Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] AC / Fashion/Beauty
jurkarol
08-08-2021, 12:11
Czy fotografia na zlecenie tak bardzo się różni od "prywatnej"? Myślę, że zawsze jest jakiś rys charakterystyczny. Różni się o tyle, że prywatnie można poszaleć, a w zleceniu nie, natomiast styl, forma, charakter i podejście pozostaje i tego się nie można pozbyć.
Być może jest tu zbyt wielu teoretyków, którzy przysłaniają praktyków.
Według mnie niezależnie od odzewu warto prace na zlecenie wrzucać, po to by poszerzać horyzonty.
Według mnie niezależnie od odzewu warto prace na zlecenie wrzucać, po to by poszerzać horyzonty.
Przeciwnie, jest dokładnie na odwrót.
Czytajcie dalej Greya, no Wasz wybór.
Kojocisko
08-08-2021, 13:35
Fotografia ma wiele wymiarów, a to nie jest forum "artystyczne". Można nie lubić stylu candara, modelki mogą nie być w guście. Ale ja lubię jego jakość techniczną i sprawność warsztatową. I oglądam może nie z zachwytem, ale z przyjemnością. Mimo, że moje skojarzenia z prezentowanym sposobem poprawiania i prezentowania niewątpliwej urody są słabe. Choć np. zdjęcia typu cosplay w całości mi się podobały. Ale zazdroszczę, że są tacy, który całe życie tylko Joyca...
Troche sie rozczarowalem. Zaden z zagadnietych panow zawodowych fotografow nie napisal slowa w jakich wzietych periodykach ich zawodowe prace sa publikowane. Kolega candar zartuje sobie (ma do tego moim zdaniem prawo- sam pisalem o niemadrych i zlosliwych postach) piszac o kolegach, ktorzy sie znaja bo "czytaja i ogladaja"- rozumiem, ze kolega studiowal fotografie? Bo jesli nie studiowal, to w jaki sposob zdobyl swoja wiedze? Nie przez "czytanie i ogladanie"? "Terminowalem 5 ciezkich lat u Mietka Walusiaka, tego samego, ktorego uczyl Janusz Skorupa, syn Jana Skorupy a jego przedstawiac nie trzeba". Zawsze ten sam aburdalny sposob w jaki sie swoja zawodowosc "udowadnia": "XY jest swietny bo 1.jest swietny, 2.jest moim kolega a jego zdjecia w domu kultury w Gizycku byly pokazywane, w Expresie Gizycka byla notatka, wywiad i nawet pan burmistrz byl na otwarciu". P.S. To ja tez sobie na zlosliwosc pozwole: piszac kolega o ludziach z krwi i kosci zapomnial kolega o silikonie, kwasie hialuronowym i botoksie. Bo na zdjeciach kolegi (tych ostatnich w tym threadzie) silikon i kwas hialuronowy jedynie widac.
No przeciez się pochwalil, bielizna do sexshopów, czyli pewnie opakowania i katalogi.
Tylko to poza tematem ostatnich zdjęć, w których nawet ta słynna techniczna sprawność kuleje(stąd min moj negatywny odbiór).
cybulski
08-08-2021, 14:49
Na instagramie obserwuję wielu fotografów, pro jak i amatorów, tudzież samozwańczych guru jak i hobbystów. Preferuje styl np Testino, Brodziaka klasyków pokoju Ellen von Unwerth czy lindberga. Wiadomo że na rynku np muzycznym obok jazzu są też inne rodzaje muzyki na drugim krańcu, żeby nie szukać daleko disco polo. W fotografii jest podobnie. Nadal twierdzę że dziennie na instagramie widzę dużo ciekawej foto z różnych kręgów co i wszystkim mogę polecić tytułem poszerzenia horyzontow o których tu wspominano. Ale fakt na zachodzie dominuje inny styl od dość już dawna...
Przeciwnie, jest dokładnie na odwrót.
Czytajcie dalej Greya, no Wasz wybór.
Co chcesz przez to powiedzieć? Nie warto oglądać prac innych w celach edukacyjnych, w poszukiwaniu inspiracji lub badania trendów na rynku?
tak rzadko odwiedzam to forum a ono tak bardzo potrafi rozbawić :D :P
już prawie nikt nie dodaje tu zdjęć...
Jednym z ostatnich jest Andrzej ze swoimi ładnymi glamurkami...
i nagle kilka stron takiego pier... głupot, że głowa boli :(
Chcecie uczyć Andrzeja robić zdjęcia?
chcecie mu wybrać w jakim stylu i z kim ma robić foty?
a może pokażecie mu swoje własne zdjęcia z zaznaczeniem, że on też ma tak robić! :)
Andrzej rób swoje i olej "nieudaczników"!
dla nich sensem istnienia jest pokazanie się na forum... i to nie zdjęciowo a po prostu pokazaniu, że są! że istnieją :) :)
Szanowny Bartku. Sądzę, że nikt na tym forum nie podważa umiejętności Andrzeja. Jego zdjęcia prowokują, często też zaskakują kreatywnością i pomysłowością. Jednak kilka ostatnich jego prac nazwane przez Ciebie ładnymi glamurkami:-D nie wszystkim przypadły do gustu. Ogólnie panuje przekonanie, że glamur to takie pogranicze piękna i kiczu. Dlatego nieco przesadna i nietrafiona obróbka skłoniła co niektórych z nas do wyrażenia swojej opinii. Osobiście uważam, że candar to osoba o niezwykłym potencjale. Jak większość twórców ciągle szukająca, analizująca i dążąca do perfekcji. Nie ma powodów, by się obrażać lub nazywać kogoś nieudacznikiem. Rzadko odwiedzasz to forum i pomimo niewielu zamieszczonych tu zdjęć, mając do dyspozycji urocze modelki i piękne krajobrazy dowiadujesz się, że można lepiej, inaczej. Pozdrawiam serdecznie i życzę samych sukcesów.
jurkarol
09-08-2021, 16:06
Co chcesz przez to powiedzieć? Nie warto oglądać prac innych w celach edukacyjnych, w poszukiwaniu inspiracji lub badania trendów na rynku?
Gray to ta seria erotyków dla pensjonarek?
Disco polo czy słuchać by szukać inspiracji? Może parodii
Nikodemo
21-08-2021, 20:49
Dla mnie rewelka, ciekaw jestem tylko szkła w plenerach?
Co innego zdjęcia produktów menu w restauracji a co innego zdjęcia produktów wykonane przez kucharza na swoją stronę oraz blog, który korzysta z chemii pomagającej osiągnąć doskonały efekt konsystencji i wyglądu produktu. Gdybym nie widział całego procesu od podstaw pewnie też bym pisał, że to wszystko na zdjęciach kucharzy jest jadalne.
skoro kucharz czy bloger bloger nie potrafi zrobic potrawy i musi sie wspomagac chemia lub plastikiem to to duda jest a nie kucharz. Niewazne czy bloger czy szef gwiazkowej restauracji czy producent zywnosci. Po to sa stylisci zywnosci zeby jesli kucharz nie umie to mial pomoc. Pisze to z wlasnego doswiadczenia a mysle ze z calym szacunkiem dla Twojego "widzenia procesu" w ciagu kilkuset sesji i produkcji kulinarnych widzialem troche wieksze spektrum :)
PS. zeby nie bylo - lubie twoje foty i nie mam nic przeciwko modelkom z rysunkami :D
Ja akurat znam się na fotografii, bo mnie interesuje i jak najbardziej mam pojecie, bo dużo oglądam i dużo czytam, i dużo slucham :-D
czyli jak ogladasz bieganie w tv to jestes ekspertem od biegania? troche ryzykowne twierdzenie i mocno mijajace sie z prawda :) najgorszymi "ekspertami" sa tacy ktorzy teoretycznie cos wiedza i utrzymuja ze sie znaja, a nie bardzo maja cos do pokazania w portfolio. Owszem, mozna znac sie na fotografii nie umiejac robic zdjec choc to sie bardzo rzadko zdarza.
Pamietam czasy na forum gdy najbardziej zagorzalymi krytykami aktu/mody/glamour byli fotografowie kwiatkow i bombelkow wszelakich. Oni mieli najwiecej uwag :)
Bartek - NinoVeron
22-08-2021, 02:55
czyli jak ogladasz bieganie w tv to jestes ekspertem od biegania? troche ryzykowne twierdzenie i mocno mijajace sie z prawda :) najgorszymi "ekspertami" sa tacy ktorzy teoretycznie cos wiedza i utrzymuja ze sie znaja, a nie bardzo maja cos do pokazania w portfolio. Owszem, mozna znac sie na fotografii nie umiejac robic zdjec choc to sie bardzo rzadko zdarza.
Pamietam czasy na forum gdy najbardziej zagorzalymi krytykami aktu/mody/glamour byli fotografowie kwiatkow i bombelkow wszelakich. Oni mieli najwiecej uwag :)
sailor - idealnie i w punkt :)
Troszkę spłyciłeś ;)
Bo jednak czytanie o fotografii (mam nadzieję że szerzej - sztuce)i oglądanie, daje jednak wiedzę która wcale nie musi przekładać sie na własną twórczość, ale na postrzeganie, analizę itp. już tak. Krytycy sztuki to idealny przykład ;) Jasne że wśród nich także jest masa polejwodów, ale są także i ci którzy potrafią ciekawie i z sensem opowiadać, mając wiedzę na temat sztuki współczesnej ale i wiedzę historyczną.
Trochę chaotycznie - sorka
Czy mamy tu do czynienia z tym drugim przypadkiem? ;)
cybulski
22-08-2021, 11:07
Sztuka ma odbiorców. Bez odbiorców jest sztuką dla sztuki. Wyrobiony odbiorca a niewyrobiony to ta różnica czy znasz się na temacie czy nie.
Idąc za sailorem,czy twórcy disco polo znają się na muzyce? Oni stwierdzą że tak, mało tego ta muzyka ma odbiorców o zgrozo.
Czyli kicz też może mieć odbiorców i twórców mających swoje 5 minut.
Sorki, ale nie bardzo rozumiem.
Żeby ciekawie komentować wydarzenia sportowe trzeba być olimpijczykiem, o medalach nie wspominając?
Żeby być krytykiem np. teatralnym, filmowym trzeba mieć na swoim koncie kilkanaście Oskarów?
Proszę o wyjaśnienie, bo głupi jestem.
cybulski
22-08-2021, 11:09
Twórcy muszą akceptować to że odbiorcy mogą mieć swoje zdanie na temat sztuki którą tworzą twórcy.
Twórca/artysta to jedno a odbiorca/krytyk to konsument treści.
Jedni bez drugich nie istnieją.
Odbiorcą treści przeważnie nie będzie inny twórca w tej samej materii, on 2szystko będzie sprowadzał pod swoją "sztukę". Nie będzie obiektywny na tyle na ile obiektywny jest odbiorca konsument.
To oczywiście przerysowałem do celów tej dyskusji.
A ja pamiętam Ciebie, gdy wytknales twórcy inwalidztwo aby tylko zdyskredytować jego prace.
Forum dziś to dla Ciebie jakiś wentyl do odpalenia się raz na kwartał ;-)
Do oceny zdjęć Candara nie trzeba fachu, glejtu itp. Wystarczy minimalne fotograficzne obycie.
Udzielam się na forum jako miłośnik dziedziny a nie autorytet. To forum sprzętowe.
Wyciąganie czyichś kompetencji jest dziecinne*(choć samemu mnie się zdarza) Ostatnie strony wątku to starcie jakichś kompleksów, frustracji nie związanych z samymi zdjęciami. My vs oni.
Dla mnie to obciach, wracam więc do biernej obserwacji ;-)
Krytycy sztuki to idealny przykład ;) Jasne że wśród nich także jest masa polejwodów, ale są także i ci którzy potrafią ciekawie i z sensem opowiadać, mając wiedzę na temat sztuki współczesnej ale i wiedzę historyczną.
No na tym polega ten ZAWÓD ¯\_(ツ)_/¯
Miło , że są osoby mające to "fotograficzne obycie" i doświadczenie. Nie muszą nawet posiadać jakiegokolwiek aparatu fotograficznego, aby wiedzieć w jaki sposób wykonano zdjęcie. Takie osoby to skarb, wszystko już wiedzą i każdemu pomogą.
Chwilowa zmiana tematu w tasiemcu - Fashion lotniczy LOTOS Gdynia Aerobaltic 2021. Osoba obok mnie (za barierkami, gdzie był największy tłum) z powodzeniem fotografowała Nikonem Z7 z Sigmą 150-600 , tak więc zaręczam że da się (ktoś pisał , że się nie da bo foty lotnicze to tylko Canonem R5).
Śmigłowiec pokładowy Kaman SH-2G Super Seasprite - MARYNARKA WOJENNA RP
150
55238
151
55239
152
MI-24 CZESKIE SIŁY POWIETRZNE
55240
153
55241
154
LIM-2
55242
155
55243
156
PZL W-3A Sokół - CZESKIE SIŁY POWIETRZNE
55244
157
55245
158
RAFALE - FRANCUSKIE SIŁY POWIETRZNE
55246
159
55247
160
F-16 / SOLO TURK
55248
161
55249
162
TS-11 ISKRA
55250
163
55251
164
GRUPA ŻELAZNY
55252
165
55253
candar - jak obrazki samolotów mają się do tytułu wątku Fashion/Beauty? :D
Kojocisko
23-08-2021, 15:58
Bo np. dwa Lim'y są absolutnie beauty..
Bo np. dwa Lim'y są absolutnie beauty..
Oj tak! Zobaczyć je w locie coś pięknego. W Europie ten z nr. 006 SB LIM2 jest jedyny, na całym świecie obecnie lata zaledwie pięć takich maszyn. https://lublin.tvp.pl/7700670/lim-powrocil-do-domu-odrestaurowali-samolot-szkolnobojowy
Ponoć na świecie są trzy najpiękniejsze rzeczy: kobieta w tańcu, koń w galopie i żaglowiec pod pełnymi żaglami. Dodałbym do tego samolot w powietrzu.
Racja, mnie te korki w Kosakowie kompletnie zniechęciły, ostatecznie zrezygnowałem z wypadu.
Pamiętam poprzednim razem jaka była masakra i sobie dałem spokój, ale miło chociaż popatrzeć na zdjęcia maszyn zza biurka, dzięki candar [emoji846]
A ja pamiętam Ciebie, gdy wytknales twórcy inwalidztwo aby tylko zdyskredytować jego prace.
to zawodzi cie albo pamiec albo umiejetnosc czytania ze zrozumieniem albo jedno i drugie. Bo nie wytykalem nigdy Wolandowi inwalidztwa by zdyksredytowac jego prace. Twierdzilem ze wielokrotnie wykorzystuje swoje inwalidztwo do ich wypromowania. A to zupelnie inna kwestia ktorej najwidoczniej nie zrozumiales. Odpowiadam za to co napisalem a nie za to co ci sie wydaje ze napisalem. I niestety w wiekszosci przypadkow przez lata pamietam co pisalem - a jest to wyjatkowo paskudna przypadlosc. Przy czym staram sie nie wypowiadac na tematy o ktorych nie mam pojecia co i Tobie rowneiz polecam.
Forum dziś to dla Ciebie jakiś wentyl do odpalenia się raz na kwartał ;-)
napisal facet ktory twierdzi ze zna sie na fotografii bo obejrzal duzo zdjec :D :D :D
A na forum zagladam owszem rzadko i dosc losowo - jak widze temat ktory mnie zainteresuje w ciagu kwadransa jego przegladania to sie czasem wypowiem. Byc moze ciezko ci to zrozumiec ale sa ludzie dla ktorych istnieje swiat poza forum a samo forum jest na dalekim miejscu. Mam wiec nadzieje ze zrozumiesz ze zamiast napinac sie kto ma wiekszy szpadelek wole usiasc ze szklaneczka rumu pod palma i popatrzec na ocean.
Udzielam się na forum jako miłośnik dziedziny a nie autorytet. To forum sprzętowe.
serio? jak dla mnie ktos posiadajacy wiedze jest autorytetem. ty twierdzisz ze sie znasz. zdecyduj sie wiec - znasz sie czy sie nie znasz? :)
Ja akurat znam się na fotografii, bo mnie interesuje i jak najbardziej mam pojecie, bo dużo oglądam i dużo czytam
dla mnie link w stopce jest wytarczajacy.
Troszkę spłyciłeś ;)
troche tak, kazde uogolnienie splyca ale sens pozostal :)
Krytycy sztuki to idealny przykład ;) Jasne że wśród nich także jest masa polejwodów, ale są także i ci którzy potrafią ciekawie i z sensem opowiadać, mając wiedzę na temat sztuki współczesnej ale i wiedzę historyczną.
w obecnych czasach wymienieni w wiekoszsci stosuja niestety krytykanctwo (czesto platne) zamiast rzeczowej krytyki. zreszta to forum tez z tym zawsze mialo problem bo kazda krytyka byla odbierana jako hejt przez zbyt wrazliwych milosnikow sztuki wlasnej. Ot takie czasy gdzie za prawde i rzeczowosc nie jest sie lubianym :)
Tylko mi brakuje aktualizacji w tym wątku?
RomanZWrocławia
09-10-2021, 18:43
Nie, nie tylko Tobie.
jasiocha
18-10-2021, 22:41
Bardzo fajne choć mnie podobnie jak powyżej ta maska wydaje się niepotrzebna :-)
Tylko mi brakuje aktualizacji w tym wątku?
Ciebie tez ciekawi, czy koziołkom-matołkom, którzy nie potrafili skupić się na ocenie zdjęć, zamiast autora i jego podejścia do fotografii spadł kamień z serca, że nie muszą już oglądać tych "paskudnych glamurków, udało się zabić wątek!"? Trochę szkoda, na szczęście na naszym fotograficznym forum mamy zatrzęsienie innych wątków portetowych!
Candar jak wrzuca to prawie równolegle na forum Canona i tutaj. Na forum Canona też dawno nic nie pokazywał.
Po częsci to chyba sprawa warunków plenerowych. To nie jest dobry okres na fotografowanie modelek. Szaro, buro, zimno.
We wnętrzach robi mało.
We wnętrzach robi mało.
Przecież to jasne, ostatnio nawet toster stał krzywo :).
Candar jak wrzuca to prawie równolegle na forum Canona i tutaj. Na forum Canona też dawno nic nie pokazywał.
Po częsci to chyba sprawa warunków plenerowych. To nie jest dobry okres na fotografowanie modelek. Szaro, buro, zimno.
We wnętrzach robi mało.
Dokładnie tak! dziękuję Jacku. Trochę sesji przeszło przez Covid (szczepcie się!) i kwarantannę a trochę przez pogodę. Niniejszym nadrabiam zaleglości:
150
58280
151
58281
152
58282
153
58283
154
58285
155
58286
156
58283
157
58287
158
58288
159
58289
160
58290
161
58291
162
58292
163
58293
164
58294
165
58295
166
58296
167
58297
Carlos_lo
04-12-2021, 23:13
a mnie wpadla w oko przeprowadzka 161
Kojocisko
05-12-2021, 00:43
Fajnie znów cię oglądać! Zrobiło się kolorowo.
ooo jak miło, że wróciłeś! :)
Dużo fotek, fajnie! Te które mi się bardzo podobają: 155, 156, 159, 161, 167.
Na tych kwiecistych ujęciach - jak dla mnie - modelka zbytnio kontrastuje z rekwizytami, jakoś się nie klei. Natomiast na 165 babcine firanki są równie mocnym elementem jak "agresywna" uroda modelki. Ale to tylko uwagi laika.
Szybka sesja dla Ilonki z Ukrainy. Stroje pożyczone od producenta bielizny.
168
60691
169
60692
170
60693
171
60694
172
60695
173
60696
174
60697
175
60698
176
60699
krzysztofz24
01-03-2022, 23:46
Nie znam sie na tej dzialce fotografi, ale ofc sie wypowiem:-)
176, zahipnotyzowalo mnie to spojrzenie, ekstra.
Myszowor
02-03-2022, 08:15
Piękna modelka, mi się 172 najbardziej podoba, fajna obróbka.
Trochę bielizny damskiej. Pozowały Ilonka i Dorotka.
177
60792
178
60793
179
60794
180
60795
181
60796
182
60797
183
60798
184
60799
185
60800
186
60801
187
60802
Nieustannie zachwycające pracą z modelką, technicznym dopracowaniem i kolorami, choć nieustannie całkowicie nie moje klimaty tematyczne.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jedyna uwaga, na przykład fotografia 169 i 176 - stopy modelki - ich układ, wygięte palce, trochę im to ułożenie nie służy. Drobiazg, ale wpadł mi w oko.
Niestety nierzadka przypadłość - stopy u pięknych kobiet, które pół życia chodzą w pięknych, niewygodnych butach ...
dziewczyny spoko, bielizna spoko ale rozpraszają mnie te przeszkadzajki na balkonie, a to masywne nogi od chyba stolika a to jakieś czerwone niewiadomo co na 184, jakieś krzesła, tak samo na 186/187 te kwiatki po bokach?
Nikodemo
15-05-2022, 02:20
Panie Carze masz Pan jakieś tutki na takie fotki? Bo bym moi stary takie walnoł.
76
Sesyjnie z Adą. Nikon Z6 + Viltrox 85mm f/1.8
https://www.instagram.com/andrzej.car/
75340
77
75341
Jak wszystkie w Twoim wątku bardzo ładne (zdjęcia) ale mi trochę gryzie się stylizacja modelki z otoczeniem. Jakoś bym ją widział w innej lokalizacji.
August68
01-09-2023, 12:28
Bardzo lubię oglądać zdjęcia w tym wątku - ale mi z kolei w tym wypadku rzuciły się w oczy "przerysowania" sylwetki modelki.
Być może to świadomy zabieg, ale...
W przypadku pierwszego zdjęcia zastosowanie szerszego kąta i perspektywy "żabiej" spowodowało, że modelka składa się przede wszystkim z butów, a w drugiej kolejności z nóg. Dopiero gdzieś daleko dalej jest tułów z głową, przytłoczony dodatkowo przez te dźwigowe żurawie w tle.
W drugim zdjęciu odwrotnie - poza modelki powoduje, że widać głównie "oczy", reszta sylwetki przy nich po prostu niknie (a może to tylko specyfika męskiego punktu widzenia ;-) ).
ZA to bardzo podoba mi się kolorystyka - czerwień sukienki w kontraście do zieleni dźwigów stanowi świetne połączenie.
Bardzo lubię oglądać zdjęcia w tym wątku - ale mi z kolei w tym wypadku rzuciły się w oczy "przerysowania" sylwetki modelki.
Być może to świadomy zabieg, ale...
W przypadku pierwszego zdjęcia zastosowanie szerszego kąta i perspektywy "żabiej" spowodowało, że modelka składa się przede wszystkim z butów, a w drugiej kolejności z nóg. Dopiero gdzieś daleko dalej jest tułów z głową, przytłoczony dodatkowo przez te dźwigowe żurawie w tle.
W drugim zdjęciu odwrotnie - poza modelki powoduje, że widać głównie "oczy", reszta sylwetki przy nich po prostu niknie (a może to tylko specyfika męskiego punktu widzenia ;-) ).
ZA to bardzo podoba mi się kolorystyka - czerwień sukienki w kontraście do zieleni dźwigów stanowi świetne połączenie.
Odnosisz się jak mniemam do zdj. nr. 76 i 77 ? Odpowiedz mi tylko na pytanie jakim cudem portretowa stałka Viltrox 85mm f/1.8 (opisana zresztą w tytule foty) nagle zmieniła się w "szeroki kąt" z "żabiej perspektywy"? Cuda Panie, cuda.... :lol:
August68
01-09-2023, 13:49
Cuda się zdarzają jak widać ;-)
To moje wrażenie, zapewne całkowicie mylne... pewnie to "wina" modelki.
Kojocisko
01-09-2023, 15:49
A mnie się po prostu podoba, fajnie, że znów coś umieściłeś. Może ten Viltrox to nie jest zły pomysł?
jurkarol
02-09-2023, 17:40
Mniejsza o technikalia, to nieistotne. Bo bardziej perfekcyjnie się nie da.
Chodzi o formę - Oczy mi krwawią... Wszystko mnie tu razi, od typu modelki począwszy, wszystko jest "ostre" do granic, przesolone, przesłodzone.
Mniejsza o technikalia, to nieistotne. Bo bardziej perfekcyjnie się nie da.
Chodzi o formę - Oczy mi krwawią... Wszystko mnie tu razi, od typu modelki począwszy, wszystko jest "ostre" do granic, przesolone, przesłodzone.
Cyfrowa jakość.:D Wydajemy ogromną kasę by, ujrzeć przerysowaną rzeczywistość.:oops:
Fakt. Znacznie przyjemniej fotografować dla siebie "kfjatki" na łące oraz pieski i kotki oraz pejzaże z wakacyjnych wojaży z rodziną oraz wykonywać portrety u cioci Krysi na imieninach, niż realizować konkretne zlecenia i sesje pod klientów z ciuchami :) Bo klientom faktycznie zależy, aby zdjęcia były brzydkie, nijakie, nieostre, pozbawione koloru i pokazały ich z najgorszej strony (bez słodzenia).
xD
- - - - kolejny post - - - - - -
A mnie się po prostu podoba, fajnie, że znów coś umieściłeś. Może ten Viltrox to nie jest zły pomysł?
Po ostatnim wpisie widzę, że forumowi guru wolą oglądać foty brzydkie, nijakie, nieostre i bez kolorów pokazujące portretowane osoby w najgorszy możliwy sposób tak więc jednak nie będę tu umieszczał zdjęć ze swoich sesji. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to wie gdzie znaleźć moje foty. O obiektywach używanych do zdjęć również nie będę pisał bo przecież tutaj jak widzę same "fachofce" są i po co ich wyręczać? ^^
Dobrze jest! Nie stresuj się tylko rób swoje :D
Szalej ile jeszcze możesz w twórczym zapale, bo niedługo AI pozamiata wszystko.
A o obiektywach nie pisz, bo nie ma to żandego znaczenia. Obiektyw zdjęcia nie robi.
jurkarol
03-09-2023, 18:11
Fakt. Znacznie przyjemniej fotografować dla siebie "kfjatki" na łące oraz pieski i kotki oraz pejzaże z wakacyjnych wojaży z rodziną oraz wykonywać portrety u cioci Krysi na imieninach, niż realizować konkretne zlecenia i sesje
Ciągle zapominam, że to klienci...
Więc jedna sesja może się różnić od innej. A klienci są tacy ponieważ lubią Twój styl i chcą takich zdjęć.
Nie ma co tego porównywać do milusich i przyjemnych fotek
maniak666
03-09-2023, 18:19
[QUOTE=jurkarol
Nie ma co tego porównywać do milusich i przyjemnych fotek[/QUOTE]
I zapewne dlatego stopka prowadzi donikąd...?
jurkarol
03-09-2023, 19:46
Co ze stopką? I co to ma do tematu
jurkarol
03-09-2023, 20:54
Faktycznie. coś się podziało, ale już strona jest
Po ostatnim wpisie widzę, że forumowi guru wolą oglądać foty brzydkie, nijakie, nieostre i bez kolorów pokazujące portretowane osoby w najgorszy możliwy sposób tak więc jednak nie będę tu umieszczał zdjęć ze swoich sesji. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to wie gdzie znaleźć moje foty. O obiektywach używanych do zdjęć również nie będę pisał bo przecież tutaj jak widzę same "fachofce" są i po co ich wyręczać? ^^
Nie, to nie tak.
Lubią oglądać to co "znają" i akceptują. Części z nich obce są kontakty z klientami i wymagania tych klientów. Ale to są osobne sprawy.
jak dla mnie 76. jest niesamowita pod kątem pomysłu, koloru, całego ułożenia w kadrze (jeden mankament, słabo widoczny, to ramię dźwigu za głową modelki), ta zieleń i czerwień jest po prostu niesamowita, kontrast dziewczyny i żurawia portowego też piorunujący.
prawdopodobnie to, że bardzo radykalnie krytykujesz zdjęcia w tym temacie, a na Twojej stronie da się znaleźć zlepek pstryków, które nie mają nie mają nic ciekawego do zaprezentowania, stoją w idealnej opozycji do zdjęć zamieszczanych przez Candara. Jego zdjęcia mogą się podobać lub nie, są kontrowersyjne, ale w przeciwieństwie tego co masz w linku prezentują: pomysłowość, kreatywność, kompozycję i nietuzinkową obróbkę. A wymieniłem tylko pierwsze skojarzenia, które przyszły mi do głowy.
Chcesz wyrażać krytykę? Spoko, każdy kto umieszcza treści w internecie samoistnie się na to godzi. Zauważyłem, że Candar się raczej do tego przyzwyczaił i częstokroć nie ma z tym problemu. Ale niech te uwagi niosą coś konstruktywnego, zamiast "panie, to jest obrzydliwe bo mnie się nie podoba. tak być nie będzie!". Komu chcesz tym pomóc? Raczej tylko sobie. Ale to nie forum psychologiczne, żeby roztrząsać problemy użytkowników.
jurkarol
04-09-2023, 10:29
jak dla mnie 76. jest niesamowita pod kątem pomysłu, koloru, całego ułożenia w kadrze (jeden mankament, słabo widoczny, to ramię dźwigu za głową modelki), ta zieleń i czerwień jest po prostu niesamowita, kontrast dziewczyny i żurawia portowego też piorunujący.
prawdopodobnie to, że bardzo radykalnie krytykujesz zdjęcia w tym temacie, a na Twojej stronie da się znaleźć zlepek pstryków, które nie mają nie mają nic ciekawego do zaprezentowania, stoją w idealnej opozycji do zdjęć zamieszczanych przez Candara. Jego zdjęcia mogą się podobać lub nie, są kontrowersyjne, ale w przeciwieństwie tego co masz w linku prezentują: pomysłowość, kreatywność, kompozycję i nietuzinkową obróbkę. A wymieniłem tylko pierwsze skojarzenia, które przyszły mi do głowy.
Chcesz wyrażać krytykę? Spoko, każdy kto umieszcza treści w internecie samoistnie się na to godzi. Zauważyłem, że Candar się raczej do tego przyzwyczaił i częstokroć nie ma z tym problemu. Ale niech te uwagi niosą coś konstruktywnego, zamiast "panie, to jest obrzydliwe bo mnie się nie podoba. tak być nie będzie!". Komu chcesz tym pomóc? Raczej tylko sobie. Ale to nie forum psychologiczne, żeby roztrząsać problemy użytkowników.
(Nie mam się czym chwalić przyznam, gdybym chciał to bym tu pokazal i poddal krytyce. Nie porządkuję tematycznie. Mam problem z obróbką, z powodu wzroku jest to męczące.
No ale to nie ten wątek.)
Czasem powiem co lubię, co mi się zwyczajnie podoba lub nie, czy bardziej konstruktywnie.
Tutaj mnie poraziły kolory w odróżnieniu od bardziej stonowanych sesji candara. Ot taka opinia...
maniak666
04-09-2023, 18:18
jurkarol - odzio w zasadzie udzielił kompletnej odpowiedzi. Pewnie inaczej bym to ujął w słowach, ale sens dokładnie ten sam.
candarcandar, wrzucisz coś nowego?
Ja zawsze z przyjemnością oglądam Twoje prace.