Zobacz pełną wersję : BL w Sb800
Witam! Mam pytanie do czego i kiedy używacie BL i co o tym sadzicie? Czy włączenie BL ma tez swoje wady. W instrukcji nie ma wiele napisane o tym i dlatego pytam? Chodzi mi w połączeniu z D80
Chodzi tobie o TTL BL (BL = balanced light, częściej spotyka się fill-in flash)? W tym trybie pomiar uwzględnia też tło, w samym TTL mierzony jest tylko fotografowany obiekt, a tło jest ciemne. Moc błysku zostaje tak zmniejszona, aby wykorzystać jak najwięcej ze światła zastanego, czyli w zasadzie doświetlany zostaje obiekt główny, a tło powinno być normalnie naświetlone, jak bez lampy. Nie zawsze jest tak idealnie, ale można manipulować przez ustawienia manualne lub kompensację błysku. Zastosowania BL są bardzo różne, ale najczęściej w portrecie, kiedy chcemy uwzględnić również otoczenie, portret pod słońce, ja często używam tego trybu w makro. TAkże w sporcie kiedy chce się zaakcentować ruch.
mariuniu
02-07-2007, 13:39
Sam używam od jakiegoś czasu SB800 (polecam) ale szczerze mówiąc przydałoby się aby tą kwestię jednoznacznie rozwiązał ktoś kto ma jakąś większą praktykę w uzywaniu tej lampy. Wg instrukcji tryb TTL BL to "zrównowazony błysk wypełniający" czyli lampa w tym trybie będzie starała się doświetlić równomiernie zarówno tło jak i motyw główny. Do tej pory uważałem że tryb ten powinno stosować się np do doświetlania cieni w mocno kontrastowych kadrach (pod słońce) ale czytajc opis zwykłego trybu TTL: "lampa stara się poprawnie oświetlic motyw główny bez względu na jasność tła, tryb uzyteczny gdy chcemy doświetlić główny motyw" - zaczynam mieć wątpliwości. Czy aby w przypadku doświetlania cieni w kontrastowych scenach nie powinno używać się TTL z odpowiednią korekcję EV na "-" ? Myślę że tu powinni wywpowiedzieć ci co mają dużą praktykę w używaniu SB800 bo czytając instrukcję rzeczywiście można ją róznie interpretować. Pozdrawiam.
Muszę napisać, że ja dość często używam korekcji lampy, nawet w trybie TTL BL, bo zdarzają się przepalenia lub zbyt ciemne tło. Kiedy używałem starego trybu fill-in flash w sb24 to korekcja rzędu -1 do -2 była na porządku dziennym.
Ja pracuje w 80% na trybi TTL BL i jest dobrze, czasem tylko korekta na minus
Rzecz jest prosta - jeśli scenę naświetlamy zastanym, a wypełniamy błyskiem, używamy TTL BL. Jeśli scenę naświetlamy błyskiem a wypełniamy zastanym, używamy TTL.
Prosta formuła na korekcję przy błysku wypełniającym:
- silne słońce - bez korekcji
- średnie zachmurzenie - -1EV
- pełne zachmurzenie - -2EV
To oczywiście uproszczenie, ale skuteczne.
Wg instrukcji tryb TTL BL to "zrównowazony błysk wypełniający" czyli lampa w tym trybie będzie starała się doświetlić równomiernie zarówno tło jak i motyw główny.
Lampa (czy też mówiąc bardziej poprawnie w przypadku błysku TTL - aparat) zawsze i wszędzie doświetla (z punktu widzenia prawidłowości ekspozycji) TYLKO motyw główny. Nie może starać się równomiernie doświetlić pierwszego planu i tła, bo to po prostu nie jest możliwe z powodu znacznego spadku natężenia światła wraz z odległością (inverse square law - nie pamiętam jak to jest po polsku). Chęć doświetlenia tła równoznaczna jest z wypaleniem pierwszego planu.
Zasada jest taka, że tło doświetlamy zastanym, choć oczywiście możemy zwiększyć zasięg błysku lampy zwiększając czułość i/lub otwierając przysłonę. Będzie to jednak tylko dodatkowy efekt, który ma za zadanie tylko wspomóc światło zastane.
Oczywiście to, CO aparat uzna za "motyw główny", to inna sprawa, która należy już do fotografa:twisted:
Czy te wywody tyczą się tylko błysku na wprost, czy też mają zastosowanie przy odbijaniu od sufitu, dyfuzorze, czy też białej, pionowej karteczce (bounce card)?
bukowy dziad
03-07-2007, 01:02
z tego co wiem przy odchylonej glowicy ttl bl nie dziala (dziala jak zwykly ttl?)
Podłączę się na szybko pod wątek ;)
Jak sobie radzicie z balansem bieli w takich warunkach? W praktyce zauważyłem, że albo rybki albo akwarium. Albo jest dobry balans na obiekcie doświetlonym albo na tym, na które pada światło słoneczne... Co radzicie? Nie pytam o sztuczki w PS'ie ;)
Nie ma prostego sposobu na różnicę temperatury lampy i np zachodzącego słońca (choć w południe temperatura barwowa jest podobna)
można spróbować żółtego filtra na lampę , wb ustawić ręcznie na światło słoneczne, sposób może i niezły ale światło szybko się zmienia i może być problem z dobraniem gęstości filtra i ustawianiem WB
Czy TTL BL używacie także w pełnym słońcu czy wtedy do doświetlenia cieni na twarzach lepiej się sprawdzi TTL z korekcją mocy błysku???
Ja używam TTL BL, ale czasami też muszę korygować.
Do tego tematu takie pytanko a jak w kościele założę dyfuzor i będę świecił na prost to oświetli mi tyły np gości w ławkach czyli tych z tylu siedzących tez? Oczywiście z wałczonym BL?
No na tym polega właśnie TTL BL,że lampa bierze udział w ekspozycji,ale nie jest jedynym światłem biorącym udział w tym zamieszaniu. W związku z tym tyły będa widoczne oczywiście w zależności od tego jak jasny jest kościół, jak jasny masz obiektyw, jaką przysłonę dobrałeś i na ile podniosłeś ISO w aparacie :)
to ja sie podlacze nt ev. mam takie pytanie czemu jak dam np +2ev to w ttl zasieg w metrach sie zmiejsza a lampa wali mocniej. i na odwort jak dam -2ev to zasieg w metrach sie wydluza a lampa nie doswietla. o co tu chodzi. bo przeciez jak zrobie np -2 i wyswietli mi zasieg od 1-18m to w tym zakresie powinno ladnie oswitlic a u mnie lipa zdecydowanie nie doswietla :/
to ja sie podlacze nt ev. mam takie pytanie czemu jak dam np +2ev to w ttl zasieg w metrach sie zmiejsza a lampa wali mocniej. i na odwort jak dam -2ev to zasieg w metrach sie wydluza a lampa nie doswietla. o co tu chodzi. bo przeciez jak zrobie np -2 i wyswietli mi zasieg od 1-18m to w tym zakresie powinno ladnie oswitlic a u mnie lipa zdecydowanie nie doswietla :/
A jak myslisz - co to znaczy +2EV lub -2EV?
+2EV to znaczy, że lampa/aparat ma prześwietlic kadr właśnie o tą wartość i na odwrót, gdy ustawisz -2EV to kadr będzie niedoswietlony o 2EV, a podawany zasięg lampy uwzględnia takie parametry naświetlania.
no wlasnie w tym problem ze podaje na odwrót. przy zmianie ev podaje ze bedzie odpowienio jasno dla np 2-20m, a w rzeczywistosci wychodzi duzo ciemniej.
Źle to interpretujesz - lampa informuje, że naswietli kadr zgodnie z Twoją dyspozycją (np niedoświetli o 2 EV) w zakresie np 2-20m, gdyby kadr mial byc prawidlowo naswietlony zasięg sią w tym przypadku zmniejszy.
no wlasnie w tym problem ze podaje na odwrót. przy zmianie ev podaje ze bedzie odpowienio jasno dla np 2-20m, a w rzeczywistosci wychodzi duzo ciemniej.
Nie.
zdjęcie jest ciemne, bo karzesz je niedoświetlic - 2 EV. - 2 EV nie oznacza odpowiednio jasno, tylko niedoświetlenie czyli ciemno. Słaby błysk lampa jest w stanie dac az do 20 m.
Jak byś chciał prześwietlić zdjęcie + 2 EV, to lampa tak silny błysk da na wiele mniejszą odległość. A zdjęcie będzie za jasne. Pojął?
dziwne, zaiste :/ w minolcie podaje zakres w ktorym bedzie dobrze doswietlone zdjecie a nie jakies kocopoly. to po co wogole w nikonie podaje te metry dla mnie 6-20> m oznacza ze przywali az milo a tu jak mam wlaczona korekcje to niedoswietla i to bardzo.
dziwne dziwne ... :/
jak mam wlaczona korekcje to niedoswietla i to bardzo.
a co ma robic jak masz włączoną korekcję! No właśnie dlatego niedoświetla, bo mu kazałes niedoświetlić.
Zdaje się, że nie rozumiesz co oznacza korekcja którą zastosowałeś. Przeczytaj to co napisałem przedtem jeszcze raz i wyłącz sobie minoltowskie przyzwyczajenia - może tam to oznaczało co innego. Nie wiem, nie znam tamtego systemu.
Zasięg lampy jest konsekwencją zastosowania niedoświetlenia. "słaby" błysk moze być na większą odległość niż "silny"
A może by tak instrukcję poczytać? Tam napisano, co znaczą te magiczne cyferki. Moc błysku lampy może być regulowana, a jeśli może być regulowana, to zazwyczaj ma również granice tej regulacji. Nie może błysnąć mocniej niż maksimum mocy, ale również nie może błysnąć słabiej niż minimum mocy.
Jeśli na lampie wyświetli się zakres 6-20 m, oznacza to, że lampa może w zadany przez użytkownika sposób oświetlić obiekty znajdujące się w odległości od 6 do 20 metrów. Dlaczego? Dlatego, że poniżej tych magicznych 6 metrów, minimalna moc błysku lampy będzie zbyt silna, a powyżej tych magicznych 20 metrów maksymalna moc błysku lampy będzie zbyt słaba. Oznacza to, że moc błysku lampy może być prawidłowo dobrana tylko dla obiektów znajdujących się w podanym zakresie odległości.
A co będzie jeśli za pomocą korekty zmniejszymy moc błysku np. o -2EV. Oznacza to tylko tyle, że do oświetlenia obiektu potrzebny będzie błysk dający mniej światła. Jeśli zmniejszy się potrzebna ilość światła, to minimalna odległość obiektu musi się zwiększyć, bo w tym przypadku minimalna moc błysku prawidłowo oświetli obiekt położony nieco dalej. Zwiększy się również odległość maksymalna, bo jeśli lampa błyśnie z pełną mocą, to obiekt, który ma być oświetlony z korektą -2EV może znajdować się dalej niż obiekt oświetlany bez korekty. Jeśli zwiększymy moc błysku np. o +2EV, to minimalna odległość oczywiście się zmniejszy, a maksymalna odległość także będzie mniejsza.
Te magiczne cyferki zawsze oznaczają zakres odległości, w której może się znajdować oświetlany obiekt, aby automatyka lampy umożliwiła spełnienie warunku oświetlenia obiektu zgodnie z ustawioną korekcją.
robin102
10-07-2007, 08:47
Podłączę się na szybko pod wątek ;)
Jak sobie radzicie z balansem bieli w takich warunkach? W praktyce zauważyłem, że albo rybki albo akwarium. Albo jest dobry balans na obiekcie doświetlonym albo na tym, na które pada światło słoneczne... Co radzicie? Nie pytam o sztuczki w PS'ie ;)
Ustawiam zawsze WB na lampę, uzyskuje w ten sposob powtarzalnosć WB szczególnie używając D70s jest ot ważne bo w tym sprzecie AWB chadza swoimi drogami. W D80 już sprawniejszy jest. Ale wracajac jak mam zdefinniowany WB to potem jesli muszeęcos korygować przy wywolywaniu RAWa to na wszystkich fotkach mam powtarzalność.
nadal musze sie przyznac ze nie kumam tego typu logiki. np w trybie GN jak ustawie 20m to wali na maxa a jak ustawie na 1m to minimum. tak samo w ttl jak jest zasieg od 2-20m to wali na maxa a jak np 1-4m to wali slabo.
wiec dlaczego gdy dam korekcje ev na lampie zachowuje sie odwrotnie?
będziesz w Bydgoszczy? Wpadnij do mnie na przeszkolenie. Nie pojmujesz jak widzę trybów pracy lampy.
Niestety nie rozumiem co napisałeś. W trybach TTL to body steruje lampą. Jeżeli coś stoi w odległości 3 metry od lampy to bez rónicy czy zasięg jest 2-20 m czy 1-4 m. Lampa da błysk wystarczający i naświetli poprawnie. Co to znaczy wali na maxa? Skąd taki wniosek? Przepala? W tym moim przypadku własnie błysk do 20 m jest słaby a do 4 - silny.
Pewnie się nie dogadamy przez internet.
Do tego tematu takie pytanko a jak w kościele założę dyfuzor i będę świecił na prost to oświetli mi tyły np gości w ławkach czyli tych z tylu siedzących tez? Oczywiście z wałczonym BL?
No na tym polega właśnie TTL BL,że lampa bierze udział w ekspozycji,ale nie jest jedynym światłem biorącym udział w tym zamieszaniu. W związku z tym tyły będa widoczne oczywiście w zależności od tego jak jasny jest kościół, jak jasny masz obiektyw, jaką przysłonę dobrałeś i na ile podniosłeś ISO w aparacie :)
Wiem że temat stary, ale dla mnie aktualny, czy ten cały tryb BL, to jest zautomatyzowanie zwykłego trybu ttl z ujemną kompensacją lampy w przypadku naświetlania na światło zastane? a co w przypadku kiedy mamy tryb BL i czasy powyżej zastanego na manualu np. 125/s, jak wtedy naświetla lampa?
Art Erie
14-05-2012, 11:52
BL to automatyczny tryb iTTL ( rozszerzenie iTTL ), służy do doświetlenia obiektów ciemniejszych od tła ( "pod światło" ).
Tutaj przykład ( moje zdjęcie z innego wątku ).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2782.JPG)
I jeszcze podobne zdjęcie bez doświetlenia dla zobrazowania warunków
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2787.JPG)
Dzięki za przykłady, ale bez trybu BL też da się zrobić takie zdjęcie? np. dostosowując kompensację lampy?
Art Erie
15-05-2012, 20:04
Oczywiście, że tak. Wymaga to jednak czasu by odpowiednio ustawić moc lampy. W trybie BL całą robotę odwala za nas błyskawicznie automat i działa bardzo dobrze ( w razie czego mamy do dyspozycji korektę ).
Na powyższym zdjęciu (test wyzwalacza radiowego) użyte były 2x SB 800, wszystkie korekty na 0, wyzwalane radiowo przez Pixel King.
Jeśli więc są to "szybkie" zdjęcia w zmiennych warunkach oświetleniowych (reporterka) - tryb iTTL BL jest bardzo pomocny, jeśli mamy czas i ważna jest powtarzalność (studio), wszystko można ustawić manualnie za pomoca Sekonica, lub wbudowanego światłomierza i wykonaniu kilku klatek testowych.
sokolnik
16-05-2012, 10:55
a w sb-700 można wyłączyć BL ??? podobno jakoś styki trzeba zasłonić na sankach... to prawda ?
Art Erie
16-05-2012, 10:58
a w sb-700 można wyłączyć BL ??? podobno jakoś styki trzeba zasłonić na sankach... to prawda ?
??? Przecież to w jakim trybie ma pracować lampa wybierasz z poziomu menu lampy.
sokolnik
16-05-2012, 11:34
hmm zauważyłem że gdy zmienię tryb matrycowy i tryb centralnie warzony na tryb punktowy to zmienia mi się z TTL. tylko w trybie punktowym mam TTL.
matrycowy i centralnie warzony to ttl BL
A co gdy zmieniasz mode w lampie? Nie ma samego TTL (bez BL?).
sokolnik
16-05-2012, 12:35
jest tak
źródło (http://www.fotoforma.pl/data/UserFiles/Image/nikon/nikon%20sb700b(1).jpg)
ustawiam po lewej TTL i mam w trybie matrycowym i c.w. BL a w trybie punktowym samo TTL... wyświetla mi się na LCD ikonka BL albo znika.
czy wasze sabinki też po strzele na max mocy, tykają jak zegarek przez 2 sek i przestają ? szybciej się lampa czerwona gotowości zaświeci niż przestanie cykać jak bomba. ledwo słyszalne te tykanie, ale słychać :)
Art Erie
16-05-2012, 19:43
Przy pomiarze punktowym żadna lampa nie może pracować w BL, gdyż nie ma informacji na temat oświetlenia tła ( w centralnie ważonym i matrycowym oczywiście tak).
Mam SB 800, więc nie wypowiem się odnośnie menu SB 700; w każdym razie włącz / wyłącz tryb BL musi być dostępne z poziomu menu, na równi z pozostałymi ustawieniami.
Przy pomiarze punktowym żadna lampa nie może pracować w BL,zgadza się.
Co do SB700 - ona ma faktycznie inne "menu", bo tryby są jak widzę z boku na przełączniku i tam jest tylko pozycja TTL, nie ma rozróżnienia TTL i TTL BL. Moż etam nie dali wyboru? To dziwne, bo tych trybów jednak sie używa w innych sytuacjach. Jak jest mało zastanego to sie nie powinno pracować w BL.
Art Erie
16-05-2012, 20:01
zgadza się.
Co do SB700 - ona ma faktycznie inne "menu", bo tryby są jak widzę z boku na przełączniku i tam jest tylko pozycja TTL, nie ma rozróżnienia TTL i TTL BL. Moż etam nie dali wyboru? To dziwne, bo tych trybów jednak sie używa w innych sytuacjach. Jak jest mało zastanego to sie nie powinno pracować w BL.
Pewnie BL nie jest wyciągnięte na przełącznik, tylko zagrzebane w menu; trzeba skorzystać z ostatniej deski ratunku ( instrukcja obsługi).
sokolnik
16-05-2012, 22:49
nie ma bl w menu
Art Erie
17-05-2012, 09:57
Wygląda na to, że lampa jest mądrzejsza od fotografa :(
Znalazłem takie wyjaśnienie problemu http://www.flickr.com/groups/10206545@N00/discuss/72157626153062307/
Dla mnie nonsens....
sokolnik
17-05-2012, 13:39
może aktualizacja oprogramowania lampy, pomoże rozwiązać ten problem? ktoś wie czy jest lub kiedy będzie dostępna jakaś aktualizacja do lampy. jeśli w ogóle się robi takie rzeczy ...