PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 II oficjalnie

Strony : 1 [2] 3

Pugilares
11-05-2022, 16:45
Z6ii zakupiony trzeba jeszcze będzie poczekać na przesyłkę . W międzyczasie szukam karty CF Express 128-256 gb . Co możecie polecić sprawdzonego ?
Mogę kupić Angelbird AV Pro CF2.0 256 GB za jakieś 550 zł użyta kilka razy . Z opinii w internecie karta raczej sprawdzona z 6ii ?
Myślicie że to dobra cena ? Warto kupić za te pieniądze ?

Jak dojdzie to polecam na początek sprawdzić spasowanie obudowy w okolicach przycisków AF-ON DISP i joysticka, czy obudowa pod naciskiem palca się ugina i trzeszczy, a przyciski gnykują. I obok grip pod kciukiem, czyli klapka kart - czy trzeszczy pod kciukiem :-/
Masz 14 dni na zgłoszenie odstąpienia od umowy i kolejne 14 dni na odesłanie aparatu.

JK
11-05-2022, 17:58
Jak dojdzie to polecam na początek sprawdzić spasowanie obudowy w okolicach przycisków AF-ON DISP i joysticka, czy obudowa pod naciskiem palca się ugina i trzeszczy, a przyciski gnykują. I obok grip pod kciukiem, czyli klapka kart - czy trzeszczy pod kciukiem :-/
Masz 14 dni na zgłoszenie odstąpienia od umowy i kolejne 14 dni na odesłanie aparatu.

I koniecznie trzeba sprawdzić, czy nadaje się do wbijania gwoździ. Jak nie, to bezwarunkowo trzeba odesłać, bo po co komu taki złom. :wink:

Pugilares
11-05-2022, 18:03
I koniecznie trzeba sprawdzić, czy nadaje się do wbijania gwoździ. Jak nie, to bezwarunkowo trzeba odesłać, bo po co komu taki złom. :wink:

Do wbijania gwoździ używam młotka za 29,99 ze sklepu z narzędziami.
Od aparatu za 14 klocków wymagam, żeby nie trzeszczał w ręku jak chińska mydelniczka kupiona z łóżka polowego :-/

JK
11-05-2022, 18:40
A może aparatu nie trzeba aż tak mocno ściskać. Jeśli już musisz coś ściskać, to lepiej wyściskaj ten młotek za 29,99. On raczej trzeszczeć nie będzie. :wink:

Zbyszek
11-05-2022, 18:55
A może aparatu nie trzeba aż tak mocno ściskać. Jeśli już musisz coś ściskać, to lepiej wyściskaj ten młotek za 29,99. On raczej trzeszczeć nie będzie. :wink:A skąd Ty wiesz jaki Pugilares ma uścisk? Ten młotek też się może "poddać" wydając przy okazji trzeszczące odgłosy. :twisted:

notdot
11-05-2022, 19:39
kurde już gdzieś czytałem o tym czy plastikowa obudowa nadaje się do wbijania gwoździ
nie idźcie tą drogą panowie:D

wulisu
11-05-2022, 20:14
Już się boję co będzie dalej :) Póki co aparatu nie mam. Kupię w UK używany z roczną gwarancją jaką sklep zapewnia. Mają jakiś problem z dostawą z innego magazynu jutro mają mi ostatecznie potwierdzić. Mogę anulować zamówienie i kupić gdzie indziej. Na chwilę obecną jest kilka na ebayu, za kilka dni aukcje kończą. Albo mogę kupić z E-infinhttps://www.e-infin.com/uk/ niestety cena u nich idzie w górę jeszcze tydzień temu był o 90 funtów tańszy, latem ceny wyższe. Mogę też kupić tutaj https://panamoz.com/gb/ 3 lata gwarancji. W tym pierwszym sklepie już kupowałem również mój kolega kupił Z6ii. Sam teraz nie wiem czy anulować i kupić któryś z tych z ebaya jak będzie dobra końcowa cena, czy z tych w/w sklepów. Mogę też czekać do jesieni a jeszcze lepiej okresu świątecznego, ale to oznacza żadnych zdjęć do tego czasu :( te dylematy,

PoPan
11-05-2022, 20:35
Z6II - 1529 funtów
Z6 - 959 funtów
nad czym tu się zastanawiać, brać Z6 póki jest dostępne i pstrykać zdjęcia, a nie popełniać wielki błąd żeby flaki wypruwać dla wyższego modelu i mieć na papierze lepszy sprzęt kiedyś za pół roku.

wulisu
11-05-2022, 20:44
Z6II - 1529 funtów
Z6 - 959 funtów
nad czym tu się zastanawiać, brać Z6 póki jest dostępne i pstrykać zdjęcia, a nie popełniać wielki błąd żeby flaki wypruwać dla wyższego modelu i mieć na papierze lepszy sprzęt kiedyś za pół roku.
Gdzie ty widzisz Z6 za 959 funtów ? Jeśli myślisz o E-infin to nie mają na stanie. Co do wyższości Z6ii nad Z6 w teorii Z6ii będzie w przyszłości bardziej wspierany od Z6 , chciałbym się mylić.

PoPan
11-05-2022, 20:56
Będzie w przyszłości to czy tamto, a coś ci brakuje obecnie w Z6 ? Przecież po ostatniej aktualizacji to niesamowita maszyna, wszyscy byli zdziwieni że tak dobrą aktualizacje otrzymał sprzęt.
Nawet przed aktualizacją było bardzo dobrze.
Jak nie ma w tej cenie to widzę jest za 1200 funtów, a na ebay kupisz taniej, zaoszczędzoną kasę przeznacz na obiektyw, wyjdzie zdecydowanie lepiej.

Co do tych sklepów to gwarancja jest teoretyczna, ja mam dwa obiektywy z eglobal i co mi z tego że zapewniali ze mają gwarancje jak już sklepu nie ma, i nie jest to pierwszy przypadek że jakaś firma, która sprzedawała sprzęt przemycany do EU/UK znikła.

wulisu
11-05-2022, 21:26
Będzie w przyszłości to czy tamto, a coś ci brakuje obecnie w Z6 ? Przecież po ostatniej aktualizacji to niesamowita maszyna, wszyscy byli zdziwieni że tak dobrą aktualizacje otrzymał sprzęt.
Nawet przed aktualizacją było bardzo dobrze.
Jak nie ma w tej cenie to widzę jest za 1200 funtów, a na ebay kupisz taniej, zaoszczędzoną kasę przeznacz na obiektyw, wyjdzie zdecydowanie lepiej.
Wiesz mi że ja akurat jestem ostatnią osobą żeby przepłacać, dlatego moje obiektywy kupowałem cierpliwie czekając na okazję co i pozwoliło zaoszczędzić sporo pieniędzy. Niestety nie zdążyłem z zakupem Z kiedy ceny idą teraz z górę.
Dla mnie nie jestem problem żeby dopłacić do Z6ii zwłaszcza jeśli miałbym kupić Z6 za 1200 f to szczerze mówiąc wolałbym dopłacić i kupić Z6ii upolowanego za 1400-1500 f , dla mnie lepiej wydane pieniądze. Wiem że Z6 otrzymał poprawki i aparat dostał drugie życie. Wydaje mi się jednak że Nikon w przyszłości będzie bardziej wspierał Z6ii a Z6 nie będzie otrzymywał więcej aktualizacji, tak jak to widzę. Dlatego dla mnie są to lepiej wydane pieniądze. Ale oczywiście ty ani ja nie wiemy w którą stronę to pójdzie, możemy sobie tylko spekulować. Powiem tak gdybym wcześniej się zdecydował kiedy Z6 było można kupić za 950f to bym pewnie go kupił, ale obecna cena za ten aparat jest dla mnie za wysoka. Mogę w najgorszym wypadku czekać dalej.

- - - - kolejny post - - - - - -

Co do tych sklepów to gwarancja jest teoretyczna, ja mam dwa obiektywy z eglobal i co mi z tego że zapewniali ze mają gwarancje jak już sklepu nie ma, i nie jest to pierwszy przypadek że jakaś firma, która sprzedawała sprzęt przemycany do EU/UK znikła.
Oba te sklepy są dosyć długo na rynku i wysyłają w przypadku UK z lokalnych magazynów . Oba mają dobre opnie a jeśli chodzi o serwis gwarancyjny panamoz.com czytałem na kilku forach Dpreview i jakeś dwa w UK nie pamiętam teraz nazw, ludzie bardzo sobie chwalili. Ja oczywiście nikogo nie namawiam :) ostatecznie to ja będę wydawał kasę. Jest jeszcze opcja że dojdę do porozumienia z tym sklepem który miał mieć z6ii dla mnie i nie będzie tematu.

PoPan
11-05-2022, 22:31
Szczerze polecam ci pierwsze modele Zetek, zamiast dokładać do Z6II bierz Z7.
Wybierając między używanym Z6II i nowym Z6, wybrałbym ten nowy.

To czy będą kolejne aktualizacje tego nie wiemy, Nikon zaskoczył aktualizacją pierwszych modeli, może zaskoczy ponownie ale co można jeszcze ulepszać, jest kilka kwestii jakie chciałoby się mieć ale to dotyczy wszystkich modeli i raczej nie będzie zmian w kwestiach programowania guzików, szybkiego menu czy ekranu górnego, a męczenie dalej AF nie widzę potrzeby, są to obecnie tak niesamowicie dobrze działające aparaty w tej kwestii że kolejnych nawet większość nie zauważy różnic.

Nie używam gripa, nie potrzeba mi drugiego slotu na kartę pamięci, jakby były dwa sloty XQD/CFX to miałoby to sens.

Jedyny plus na korzyść Z6II to chyba w video zapis 4K w 60fps ?

Maly__4
29-06-2022, 13:58
Witam
Czy AF w Z6II jest wystarczająca do robienia zdjęć sportowych oraz przyrody (ptaków) czy lepiej wybrać model Z7 ?

Jacek_Z
29-06-2022, 14:07
Lepiej Z6 w wersji II niż starszą wersję Z7.

Maly__4
29-06-2022, 14:51
Lepiej Z6 w wersji II niż starszą wersję Z7.

Czy AF w Z6II przy odpowiednim obiektywie daję radę przy zdjęciach przyrody (ptaki w locie) ?

OjTam
29-06-2022, 16:13
Czy AF w Z6II przy odpowiednim obiektywie daję radę przy zdjęciach przyrody (ptaki w locie) ?

Mortena Hillmera kojarzysz? Fotoprzyrodnik, choć głównie ssaki bardziej, niż ptaki. Przeszedł drogę D5 - Z6 -Z6II - Z9. Skoro jemu Z6ki wystarczyły, to najpewniej też będziesz zadowolony.
grafo jeśli dobrze kojarzę podobny krok zrobił.

PoPan
29-06-2022, 16:18
Można też przetestować czy Z7 nie radzi sobie lepiej w takich sytuacjach, na człowieku, na twarzy i na oku AF w Z7 lepiej trzyma od Z6, słabnie w gorszych warunkach.

grafo
29-06-2022, 19:56
Po kilku latach używania D5 zamieniłem go na Z6II (dokładnie w grudniu i tak naprawdę sprzedałem D5 ponieważ zamówiłem Z9, ale przez wtedy długi czas oczekiwania odłożyłem w czasie Z9 i po uprzednim wypożyczeniu Z6II oraz Z7I dałem szansę Z6II). Generalnie aparat ma wiele plusów, daje radę i jestem zadowolony, ale jeśli chodzi o ptaki w locie to myślę, że większy komfort miałem z D5, pewniej się też czułem jeśli chodzi o szybkość i skuteczność wyostrzania. Kolejnym dużym minusem w stosunku do D5 i w temacie przyrody jest szybkostrzelność - ewidentnie czasem brakuje mi szybkości, ponieważ tryb H* jest dla mnie nie do przyjęcia więc używam tryb H, który na mechanicznej daje bardzo przeciętne 5.5kl/s vs 12kl/s w D5. Z6II na tym polu trochę się broni tym, że jest większa ilość trafień w serii vs D5 więc jeśli chodzi o finał zdjęć ostrych w punkt to po odrzutach jest podobnie ale czasem wolałbym mieć lekko poruszone zdjęcie w ciekawej pozie niż go nie mieć.
Ogólnie do wszystkiego da się przyzwyczaić, ale uważam, że przy przyrodzie przejście z body typu d5, d850 a nawet d500 na body Z6/Z6II wymaga dobrego poznania się, mocnego przetestowania i zaakceptowania pewnych niedogodności, które w niektórych przypadkach po czasie można obrócić w pozytywy.

Pugilares
03-07-2022, 11:09
Po kilku latach używania D5 zamieniłem go na Z6II (dokładnie w grudniu i tak naprawdę sprzedałem D5 ponieważ zamówiłem Z9, ale przez wtedy długi czas oczekiwania odłożyłem w czasie Z9 i po uprzednim wypożyczeniu Z6II oraz Z7I dałem szansę Z6II). Generalnie aparat ma wiele plusów, daje radę i jestem zadowolony, ale jeśli chodzi o ptaki w locie to myślę, że większy komfort miałem z D5, pewniej się też czułem jeśli chodzi o szybkość i skuteczność wyostrzania. Kolejnym dużym minusem w stosunku do D5 i w temacie przyrody jest szybkostrzelność - ewidentnie czasem brakuje mi szybkości, ponieważ tryb H* jest dla mnie nie do przyjęcia więc używam tryb H, który na mechanicznej daje bardzo przeciętne 5.5kl/s vs 12kl/s w D5. Z6II na tym polu trochę się broni tym, że jest większa ilość trafień w serii vs D5 więc jeśli chodzi o finał zdjęć ostrych w punkt to po odrzutach jest podobnie ale czasem wolałbym mieć lekko poruszone zdjęcie w ciekawej pozie niż go nie mieć.
Ogólnie do wszystkiego da się przyzwyczaić, ale uważam, że przy przyrodzie przejście z body typu d5, d850 a nawet d500 na body Z6/Z6II wymaga dobrego poznania się, mocnego przetestowania i zaakceptowania pewnych niedogodności, które w niektórych przypadkach po czasie można obrócić w pozytywy.

Na początku lipca 2021 kupiłem Z6II bo zepsuł mi się D750. Po pierwszej euforii przyszło rozczarowanie najpierw jakością obudowy, która trzeszczała w rękach jak tania mydelniczka. Dopiero po 11 (jedenastu) wizytach w serwisie Nikona i okropnym szarpapniu nerwów z nimi e udało się poskładać obudowę jako tako. W międzyczasie D750 został naprawiony. Przyszły kolejne wakacje, euforia nowego już minęła i okazuje się, że najwięcej fajnych zdjęć mam Z....

D5500! :-)

W prawdziwym życiu, gdy wziąłem Z6 II z 24-70/4 na wycieczkę w góry raz i drugi i trzeci, to mi się odechciało. Następnym razem brałem już D5500 lub czasem D750.
Przede wszystkim uciążliwe jest ciągłe wybudzanie aparatu i/lub pożeranie baterii na wycieczce. Umykały mi właściwe momenty, bo zanim aparat się wybudził, to już tego nie było, co chciałem sfotografować. A jeśli przedłużę czas do uśpienia, to bateria znika w oczach, a aparat trzymany w ręku się grzeje.
D5500 nic nie waży, jest gotowy natychmiast. Nie wyłączam podczas całej wycieczki i bateria wystarcza na kilka wycieczek.

odzio
03-07-2022, 14:52
Cóż, ja się nauczyłem, że po prostu chwytając aparat wciskam do połowy spust. Zwykle zdąży się wybudzić, czasem tylko ułamek sekundy muszę poczekać. Wydaje mi się też, że Z6II powinien być tu szybszy niż mój Z5. Może nie zdążyłeś przestawić przyzwyczajeń.

Ja w tej kwestii narzekam na co innego. Debilny kierunek działania przełącznika włączania aparatu. W lustrzance miałem to w nosie, nie ma potrzeby wyłączania sprzętu przez cały dzień... Tydzień... Po miesiącu na półce po prostu się wybudzał i działał. Tutaj aparat często wyłączam i zauważyłem, że włącznik działa odwrotnie niż wskazywałaby na to ergonomia, przy chwytaniu za grip znacznie wygodniej jest go wyłączyć jeszcze w czasie chwytu -.- może za kolejne 100 lat rozwoju aparatów Nikon to zauważy

PoPan
03-07-2022, 15:07
Polecam ustawić wyświetlacz na wyłączony, a wizjer tak żeby automatycznie gaśnie po odsunięciu od oka, wtedy pobór prądu jest znikomy.
Nawyk jak napisał odzio też wyrobił mi się bardzo szybko i przestało to wpływać negatywnie na komfort użytkowania.

Zawsze mnie dziwi marudzenie że zestaw duży i bierze mniejszy, to dlaczego używa dużych obiektywów, przecież aparaty Z nie są jakoś specjalnie duże i ciężkie, to optyka generuje wielkość i wagę.
Nikon ma w ofercie zgrabne kity, polecam przesiadkę na nie albo odejście od pełnej klatki bo aps-c jeszcze zaoszczędzi nam dyskomfortu.

Mnie denerwuje brak personalizacji górnego wyświetlacza, jakby tam można było ustawić co się chce to ekran główny nawet bym nie potrzebował.

Pugilares
03-07-2022, 21:37
Polecam ustawić wyświetlacz na wyłączony, a wizjer tak żeby automatycznie gaśnie po odsunięciu od oka, wtedy pobór prądu jest znikomy.
Nawyk jak napisał odzio też wyrobił mi się bardzo szybko i przestało to wpływać negatywnie na komfort użytkowania.

Rozumiem, że można nieco ograniczyć drenowanie baterii kosztem wygody użytkowania, ale w bezlusterkowcu zawsze będzie albo drenaż baterii (bo matryca i cały "system" pracuje", albo oczekiwanie na wybudzenie i w żaden sposób nie da się osiągnąć zbliżonego komfortu do lustrzanki pod tym względem.

Zawsze mnie dziwi marudzenie że zestaw duży i bierze mniejszy, to dlaczego używa dużych obiektywów, przecież aparaty Z nie są jakoś specjalnie duże i ciężkie, to optyka generuje wielkość i wagę.
Nikon ma w ofercie zgrabne kity,

Nie spotkałem się z kitem Z6II + lekki obiektyw.
Owszem, kupiłem sobie Z40/2 i z tym obiektywem Z6II jest nieskończenie lżejszy i poręczniejszy, ale pozostaje nadal drenaż baterii i oczekiwanie na wybudzenie.

polecam przesiadkę na nie albo odejście od pełnej klatki bo aps-c jeszcze zaoszczędzi nam dyskomfortu.

Jak już nadmieniłem powyżej, dlatego właśnie często korzystam z D5500 :-)
A czasami - gdy chcę, żeby to była jednak pełna klatka, to D750.

PoPan
03-07-2022, 22:55
Rozumiem, że można nieco ograniczyć drenowanie baterii kosztem wygody użytkowania, ale w bezlusterkowcu zawsze będzie albo drenaż baterii (bo matryca i cały "system" pracuje", albo oczekiwanie na wybudzenie i w żaden sposób nie da się osiągnąć zbliżonego komfortu do lustrzanki pod tym względem.
Ale ustawienie sobie żeby nie pracował wizjer i/lub ekran to podstawa, sam sensor nie pobiera wiele, to wizjer i ekran zjada.
Co do tego jak lustra działają to zgoda ale coś za coś, bezlustra przeszły wielką ewolucje, Nikon nie miał modeli tak tragicznych od strony zasilania jak Sony, więc nie możesz nei mieć porównania, zapewniam ciebie że Nikon i wszystkie nowe modele Sony/Canon bardzo dobrze wypadają.

Nie spotkałem się z kitem Z6II + lekki obiektyw.
24-50mm f/4-6.3

Wind Mill
04-07-2022, 10:33
... sam sensor nie pobiera wiele, to wizjer i ekran zjada...
Jesteś tego pewien? Gdyby sensor wiele nie brał, to nie mielibyśmy do czynienia z przegrzewaniem się sensorów podczas dłuższej pracy. ;)

PoPan
04-07-2022, 10:50
Każdy sensor pobiera dużo i nie ważne czy masz przed nim lusterko czy nie masz, jak włączysz Lv w lustrzance to też masz drenowanie akumulatora.
Pod tym względem nic się nie zmieniło, a doszły jeszcze straty energii podczas szybkiego odczytu sensora, szybkości elektroniki i szybkości zapisu na nośniku, to wszystko generuje ciepło co oznacza straty energii, czyli większy pobór prądu.
Jeśli ograniczymy pracę całości czyli wyłączymy wizjer i ekran to minimalizujemy straty.

JK
04-07-2022, 11:16
Może rozbierz tego bezlusterkowca, wykonaj pomiary zużycia energii przez matrycę, wizjer, ekran (prosty miernik do tego wystarczy ;-)) i wtedy o tym pisz. Wtedy to będzie wiarygodne. A teraz wypisujesz niczym nie poparte bzdury na temat tego co ci się wydaje. Chyba szkoda czasu na te "mądrości"?

TOP67
04-07-2022, 11:40
W bezlusterkowcach cały czas działa matryca, procesor i wyświetlacz lub OVF. Nie ma chyba sensu dociekania, które z nich bierze najwięcej prądu, bo zawsze działają razem.
W lustrzance podczas kadrowania praktycznie nie ma poboru prądu, podczas pomiaru jest on minimalnie większy. Jedynie po naciśnięciu spustu następuje znaczący wzrost poboru prądu (elektronika + naciąg).

PoPan
04-07-2022, 16:11
Ale chodzi o to co napisał Pugilares że wyczerpuje mu akumulator zanim aparat przejdzie w tryb uśpienia, dlatego sugeruję ustawić tak żeby po odstawieniu od oka wyłączył się wizjer i oczywiście wyłączony ekran, wtedy mamy znikome zużycie akumulatora, sprawdzone w praktyce.
To że lustrzanki zużywają mniej ogólnie prądu to oczywiste i jest tak jak napisał TOP67 plus to co napisałem o startach energii ze względów na szybkość odczytu/zapisu/przetworzenia.

Pugilares
06-07-2022, 14:43
Wizjer standardowo się wyłącza po odsunięciu oka (lub czegokolwiek, co by wyczuwał czujnik przy wizjerze). I włącza się, gdy przysuniemy oko (lub cokolwiek) do czujnika. Czyli np. niosąc aparat na pasku zawieszonym na szyi, albo niewyłączony w torbie niechcący włączamy cały czas wizjer. Wyłączenie ekranu nie sprawiło bynajmniej, że w Z6II nagle akumulator zaczął starczać na tyle wycieczek, na ile wystarcza w D750 lub D5500.
Nadal w mogę zrobić kilka wycieczek na jednym ładowaniu akumulatorka D750, a idąc na wycieczkę z Z6II, jeśli nie mam ze sobą drugiego naładowanego akumulatorka, to ryzykuję, że w najfajniejszym momencie wycieczki do sfotografowania zostanę z niedziałającym aparatem. Fajne światło zaczyna się zwykle pod koniec, późnym popołudniem, wczesnym wieczorem, czyli wtedy, kiedy Z6II właśnie już wyświetla symbol baterii na czerwono.
Sprawdzone w praktyce :-)
No i cały czas mi się grzeje ten aparat, jeżeli go noszę nieuśpionego lub niewyłączonego. A jak wyłączam lub usypia, to wtedy umykają mi fajne momenty, bo nie zdąży się wybudzić i gdy się w końcu wybudzi, to już tego nie ma, co chciałem sfotografować. Ciągłe majdrowanie głównym włącznikiem wyłącznikiem też jest uciążliwe i obawiam się, że szybko może się zużyć i zacząć szwankować jeżeli będę setki razy dziennie przełączał ten przełącznik. W D70s tak mi się wyrobił, że po paru latach trzeba było używać siły, żeby ten przełącznik przełączyć, a przecież to lustrzanka, więc włączanie-wyłączanie nie jest potrzebne tak często.

shaper
07-07-2022, 07:35
Nie rozumiem. Debata nad usypianiem aparatu. Ja zawsze wyłączam gdy nie używam. Gdy potrzebuje to zanim przyloze go do oka aparat już jest w pełni gotowy do pracy. To nie laptop z windowsem. Jak mogą ci uciekac kadry na pieszej wycieczce :). Ja od rana do wieczora robię ślub na jednej baterii. Czasem na tańce wkładam drugą dla świętego spokoju. Bez problemu zrobię na jednej baterii ok 1,5k fotek. I jakoś kadry mi nie uciekają. Ile na tej wycieczce robisz zdjęć? Wycieczka trwa jeden dzień czy tydzień? Z5 którą mam do pary trzyma jeszcze lepiej na baterii.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ark
07-07-2022, 08:50
...A jak wyłączam lub usypia, to wtedy umykają mi fajne momenty, bo nie zdąży się wybudzić i gdy się w końcu wybudzi, to już tego nie ma, co chciałem sfotografować...

Z całym szacunkiem, ale ja fotografuję przyrodę i nic mi nie umyka. Przecież wybudzenie aparatu to, czas mrugnięcia okiem, no może dwa [emoji6] A Tobie umykają kadry na pierwszej wycieczce?

_______
https://listkiewicz.eu

JK
07-07-2022, 09:06
Nic tak szybko nie ucieka jak góry, jeziora, budynki, drzewa, nawet ludzie biegają po ulicach jak sprinterzy na olimpiadzie, o ślimakach nawet nie ma co wspominać. Trzeba się mocno sprężać, żeby zdążyć. :wink:

odzio
07-07-2022, 10:51
Nie rozumiem. Debata nad usypianiem aparatu. Ja zawsze wyłączam gdy nie używam. Gdy potrzebuje to zanim przyloze go do oka aparat już jest w pełni gotowy do pracy. To nie laptop z windowsem. Jak mogą ci uciekac kadry na pieszej wycieczce :). Ja od rana do wieczora robię ślub na jednej baterii. Czasem na tańce wkładam drugą dla świętego spokoju. Bez problemu zrobię na jednej baterii ok 1,5k fotek. I jakoś kadry mi nie uciekają. Ile na tej wycieczce robisz zdjęć? Wycieczka trwa jeden dzień czy tydzień? Z5 którą mam do pary trzyma jeszcze lepiej na baterii.

Sent from my iPhone using Tapatalk

"Ja", "ja", "ja" :D Niebezpiecznie zbliżasz poziom do dyskusji z JK... Są inne rodzaje fotografii niż ślubna. Stajesz, kadrujesz i jednak stwierdzasz, że 15m dalej będzie ładniej, idziesz, a jednak nie, wracasz. Aparatu szkoda wyłączać na chwilę, więc do uśpienia pracuje. Znajdujesz kadr, wyciągasz statyw, filtry. Montujesz je i ustawiasz przy włączonym podglądzie, a teraz jeszcze inna ogniskowa.... Myślę, że oczekiwać, że zrobisz tyle samo fotek Julce i Sebie oraz Tatrom na jednym ładowaniu jest bez sensu. Co do uciekających momentów to i mnie uciekł nie jeden kadr przy dzieciach, bo aparat się wybudzał. Niestety przy 200, czy 300mm ogniskowej nawet trudno jest z grubsza trafić w to, co chcemy ująć kiedy w wizjerze jest czerń. Wiadomo, bardzo nie boli, bo tych zdjęć i tak mam na pęczki, ale gdyby to był lis wskakujący w śnieg na górskim szlaku to już by mnie dolna część pleców piekła. I choć ja również uważam, że Pugilares po prostu nie zdążył zmienić przyzwyczajeń, to jednak nie ma też co stwierdzać, że kotletowe foto jest wszechogarniającą dziedziną fotografii i się dziwić, że komuś te mankamenty przeszkadzają. Niech przeszkadzają i niech ludzie o tym piszą, może producenci wreszcie odkryją, że użytkownicy jednak mają jakieś oczekiwania od sprzętu, za coś przecież trolle biorą pieniądze, przynajmniej mam taką nadzieję, że oprócz wrzucania kału w internet, zbierają również informację zwrotną :)

Kojocisko
07-07-2022, 11:16
Jak słusznie zauważyłeś każdy ma swoje "ja". Najważniejsze na świecie. Ale czasem to "ja" jest dla wielu osób bardzo osobliwe.
Przesiadłem się na Z6II z D850 (poprzednio D750). I naprawdę nie umiem się do czegoś przyczepić w tym aparacie.
Ja akurat aparat (każdy!) zwykle wyłączam. Kiedy go biorę do ręki, odruchowo go włączam i przy oku jest już gotowy do pracy.
Nawiasem mówiąc położenie wyłącznika było jednym z kilku plusów przejścia po 30latach z Canona na Nikona.

odzio
07-07-2022, 11:48
Ja nie mówię, że jest w złym miejscu (w canonie nawet nie pamiętam gdzie, dawno w rękach nie miałem ich body), tylko że działa w odwrotnym kierunku. Aparat chwytasz za grip od zewnętrznej strony, więc mógłbyś podczas chwytu jednym ruchem go włączyć, natomiast tak musisz złapać, a potem pstryknąć pstryczek elektryczek. Jest to detal, jak ktoś nie jest upierdliwy, to nie zauważy, ale moją uwagę przykuwa często. Zwłaszcza, że mamy tu do czynienia ze sprzętem wyspecjalizowanym, który potrafi robić tylko jedną rzecz (no dobra, filmy są drugą). To trochę ja włącznik świateł w samochodach od VAGa niczym w traktorze. Cisną to niewygodne rozwiązanie nie wiadomo po co, skoro można po ludzku na dźwigni kierunkowskazów zrobić pstryczek...

Kojocisko
07-07-2022, 12:23
Ja zapamiętałem twoją uwagę o kierunku przełącznika i sobie na urlopie przetestowałem. Nie potwierdzam.
W tej chwili włączam i wyłączam tak odruchowo, że bez aparatu nie umiem powiedzieć w którym kierunku jest która funkcja.
Chwytam z uchwyt i palcem wskazującym przyciągam dźwigienkę włącznika przy zaciskaniu uchwytu. U mnie jest to jeden ruch.
Przy odkładaniu aparatu odpycham dźwigienkę.

Paapaj
07-07-2022, 14:09
A wymyślono grip jako miejsce na dodatkowy akumulator,poręcznie jest i owszem,można też power bank w kieszeni mieć.Niekoniecznie wielkości akumulatora czołgowego ale tyle patentów że ho ho.Nie miałem nigdy problemu z zasilaniem.

manfred
20-08-2022, 14:07
Wyzwalam migawkę zdalnie do nagrywania. Czy jest jakiś sposób abym został o tym że trwa nagrywanie poinformowany lampka sygnał dźwiękowy cokolwiek?

Pugilares
15-09-2022, 22:25
A wymyślono grip jako miejsce na dodatkowy akumulator,poręcznie jest i owszem,można też power bank w kieszeni mieć.Niekoniecznie wielkości akumulatora czołgowego ale tyle patentów że ho ho.Nie miałem nigdy problemu z zasilaniem.

Ba - kiedy moim głównym aparatem był D70s to po powrocie z któregoś wyjazdu zorientowałem się, że niepotrzebnie wiozłem ze sobą ładowarkę tam i spowrotem. Ani razu jej nie użyłem. Oczywiście w tamtych czasach nie miałem drugiego akumulatorka. Dwutygodniowy wyjazd z codziennymi wycieczkami po gorach ii pstrykaniem na lewo i prawo, bo był jeszcze wtedy szał, że nie ma już kliszy, która się skończy :-)
Ale od tamtego czasu dokonał się taki postęp, że na jednodniową wycieczkę nie ma co wychodzić bez zapasowego akumulatorka.

achpiotr
09-10-2022, 22:28
Może ktoś z posiadających Z6ii fotografuje małe dzieci w wieku 0-6lat obiektywem portretowym i może powiedzieć jak mu EYE AF się sprawdza. Posiadam D750 z Sigmą 1.4 ART i chciałem odchudzić zestaw przechodząc na Z6ii i obiektyw Z50mm lub pozostać z Sigmą przez adapter czyli nadal ciężki zestaw. Natomiast najbardziej przy moich córkach chciałem uzyskać lepszą wydajność trafionych zdjęć z AF. Oglądając tony YT, czytając recenzje, oczywiście wszędzie wygląda na to że lepiej radzi sobie z AF Canon R6, natomiast nie jestem w stanie wyobrazić sobie czy jest to o tyle lepiej żeby zakupić R6 z np RF50f1.8 lub RF85f2. Obecnie jestem totalnie zirytowany AF w D750 przy dzieciakach i widząc co od dawna można było uzyskać w np. SONY chciałem zacząć korzystać z 'nowinek' ułatwiających życie :) Natomiast mam dylemat czy iść w Canona czy czekać na np Z6iii czy może z6ii jest przy tym typie foto już satysfakcjonujący.

odzio
10-10-2022, 09:48
Z identycznego powodu przeszedłem z D700 na Z5 - czyli co najmniej półkę niżej niż Ty planujesz. Do teraz jestem zachwycony celnością. Z natywnym Z35/1.8 AF jest natychmiastowy, na pełnej dziurze celność znakomita. Największa zaleta, jak dla mnie, po całej przesiadce: jak zmienię kadr z poziomu na pionowy nie muszę jak debil gonić wybierakiem po wszystkich punktach AF na matrycy, tylko jestem natychmiast gotowy do łapania kolejnych klatek. Co do innych marek obiektywów: sigmy nie mam żadnej, ale Tamron 17-35 na FTZ działa super, Viltrox 85/1.8 spoko, choć do Nikkora sporo mu brakuje. Ogólnie rzecz biorąc będziesz zadowolony na 100% :) Sam Z50/1.8 słynie z tego, że jest kozacki optycznie, AF na pewno też będzie rewelacyjny, choć gabarytowo nie rozpieszcza.

Rafaello666
10-10-2022, 09:59
Przesiadłem się z D750 na Z6II i różnica w działaniu AF jest spora na korzyść Zetki. Zarówno w szybkości, jak i celności. Eye AF działa. Nie mam porównania z Canonem czy Sony. Ogólnie tez mało robię portretów. Założyłem kilka razy 50 mm 1.8 przez FTZ i łapał mi oko praktycznie za każdym razem. Z Tamronem 17-35 też bez problemu, aczkolwiek trochę wolniej. To jednak specyfika obiektywu.

Kojocisko
10-10-2022, 13:13
IMO w wieli przypadkach wykrycie oka jest przereklamowane. Właśnie wróciłem z dwóch dni treningów swoich fikołków.
Pstrykałem Z6II + natywny 24-70/2.8, zwykle ustawiony na 3.2. Na 750 strzałów 5-6 nietrafionych? Używałem wąskiego pola, w moich warunkach oko czasem się wykrywało, ale imo w 70% przypadków się nie wykrywało.
Ale co trzeba ostre.
BTW - miałem D750. Jak się umie używać AF-C to minimum 70% zdjęć musi być trafione, a 90% to uczciwy standard.

sabur
11-10-2022, 08:04
Na przykładzie Z6 I ( nie ma dużej różnicy od z6 II )
Wykrywanie oka : fajna sprawa do portretu, przy statycznych scenach, sporadycznie się myli ale zdarzało się nie trafić. W ruchu ustaw wąskie pole lub próbuj ze śledzeniem. Oka nie złapie albo nie wyostrzy na czas.
Ilość trafionych zdęć to regularnie wartości na poziomie 97-99% zdjęć - tak szacuję, najczęściej to wina jakiejś przeszkody. Niemalże nie występują przestrzelone zdjęcia.
Praca z 35/1.8 S jest ok ale gdy trochę mniej światła nie jest to demon prędkości. Dopiero mając sprzęt konkurencji zobaczyłem jak duża jest różnica w słabszych warunkach z inną 35tką.
Viltrox 85 w cenie używki czyli za ok 1300zł to super szkło i polecam, dla mnie o wiele bardziej niż Nikkora 85 S - 2k zł różnicy, w obrazku niewielka różnica a do hobbystycznych zastosowań viltrox mega daje radę. Af traci ikrę i celność gdy jest ciemniej ale to nie warunki na portrety ;)

I tak najwięcej zdjęć Z6 zrobiłem z 24-70/4 - bardzo fajny towarzysz wyjazdów :)

achpiotr
11-10-2022, 21:07
BTW - miałem D750. Jak się umie używać AF-C to minimum 70% zdjęć musi być trafione, a 90% to uczciwy standard.

Z Twojej wypowiedzi rozumiem że uważasz że nie umiem posługiwać się systemem AF w d750 i to stanowi mój problem. Może tak jest i poszukuje czegoś co pozwoli na to że nie będę się musiał tego uczyć.

Chciał bym osiągnąć cel gdzie przy kadrze gdzie głowa zajmuje od 30 do 70% kadru z użytą przesłoną poniżej 2.8 przy ogniskowej 85mm ostre jest oko. Dla mnie nietrafione jest wtedy gdy ostry jest nos/ ucho/ usta a w serii ostre jest akurat to gdzie emocja na twarzy nie jest ta co chciałem a akurat ta co chciałem ma ostrość na np nosie. Czyli np 1cm różnicy różnicy w ruchu głową. Oczekuje od śledzenia oka w takim przypadku że poruszająca się twarz w granicach kilku cm dość szybko tył przód i prawo lewo, nie spowoduje że AF straci ostrość na oku. Moja nieumiejętność w D750 polega na tym że 3D w AF-C przeskakuje między oczami nosem ustami uchem, zwyczajnie nie wie który element jest istotny. Łapiąc punktem oko wcale nie umiem go śledzić, śledzenie przeskakuje między elementami twarzy, a gdy głowa się odwróci i wróci do mnie twarz ponownie trzeba wskazywać element do śledzenia ponownie. Nowe aparaty zakładam że zrobią to same. Czyli AF przyklei się do oka i niezależnie co głowa będzie wyprawiać zawsze pozostanie na oku. Umiem wykorzystać AF w D750 do śledzenia całych obiektów takich jak dziecko, ptak, pies, natomiast nie umiem śledzić oka, które często ginie poprzez odwrócenie głowy lub jej szybki ruch.

Niestety MM ABFOTO FOTOJOKER nie pozwalają włączyć R6 lub Z6ii bym mógł sprawdzić czy powyższą robotę aparaty zrobią za mnie.

To jest mniej więcej efekt jaki chcę osiągnąć, ale oczywiście jest to film ambasador marki :)
Są tu ujęcia z bliska gdzie dziecko ma ostre oko a już nos nie i z filmu wynika że aparat robi to za użytkownika.

https://youtu.be/Uw7U90z7xUo

Kojocisko
11-10-2022, 22:03
Jesteś z Warszawy, jak chcesz, to możemy się jakoś umówić i dam ci się pobawić Z6 II. To najprostsze IMO rozstrzygnięcie twoich wątpliwości. Mam FTZ to nawet Sigmę możesz podpiąć.
Sądząc po lekturze sieci, Sony i Canon radzą sobie z automagicznym trzymaniem AF na oku ciut lepiej niż Z6. Ale ja nie uważam, że opanowałem tryby AF w Z6 :-(
Do portretów w ruchu chyba bym nie używał w D750 trybu 3d tylko pojedynczego punktu ew. grupy 9 punktów. AF-C+ BBF.
Na psie się sprawdzało, dziecko było mniej miarodajne, bo większe i mniej ruchliwe jak miałem D750.

bomkallo
11-10-2022, 22:14
Z Twojej wypowiedzi rozumiem że uważasz że nie umiem posługiwać się systemem AF w d750 i to stanowi mój problem. Może tak jest i poszukuje czegoś co pozwoli na to że nie będę się musiał tego uczyć.

Chciał bym osiągnąć cel gdzie przy kadrze gdzie głowa zajmuje od 30 do 70% kadru z użytą przesłoną poniżej 2.8 przy ogniskowej 85mm ostre jest oko. Dla mnie nietrafione jest wtedy gdy ostry jest nos/ ucho/ usta a w serii ostre jest akurat to gdzie emocja na twarzy nie jest ta co chciałem a akurat ta co chciałem ma ostrość na np nosie. Czyli np 1cm różnicy różnicy w ruchu głową. Oczekuje od śledzenia oka w takim przypadku że poruszająca się twarz w granicach kilku cm dość szybko tył przód i prawo lewo, nie spowoduje że AF straci ostrość na oku. Moja nieumiejętność w D750 polega na tym że 3D w AF-C przeskakuje między oczami nosem ustami uchem, zwyczajnie nie wie który element jest istotny. Łapiąc punktem oko wcale nie umiem go śledzić, śledzenie przeskakuje między elementami twarzy, a gdy głowa się odwróci i wróci do mnie twarz ponownie trzeba wskazywać element do śledzenia ponownie. Nowe aparaty zakładam że zrobią to same. Czyli AF przyklei się do oka i niezależnie co głowa będzie wyprawiać zawsze pozostanie na oku. Umiem wykorzystać AF w D750 do śledzenia całych obiektów takich jak dziecko, ptak, pies, natomiast nie umiem śledzić oka, które często ginie poprzez odwrócenie głowy lub jej szybki ruch.

Niestety MM ABFOTO FOTOJOKER nie pozwalają włączyć R6 lub Z6ii bym mógł sprawdzić czy powyższą robotę aparaty zrobią za mnie.

To jest mniej więcej efekt jaki chcę osiągnąć, ale oczywiście jest to film ambasador marki :)
Są tu ujęcia z bliska gdzie dziecko ma ostre oko a już nos nie i z filmu wynika że aparat robi to za użytkownika.

https://youtu.be/Uw7U90z7xUo

Kojcisko slusznie pisze. D750 dziala jak kazde lustro.

1. Tryb af-c 3d w d750 to zaden tryb, to loteria i nie sledzi zadnego oka tylko roznice kontrastu + ma wolny procesor.
2. W d750 uzywa sie af-c + joystick i przewiduje sie, gdzie znajdzie sie oko w kadrze. Wtedy wszystko dziala. W skrocie - przewidujemy gdzie wpadnie AF.

Smialbym stwierdzic, ze jednak nie umiesz AF w d750, bo patrz pierwsze dwa punkty. Po prostu trzeba go wyczuc i to nadal lustrzanka.

Im bardziej tryb jest auto (np. 3d, auto etc) tym bardziej mozna sie na nim zawiesc, jezeli nie wiemy jak dziala.

W kazdym razie - w Z5 wykrywanie oka testowalem i jak kazdy powie, fajnie to dziala. Nie meczysz sie z kadrowaniem, po prostu goni i masz cala matryce. Na niekorzysc jest fakt, ze slabo mi to dzialalo w slabszym swietle a tylko w takich warunkach sprawdzalem 5'tke. Mowimy tutaj o faktycznym wykrywaniu oka, a nie o pseudo-3d-oku z d750. Nie oznacza to, ze nie musisz wlozyc energii w wyczucie aparatu i tak samo jak w d750 troche przewidywac. Wysilek ten jest jednak w bezlustrach mocno zminimalizowany i ogolnie dziala.

Filmow ambasadorow nie wrzucaj albo kupuj w pakiecie takie same szkla :) Wtedy i na d750 bedziesz bardziej zadowolony.

achpiotr
11-10-2022, 23:05
2. W d750 uzywa sie af-c + joystick i przewiduje sie, gdzie znajdzie sie oko w kadrze. Wtedy wszystko dziala. W skrocie - przewidujemy gdzie wpadnie AF.

To jest właśnie coś czego już chciałbym uniknąć, czyli tej zabawy z AF, jeżeli dzisiejsza technologia może to zrobić za człowieka było by wspaniale. Natomiast największym zawodem będzie jeżeli się okaże że tak nie jest. Ogólnie rzecz biorąc nie jest tak że nie jestem w stanie osiągnąć efektu jaki chcę i nie da się zrobić zdjęcia. Zwyczajnie świat idzie do przodu, daje stabilizację w korpusie, możliwość filmowania z AF i ułatwienia w AF typu rozpoznawanie "czegoś tam" stąd decyzja o zmianie korpusu z nadzieją większej użyteczności aparatu i łatwiejszej obsługi. Natomiast jeżeli AF w canonie miał by być przepaścią to mogę i zmienić system. Canon też już wprowadził z powrotem, bo kiedyś w analogach już to miał, wskazywanie punktu AF okiem - ogólnie wszystkie te zmiany dla mnie są czymś pozytywnym bo powodują że używanie apartu może być prostsze. Oczywiście ubolewam czemu idzie to tak wolno, skoro olympus np stabilizację matrycy ma już od dawna. Czekam aż procki będą tak wydajne że załatwią nam np fajne rozmycie tła na tanim szkle, które będzie małym naleśnikiem a korpus z matrycą małoobrazkową 35mm czyli po dzisiejszemu FF może wejdzie do kieszeni :) Zeiss wypuścił aparat FF z androidem i wbudowanym Lightroom. Kiedyś szałem było dla mnie, po fotografowaniu zenitem, practicą, pentaconem six TL, użycie olympusa (nie pamiętam już jakiego), który miał automatyczne dobranie czasu migawki, potem w ogóle wprowadzenie AF :)

Teraz upatrzyłem sobie możliwość ułatwienia w postaci wykrywania oka więc poszukuje optymalnego rozwiązania, dzięki za rady i dzielenie się doświadczeniem. Faktycznie Kojocisko może udało by się spotkać i podłączyć przez FTZ Sigmę co dało by miarodajny test moich oczekiwań.

lukasz_kk
12-10-2022, 12:10
Ja na bazie własnych doświadczeń z Z5 oraz Sigmami 24-35/2 i 70-200/2.8 (wersja Sport) powiem, że wcale nie jest tak łatwo utrzymać oko w GO z użyciem Eye-AF, jeśli fotografowana osoba jest w ruchu (tym bardziej w przypadku ruchu w kierunku aparatu), i dość mocno wypełnia kadr. Nie wiem czy w moim przypadku chodziło o sprawność AF w Z5 (pewnie nie jest aż tak dobry jak w Z6 II), czy sprawność AF w obiektywach (w 70-200 jest bardzo dobry, ale mimo wszystko projektowany pod lustrzanki), czy może obu naraz. W każdym razie w takich przypadkach kończyłem ze sporym odsetkiem nietrafionych ujęć. Chcąc wypełnić twarzą kadr w granicach 30%-70% mając obiektyw 85 mm poruszamy się w odległości ostrzenia od minimalnej do ok. 2-3 metrów, z GO od 1,5 cm do 20 cm. W takich warunkach i ruchliwych pociechach nie spodziewałbym się cudów.

IMO Eye-AF lepiej sprawdza się w statycznych sytuacjach, tutaj miałem niemal wszystkie kadry celne. Ale z tym to i D750 sobie radził. Mając bezlustro odpada nam po prostu konieczność ręcznego wyboru punktu.

Swoją drogą Nikon wypuścił bardzo ciekawy przewodnik po trybach AF w Zetkach z bezpośrednim porównaniem do trybów dostępnych w D750: https://cdn-4.nikon-cdn.com/e/Q5NM96RZZo-RRZZFeeMiveET0gVQ--AxJI7g-xcLVNVcp7mdwZQz5w==/Misc/Z%206-Autofocus-Guide-7-8-19.pdf

odzio
12-10-2022, 12:43
trochę prawdy jest w tym co piszesz, ale ja - nadworna forumowa maruda - robiłem ostre zdjęcia na córce huśtawce. Fakt że przysłona była domknięta (pewnie ~f/8) ale przy ogniskowej 300mm w AF-P 70-300. Sporo nietrafionych, chyba nawet większość, ale wiemy też, że aparat miał potężne wyzwanie. Twarz często wylatywała poza kadr po czym wracała na sekundę, czy dwie i tak w kółko. Wynik nie jest rewelacyjny, a jednak zdjęcia dało się robić. Same fotki byle jakie, bo to były czyste testy sprawności AFa, ale serio: nie wierzę, żeby w Z6II z natywnym Nikkorem mogło być gorzej. No chyba, że na f/1.8, to wtedy loteria: seria i pewnie coś tam się ustrzeli. Kiedy córka biegnie w stronę aparatu to nawet AF-S 105/2.8 w miarę daje sobie radę. A ma niespełna 4 lata - nie wie czym jest fizyka, czasoprzestrzeń i takie pierdoły, więc nie stosuje się do ich zasad, więc często bywa w kilku miejscach na raz :)

Może canon albo sony są lepsze, może też ich marketingowcy po prostu nie są takimi durniami, jak u nikona i wiedzą gdzie i komu zapłacić, ale w przypadku autora wątku przeskok komfortu pracy będzie ogromny niezależnie od systemu, przechodziłem podobną drogę.

Pugilares
18-10-2022, 23:07
Kojcisko slusznie pisze. D750 dziala jak kazde lustro.
.

Cały problem z D750 polega na tym, że nie ma joysticka. Ani nie ma innego, lepszego manipulatora do sprawnego i szybkiego wybierania aktywnego pola AF, czyli np. dotykowego touchpada jak w D5500/5600.
Drugi problem z D750 dotyczy też innych pełnoklatkowych lustrzanek, to że pokrycie kadru polami AF jest tylko w centrum. W aparatach Z pokrycie kadru polami AF jest o wiele większe i to jest wielki plus.

Za to z Zetkami jest inny problem, tj brak wizjera optycznego i związane z tym opóźnienia, blackout i brak "analogowego" kontaktu z modelem/sceną przez wizjer.

MstrG
19-10-2022, 13:23
Cały problem z D750 polega na tym, że nie ma joysticka. Ani nie ma innego, lepszego manipulatora do sprawnego i szybkiego wybierania aktywnego pola AF, czyli np. dotykowego touchpada jak w D5500/5600.
Drugi problem z D750 dotyczy też innych pełnoklatkowych lustrzanek, to że pokrycie kadru polami AF jest tylko w centrum. W aparatach Z pokrycie kadru polami AF jest o wiele większe i to jest wielki plus.

Za to z Zetkami jest inny problem, tj brak wizjera optycznego i związane z tym opóźnienia, blackout i brak "analogowego" kontaktu z modelem/sceną przez wizjer.

Kiedy występują te opóźnienia? Nie zauważyłem tego, ale za to komfort pracy w trudniejszych warunkach już tak. W lustrzance zwyczajnie w wizjerze jest ciemno.
Nie wiem dlaczego "blackout" przypisujesz tylko do Zetek. Akurat Z9 w wizjerze ma cały czas obraz, pokaż mi taki DSLR.

Ja też byłem bardzo przyzwyczajony do lustrzanki. Przez wiele lat trzymałem w szafce D200 mając już D700. Teraz trzymam D750 mając Zetki. Prawda jest taka, że do D200 już nie wróciłem... D750 poszedł na darmową wymianę migawki i tak sobie teraz leży w szafce. Może kiedyś jeszcze po niego sięgnę.

Pugilares
19-10-2022, 21:32
Bo w lustrzance jak ciągnę serią, to obraz pojawia się i znika i znowu się pojawia, a w Z6II widzę ciemność i tylko ciemność i nawet nie wiem, czy główny obiekt jeszcze jest w ogóle w kadrze, czy już obok. Nie posiadam Z9 i nie planuję - dla mnie nie tylko jest za drogi, ale przede wszystkim ZA DUZY.
1,5 roku od kupienia Z6II u mnie cały czas zdjęcia są robione D5500/D750/Z6II mniej więcej po równo. Każdy ma swoje plusy dodatnie i ujemne i żaden nie jest oczywiście lepszy od innych.
Opóźnienia występują przy fotografowaniu dzieci, które nie siedzą na zadku w miejscu, tylko się bawią. W momencie zobaczenia w wizjerze elektronicznym TEJ miny/ekspresji/gestu to już dawno tego nie ma przed obiektywem, a jeszcze od naciśnięcia do zrobienia zdjęcia - łącznie na zdjęciu jest zupełnie nie to, co miało być. Jedyny sposób to ciągnąć szybką serią i liczyć na to, że "coś się złapie" i potem spędzać upojne godziny na mozolnym kasowaniu tysięcy nieudanych wysokiej jakości klatek. Lustrzanką przy odrobinie wprawy da radę złapać moment na twarzy dziecka.

lukasz_kk
19-10-2022, 21:39
Co masz ustawione w menu d12?
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7II_z6II/en/09_menu_guide_05_d12.html#d_view_all_in_continuous _mode

markB
20-10-2022, 02:16
Akurat Z9 w wizjerze ma cały czas obraz, pokaż mi taki DSLR.

Nie jest to prawda. Spróbuj panningu przy czasach dłuższych niż 1/8 s: w wizjerze Z9 ciemność okrutna. Chyba nawet gorzej niż w DSLR.

MstrG
20-10-2022, 09:15
Nie jest to prawda. Spróbuj panningu przy czasach dłuższych niż 1/8 s: w wizjerze Z9 ciemność okrutna. Chyba nawet gorzej niż w DSLR.

Przy długich czasach chyba nie ma aktualnie żadnego body pokazującego rzeczywisty obraz w wizjerze podczas robienia zdjęć. Jeśli się mylę to mnie popraw.
Ciemność okrutna, czyli ciemniejsza niż w DSLR? Dlatego gorsza? ;)
Jeśli chodzi o czas to chyba różnic nie ma, bo z czego by one miały wynikać? Z braku lustra?

Bo w lustrzance jak ciągnę serią, to obraz pojawia się i znika i znowu się pojawia, a w Z6II widzę ciemność i tylko ciemność i nawet nie wiem, czy główny obiekt jeszcze jest w ogóle w kadrze, czy już obok.

Polecam seryjne szybkie rozszerzone. Pokaż mi jak to zrobić choćby w D750. Może faktycznie powinieneś sprawdzić czy nie przestawiłeś pozycji D12 w menu.
U mnie wygląda to tak:

https://www.youtube.com/watch?v=w2dJYg7-x94

markB
20-10-2022, 11:14
Ciemność okrutna, czyli ciemniejsza niż w DSLR? Dlatego gorsza? ;)
https://www.youtube.com/watch?v=w2dJYg7-x94

Konkretnie nie jest to ciemność (tak sobie przetłumaczyłem blackout), a utrata klatek, co przekłada się na praktycznie niewidoczność obiektu w wizjerze podczas panningu. Tak jakby Expeed nie nadążał (używam szybkich kart Sony EXpress, wiec nie tutaj jest problem)? Do tego smużenie pojawia się jak zaczynasz panning, nawet bez wciśniętego całkowicie spustu. I to jest ta różnica na korzyść lustrzanki, bo tutaj wszystko klarowne przed wciśnięciem spustu, a blackout pojawia się tylko w czasie ekspozycji. Zresztą nie tylko ja to widzę, ale także lepsi ode mnie fachowcy: https://www.zsystemuser.com/z-mount-cameras/nikon-z-camera-reviews/nikon-z9-camera-review.html (paragraf EVF), https://photographylife.com/reviews/nikon-z9/3

MstrG
25-10-2022, 10:10
Konkretnie nie jest to ciemność (tak sobie przetłumaczyłem blackout), a utrata klatek, co przekłada się na praktycznie niewidoczność obiektu w wizjerze podczas panningu. Tak jakby Expeed nie nadążał (używam szybkich kart Sony EXpress, wiec nie tutaj jest problem)? Do tego smużenie pojawia się jak zaczynasz panning, nawet bez wciśniętego całkowicie spustu. I to jest ta różnica na korzyść lustrzanki, bo tutaj wszystko klarowne przed wciśnięciem spustu, a blackout pojawia się tylko w czasie ekspozycji. Zresztą nie tylko ja to widzę, ale także lepsi ode mnie fachowcy: https://www.zsystemuser.com/z-mount-cameras/nikon-z-camera-reviews/nikon-z9-camera-review.html (paragraf EVF), https://photographylife.com/reviews/nikon-z9/3

Tzn jak utrata klatek przy panningu? To ile klatek jest podczas robienia panningu? Czym się różni blackout podczas panningu pomiędzy zetkami a DSLR? W DSLR jest widoczność?
Może ja czegoś nie zrozumiałem w Twoim poście. Mam bardzo małe doświadczenie w tego typu fotografii, zawsze chętnie się czegoś nauczę lub dowiem.
To nie tak, że ja za wszelką cenę bronię EVF, ma swoje ograniczenia, które pewnie wraz z dopracowaniem będą mniej dokuczliwe lub znikną całkowicie. Plusy dodatnie jednak dla mnie w tym momencie przeważają nad plusami ujemnymi ;)

To jakoś z tego roku, zlot motocyklowy. Czas niestety nie najdłuższy ze względu na warunki.
67206

markB
25-10-2022, 11:50
Nie wiem jak to nazwać. Może źle się wyraziłem z tymi klatkami. W OVF jest tak, że zaczynasz panning i wszystko widzisz dokładnie zanim naciśniesz spust; wtedy pojawia się ciemność na moment, kiedy masz wciśnięty spust. Natomiast w EVF zaczynasz panning przy długim czasie i wszystko się rozmazuje, a w czasie wciskania spustu nic nie widać przestajesz naciskać i jeszcze chwilę ciągniesz panning przy rozmazaniu wszystkiego w wizjerze. Dlatego czas, kiedy niczego praktycznie nie widać jest dłuższy w EVF niż w OVF.
No właśnie każdy ma indywidualne podejście do EVF: dla jednych przeważają plusy, dla innych minusy. Ja należę do tych drugich, aczkolwiek mam niezbyt długie doświadczenie z tym wizjerem. Np. zupełnie nie zgadza mi się WB - to co widzę w wizjerze nie odpowiada temu co widzę w postprodukcji na ekranie, z ostatnich ca 500 zdjęć zaledwie w kilku nie musiałem poprawiać WB. A rozrzut był straszny, nawet o 2000 Kelvinów. Chyba można jakoś dostroić wizjer, ale przecież nie ma takiej potrzeby w przypadku OVF. Po co w Z9 aż cztery rodzaje automatycznego WB, skoro właściwie tylko jeden w miarę się sprawdza (A0 we wnętrzach)? Może te rozbieżności są rezultatem używania nienatywnych szkieł (przez FTZ), może powodowane są wyborem jednopunktowego AF (trafia akurat na nietypowy punkt dla ogólnego WB)?
Aha, a to wszystko ma mało wspólnego z D12, bo w Z9 pod tą funkcją jest podświetlenie tylnego ekranu.

MstrG
25-10-2022, 13:34
Nie wiem jak to nazwać. Może źle się wyraziłem z tymi klatkami. W OVF jest tak, że zaczynasz panning i wszystko widzisz dokładnie zanim naciśniesz spust; wtedy pojawia się ciemność na moment, kiedy masz wciśnięty spust. Natomiast w EVF zaczynasz panning przy długim czasie i wszystko się rozmazuje, a w czasie wciskania spustu nic nie widać przestajesz naciskać i jeszcze chwilę ciągniesz panning przy rozmazaniu wszystkiego w wizjerze. Dlatego czas, kiedy niczego praktycznie nie widać jest dłuższy w EVF niż w OVF.
No właśnie każdy ma indywidualne podejście do EVF: dla jednych przeważają plusy, dla innych minusy. Ja należę do tych drugich, aczkolwiek mam niezbyt długie doświadczenie z tym wizjerem. Np. zupełnie nie zgadza mi się WB - to co widzę w wizjerze nie odpowiada temu co widzę w postprodukcji na ekranie, z ostatnich ca 500 zdjęć zaledwie w kilku nie musiałem poprawiać WB. A rozrzut był straszny, nawet o 2000 Kelvinów. Chyba można jakoś dostroić wizjer, ale przecież nie ma takiej potrzeby w przypadku OVF. Po co w Z9 aż cztery rodzaje automatycznego WB, skoro właściwie tylko jeden w miarę się sprawdza (A0 we wnętrzach)? Może te rozbieżności są rezultatem używania nienatywnych szkieł (przez FTZ), może powodowane są wyborem jednopunktowego AF (trafia akurat na nietypowy punkt dla ogólnego WB)?
Aha, a to wszystko ma mało wspólnego z D12, bo w Z9 pod tą funkcją jest podświetlenie tylnego ekranu.

Czemu wszystko Ci się rozmazuje? Długi czas to pojęcie względne.
Zapewne przymykasz mocno szkło, wydłużasz czas przy niskim ISO. Patrzyłeś przy wyłączonej symulacji ekspozycji?

D12 w Z6II to Wyświetl wszystko w trybie ciągłym. W Z9 z tego co widzę jest tak samo. To oczywiście nic nie będzie miało wspólnego z panningiem. To rozwiązanie problemu Pugilaresa.

//edit
W instrukcji pod D12 jest tak jak napisałem powyżej:
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z9/pl/15_menu_guide_04_d12.html

markB
25-10-2022, 14:22
Faktycznie tak jest w instrukcji, ale w menu aparatu jest inaczej, prawdopodobnie po ostatniej poprawce softu. To o czym piszesz jest pod D13 i mam to na On.

odzio
25-10-2022, 23:08

Zostsje jeszcze temat WB. Jeśli masz włączoną symulację ekspozycji, a WB Ci się nie zgadza o 2000K to raczej coś jest nie tak z Twoim monitorem (zakładając, że na wyświetlaczu zdjęcia wyglądają ok). Ba, jeśli jej nie masz włączonej, a zdjęcia są tak rozjechane, to dalej coś tu mocno nie gra. U mnie AWB załatwiał 90% sytuacji już w D700, a Z5 sobie radzi jeszcze lepiej w świetle sztucznym, czyli tam gdzie D700 się lubił wyłożyć i pójść saharyjska żółć:) ogólnie rzecz biorąc dla pospolitego fotopstryka mojego pokroju ingerencja w AWB o 2000K odbywa się tylko wtedy, gdy chcę zrobić coś nietypowego. Przy normalnym foceniu jest rzadkością jest korygowanie tego parametru

markB
26-10-2022, 02:29
Symulacja ekspozycji jest włączona domyślnie. Monitor jest zdecydowanie OK, sprawdzony na innych puszkach. WB nieautomatyczny też OK. Nigdy przedtem nie korzystałem z auto-WB, po kłopotach w tym względzie w D70. Podejrzewam jednak ten jednopunktowy AF, ponieważ początkowo nie zauważyłem, że domyślnie ustawiony jest ekran dotykowy i ten punkt latał mi po całym wizjerze przy zbliżaniu oka do wizjera.

Pugilares
27-10-2022, 16:59
Co masz ustawione w menu d12?
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7II_z6II/en/09_menu_guide_05_d12.html#d_view_all_in_continuous _mode

Bingo!
Przełączyłem to i teraz znienacka widzę już nie tylko ciemność w trakcie jechania serią :-)

0KM
24-11-2022, 01:08
Witam.
Do Spottingu, pokazów, zwierząt lepszy Będzie Z6II/Z7II czy A7IV? Za Nikonami przemawiają Fps w Rawach. Z kolei do Sony można podpiąć podobno rewelacyjny 200 600. Obecnie używam D7200 z T 150-600g2

Schwefel
24-11-2022, 13:36
D850, d500, d7500.

m_a_g
24-11-2022, 17:41
Witam.
Do Spottingu, pokazów, zwierząt lepszy Będzie Z6II/Z7II czy A7IV? Za Nikonami przemawiają Fps w Rawach. Z kolei do Sony można podpiąć podobno rewelacyjny 200 600. Obecnie używam D7200 z T 150-600g2

Ja bym wybrał Sony. Lepszy AF (co nie znaczy że Z6II / Z7II ma zły AF, ale Sony po prostu ma lepszy), i jak sam piszesz, dobry obiektyw 200-600. Mam to szkło i używam do fotografii przyrody, głównie ptaków, sprawdza się bardzo dobrze.
No chyba że z jakiś przyczyn koniecznie potrzebujesz więcej niż 10 fps.

PS. Liczba FPS w rawach przemawia tylko za Z6II, Z7II ma takie same maksymalne FPS jak Sony A7R IV, to jest 10.

poste
24-11-2022, 18:22
Witam.

A7IV ma bird eye af. Poza tym masz oprócz Sony 200-600 kilka przyzwoitych zoomów, musisz sam wszystko skalkulować. Sigmy 100-400, 150-600, Tamrony 50-400, 150-500, jak wiadomo w Sony jest wybór.
https://sonyalpha.blog/2017/06/26/la-gamme-dobjectifs-pour-la-monture-sony-fe-the-lenses-line-up-for-sony-fe-mount/

Trochę pikseli więcej też robi różnicę przy kropowaniu. IV-ka ma duży bufor, ale trochę poobcinane fps-y w zależności od rodzaju pliku, to akurat przypadłość większości aparatów. Tak naprawdę musisz się zastanowić, co jest priorytetem.

m_a_g
24-11-2022, 18:50
@OKM, jeszcze jedna sprawa o której zapomniałem wspomnieć - blackout w wizjerze.
W trybie H+, czyli powyżej 5.5 fps, w wizjerze jest taki blackout że trudno się kadruje. Przynajmniej mnie, i wielu innym którzy na to narzekali w sieci :-)
W trybie H, czyli 5.5 fps, wszystko jest OK.
Po prostu te aparaty nie są w zamyśle przeznaczone do fotografowania akcji, do tego Nikon wypuścił Z9 :-)

Zwróć na to uwagę przed zakupem bo jeżeli chcesz kupić Z6 do używania na wysokich FPS możesz się potem rozczarować.

0KM
25-11-2022, 01:18
@OKM, jeszcze jedna sprawa o której zapomniałem wspomnieć - blackout w wizjerze.
W trybie H+, czyli powyżej 5.5 fps, w wizjerze jest taki blackout że trudno się kadruje. Przynajmniej mnie, i wielu innym którzy na to narzekali w sieci :-)
W trybie H, czyli 5.5 fps, wszystko jest OK.
Po prostu te aparaty nie są w zamyśle przeznaczone do fotografowania akcji, do tego Nikon wypuścił Z9 :-)

Zwróć na to uwagę przed zakupem bo jeżeli chcesz kupić Z6 do używania na wysokich FPS możesz się potem rozczarować.

a nie jest na odwrót?. Tak wynika z filmów na ten temat https://www.youtube.com/watch?v=fxLQ74zokjI
nie mogę znaleźć podobnych filmów na temat sony

Ja bym wybrał Sony. Lepszy AF (co nie znaczy że Z6II / Z7II ma zły AF, ale Sony po prostu ma lepszy), i jak sam piszesz, dobry obiektyw 200-600. Mam to szkło i używam do fotografii przyrody, głównie ptaków, sprawdza się bardzo dobrze.
No chyba że z jakiś przyczyn koniecznie potrzebujesz więcej niż 10 fps.

PS. Liczba FPS w rawach przemawia tylko za Z6II, Z7II ma takie same maksymalne FPS jak Sony A7R IV, to jest 10.
no tak, a zwykła A7IV ma w rawach nieskompresowanych 6fps, z doświadczenia z D7200 który ma 5 wiem że to troszkę mało. myślę że te 8 10 to jest wystarczające optimum
a i jeszcze jedna sprawa. można do bez luster podpinać szkła bez żadnej elektroniki? z tego co widziałem to migawka/przesłona chroni matrycę gdy nie ma obiektywu.

Jacek_Z
25-11-2022, 02:11
a i jeszcze jedna sprawa. można do bez luster podpinać szkła bez żadnej elektroniki? z tego co widziałem to migawka/przesłona chroni matrycę gdy nie ma obiektywu.
Możliwość podpinania dowolnych szkieł od lustrzanek (też manualnych, bez elektroniki) to jedna z głównych cech bezluster. Bywa głównym powodem kupowania bezluster. (nawet podpinając ruskiego heliosa masz stabilizacje matrycy)
Przesłona - to zależy od konkretnego modelu body. Nawet Canon, który to zapoczatkował nie ma tego we wszystkich modelach. Nikon chyba ma w Z9. Sony w niewielu.

m_a_g
25-11-2022, 05:41
a nie jest na odwrót?. Tak wynika z filmów na ten temat https://www.youtube.com/watch?v=fxLQ74zokjI
nie mogę znaleźć podobnych filmów na temat sony

Nie jest. Filmów na YT nie oglądałem, piszę z własnego użytkowania Z7II.
W trybie H+ obraz w EVF po prostu skacze bo odświeża się skokowo kilka razy na sekundę.

no tak, a zwykła A7IV ma w rawach nieskompresowanych 6fps, z doświadczenia z D7200 który ma 5 wiem że to troszkę mało. myślę że te 8 10 to jest wystarczające optimum
Po co komu nieskompresowane RAW'y? Ja fotografuję w skompresowanych i nie narzekam. Te 10 fps w RAW w Sony A7IV mi wystarczy.
Co do podpinania do bezluster szkieł bez elektroniki - jasne, można, beż żadnego problemu. Trzeba tylko w menu aparatu włączyć funkcję "shoot without lens" bo z punktu widzenia aparatu jeżeli obiektyw nie ma żadnej elektroniki to jakby go nie było.
Nie wiem co ma migawka do tego szczerze mówiąc.

sokolnik
20-12-2022, 10:36
Mógłby mi ktoś wysłać 3 NEFY z Z6 II, zdjęcia z wysokim ISO powiedzmy 3200 i 6400... Zdjęcie z kościoła lub jakiejś sesji portretowej

Ewentualnie może być też coś z krajobrazu, obojętnie.

Maila bym podał na priv

wikary
20-12-2022, 21:51
Mógłby mi ktoś wysłać 3 NEFY z Z6 II, zdjęcia z wysokim ISO powiedzmy 3200 i 6400... Zdjęcie z kościoła lub jakiejś sesji portretowej

Ewentualnie może być też coś z krajobrazu, obojętnie.

Maila bym podał na priv

Jak jeszcze nikt nie pomógł- napisz PW z adresem ;)

dennis8
16-05-2023, 11:46
Witam pytanie kieruję do fotografów ślubnych .Na salach weselnych przy szybkich ujęciach fotografujecie af-s ,czy af-c ogólnie jakie ustawienia preferujecie?

k222
11-06-2023, 12:55
Witam. Po kilkunastu latach chciałbym wrócić do Nikona i mam pytanie dotyczące Z6 II : czy od czasu premiery aparatu poprawiono coś w kwestii blackoutu (w trybie single shot) czy to w ogóle możliwe poprzez update firmware ? Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam Tomek

TOP67
11-06-2023, 13:29
A co to za problem? Nie słyszałem o takim.
Pojęcie blackout kojarzy mi się z serią. Większość problemów wynika ze złego ustawienia d12

k222
11-06-2023, 13:48
A co to za problem? Nie słyszałem o takim.
Pojęcie blackout kojarzy mi się z serią. Większość problemów wynika ze złego ustawienia d12

Chodzi o szybkie przyciśnięcie spustu migawki kilka razy po sobie i ciemny ekran w przerwach między naciśnięciami.

odzio
12-06-2023, 08:49
Będziesz pan zadowolony. Przy serii ponoć można stracić kontrolę nad kadrem przy poruszającym się obiekcie (sam nie strzelam seriami, więc znam tylko teorię), przy pojedynczych zdjęciach nie ma blackoutu, tzn. jest taki, ile wynosi czas naświetlania zdjęcia :)

TOP67
12-06-2023, 11:29
Z6II ma dwa rodzaje serii. W zwykłej pokazuje podgląd na żywo (opóźniony tylko przez czas obróbki). W trybie rozszerzonym pokazuje poprzednio zrobioną klatkę i tutaj trzeba się nauczyć prowadzenia.

k222
12-06-2023, 12:33
Dzięki za info

burton
12-07-2023, 08:02
Nowa aktualizacja dla Z 6/6ll/7/7ll
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/499.html

Jacek_Z
12-07-2023, 11:21
Miałem nadzieję, że w Z7 II zmienią algorytmy AF na takie jak ma Z8.

burton
12-07-2023, 12:06
O tym samym myślałem. Lub chociaż trochę usprawnią ;) Było do przewidzenia, że tego nigdy nie zrobią. Coś czuje, że nawet następca Z 6ll/7ll będzie miał nadal AF okrojony względem Z8/9.

MstrG
12-07-2023, 12:07

Ja od dłuższego czasu łudziłem się, że po sporej aktualizacji AF w Z6 dadzą coś lepszego z Z6II (w końcu ma dwa procesory), niestety do tej pory tego nie zrobili.

JK
12-07-2023, 13:00
Marzyciele. :lol:
Jak wam potrzebny AF z Z8, to kupujecie Z8. Prawda, że proste. :razz:

MstrG
12-07-2023, 13:13
Marzyciele. :lol:
Jak wam potrzebny AF z Z8, to kupujecie Z8. Prawda, że proste. :razz:

Jakoś w Z6 potrafili doprowadzić AF praktycznie do takiego poziomu jak stawiany jako wzór A7III. Przed ostatnią sporą aktualizacją AF w Z6 nie spodziewałem się, że AF dostanie jeszcze takiego kopa. Rozumiem, że kupując Z6 jeszcze bez eyeAF byłem marzycielem? Może i tak. Jednak to tylko pokazuje, że Twoja porada jest mało co warta.

JK
12-07-2023, 14:44
To nie jest porada, tylko trzeźwa ocena sytuacji. :lol:

MstrG
12-07-2023, 15:01
To nie jest porada, tylko trzeźwa ocena sytuacji. :lol:

:lol:
Ja nie oczekuję poziomu AF Z8 w Z6II. Dziwię się tylko, że tak zostawili Z6II po tym jak weszła ostatnia poprawka w Z6. Tylko tyle i aż tyle. Niby hardware nowszego modelu powinien pozwolić na więcej.

Jacek_Z
12-07-2023, 16:35
Z7II aktualizowali rzadziej niż Z6II.
Z6II ma inną liczbę pikseli i kod trzeba by było pisać od początku. Natomiast Z7 i Z8 (Z9) mają tyle samo, główna część kodu byłaby identyczna.
Z6 II i Z7 II mają jednak inne AF. Ten w Z7 II jest precyzyjniejszy.

W sumie nie mam na co narzekać, ja używam jedynie eyefocus i nie wiem jak Z8 się zachowuje w trudnych sytuacjach. Czyli: profil, oko znika z kadru bo zawiał wiatr i włosy zasłoniły na pewien czas oko, albo modelka odwraca zbyt mocno głowę i z oka zostaje jedynie kawałek białka, albo modelka wiruje i co oczywiste na ułamek sekundy oczy znikają z kadru. Oglądam swoje plenerowe sesje, w ostatnich kilku dniach miałem trzy pod rząd. Często używam f/2.0 a nie 1.4 i wszystko trafione (no OK, kilka odpadów na kilkaset zdjęć), ostrość na tęczówce, aż się dziwię, że rzęsy nie wchodzą w GO, trzeba będzie bardziej przymykać, choć stracę na rozmyciu ta. Natomiast to mnie trochę otrzeźwia jeśli chodzi o zakup 85/1.2, GO będzie jeszcze płytsza. Skoro Arta 1.4 muszę przymykać o ponad 1 EV to f/1.2 traci trochę sens.

MstrG
12-07-2023, 17:13
Z7II aktualizowali rzadziej niż Z6II.
Z6II ma inną liczbę pikseli i kod trzeba by było pisać od początku. Natomiast Z7 i Z8 (Z9) mają tyle samo, główna część kodu byłaby identyczna.

Ja świadomie wybrałem Z6 i Z6II. Miałem Z7 przez chwilę i w trudnych warunkach bardziej mi myszkował - chyba przez różnicę w zakresie detekcji (-3 vs -4.5 EV). FPS pomijam, bo raczej nie walę seriami.
W sumie to tak trochę czekam na to co pokaże Z6III.
Zastanawiam się też jak w realnym życiu będzie mnie denerwować banding w Z8 przy używaniu HSS. Czy będzie zauważalny, a jak tak to czy dla mnie akceptowalny?

Nie rozwijajmy jednak tutaj wątku o Z7, Z7II, Z8 i Z6III, bo zaraz zrobi się offtopic.

odzio
12-07-2023, 22:47

Nie chcę gburowato pisać, że brzmi to jak stek bzdur, dlatego tylko grzecznie zapytam, czy ta wypowiedź jest teorią, domniemaniem, czy faktem? ;)

paparapa
12-07-2023, 23:35
Jakoś w Z6 potrafili doprowadzić AF praktycznie do takiego poziomu jak stawiany jako wzór A7III. Przed ostatnią sporą aktualizacją AF w Z6 nie spodziewałem się, że AF dostanie jeszcze takiego kopa. Rozumiem, że kupując Z6 jeszcze bez eyeAF byłem marzycielem? Może i tak. Jednak to tylko pokazuje, że Twoja porada jest mało co warta.

Wtedy Nikonowi wizerunkowo zależało aby dociągnąć do poziomu A7III. Teraz gdy wyszły nowe modele i sytuacja się ustabilizowała, na pewno tego prezentu nam nie zrobią. Chcesz lepiej musisz kupić nowy sprzęt. Tak jak zawsze.
Ale mam wrażenie że większości użytkowników Z6 i Z7 AF chyba nie przeszkadza w robieniu zdjęć. Zwłaszcza gdy nie robią szybkiej akcji.

MstrG
13-07-2023, 10:23
Wtedy Nikonowi wizerunkowo zależało aby dociągnąć do poziomu A7III. Teraz gdy wyszły nowe modele i sytuacja się ustabilizowała, na pewno tego prezentu nam nie zrobią. Chcesz lepiej musisz kupić nowy sprzęt. Tak jak zawsze.
Ale mam wrażenie że większości użytkowników Z6 i Z7 AF chyba nie przeszkadza w robieniu zdjęć. Zwłaszcza gdy nie robią szybkiej akcji.

Ta teoria ma jedną wadę :)
Firmware o którym mówię to 3.40 pokazany w listopadzie 2021, czyli po roku od premiery Z6II. AF aktualnie dla mnie w tych modelach praktycznie jest taki sam. Chcesz lepiej musisz kupić nowy sprzęt? No właśnie Z6II nie daje lepiej ;) Po co w takim razie te dwa procesory, do obsługi drugiej karty pamięci? ;)
Absolutnie nie narzekam na AF w Z6 i Z6II. Zupełnie nie o to mi chodzi.

Jacek_Z
14-07-2023, 00:03
Nie chcę gburowato pisać, że brzmi to jak stek bzdur, dlatego tylko grzecznie zapytam, czy ta wypowiedź jest teorią, domniemaniem, czy faktem? ;)
Tak wynika ze zdjęć, czyli faktem.

odzio
14-07-2023, 10:20
Tak wynika ze zdjęć, czyli faktem.
74054

Wraz z nastaniem ery AI rozpoczęła się komediowa apokalipsa, to w sumie spoko. Wczoraj się uśmiałem dzięki zacnym efektom promptów szanownego OjTama, dzisiaj tu, choć zdawałoby się, że ta dyskusja ma poważny ton :D
Pozwolę sobie zniknąć z tej dysputy i postawić resztę dyskusji Tobie i JK, stosowane przeze mnie używki niestety nie pozwalają mi wzlecieć tak wysoko w fotorozkminach, zdrówka!

TOP67
14-07-2023, 12:49
Wgrałem nowy firmware i bardzo mi się podoba tryb "najpierw wizjer 2". Pozwala on włączyć automatyczny podgląd zdjęć na tylnym ekranie, przy robieniu zdjęć przez wizjer.
W trybie 1 - podgląd wyświetla się w wizjerze (co jest wkurzające)
W trybie 2 - podgląd wyświetla się tylko po oderwaniu oka od wizjera. Bajka.

odzio
14-07-2023, 13:24
Wgrałem nowy firmware i bardzo mi się podoba tryb "najpierw wizjer 2". Pozwala on włączyć automatyczny podgląd zdjęć na tylnym ekranie, przy robieniu zdjęć przez wizjer.

No nie wierzę, w końcu coś z myślą o użytkowniku :D A płakałem o tym dwa lata temu (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306622-Tryb-wy%C5%9Bwietlania-zdj%C4%99%C4%87-Ustawienia-prosz%C4%99-o-pomoc%21?p=4178499&viewfull=1#post4178499) i co? I TOP67 zaapelował o wysłuchanie moich płaczów i się dało! Jeszcze żeby tylko się dało też taką fajną funkcjonalność zrobić dla Z5...

Jacek_Z
14-07-2023, 17:58
No super! To było wkurzające gdy fotografowało sie seriami, a wizjer pokazywał coś od czapy. Wtedy w ogóle wyłączałem podgląd, ale że lubie kontrolować to ciagle musiałem ręcznie wywoływać pokazanie zrobionego zdjęcia.
Zainstaluje, zobaczę jak ten tryb 2 sie sprawdza.

MstrG
15-07-2023, 11:15
Starałem się dokładnie wyodrębnić ciekawy temat, ale jednak tutaj troszkę wprowadzał offtopic. Dodatkowo osoby zainteresowane tym zagadnieniem, a nie mające Z6II, mogłyby to pominąć. Zapraszam do dyskusji: Ogniskowa oraz głębia ostrości w portrecie (https://forum.nikoniarze.pl/threads/315523-Ogniskowa-oraz-g%C5%82%C4%99bia-ostro%C5%9Bci-w-portrecie)

sokolnik
28-07-2023, 09:08
Witam w tym dziale :)
Sprzedałem jednego D750 forumowiczowi, czekam na sprzedaż drugiego D750 i chce kupić Z6 II, tak to sobie wymyśliłem :)

I teraz pytanie o wizjer do osób które fotografują koncerty, tańce w ciemnych salach weselnych, jakis dyskotekach itp
Jak sie Wam pracuje w takich warunkach z wizjerem elektronicznym... Widać coś przez niego :) jakieś lagi są? :)
Jakies 10 lat temu w lustrzance SONY w sklepie patrzyłem przez wizjer elektroniczny i tak średnio mi się to wtedy podobało. A jak to wygląda teraz w w Z6 II?

Aparat sam w sobie wygląda bardzo ok, podoba mi się, ale ten wizjer :)

A focić będę właśnie takie tematy, kluby/koncerty/disco tańce przytupaje [emoji854] oraz użytek domowy, dzieci, portrety, jakieś filmy (teledyski rodzinne) itp.

Ma ktoś Z6 II z Gdyni? :D

Kto wie kiedy promka wróci na body z FTZ czyli poziom 8 500 pln? :)

TOP67
28-07-2023, 09:12
Wizjer jest OK, w ciemnościach nawet lepszy niż lustrzanki. Ale AF działa wtedy wolniej niż D750. Trafia celnie, ale często para już się obróci, zresztą już sam podgląd jest lekko opóźniony.
Dlatego używam obu.

sokolnik
28-07-2023, 09:15
Wizjer jest OK, w ciemnościach nawet lepszy niż lustrzanki. Ale AF działa wtedy wolniej niż D750. Trafia celnie, ale często para już się obróci, zresztą już sam podgląd jest lekko opóźniony.
Dlatego używam obu.Takich zdjęć typowo tanecznych to robię mało, raczej pozowanki wtedy jest czas :)
Ale kwestia przyzwyczajenia się pewnie.
Tryb AF C z FZT II + NIKKOR 35 1.8 1.8 G ED faktycznie nie daje rady bo słyszałem że tryb af ciągły jeszcze szwankuje ? :) prawda to?

TOP67
28-07-2023, 09:19
Przy pozowanych fotach lub koncertach, będzie bardzo dobrze. Jakość obrazka jest dużo lepsza. Do tego bezgłośna migawka, gdzieś w filharmonii.
Tryb ciągły, ze śledzeniem działa bardzo dobrze. Automatyczny z wykrywaniem oka na chwilę się gubi, gdy ktoś się odwróci.

sokolnik
28-07-2023, 09:51
Jakość obrazka jest dużo lepsza.

jakość lepsza czyli co? Ostrość? kolory? matryca chyba ta sama co w D750 czy się mocno mylę ?

TOP67
28-07-2023, 09:59
Matryca lepsza w ciemności. Tylko ilość Mpix jest ta sama. To matryca BSI, młodsza o kilka lat.

sokolnik
28-07-2023, 10:12
Matryca lepsza w ciemności. Tylko ilość Mpix jest ta sama. To matryca BSI, młodsza o kilka lat.Widzisz krzysztofz24, gadasz a nie znasz sie nic :D
Lepsza matryca, nowsza, lepszy af, jakość obrazka ogólnie lepsza od D750 i wizjer daje rade w ciemności :)

JK
28-07-2023, 10:30
..... Do tego bezgłośna migawka .....
Z tym bezgłośnym fotografowaniem niestety trzeba trochę uważać, bo można się łatwo załapać na potężny banding, który jest niestety trudno usuwalny. Wystarczy trochę taniego oświetlenia LED i przy nieszczęśliwie dobranej migawce mogą być kłopoty.
Wizjer może być lepszy lub gorszy w ciemności, w zależności od ustawień w menu. Ale jeśli się to dobrze poustawia, to w tym elektronicznym wizjerze widać co się fotografuje nawet wtedy, gdy w lustrzane widać już tylko ciemność. :wink:

krzysztofz24
28-07-2023, 10:52
Widzisz krzysztofz24, gadasz a nie znasz sie nic :D
Lepsza matryca, nowsza, lepszy af, jakość obrazka ogólnie lepsza od D750 i wizjer daje rade w ciemności :)

Nie zauwazylem swojej obecnosci w tym watku...zdrajco:-);-)

MstrG
28-07-2023, 11:45
Witam w tym dziale :)
Sprzedałem jednego D750 forumowiczowi, czekam na sprzedaż drugiego D750 i chce kupić Z6 II, tak to sobie wymyśliłem :)

I teraz pytanie o wizjer do osób które fotografują koncerty, tańce w ciemnych salach weselnych, jakis dyskotekach itp
Jak sie Wam pracuje w takich warunkach z wizjerem elektronicznym... Widać coś przez niego :) jakieś lagi są? :)
Jakies 10 lat temu w lustrzance SONY w sklepie patrzyłem przez wizjer elektroniczny i tak średnio mi się to wtedy podobało. A jak to wygląda teraz w w Z6 II?

Aparat sam w sobie wygląda bardzo ok, podoba mi się, ale ten wizjer :)

A focić będę właśnie takie tematy, kluby/koncerty/disco tańce przytupaje [emoji854] oraz użytek domowy, dzieci, portrety, jakieś filmy (teledyski rodzinne) itp.

Ma ktoś Z6 II z Gdyni? :D

Kto wie kiedy promka wróci na body z FTZ czyli poziom 8 500 pln? :)

Ja mając 2 x D750 dokupiłem Z6. Na początku ciężko było mi się przestawić, Z6 jeszcze nawet wtedy nie miał EyeAF i nie działał tak responsywnie jak dzisiaj. Na obecną chwilę wszedłem już w Z w całości i nie widzę opcji powrotu :)

Kojocisko
28-07-2023, 11:48
Polecam Z6II - bardzo lubię ten aparat i mam luksus z tym związany, że póki co nic innego mnie nie kusi.
Z optyki, to mam ze trzy fajne pomysły, ale body jest super, potwierdzam co napisał TOP.

sokolnik
28-07-2023, 11:48
Ja mając 2 x D750 dokupiłem Z6. Na początku ciężko było mi się przestawić, Z6 jeszcze nawet wtedy nie miał EyeAF i nie działał tak responsywnie jak dzisiaj. Na obecną chwilę wszedłem już w Z w całości i nie widzę opcji powrotu :)Używasz FTZ czy obiektywy też wymieniłeś? :)
Robisz zdjęcia w ciemnych salach?

MstrG
28-07-2023, 12:09
Używasz FTZ czy obiektywy też wymieniłeś? :)
Robisz zdjęcia w ciemnych salach?

Na początku używałem z FTZ wszystko co miałem (14-24-70-200, Arty 35 i 85, 105/1.4E), obecnie wymieniłem 14-24, 24-70 na wersje S, Arty zmienione na Nikkory.
Zanim sprzedasz drugą D750 kup przejściowo Z6 czy Z6II z FTZ i sam sobie wyrób opinię. Tylko nie zniechęcaj się jak ja na początku, trzeba troszkę zmienić przyzwyczajenia, choć może z obecnym firmwarem powinna zmiana przejść lepiej niż u mnie.

sokolnik
28-07-2023, 12:13
Na początku używałem z FTZ wszystko co miałem (14-24-70-200, Arty 35 i 85, 105/1.4E), obecnie wymieniłem 14-24, 24-70 na wersje S, Arty zmienione na Nikkory.
Zanim sprzedasz drugą D750 kup przejściowo Z6 czy Z6II z FTZ i sam sobie wyrób opinię. Tylko nie zniechęcaj się jak ja na początku, trzeba troszkę zmienić przyzwyczajenia, choć może z obecnym firmwarem powinna zmiana przejść lepiej niż u mnie.Nieee
Ja tak robię że kupuje coś nowego jak sprzedam graty...
Pomału, nie mam ciśnienia na już na Z6.
Mam jeszcze 3 weekendy zdjęć zaplanowane więc D750 potrzebny a ceny Z6 podskoczyły bo promka się skończyła, bez ciśnienia :) serio

MstrG
28-07-2023, 13:50
Nieee
Ja tak robię że kupuje coś nowego jak sprzedam graty...
Pomału, nie mam ciśnienia na już na Z6.
Mam jeszcze 3 weekendy zdjęć zaplanowane więc D750 potrzebny a ceny Z6 podskoczyły bo promka się skończyła, bez ciśnienia :) serio

Jak uważasz. Ja wolałem stopniowo odrywać plaster DSLR, ale to było na początku zetek i nawet nie wiedziałem czy będą działać strobossy.

sokolnik
28-07-2023, 13:54
Jak uważasz. Ja wolałem stopniowo odrywać plaster DSLR, ale to było na początku zetek i nawet nie wiedziałem czy będą działać strobossy.Teraz już Z6 II oraz FTZ są przetestowane i sprawdzone... Nie kupuje kota w worku he

Ori akumulator z D750 pasuje do Z6 II? CHYBA nie prawda?

OjTam
28-07-2023, 14:05
Pasuje, to te same aku. Co najwyżej ładowania z puszki nie będzie, zależy którą wersję masz.

sokolnik
28-07-2023, 14:08
Pasuje, to te same aku. Co najwyżej ładowania z puszki nie będzie, zależy którą wersję masz.To spoko, sprawdzę
Jeden jakiś nowy ori kupowałem ale ze 2 lata temu chyba przysłali jakiś szary a nie czarny...
Ładowanie mi nie potrzebne
Ważne by bateria działała/mieć zapasową.

OjTam
28-07-2023, 14:17
Bo od którejś tam wersji (B czy C) są właśnie szare, nie czarne.

sokolnik
28-07-2023, 14:29
Bo od którejś tam wersji (B czy C) są właśnie szare, nie czarne.I taki szary bedzue pasował? Z6 II normalnie będzie działał? Nie wybuchnie nie spali się [emoji780]:)

OjTam
28-07-2023, 14:36
Nie, ale może zacząć tańczyć czaczę i deklarować wiersze po mandaryńsku. ;)

TOP67
28-07-2023, 14:48
Każdy oryginalny będzie działał, ale tylko wersja C będzie ładowana przez USB-C. Zamienniki muszą być w wersji C.

sokolnik
28-07-2023, 16:23
Każdy oryginalny będzie działał, ale tylko wersja C będzie ładowana przez USB-C. Zamienniki muszą być w wersji C.A jak wygląda ostrzenie na oko gdy na zdjęciu stoją 4 osoby niekoniecznie w równych rzędzie? Chodzi mi o głębie ostrości... No i chciałbym wybrać ta osobę wysunięta lekko do przodu albo która jest w środku tych 4 osób.
Które oko wybiera aparat [emoji780][emoji3]
Sorry nie orientuje się w tym :)

MstrG
28-07-2023, 17:12
A jak wygląda ostrzenie na oko gdy na zdjęciu stoją 4 osoby niekoniecznie w równych rzędzie? Chodzi mi o głębie ostrości... No i chciałbym wybrać ta osobę wysunięta lekko do przodu albo która jest w środku tych 4 osób.
Które oko wybiera aparat [emoji780][emoji3]
Sorry nie orientuje się w tym :)

To wtedy wybierasz wybierakiem :)

sokolnik
28-07-2023, 17:13
To wtedy wybierasz wybierakiem :)Cudownie
Już mi się podoba mój Z6 II który obecnie kisi się gdzieś na magazynie [emoji3]

Jacek_Z
28-07-2023, 17:15
Dasz radę ;) Jeśli nie zacznie od tego oczka co chcesz ;) Joystickiem przerzucasz lewo - prawo.

sokolnik
30-07-2023, 17:42
podrzuci ktoś dwa NEFy z Z6 II ?

1 - robione w dzień powiedzmy na mieście czy plaży

2 - wieczorem jakieś wyższe ISO powiedzmy 6400

TOP67
30-07-2023, 17:57
A może być 51200? https://1drv.ms/f/s!Ao53s89RowR4qexaSV6aekgzEX3stA?e=gzOsE6

A tu masz kota na różnych ISO https://1drv.ms/f/s!Ao53s89RowR4qc0R2mpYbHUYNuS9mA?e=BFg3NE

sokolnik
30-07-2023, 18:04

A tu masz kota na różnych ISO https://1drv.ms/f/s!Ao53s89RowR4qc0R2mpYbHUYNuS9mA?e=BFg3NE

dzięęęęki :D

krzysztofz24
30-07-2023, 19:27
Zaraz tu Sokół wpadnie z nowinami się chwalic:-D;-)

Pierwszy, ha.

;-)

sokolnik
30-07-2023, 19:28
Zaraz tu Sokół wpadnie z nowinami się chwalic:-D;-)

Pierwszy, ha.

;-)Yyy ale jakimi nowinami? :)
Przecież nie kupiłem Z6

krzysztofz24
30-07-2023, 19:38
Yyy ale jakimi nowinami? :)
Przecież nie kupiłem Z6

Długo nie wytrzymasz:-D

sokolnik
30-07-2023, 19:49
Długo nie wytrzymasz:-DNie kupiłem
Nie mam
Nie zamówiłem :)

krzysztofz24
30-07-2023, 20:54
Nie kupiłem
Nie mam
Nie zamówiłem :)

Ale jest inny news z tym zwiazany;-)

sokolnik
30-07-2023, 21:00
Ale jest inny news z tym zwiazany;-)

noo co no co :D w sierpniu urlop i robiąc zdjęcia nie będzie już lustro klapać :D

Wind Mill
30-07-2023, 21:28
Ale zdjęcia będzie robić urlop czy będzie robiło lustro? :confused: ;-)

sokolnik
30-07-2023, 21:51
Ale zdjęcia będzie robić urlop czy będzie robiło lustro? :confused: ;-)

nie wiem :D ale ja się postaram robić zdjęcia :D

sprzedałem aparaty, siedzę zamawiam Z6 II i nagle SMS czy mogę zdjęcia robić w sb? a ja bez aparatów a NIKON informuje że realizacja zamówienia max 5 dni z Holandii wysyłają... ale chyba do piątku dojdzie? :D

74491

sokolnik
30-07-2023, 23:17

A tu masz kota na różnych ISO https://1drv.ms/f/s!Ao53s89RowR4qc0R2mpYbHUYNuS9mA?e=BFg3NETop a mam pytanie o kartę pamięci, mam SD Extreme pro 2 sztuki to styknie 2 x 64 GB.
Ale przydałoby się też mieć kartę tą xqd czy cf... Kompletnie się na tych kartach nie znam.

Jaką kupić? :) obojętnie który rodzaj wybiorę? Mój czytnik kart od Sandiska czyta karty CF...
Czym one się różnią cf od xqd?
Ludzie je kupują raczej do zapisu filmów bo chodzi o prędkość zapisu np filmy 4K?
No i czemu one takie drogie? :)
Też będę chciał trochę pokręcić filmików moich dzieci czyli raczej krótkie filmiki by potem coś tam montować więc jaka karte wypada mieć, jaką pojemność?
Głównie będzie do zdjęć czyli backup dla karty SD...

TOP67
30-07-2023, 23:24
Nie CF, tylko CFE typ B. Są szybsze i tańsze od XQD. To powinna być karta główna, bo jest pewniejsza i wielokrotnie szybsza od SD.

Ja kupiłem Transcend 512GB, bo miał najlepszy stosunek ceny do pojemności

https://www.amazon.pl/gp/product/B08DFSNPG4/ref=ox_sc_act_title_1?smid=ASCJXCDKO7FNB&th=1

sokolnik
30-07-2023, 23:32
Nie CF, tylko CFE typ B. Są szybsze i tańsze od XQD. To powinna być karta główna, bo jest pewniejsza i wielokrotnie szybsza od SD.

https://www.amazon.pl/gp/product/B08DFSNPG4/ref=ox_sc_act_title_1?smid=ASCJXCDKO7FNB&th=1CFE to lepsze karty od XQD ? myślał że xqd to te najlepsze he

A jak z filmowaniem? Filmujesz że Ci 500gb potrzebne?

sokolnik
30-07-2023, 23:47

https://www.amazon.pl/gp/product/B08DFSNPG4/ref=ox_sc_act_title_1?smid=ASCJXCDKO7FNB&th=1A można zmusić Z6 II by odrazu wysyłał nefy Bezprzewodowo na telefon [emoji780]:) automatycznie
Nikon już to wymyślił czy dopiero w Z10 to będzie? :)

krzysztofz24
31-07-2023, 00:03
A na pomysl siegniecia do czarodziejskiego zrodelka, gdzie wszystko jest opisane wpadl;-)?

https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/556/Z_6II.html

TOP67
31-07-2023, 00:05
CFE to lepsze karty od XQD ? myślał że xqd to te najlepsze he

A jak z filmowaniem? Filmujesz że Ci 500gb potrzebne?

CFE i XQD to w zasadzie to samo. Sądząc po cenach, to XQD powinny być lepsze, ale to chyba głównie za patenty.
Kupiłem 512GB, bo kosztowała tyle co XQD 128 GB. Nie filmuję, ale czasami lecę serią i dosyć szybko się to zapycha. Na jednym turnieju zapisywałem 2 karty 64GB na D750, a tu będzie 2 razy szybciej. Teraz mam komfort i nie muszę kasować karty przez pół roku.

sokolnik
31-07-2023, 09:12
TOP67 a orientujesz się czy moja Sigma 24 1.4 ART będzie działać z FTZ II i Z6 II czy muszę aktualizować oprogramowanie obiektywu? Kupowałem ją nie wiem, z 5 lat temu.
Bo Nikkory będą działać bez problemów? 35 1.8 ED + 85 1.8G, czy też muszę jakąś aktualizację robić?

Teraz patrze że mój czytnik nie czyta kart CFE ani XQD - prawda? :)

https://sandisk-store.pl/pl/p/Sandisk-Czytnik-IMAGEMATE-PRO-Type-CUSB-C/23078704

Czytnik SanDisk ImageMate® PRO USB-C™ Multi-Card Reader/Writer obsługuje karty SD™ i microSD™ (UHS-II, UHS-I oraz inne niż UHS) oraz CompactFlash® (do UDMA 7).

microSD
SD
CompactFlash

:/

To jeszcze czytnik :D albo kopiowanie z aparatu kabelkiem... albo kopiowanie na kompa tylko z SD przez czytnik... ale kartę raczej trzeba mieć 2gą CFE do filmów i kopii zapasowej NEF :D

TOP67
31-07-2023, 09:31
Czytnik jest najwygodniejszy. Ja kupiłem taki https://www.amazon.pl/gp/product/B08Y6BM6NP

U mnie wszystkie obiektywy działały z FTZ, w tym Sigma 105 OS.

sokolnik
31-07-2023, 09:41
Czytnik jest najwygodniejszy. Ja kupiłem taki https://www.amazon.pl/gp/product/B08Y6BM6NP

U mnie wszystkie obiektywy działały z FTZ, w tym Sigma 105 OS.Czytnik nie ogranicza transferów karty, chodzi mi o kopiowanie na kompa...? Ale pewnie jeśli nawet to różnice będą w sekundach max paru min różnicy czyki kawkę można dopić.

TOP67
31-07-2023, 11:40
Czytnikiem jest dużo szybciej niż kabelkiem z body.

MstrG
31-07-2023, 11:51
Czytnik nie ogranicza transferów karty, chodzi mi o kopiowanie na kompa...? Ale pewnie jeśli nawet to różnice będą w sekundach max paru min różnicy czyki kawkę można dopić.

U mnie z czytnika leci 800MB/s, więc jak jesteś w połowie espresso to zdążysz dopić ;)

Jacek_Z
31-07-2023, 12:54
Kup CFE, są szybsze i tańsze i są perspektywiczne, XQD wymrze.
I czytnik. Uwaga, o ile body czyta na tym samym slocie oba rodzaje kart to większość czytników czyta tylko jeden ze standardów. Czyli kupujesz czytnik CFE (typ B).
Sony do swoich aparatów używa typ A, są mniejsze. Canon i Nikon stosują typ B.

sokolnik
31-07-2023, 13:04
Kup CFE, są szybsze i tańsze i są perspektywiczne, XQD wymrze.
I czytnik. Uwaga, o ile body czyta na tym samym slocie oba rodzaje kart to większość czytników czyta tylko jeden ze standardów. Czyli kupujesz czytnik CFE (typ B).
Sony do swoich aparatów używa typ A, są mniejsze. Canon i Nikon stosują typ B.Dzięki za info

Nie wiem

Nie chce mi sie tej, karty kupować
Zastanawia mnie ile GB zajmują filmy z tego aparatu...?
karta 500 GB TROCHE abstrakcja dla mnie ale może mieć to sens tym bardziej że różnica wynosi 150 zl powiedzmy vs 128Gb.

Ja nigdy nie kupiłem nic z Amazona... [emoji3] Strach trochę :) konta tam nie mam... Nic he

13 godzina a nikon nie wysłał potwierdzenia zamówienia... Cisza... Wzięli hajs i uciekli :)

TOP67
31-07-2023, 13:11
Nie ma bardziej przyjaznej i bezpiecznej platformy zakupowej niż Amazon. Ważne, żeby sprzedawcą był Amazon, a nie inna firma. Tutaj link do tej samej karty od Amazona https://www.amazon.pl/Transcend-CFexpress-pami%C4%99ci-TS512GCFE820-pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87/dp/B08DFSNPG4/ref=sr_1_2?crid=2RY3CMVDTX2R&keywords=cfexpress%2Btype%2Bb&qid=1690801781&sprefix=%2Caps%2C92&sr=8-2&th=1

Oczywiście możesz kupić 256GB, ale za 78% ceny karty 512. https://www.amazon.pl/Transcend-CFexpress-pami%C4%99ci-TS512GCFE820-pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87/dp/B08DF5MPJN/ref=sr_1_2?crid=2RY3CMVDTX2R&keywords=cfexpress%2Btype%2Bb&qid=1690801781&sprefix=%2Caps%2C92&sr=8-2&th=1

Wind Mill
31-07-2023, 13:54
Może nieco mieszam i mylę, ale wydaje mi się, iż używanie karty / dysku tego rodzaju (SD, CH, SDD) o znacznie większej niż używana / potrzebna pojemność może zwiększyć jej (karty) żywotność - sterowniki dbają o to, by wszystkie komórki był zapisywane.
Zatem mając cztery razy większą niż potrzebna pojemność, czterokrotnie zmniejszamy "zużycie" komórek pamięci.

sokolnik
31-07-2023, 14:48
Może nieco mieszam i mylę, ale wydaje mi się, iż używanie karty / dysku tego rodzaju (SD, CH, SDD) o znacznie większej niż używana / potrzebna pojemność może zwiększyć jej (karty) żywotność - sterowniki dbają o to, by wszystkie komórki był zapisywane.
Zatem mając cztery razy większą niż potrzebna pojemność, czterokrotnie zmniejszamy "zużycie" komórek pamięci.Oby bo zamówiłem 512 GB skoro i tak karta kosztuje ponad 500 zł więc dorzuciłem trochę i oby się nie psuła.
2 lata gwarancji czy więcej, orientuje się ktoś w tym Transcendencie? :)

Jacek_Z
31-07-2023, 17:28
...Zastanawia mnie ile GB zajmują filmy z tego aparatu...?
karta 500 GB TROCHE abstrakcja dla mnie ale może mieć to sens tym bardziej że różnica wynosi 150 zl powiedzmy vs 128Gb...
Nie mam tego body. Jest do wyboru kilka poziomów jakości, różne rozmiary itp, więc wielkość filmu może byc różna. Pracuj na razie na SD i oszacujesz, CFE kupisz później.

sokolnik
31-07-2023, 17:34
Nie mam tego body. Jest do wyboru kilka poziomów jakości, różne rozmiary itp, więc wielkość filmu może byc różna. Pracuj na razie na SD i oszacujesz, CFE kupisz później.Zamówiłem już he jakoś źle by mi się zdjęcia robiło tylko na 1 karcie. Zakup karty i czytnika i tak by był a co za różnica czy kupię teraz czy za 2 miesiące... Przerabiałem już te tematy kart pamięci...

sokolnik
01-08-2023, 09:02
Przyznaje, podjarałem się tak szybką akcją... He żeby tylko AF też bym taki szybki i celny :)

Faktycznie to leci z Holandii, oby dobrze zapakowali.

74532

Wind Mill
01-08-2023, 10:17
...Faktycznie to leci z Holandii, oby dobrze zapakowali...
Przecież to leciało / płynęło z Japonii czy też raczej z Tajlandii, chyba dobrze pakujom. :confused::rolleyes: ;)

sokolnik
01-08-2023, 10:20
Przecież to leciało / płynęło z Japonii czy też raczej z Tajlandii, chyba dobrze pakujom. :confused::rolleyes: ;)Oby mój Z6 II nie spadł gdzieś z kontenera :D
Kurierowi nie upadł... :D

Stresuje się haha

Niektóre rzeczy pakują doskonale... Zobaczymy jak Holandia pakuje elektronikę do wysyłki zagraniczne.

grzybomir
01-08-2023, 10:23
Przyznaje, podjarałem się tak szybką akcją... He żeby tylko AF też bym taki szybki i celny :)

Faktycznie to leci z Holandii, oby dobrze zapakowali.

74532

Nic sie nie martw, oni dobrze pakuja. Zamawialem w maju Z6II i przyszla bezpiecznie zapakowana i do tego 300 zl taniej niz w PL :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

sokolnik
01-08-2023, 10:30
Nic sie nie martw, oni dobrze pakuja. Zamawialem w maju Z6II i przyszla bezpiecznie zapakowana i do tego 300 zl taniej niz w PL :)

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkDzięki Ci dobry człowieku za te słowa [emoji3]
No aparat z FTZ taniej prawie 300 zl i lampa też jakieś 200 taniej więc 500 zł na kartę pamięci jest.

sokolnik
02-08-2023, 12:35
Są paczki [emoji3]
Duży karton od Nikona także spoko

Rozpakowanie po robocie i po kolacji na spokojnie koło 21 pewnie może później he

krzysztofz24
02-08-2023, 12:57
Są paczki [emoji3]
Duży karton od Nikona także spoko

Rozpakowanie po robocie i po kolacji na spokojnie koło 21 pewnie może później he

Unboxing tutaj zdjeciowy czy na kanale na YT:-)?

Ktos tu chyba bedzie cisnal z pracy e-bikiem z najwyzszym trybem wspomagania;-)

sokolnik
02-08-2023, 12:59
Unboxing tutaj zdjeciowy czy na kanale na YT:-)?

Ktos tu chyba bedzie cisnal z pracy e-bikiem z najwyzszym trybem wspomagania;-)Nie ni na spokojnie, jak już jest w domu to jestem spokojny i jutro mogę rozpakowywać sprzęt... Uruchamiać bo dziś to już późno będzie, bede zmęczony...

:D

krzysztofz24
02-08-2023, 13:01
Nie ni na spokojnie, jak już jest w domu to jestem spokojny i jutro mogę rozpakowywać sprzęt... Uruchamiać bo dziś to już późno będzie, bede zmęczony...

Hahahahahah, akurat:-D. Sie zupa na obiad nie poparz, jak bedziesz ja jadl na wyscigi;-)

Jacek_Z
02-08-2023, 13:09
Nie ni na spokojnie, jak już jest w domu to jestem spokojny i jutro mogę rozpakowywać sprzęt... Uruchamiać bo dziś to już późno będzie, bede zmęczony...

Weź choć baterię ładuj ;)
Gratuluję zakupu. Będziesz pan zadowolony :)

sokolnik
02-08-2023, 13:14
Weź choć baterię ładuj ;)
Gratuluję zakupu. Będziesz pan zadowolony :)Mam drugi akumulator naładowany także spoko he

No oczekuje zadowolenia, bo foce "koncerty/tańce" czasami więc ciemno tam itp. Wiem że pewnie jakiś obiektyw kiedyś będzie trzeba kupić z serii Z [emoji854]

sokolnik
02-08-2023, 13:47
A są zamienniki gripów do Z6 II? Bo ori kosztuje 1600 zł :D a ja miałem grip Pixel w D750 i było spoko, przyzwyczajenia zostają he czy może Z6 jest na tyle wygodny w uchwycie że grip niepotrzebny? :) pewnie kwestia indywidualna...

morzon
02-08-2023, 15:06
Kup sobie 50 1.8s, na bank nie pożałujesz ;)

sokolnik
02-08-2023, 15:14
Kup sobie 50 1.8s, na bank nie pożałujesz ;)Mam
24 arta 1.4
35 1.8ED
85 1.8G

Zobaczę jak teraz będą się sprawować z bez lustrem i FTZ II

Jacek_Z
02-08-2023, 15:55
A są zamienniki gripów do Z6 II?.
Tak, są minimum dwa. Jeden to Newell MB-N11 do nabycia w PL, drugi nawet tańszy jest na aliexpr ;), nazwy nie kojarzę, cena około 400 zł.

sokolnik
02-08-2023, 22:16
Tak, są minimum dwa. Jeden to Newell MB-N11 do nabycia w PL, drugi nawet tańszy jest na aliexpr ;), nazwy nie kojarzę, cena około 400 zł.Mi w sumie taki grip potrzebny tylko jako uchwyt i spust migawki... :) funkcje akumulatorów nie wykorzystywałem nigdy.

Ok, to wypada się przywitać :)

Dzień dobry

Jeszcze nie uruchomiony bo aku się ładuje :)

Skrócona instrukcja dla amatorów przekartkowana, myślałem że będzie bardziej zaawansowana jak dla D750...

74613

74614

OjTam
02-08-2023, 22:20
Mi w sumie taki grip potrzebny tylko jako uchwyt i spust migawki...

Tylko w Ztkach się tak nie da. Gripy przez komorę akumulatora mają styki.

sokolnik
02-08-2023, 23:36
Tylko w Ztkach się tak nie da. Gripy przez komorę akumulatora mają styki.Ile zdjęć zrobicie na 1 aku?

OjTam
02-08-2023, 23:37
A czego mnie pytasz? Ztki nie mam, ani nie mam w planach.

sokolnik
02-08-2023, 23:48
A czego mnie pytasz? Ztki nie mam, ani nie mam w planach.No pytam ogólnie, ale Ciebie zacytowałem [emoji14] w końcu gadka jest o gripach [emoji14]

A jaki masz aparat? :)

OjTam
02-08-2023, 23:55
Jaki, jaki. Normalny, czarny, z czerwoną wstawką.

sokolnik
03-08-2023, 09:46
Jak ustawić automatyczny podgląd zdjęcia na ekranie po zrobionym zdjęciu?

Hehe włączyłem dziś aparat i wstępnie poustawiałem podstawowe rzeczy ale ten wizjer i ekran się mnie nie słuchają hehe

Miałem D90, D7100, D750 ale podgląd zdjęcia na ekranie w Z6 mnie pokonał może dlatego że do roboty się zbieram i dzieci biegają he przynajmniej AF przetestowałem wstępnie hehe

Aku się długo ładował, wysłali jakiś nie naładowany chyba.

Pgolne pierwsze wrażenia, solidny, czuć że mamy w rękach sprzęt prawie pro (dla Kowalskiego pro), wielkość hmm no grip chyba będzie potrzebny he

Karta chyba na wyrost bo pokazuje mi że mogę zrobić ponad 7 tys NEF+JPG :)

Musze obejrzeć poranne portrety dzieci na komputerze, obronić kilka NEF... Zobaczyć tą celność na oku ;)

Testowałem z 35 1.8 ED także chyba nie najgorszy obiektyw :)

FTZ jak wydmuszka lekki he

Pytanie aktualne, ile zdjęć zrobicie na 1 aku?

Mam wersję oprogramowania 1.50. To chyba ok bo chyba jest, nowsza wersja 1.60 i podobno jakieś problemy z nią są... Aktualizować? :) jakąś wersję wy macie zainstalowaną?

brzezior
03-08-2023, 10:12
W życiu nie dotykałem żadnej "ZETKI", ale chciałem powiedzieć, że bardzo miło popatrzeć na radość kolegi z nowego zakupu :)
I fajnie, że się z nami dzieli.

MstrG
03-08-2023, 10:13
Menu odtwarzania -> Podgląd zdjęć
FTZ na początku wydaje się spoko, też byłem zadowolony z S35Art + FTZ, ale niepotrzebnie podpiąłem 35/1.8S.

sokolnik
03-08-2023, 10:14
Menu odtwarzania -> Podgląd zdjęćNie działa [emoji3] byłem tam he coś mam namieszane w opcjach he

74621

MstrG
03-08-2023, 10:17
Nie działa [emoji3] byłem tam he coś mam namieszane w opcjach he

74620

Co to znaczy "nie działa"?
Może wyświetla Ci się w wizjerze? Jak to to wciśnij przycisk do zmiany wyświetlania (po lewej stronie od mocowania lampy) i wybierz pasującą Ci opcję.

TOP67
03-08-2023, 10:24

Wgraj najnowszy firmware i ustaw Wizjer 2

Rafał_Sz
03-08-2023, 10:27
he coś mam namieszane w opcjach he

Do rodziców miej pretensje. ;)

Sokolnik, litości. Sugeruję Ci zapoznanie się z instrukcją obsługi i powstrzymanie się od pytania o każdą (podstawową) rzecz.

sokolnik
03-08-2023, 10:29
Do rodziców miej pretensje. ;)

Sokolnik, litości. Sugeruję Ci zapoznanie się z instrukcją obsługi i powstrzymanie się od pytania o każdą (podstawową) rzecz.Nie litości tylko top67 sugeruje aktualizacje oprogramowania czyli nie mogłem tego ustawić bo w tej wersji prawdopodobnie nie da się tego ustawić he

sokolnik
03-08-2023, 10:30
Wgraj najnowszy firmware i ustaw Wizjer 2Dzięki :)

A testowałeś najnowsza wersję pod względem AF albo zużycie energii? Podobno nowsza wersja popsuła trochę rzeczy he

Dobra startuje do roboty więc wieczorem się pobawię trochę jeszcze a większą sesja w niedzielę wezme dzieci do testów będą idealne he

TOP67
03-08-2023, 10:56
Nie litości tylko top67 sugeruje aktualizacje oprogramowania czyli nie mogłem tego ustawić bo w tej wersji prawdopodobnie nie da się tego ustawić he

Bez przesady. Podgląd działa w każdej wersji firmware, tylko to nie jest lustrzanka. Jak robisz przez wizjer, to podgląd też wyświetlał się w wizjerze. Bardzo fajna sprawa, dla osób z okularami.

W najnowszym firmware dołożyli tylko opcję: zdjęcia przez wizjer, podgląd na ekranie.

Jacek_Z
03-08-2023, 10:57
Nie litości tylko top67 sugeruje aktualizacje oprogramowania czyli nie mogłem tego ustawić bo w tej wersji prawdopodobnie nie da się tego ustawić he
Mogłeś. W nowszej wersji softu masz po prostu jeszcze więcej opcji.

sokolnik
03-08-2023, 11:11
Pytanoe czy nowsza wersja nie psuje af, af ciągły niby poprawiony... Podobno af podczas filmowania wariuje

Ktoś testował?

Kojocisko
03-08-2023, 13:18
Sokolnik, sprzedałeś moto i coś ci szwankuje po dekielkiem.... podobno, popsuli.... mało prawdopodobne że coś popsuli, jak się czegoś nie dotykali.
Ile osób na tym forum ma Z6II i narzekało na zmiany po wgraniu firmware?
Przestań bywać w maglu, instaluj firmware i rób zdjęcia. No i jeszcze poczytaj instrukcję, bo się stoczymy do poziomu grupy na FB.

sokolnik
03-08-2023, 13:24
Sokolnik, sprzedałeś moto i coś ci szwankuje po dekielkiem.... podobno, popsuli.... mało prawdopodobne że coś popsuli, jak się czegoś nie dotykali.
Ile osób na tym forum ma Z6II i narzekało na zmiany po wgraniu firmware?
Przestań bywać w maglu, instaluj firmware i rób zdjęcia. No i jeszcze poczytaj instrukcję, bo się stoczymy do poziomu grupy na FB.Parę dni nie miałem aparatu więc mogło mi się pogorszyć ale od wczoraj mam aparat i zdrówko się poprawia [emoji3]

Kojocisko
03-08-2023, 14:35
Powinno, Z6II mam już ponad 1,5roku chyba i ciągle daje mi masę radości. Mam nadzieję, że tak będzie i u ciebie.
IMO trzeba sobie wyrobić nowe nawyki przy używaniu AF, więc dużo trenuj :-)

g69
03-08-2023, 14:59

74621

..a to ponoć Sony maja najgorszy menu... :)

Powinno, Z6II mam już ponad 1,5roku chyba i ciągle daje mi masę radości. Mam nadzieję, że tak będzie i u ciebie.
IMO trzeba sobie wyrobić nowe nawyki przy używaniu AF, więc dużo trenuj :-)

Jakie zmiany nawyków trzeba sobie wyrobic po lustrzance,czy po prostu jest nudniej,bo az tak łatwo?? Co masz na mysli?

vmd
03-08-2023, 15:05
Podobno nie ma głupich pytań :p zatem czy aktualizacja firmware z6II do najnowszego aktualnie oprogramowania zresetuje aparat do ustawień podstawowych? Czy też wszelkie ustawienia które wprowadziłem dotychczas pozostaną bez zmian?

MstrG
03-08-2023, 15:10
Podobno nie ma głupich pytań :p zatem czy aktualizacja firmware z6II do najnowszego aktualnie oprogramowania zresetuje aparat do ustawień podstawowych? Czy też wszelkie ustawienia które wprowadziłem dotychczas pozostaną bez zmian?

Pozostaną

vmd
03-08-2023, 15:13
Pozostaną

Dzięki :)

sokolnik
03-08-2023, 15:23
IMO trzeba sobie wyrobić nowe nawyki przy używaniu AF, więc dużo trenuj :-)Ile zdjęć zrobisz na 1 ori aku?

robcio.m
03-08-2023, 15:41
W bezlusterkowcach to nie jest takie proste i to ile się zrobi na baterii zależy od kilku czynników i sposób używania aparatu.

Jak robisz seriami na elektronicznej migawce to zrobisz bardzo dużo, jak spacerujesz z aparatem i cały czas gmerasz w opcjach, mierzysz, celujesz (wyświetlacz i wizjer pracują ale spustu migawki używasz rzadziej) zrobisz mało (mniej niż seriami i być może mniej niż normalnie lustrzanką)

Odczytałem info o baterii u siebie: (bateria roczna, stan zużycia dalej pokazuje 0) - 320 zdjęć zrobionych pozostało 88 procent

Kojocisko
03-08-2023, 15:52
Tylko raz musiałem wsadzić drugi akumulator - fotografowałem 5h treningu i pewnie po +/- 600 zdjęciach musiałem zmienić akku.
Ale w moich zastosowaniach - treningi, wycieczki, etc. 1 akumulator starcza - np. na dzień włóczenia się po Wenecji.

sokolnik
03-08-2023, 16:02
Luzik

To ok starczy bo bałem się że 3h albo 300 zdjęć i kaput... Mam 2gi akumulator ori w wersji B ale żeby tysiąca zdjęć nie zrobić, troszku słabo [emoji3]

burton
03-08-2023, 16:04
Długość pracy akumulatora zależy też od używanych obiektywów. Dwa mam ze stabilizacją, które jak używam jest zawsze włączona. To też ma wpływ. Plus to co Koledzy pisali wyżej. Będąc „wycieczkowo” potrafiłem zużyć maks 50% a fotografując zwierzęta często seriami zeżre mi półtorej aku na około 1300 zdjęć. Więc chociażby z tego powodu grip mi bardzo odpowiada. Bez zmiany akumulatorów pracuje cały dzień. Z aku „A” przełącza się natychmiast na aku „B” :)

PS. Już możesz zmienić stopkę z „zero” FX ;)

sokolnik
03-08-2023, 16:05
Długość pracy akumulatora zależy też od używanych obiektywów. Dwa mam ze stabilizacją, które jak używam jest zawsze włączona. To też ma wpływ. Plus to co Koledzy pisali wyżej. Będąc „wycieczkowo” potrafiłem zużyć maks 50% a fotografując zwierzęta często seriami zeżre mi półtorej aku na około 1300 zdjęć. Więc chociażby z tego powodu grip mi bardzo odpowiada. Bez zmiany akumulatorów pracuje cały dzień. Z aku „A” przełącza się natychmiast na aku „B” :)Jaki masz grip? Wady zalety? :)

burton
03-08-2023, 17:05
Jaki masz grip? Wady zalety? :)
Oryginał. Jak cała reszta. Z wad to w zasadzie mam pytanie. Co za cymbał go projektował i czym się sugerował zmieniając kierunek włącznika głównego ? W body włącza się przekręcając w prawo. W gripie odwrotnie ! Dla nie to nieintuicyjne i irytujące. Jeśli są w tej samej pozycji to body jest załączone a grup wyłączony. Bez sensu. Poza tym same zalety :D Foty w pionie szczególnie z 70-200 wygoda. Uchwyt chyba najlepszy z wszystkich, które dotychczas używałem w innych body nikona i systemach. Gumy, głębokość, zdublowane przyciski na plus. Jest chyba nawet bardziej wygodny niż w moim poprzednim D4. Dla kogoś, kto częściej odpina gripa upierdliwe może być ściąganie i ponowne zakładanie klapki aku w body. Kolejnym plusem gripa jest specjalny schowek na tę klapkę. Siedzi cały czas w gripie i po ewentualnym odłączeniu go nie trzeba jej szukać :D Chyba, że uparcie omijamy tą procedurę i klapka ląduje "gdzie popadnie" ;)

P.S. Mimo wszystko wolałbym Z9 :D

sokolnik
03-08-2023, 21:40
Aktualizacja oprogramowania wykonana.

Automatyczny podgląd zdjęcia na ekranie głównym ustawione bez problemów elegancko :) teraz każde zdjęcie wyświetla się na ekranie... Przyzwyczajenia najtrudniej zmienić :D

Sprawdziłem poranne śniadaniowe NEFY i ostrość na OKU noo i jestem pod wrażeniem :D FAJNE TO oraz DZIAŁA TO :D czemu ja go wcześniej nie kupiłem?

OK spokojnie, to dopiero początek, sprawdzić go trzeba w boju :) już niedługo, do połowy września daje sobie czas na zapoznanie się sprzętowe itp. na pewno za 2-3 tyg będę wiedział czy to była "dobra zmiana" ale na razie jest całkiem spoko tylko czemu tak drogo :D ?

sokolnik
03-08-2023, 22:44
sprawdziłem filmowanie:

4K 25 FPS - 1 min video zajmuje ponad 970 MB :mrgreen:

Nikon pokazuje że w tym trybie nagram ok 29 min filmu na karcie 512 GB :D

Jacek_Z
04-08-2023, 02:00
sprawdziłem filmowanie:

4K 25 FPS - 1 min video zajmuje ponad 970 MB :mrgreen:

Nikon pokazuje że w tym trybie nagram ok 29 min filmu na karcie 512 GB :D
Skoro 1 minuta zajmuje niecały 1GB, jak piszesz, to na 512 GB zmieścisz ponad 500 minut, a nie 29. 29 minut to długość jednego ujęcia.

Rozumiem, że sie cieszysz z aparatu, ale my go znamy, nie musisz sie dzielic z nami swoimi odkryciami, dla nas większość z tego to oczywistości. Co innego jesli masz pytania, ale jednak wcześniej poczytaj instrukcje albo wątek od początku.

Ark
04-08-2023, 06:16
Skoro 1 minuta zajmuje niecały 1GB, jak piszesz, to na 512 GB zmieścisz ponad 500 minut, a nie 29. 29 minut to długość jednego ujęcia.

Rozumiem, że sie cieszysz z aparatu, ale my go znamy, nie musisz sie dzielic z nami swoimi odkryciami, dla nas większość z tego to oczywistości. Co innego jesli masz pytania, ale jednak wcześniej poczytaj instrukcje albo wątek od początku.Zapomniałeś dodać "he" ewentualnie "hehe" po każdym zdaniu [emoji6]

_______
https://www.listkiewicz.eu

sokolnik
04-08-2023, 07:21

Rozumiem, że sie cieszysz z aparatu, ale my go znamy, nie musisz sie dzielic z nami swoimi odkryciami, dla nas większość z tego to oczywistości. Co innego jesli masz pytania, ale jednak wcześniej poczytaj instrukcje albo wątek od początku.Faktycznie, tylko ja napisałem co nikon pokazuje [emoji14]

TOP67
04-08-2023, 08:02
Nikon pokazuje ile jeszcze można nagrać w tym konkretnym ujęciu.

sokolnik
04-08-2023, 22:43
Nikon pokazuje ile jeszcze można nagrać w tym konkretnym ujęciu.

tak jedno ujęcie pewnie. Zapomniałem o tym zabezpieczeniu pewnie matrycy.

Nikon pokazał ile h zmieści się filmu na karcie - ponad 7h w 4K/25 FPS :) trzeba pogrzebać w MENU to pokaże :)

cybulski
05-08-2023, 07:29
Sokolnik, powinieneś nagrać film z unboxingu, nowa zabawka i Ty zadający te wszystkie pytania :)
Też zawsze mam taką ekscytację nowym sprzętem i o to chodzi również w tej zabawie :D

sokolnik
05-08-2023, 08:57
Sokolnik, powinieneś nagrać film z unboxingu, nowa zabawka i Ty zadający te wszystkie pytania :)
Też zawsze mam taką ekscytację nowym sprzętem i o to chodzi również w tej zabawie :DOj to pewnie nie spodobało by się moderatorów już dostałem zjepki że spamuje albo jak czegoś nie wiem to żeby przeczytał instrukcje albo cały wątek :D
Forum przyjazne forumowiczom [emoji3]

cybulski
05-08-2023, 11:17
O co wtedy pytać, gdyby człowiek doktoryzował się na instrukcjach? :D

Rafał_Sz
07-08-2023, 08:47
Oj to pewnie nie spodobało by się moderatorów już dostałem zjepki że spamuje albo jak czegoś nie wiem to żeby przeczytał instrukcje albo cały wątek :D

Kolega Cybulski wspomniał o filmie, nie o spamowaniu. Jutuberem już jesteś, zmień nick na Unbox Therapy Poland i będzie git. ;)

Żebyś wiedział. :) Spróbuj popytać na elektroda.pl, zrozumiesz. ;)

EOT

sokolnik
07-08-2023, 08:51
Kolega Cybulski wspomniał o filmie, nie o spamowaniu. Jutuberem już jesteś, zmień nick na Unbox Therapy Poland i będzie git. ;)

EOT

Żebyś wiedział. :) Spróbuj popytać na elektroda.pl, zrozumiesz. ;)Słaby ze mnie YouTuber ale przynajmniej nauczyłem się obrabiać video trochę he a od pizdziernika ta umiejętność może się przydać $ :)

Moje 3 obiektywy sprawdzone, elegancko trafiają także zadowolony jestem :)

Jeszcze sprawdzę te body w trudnych warunkach i będę wszystko wiedział ale problemów nie przewiduje :) AF na pewno da sobie radę :)

cybulski
07-08-2023, 10:10
Jak się sprawdzi w piździerniku to da radę w każdych warunkach :D

Alandar
07-08-2023, 12:56
I u mnie nadeszła ta wielka chwila i rozstałem się z d750. Zarąbista puszka w zasadzie do wszystkiego. W większości kategorii nie była topem, ale trzymała fajny poziom.
Jakaś głupia potrzeba nowości skłoniła mnie do sprzedaży d750 i kupna w promocji Z6 II. Wrociłem 2 dni temu z wakacji i w domu rodziców czekało to cudo.

Od razu podłączyłem FTZ II i tamrona 70-200 G2 i poszedłem na autostradę potestować szybkie akcje.

No i pierwszy zonk. Wizjer optyczny. Autofocus fajnie łapie, ale gdy chce panningować to w wizjerze jest taki efekt jakby na moment znikał obraz. Skutek jest taki, że do momentu w którym śledzę pojazd jest ok. Jak puszcze serię to robię ją na ślepo!!! Tego efektu nie miałem w lustrzance.
No to totalna załamka bo robię wiele zdjęć serią. Kombinowałem z ustawieniami, ale nic to nie dało. Migawka elektroniczna, mechaniczna, szybka seria z gwiazdką. Nic. Notabene migawka elektroniczna w szybkiej serii też na niektórych zdjęciach daje dziwne efekty (samochód jakby rozciągnięty).

Teraz pytanie
1. Mam z tym żyć i zbierać na z8/z9?
2. Zakupić kartę CF ponieważ używam szybkiej karty SD (zapis 120 mb/s). Oczywiście szybka karta SD to maluch w porówaniu z CF. Tylko pytanie czy to może być problem?

Dodatkowo kolejne pytania
A - wykrywanie oka - korzystacie? Zauważyłem, że przy statycznych scenach jest ok. Jak kazałem żonie biegać po łące to już tak fajnie nie było. Za wolno....Od razu wróciłem do pojedyńczego punktu AF jak to miałem w zwyczaju w d750.
B - jakoś dziwnie za ostre zdjęcia mi wychodzą w porówaniu z d750. Aż nierealne (100% w raw). Nie wiem pewnie coś w ustawieniach, ale obrazek chyba bardziej podobal mi się w d750. Był taki bardziej mięki.

Mimo wszystko zostane przy bezlustrze ponieważ ilość trafionych zdjęć na starych obiektywach to jakiś kosmos. Nawet moj obiektyw macro który teoretycznie nie poniewinien współpracować z z6II działa dziwnie ale działa. Chodzi o to, że muszę ostrzyć ręcznie, ale potem nagle autofocus ożywa i ładnie wyostrza + stabilizacja z korpusu i wow wreście makro na zywych organizmach sprawia radość.

TOP67
07-08-2023, 13:09
No i pierwszy zonk. Wizjer optyczny. Autofocus fajnie łapie, ale gdy chce panningować to w wizjerze jest taki efekt jakby na moment znikał obraz. Skutek jest taki, że do momentu w którym śledzę pojazd jest ok. Jak puszcze serię to robię ją na ślepo!!! Tego efektu nie miałem w lustrzance.
No to totalna załamka bo robię wiele zdjęć serią. Kombinowałem z ustawieniami, ale nic to nie dało. Migawka elektroniczna, mechaniczna, szybka seria z gwiazdką. Nic.

Włącz podgląd wszystkich zdjęć w serii

szybka seria z gwiazdką

Pamiętaj, że w tym trybie nigdy nie masz podglądu na żywo, widzisz jedynie poprzednią klatkę.

Notabene migawka elektroniczna w szybkiej serii też na niektórych zdjęciach daje dziwne efekty (samochód jakby rozciągnięty).

To się nazywa rolling shutter

Alandar
07-08-2023, 13:23
Włącz podgląd wszystkich zdjęć w serii

To chyba źle zrozumiałem jak działa ta opcja. Myślałem, ze przy włączonym podglądzie aparat będzie mi na siłę wyświetlał w wizjerze zdjęcie.

Mi chodzi o to aby gdy robie serię, to chce widzieć cała akcję na żywo.

Na zdjęcia spojrze po zakończeniu serii.

odzio
07-08-2023, 13:33
Teraz pytanie
1. Mam z tym żyć i zbierać na z8/z9?
2. Zakupić kartę CF ponieważ używam szybkiej karty SD (zapis 120 mb/s). Oczywiście szybka karta SD to maluch w porówaniu z CF. Tylko pytanie czy to może być problem?

Dodatkowo kolejne pytania
A - wykrywanie oka - korzystacie? Zauważyłem, że przy statycznych scenach jest ok. Jak kazałem żonie biegać po łące to już tak fajnie nie było. Za wolno....Od razu wróciłem do pojedyńczego punktu AF jak to miałem w zwyczaju w d750.
B - jakoś dziwnie za ostre zdjęcia mi wychodzą w porówaniu z d750. Aż nierealne (100% w raw). Nie wiem pewnie coś w ustawieniach, ale obrazek chyba bardziej podobal mi się w d750. Był taki bardziej mięki.

Mimo wszystko zostane przy bezlustrze ponieważ ilość trafionych zdjęć na starych obiektywach to jakiś kosmos. Nawet moj obiektyw macro który teoretycznie nie poniewinien współpracować z z6II działa dziwnie ale działa. Chodzi o to, że muszę ostrzyć ręcznie, ale potem nagle autofocus ożywa i ładnie wyostrza + stabilizacja z korpusu i wow wreście makro na zywych organizmach sprawia radość.
Poza tym, co napisał powyżej kolega TOP67:
1. możesz, nie musisz, jeśli Ci Z6 wystarczy ;)
2. w tym przypadku rodzaj karty nie ma to znaczenia, jeśli nie zapychasz bufora aparatu.
A. Non-stop, Twój problem jest raczej związany z prędkością AF w obiektywie, a nie działaniem systemu. Ja (korzystając z Z5, u Ciebie może być tylko lepiej) dużo robię zdjęć bawiącemu się potomstwu i jestem zachwycony. Obiektywy natywne ogaraniają tematy jak huśtawki, bieg na wprost obiektywu, czyli coś, co mi się nigdy nie udawało w D700. W przypadku adaptowanej optyki jest różnie, Micro 105/2.8 zupełnie nie nadąża, AF-S 50/1.4 ogarnia więszość sytuacji, AF-P 70-300 trafia w 90% przypadków, wszystko zależy od konstrukcji obiektywu, gdzie wiadomo, że pierwsze wymienione szkło raczej nie było tworzone do takich celów.
B. Masz tam multum profili, wszystkie edytowalne, możesz sobie zmniejszyć wyostrzanie.

A co do makro ogarnij sobie jeszcze focus stacking w body (choć pewnei Twój obiektyw nie będize współpracować, jeśli AF świruje), myślę że to jest niesamowite udogodnienie w tego typie fotografii.

TOP67
07-08-2023, 13:39
To chyba źle zrozumiałem jak działa ta opcja. Myślałem, ze przy włączonym podglądzie aparat będzie mi na siłę wyświetlał w wizjerze zdjęcie.

Na zdjęcia spojrze po zakończeniu serii.

Nie chodzi o menu podgląd, tylko fotografowanie.
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7II_z6II/pl/09_menu_guide_05_d12.html#d_view_all_in_continuous _mode

W przypadku wybrania opcji [ Wył .] wyświetlacz zgaśnie podczas wykonywania zdjęć seryjnych.

W trybie szybkim rozszerzonym, nigdy nie zobaczysz akcji na żywo

madnessmilo
07-08-2023, 13:40
Też się bawiłem w panoramowanie aut i ta opcja, owszem działa, ale będzie to takie "żabkowanie" z lekkim rozmyciem (mam Z6). Chyba najlepiej doczepić sobie jakąś rurkę do aparatu i przez to celować :)

Alandar
07-08-2023, 14:23
Sprawdziłem na ptakach z balkonu. To dalej nie jest to co w lustrzance. Jest duże opóźnienie obrazu. Nie da się normalnie prowadzić obiektu. Przy panningu precyzja jest ważna i owszem jedno na 10 lub nawet mniej zdjęć wychodzi poprawnie, a przy czasach 1/15 to nawet jedno na sto będzie dobre, ale tutaj to już loteria w porówaniu z d750.
Tam prowadziłem obiekt i robiłem zdjęcia, a tutaj jakbym mrugał okiem w zwolnionym tempie. Niby aparat w tym czasie trzaska zdjęcia, ale to szalenie irytujące. Może się przyzwyczaję, ale nie tak sobie wyobrażałem przesiadkę na bezlustro. Zakładam, że to samo będzie przy fotografowaniu na krótkich czasach np ptaków w locie....
Czyli więcej przewidywania i celowania prawie na ślepo.

Teraz poważnie zastanawiam się czy sprzedawać teleobiektywy pod bagnet F. Może lepiej zostawić 70-200 oraz 60-600 i dokupić do sportu i szybkich akcji używkę d850.
z6II zostawić do ogólnej fotografii.

Tylko wtedy ma się praktycznie dwa systemy...

Jacek_Z
07-08-2023, 14:39
Niestety tak to wygląda. Może do bezlustra kup D500.

Alandar
07-08-2023, 14:48
Niestety tak to wygląda. Może do bezlustra kup D500.

Miałem pożyczony przez miesiąc (mój ojciec używa). Nie podobał mi się obrazek i szum w porównaniu z d750.

Wiem, że wiele osób uważa, że d500 w porówaniu z innymi APS-C to top topów i to jest prawda. AF, najlepsza ergonomia ze wszystkich aparatów które miałem w ręce (idealny rozmiar). Wszystko super, tylko ten obrazek.
Jestem szumofobem i tak to się leczy. Co mnie powstrzymywała przed d850? Potencjalnie większy sum od d750.
No ale w sporcie większa matryca robi robotę.... Zakładam, że szum w d850 i tak będzie bardziej znośny niż w d500 :)

No ale jeszcze nie tracę nadziei z z6II :) Ogólnie fajny aparat tylko ten wizjer....
No a czytałem, ze w sony np A7III jest jeszcze gorzej to aż się zastanawiam jak ludzie fotografują np F1 lub pokazy lotnicze (widziałem armie soniaczy w Lesznie)

Frodo
07-08-2023, 16:03
Do dynamicznej akcji - w tym i fotografii lotniczej , z powodzeniem nadadzą się modele np: D7500, D500, D850, D4, D4s, D5, D6. Z bezluster nikona to Z8, Z9.
Oczywiście wszystkim innym da się zrobić dobre zdjęcie, natomiast szansa na to, jest po prostu mniejsza.

sokolnik
07-08-2023, 16:07
Z 6 II to najlepszy aparat do wszystkiego i kropka :)
A przynajmniej najlepszy jaki miałem w rękach [emoji3]

TOP67
07-08-2023, 16:54
Sprawdziłem na ptakach z balkonu. To dalej nie jest to co w lustrzance.

Najwyraźniej nie rozumiesz zasady działania bezluster, a trybu H* to już zupełnie.

Żadne bezlustro nigdy nie pokaże obrazu na żywo. Jest on mniej lub więcej opóźniony. Przynajmniej o czas odczytu i obróbki matrycy. Nie jest on podany w instrukcji, ale w teście trybu filmowego optyczne podały takie wyniki (przy okazji wyjaśniają, co to jest rolling shutter) https://www.optyczne.pl/42.4-Inne_testy-Nikon_Z6_II_-_test_trybu_filmowego_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu.html

W trybie filmowym nie jest odczytywana cała matryca, więc w trybie foto będzie to przynajmniej 25 ms. Do tego trzeba doliczyć czas obróbki zdjęcia. Do samego celowania nie potrzeba odczytywać pełnych 24Mpix, wystarczy trochę mniej niż FHD. Różne źródła podają ok 5 ms. To jest opóźnienie wizjera, zanim naciśniemy spust. To co się dzieje dalej, zależy od trybu zdjęć.
- dla seryjnych L i H z migawką mechaniczną: trzeba jeszcze doliczyć czas zamknięcia migawki. Wynosi on kolejne 5ms. Zatem pierwsze zdjęcie jest opóźnione o ok 10 ms. Natomiast w wizjerze zapanuje ciemność na czas zamknięcia migawki + czas ekspozycji + czas otwarcia migawki + czas obróbki pierwszej klatki podglądu. Dla czasów krótszych niż 1/200s będzie to kolejno 5 + 5 + 5 + 5 ms czylio 20 ms.
- dla seryjnych L i H z elektroniczną pierwszą kurtyną: j.w. ale bez pierwszego zamykania migawki, czyli minimum 15 ms.
- dla seryjnych L i H z elektroniczną migawką: czas odczytu matrycy to minimum 25 ms + 5 ms na podgląd, czyli 30 ms.
- dla seryjnych H* - tutaj jest prosto. W serii nigdy nie jest pokazywany obraz z matrycy, tylko poprzednio wykonane zdjęcie. Przy 12 bitach, uzyskujemy 14fps, czyli opóźnienie wynosi ok 70 ms. Przy 14 bitach jest to 100 ms.

Wyliczenia są oczywiście szacunkowe.

Czy to są duże opóźnienia? Zrób lecącemu ptakowi zdjęcie z czasem 100 ms (1/10s) i zobacz jakie będzie rozmycie.

Jacek_Z
07-08-2023, 23:39
Miałem pożyczony przez miesiąc (mój ojciec używa). Nie podobał mi się obrazek i szum w porównaniu z d750.

Wiem, że wiele osób uważa, że d500 w porówaniu z innymi APS-C to top topów i to jest prawda. AF, najlepsza ergonomia ze wszystkich aparatów które miałem w ręce (idealny rozmiar). Wszystko super, tylko ten obrazek.
Jestem szumofobem i tak to się leczy. Co mnie powstrzymywała przed d850? Potencjalnie większy sum od d750.
No ale w sporcie większa matryca robi robotę.... Zakładam, że szum w d850 i tak będzie bardziej znośny niż w d500 :)
D500 to crop, czyli powierzchnia matrycy jest 2,25x mniejsza od FF co oznacza stratę ponad 1EV (zakładając te sama technologię matrycy). Szumy D750 i D850 są niemal identyczne, po przeskalowaniu. Popatrz (tu jeszcze z D5) https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D850-versus-Nikon-D5-versus-Nikon-D750___1177_1062_975 zakładka measurements, SNS 18% i print. Ty zapewne masz z tyłu głowy zakładkę screen, bo patrzysz na monitor ogarniając malutki wycinek kadru. Przeskaluj D850 do 24 Mpx i wtedy porozmawiamy.
DR w D850 najlepszy, choc mniejsze piksele. Gumowa matryca ;)

sokolnik
08-08-2023, 11:18
Myślę nad zakupem gripa, ori gripa.

Mam ori aku w wersji B kupionego jeszcze do D750 oraz teraz aku w wersji C od Z 6 II.

Czy byłby to problem gdybym 2 różne aku włożył do gripa?
Na zdrowy rozsądek nie powinno być problemów ale to Nikon, rozumiecie [emoji3]

TOP67
08-08-2023, 12:11
Nikon podaje tą informację w opisie gripa.

sokolnik
08-08-2023, 12:41
Nikon podaje tą informację w opisie gripa.Dobra już wiem, dzięki he

Pytanie czy coś ceny spadną bo 1 599 trochę dużo :)

tojo
08-08-2023, 14:41
Wracając do Z6II, czy macie Hot Pixele na matrycy? Jak dużo i czy ich obecność kwalifikuje sprzęt do wymiany, zwrotu itp.? Mam jeszcze gwarancję na aparat i pierwsze hot pixele po 3000 klatek!!! A co z wizjerem, czy tam nie obserwujecie martwych lub gorących pikseli?

madnessmilo
08-08-2023, 14:50
Mam pytanie odnośnie Z6 II i reportaży ślubnych. Bo chcę zmienić D750 na niego i teraz nie wiem czy bezpieczniejszy do pracy na ciemnych salach nie byłby D780?

sokolnik
08-08-2023, 15:16
Wracając do Z6II, czy macie Hot Pixele na matrycy? Jak dużo i czy ich obecność kwalifikuje sprzęt do wymiany, zwrotu itp.? Mam jeszcze gwarancję na aparat i pierwsze hot pixele po 3000 klatek!!! A co z wizjerem, czy tam nie obserwujecie martwych lub gorących pikseli?Dużo filmowałeś albo długo naświetlałeś klatki?

Napisz do serwisu ale jak znam życie to Ci odpiszą że to normalne i nie kwalifikują do naprawy/wymiany... Ale może się mylę jak dobrze powalczysz to może dostaniesz voucher jak ja [emoji3]

TOP67
08-08-2023, 17:45
Mam pytanie odnośnie Z6 II i reportaży ślubnych. Bo chcę zmienić D750 na niego i teraz nie wiem czy bezpieczniejszy do pracy na ciemnych salach nie byłby D780?

D750 lepiej mi się sprawdza w ciemnych salach tanecznych. Z6II dużo wolniej ustawia AF, chociaż pewniej. Ale do osób siedzących lepiej sprawdza się Z6II. Czekam na upgrade AF, które pojawiło się w plotkach o Zf.

Wracając do Z6II, czy macie Hot Pixele na matrycy? Jak dużo i czy ich obecność kwalifikuje sprzęt do wymiany, zwrotu itp.? Mam jeszcze gwarancję na aparat i pierwsze hot pixele po 3000 klatek!!! A co z wizjerem, czy tam nie obserwujecie martwych lub gorących pikseli?

Mapowanie nie działa? https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7II_z6II/pl/09_menu_guide_06_18.html

Frodo
08-08-2023, 21:41
Nie śledzę wątku - jeśli było już, to poproszę o usunięcie posta.

W temacie reportaży - jedno słowo ode mnie.
Kiedy światła jest bardzo mało i przydałoby się użyć laserowego wspomagania z lampy SB - tak jak w lustrzance - niestety nie ma na to szans. Pozostaje wspomaganie wbudowaną diodą, z dyskusyjną skutecznością (zasięg, przysłanianie przez obiektyw). Dotyczy to wszystkich bezluster nikona.
Oczywiście to subiektywna opinia, być może komuś innemu zupełnie to nie przeszkadza.

madnessmilo
09-08-2023, 06:22
No tam chodzi o te kolory ;), lampa ma czerwonego predatora a bezlustro potrzebuje zielonego :).
Ciekaw jestem bardzo tej nowej aktualizacji AF w Z6 II, czy poprawi pracę w gorszych warunkach gdyż stoję na rozdrożu (miedzy nim a D780). Z6 na prawdę lubię, ale Z6 II mógłby się bardziej wyróżniać jeśli chodzi o AF.

Frodo
09-08-2023, 08:36
Tak, chodzi o kolory.

Efekt tego taki, że gdy jest naprawdę ciemno, lub występuje duża dynamika ruchu, lub jedno i drugie połączone ze światłem typu stroboskop - to zdecydowanie chętniej sięgam po lustrzankę z "predatorem" - jak to Kolega fajnie określił.
To moim zdaniem jedna z niewielu bardzo istotnych przewag (dla niektórych fotografów) starszej technologii nad nowszą.

sokolnik
09-08-2023, 09:06
No tam chodzi o te kolory ;), lampa ma czerwonego predatora a bezlustro potrzebuje zielonego :).
Ciekaw jestem bardzo tej nowej aktualizacji AF w Z6 II, czy poprawi pracę w gorszych warunkach gdyż stoję na rozdrożu (miedzy nim a D780). Z6 na prawdę lubię, ale Z6 II mógłby się bardziej wyróżniać jeśli chodzi o AF.Nowa aktualizacja dla Z 6 II? To będzie jeszcze lepiej? :)
Wczoraj zabrałem dzieci na mini sesje w kałużach itp i jest, super dał radę NIKKOR 85 mm 1.8G to zamuł ale trafia ładnie. Lepiej niż z D750 który lubił przestrzelić na uszy ramiona itp albo gdzieś w krzaki z tyłu... Tu tego nie było :)

sokolnik
10-08-2023, 13:08
Grip dotarł :)

Rozpakowanie i przymiarki po 17 :)

74768

Rozpakowałem szybko, duży jakiś ten grip :D ale to dobrze he

Port USB C do ładowania, na wypasie he o ile da się to ładować z powerbanka ha

TOP67
10-08-2023, 14:36
Przecież USB-C jest w samym body i da się nie tylko ładować, ale i pracować na USB

sokolnik
10-08-2023, 14:51
Przecież USB-C jest w samym body i da się nie tylko ładować, ale i pracować na USBŁadować da się i pracować jednocześnie na aku w wersji C. Taki mam jeden. Drugi mam w wersji B więc gdybym włożył 2 aku do gripa teraz to wyciągam gripa, podpinam kabelek i będzie ładowanie :) pewnie tak samo jakbym podpiął ładowania aparatu... Ale jakoś nie lubię ładować baterii przez aparat skoro mogę wyjąć baterie... No chyba że jest to grip wtedy będę chyba ładować 2 aku bez ich wyjmowania z gripa. Zobacze czy w gripie będę używać 1 czy 2 aku. Chodzi o wagę i balans [emoji2957]

krzysztofz24
10-08-2023, 15:10
Kupuj kabel żeby starczyło z grupą do powerbanka w plecaku. To będzie zasilanie jak reaktor atomowy;-)

horn3t
10-08-2023, 15:16
Tylko gratulować nowego nabytku, po tych wszytkach postach aż człowiek się rozochocił żeby mieć tez takie cacko - tyło trzeba jakiś promocji wypatrywać cierpliwie. ;)

sokolnik
10-08-2023, 17:35
Tylko gratulować nowego nabytku, po tych wszytkach postach aż człowiek się rozochocił żeby mieć tez takie cacko - tyło trzeba jakiś promocji wypatrywać cierpliwie. ;)No radocha jest, cała zmiana wyszła dosyć przypadkowo w sumie 3msc temu nie planowałem tego :)

sokolnik
10-08-2023, 19:22
I już klops.

Nie da się ustawić Brak Błysku pod przyciskiem funkcyjnym przy adapterze... Jak miałem w D750...

Ostrze przez af on wie kciuk zajęty...

Brak Błysku da się ustawić wyżej w tym małym dżoju ale to brakuje palca na af on wyżej [emoji854]

Jakies pomysły? :)

TOP67
10-08-2023, 20:01
Jak się nie da, jak się da? Jest włącz/wyłącz błysk pod Fn1 i Fn2

A jak kupisz obiektyw S, to nawet guzikiem na obiektywie wyłączysz błysk

sokolnik
10-08-2023, 20:12
Jak się nie da, jak się da? Jest włącz/wyłącz błysk pod Fn1 i Fn2

A jak kupisz obiektyw S, to nawet guzikiem na obiektywie wyłączysz błyskNo i to działa tak że gdy chce błysk to trzeba wcisnąć... A ja chce błyskać cały czas bez wciskania nic dodatkowo a jest tak że jak przytrzymam to mam błysk a jak nie przytrzymam to nie mam Błysku.
W tych przyciskach fn przy obiektywie nie ma opcji wyłączyć Błysku :)

TOP67
10-08-2023, 20:56
Nie wiem, skąd masz to body. Na moim lampa błyska gdy nie wciskam Fn, a nie błyska gdy jest on wciśnięty. Widać to nawet po zmianie czasu. Można to też przypisać do przycisku na obiektywie. To najwygodniejsze rozwiązanie, ale trzeba mieć obiektyw z przyciskami funkcyjnymi.

sokolnik
10-08-2023, 20:59
Nie wiem, skąd masz to body. Na moim lampa błyska gdy nie wciskam Fn, a nie błyska gdy jest on wciśnięty. Widać to nawet po zmianie czasu. Można to też przypisać do przycisku na obiektywie.Dobra poprawiłem działa ok
Ze jak wciskam tego dżoja to nie ma błysku ale wolałbym by brak błysku był pod któryś przyciskiem fn przy adapterze/obiektywie... A tam nie ma takiej opcji. Najnowszy soft mam 1.60.

A body mam z Holandii z Nikon Store ełropa [emoji3]