Zobacz pełną wersję : Reala + dobre szkło
Cześć wszystkim.
Wybrałem sie ostatnim czasem na poszukiwanie Reali w swojej miescinie.
U jednego fot. kosztowała 27pln.(żart) więc poszukiwania trwały dalej.W nastepnym labie kiedy zapytałem o ten film koleś powiedział mi, że do tego filmu muszę mieć "dobrą optykę" bo inaczej to będe miał "mydło" i się zdziwie.A wogóle to ten film to żadna "rewelacja". Prosze o komentarz tej "dobrej optyki".
Zasadniczo ma rację, bo im lepsze szkło, tym większa szansa na dobre technicznie zdjęcia. Ale tak poza tym, to zrób kolesiowi duże kółko na czole i odpal z kapiszonów...:-D
Pozdrawiam
a nie możesz kupić na Allegro? kosztuje ok. 12 PLN
orion_64
28-06-2007, 10:43
ja używałem z kitowym obiektywem ten film, z 28-100G a za najlepszą optykę to on nie jest uważany, a efekty były bardzo dobre, tak to jest jak ktoś sprzedaje coś o czym słyszał od piątej osoby, która ponoć widziała. W efekcie klient otrzymuje taką opinię.
Jeżeli chodzi o zakup to olej ten sklep i zainteresuj się zakupami on-line, ja kupuję na www.fotograf-sklep.pl, raz przyinwestowałem w realę ze sklepu dla sprawdzenia różnicy, moim zdaniem to tylko cena.
a nie możesz kupić na Allegro? kosztuje ok. 12 PLN
Kupiłem w: http://www.fotograf-sklep.pl/
To jest tak, że na lepszej optyce efekt będzie lepszy, ale to nie oznacza, że na słabszej będzie zły. Będzie po prostu gorszy, ale na pewno nie jakoś kosmicznie
ppfalcon
28-06-2007, 16:57
A ja ją używam właśnie ze szkłami słabej klasy i ostatnio z 50-tką i przyznam szczerze, że różnica przy obu obiektywach w porównaniu z innymi filmami jest zdecydowana! Ostrość, kontrast i kolorki miodzio. Polecam kupić rolkę i wypróbować, niezależnie od szklarni. Poza tym polecam też Profoto 100 Kodaka. Też fajny materiał.
Używałem tego filmu z różnymi szkłami i aparatami
I tak naprawdę to największe znaczenie miał dobry lab.
Niektóre laby potrafiły niemiłosiernie sknocić wywołanie tego filmu:-D
Ja miałem okazję wołać w labie Kodaka na chemii i papierze kodaka i reala wyszła b. fajnie, ale Fuji 400H tragicznie. Ogólnie to im bardziej profesjonalny materiał tym bardziej wymagający w obróbce, ale reala jest stosunkowo tolerancyjna.
A co do dobrych labów, to niestety w mojej okolicy coraz gorzej z tym i będę chyba musiał przejść na cyfrę a na analogu to tylko b&w, bo samodzielne wywoływanie koloru przy moim przerobie się nie opłaca :|
Ja właśnie wróciłem z Turcji i przywiozłem oprócz materiału cyfrowego 5 rolek reali 100. Robiłem jak zawsze na F801s+AF50mm/1,8 i wyszło bosko normalnie miodzio... ten materiał rozwala na dzień dzisiejszy całą cyfrę... mam na myśli oczywiście materiał prosto z aparatu.