PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb kolorów

Artur25
11-10-2005, 10:50
Witam wszystkich mam pytanko jaki najlepieś ustawić tryb kolorów w d50 zeby kolorki były bardziej nasycone?? 2 sprawa to jakiego pomiaru swiatła uzywac do fotografowania poruszajacych sie obiektów a 3 to to czy kolorki poprawiac w ps czy raczej z poziomu aparatu optymalizacja zdiec i tam samemu cos wymodzic czy kozystac z ustawionych??

kwasik
12-10-2005, 14:07
co do kolorkow to rob w RAW i do woli kombinuj w ps-ie. co do ruchomych obiektow to ja robie w matrycowym chyba ze sie cos porusza we wzglednie niezmienionej ekspozycji to punktowo i ew korekta

Damianus
12-10-2005, 14:30
Ustawienia ustawieniami ale równie istotne jest dobranie odpowiedniego balansu bieli bo jak go niewłaściwie dobierzesz to i tak szlag trafi kolory .

kwasik
12-10-2005, 14:54
Damianus, to i balans se mozesz zmienic w ps :wink:

Damianus
12-10-2005, 16:37
niby se mogę ale ale wole od razu w aparaciku :)

kwasik
12-10-2005, 16:40
Damianus, ano o gustach sie nie dyskutuje :mrgreen:

Damianus
12-10-2005, 17:00
jak nie o gustach to mozna o biu....ach ale to juz zupełnie inna bajka i nie ma tu takiego działu :lol:

kwasik
13-10-2005, 22:47
Damianus, no tamat ciekawy ale bynajmniej na to forum :mrgreen:

Geb
14-10-2005, 03:17
Mam d70 od samego poczatku. Wczesniej bawilem sie w raw a teraz robie tylko w jpeg. Dobrze opanowany WB to polowa sukcesu, druga zas to naswietlanie. Przy ruchomych obiektach uzywam matrycowego, a kiedy mam czas na zrobienie zdjecia to uzywam tylko spota z odpowiednia korekta. Tak sobie mysle, ze jak jestem w danym miejscu i zamierzam zrobic 50 a moze wiecej fotek i, ze mam je robic w raw a potem sie bawic w rasowanie zdjec to stwierdzam, ze szkoda czasu. Mozna poznac ten aparat i robic odrazu piekne jpegi. D70 w parze z niezlym szkielkiem jest w stanie produkowac piekne obrazy.

Damianus
14-10-2005, 08:06
Mam d70 od samego poczatku. Wczesniej bawilem sie w raw a teraz robie tylko w jpeg. Dobrze opanowany WB to polowa sukcesu, druga zas to naswietlanie. Przy ruchomych obiektach uzywam matrycowego, a kiedy mam czas na zrobienie zdjecia to uzywam tylko spota z odpowiednia korekta. Tak sobie mysle, ze jak jestem w danym miejscu i zamierzam zrobic 50 a moze wiecej fotek i, ze mam je robic w raw a potem sie bawic w rasowanie zdjec to stwierdzam, ze szkoda czasu. Mozna poznac ten aparat i robic odrazu piekne jpegi. D70 w parze z niezlym szkielkiem jest w stanie produkowac piekne obrazy.

I z tym sie całkowicie zgadzam .Ja rawu używam tylko w trudnych oświetleniowo miejscach a takto jpg-y.Po prostu szkoda mi czasu na późniejszą obróbkę .

stig
14-10-2005, 08:19
Tak sobie mysle, ze jak jestem w danym miejscu i zamierzam zrobic 50 a moze wiecej fotek i, ze mam je robic w raw a potem sie bawic w rasowanie zdjec to stwierdzam, ze szkoda czasu. Jakie rasowanie? Przeciez chyba kazdy soft do RAWow ma mozliwosc kopiowania parametrow z jednego zdjecia -- znaczy -- w jednym wprowadzasz szybka korekte WB i np. nasycenia (tudziez kontrastu) i jednym ruchem kopiujesz te parametry do pozostalych zdjec. To tak duzo roboty jest?

Geb
15-10-2005, 03:26
Tak sobie mysle, ze jak jestem w danym miejscu i zamierzam zrobic 50 a moze wiecej fotek i, ze mam je robic w raw a potem sie bawic w rasowanie zdjec to stwierdzam, ze szkoda czasu. Jakie rasowanie? Przeciez chyba kazdy soft do RAWow ma mozliwosc kopiowania parametrow z jednego zdjecia -- znaczy -- w jednym wprowadzasz szybka korekte WB i np. nasycenia (tudziez kontrastu) i jednym ruchem kopiujesz te parametry do pozostalych zdjec. To tak duzo roboty jest?

Jak sie tak uparles to cwicz rawy. Mnie to nie przeszkadza, ze tak robisz. Uszanuj moja opinie.
pozdr :)

stig
15-10-2005, 08:32
Jak sie tak uparles to cwicz rawy. Ale w tym momencie nie rozmawiamy o tym, kto i do jakich plikow ma zapisywac swoje zdjecia w aparacie, tylko o rzekomej potrzebie "rasowania".

Mnie to nie przeszkadza, ze tak robisz. Uszanuj moja opinie. A co moj wybor ma wspolnego z szacunkiem do Twojego wyboru? Napisalem gdzies, ze robisz zle? Pytalem tylko o jakie rasowanie RAWow Tobie chodzi...

Geb
15-10-2005, 18:49
W takim razie po co je zapisujesz w rawach jak nie masz potrzeby rasowania ? Raw przeciez do tego sluzy. Aha, jeszcze jedno, wszystko zalezy co rozumiemy pod pojeciem "rasowania". Ja uwazam, ze wszelkie nawet najdrobniejsze zniany to juz podrasowanie. Najprawdopodobniej nie zrozumielismy sie.

Pozdr
geb

stig
15-10-2005, 19:38
W takim razie po co je zapisujesz w rawach jak nie masz potrzeby rasowania ?
1. Bo chce miec najwyzsza jakosc, jaka ten aparat moze dac:
a) bo zdjecia w wiekszosci sprzedaje,
b) bo RAW ma mniejsze straty na jakosci niz najlepszy JPG,
c) nie po to zaplacilem 6 tysiecy zlotych za te puszke, zeby teraz robic zdjecia w JPGu, jak kompaktem za 800 zl...

2. Malo kiedy w czasie fotografowania mam tyle czasu, zeby do perfekcji wymierzyc ekspozycje i balans bieli, a tego typu korekty (ktore dla Ciebie juz sa rasowaniem) zdecydowanie lepiej robic w RAW niz w obcietym w czesc informacji JPGu.

3. Jeszcze mnie stac, zeby kupic sobie wystarczajaco pojemne karty pamieci.

Biorac pod uwage 3 wymienione wyzej punkty -- nie znajduje zadnych "za" fotografowaniem do JPGa, ani "przeciw" fotografowaniu do RAW. I to jest odpowiedz na Twoje pytanie -- dlaczego "robie RAWy". :)

Grey
15-10-2005, 20:52
W takim razie po co je zapisujesz w rawach jak nie masz potrzeby rasowania ?
1. Bo chce miec najwyzsza jakosc, jaka ten aparat moze dac:
a) bo zdjecia w wiekszosci sprzedaje,
b) bo RAW ma mniejsze straty na jakosci niz najlepszy JPG,
c) nie po to zaplacilem 6 tysiecy zlotych za te puszke, zeby teraz robic zdjecia w JPGu, jak kompaktem za 800 zl...

2. Malo kiedy w czasie fotografowania mam tyle czasu, zeby do perfekcji wymierzyc ekspozycje i balans bieli, a tego typu korekty (ktore dla Ciebie juz sa rasowaniem) zdecydowanie lepiej robic w RAW niz w obcietym w czesc informacji JPGu.

3. Jeszcze mnie stac, zeby kupic sobie wystarczajaco pojemne karty pamieci.

Biorac pod uwage 3 wymienione wyzej punkty -- nie znajduje zadnych "za" fotografowaniem do JPGa, ani "przeciw" fotografowaniu do RAW. I to jest odpowiedz na Twoje pytanie -- dlaczego "robie RAWy". :)

popieram... sa naprawde o wiele wieksze mozliwosci...

Geb
16-10-2005, 00:27
No nic, jestes wielki. Nie chce mi sie juz pisac i pisac. Niepotrzebnie sie odzywalem, a ty siedzisz tu jak pies i czekasz odpowiedzi. Nie ma sensu sie przekomarzac.