PDA

Zobacz pełną wersję : Do posiadaczy N 85/1.4

Locter
29-06-2007, 18:40
Strasznie się napaliłem na ten obiektyw i chciałbym się zapytać, czy poza kupie tego szkiełka bywały chwile, że żałowaliście włożonej kasy, że jednak to nie to itp. Przyznajcie się szczerze - były momenty zwątpienia ? Bardzo bym prosił o odpowiedzi, bo 4000 zł to nie jest dla mnie mała suma, a wręcz przeciwnie. Z góry dziękuje za odpowiedzi...

Jacek_Z
29-06-2007, 19:15
jeżeli jesteś portrecistą (pracujesz na otwartych przysłonach)- kupuj, nie będziesz żałował. Jedyną alternatywą jest wtedy 105/2 DC.
gdy w twojej fotografii mocno przymykasz szkła - wtedy możesz zaoszczędzić kupując 1.8

jarek76
29-06-2007, 19:18
Niestety nie mam tego szkła ale jeśli miałbym kupować to wybrałbym wersję ciemniejszą 1,8.
A za zaoszczędzone pieniążki jakiś fajny standardzik np. 30/1,4
Oczywiście wszystko zależy od potrzeb i ilości kasy którą możesz przeznaczyć na szkiełka

QuadMan
29-06-2007, 20:01
Witam,

jak już pisałem, to moje ulubione szkiełko :-D . Wprawdzie portrecista ze mnie żaden :oops: ( noo.... np. :-? koty focę tym szkiełkiem ), ale nigdy nie żałowałem wydanej kasy. Aha, mam też 85/1.8 ale wg mnie to nie to: kolory plastyka, no bo że światło to wiadomo... No i wykonanie tego obiektywu: niezły kawałek szkła i metalu.:smile: :smile: :smile: .

Pozdrawiam, QuadMan

ranbir kapoor
29-06-2007, 20:03
85 1,4 to genialne szklo,nieprawdopodobnie ostra ,w porownaniu z 1,8 szybszy, cichy AF,a na temat bokehu mozna by wiersze pisac - czysta poezja.zdecydowanie wart kazdej zlotowki,jak profesjonalnie robisz portrety nawet sienie zastanawiaj nad 1,8

Locter
29-06-2007, 20:30
Szczerze powiedziawszy mało mnie obchodzi światło 1.4 w porównaniu do 1.8 - dla mnie to żadna różnica. Różnice sa własnie w tej wspaniałej plastyce, bokehu, kontraście - nie twierdze, że N85/1.8 to złe szkło, ale w porównaniu do 1.4 wypada (dla mnie) troche blado, urzekają mnie zdjęcia takie jak to http://www.pbase.com/image/55725186 , albo to http://www.pbase.com/image/67786824 - co za ostrość! W portrecie dopiero raczkuje, ale uwielbiam ten temat, jestem amatorem, nie profesionalistą, ale lubie, cenie i potrafie zauwazyć doskonałość, perfekcję, którą może dać ten obiektyw. Na razie jestem zdecydowany na 80%, ale jak by ktoś miał jeszcze jakies argumenty to chętnie wysłucham :)

leon28
29-06-2007, 22:47
85 1,4 to genialne szklo,nieprawdopodobnie ostra ,w porownaniu z 1,8 szybszy, cichy AF,a na temat bokehu mozna by wiersze pisac - czysta poezja.zdecydowanie wart kazdej zlotowki,jak profesjonalnie robisz portrety nawet sienie zastanawiaj nad 1,8
widze, ze miales d70, teraz pstrykasz d200, czy zauwazyles roznice w pracy szkiel pomiedzy tymi dwoma puszkami? chodzi mi wlasnie o tego 85 1.4. pytam bo ja np. widoczna subiektywnie roznice in plus zauwazam w pracy 28-70, kiedy jest podpiety do d200, po prostu jeszcze lepszy obiektyw, ostrzejszy itd.

ranbir kapoor
30-06-2007, 01:34
kiedy mialem d70 mialem jedynie 17-55 i roznice widze zdecydowanie,zdjecia sa lepsze bo lepsza puszka,ale same szklo szybciej i pewniej ostrzy

blueblood
30-06-2007, 01:45
Witam
Napisalem moja prozbe w innym watku ale ten bedzie bardziej odpowiednim
A wiec
Mam prozbe do uzytkownikow 85 1.4 . Moze mogl by mi ktos opisac jak wyglada ten obiektyw a dokladniej oslona przeciw sloneczna ,bo z tego co wiem jest wkrecana w wewnetrzny gwint obiektywu jezeli jest to prawda to uzywanie filtru i oslony jest bardzo utrudnione a w przypadku np. polara w wersi slim jest niemozliwe?Fajnie by bylo jak by ktos mogl mi wyslac na PM zdjecia jak to dokladnie wyglada,poniewaz zdjecia jakie znajduje w necie niepokazuja oslony.Jestem zainteresowany zakupem tego szkla a wlasciwie czekam na nowa wersje z AFs ktora to podobno ma sie pojawic niedlugo , case mam juz odlozona a to niedlugo trwa juz pol roku wiec powoli trace cierpliwosc z gory dziekuje .

Jacek_Z
30-06-2007, 13:02
Osłona jest okrągła (nie tulipan) wkręcana na gwint. Nie wkręcisz filtru w osłonę. Zresztą jest głęboka i wąska więc nie miałbyś jak wsadzić paluszków by kręcić polarem.
Jeżeli polar w wersji slim nie ma gwintu z przodu to masz kłopot. Osłonę nakręca się na filtr. Tu nie muszą być slimy, bo to krótkie tele i winietowania nie będzie.

Vadim
01-07-2007, 08:37
Tylko po co do 85/1.4 filtr w wersji slim? Chyba że masz zamiar korzystać z tego polara także z innymi, bardzo szerokimi szkłami. Jeśli nie, albo będą to szkła nie szersze od 18mm, to kup B+W MRC F-PRO lub Heliopana, ich wersje standardowe są już wyjątkowo wąskie i z gwintami przednimi. Tańszych filtrów do 85/1.4 nie wypada dokręcać...:) Albo filtr Nikona z własną osłoną...

Pozdrawiam

Locter
06-07-2007, 18:41
Powiedzmy, że się zdecydowałem na ten obiektyw, tylko teraz gdzie tanio i bez problemów kupić to szkiełko. Nie chce się nie mile zaskoczyć, gdy okaże się, że np. obiektyw był przedtem używany, albo sa w nim jakieś paprochy. Chciałbym w razie czego mieć możliwość zamiany na inną sztukę bez jakichś problemów. U mnie w mieście nie ma raczej sklepu z tym szkłem, więc zostaje internet. Dobrze by było kupić poniżej 4000zł, zalezy mi na tym.
Więc - znacie jakiś dobry sklepik ? Może imfoto ?

Jacek_Z
06-07-2007, 19:10
polecam - ja tam to szkło kupiłem. Nie musiałem nic wymieniać.

Yarko
06-07-2007, 19:27
a jak wypada N 85 f/1.4 w porównaniu z C 85 f/1.2L ? miał ktoś przyjemność obcować z dwoma szkłami naraz ? które z nich lepiej wypada na analogu/cyfrze ?

Locter
06-07-2007, 19:36
BYł taki gośc, ale nie pamiętam nicku, czytałem stare wątki w archiwum tego forum, gość najpierw miał nikkora, potem canona. Z tego co pamiętam, to napisął coś takiego "90% tego co napisałem na CB o C 85 f/1.2 odnosi się także do N 85 f-1.4" Niestety nie pamietam kto to byl, musisz poszukacw archiwum.

leon28
06-07-2007, 22:04
Powiedzmy, że się zdecydowałem na ten obiektyw, tylko teraz gdzie tanio i bez problemów kupić to szkiełko. Nie chce się nie mile zaskoczyć, gdy okaże się, że np. obiektyw był przedtem używany, albo sa w nim jakieś paprochy. Chciałbym w razie czego mieć możliwość zamiany na inną sztukę bez jakichś problemów. U mnie w mieście nie ma raczej sklepu z tym szkłem, więc zostaje internet. Dobrze by było kupić poniżej 4000zł, zalezy mi na tym.
no imfoto mozna polecic z zamknietymi oczami, o slawku napisano juz duzo i nigdy nie bylo to cos niemilego. no i w cenie sie zmiescisz ;-)

blueblood
07-07-2007, 03:16
Witam
Wlasnie posiadam polara B+W f pro i obawiam sie ze podczas wkrecania oslony filtr moze sie krecic i beda nici z ustawiania . Moze nie ktos sie wypowe kto uzywa takiego zestawu .

blueblood
07-07-2007, 03:35
Tak sobie ogladam ten filterek i mysle ze gdyby wkrecic oslone w filtr i krecic oslona w kierunku wkrecania to mozna by chyba bylo w ten sposob krecic szklem filtra ,mogl by ktos potwierdzic moje przemyslenia , bo gdyby tak bylo to moze niejest to glupie rozwiazanie ?

Jacek_Z
07-07-2007, 13:08
Tak sobie ogladam ten filterek i mysle ze gdyby wkrecic oslone w filtr i krecic oslona w kierunku wkrecania to mozna by chyba bylo w ten sposob krecic szklem filtra
no oczywiście, że tak. A ty chciałeś za kazdym razem by obrócić filtrem odkręcać osłonę? Zmienisz ujęcie z poziomego na pionowe - odkręcanie ... itd?

blueblood
08-07-2007, 01:50
A ty chciałeś za kazdym razem by obrócić filtrem odkręcać osłonę? Zmienisz ujęcie z poziomego na pionowe - odkręcanie ... itd?

wlasnie ze niechce sciagac oslony za kazdym razem i dlatego obawialem sie tego typu oslony a widac okazuje sie ze to jest bardzo dobre rozwiazanie . Myslalem ze trzeba odkrecac za kazdym razem, tak samo jak tzeba sciagac oslone np.28-70 czy 70-200 i innych tego typu .

Locter
19-07-2007, 21:54
Znowu wracam do tego topicu z kolejnym pytaniem. Czy ktos sie orientuje, czy po kupieniu obiektywu z ebaya do UK, a nastepnie wysylajac go z UK do Polski będzie naliczane cło ? Dzieki z góry.

Locter
21-07-2007, 20:47
POnawiam pytanie powyżej - ktoś wie ? bardzo bym prosil o pomoc.

fruchu
22-07-2007, 01:57
Nie jestem pewny ale jesli wczesniej nie przyszlo Ci nic wiecej do zaplaty to przy wysylce z uk do pl juz chyba nie powinno byc zadnych dodatkowych oplat. No i nie wiem dokladnie jak to jest z clem i vatem, zamawialem juz duzo rzeczy z hong kongu i kiedys po zamowieniu aparatu dostalem pismo z urzedu celnego ze zatrzymali go i przysla mi go do domu jak zaplace clo. Wczoraj z kolei dostalem pismo ze mam do zaplaty vat za monitor ktory zamawialem dla kolesia w maju. Mimo wszystko razem z tymi oplatami ceny chyba i tak beda nizsze od tych w PL ale nie wiem jak wtedy jest z gwarancja

Jacek_Z
22-07-2007, 19:57
Znowu wracam do tego topicu z kolejnym pytaniem. Czy ktos sie orientuje, czy po kupieniu obiektywu z ebaya do UK, a nastepnie wysylajac go z UK do Polski będzie naliczane cło ? Dzieki z góry.
handlowe zagadnienia to inny dział - poprzeglądaj albo spytaj tam: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=62