PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 II oficjalnie

Strony : 1 2 [3]

TOP67
10-08-2023, 21:06
Dobra poprawiłem działa ok
Ze jak wciskam tego dżoja to nie ma błysku ale wolałbym by brak błysku był pod któryś przyciskiem fn przy adapterze/obiektywie... A tam nie ma takiej opcji. Najnowszy soft mam 1.60.

Przecież jest. Sprawdzone empirycznie.

Nawet w instrukcji jest to opisane

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7II_z6II/pl/09_menu_guide_05_f02.html#f_custom_controls

sokolnik
10-08-2023, 21:37
Przecież jest. Sprawdzone empirycznie.

Nawet w instrukcji jest to opisane

https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7II_z6II/pl/09_menu_guide_05_f02.html#f_custom_controls

dobra jest ta opcja i działa :D

Pytanie o aku w GRIPIE.
mam 2 ori włożone. Aku nr 1 wskazuje 3% baterii... kiedy się zasilanie przełączy na drugi AKU? Jak pierwszy pokaże 0% ? Trochę słabo pod względem żywotności AKU. Nie ma opcji nigdzie przełączania się zasilania po np. spadku naładowania aku do powiedzmy 10 czy 20 %...

i sam sobie odpowiem - dopiero po wskazaniu 0% pierwszej baterii zaczyna działać 2ga...

krzysztofz24
10-08-2023, 22:50
Nie wiem, skąd masz to body(...)

(...)
A body mam z Holandii z Nikon Store ełropa [emoji3]

Ani chybi body z odrzutow poprodukcyjnych, dystrybucja na gleboka Rosje. Oni maja pelno sankcji na elektronike, to pewnie okroili niektore funkcje:-D;-)

sokolnik
11-08-2023, 00:41
Trochę słabo pod względem żywotności AKU. Nie ma opcji nigdzie przełączania się zasilania po np. spadku naładowania aku do powiedzmy 10 czy 20 %...

Wymyśliłem że trzeba to robić tylko manualnie czyli wyjmować rozładowane aku z gripa, kiedy chcemy, przy 30% albo 10%... Zawsze to chyba lepsze niż zostawianie aku rozładowanego do 0% w gripie... Albo po prostu zamiana ich miejscami gdy jeden z nich już się prawie rozładował.

Najpierw rozładowuje się aku A potem zużycie leci B.
Podczas ładowania aku w grupie przez usb c najpierw ładuje aku B... Czyli aku A będzie dłużej rozładowany i znowu - żywotność aku.
Nikon :)

TOP67
11-08-2023, 07:48
Zostawiasz rozładowane aku na kilka miesięcy?
To nie jest pojedyncze ogniwo, które rozładowuje się do zera. 0% nie oznacza całkowitego rozładowania. Elektronika odłącza je przy bezpiecznym poziomie napięcia.

tomek293
11-08-2023, 09:38
Pany, pytanie czy to okazja, czy... złomowanie sprzętu -> mam możliwość kupna z6ii za 4k -> przebieg 190k /nie jestem w stanie poznać czy na elektronicznej czy mechanicznej migawce/-> wizualnie wszystko ok - co myślicie?

sokolnik
11-08-2023, 09:39
Pany, pytanie czy to okazja, czy... złomowanie sprzętu -> mam możliwość kupna z6ii za 4k -> przebieg 190k /nie jestem w stanie poznać czy na elektronicznej czy mechanicznej migawce/-> wizualnie wszystko ok - co myślicie?Odpuść... Nikon polska? To może poproś o historie serwisową... Ale ogólnie raczej szkoda czasu i pieniędzy chyba.

tomek293
11-08-2023, 09:42
nie wiem na ile awaryjny jest ten sprzęt, ale...stosunkowo młody rocznikowo = ewentualne serwisowanie moze byc drogie.

sokolnik
11-08-2023, 09:43
nie wiem na ile awaryjny jest ten sprzęt, ale...stosunkowo młody rocznikowo = ewentualne serwisowanie moze byc drogie.Pytanie czy matryca nie ma jz bad pixeli...jak nie ma to nie znaczy że zaraz się nie pojawią :)

TOP67
11-08-2023, 10:02
Pany, pytanie czy to okazja, czy... złomowanie sprzętu -> mam możliwość kupna z6ii za 4k -> przebieg 190k /nie jestem w stanie poznać czy na elektronicznej czy mechanicznej migawce/-> wizualnie wszystko ok - co myślicie?

To nie jest dużo, nawet na mechanicznej migawce. Amatorskie lustrzanki, jak D600, wytrzymują do miliona klapnięć. A i tak pierwszy pada naciąg lustra, którego tutaj nie ma.

Pytanie czy matryca nie ma jz bad pixeli...jak nie ma to nie znaczy że zaraz się nie pojawią :)

A jaki to ma związek z licznikiem? Matryca zużywa się najwięcej podczas celowania.

sokolnik
11-08-2023, 11:00
To nie jest dużo, nawet na mechanicznej migawce. Amatorskie lustrzanki, jak D600, wytrzymują do miliona klapnięć. A i tak pierwszy pada naciąg lustra, którego tutaj nie ma.

A jaki to ma związek z licznikiem? Matryca zużywa się najwięcej podczas celowania.Nie wiem ale sprzedałem swojego D750 tego którego używałem najwięcej z przebiegiem 55 000 klapnięć, po wymianie migawki akca serwisowa 5 000 temu klapnięć i kupujący stwierdził po 2och dniach że matryca zajechana ha i że będzie go sprzedawał... Ciekawe he ściemnia coś więcej się nie odezwał he cwaniaki z OLX he

TOP67
11-08-2023, 11:32
Totalna bzdura. Robiąc 55 tys. zdjęć przez wizjer, przy przeciętnym czasie 1/60, matryca była używana w sumie przez jakieś 15 minut. Pierwszego dnia z Z6II jego matryca przepracowała więcej.

TOP67
12-08-2023, 23:27
Ile zdjęć zrobisz na 1 ori aku?

Dane empiryczne z dwóch dni
Wczoraj zrobiłem 952 zdjęcia i zostało 35% baterii. Zdjęcia pojedyncze, przez wizjer, z włączonym podglądem i synchronizacją GPS przez SnapBridge. Połowa z AF-C przy dosyć długim celowaniu w ciemnościach, zanim nacisnąłem spust.
Dzisiaj zrobiłem 3578 zdjęć do pełnego rozładowania. Zdjęcia w krótkich seriach (5-10 fot), z podglądem i synchronizacją GPS.
Zamiennik Pattona Protect - 1921 zdjęć i zostało 35%. Ok 1500 zdjęć w seriach, reszta pojedyncze w ciemnościach.

sokolnik
12-08-2023, 23:37
Dane empiryczne z dwóch dni
Wczoraj zrobiłem 952 zdjęcia i zostało 35% baterii. Zdjęcia pojedyncze, przez wizjer, z włączonym podglądem i synchronizacją GPS przez SnapBridge. Połowa z AF-C przy dosyć długim celowaniu, zanim nacisnąłem spust.
Dzisiaj zrobiłem 3578 zdjęć do pełnego rozładowania. Zdjęcia w krótkich seriach (5-10 fot), z podglądem i synchronizacją GPS.

faktycznie nie jest źle... ja już kilka sesji po 300 zdjęć zaliczyłem i chyba jest OK a teraz z gripem i 2ma AKU zapominam o temacie AKU/ILE ZDJĘĆ :D

i bardzo mi się podoba AF w Z6 II... a jakbym miał szybkie szkła to już w ogóle byłoby luksusowo :D

odzio
13-08-2023, 00:27
Natywne urwą Ci zad, ewentualnie AF-P pod F :)

Ja miałem 3 tygodnie temu podobne przemyślenia z Z5: oryginalna bateria: 700 zdjęć na przestrzeni 2 dni (ładowanie na czerwonym) i newell po 550 klepnięciach przez 2 dni, ładowana jeszcze na biało. A zdjęcia na wakacjach, sporo celowania i przeglądania zdjęć przez ekipę. Jak się nie jedzie w dzicz, to zasilanie nie jest wielkim wyzwaniem :)

madnessmilo
16-08-2023, 17:53
No nic zamówiłem Z6 II a teraz "pacze" a tu chashback ma obiektyw (2tys.). A idź pan w... Banda decydentów ;).
Mam tylko dylemat czy zostawić Sigmę 28mm ART, czy sprzedać i kupić Nikkora Z 35mm. Wiem, że będzie optycznie gorszy, ale pewnie pewniejszy i na pewno dużo lżejszy zestaw. Przepraszam za offtop.

sokolnik
16-08-2023, 18:03
No nic zamówiłem Z6 II a teraz "pacze" a tu chashback ma obiektyw (2tys.). A idź pan w... Banda decydentów ;).
Mam tylko dylemat czy zostawić Sigmę 28mm ART, czy sprzedać i kupić Nikkora Z 35mm. Wiem, że będzie optycznie gorszy, ale pewnie pewniejszy i na pewno dużo lżejszy zestaw. Przepraszam za offtop.Za ile zamówiłeś body? FTZ też?

madnessmilo
16-08-2023, 18:07
FTZ 1 mam z Z6. 8400zł z kartą pamięci.
A jak już jestem przy karcie, jeśli posiadam czytnik XQD, bardziej opłacalne będzie kupno karty XQD, niż CFe + czytnik?

TOP67
16-08-2023, 18:20
No nic zamówiłem Z6 II a teraz "pacze" a tu chashback ma obiektyw (2tys.)

Skoro zamówiłeś, to pewnie przez internet i możesz zwrócić.

sokolnik
16-08-2023, 18:45
FTZ 1 mam z Z6. 8400zł z kartą pamięci.
A jak już jestem przy karcie, jeśli posiadam czytnik XQD, bardziej opłacalne będzie kupno karty XQD, niż CFe + czytnik?To mi wyszło body z FTZ za 8 222 :D no ale karte kupiłem jeszcze cfe a one drogie he

madnessmilo
16-08-2023, 19:53
Widocznie tak musiało być ;). Potrzebny mi tak czy siak zaraz.

madnessmilo
17-08-2023, 20:04
"Rozgrzewałem" dziś aparat przed weekendem. No i bardzo zadowolony jestem z AF, chociaż warunki to był zwykły plac zabaw w dobrych warunkach oświetleniowych. Klapka przy kartach nie trzeszczy ;), ale aparat się grzeje względem Z6. Jest po prostu odczuwalnie ciepły.

sokolnik
17-08-2023, 20:11
"Rozgrzewałem" dziś aparat przed weekendem. No i bardzo zadowolony jestem z AF, chociaż warunki to był zwykły plac zabaw w dobrych warunkach oświetleniowych. Klapka przy kartach nie trzeszczy ;), ale aparat się grzeje względem Z6. Jest po prostu odczuwalnie ciepły.Moja klapka od kart coś trzeszczy troszeczkę he ale nic się nie grzeje, nie zauważyłem... Ciepło/gorąca jest tylko karta cfe ale to zrozumiałe i akceptowalne.
Z jakimi szkłami testowałeś na placu zabaw [emoji780]

madnessmilo
17-08-2023, 20:28
Tylko z jednym. Nikkorem Z 85mm. Żona mówi, że przewrażliwiony jestem i ona nie czuła, a ja wiem, że czułem ; ]

sokolnik
17-08-2023, 20:31
Tylko z jednym. Nikkorem Z 85mm. Żona mówi, że przewrażliwiony jestem i ona nie czuła, a ja wiem, że czułem ; ]85 ale Z, to bez FTZ... To pewnie af sprawniejszy niż u mnie FTZ z NIKKOR 85 1.8 G który jest mułowaty he przynajmniej na D750 lubił kręcić czasami ha

madnessmilo
17-08-2023, 20:32
No AF bardzo ładnie łapał i ze sporych odległości. Bardzo fajnie się foci. Odnośnie ciepłoty. (https://www.dpreview.com/forums/thread/4575628)

horn3t
17-08-2023, 21:08
każde body się grzeje w początkowym okresie posiadania od miłości i przytulania z czasem staje się oziębłe ;)
...nie mogłem się powstrzymać :D

sokolnik
17-08-2023, 21:10
każde body się grzeje w początkowym okresie posiadania od miłości i przytulania z czasem staje się oziębłe ;)
...nie mogłem się powstrzymać :DWidocznie ja go za mało ściskałem he dokupiłem szybko grupa, może dlatego mój dotyk był inny he

madnessmilo
17-08-2023, 21:14
Dobre :). Na początku zawsze są motylki w brzuszku.
Co do temperatury, może to wina karty, jest micro SD przez adapter jeszcze... Taki był gratis. Sprawdzę to jeszcze na XQD.

horn3t
19-08-2023, 20:25
Jakieś foty ? zwłaszcza na wyższym ISO

sokolnik
19-08-2023, 20:39
Jakieś foty ? zwłaszcza na wyższym ISOTeraz lato to nie wychodzimy powyżej ISO 400 ;)
Za tydzień w nd wrzucić coś mogę z "koncertu" z ISO nie wiem 6400? Nawet nie wiem ile jest więcej ISO bo niegdy nie wychodziłem poza max 6400 ha

madnessmilo
19-08-2023, 22:18
20000 iso
74974
10000 iso
74975

sokolnik
20-08-2023, 15:25
Ktoś wykorzystuje Z6 / Z6 II do fotografowania krajobrazu? Fotek pod słońce itp. Jakieś problemy związane z bezlustrem? :)

TOP67
20-08-2023, 18:19
Nie zauważyłem. Harb przez 2 lata robił krajobrazy na Z7.

madnessmilo
20-08-2023, 20:01
Ale faktycznie, przynajmniej mój egzemplarz, po krótkiej pracy nagrzewa się do około 37 stopni (za ekranem). Z6 pozostaje zimny.

sokolnik
20-08-2023, 20:03
Ale faktycznie, przynajmniej mój egzemplarz, po krótkiej pracy nagrzewa się do około 37 stopni (za ekranem). Z6 pozostaje zimny.Z6 II ma 2 procki, może to jest przyczyną...

madnessmilo
20-08-2023, 20:15
Tylko bym chciał wiedzieć czy u innych tak jest :)

jo44
20-08-2023, 22:45
Ale faktycznie, przynajmniej mój egzemplarz, po krótkiej pracy nagrzewa się do około 37 stopni (za ekranem). Z6 pozostaje zimny.

Dokładnie mierzyłeś? Może było 36,6 ? :shock:

madnessmilo
20-08-2023, 23:01
36,7 dokładnie było.

TOP67
21-08-2023, 22:36
Gdyby ktoś chciał, to wykonałem kilka profili dla Z6II. W praktyce, tylko ten robiony przy zachodzącym słońcu daje inne kolory. Profil Z6II dual zawiera profil od 3700 do 6500K.
Profile LED były oświetlane panelami Quadralite Thea 450 w skrajnych położeniach temperatury. Nie różnią się one od tych robionych w świetle dziennym, to dobrze świadczy o CRI paneli.

https://1drv.ms/f/s!Ao53s89RowR4q716u67xKNArDPudmA?e=ylA0an

Różnią się za to profile generowane przez oprogramowanie Xrite i Adobe. Program Adobe ma dużo możliwości ingerencji w generowany profil. Można zmienić nasycenie, kontrast, a nawet oddanie pojedynczego koloru.

sokolnik
26-08-2023, 16:42
Aku naładowane bo Z6 II przechodzi dziś chrzest bojowy w ciemnych warunkach oświetleniowych z laserami itp światłami. D750 tyle lat dawał radę to Z6 da sobie radę bez problemu ale zawsze lekki stresik np o wizjer [emoji854]

sokolnik
27-08-2023, 02:16
I po teście.
Aparat oblał.
Od początku jakieś jazdy z podglądem zdjęć, przycisk w ogóle nie reagował. Wyjąłem karte SD. Jadę tylko na cfe.
Ostrości nie mógł łapać, mówię co jest?
Łapał jak chciał. Aż w szoku byłem. Potem patrzę jakby błąd r34... No szybki rzut okiem na necie, padł FTZ?
Ktoś miał takie coś?
Zdjęcia zrobiłem ale nie jestem zadowolony z tej próby.
Potrzebuje szybko sprawny FTZ bo za tydzień i za 2 tyg znowu zdjęcia a dziś miałem pytanie o stałą współpracę he a tu takie jazdy he
Ehh no. Ift, jakis ciepły się wydawał co wcześniej tego nie czułem... Wcześniej aparat nie miał takich jazd...
Jade i spać... Ehh

sokolnik
27-08-2023, 03:07
Nie mogłem na bieżąco oglądać zdjęć bo podgląd zdjęć na ekranie świrował albo wcale podglądu nie było. Obejrzałem i w sumie zdjęcia ostre oprócz paru gdzie miał problemy ze złapaniem ostrości na nikorze 35 1.8ED ehh
No wcześnie tak nie miałem jak fotografowałem dzieci swoje itp...
Jakies dziwne jazdy miał aparat przez co wytracił mnie ze skupienia itp.

sokolnik
27-08-2023, 03:33
A w domu działa normalnie he podgląd zdjęć elegancko jak trzeba, przycisk podglądu reaguje, af c działa z nikorrem 35 i Sigma działa normalnie, seria 5 zdjęć jedno po drugim i od razu podgląd działa ok na ekranie... Tak jak trzeba...
Fakt że tam było mega gorąco i może to miało wpływ??? Lato i klima nie wyrabiała he ok wystraszyłem się...

TOP67
27-08-2023, 09:45
Łapał jak chciał. Aż w szoku byłem. Potem patrzę jakby błąd r34... No szybki rzut okiem na necie, padł FTZ?

Nie ma takiego błędu. To wielkość bufora.

sokolnik
27-08-2023, 11:56
Nie ma takiego błędu. To wielkość bufora.Tak potem to znalazłem że to bufor he

Ale żeby podgląd tak wariował??? Może aparat się zagotował bo żadnego zdjęcia nie mogłem pokazać komuś jak zrobiłem zdjęcie, żenada he a w domu już normalnie podgląd działał.

Fakt że było tam mega gorąco... Ale żeby af nie łapał jak ktos tańczył przede mną 2 3 m od obiektywu? [emoji848] Jakieś jaja ogólnie... Z tymi tańcami to D750 lepiej af ustawiał he

Obie karty cfe i SD sformatowałem przed zdjęciami.
Cfe ten Trasncendent 512 GB
SD to Extreme pro 64 GB

TOP67
27-08-2023, 12:51
Może podgląd wyświetlał się w wizjerze, a nie na ekranie?

Przy tańcach, zapomnij o wykrywaniu oczu. Ustaw na punktowy/grupowy i już.

sokolnik
27-08-2023, 12:55
Może podgląd wyświetlał się w wizjerze, a nie na ekranie?

Przy tańcach, zapomnij o wykrywaniu oczu. Ustaw na punktowy/grupowy i już.

w wizjerze się wyświetlał niby prawidłowo ale ja chciałem na ekranie, tylko i wyłącznie interesuje mnie podgląd na ekranie... w domu działa normalnie, przycisk - zdjęcia na ekranie i nie wyłącza się podgląd na ekranie po 2 sek bez powodu... świrował wczoraj.

Jacek_Z
27-08-2023, 13:01
Może zasłaniałeś czujnik zbliżeniowy oka? To częste gdy się pokazuje zdjęcia komuś, bio wtedy aparat sie trzyma obrócony.

sokolnik
27-08-2023, 13:17
Może zasłaniałeś czujnik zbliżeniowy oka? To częste gdy się pokazuje zdjęcia komuś, bio wtedy aparat sie trzyma obrócony.

no jak? aparat na wysokości klatki piersiowej i normalnie komuś pokazuje ekran a on nie reaguje.... reagował za jakieś 2 minuty troche... menu nawet sie nie wyświetlało :D nic nie reagowało... myślę że się przegrzał trochę, FTZ na dole też był ciepły czego wcześniej nie odczułem nigdy.

Obrabiam te foty właśnie... ogólnie OK

a jak wyłączyć podgląd zdjęcia w wizjerze? Ten czujnik zbliżeniowy zakleić taśmą? :D

Jacek_Z
27-08-2023, 13:27
Tak, tak. A jak będziesz robił zdjęcia to odklejaj te taśmę.
Wgrałeś najnowszy soft? Dodaje fajne funkcje właśnie w tych opcjach.

sokolnik
27-08-2023, 13:30
Tak, tak. A jak będziesz robił zdjęcia to odklejaj te taśmę.
Wgrałeś najnowszy soft? Dodaje fajne funkcje właśnie w tych opcjach.

mam najnowszy soft.

Nie wiem ale ja tych opcji nie ogarniam :D

markB
27-08-2023, 13:58
no jak? aparat na wysokości klatki piersiowej i normalnie komuś pokazuje ekran a on nie reaguje.... reagował za jakieś 2 minuty troche... menu nawet sie nie wyświetlało :D nic nie reagowało... myślę że się przegrzał trochę, FTZ na dole też był ciepły czego wcześniej nie odczułem nigdy.

Obrabiam te foty właśnie... ogólnie OK

a jak wyłączyć podgląd zdjęcia w wizjerze? Ten czujnik zbliżeniowy zakleić taśmą? :D

Zobacz w polskiej instrukcji na str. 156 - ogran. wybór trybu monitora i zostaw ptaszek tylko przy monitorze.

sokolnik
27-08-2023, 14:09
Zobacz w polskiej instrukcji na str. 156 - ogran. wybór trybu monitora i zostaw ptaszek tylko przy monitorze.

dzięki, sprawdzę... tylko wróciłem do domu i podgląd na monitorze uruchamiał się poprawnie na ekranie, przycisk i jest zdjęcia, można sobie sprawdzać zdjęcia w "lewo i prawo" a wczoraj nawet MENU się nie wyświetlało... tego nie ogarniam...

a menu i zdjęcia się nie wyświetlały bo bufor nie wyrabiał 2-3 zdjęć :D jaja jakieś - takie mam podejrzenia...

sokolnik
27-08-2023, 15:37
OK ustawiłem tak że po zrobionym zdjęciu automatycznie mam podgląd na ekranie.
robię 5 zdjęć jedno za drugim i od razu mam podgląd ostatniego zdjęcia, mogę obejrzeć te 5 zdjęć bez problemu, bez zamulania, menu działa, wszystko działa jak należy :D

Jak macie ustawiony wizjer? Obraz stały czy ściemnia się / rozjaśnia się po zmianie ustawień np ISO lub czasu ... ? Bo mam wrażenie że jeśli jest ustawiona ta 2ga opcja i tak dobiorę ustawienia że w wizjerze ledwo widać coś to AF nie chce się szybko ustawić... a jak wybiorę opcję w wzjerze że widać wszystko w miarę jasno i dobrze a obraz w wizjerze nie reaguje na zmianę ustawień to AF łapie bez problemu...

Też tak macie czy mi się coś zaczyna zdawać albo po prostu nie rozumiem się jeszcze z bezlustrem ? :D

ust - fotografowanie/wyświetlanie - a9 czyli zast. ust. do podgl. na żywo
mam wrażenie jakbym używał lustrzanki... bo obraz jest stały w wizjerze :D

której opcji używacie ?

Ark
27-08-2023, 21:36
A może miałeś jakiś paproch/włos na czujniku zbliżeniowym. Przerabiałem podobny problem i winny okazał się właśnie włos na wspomnianym czujniku.

_______
https://www.listkiewicz.eu

sokolnik
27-08-2023, 21:46
A może miałeś jakiś paproch/włos na czujniku zbliżeniowym. Przerabiałem podobny problem i winny okazał się właśnie włos na wspomnianym czujniku.

_______
https://www.listkiewicz.euA może był mokry od potu bo było tam mega gorąco albo zaparował?

madnessmilo
28-08-2023, 06:24
No to niedobrze, że nie jesteś zadowolony. Faktycznie coś z tą temperaturą może być nie tak. Oby nie było zaraz akcji serwisowej na Z 6II ;)

Ja póki co robiłem kilka sesji, ale w plenerze, aparat był po prostu ciepły, żadnych cyrków nie miałem.
Kartę mam XQD Nikona i grzeje się ładnie. Nawet na klapce w środku jest naklejka, żeby uważać.

Ale fajnie fotografować nie mając z tyłu głowy, że coś jest nie tak.

JK
28-08-2023, 09:56
Tak się zastanawiam. Ile głupot można tu jeszcze napisać o tym Z6II? To jakiś słowotok. Jakieś nieuczesane i niepoukładane genialne myśli ignoranta. A jeśli coś jest nie tak, to zapewne nie ze sprzętem, tylko z tym cudakiem, który trzyma ten sprzęt w garści. Który albo nie przeczytał instrukcji, albo niewiele z niej zrozumiał. Niestety, to nie sprzęt "oblał", tylko niedouczony "fotograf". A szanse na szybkie rozwiązanie problemów wyglądają raczej nieciekawie. :???:

bejcman
28-08-2023, 10:03
Tak się zastanawiam. Ile głupot można tu jeszcze napisać o tym Z6II? To jakiś słowotok. Jakieś nieuczesane i niepoukładane genialne myśli ignoranta. A jeśli coś jest nie tak, to zapewne nie za sprzętem, tylko z tym cudakiem, który trzyma ten sprzęt w garści. Który albo nie przeczytał instrukcji, albo niewiele z niej zrozumiał. Niestety, to nie sprzęt "oblał", tylko niedouczony "fotograf". A szanse na szybkie rozwiązanie problemów wyglądają raczej nieciekawie. :???:

+1.
Czytać się już nie da bełkotu fachowca, który ma problem z opanowaniem instrukcji, a w każdym wątku ma coś do powiedzenia.

sokolnik
28-08-2023, 15:49
Tak się zastanawiam. Ile głupot można tu jeszcze napisać o tym Z6II? To jakiś słowotok. Jakieś nieuczesane i niepoukładane genialne myśli ignoranta. A jeśli coś jest nie tak, to zapewne nie ze sprzętem, tylko z tym cudakiem, który trzyma ten sprzęt w garści. Który albo nie przeczytał instrukcji, albo niewiele z niej zrozumiał. Niestety, to nie sprzęt "oblał", tylko niedouczony "fotograf". A szanse na szybkie rozwiązanie problemów wyglądają raczej nieciekawie. :???:

+1.
Czytać się już nie da bełkotu fachowca, który ma problem z opanowaniem instrukcji, a w każdym wątku ma coś do powiedzenia.

nie ma się co dziwić że to forum umiera :D skoro taki mamy klimat jak ten wyżej ... przeszkadzają Wam moje posty to nie czytajcie i już i po problemie. Przestańcie pouczać innych jak mogą lub nie mogą pisać na forum bo na całe szczęście forum nie jest Wasze i nie Wy ustalacie zasady tu panujące :D

OjTam
28-08-2023, 16:36
nie ma się co dziwić że to forum umiera :D skoro taki mamy klimat jak ten wyżej ... przeszkadzają Wam moje posty to nie czytajcie i już i po problemie. Przestańcie pouczać innych jak mogą lub nie mogą pisać na forum bo na całe szczęście forum nie jest Wasze i nie Wy ustalacie zasady tu panujące :D

Dostałeś kartkę za spam w wątku RTV, po tym, jak przez kilkanaście postów rozkminiałeś jak otwór pod TV wywiercić.
W wątku rowerowym zostałeś dosadnie uświadomiony co i jak spieprzyłeś, to strzeliłeś focha i zabrałeś się stamtąd.
W wątkach motorowym i samochodowym, a nawet swoim własnym, PCtowym byłeś wielokrotnie prostowany. Bez efektu.
Wielokrotnie byłeś proszony o pisanie sensownych postów, bez he, ha, wielokropków i zachowaniem choć podstawowej interpunkcji. Bez reakcji.
Tylko wczoraj narąbałeś tu 4 posty, choć można było spokojnie to wszystko w dwóch zmieścić. Z he i ha, oczywiście.
To nie w forum tkwi problem.
Wiec może, zamiast pisać w stylu nie podoba się, to nie czytaj, przemyśl trochę różne sprawy?

krzysztofz24
28-08-2023, 23:46
Hmm, czeciow sie zgodze, ale czesciwo sie mylisz.

Dostałeś kartkę za spam w wątku RTV, po tym, jak przez kilkanaście postów rozkminiałeś jak otwór pod TV wywiercić
Masz racje, tylko to nie byl spam. Sokol naprawde nie wiedzial jak te otwory wywiercic:-). Wiem jak to brzmi;-)

W wątku rowerowym zostałeś dosadnie uświadomiony co i jak spieprzyłeś, to strzeliłeś focha i zabrałeś się stamtąd.
Mialem wtedy zabrac glos...ale jakos mi sie nei chcialo, to teraz jest okazja zeby troche naprostowac.
W tamtym watku odbyl sie pokaz zenady i palenia na stosie, jakby Sokolnik 5-letnie dziecko przejechal i jeszcze je ochrzanil gdzie lezie. A tymczasem, sprawa nie byla oczywista!
Ja wiem ,ze ktos tam scrrena zrobil, ze monstrulane przekroczenie predkosci (screen tego screena;-) ), ze brak empati dla starszych osob, ze to moglaby byc strefa zamieszkania ale w sumie to nie wiadomo czy byla, ze ktos ma znajomego w Policji i w sumei to chyba powinien zawiadomic.
I ze kazdy swiety. itp, itd. Od razu zaznacze, ze sokol tam tez nie byl swiety i bez winy ze swoim naduzywaniem dzwonka np.
Ale to bylo troche bardziej zlozone...ten "biedny staruszek o lasce zapewne"-ktoremu okazano brak empati, zanim sokol mu odpysknal, to pierwszy rzucil tekst z pretensja "ze tu rowerem sie nie jezdzi".
Malo tego na screenie, ktory zrobila zyczliwa osoba z filmiku, zapewne dla Policji:-) widac wyraznei jak ten biedny staruszek o lasce wykloca sie z rowerzysta, ktory jechal przed sokolem.
Hmm, czyli wszedl w konflikt z dwoma rowerzystami. O czyms to chyba swiadczy, jest to pewna poszlaka ze moze on taki biedny nie byl i zaslugujacy na empatie z automatu. (A wogole to chyba empati nie ma w KD;-) ).
Takze, ja bym byl tutaj daleki od jednoznacznych opini pietnujacych kogos. Ale jednak gownoburza sie rozlala, gdzie jeden swietszy byl od drugiego, straszenie Policja i ferowanie wyrokow...
Az przecieralem oczy czy to forum, ktore znam czy moze interia.
Zdjecie jak "biedny staruszek" , kloci sie z poprzednim rowerzysta
75264

W wątkach motorowym i samochodowym, a nawet swoim własnym, PCtowym byłeś wielokrotnie prostowany. Bez efektu.Tak się zastanawiam. Ile głupot można tu jeszcze napisać o tym Z6II? To jakiś słowotok. Jakieś nieuczesane i niepoukładane genialne myśli ignoranta. A jeśli coś jest nie tak, to zapewne nie ze sprzętem, tylko z tym cudakiem, który trzyma ten sprzęt w garści. Który albo nie przeczytał instrukcji, albo niewiele z niej zrozumiał. Niestety, to nie sprzęt "oblał", tylko niedouczony "fotograf". A szanse na szybkie rozwiązanie problemów wyglądają raczej nieciekawie.

Ej no, chyba nie trzeba zawsze wszystkiego wiedziec. Chyba mozna cos zapytac, czy dopytac. Ja wiem, ze sokol jest troche odporny na informacje;-), ma swoj sposob wypowiedzi.
Ale jednak odbieralbym to z humorem, bo nikomu to nie szkodzi.
W koncu forum oprocz warstwy merytorycznej, oferuje takze pewna doze rozrywki, odprezenia. Fajnie, ze jest baza wiedzy, ale troche humoru i luzu tez jest wskazane. Zeby tu byla odpowiednia atmosfera.

I OjTam absolutnie tego nie bierz jako atak personalny z mojej strony, raczej komentarz do pewnej sytuacji
Ale dziwi mnie bardzo twoja reakcja na wpisy sokola (ktory, przyznaje moglby troche poprawic sie z netykieta) a calkowity brak reakcji na wpisy JK i jego sposob odnoszenia sie do innych userow.

(...) To jakiś słowotok. Jakieś nieuczesane i niepoukładane genialne myśli ignoranta. A jeśli coś jest nie tak, to zapewne nie ze sprzętem, tylko z tym cudakiem, który trzyma ten sprzęt w garści. Który albo nie przeczytał instrukcji, albo niewiele z niej zrozumiał. Niestety, to nie sprzęt "oblał", tylko niedouczony "fotograf"(...)

Przeciez z tego posta ( i z wiekszosci JK) to az promienieje kolezenskosc i szacunek do rozmowcy:mrgreen:
I post ten spotkal sie z reakcja moderacji!
Pobieznie tylko wspomne "tworczosc kolegi". Odsylanie wszystkich do instrukcji w tonie; wy tepaki przeczytajcie instrukcje, trolowanie - np w watku motoryzacyjnym "niedlugo was nie bedzie stac na samochody, wy biedaki" i pelno innych tego typu.
Chyba najczesciej jest odsylanie do instrukcji z chamskim komentarzem. (Nie wiem, moze to jedyna rzecz jaka czytuje i na sile usiluje zainteresowac tym innych;-) ). Juz nie bede wspominal jak sie konczy jak wstawi zdjecia, poproszony o udowodnienei swoich "madrosci".

I jestem naprawde daleki od takiego bzdurnego terminu jak "mowa nienawisci". Ale mysle, ze takie odnoszenie sie do innych userow, bez elementarnego minimum szacunku dla rozmowcy. Bardziej zasluguje na zwrocenie uwagi niz na pisane ha i he.
Kurde, jak sie wchodzi do jakiejs grupy ludzi czy to szkola, praca, impreza, forum to wymaga sie zeby ludzie okazywali sobie zwykly ludzki szacunek. I jest roznica miedzy mowieniem komus ze sie myli i jakby przeczytal instrukcje to by znalazl rozwiaznie a wyzywaniem kogos od niedouczonych i ignorantow.

P.S
Ten post to OT, choc jest to odpowiedz na twoje OT;-). W kazdym razie jak poczyscisz, to bez zalu i pretensji z mojej strony.
Chocby byloby milo, jakby ktos z zielonych, chociaz troche wzial pod uwage pewne rzeczy o ktorych napisalem.

bejcman
29-08-2023, 02:09
Na szczęście twoje tez nie jest, zatem nie mów mi co mam robić. Błazenada w każdym wątku.

Jacek_Z
29-08-2023, 09:34
Zbaczamy z tematu, to nie wątek o Sokolniku tylko o Nikonie Z6 II. To co napisaliście (kilka postów) pójdzie do kosza, Krzysztofz24 napracowałeś się, a to też zniknie.
Nie podoba mi się wpis JK, też zniknie, jego "koleżeńskość" jest ogólnie znana.
Sokolnik zarejestrował sie w 2010. Mógłby czytać regularniej to forum, to może by nie miał dziecinnych pytań. Mam na mysli to teraz o Nikonie Z, ale nie tylko. O Nikonach Z jest już wiele tematów, dokładnie 205.
Sokolnik - niestety dopiero po przeczytaniu sie wie co jest napisane, więc rada nie czytaj jest kiepska. No chyba, że po prostu dodanie kogoś do ignorowanych.

sokolnik
02-09-2023, 11:12
czy matryca w bezlustrze jest cały czas odkryta czy zasłonięta np mechaniczną migawką? :D używam mechanicznej.

MstrG
02-09-2023, 11:18
czy matryca w bezlustrze jest cały czas odkryta czy zasłonięta np mechaniczną migawką? :D używam mechanicznej.

Na razie tylko Z8 i Z9 mają zasłanianie matrycy po zdjęciu obiektywu.

sokolnik
02-09-2023, 11:24
Na razie tylko Z8 i Z9 mają zasłanianie matrycy po zdjęciu obiektywu.

bardziej mi chodzi podczas fotografowania jak wygląda sytuacja - dla upewnienia się...

Foce czasami takie sceny gdzie są lasery... oczywiści są to pojedyńcze zdjęcia a lasery raczej skierowane w dół ale różnie bywa :D

75381

OjTam
02-09-2023, 11:55
Widzisz kadr - matryca odsłonięta, bo jak w EVILu może być inaczej?

ZbyszekS
02-09-2023, 12:12
Czyli, jak dobrze liczę, to przy mechanicznej migawce bezlustro na każde zdjęcie wykonuje dwa (!) pełne cykle pracy migawki... a przy ustawieniu elektronicznej pierwszej kurtyny cykl pracy jest jeden.

TOP67
02-09-2023, 16:27

Zdejmij obiektyw i zobacz

sokolnik
03-09-2023, 11:49
Ale żeby podgląd tak wariował??? Może aparat się zagotował bo żadnego zdjęcia nie mogłem pokazać komuś jak zrobiłem zdjęcie, żenada he a w domu już normalnie podgląd działał.

Fakt że było tam mega gorąco... Ale żeby af nie łapał jak ktos tańczył przede mną 2 3 m od obiektywu? [emoji848] Jakieś jaja ogólnie... Z tymi tańcami to D750 lepiej af ustawiał he

wróciłem z nocnych fotek... Ogólnie aparat znowu łapał dziwne zwiechy, podgląd wariował, żenada...

Przełom nastąpił dosyć przypadkowo :D problem chyba rozwiązany...

Mianowicie, przełom nastąpił w momencie gdy naciskałem przycisk podglądu zdjęć a aparat robił zdjęcie ... Rozumiecie... najpierw konsternacja aparat wariuje żyje własnym życiem, no pewnie się procesory spaliły w środku... i nagle YEB w tłumie (myśl) - chyba to ja wciskam nadgarskiem przyciski jakieś w GRIPIE :D

i chyba problem rozwiązałem sam... :D tyle lat miałem gripa w D750 i takich "jazd" nie miałem... że nadgarskiem delikatnie przyciskam przycisk w gripie... A często mam aparat mam tylko w jednej ręce i muszę "cegłe" podpierać nadgarstkiem ... i chyba stąd te problemy...

PS:
Nie ubijcie mnie w komentarzach :D widać czasami problem jest błachy, wręcz nieprawdopodobny a jednak... nikt na forum na to nie wpadł, ani ja :D ale w końcu wpadłem na to :D Wiecie jak to jest, laski stoją chcą zobaczyć zdjęcia a tu aparat "nie staje" na wysokości zadania i sytuacja słaba co nie? :D
Muzyka napie**leci że swoich myśli nie słychać i pierwsza myśl że aparat wysłali zepsuty :D

Odnośnie AF i tańczącej pary to nie jest wcale lepiej jak na D750 _tryb AF-C + różne tryby przetestowane punktowe, szerokie itp... słabo...

Jacek_Z
03-09-2023, 15:53
Czyli, jak dobrze liczę, to przy mechanicznej migawce bezlustro na każde zdjęcie wykonuje dwa (!) pełne cykle pracy migawki... a przy ustawieniu elektronicznej pierwszej kurtyny cykl pracy jest jeden.
Tak jest.

sokolnik
03-09-2023, 18:41
Tak jest.

czyli co, robię 5 zdjęć a licznik klatek pokazuje 10 zdjęć? :D

czy, aparat pokazuje prawidłową liczbę wykonanych zdjęć np 100 ale mechaniczna migawka zrobiła faktycznie 200 cykli?

ZbyszekS
03-09-2023, 19:30
Według mnie druga odpowiedź jest poprawna i dlatego jeśli licznik bezlustra z migawką mechaniczną pokaże np. 100 tys. to w rzeczywistości przebieg migawki mechanicznej może być max. 200 tys. cykli.... lub min. 0 jeśli wszystkie zdjęcia były robione na elektronicznej. Miałem Z6, numerowałem pliki od nowości i liczba zgadzała się z przebiegiem migawki jaki pokazywał przy sprzedaży. W rzeczywistości musiało być więcej, bo nigdy nie korzystałem z elektronicznej, zwykle z elektronicznej pierwszej kurtyny, ale czasami też z mechanicznej.
W lustrzankach było zdecydowanie prościej ocenić stan migawki :)

TOP67
03-09-2023, 19:39
W Zetkach nie. Licznik pokazuje ilość zdjęć, a nie klapnięć migawki. Liczy jednakowo foty zrobione z mechaniczną i elektroniczną. Ale zapisuje je w osobnych rejestrach, a ich sumę w Total pictures. Można obejrzeć obydwa liczniki w odpowiednim sofcie
Za to w lustrzankach, jedno zdjęcie w LV to nawet 3 cykle migawki i jest to zapisywane. Przed chwilą zrobiłem 3 zdjęcia po sobie

przez wizjer - licznik 11333
przez LV - licznik 11335
przez wizjer - licznik 11337

Na każde zdjęcie w LV nabija 2 klatki, a dodatkowo jedna na wyjście z LV. Co więcej, nabija nawet jak nie zrobisz zdjęcia.

ZbyszekS
03-09-2023, 19:44
Jest jakiś powszechnie dostępny soft to sprawdzenia tych liczników?

TOP67
03-09-2023, 19:45
Jest jakiś powszechnie dostępny soft to sprawdzenia tych liczników?

https://www.optyczne.pl/17268-news-Nikon_Shutter_Count_3.0.html (https://www.optyczne.pl/17268-news-Nikon_Shutter_Count_3.0.html)

ZbyszekS
03-09-2023, 19:47
:rolleyes::rolleyes:Dzięki!

sokolnik
10-09-2023, 10:55
potwierdzam - problemy z podglądem były przez wciskanie przycisku (pewnie) migawki na gripie :D spoko :)

TOP67
28-09-2023, 17:16
Przykład rolling shutter przy migawce elektronicznej 1/3200s

75973

sokolnik
28-09-2023, 17:32

75973O co chodzi? :)

JK
28-09-2023, 17:34
Eeee tam. Zaraz rolling shutter. Krzywy kij i tyle. :p

A tak na poważnie. Trzeba też uważać na migawkę elektroniczną w połączeniu ze światłami LED. Przy nieszczęśliwie dobranych warunkach ekspozycji może powstawać trudny (lub nawet niemożliwy) do usunięcia banding.

krzysztofz24
28-09-2023, 22:16
Wlasnie mialem pisac, ze to moze taki kij golfowy typu bumerang;-).
Jak golfiarz sie za mocno zamachnie i mu wyleci z rak hen daleko za pilka, to kij sam wraca:-)

Alandar
08-10-2023, 23:19
Mam kolejne pytanie pewnie z cyklu lamerskich, ale coś ciężko mi idzie ogarnięcie elektronicznej migawki.

Fotografowałem podczas imprezy kościelnej. Światło zastane, katowicka katedra i wymóg mam być cichy i niewidoczny (ok to zrozumiałe celebrans decyduje). Zdjęcia robione charytatywnie (uznałem, że dobra okazja do ćwiczeń).
W trakcie fotografowania zauważyłem na zdjęciach dziwne pasma na ścianach (tzn miejsca ciemniejsze i jaśniejsze). Moim zdaniem kąt padania światła nie miał z tym nic wspólnego. Widać to szczególnie gdy przelądam serię kilku zdjęć. Efekt mi się bardzo nie podoba.

Teraz pytanie czy da się z tym jakoś walczyć? Nie będę ukrywał tryb cichej migawki w kościele jest mega przydatny. Może mam jakiegoś schiza na tym punkcie, ale gdy bawiłem się z d750, to miałem wrażenie, że strzela tak, że cały kościół słyszy.
Podobny efekt wcześniej spotkałem gdy np na kowencjach partyjnych łapałem wyświetlacz który był za politykiem. Wtedy pomagało zejście z czasem do 1/60.
Tylko, że tutaj nie było żadnego wyświetlacza tylko same lampy.

MstrG
08-10-2023, 23:37
Oświetleniem były żarówki LEDowe?

Alandar
08-10-2023, 23:49
Oświetleniem były żarówki LEDowe?

Nie mam zielonego pojecia, ale z ciekawości sprawdzę jak będę tam następnym razem lub podpytam :)

Dzięki wskazałeś potencjalny kierunek w którym powinienem szukać i... to jest to.
Znalazłem odpowiedz (może się komuś przyda)
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00122281#Still_images

Czyli wynika z tego, że zejście z czasem do 1/60 lub 1/50 byłoby dobrym rozwiązaniem. Gorzej, że jednak chciałem pofocić trochę akcji liturgicznej i wtedy czas 1/50 to już ryzyko poruszenia.

TOP67
09-10-2023, 07:02
A nie mrugała Ci lampka ostrzegawcza?

JK
09-10-2023, 10:10
Na te LEDY jest właściwie tylko jeden sposób - ręczne dopasowanie czasu (tryby S lub M) tak, żeby te linie były możliwie niewidoczne, czyli w zasadzie jego wydłużenie. W Z9 i Z8 jest nawet funkcja precyzyjnego korygowania czasu (chyba jakoś tak się nazywa), która olewa te standardowe ustawienia 1/3EV, czy 1/2EV. Można wtedy ustawić czas bardzo precyzyjnie. Wymaga to jednak zrobienia często wielu prób i dokładnego pooglądania efektów w skali 1:1. Może się jednak okazać, że nic nie da się zrobić, bo możemy mieć do czynienia z mieszaniną światła LED o różnej charakterystyce, a jak czas będzie zbyt długi, to ludzie będą poruszeni. Czasem można wydłużyć czas i poratować się lampa reporterską, ale niektórzy coraz gorzej patrzą na błyskanie. Nikt nie mówił, że fotografia jest prosta, łatwa i przyjemna. :wink:

Alandar
10-10-2023, 23:27
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i sugestie :)
Super w foto jest to, że człowiek cały czas się uczy :)
Spodobała mi się elektroniczna migawka i też trochę bezrefleksyjnie podszedłem do rady znajomych fotoreporterów aby tylko z niej korzystać. Ok, ale są jednak ograniczenia.

g69
12-10-2023, 00:50
Nikon Z6 ii za 6599 zł na festiwalu Fotoformy... są i inne oferty... https://fotoforma.pl/festiwal-fotoforma-oferta-nikon

madnessmilo
12-10-2023, 08:31

75973

To jakie jest rozwiązanie na wykonanie takiego zdjęcia migawką elektroniczną? Inny czas?

TOP67
12-10-2023, 08:42
Zakup Z8 lub Z9.

Można też trzymać aparat "do góry nogami", wtedy kij będzie wygięty w drugą stronę, co jest bardziej naturalne

madnessmilo
12-10-2023, 09:09
No tak, rozumiem, że Z8 i Z9 ma po prostu szybszy "transfer" informacji z matrycy, stąd nie będzie krzywego kija? ;)

wujleon
12-10-2023, 09:39
Brać, czy dalej czekać na spadki?

slaweko
12-10-2023, 09:41
Brać, nie czekać.

JK
12-10-2023, 10:10
Zakup Z8 lub Z9.

Można też trzymać aparat "do góry nogami", wtedy kij będzie wygięty w drugą stronę, co jest bardziej naturalne

Miało być tanio i rewelacyjnie, a tu takie kwiatki. :twisted:
Nie zrobili akcji serwisowej i dlatego te kije są takie krzywe. :lol:
Z8 i Z9 miały akcje serwisowe i to naprawili. :D

Taki żart, oczywiście.

burton
12-10-2023, 10:54
Brać, czy dalej czekać na spadki?
Nie brać. Czekać na Z 6 lll ;) Skoro tak ceny dwójki spadły, to szykuje się chyba następca. Pierwsza połowa 2024 ?

Jacek_Z
12-10-2023, 11:02
To jakie jest rozwiązanie na wykonanie takiego zdjęcia migawką elektroniczną? Inny czas?
Dlaczego chcesz uniknąć migawki szczelinowej?

MstrG
12-10-2023, 11:25
Trzy kliknięcia i kijaszek wyprostowany. Cyk fuch ;)

76368

TOP67
12-10-2023, 11:28
Nie brać. Czekać na Z 6 lll ;) Skoro tak ceny dwójki spadły, to szykuje się chyba następca. Pierwsza połowa 2024 ?

Ceny spadły tylko w jednym sklepie i na prawie cały asortyment. Tylko na okres festiwalu i tylko ze specjalnego linku. Wchodząc normalnie do sklepu (np. z ceneo), cena wynosi 9699 - 1800 = 7899 zł

Zatem trzeba korzystać z okazji

poste
12-10-2023, 11:42
Kolega burton napisał to ironicznie, biorąc pod uwagę jego poglądy i doświadczenia opisane w sąsiednim wątku ;)

madnessmilo
12-10-2023, 12:03
Dlaczego chcesz uniknąć migawki szczelinowej?

Nie, nie chodziło mi o to, że chcę uniknąć szczelinowej. Tylko co gdybym jej nie miał, czemu Z8 i Z9 zrobi to zdjęcie ok?

JK
12-10-2023, 12:25
Rozumiem, że to pytanie retoryczne. :wink:
Niestety to inna półka.

poste
12-10-2023, 12:34
Kolega burton napisał to ironicznie, biorąc pod uwagę jego poglądy i doświadczenia opisane w sąsiednim wątku ;)

Ups, chyba coś pomyliłem. Choć raczej to ironia.

OjTam
12-10-2023, 12:37
Nie, nie chodziło mi o to, że chcę uniknąć szczelinowej. Tylko co gdybym jej nie miał, czemu Z8 i Z9 zrobi to zdjęcie ok?Inna technologia matrycy.
Szybszy odczyt + budowa "stacked".

TOP67
12-10-2023, 13:13
Nie, nie chodziło mi o to, że chcę uniknąć szczelinowej. Tylko co gdybym jej nie miał, czemu Z8 i Z9 zrobi to zdjęcie ok?

Z8 i Z9 właśnie dlatego nie posiadają migawki, bo matryca jest zbudowana zupełnie inaczej i pozwala na jej likwidację. To jeszcze nie jest idealne rozwiązanie, bo dopiero migawka globalna była by zupełnie pozbawione rolling shutter. Nie ma też tego problemu przy migawce centralnej.

burton
12-10-2023, 17:00
Ups, chyba coś pomyliłem. Choć raczej to ironia.
Ironia 50/50 ;) :D A udzielaniem się w "wątku obok" to zwykłe pomówienie ;) Faktycznie pomyliłeś mnie z kimś innym. Niemniej zamiast Z 6 lll wolałbym uaktualnienie do AF z Z 9 :)

robcio.m
12-10-2023, 17:34
Ceny spadły tylko w jednym sklepie i na prawie cały asortyment. Tylko na okres festiwalu i tylko ze specjalnego linku. Wchodząc normalnie do sklepu (np. z ceneo), cena wynosi 9699 - 1800 = 7899 zł

Zatem trzeba korzystać z okazji

Nie wiem czy był potrzebny jakiś specjalny link, wchodząc na stronę tego sklepu klikając w wielki bagnet oferta festiwalowa przenosi do strony gdzie można kliknąć dodaj do koszyka i ceny są o jakich tu wspominano.

Inna sprawa, że na obiektywy oferty są przeciętne, a nawet bardzo przeciętne w zależności od konkretnego modelu.

Jeśli chodzi o wejście z ceneo masz racje.

Wind Mill
12-10-2023, 18:05
...Niemniej zamiast Z 6 lll wolałbym uaktualnienie do AF z Z 9 :)
A jak aktualizacja softu zapewni x razy wydajniejszy procesor do tego softu (AF) obsługi? ;)
Niestety, Nikon tu nieco pokpił sprawę (z punktu widzenia użyszkodnika ;) ) - w Sony nawet w DX (nowym przynajmniej) jest stosowany osobny koprocesor obsługujący wyłącznie AF. :)

MstrG
12-10-2023, 18:10
A jak aktualizacja softu zapewni x razy wydajniejszy procesor do tego softu (AF) obsługi? ;)
Niestety, Nikon tu nieco pokpił sprawę (z punktu widzenia użyszkodnika ;) ) - w Sony nawet w DX (nowym przynajmniej) jest stosowany osobny koprocesor obsługujący wyłącznie AF. :)

Z6II ma dwa procesory. Tylko nie wiem czy to dużo zmienia, skoro są kiepskie, bo nowa generacja Expeed 7 jest 10 razy szybsza niż dwa procesory Expeed 6. Tak mówią ;)

TOP67
12-10-2023, 18:10
Z6II ma dwa razy więcej procesorów niż Z6, a AF działa bardzo podobnie. Wiadomo, że nie zaimplementują takiej samej wydajności jak w Z8/9, ale mogli by dodać np. 3D tracking, który działał przecież w lustrzankach sprzed 10 lat.

burton
12-10-2023, 18:36
Racja. Pominąłem ten ważny aspekt. Szkoda. Mimo wszystko mogli by trochę usprawnić ten AF albo niech szybko wprowadzą trzecią wersję Z 6. Byłem zaskoczony, że "analogowy" Zf ma tak wypasione możliwości.

OjTam
12-10-2023, 18:42
MkIII pewnie w przyszłym roku będą.
Sony niedawno A7ki odświeżyło, Canon wypuścił R6II, R5II podobno w przyszłym roku. N raczej nie będzie chciał odstawać.

Wind Mill
12-10-2023, 19:39
...ale mogli by dodać np. 3D tracking, który działał przecież w lustrzankach sprzed 10 lat.

...Mimo wszystko mogli by trochę usprawnić ten AF albo niech szybko wprowadzą trzecią wersję Z 6. Byłem zaskoczony, że "analogowy" Zf ma tak wypasione możliwości.

Też racja, patrz post TOP67.
I nieśmiała nadzieja na lepsze w Z6III czy jak tam będzie się zwał - implementacja nowego procesora nie wymaga nie wiadomo jakiej ceny, domniemywam iż Zf jest raczej wyżej cenowo pozycjonowany niż równorzędny "jakościowo" "klasyczny" aparat.

Edyta:

Druga myśl a propos 3D - w lustrzankach było / jest dużo mniej punktów AF, stąd łatwiejsza implementacja tej funkcji?
Teraz w ML mamy ich kilkaset, jest co liczyć. ;)

madnessmilo
23-10-2023, 06:16
Pewnie znany temat, ale chciałem dodać, że lampa błyskowa Yongnuo YN685 nie działa przez TTL z Z6 II, zamontowana na sankach. W manualu owszem, podobnie jak poprzez wyzwalacz Yongnuo.
Ciekawostka, że stara Metz-52, działa bez problemu.
Dla porównania obie lampy działają z Z6 na TTL.

sokolnik
23-10-2023, 07:58
Pewnie znany temat, ale chciałem dodać, że lampa błyskowa Yongnuo YN685 nie działa przez TTL z Z6 II, zamontowana na sankach. W manualu owszem, podobnie jak poprzez wyzwalacz Yongnuo.
Ciekawostka, że stara Metz-52, działa bez problemu.
Dla porównania obie lampy działają z Z6 na TTL.Faktycznie :D fajnie wiedzieć :)
dobrze że SB700 zamówiłem nową z rabatem 20% z Z6 II bo bym miał zonka z YN...
Lampe YN da się zaktualizować? :)

Me_how
23-10-2023, 11:00
Działa, działa, tylko trzeba zaktualizować oprogramowanie lampy.

madnessmilo
23-10-2023, 12:12
A widzisz, dziękuję za informację. Z tym, że żeby zaktualizować będę potrzebował nadajnik YN622-TX widzę.

Żeby nie robić dużego offtopu dodam, że Nikon Z6 II świetnie działa z Sigmą 28mm ART przez FTZ, niestety jest to nieporęczny i ciężki zestaw. :)

sokolnik
23-10-2023, 17:47
A widzisz, dziękuję za informację. Z tym, że żeby zaktualizować będę potrzebował nadajnik YN622-TX widzę.

właśnie, skąd go wziąć? :D wypożyczyć ? :D da się? :D

rlat
25-10-2023, 20:56
Kupić na OLX - po 100 zł chodzą ;-)

sokolnik
09-12-2023, 16:27
pytanie nie typowe ale zapytam bo ktoś mi sugerował że to może być powód...

Fotografuję głównie na AF C, ustawianie ostrości mam od kiedy pamiętam ustawione pod przyciskiem AF-ON

Czy korzystanie tylko ze spustu migawki do ust ostrości oraz zrobienia zdjęcia może wpływać na ostrość fotografowanego obiektu?
Który sposób ostrzenia preferujecie? Korzystacie z AF-ON ?

TOP67
09-12-2023, 22:00
AF-ON mam na U1/U2/U3 pod konkretne sytuacje. Na PASM mam pod spustem, bo czasami daję aparat komuś, żeby mi zrobił zdjęcie.

siemalysy
22-12-2023, 22:46
Siema

Udało się komuś ogarnąć lapę YN 685, żeby działała w automacie? Czy aktualizacja softu lampy rzeczywiście działa? Widziałem informację, że to jest loteria. Jakby ktoś kto przerabiał temat podzielił się wnioskami, to byłbym wdzięczny.

sokolnik
22-12-2023, 22:55
Siema

Udało się komuś ogarnąć lapę YN 685, żeby działała w automacie? Czy aktualizacja softu lampy rzeczywiście działa? Widziałem informację, że to jest loteria. Jakby ktoś kto przerabiał temat podzielił się wnioskami, to byłbym wdzięczny.Właśnie [emoji28]
Bo jak nie to tanio sprzedam za 500 :D

OjTam
22-12-2023, 22:59
Jaja sobie robisz? Ta lampa tyle nowa kosztuje.

siemalysy
22-12-2023, 23:05
Jeżeli YN zostanie mi tylko do D5300, to czy QUADRALITE Stroboss 60 II jest w pełni kompatybilny z Z6II?

sokolnik
22-12-2023, 23:06
Jaja sobie robisz? Ta lampa tyle nowa kosztuje.Wiem ile kosztuje :D no jaja

OjTam
22-12-2023, 23:09
Jeżeli YN zostanie mi tylko do D5300, to czy QUADRALITE Stroboss 60 II jest w pełni kompatybilny z Z6II?
Jest nowa, powinna. Godoxy działają, więc...

Wiem ile kosztuje :D no jaja
Czyli jaja. Ok.

siemalysy
22-12-2023, 23:10
Dzięki OjTam :)

Przy okazji. Co będzie lepsze? Ten Stroboss, czy Godox?

OjTam
22-12-2023, 23:11
To jest dosłownie jeden grzyb. Bierz, które lepszą cenę ma.

siemalysy
22-12-2023, 23:13
Pięknie dziękuję :)

crusiek
22-12-2023, 23:14
Neewer :)

siemalysy
22-12-2023, 23:22
Neewer :)

Nie znam.

OjTam
22-12-2023, 23:23
Część Neewerów to też godoxy. Sam mam jednego, działa jako slave z nadajnika Quadralite.
Bierz Quadrę/Godoxa, przynajmniej PL gwarancję będziesz miał.

siemalysy
23-12-2023, 13:57
Dziękuję OjTam. Byłem dziś w FJ, ale nie mają na stanie, więc sobie zamówię przez neta ;)

TOP67
17-01-2024, 08:31
Jest nowy firmware, ale bez poprawy AF https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/512.html

Zmiany w wersji 1.61 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 1.60

Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach powodował, że aparat nie włączał się lub data i godzina w aparacie nie były ustawione prawidłowo, gdy aparat nie był używany przez długi okres.

sokolnik
17-01-2024, 11:00
Ktoś ma obiektyw 24mm 1.8 S? Używa razem z Z6 II?
Teraz mam Sigme Art 24mm 1.4, której nie używam na 1.4 a zazwyczaj na 2.8 :)
Czy ten Nikon 24mm 1.8 S jest wart wymiany tej Sigmy? Czyli pewnie sprzedaż Sigmy za 2 000 i trzeba dołożyć drugie 2 000 zł, co sądzicie? AF jest lepszy pewnie tylko czy w 24mm potrzeba super AF? :)
Zdjęcia robię głównie na imprezach w ciężkich warunkach oświetleniowych tj. np koncerty, wydarzenia sceniczne. Plus rodzinne foty wiadomo ale to spacerki.

MarekD
17-01-2024, 19:57
Cześć, parę postów wyżej była dyskusja o lampach m.in. Godox. Moje pytanie: używa ktoś wyzwalacza Godox X2T z Z6 II? Zamierzam kupić lampe makro MF12 Godxa i nie wiem czy będzie to działało.
Dzięki za odpowiedź.

tomaho
12-02-2024, 12:06
Cześć.
Czy wężyk spustowy Newell MC-DC2 będzie pasował do Z6II?

Pugilares
13-02-2024, 18:31
Ja używam wyzwalacza Qadralite X Plus dla Nikon z różnymi Nikonami w tym także Z6II. Ten wyzwalacz Quadralite, to chyba to samo, co Godox - ?
Działa mi dobrze z lampami Quadralite UP! X-300/200 i wyzwalaczami Godox X1R dla Nikon.
Tzn. z wyzwalaczami dobrze, gdyż te wyzwalacze cały czas świecą wyświetlaczami, ale to nie ma związku z wyzwalaczem, tylko TTTM.

- - - - kolejny post - - - - - -

Też racja, patrz post TOP67.
I nieśmiała nadzieja na lepsze w Z6III czy jak tam będzie się zwał - implementacja nowego procesora nie wymaga nie wiadomo jakiej ceny, domniemywam iż Zf jest raczej wyżej cenowo pozycjonowany niż równorzędny "jakościowo" "klasyczny" aparat.

Edyta:

Druga myśl a propos 3D - w lustrzankach było / jest dużo mniej punktów AF, stąd łatwiejsza implementacja tej funkcji?
Teraz w ML mamy ich kilkaset, jest co liczyć. ;)

Już nie mogę się doczekać, kiedy tylko pojawi się Z6III i będę mógł mojego Z6II kupionego za 11 klocków oddać na elektroodpady i udać się do sklepu, aby włożyć kolejne 18 klocków na Z6III z ulepszonym atofocusem, bo przecież rok-dwa temu były ochy i achy jakie to świetne autofocusy w bezlusterkowcach, a beznadziejne w lustrzankach itd. W następnej kolejności zaczynam z utęsknieniem wypatrywać za pojawieniem się Z6IV itd.

Wind Mill
13-02-2024, 19:33
...Już nie mogę się doczekać, kiedy tylko pojawi się Z6III i będę mógł mojego Z6II kupionego za 11 klocków oddać na elektroodpady i udać się do sklepu, aby włożyć kolejne 18 klocków na Z6III z ulepszonym atofocusem, bo przecież rok-dwa temu były ochy i achy jakie to świetne autofocusy w bezlusterkowcach, a beznadziejne w lustrzankach itd. W następnej kolejności zaczynam z utęsknieniem wypatrywać za pojawieniem się Z6IV itd.
Ale czy to moja wina, że kupiłeś Z6II za 11 000 zł i chcesz kupić Z6III w cenie Z8 a nawet wyższej? :mrgreen:

Kojocisko
13-02-2024, 19:44
Jak pojawi się Z6III na pewno poczuję dreszczyk emocji. Influencerzy będą się rozpływać nad nowym procesorem, dużo lepszym AF, szybkostrzelnością i jakością matrycy. Pewnie nawet kiedyś dam się namówić.
Ale póki co, póki jeszcze nie ma tej presji, naprawdę cholernie lubię swojego Z6II i niczego mi w nim nie brakuje. To jest dla mnie obłędnie dobry aparat (kupiony chyba za 9 klocków).
Do tego stopnia, że Z9 czy z8 nie budzą we mnie żadnych emocji, nawet przy cenie 13 250 za nowego Z8.

Zeus
11-03-2024, 12:43
Jakieś doświadczenia w fotografowaniu w deszczu ? Jak ze szczelnością? Pstrykam sporo w terenie i zastanawiam się jak bardzo mogę go bezpiecznie "eksploatować" ? ;)

Wysłane z mojego SM-X710 przy użyciu Tapatalka

sokolnik
19-06-2024, 09:11
Ostatnio miałem dziwne zachowanie Z6 II
Zawiesił się. Przycisk na Off a górny ekran dalej się świecił. Wyjąłem baterie. Mam ori grip, ori baterie, na sankach była nowa sb700 ale nie pamiętam czy włączona akurat była. Po wyjęciu baterii aparat działa normalnie ale zrobiłem jakieś 7 zdjęć takich niebieskich... A i ekranie głównym komunikat zrób zdjęcie coś tam zablokowane. Udało się. Zrobił zdjęcia. Porobiłem jeszcze kilka i było wszystko ok.

Co to mogło być? Przypadkowy zwiecha, błąd zapisu...

Nie miałem takiej akcji. Sprzęt nowy. Obiektyw akurat S 35 zapięta.

Następnego dnia tobie zdjęcia dzieciom testowo, wszystko ok...

Poprzednio, kiedyś D750 też miał podobne akcje ale tłumaczyłem sobie że grip meike może powodować problemy.

Te jakieś niebieskie zdjęcia to przypadek, źle naświetlanie? Błąd migawki?

Serwis Nikona to pewnie stwierdzi że winny użytkownik jakby co :) na razie o żadnym serwisie nie myślę bo aparat mi potrzebny teraz wiadomo :)

Mam nadzieję że to nie złośliwość rzeczy martwych by wymieniać body na Z6 III :D wolałbym Z8 [emoji854]

krzysztofz24
19-06-2024, 22:21
Ja wiem co to, jaka przyczyna.

Trafil ci sie egzemplarz Z6 ze slabym procem:mrgreen:

jo44
19-06-2024, 22:27
Ja wiem co to, jaka przyczyna.

Trafil ci sie egzemplarz Z6 ze slabym procem:mrgreen:
Za mało pasty pod radiatorem? :mrgreen:

sokolnik
21-06-2024, 21:35
ha ale śmieszne :D

sprawdziłem, mam wersję oprogramowania aparatu 1.60

dostępna jest 1.62 - aktualizować? :D Czy strach że coś ukryli/zepsuli/poprawili nieoficjalnie ? :D

sokolnik
22-06-2024, 15:10
dobra, zrobiłem aktualizację :)

oby wszystko ładnie działało :)

działa :mrgreen:

Lukasz_85
24-06-2024, 08:33
Sledze grupę Nikon Z na Fb. Już któryś raz ktoś ma problem z taśmą LCD w swoim Z6 II. Pewnie to spieprzyli. Pada trochę po gwarancji.

sokolnik
24-06-2024, 08:51
Sledze grupę Nikon Z na Fb. Już któryś raz ktoś ma problem z taśmą LCD w swoim Z6 II. Pewnie to spieprzyli. Pada trochę po gwarancji.

też to wdziałem i trochę mnie to martwi bo też odchylam ekranik :) ale delikatnie to robię by nie rozwalić ekranik :D

sokolnik
30-06-2024, 11:05
ok coś mi aktualizacja pozmieniała i SB700 w TTL nie błyska albo błyska tak że nie widać praktycznie błysku... co mogło się "źle ustawić" ? :) Znam model i błaskanie SB700 w TTL bo mam ją od ponad 10 lat (akurat ta jest nowa i działała super przed aktualizacją BODY) :D

Jurek Ż
30-06-2024, 11:23
Sądzę, że tego typu wpisy nie zmienią mocnej pozycji Nikona Z6 II i Z7 II. :lol:

sokolnik
04-07-2024, 09:29
Sądzę, że tego typu wpisy nie zmienią mocnej pozycji Nikona Z6 II i Z7 II. [emoji38]Nie to miałem na myśli... Tylko by mi ktoś doradził co źle ustawiłem lub co się źle ustawiło po aktualizacji... Przecież po aktualizacji powinna lampa działać. Wszystko mam włączone... Ehh

sokolnik
17-07-2024, 10:12
Nie to miałem na myśli... Tylko by mi ktoś doradził co źle ustawiłem lub co się źle ustawiło po aktualizacji... Przecież po aktualizacji powinna lampa działać. Wszystko mam włączone... EhhProblem rozwiązany, lampa działa.

PS:
(Jakby co mam ori grip Nikona MB-N11 na sprzedaż) może ktoś chciałby :) świetny stan (Roczny)

MstrG
17-07-2024, 10:23
Problem rozwiązany, lampa działa.

Co było nie tak?

sokolnik
17-07-2024, 10:27
Co było nie tak?Generalnie włożyłem SB700 do Z8 i działa.
Włożyłem do Z6II i też działa.

Może coś nie stykało? Może lampa cudownie ozdrowiała? Baterie te same chyba. Nie pamiętam.

Ja jej mało używam w sensie ostatnio tylko na imprezy typu urodziny dzieci, jakieś święta itp.

Pobawię się jeszcze nią bo jest na gwarancji, żeby nie padła zaraz po gwarancji, może coś się psuje /raz działa/raz nie... Albo baterie jakieś stare Enellopy, nie wiem. Może przypadek.

Argi
03-08-2024, 10:46
Cześć.
Mój pierwszy post na forum od kilkunastu lat.
Po 15 latach szczęśliwego użytkowania D90 z różnymi obiektywami, postanowiłem przesiąść się na coś nowego. Czekałem na Z6 mk3, ale chora cena w kontekście jego dodatkowych możliwości skutecznie mnie zniechęciła. Kupiłem mk2 i jestem nieco zaskoczony. Z jednej strony możliwości techniczne są naprawdę oszałamiające. Z drugiej jednak, aparat mocno mnie rozczarował pod względem ergonomii, i ogólnie "miodności" fotografowania. Moja wina, bo nie chciało mi się jechać z Rzeszowa do Krakowa, aby go pomacać. W skrócie, jak dla mnie puszka jest zbyt mała, przyciski małe, nie tak, gdzie trzeba i całość ze szkłem 24-120 jest źle wyważona.
Pytanie dotyczy jednak jeszcze innej kwestii. Nie mogę uruchomić mechanicznej migawki. W instrukcji znalazłem zapis o tym, że może ona nie działać z niektórymi obiektywami. Na "światowych" forach znalazłam jakby potwierdzenie, że z tym szkłem nie działa.
Czy naprawdę nic nie da się z tym zrobić? Czy jakaś aktualizacja tego nie poprawiała? A może Nikon coś na ten temat publikował?
Nie chcę Was zanudzać opowiadaniem, dlaczego to dla mnie ważne, więc powiem w skrócie: bo lubię. Bo bardzo lubię ten dźwięk, zarówno ja, jak i moja żona. Bardziej lubimy te fotki pstrykać, niż grzebać w ustawieniach.
Pozdrawiam
Robert

sokolnik
03-08-2024, 11:22
Cześć.
Mój pierwszy post na forum od kilkunastu lat.
Po 15 latach szczęśliwego użytkowania D90 z różnymi obiektywami, postanowiłem przesiąść się na coś nowego. Czekałem na Z6 mk3, ale chora cena w kontekście jego dodatkowych możliwości skutecznie mnie zniechęciła. Kupiłem mk2 i jestem nieco zaskoczony. Z jednej strony możliwości techniczne są naprawdę oszałamiające. Z drugiej jednak, aparat mocno mnie rozczarował pod względem ergonomii, i ogólnie "miodności" fotografowania. Moja wina, bo nie chciało mi się jechać z Rzeszowa do Krakowa, aby go pomacać. W skrócie, jak dla mnie puszka jest zbyt mała, przyciski małe, nie tak, gdzie trzeba i całość ze szkłem 24-120 jest źle wyważona.
Pytanie dotyczy jednak jeszcze innej kwestii. Nie mogę uruchomić mechanicznej migawki. W instrukcji znalazłem zapis o tym, że może ona nie działać z niektórymi obiektywami. Na "światowych" forach znalazłam jakby potwierdzenie, że z tym szkłem nie działa.
Czy naprawdę nic nie da się z tym zrobić? Czy jakaś aktualizacja tego nie poprawiała? A może Nikon coś na ten temat publikował?
Nie chcę Was zanudzać opowiadaniem, dlaczego to dla mnie ważne, więc powiem w skrócie: bo lubię. Bo bardzo lubię ten dźwięk, zarówno ja, jak i moja żona. Bardziej lubimy te fotki pstrykać, niż grzebać w ustawieniach.
Pozdrawiam
RobertCoś źle ustawiasz chyba... Bez problemu w Z6 II miałem ustawioną mechaniczna migawkę.
Teraz Ci nie sprawdzę bo nie mam już Z6 II. To co piszesz o klawiszologi itp fakt, body małe i trochę niewygodne... Z8 jest już bardzo ok także polecam :) chociaż średnio wygodnie by było zabrać Z8 w góry itp... Kwestia kto ile ma siły i wytrzymałości :)

Jurek Ż
03-08-2024, 11:38
Argi, jak można być niezadowolonym po przesiadce z D90 na Z6 II ???. Troszkę poczytaj, troszkę pokombinuj, a przyjdzie moment, że zobaczysz materiał i odlecisz.:-D

sokolnik
03-08-2024, 11:55
Argi, jak można być niezadowolonym po przesiadce z D90 na Z6 II ???. Troszkę poczytaj, troszkę pokombinuj, a przyjdzie moment, że zobaczysz materiał i odlecisz.:-DD90 to klasyka gatunku w kwestii klawiszologi i wielkości body... Pod tym względem Z6 II to młodszy krzywy chudy kuzyn :D

Argi
03-08-2024, 12:49
@Argi (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=154), jak można być niezadowolonym po przesiadce z D90 na Z6 II ???. Troszkę poczytaj, troszkę pokombinuj, a przyjdzie moment, że zobaczysz materiał i odlecisz.:-D

Pisałem przecież, że możliwości Z6ii posiada kosmiczne. Zwłaszcza to co mocno już odstawało w D90, czyli matryca. Użytkowe ISO czy autofokus to kosmos, o ostrości nie wspominając. Nie jestem maniakiem wyciskania ostatnich soków z aparatu, fotografuję w jpg, RAW-y zapoznawczo przećwiczyłem 20 lat temu i koniec. Aparat wykorzystuję do dokumentowania ciekawych chwil w naszym życiu, ale zdarza się, że przez miesiąc nie wychodzi z plecaka. Natomiast co roku lecimy na pełne 2 tygodnie w jakieś mocno egzotyczne miejsce i tam jest ogień :mrgreen: Naprawdę nie chce mi się wtedy grzebać w ustawieniach. Idziesz, wkładasz łapę do torby z Biedronki (nieraz tak trzeba) strzelasz i masz z tego ogromna frajdę. Nieraz po pas w wodzie, nieraz na łodzi, tratwie czy w środku jakiejś afrykańskiej "katastrofy". Za wygodę i niezawodność uwielbiam mojego D90 i zostanie u mnie na zawsze.
Ale się rozpisałem :mrgreen: Wracają do tematu. Poczytałem, pobawiłem się już ustawieniami i doceniam Z6II. Mało tego, uważam, ze możliwościami spełnił wszystkie moje oczekiwania dostosowałem go do swoich potrzeb, pozostaje jeszcze konsultacja z małżonką, która strzela często na miejscówce więcej niż ja (kręcę video). Np. czy będzie preferować AF-S czy AF-C. Nie znalazłem szybkiego włączania AutoIso, brak w opcjach programowania Fn1 i Fn2. Po tylu latach, wiem (chyba) dokładnie, czego potrzebuję. Uwielbiam strzelać klimaty o zmierzchu, kiedy pojawiają się światła miasta, neony, lampki itp. Teraz, przy takim użytecznym Iso, mam dużo większe możliwości ekspozycje, mogę sobie bardzo poskracać czasy migawki i nieco "zaszaleć" z przysłoną. Autofokus ze śledzeniem oka/twarzy - bajka. Ostrość z tym szkłem, jak dla mnie, również bajka. Zamierzam również, w pewnych sytuacjach, wykorzystać go do video. Na razie, po zgrabnej kamerce Sony, jakoś mi nie leży, ale zaczniemy od statywu i zobaczymy.
Reasumując, to nie jest tak, ze jestem niezadowolony. Z jednej strony, on jest genialny. Z drugiej, jest dla mnie po prostu niewygodny.
No i ta nieszczęsna migawka. Obawiam się, że z tym szkłem, Z 240120 f/4, tak niestety jest. I nikt nie wie, dlaczego :(

bobak
03-08-2024, 13:36
Raczej nie chodzi o migawkę mechaniczną a o pierwszą kurtynę. No tak, to zależy od obiektywu. A w kwestii szybkiego włączania autoiso - przycisk ISO i kręcisz kółkami: jedno zmienia iso a drugie włącza auto.

Argi
03-08-2024, 13:58
A w kwestii szybkiego włączania autoiso - przycisk ISO i kręcisz kółkami: jedno zmienia iso a drugie włącza auto.

O to chodziło, dzięki.

Jurek Ż
03-08-2024, 14:40
Porównując, to takiemu D90 bliżej do ulubionego motoroweru a Z6 II ociera o Porsche.:lol:

sokolnik
03-08-2024, 15:50
Raczej nie chodzi o migawkę mechaniczną a o pierwszą kurtynę. No tak, to zależy od obiektywu. A w kwestii szybkiego włączania autoiso - przycisk ISO i kręcisz kółkami: jedno zmienia iso a drugie włącza auto.O jaką pierwszą kurtynę? :)
Z drugiej kurtyny korzystałem często... Ale pierwszą jak ustawić?

bobak
03-08-2024, 16:14
O jaką pierwszą kurtynę? :)
Z drugiej kurtyny korzystałem często... Ale pierwszą jak ustawić?

Sorki mój błąd, chodziło mi o przednią kurtynę ofkors. Elektroniczna lub mechaniczna. :-(

sokolnik
03-08-2024, 16:16
Sorki mój błąd, chodziło mi o przednią kurtynę ofkors. Elektroniczna lub mechaniczna. :-(Czyli chodzi o osłonę mechaniczną matrycy? :)
To ma Z8 :) a nie Z6 II

epicure
03-08-2024, 16:56
Pierwsza kurtyna elektroniczna to nie osłona matrycy.

Argi
03-08-2024, 17:18
Chodzi o migawkę mechaniczną. W ustawieniach widzę ją na szaro, jest nieaktywna. Bez względu jak ustawię migawkę elektroniczną (ciche). Jeżeli ktoś ma 24-120, proszę o sprawdzenie.

TOP67
03-08-2024, 19:38
Wyłącz ciche fotografowanie

ZbyszekS
03-08-2024, 20:08
Chodzi o migawkę mechaniczną. W ustawieniach widzę ją na szaro, jest nieaktywna. Bez względu jak ustawię migawkę elektroniczną (ciche). Jeżeli ktoś ma 24-120, proszę o sprawdzenie.

Z instrukcji:
„Migawka mechaniczna”
Migawka mechaniczna jest niedostępna w połączeniu z niektórymi obiektywami.

Argi
03-08-2024, 21:57
To już wiem.

Cześć.
W instrukcji znalazłem zapis o tym, że może ona nie działać z niektórymi obiektywami. Na "światowych" forach znalazłam jakby potwierdzenie, że z tym szkłem nie działa.

Poza tym, dwa posty wyżej pisałem, że ustawienia migawki elektronicznej (ciche foto) niczego nie zmieniają.

TOP67
03-08-2024, 22:39
Ale to ustawienie d5 tak naprawdę nie ma nic wspólnego z migawką elektroniczną. Jeśli ciche fotografowanie jest wyłączone, to działa migawka mechaniczna, niezależnie od ustawień d5. Wpływa ono jedynie na pierwszą kurtynę.
W trybie auto, do czasu 1/2000 działa tylko druga kurtyna (słychać pojedynczy trzask), dla krótszych czasów działają obie kurtyny (słychać podwójny trzask)
W trybie Mechaniczna, zawsze działają obie
W trybie elektronicznej przedniej kurtyny (a nie MIGAWKI), można ustawić czasy tylko do 1/2000

Dopiero włączenie cichej migawki, całkowicie wyłącza mechaniczną, a całe menu d5 nie da się wybrać.

Argi
03-08-2024, 23:49
Wszystko się zgadza. I mechanicznej migawki brak. Ponawiam pytanie: czy jest ktoś, kto w zestawie z 24-120 może wybrać mechaniczną migawkę?

TOP67
04-08-2024, 08:14
Czyli nic nie słychać w trakcie robienia zdjęć, przy wyłączonej cichej migawce?

ZbyszekS
04-08-2024, 09:44
Wszystko się zgadza. I mechanicznej migawki brak. Ponawiam pytanie: czy jest ktoś, kto w zestawie z 24-120 może wybrać mechaniczną migawkę?

Z6II nie mam, ale podłączyłem 24-120 do Zfc i nie mogę wybrać migawki mechanicznej. Przy podłączeniu 14-30 jest dostępna migawka mechaniczna (można wybrać każdą z 3 opcji). Więc to raczej cecha obiektywu 24-120.

Argi
04-08-2024, 10:18
Czyli nic nie słychać w trakcie robienia zdjęć, przy wyłączonej cichej migawce?
Słychać delikatny dźwięk, który z pewnością nie jest migawką mechaniczną. Bez znaczenia czy wybiorę Automatyczną czy na przednią kurtynę. Widziałem gdzieś na YT, jak pracuje mechaniczna w Z6 i jest to praktycznie to samo, co w lustrach.

- - - - kolejny post - - - - - -

Z6II nie mam, ale podłączyłem 24-120 do Zfc i nie mogę wybrać migawki mechanicznej. Przy podłączeniu 14-30 jest dostępna migawka mechaniczna (można wybrać każdą z 3 opcji). Więc to raczej cecha obiektywu 24-120.

Dzięki śliczne. Wygląda na to, że d...pa :( Szkoda, bo obiektyw bardzo mi się podoba. Oprócz wagi, nie widziałem słabych punktów. Swoją drogą, szanowny Nikon mógłby takie informacje publikować. W końcu jest to ich dedykowany obiektyw serii S, sprzedawany również w zestawie.

Jacek_Z
04-08-2024, 12:20
No to trochę kicha, mam 24-70/4 i chciałem go kiedyś wymienić na coś z dłuższym końcem, ale jednak z f/4 i niezłą jakością. Niby jest 24-200 ale ciemniejszy i z gorszą optyką. Czyli 24-70/4 zostaje. W sumie to i tak zależy mi najbardziej na tym szerszym końcu.

ZbyszekS
04-08-2024, 12:32
No to Z8/Z9 lekarstwem na chęć wyboru migawki mechanicznej jest :roll:

Jacek_Z
04-08-2024, 12:35
Właśnie sprawdziłem ile zdjęć zrobiłem swoim body na elektronicznej. Ponad .. 40. Około 2 promili wszystkich zrobionych. Używam tylko mechanicznej.

OjTam
04-08-2024, 12:53
Daniel Norton jedzie na Z6II z 24-120/4. W studio, z lampami błyskowymi.
A skoro z Z6 dopiero mkIII potrafi (z ograniczeniami) synchronizować lampy na elektronicznej... No właśnie.

TOP67
04-08-2024, 21:03

To cecha body w kombinacji z obiektywem. Ale to nie jest brak migawki mechanicznej. To tylko brak wymuszenia pierwszej kurtyny. Tylna zawsze jest mechaniczna przy wyłączonym cichym fotografowaniu.

Słychać delikatny dźwięk, który z pewnością nie jest migawką mechaniczną. Bez znaczenia czy wybiorę Automatyczną czy na przednią kurtynę. Widziałem gdzieś na YT, jak pracuje mechaniczna w Z6 i jest to praktycznie to samo, co w lustrach.

Zdecydowanie to nie jest to samo co lustrzanka.

Bez znaczenia czy wybiorę Automatyczną czy na przednią kurtynę.
Różnicę słychać, między ustawisz czasami 1/4000 i 1/1000. Czy jak ustawisz elektroniczną przednią kurtynę, to możesz ustawić czas 1/4000?

Jacek_Z
05-08-2024, 00:41
Słychać delikatny dźwięk, który z pewnością nie jest migawką mechaniczną. Bez znaczenia czy wybiorę Automatyczną czy na przednią kurtynę. Widziałem gdzieś na YT, jak pracuje mechaniczna w Z6 i jest to praktycznie to samo, co w lustrach...

W lustrzance do dźwięku migawki dochodzi dźwięk lustra, głośniejszy niz migawka.

Argi
17-08-2024, 11:15
Koledzy, jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób Z6II realizuje podgląd głębi ostrości w czasie rzeczywistym? Czy rzeczywiście przymyka przysłonę w obiektywie, czy jest to tylko symulacja? Teoretycznie jedna i druga opcja jest chyba możliwa. Pytam, ponieważ ten podgląd wydaje mi się nieco dziwny. Niewykluczone, że uzyskanie większej GO na FF przy średnich ogniskowych może być trudniejsze niż w APS-C.

markB
17-08-2024, 12:36
Podgląd głębi ostrości w wizjerze jest widoczny do przysłony 5.6. Poniżej tej wartości (przysłony 6.3, 8.0 itd) trzeba sobie zaprogramować jeden z przycisków funkcyjnych do podglądu głębi ostrości.

Kojocisko
17-08-2024, 12:41
..... uzyskanie większej GO na FF przy średnich ogniskowych może być trudniejsze niż w APS-C.

No to, to akurat fizyka, żadne odkrycie. Zresztą dla wszystkich ogniskowych. Jest nie tyle trudniejsze, co wymaga przymknięcia o działkę więcej, w porównaniu do DX, żeby osiągnąć tą samą GO.

Argi
17-08-2024, 13:45
Dziękuję bardzo. Teraz już wiem, dlaczego podgląd był jakiś dziwny :lol: Instrukcję czytam, żeby nie było ;)

dproject
01-11-2024, 20:22
Witam wszystkich. Mam nadzieję, że w dobrym temacie piszę ;-) Od paru lat używam swoje dwa "staruszki" D610 i D750. Pierwszy do spokojnych kadrów, krajobrazy, architektura czy wakacyjne łazikowanie z klamotem. D750 do fotografowania samolotów pasażerskich (nie przelotówki), szybowców i jakiś małych "pierdzików". Czasem coś szybszego na jakiś okazjonalnych piknikach lotniczych czy pokazach. Chciałbym dopytać czy autofocus w trybie ciągłym (nie wiem czy tak to się nazywa w Z6 II) jest wyraźnym "przeskokiem" względem D750 :confused: Domyślnie planuję go podpiąć do Tamona 150-500, może Nikona 180-600. Nie oczekuję tu jakości Z8/Z9 ale chciałbym, żeby faktycznie to była znacząca różnica. Druga dla mnie ważna kwestia to waga. Niestety ze względu na kłopoty ze zdrowiem nie mam już siły dźwigać całego tego sprzętu. Jeśli padło już gdzieś takie pytanie to bardzo przepraszam. Byłbym wdzięczny za namiar na ewentualną odpowiedź ;-)

patronat
01-11-2024, 20:34
Jest różnica. W każdej większej galerii jest FJ na przykład. Idź i sam sprawdź, mz warto.
Ja mam półśrodek aktualnie - ZF. AF jak w Z8 tylko mniejsza matryca. W stosunku do D750 to przepaść.

DarkFs
03-11-2024, 16:33
Ogólnie teraz Z6II jeśli chodzi o stosunek cena\jakość-funkcjonalność stoi rozsądnie, więc jest interesującą opcją dla osób, chcących się przesiąść z lustra.
Nie miałem okazji używać Z6II dłużej, więc opieram się na opiniach użytkowników Forum, w zasadzie głównie kurczeblade i TOP67.
Lustra Nikona w cyfrze przerobiłem niemal wszystkie, a w momencie gdy bezlustra zaczęły rządzić w branży eventowej wszyscy polecieliśmy w Sony.
Do zabawy używam Z50 i również Z6II aktualnie kusi cenowo, więc moim zdaniem, jeśli ktoś się zastanawia, biorąc pod uwagę fakt zakupu przynajmniej jednej droższej karty CFe\XQD oraz nagrywania Video tylko na 1 slot jednocześnie, to tylko brać :)

Pugilares
30-11-2024, 03:10
Jakby kogoś interesowało, to w polskim oficjalnym sklepie nikona grip z przyciskami do Z6II MB-N11 jest teraz przeceniony ponad 50% i kupiłem za 698 zł brutto.

romano87
07-01-2025, 15:06
Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć jak w z6II AF działa w gorszych warunkach? Trafia? Lepiej niż Z5?

sokolnik
07-01-2025, 15:07
Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć jak w z6II AF działa w gorszych warunkach? Trafia? Lepiej niż Z5?Pewnie lepiej.
Czy dobrze trafia w gorszych warunkach?
Trafia ale lubi się mylić. Wkurzało. Zmieniłem na Z8 i z tymi samymi szkłami jest lepiej ale mogłoby być dużo lepiej za taką dopłatą.

romano87
07-01-2025, 15:47
Pewnie lepiej.
Czy dobrze trafia w gorszych warunkach?
Trafia ale lubi się mylić. Wkurzało. Zmieniłem na Z8 i z tymi samymi szkłami jest lepiej ale mogłoby być dużo lepiej za taką dopłatą.

Właśnie, ile trzeba jeszcze dopłacać zeby działało poprawnie. Mam opcje wymiany Nikona z5 na używkę Z6II i się zastanawiam czy warto. Na Z8 mnie nie stać
Z tego co słyszę to część ludzi ucieka z tego systemu, właśnie z powodu kiepskiego AF. Dziękuję za odpowiedź!

sokolnik
07-01-2025, 15:52
Właśnie, ile trzeba jeszcze dopłacać zeby działało poprawnie. Mam opcje wymiany Nikona z5 na używkę Z6II i się zastanawiam czy warto. Na Z8 mnie nie stać
Z tego co słyszę to część ludzi ucieka z tego systemu, właśnie z powodu kiepskiego AF. Dziękuję za odpowiedź!Tylko ja miałem na myśli gorsze warunki czyli np.
Fotografowania koncertu gdzieś w hali powiedzmy także to raczej najtrudniejsze warunki oświetleniowe a nie gorsze warunki oświetleniowe :) ktoś się delikatnie rusza albo tańczy coś tam... To nie zdjęcia portretowe :)

romano87
07-01-2025, 15:56
Tylko ja miałem na myśli gorsze warunki czyli np.
Fotografowania koncertu gdzieś w hali powiedzmy także to raczej najtrudniejsze warunki oświetleniowe a nie gorsze warunki oświetleniowe :) ktoś się delikatnie rusza albo tańczy coś tam... To nie zdjęcia portretowe :)
Chodzi mi o ruch właśnie przy gorszych warunkach oświetleniowych

sokolnik
07-01-2025, 16:00
Chodzi mi o ruch właśnie przy gorszych warunkach oświetleniowychTo może z6 III?
Ja głównie fotografowałsm 35 1.8 S oraz Sigma przez ftz II... Teraz jest lepiej już tak jak bym chciał :) szkła to też nie demony prędkości AF.

romano87
07-01-2025, 16:36
To może z6 III?
Ja głównie fotografowałsm 35 1.8 S oraz Sigma przez ftz II... Teraz jest lepiej już tak jak bym chciał :) szkła to też nie demony prędkości AF.

Narazie nie ma opcji na z6III

romano87
07-01-2025, 17:21
Narazie nie ma opcji na z6III
A jak miałeś z6II to jak wycelowałnw oko to trafił np w warunkach studyjnych? W Twoim przypadku konertowym.?

sokolnik
07-01-2025, 17:23
A jak miałeś z6II to jak wycelowałnw oko to trafił np w warunkach studyjnych? W Twoim przypadku konertowym.?Z6 II potrafił z bliska 2 3 foty pod rząd przestrzelił ostrość osobie stojącej 2m od aparatu na 35mm także za dużo tego było [emoji854] przechodziłem z wielu lat korzystania z D750 wielu repo itp. i jakby tam było lepiej niż na AF C w Z6II.
Z8 jest tak jak powinno być ale kasa chora.

TOP67
07-01-2025, 17:38
Mam opcje wymiany Nikona z5 na używkę Z6II i się zastanawiam czy warto.

Nie warto tylko dla AF. Zrobiłem to i nie widziałem poprawy. Dopiero Z6III mnie zadowala

burz
07-01-2025, 17:54
Bo Z6II już nie robi zdjęć …

sokolnik
07-01-2025, 18:32
Bo Z6II już nie robi zdjęć …Robi całkiem dobre jest Ciężkie Warunki Oświetleniowe wymagają innego AF... nie tego z serii zaawansowanego amatora... :)

m_a_g
07-01-2025, 18:45
Robi całkiem dobre jest Ciężkie Warunki Oświetleniowe wymagają innego AF... nie tego z serii zaawansowanego amatora... :)

Tak tak, bo Nikon wypuszczając pierwsze Zetki trwał w przekonaniu że zaawansowany amator ostrzy tylko manualnie :-) Tak jakoś nie sprawdził co się dzieje u konkurencji gdzie takie 100% amatorskie Sony zwyczajnie trafia w punkt bez pytania czy to amator czy pro go używa :-)
Na szczęście już im przeszło, z tego co miałem okazję sprawdzić aktualne Nikony (Z9/8 to wiadomo że super, ale Z6 MK III/Zf też bardzo dobrze chociaż na ptakach w locie ich nie testowałem) już nie mają się czego wstydzić.

romano87
07-01-2025, 19:04
Właśnie nie powinno być takiej sytuacji że rozróżnia się amatora od pro, w kwestii AF. Powinno być celnie. Podobno sony a7III tak ma? a wypada równo cenowo jak z6II.
Nie pozostaje mi nic innego jak męczyć z5 i uzbierać na z6III, lub przejść na inny system... Niestety

TOP67
07-01-2025, 19:41

Robi, podobnie jak Z5. Jeśli ktoś nie potrzebuje fps lub lepszego filmowania, nie widzę powodu do zmiany. A trzeba jeszcze dopłacić do karty.

m_a_g
07-01-2025, 20:42
Ja patrzę na to w ten sposób (jako właściciel Z7II który leży w szufladzie od ponad roku i się kurzy): jestem amatorem, robię amatorskie zdjęcia. OK, może jestem bardziej zaawansowanym amatorem, ale ciągle amatorem.
Nie pracuję w studio, nie mam płatnych sesji zdjęciowych przy wypasionym oświetleniu. Jak to amator - chciałbym mieć aparat którym ogarnę np. imieniny cioci. W knajpie, lub w domu, przy sztucznym świetle którego zawsze jest mało.
Zakładam że AF w Z6II jest taki sam jak w Z7II, czyli do d....
Bo jak określić aparat który:

Z6 II potrafił z bliska 2 3 foty pod rząd przestrzelił ostrość osobie stojącej 2m od aparatu na 35mm także za dużo tego było [emoji854] przechodziłem z wielu lat korzystania z D750 wielu repo itp. i jakby tam było lepiej niż na AF C w Z6II.

Właśnie w takich typowo amatorskich sytuacjach AF który działa bez specjalnego "zawodowego" oświetlenia jest bardzo ważny.
Niektórzy piszą że dobry AF jest potrzebny tylko zawodowcom, absolutnie się z tym nie zgadzam.
Z moich doświadczeń z Z7II mogę tylko potwierdzić to co napisał sokolnik.
A od siebie napiszę że starszy Sony A7RIII (wersja z R, czyli z gorszym AF niż bez R) spokojnie sobie fotografowałem na wszelkich imprezach, w parkach rozrywki, knajpach, i AF zwyczajnie trafiał.
Sony to aparat z 2017 roku. Nikon Z7II z 2020. 3 lata nowszy.
Więc możecie sobie wyobrazić moje zaskoczenie kiedy po latach używania Sony kupiłem nowego (wtedy) Nikona Z7II żeby później przestać go używać.
Dlatego taki Z6, jako amatorski aparat, powinien mieć na tyle sprawny AF, aby pomóc amatorowi ogarnąć te zdjęcia przy kotlecie czy na imprezce.
To chyba nie jest wygórowane oczekiwanie?
Szkoda tylko że trzeba było trzeciej wersji aparatu żeby zrobić coś co reszta świata miała "od zawsze" ogarnięte i było uważane za normalność.
Bo wyobraźcie sobie że celny i szybki AF to nie jest nic nadzwyczajnego, macie prawo tego oczekiwać od Waszych aparatów, to zwyczajnie powszednia sprawa nie dodatkowy bonus dla najdroższych modeli.

swiatlocieniz9
07-01-2025, 21:34
Przy okazji, wiecie jakie model są na horyzoncie? Są już jakieś ploty? Może wtedy Nikon doścignie w końcu Sony pod względem AF :D
(jeśli jest już taki wątek o plotkach to proszę o linka)
Edit: umknął mi wątek o spekulacjach: https://forum.nikoniarze.pl/threads/290186-Spekulacje-o-bezlustrach-Nikon-Z

MstrG
07-01-2025, 22:17

Po ostatnich postach wychodzi, że nigdy nie robił ;)
Zrobiłem sporo zdjęć Z6 i Z6II, w życiu bym nie wrócił do jakiegokolwiek DSLR.
Z6 już jak był Z6II dostał aktualizację, gdzie AF się zrównał praktycznie z następcą, który nie oszukujmy się, był tylko małym liftem.
Polecam artykuł Darka:
https://dariuszbres.pl/pojedynek-nikon-z-6ii-vs-d5/

Przy okazji, wiecie jakie model są na horyzoncie? Są już jakieś ploty? Może wtedy Nikon doścignie w końcu Sony pod względem AF :D

Nigdy. Tylko Sony, potem długo nic ;)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/314469-z-7-II-vs-A7IVr-do-specyficznego-makro/page6?p=4256033&viewfull=1#post4256033

thornlab
07-01-2025, 23:51
Porównywałem AF Z6 i Z6 II na tym samym obiektywie i w tych samych warunkach - scena statyczna - Z6 II wygrał. Ja ze swojego Z6 II jestem zadowolony. Wiadomo, mogłoby być tak, że trafia zawsze i wszędzie i w każdych warunkach ale chyba nie ma idealnego urządzenia pomiarowego, a takowym są sensory AF. Co do szybkości AF - dodatkowym ograniczeniem jest również obiektyw.

romano87
08-01-2025, 09:13
Zgadzam się w 100%. Różnice mogą być w wyglądzie obrazka, kl/s itd. ale podstawowa rzecz powinna działać bez zarzutu. Muszę poważnie pomyśleć nad wypróbowaniem i z6II i Sony.
Czy możecie się jeszcze podzielić jakiego trybu używacie AF w gorszych warunkach? Bo śledzenie oka chyba odpada. Bynajmniej u mnie, wykrywa, śledzi ale nie trafia i mydli. Co u Was się najlepiej sprawdza? Mały punkcik?

swiatlocieniz9
08-01-2025, 12:43
Nigdy. Tylko Sony, potem długo nic ;)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/314469-z-7-II-vs-A7IVr-do-specyficznego-makro/page6?p=4256033&viewfull=1#post4256033

Ech, jestem zbyt początkujący by wiedzieć na 100% czy sobie dworujesz czy nie :D

DarkFs
12-01-2025, 21:38
Jako filmujący różnego rodzaju eventy, mam okazję dostrzegać czym posługują się fotografowie. Sporo Z6II spotykam, ba, ostatnio nawet Panią z EOS 6D mk II i sobie świetnie radziła, więc podejrzewam, że ten aparat A) robi zdjęcia, B) posiada całkiem przyzwoity system AF.
Miałem okazję oglądać zapis z warsztatów foto (chociaż to akurat były mniej dynamiczne ujęcia) i tutaj również Pani prowadząca miała Z6II.
Cena jest fajna - ino brać :)
Osobiście nie kupiłem, gdyż w momencie zabierania się za zmianę sprzętu przeszedłem na chwilę do Sonego z A7III, śledząc plotki o Z6III na którego czekałem. Już miałem zamawiać, po czym przypomniałem sobie, jak drażniący w foto był ekran na przegubie, który miewały Canony, na których też pracowałem. Do Video spoko, do zdjęć, na szybką zmianę pozycji - no... nie.

thornlab
12-01-2025, 22:55
Tak, Z6 II robi zdjęcia i to bardzo ładne. Ja kupiłem w trochę wyższej cenie i trochę żal, że nie poczekałem ale za to zaoszczędziłem na innych promocjach na obiektywach, właśnie dzięki temu, że kupiłem wcześniej. Jestem amatorem, do tej pory korzystającym z lustrzanek, które również lubię i mogę powiedzieć tyle, że w tej cenie to bardzo dobry aparat. Czasem nachodzi mnie aby kupić jeszcze jeden na zapas, ale przy posiadanym sprzęcie była by to absurdalna fanaberia. Nie wykorzystuję funkcji filmowania w Z6 II, mnie nawet jakość wideo z D7500 powalała na kolana. Nie wiem czy gdzieś nie wspominałem o tym ale brakuje mi informacji o bracketingu jak robię z bracketingiem ekspozycji. Jeżeli ktoś jest amatorem to Z6 II go zadowoli, jak ktoś robi profesjonalnie to Z6 III lub Z8. Póki co nie mam jeszcze z Z6 II jakichś dużych doświadczeń bo w plener biorę na razie tańszy sprzęt ale po jednym wypadzie z Z6II i Nikkorem 180-600 jestem zadowolony. Ograniczają mnie jedynie już moje własne umiejętności a nie aparat - myślałem o Z6 III ale odpuściłem, chociaż i tak na system Z wydałem sporo pieniędzy, więc różnica w cenie jakoś by mi nie wadziła. Myślałem też o Sony A7 III ale wziąłem do ręki, popstrykałem i ergonomia tego aparatu do mnie nie przemawiała - może to wypaczenie rąk na puszkach Nikona.

Cena za Z6 II jest wg mnie bardzo OK.

grissley
13-01-2025, 04:33
po czym przypomniałem sobie, jak drażniący w foto był ekran na przegubie
To prawda - nigdy wcześniej nie miałem gibanego ekranu i do głowy mi nie przyszło, jak strasznie coś takiego może wnerwiać. Staram się z tym ekranem jakoś kohabitować, ale momentami mam ochotę urwać to g*...

OjTam
03-06-2025, 11:52
Soft 1.70 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/560.html).

• Dodano obsługę funkcji zoomu sterowanego elektrycznie w obiektywach z zoomem sterowanym elektrycznie.
• [русский (RU)] dodano do języków dostępnych do wyboru z użyciem elementu [Język (Language)] w [MENU USTAWIEŃ] aparatów Z 7II sprzedawanych na Bliskim Wschodzie.
• Rozwiązano następujące problemy:
- Wyzwalanie migawki było czasami zablokowane lub szybkość rejestracji zdjęć spadała po przesunięciu pola AF z użyciem [Dotykowe AF].
- Ekran odtwarzania samoczynnie przełączał się na ekran fotografowania, gdy wybrany był tryb monitora [Najpierw wizjer (2)].
- Pole AF czasami nie było wyświetlane po ponownym włączeniu licznika czasu czuwania, gdy wybrany był tryb monitora [Najpierw wizjer (2)].
- Wyzwalanie migawek zdalnych aparatów było niedostępne w trybie synchronizacji wyzwalania z użyciem bezprzewodowych pilotów zdalnego sterowania.