Zobacz pełną wersję : [ Ptaki ] ISO 12800
Trafić tego gościa w locie to jak wygrać szóstkę w totka. Dzisiaj mi się udało ale warunki były kiepskie i żeby uzyskać odpowiednie czasy do zamrożenia tego zawodnika musiałem ISO podbić aż do 12800, niestety ale przy takim wyśrubowanych parametrach jakość nie wytrzymała.
https://i.postimg.cc/vm35dHQM/DAM2151-1200.jpg
Kojocisko
28-08-2020, 20:38
W tym rozmiarze nigdy bym nie powiedział, że cokolwiek szwankuje z jakością. Brawo fotograf, brawo wysokie iso w D6
madebyzosiek
28-08-2020, 20:48
FotoDam Ty już masz D6? O kurczaki... Jakie problemy z jakością? Detal jest na takim poziomie, że aż miło. Zdjęcie piękne :)
Kojocisko Dzięki. Full wygląda identycznie. Pozdrawiam. madebyzosiek Tak mam go już sporo czasu, chyba byłem pierwszym właścicielem w Polsce i kupiłem go tego dnia kiedy został wprowadzony do sprzedaży w Polsce. Ps. Jakość zawsze mogłaby być lepsza hehe. Pozdrawiam.
Piękna fotka. Gratulacje za spotkanie!
dranio Dzięki, pozdrawiam.
Chcialbym miec taka degradacje jakosci.
Gratuluje kadru. Gratuluje spotkania
bomkallo
29-08-2020, 04:25
Umiarkowane swiatlo i wysokie iso nie oznacza kaszanki. D6 dawno bylo namierzone, dziwi mnie tylko, ze autor tak skromnie sie z tym obchodzi. O ile dobrze pamietam, w ktoryms momencie canon 1dx 3 dostal baty na rzecz d6.
Zazdroszcze tutaj celnosci, autor ma w tym SOLIDNE doswiadczenie :)
D6 i ISO 12800 i mówienie że jakośc siadła. No bez jaj. Moze na metrowych drukach cos widac - w necie jest piko belo :)
tbogdanowicz
29-08-2020, 07:45
D6 i ISO 12800 i mówienie że jakośc siadła. No bez jaj. Moze na metrowych drukach cos widac - w necie jest piko belo :)
W pełni się zgodzę.
Mam natomiast pytanie o kolorystykę. Odbieram pióra na spodzie skrzydeł jako lekko zazielenione. Czy faktycznie tak jest, czy to złudzenie, czy może coś mi się porobiło z monitorem?
bejcman Dzięki. bomkallo Po nikonie D5 nabyłem DX1 M3 + 400/2,8 i miał to być mój zestaw marzeń, przyznam że nasza przyjaźń trwała szczególnie krótko bo jakieś 2 tygodnie, zrezygnowałem z Canona i wybór z powrotem padł na nikona a że samo do sprzedaży wchodziła D6-tka nawet chwili się nie zastanawiałem. Jeżeli chodzi o ISO Canon 1DX M3 nie ma najmniejszego startu do D5 czy D6 jak i również w innych kwestiach z nim przegrywa. stock Dzięki. tbogdanowicz Na moim Eizo tego nie widać , może takie złudzenie bo wkoło zielono, tłem są liście olch a to najgorsze co może spotkać fotografa. Pozdrawiam wszystkich.
Fota ładna .Co do jakości mogę pokazać fotkę z d500 na 12800 nie chciałbyś tego oglądać a ta jest dobra !
Kojocisko
29-08-2020, 12:37
... Po nikonie D5 nabyłem DX1 M3 + 400/2,8 i miał to być mój zestaw marzeń, przyznam że nasza przyjaźń trwała szczególnie krótko bo jakieś 2 tygodnie, zrezygnowałem z Canona i wybór z powrotem padł na nikona a że samo do sprzedaży wchodziła D6-tka nawet chwili się nie zastanawiałem. Jeżeli chodzi o ISO Canon 1DX M3 nie ma najmniejszego startu do D5 czy D6 jak i również w innych kwestiach z nim przegrywa.....
Może by ten cytat walnąć na bannerze nad forum? Człowiek czyta i słucha tych zachwytów nad specyfikacjami konkurencji, lamentów nad zacofaniem Nikona. A potem przychodzi praktyka i okazuje się, kto umie zrobić solidne narzędzie do pracy.
ostek Dzięki. Miałem D500 i jest to świetna pucha ale niestety ISO nie jest najlepszą stroną tego modelu. Kojocisko Chyba i ja uległem tym zachwytom i połknąłem haczyk ale niestety w praktyce wyglądało to zupełnie inaczej a aczkolwiek odwrotnie.
Szydlarz
29-08-2020, 13:36
12800ISO A wygląda jakbyś strzelił go na 1000ISO bądź mniej :D. Niechciałbym widzieć jak wygląda 12800 na moim D750 :D. Fotka super no i refleks u fotografującego na wysokim poziomie :).
FotoDam, ten zielonkawy kolor w cieniach, pod skrzydłami, podbrzusze, ogonek, to jest jakieś odbicie liści? Czy ptaszysko ma takie upierzenie? :)
U mnie też widoczne lekkie zabarwienie w zieleń, tam gdzie pisze crusiek, ale jakby nie było to powiedziane pewnie nie zwróciłbym na to uwagi:smile:
Zdjęcie się podoba, jakość też b.dobra jak na tak wysokie iso.
crusiek Myślę że odbicie liści choć na swoim Eizo tego nie widzę. Pozdr.
tbogdanowicz
29-08-2020, 20:57
Sprawdź pipetą w PS. Jak dla mnie jest lekkie zazielenienie.
tbogdanowicz To coś, bo dla mnie to zwykłe zacienienie reaguje tylko na barwę żółtą, idzie to usunąć bo dla mnie PS nie ma najmniejszych tajemnic ale zdjęcie traci na jakości a żeby ją utrzymać można zrobić to na kanałach lub poprzez punktowe usunięcie dominanty żółci ewentualnie zaznaczenie. Z tego względu że jest to fotografia przyrodnicza gdzie działamy w różnych warunkach oświetleniowych przy wyżyłowanych parametrach i takie psikusy to norma, dla tak praktycznie niewidocznego defektu szkoda schrzanić kadr zupełnie bo niestety dłuższe dłubanie i kręcenie w PS do tego doprowadza. Pozdrawiam.
tbogdanowicz
30-08-2020, 06:34
Podoba mi się Twoje podejście:
"Z tego względu że jest to fotografia przyrodnicza gdzie działamy w różnych warunkach oświetleniowych przy wyżyłowanych parametrach i takie psikusy to norma, dla tak praktycznie niewidocznego defektu szkoda schrzanić kadr zupełnie bo niestety dłuższe dłubanie i kręcenie w PS do tego doprowadza."
Również pozdrawiam.