PDA

Zobacz pełną wersję : statyw - Velbon Sherpa

myszor
01-07-2007, 22:48
Witam - mój pierwszy pościk na szacownym forum :)

Z tego co przejrzałem na forum - starałem się zrobić to dokładnie - mowa jest w większości o statywach za ok 500zł w górę. Fajnie, że was na to stać, naprawdę:) , ale mnie chyba nie:-D

Rozumiem więc, że nie kupując frotki, odcinam się od doznań, których nie da mi żadna inna :-D , ale takie życie

Mógłby ktoś się wypowiedzieć o serii Velbon Sherpa, na przykład o tym modelu:
http://allegro.pl/item211104701_velbon_sherpa_200r_pro_za_rozsadna_c ene.html

jak z jego stabilnością - mam D50 z ciężkawą tokiną 28-70, jak się sprawuje ta głowica dwa pokrętła na 3D - wygląda to na wygodne, jak z żywotnością tego sprzętu?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje

vHs
02-07-2007, 00:17
Dokładnie!
Rownież rozglądam się za statywem, ale niestety nie mam czasu, aby przejżeć dokładnie forum. Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, dlatego udzielam się w nowym wątku. Cena - podobna co wyżej.

jarek76
02-07-2007, 21:31
Chyba od ponad roku mam Sherpe z tym że 600. Do moich szkieł jest w zupełności wystarczająca i ze stabilnością nie mam problemów nawet przy zapiętym 70-210
Co do żywotności to nadal wszystko działa:mrgreen:
Głowica kulowa pracuje bardzo fajnie. Przy odkręconej rączce ustawiasz w każdym kierunku, po lekkim przykręceniu chodzi tylko w płaszczyźnie poziomej.
Pozdrawiam

speccom_eu
02-07-2007, 22:02
Korzystam od pewnego czasu z tego statywu >> Velbon Sherpa 200r >> ja osobiście jestem z niego zadowolony.
Stabilny, solidnie wykonany, nie jest ciężki (niecałe 2kg) i ma bardzo fajną głowicę (PH-157Q), pozatym cena jest przyzwoita.
Głowica jest sterowana jednym uchwytem, co bardzo ułatwia szybką zmianę pozycji. Bez problemu można korzystać na maksymalnej wysokości... przy czym nie traci na stabilności.
Niestety co do dużych ciężkich szkieł to się nie mogę się wypowiedzieć bo podrostu jeszcze się takich nie dorobiłem :-D

Polecam MM w celu obejrzenia tego statywu.

Gdy prowadziłem poszukiwania, spotkałem wiele gorszych i droższych statywów.

Szkoda tylko że nie dodają pokrowca...(+40zł) ale cóż... Bardzo polecam.

jarek76
02-07-2007, 22:15
Do 600 dodają pokrowiec i dodatkowo można nogi ustawić w trzech różnych pozycjach

myszor
03-07-2007, 19:37
Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie do Jarka, napisałeś

Głowica kulowa pracuje bardzo fajnie.

jaka głowica kulowa? - jaki model?

jarek76
03-07-2007, 19:48
Taka jak tutaj. Sherpa 600r
http://www.allegro.pl/item208404681_velbon_sherpa_600_600r_dostepny_p_n_ f_vat.html

myszor
03-07-2007, 20:09
Czyli PH-157Q - to super.
No to muszę jeszcze wybrać 200, 250 albo 600 - ehhh - nie ma lekko kurna - ktoś wie, czym to się różni?????

Dzięki za pomoc

jarek76
03-07-2007, 21:04
Zobacz tutaj
http://www.fotostrada.pl/x_C_Dz__P2_42110065.html
Jak ja kupowałem swojego to pamiętam że 600 była najwyższa i miała rozkładane nogi w trzech płaszczyznach
200 i 250 nie mają regulacji nóg pod różnym kątem
Takie same miała jeszcze 750 ale tam kolumna centralna była na korbkę a ja wolałem wysuwaną ręcznie tak jak w 600
Poszukaj w googlach na pewno znajdziesz

myszor
04-07-2007, 12:01
Poszukaj w googlach na pewno znajdziesz
Oczywiście tak zacząłem robić już w momencie zadawania pytania:)

200 jest goła. 250R ma dodatkowo ząbki na kolumnie centralnej no i korbkę na te ząbki właśnie:-D - obie są do ok 162cm wysokości, 450 jest chyba taka sama jak 250R tylko o 10 cm wyższa.
600 i 750 mają tą regulację nóg na kilka kątów (bo w 200, 250, 450 - po prostu się rozstawia statyw na maksa i już, a tu jest kilka stanów rozstawu - ten opis jest oczywiście nie do Ciebie Jarek:-D , tylko do tych co nie mają tego sprzętu)
600 ma 162cm wzrostu, a 750 156cm wzrostu - ale ta druga ma 4-segmentowe nogi - więc składa się najbardziej z całej bandy.

To chyba tyle z grubsza...

jarek76
04-07-2007, 13:17
Jak widzę udało sie wyszukać wszystkie potrzebna dane
Teraz pozostaje coś wybrać
Ja od siebie dodam że system rozkładania nóg oraz możliwość zawieszenia kolumny centralnej odwrotnie w 600 czasmi się przydaje

kabi
11-09-2007, 21:05
Od kilku dni zastanawiam się nad statywem. Jako, że nie dysponuję zbyt dużym funduszem zainteresowałam się właśnie statywem Velbon Sherpa, początkowo modelem 200R. I niestety mam dylemat, czy go kupić czy dołożyć trochę pieniążków do polecanego wszędzie 600R.

kabanos
13-09-2007, 00:11
Witam posiadam Sherpe 600r i jestem z niej zadowolony. jest stabilna ma regulacje katu rozstawu nog, glowica 3d niczego sobie. do makro sie nadaje bo po wykreceniu czesci kolumny centralnej nisko schodzi mozna ja tez odwrocic do gory nogami, ma futeral wazy niewiele jak na rozmiar i udzwig.

kabi
13-09-2007, 09:03
Czyli lepiej zainwestować w 600r :)

gALL
13-09-2007, 23:44
Zdecydowanie w 750, na prawde warto doplacic. Uzywalem ok 3 lat, w gorach, nad morzem, przy plecaku, walajacy sie w aucie w bagazniku ... super sprzet. Glowica nie jest co prawda za precyzyjna ale wygodna, bo jedyna gala zalatwia sie 2 plaszczyzny.

Wada? Nie uzywac srodkowej kolumny oraz waga.

Obecnie przymiezam sie do weglowego Benro http://www.benro.cn/ ale z glowica Manfrotto

Respos
19-09-2007, 13:50
Witam Serdecznie

w nawiązaniu do wątku mam pytanie do ludzi co juz sie zetkneli z sherpa 600 i 750:
w 750 mamy wiecej jedna sekcje czy przez to nie obniza sie stabilnosc w stosunku do 600setki?
/interesuje mnie reakcja na wiatr i czy jest jakas mozliwosc na podczepienie obciazenia/
druga sprawa czy nie lepiej wziac silka 500dx?

Pozdrawiam i dziekuje za opinie

gALL
19-09-2007, 15:12
Silk ma niewygodna glowice. 750 jest nizsza od 600, do zadnej Sherpy nie doszepisz obciazenia pod kolumna.

Grzybu
19-09-2007, 23:27
Silk ma niewygodna glowice. [...].

Czy możesz rozwinąć? Chodzi o tą głowicę w porównaniu do szerpy?? czy poprostu generalnie sliki mają niewygodne głowice??

wywar
20-09-2007, 10:08
Rozumiem więc, że nie kupując frotki, odcinam się od doznań, których nie da mi żadna inna :-D , ale takie życie Zapewne zmieniłbyś zdanie po tym jakbyś popracował chwilkę z frotką. Możesz pomyśleć nad podróbką frotki - GoldPhoto - sam tak zrobiłem:
statyw GoldPhoto YH324 -215zł + głowica YH420 - 165 zł - 380 zł

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/goldphoto_yh324c_d.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/goldphoto_yh420_d.jpg)
i masz kawał statywu z konkretna głowicą.

Grzybu
20-09-2007, 10:49
Może znowu nie szukałem tak strasznie dokładnie, ale z tego co się orientowałem kilka dni temu to ciężko dostać wysokie GP w popularnych sklepach internetowych.

Respos
20-09-2007, 12:40
no to teraz calkiem zgłupialem

Grzybu
20-09-2007, 14:07
no to teraz calkiem zgłupialem

Ciężko doradzić komuś co będzie dla niego najlepsze. Osobiście, niedawno też się zmagałem z wyborem statywu, właśnie w takim przedziale finansowym. Jeśli chodzi o mnie, to Sherpa raczej mnie nie interesowała, ze względu na swoją głowicę. Ja raczej robię krajobrazy i nierzadko zdarza mi się również sklejać je z kilku klatek. Dlatego mnie bardziej odpowiadała głowica 3D. Co prawda w Sherpie można "odblokować" panoramiczny kierunek ruchu głowicy, ale robi się to poluźniając rączkę. Obawiałem się, że czasem można poluźnić ją za bardzo i "odblokować" wszystkie kierunki.
W zasadzie od początku raczej byłem przekonany do wysokiego GP, ale niestety w kulminacyjnym momencie nie mogłem go nigdzie znaleźć. Udało mi się natomiast kupić używanego Slika Able 300 dx. Puki co konstrukcja wydaje mi się bardzo stabilna, ale niestety jeszcze nie miałem okazji go przetestować w plenerze.
Piszesz, że teraz zgłupiałeś, ale nie trudno się dziwić. Musisz dobrze przemyśleć sprawę. Jeśli chodzi o wymienione statywy, to raczej o solidność nie musisz się martwić bo i GP i Velbony i Sliki są chwalone pod tym względem, więc pozostaje kwestia wygody i oczekiwań. Pewnie i tak będziesz musiał iść na jakieś kompromisy, tylko trzeba przemyśleć dokładnie co możesz odpuścić, a co jest dla Ciebie sprawą priorytetową. Ważne jest też co będziesz miał na tym statywie. Według producenta Sherpa wytrzyma 4 kg, co jest najmniej z trzech wymienionych. Jeśli chodzi o wagę, to też waży najmniej (co może być zaletą lub wadą). Z resztą przykłady wyższości jednych nad drugimi można sobie łatwo znaleźć. Ważne jest, abyś wybrał świadomie i był świadomy wad swojego statywu, wtedy unikniesz rozczarowania.

kabi
20-09-2007, 21:09
Dzisiaj weszłam w posiadanie statywu Velbon Sherpa 600 R i jestem z niego bardzo zadowolona :)