. Ale wyłączając to ponizsze.

(....)
Mało kto drukuje zdjęcia do albumu, czy robi fotoksiążki itp
(....)

Że mało drukuje to można było narzekać czy się zastanawiać czemu, w czasach przejsca z analoga na cyfrę i trochę po.
Teraz wśród użytkowników smartfonów to mało kto zgrywa wogole zdjęcia na komputer:-).
Jakoś nikły procent może.
Jakby zrobic ankietę, ile użytkowników smartfonów kiedykolwiek wydrukowało zdjęcie z niego.
To nie wiem czy by się znalazły odpowiedzi twierdzące...

ksh
27-03-2021, 17:31
Dokładnie o to mi chodzi.
Zdjęcia dawniej były naszym archiwum, wspomnieniami, wielu z nas ma gdzieś zdjęcia robione przez swoich rodziców, dziadków czy nawet pradziadków, jest to często jedyna rzecz, w których wspominamy osoby, miejsca czy wydarzenia, tego nie zastąpi fejs czy insta.
Obecna fotografia fonowa to coś innego, wiele pstryków nawet sam autor nie oglądnie ani raz.

cybulski
27-03-2021, 17:57
Odkopię temat bo pojawiły się takie dane dotyczące produkcji aparatów
https://www.sonyalpharumors.com/sony-produced-115-million-mirrorless-cameras-in-2020-beating-both-canon-and-nikon/

2020 Mirrorless production

Gross domestic product … 3.26 million units
Sony … 1.15 million units
Canon … 1.05 million units
Nikon … 250,000 units

2020 Digital SLR production

Gross domestic product … 2.39 million units
Canon … 1.71 million units
Nikon … 650,000 units

https://nikonrumors.com/2021/03/26/new-data-total-number-of-canon-sony-and-nikon-cameras-produced-in-2020.aspx/

poste
27-03-2021, 18:08
Plotek Nikona za bardzo nie czytam, bo niewiele się tam ostatnio dzieje (co do lustrzanek, to nic się już nie spodziewam, bagnet F jest zakończony). Stąd cytat z Sonyalpharumors. ;)

ksh
27-03-2021, 19:50
Czasami warto bo zazwyczaj sa dwie strony medalu, trollowanie często nawet nie za kasę to nie tylko polityka ale każda inna dziedzina.

The oft-repeated BCN+R mirrorless numbers from retailers in Japan basically say this: Sony is in first place, then Canon, Fujifilm, and OM Digital Solutions, with Nikon and Panasonic nowhere to be found since BCN doesn’t report out more than the top group. Thus the oft-repeated “Nikon is failing” chant from the disinformation crowd.

No, Nikon is mostly doing something different. (Whether that is wise or not is open to debate.)

The corollary to all the “Nikon is failing” chants is a similar “only Sony can succeed” claim. Those phrases are often used together in the same post or comment. Unfortunately, this is incorrect logic.

My point, though, is simple: Nikon doesn’t have to fail for Sony to succeed (so stop showing your low self esteem, Sony fan boys). Nor does Sony’s success mean Nikon’s failure.

bogdi64
27-03-2021, 21:54
Po prostu żyjemy w "ciekawych czasach" wiele się pojawiło i wiele zaniknie, czy ktoś parę lat temu przypuszczał, że zniknie Kodak, Minolta itp ? przypuszczam, że za parę lat zobaczenie "na ulicy" aparatu fotograficznego będzie takim "rarytasem" jak dziś u kogoś aparat analogowy.
Kiedyś czytałem artykuł, że robimy teraz milion razy więcej zdjęć niż w latach 30 i "po nas" zostanie tysiąc razy mniej zdjęć w odbitkach, a trwałość fotek elektronicznych to trwałość serwerów, które chcą je przechowywać, oczywiście pod warunkiem, że je tam prześlemy

candar
27-03-2021, 22:36
Może to plotki, ale jeśli ktoś zamierza kupić nową elektronikę typu aparat, obiektyw, komputer itp to radzę to zrobić teraz, gdy jest jeszcze na półkach.

Wszystkie statki z Chin są podobno zawracane żeby okrążyć afrykę i ceny skoczą kolosalnie. Jeszcze rok temu firmy płaciły za transport kontenera ok. 2,5 tys. dolarów, a w styczniu 2021 za taki sam fracht musiały płacić już 10 tys. dolarów. Ile będzie teraz strach pomyśleć.

Powiedzenie: żyjemy w "ciekawych czasach" nabiera nieco złowieszczego wydźwięku.

cybulski
28-03-2021, 11:54
https://nikonrumors.com/2021/03/26/new-data-total-number-of-canon-sony-and-nikon-cameras-produced-in-2020.aspx/

Mnie w tym linku zaciekawił ten fragment

According to the Camera & Imaging Products Association, worldwide shipments of mirrorless cameras in 2020 decreased by 25.9% from the previous year to 2.93 million units. The number of DSLR cameras was 2.37 million (down 47.3%).

Mało która branża notuje takie spadki.

poste
28-03-2021, 12:47
Mało która branża notuje takie spadki.

Sytuacja była i jest jednak wyjątkowa z powodu covid. Jedne branże dostały mocno, inne (nieliczne) zyskały. Zobaczymy, jak to będzie w ciągu następnych 2-3 lat. Podróże np. zawsze były impulsem do zakupów sprzętu foto przez amatorów, a teraz wiadomo jak jest.

Ps. Cyferki sprzedaży są jakie są, nie odczytujcie wszystkiego jako ataku na Nikona i wieszczenia końca firmy. Osobiście dziś nie uważam, że firma zrezygnuje z rynku foto

cdc
28-03-2021, 14:31
Akurat kiedy zacząłem czytać wątek...
:-?

Co do strategii to są patenty obiektywów https://nikonrumors.com/2021/03/08/the-latest-nikkor-z-lens-patents-from-nikon.aspx/

Oferta obiektywów Z FX będzie prawie kompletna (brak stałoogniskowych pomiędzy 85 a 400mm [300/2.8 pewnie będzie]) https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/01/Nikon-NIKKOR-Z-Lens-Lineup-roadmap-scaled.jpeg

Ale co z Z DX ?

ksh
30-03-2021, 19:17
Zaskakująco dużo tych Nikonów u ludzi wysyłających zdjęcia na konkurs, co dopiero będzie jak firma upadnie ?

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/03/Nikon-Foto-Community-Color-Foto-awards-in-Germany-1.jpg

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/03/Nikon-Foto-Community-Color-Foto-awards-in-Germany-5.png

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/03/Nikon-Foto-Community-Color-Foto-awards-in-Germany-4.png

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2021/03/Nikon-Foto-Community-Color-Foto-awards-in-Germany-3.png

Kurs akcji firmy też jakiś taki optymistyczny, pewnie wzrosty przed upadkiem ? :)
https://pl.investing.com/equities/nikon-corp.

wywar
31-03-2021, 08:40
Ja na miejscu Nikona zainteresowałbym się sposobem dystrybucji. Chcę kupić Z6 II i zrobiłem rekonesans po sklepach rabatów brak - towaru brak - info kiedy będzie brak. Podpytałem o zestaw filmowca Z6II Movie Kit - dwa sklepy pytały u dystrybutora i nie mają tego nawet w ofercie.
Kumpel kupował Sony. Dał indo na grupie FB - zaraz była bitwa sklepów, które przerzucały się rabatami i promocjami - 5 Lat gwarancji. I do kogo pretensje? Klient Nikona musi błagać o sprzęt, a w Sonym błagają klienta aby wybrał ich ofertę.

ksh
31-03-2021, 10:01
Coś słaby ten rekonesans zrobiłeś bo ja widzę że zestaw jest dostępny w wielu sklepach w PL, pełna nazwa Nikon Z 6II Essential Movie Kit.

wywar
31-03-2021, 12:16
Coś słaby ten rekonesans zrobiłeś bo ja widzę że zestaw jest dostępny w wielu sklepach w PL, pełna nazwa Nikon Z 6II Essential Movie Kit.
To, że na stronie sklepu jest to nie oznacza, że jest :) Tylko na nikon store obecnie można to kupić. Sklepy fizycznie nie mają, a dystrybutor też nie ma i nie wie czy będzie, a jak będzie to nie wie kiedy.50228

misiak76
31-03-2021, 12:54
Można kupić Sony i w gratisów dostać rozwalającą się migawkę po o zgrozo 9000. Mam nadzieję, że pozew zbiorowy w stanach dojdzie do finiszu choć znając życie Sony już gna z ugodą aby wyroku nie dostać...

A poza tym kto kupuje w Beiks sprzęt fotograficzny? Takiej drożyzny to nigdzie nie ma [emoji28]

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka