Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Reala + dobre szkło

Cześć wszystkim.
    Wybrałem sie ostatnim czasem na poszukiwanie Reali w swojej miescinie.
    U jednego fot. kosztowała 27pln.(żart) więc poszukiwania trwały dalej.W nastepnym labie kiedy zapytałem o ten film koleś powiedział mi, że do tego filmu muszę mieć "dobrą optykę" bo inaczej to będe miał "mydło" i się zdziwie.A wogóle to ten film to żadna "rewelacja". Prosze o komentarz tej "dobrej optyki".
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Zasadniczo ma rację, bo im lepsze szkło, tym większa szansa na dobre technicznie zdjęcia. Ale tak poza tym, to zrób kolesiowi duże kółko na czole i odpal z kapiszonów...

Pozdrawiam

Domyślnie

a nie możesz kupić na Allegro? kosztuje ok. 12 PLN
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

ja używałem z kitowym obiektywem ten film, z 28-100G a za najlepszą optykę to on nie jest uważany, a efekty były bardzo dobre, tak to jest jak ktoś sprzedaje coś o czym słyszał od piątej osoby, która ponoć widziała. W efekcie klient otrzymuje taką opinię.
    Jeżeli chodzi o zakup to olej ten sklep i zainteresuj się zakupami on-line, ja kupuję na www.fotograf-sklep.pl, raz przyinwestowałem w realę ze sklepu dla sprawdzenia różnicy, moim zdaniem to tylko cena.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artful Zobacz posta
    a nie możesz kupić na Allegro? kosztuje ok. 12 PLN
    Kupiłem w: http://www.fotograf-sklep.pl/
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

To jest tak, że na lepszej optyce efekt będzie lepszy, ale to nie oznacza, że na słabszej będzie zły. Będzie po prostu gorszy, ale na pewno nie jakoś kosmicznie

Domyślnie

A ja ją używam właśnie ze szkłami słabej klasy i ostatnio z 50-tką i przyznam szczerze, że różnica przy obu obiektywach w porównaniu z innymi filmami jest zdecydowana! Ostrość, kontrast i kolorki miodzio. Polecam kupić rolkę i wypróbować, niezależnie od szklarni. Poza tym polecam też Profoto 100 Kodaka. Też fajny materiał.
    D7(5)0 | F100 | F8/3.5 | S10-20/4.5 | N18-35 | S24-70/2.8 | N50/1.8 | N85/1.8 | N70-300VR | SB800

Domyślnie

Używałem tego filmu z różnymi szkłami i aparatami
    I tak naprawdę to największe znaczenie miał dobry lab.
    Niektóre laby potrafiły niemiłosiernie sknocić wywołanie tego filmu

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Ja miałem okazję wołać w labie Kodaka na chemii i papierze kodaka i reala wyszła b. fajnie, ale Fuji 400H tragicznie. Ogólnie to im bardziej profesjonalny materiał tym bardziej wymagający w obróbce, ale reala jest stosunkowo tolerancyjna.
    A co do dobrych labów, to niestety w mojej okolicy coraz gorzej z tym i będę chyba musiał przejść na cyfrę a na analogu to tylko b&w, bo samodzielne wywoływanie koloru przy moim przerobie się nie opłaca

Domyślnie

Ja właśnie wróciłem z Turcji i przywiozłem oprócz materiału cyfrowego 5 rolek reali 100. Robiłem jak zawsze na F801s+AF50mm/1,8 i wyszło bosko normalnie miodzio... ten materiał rozwala na dzień dzisiejszy całą cyfrę... mam na myśli oczywiście materiał prosto z aparatu.

Uprawnienia umieszczania postów