Zobacz pełną wersję : Leica Q2
Witam,
Testy są przychylne ale wolałbym pewne info od kogoś kto używa.
Są tacy ;) ?
Myślę nad zmianą wszystkiego co mam w pierwszym wierszy sygnaturki na Q2. Rozmiar zbliżony do Pen f z założonym gripem, więc akceptowanie nie duży.
Dzięki z góry za opinie osób, które używały ten kompakt.
czupacabra
31-10-2020, 13:25
Poszukaj na leica forum . Tam jest cały dział poświecony Q /Q2
Wysłane za pomocą Tapatalk
Ok poszukam info.
Czy orientujecie się gdzie w PL a najlepiej w Warszawie można wypożyczyć q2?
czupacabra
01-11-2020, 00:50
Leicastore na ul.Mysiej w wawie wypożyczą ci za darmo na kilka dni
PS czupacabra
Używasz jeszcze CL?
Cześć,
Mam Q2 od 1,5 roku, używam często. Potwierdzam wszystkie pozytywne opinie z sieci. Aparat doskonały, kolejne wersje oprogramowania wprowadzają istotne usprawnienia. Jestem w systemie Nikona od wielu lat: aktualnie mam D800, D850 i Coolpixa A z matrycą DX. Q2 używam bardzo często, ale na wyprawy wędkarskie zabieram D800 lub Coolpixa A z lampą SB300 - z obawy przed uszkodzeniem bardziej kosztownego sprzętu :)
Nie będę powielał pozytywnych opinii z sieci, ja jestem więcej niż bardzo zadowolony. Jeśli finanse pozwalają, nie ma nad czym się zastanawiać. Przy ograniczonym budżecie pewnie warto rozważyć używaną Leicę Q.
Pozdrawiam,
Dzięki za opinię.
Czyli prawdę piszą ;)
Miałbym do Ciebie dwa pytania:
Pierwsze to nowy FW 3.0. Podobno poprawili obrazek w jpg. Jako, że zazwyczaj kończę na jpgach to byłbym ciekawy czy rzeczywiście widać różnicę.
Drugie pytanie o face af (eye af chyba nie ma) . Czy to działa w praktyce?
Btw myślę mimo wszystko o q2 z uwagi na matrycę i cropowanie.
Przez długi czas używałem tylko dwóch szkieł w systemie Nikona 28g i 50g. To są „moje” ogniskowe.
Jeżeli w q2 dostanę extra odpowiednik 50mm z ok 16mpix i głębią ff @2.8-3.0 to nic więcej nie potrzebuje.
Cześć,
Niestety nie mam porównania JPG z poprzednich wersji oprogramowania i 3.0, bo od początku fotografuję tylko w RAW.
Face AF działa dość słabo, ja używam prawie wyłącznie AF-S i spotu (exp. multi-metering), bardzo rzadko AF-C. Warto poczytać opinie na Leica forum, tak, jak wcześniej pisał czupacabra.
Jeśli używałeś głównie 28 i 50mm, to jest aparat dla Ciebie. Ja ze względu na fotografowanie przyrody, sportu i koncertów potrzebuję często tele.
pzdr
Dzięki
Af-c praktycznie nie dotykam.
Af-s od zawsze, a po przejściu na bezlustra doceniam eye af. Tego może niestety brakować.
W jaki sposób następuje wybór pola af. Można „maziać” palcem po ekranie trzymając oko przy wizjerze? Czy tylko wybierakiem kierunkowym?
czupacabra
10-11-2020, 10:07
PS czupacabra
Używasz jeszcze CL?
Tak
Jakie szkiełka podpinasz?
Dzięki
Af-c praktycznie nie dotykam.
Af-s od zawsze, a po przejściu na bezlustra doceniam eye af. Tego może niestety brakować.
W jaki sposób następuje wybór pola af. Można „maziać” palcem po ekranie trzymając oko przy wizjerze? Czy tylko wybierakiem kierunkowym?
Można wybierać dotykiem Af przy patrzeniu w wizjer, jak się to ustawi w menu, Ja nie korzystam wtedy z dotykowego wyboru (zbyt częste przestawianie punktu Af nosem i policzkiem), wolę wybierak. W nowym firmware 3.0 można za to poprzez dwukrotne stuknięcie w dowolny punkt ekranu szybko z powrotem ustawić punkt Af tam, gdzie się chce (ja ustawiam centralnie), pomimo wyłączonego dotykowego ustawiania Af.
pzdr
- - - - kolejny post - - - - - -
Dzięki za opinię.
Czyli prawdę piszą ;)
Miałbym do Ciebie dwa pytania:
Pierwsze to nowy FW 3.0. Podobno poprawili obrazek w jpg. Jako, że zazwyczaj kończę na jpgach to byłbym ciekawy czy rzeczywiście widać różnicę.
Drugie pytanie o face af (eye af chyba nie ma) . Czy to działa w praktyce?
Btw myślę mimo wszystko o q2 z uwagi na matrycę i cropowanie.
Przez długi czas używałem tylko dwóch szkieł w systemie Nikona 28g i. To są „moje” ogniskowe.
Jeżeli w q2 dostanę extra odpowiednik 50mm z ok 16mpix i głębią ff @2.8-3.0 to nic więcej nie potrzebuje.
Przy 50mm będzie 15 mpix, ale głębia ostrości będzie taka sama, jak przy 28/1.7 - to jest wycinek z pełnej klatki (chyba, że się przymknie przysłonę). Dobre jest to, że przy ustawieniu cropa na 35, 50, 75 mm, zawsze jest możliwość odzyskania pełnej klatki :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak będziesz miał pytanie dotyczące:
1. Wymiany osłony przeciwsłonecznej.
2. Wymiany paska.
3. Futerału.
4. Filtra UV.
5. Folii na wyświetlacz.
6. I inne, to:
Pisz śmiało, trochę spraw przećwiczyłem z różnym efektem, mogę doradzić. Od czasu zakupu Q2 sporo robię w B&W, wcześniej bardzo rzadko.
pzdr
Dziękuję. Dobrze wiedzieć ;)
Rozmawiałem na Mysiej i jest możliwość wypożyczyć q2 na weekend.
Z pewnością tak zrobię przed ostatecznym podjęciem decyzji.
Jeszcze poczekam ten miesiąc. W grudniu premierę ma mieć SL2s czyli mniejsze SL z matrycą oś S5.
hostman22
10-11-2020, 22:02
ma być jeszcze q2 monochrom ;)
ano ma być...https://www.optyczne.pl/15706-news-Leica_Q2_Monochrom.html
Dla mnie wspaniałe aparaty
czupacabra
10-11-2020, 23:22
Jakie szkiełka podpinasz?
Wszystkie stałki + 11-23 i w 18-56 ale równiż manualne nikkory i Laowę z F mocowaniem
45138
Wersja B&W z klasycznej Q2.
czupacabra
12-11-2020, 01:17
maxtor, Czy mógłbys wrzucic portret z Q2 w cropie 77mm ?
Cześć,
Wyślę Ci na priv 1 fotkę w 4 rozmiarach (28, 35, 50, 75 mm). Najlepiej wyślij mi adres mailowy na priv, będzie sprawniej.
pzdr
czomolungma
12-11-2020, 21:28
Ładnych pare lat temu ktoś zrobił psikusa. Wstawił 3 fotki tego samego obiektu , z 3 róznych aparatów. Obiektywy o podobnej ogniskowej, ustawione na tej samej przysłonie i pytanie: które zdjęcie jest z apartu leica. Jak pokazał test (ankieta) głosy rozkładały się po równo na 3 rózne aparaty, mimo iż głosowała spora grupa wyznawców ów marki, która oczywiście za mityczny obrazek i plastyke leica daliby się pokroić..Co więcej publicznie wskazali numer zdjęcia i oczywiście chybili. To tyle na temat mityczności obrazka leica. Podejrzewam że byłoby podobnie i dziś :)
Jak uda mi się przeszperać te fora to podlinkuje, choć nie ukrywam że tak dawno to było że kto wie czy nie przepadło w otchłani internetu.
Zależy kto czego szuka.
Ja mitycznosci nie oczekuję. Chciałbym ff i dobry obiektyw 28mm. Najlepiej w małym wydaniu.
Niestety wszyscy producenci ML olali tą ogniskową. ok jest sony 28mm ale A7/9 jest nie dla mnie.
Próbowałem zastąpić 28mm najpierw 24mm, a potem 35mm. Każda daje coś innego. Z 28mm kadruje mi się bardzo naturalnie.
Nie uczyłem się tej ogniskowej. Raz zapiąlem nikona 28g i tak już został 2 lata na body z małymi przerwami na 50mm.
To tyle. Mityczna jest dla mnie ogniskowa 28mm :)
cz4rnuch
13-11-2020, 00:03
Może nie mityczna ani magiczna, ale za to bardzo przydatna. Miałem dwa razy 28mm w sumie jako podstawowy i jedyny obiektyw i jakoś mnie nie zawodziła ta ogniskowa. Raz na coolpixie A a potem jako jedyny obiektyw do A7, z tym, że obie te opcje jakościowo raczej nie mogą się równać z tym, co przyspawano do Q. Osobiście wolę 35mm, ale gdybym miał do wyboru tylko jeden obiektyw to chyba bym powrócił do 28mm. Nie jest to może oczywisty ani pierwszy wybór zbyt wielu fotografów, ale jako sprzęt streetowy czy reporterski taki bym powiedział zdroworozsądkowy :) Zresztą oprócz Lejki stosowany jest także w coolpixie i kultowym już GR.
Ogniskowa 35mm to był pierwszy wybór konstruktorów Q, ale niestety aparat nie byłby wtedy taki kompaktowy. Zaprojektowany obiektyw 35mm był wyraźnie większy niż 28mm.
Jakość szkła jest rewelacyjna, programowo skorygowano jego wady optyczne, tak więc w RAW otrzymujemy już "poprawiony" obiektyw. Korekta profilu szkła w Lightroomie już nic nie zmienia.
Pierwotnie matryca miała 51mpix, a obiektyw 24mm, po poprawkach optycznych obiektywu, głównie dystorsji (poprzez przycięcie brzegów matrycy) matryca ma 47mpix, a obiektyw 28mm.
pzdr
Małe porównanie do Pen f z Panaleicą 15mm
49191
49192