Zobacz pełną wersję : Problem z akumulatorem w D50
Witam
Do swojej D50 zakupilem na allegro zamiennik akumulatora EN-EL3 7.4V, 1600mAh. Po wyjeciu z pudelka wlozylem odrazu do aparatu, i wlaczylem go.
Wszystko ladnie, LCD na gorze dziala, na dole tez, wskaznik naladowania pokazuje lekkie zuzycie baterii, ale przy probie zrobienia zdjecia, po wcisnieciu spustu (w momencie otwarcia migawki) z aparatu (z LCD) znika wszystko.
NIe dzialaja na niego zadne przyciski. Tylko wyjecie baterii, i wlozenie spowrotem ozywia aparat. Po wlaczeniu na gornym lcd pokazuje err. Po wcisnieciu spustu migawka sie zamyka (dzwiek zdjecia). Kolejna proba, dzieje sie tak samo.
Myslalem ze uszkodzil sie aparat, wiec proboje na orginalnym akku ale z nim dziala bez problemowo.
wiec wrzucilem ten zammienik na ladowarke, i ta sama probe przeprowadzilem po jakis 6 godzinach ladowania. Efekt taki sam. Aparat robi sie martwy po wcisnieciu spustu.
Sprawdzalem napiecie na akumulatorach:
Orginal: 8.23-8.24 V
Zamiennik: 8.20-8.21 V
Czy ktos sie spotkal z podobnym efektem?
Czy moze uszkodzony ten zamiennik??
Dziwne jest to, ze bez problemu mozna przegladac zdjecia w aparacie, lazic po Menu i nic.
Dopiero problem pojawia sie przy probie zrobienia zdjecia.
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Endru
martin75
09-10-2005, 00:02
nie strasz ! właśnie otrzymałem zamówiony zamiennik akku do mojego D50, a dokłasnie EN-EL3 1900 mAh - premium gold, ale jeszcze nie zdążyłem przetestować....po Twoim poście mam pewne obawy czy kasa nie poszła w błoto, jutro sprawdzę !
meliszipak
09-10-2005, 00:35
Wymień i już.
Większość osób (ja również) używa zamienników i raczej jest wszystko ok.
pozdrawiam
Znam podobne przypadki, mój klient 2 razy wymieniał u mnie akumulator i dopiero 3 działał dobrze, na dwóch poprzednich D50 zawieszał się po otwarciu migawki. Dziwne, bo na tych samych aku D70 działał bez problemów.
No dzieki za odpowiedzi, widze ze nic innego m nie zostalo jak odeslanie akkur do sprzedajacego, i wymiana.
Pozdrawiam
Endru
a ja tam używam tylko oryginalnych akcesorii
drogo - ale przynajmniej mam pewność, że śmiga aż hoho
No taaaa... ale.. orginalny akku do D50 (chyba nawet ten sam co do D70) kosztuje okolo 250 zl??
A za zammiennik zaplacisz 30 zl.
Wiec wiesz... prawie 8 zamiennikow za jeden orginal?
Pozdrawiam
martin75
09-10-2005, 13:16
właśnie przetestowałem "EN-EL3 1900 mAh - premium gold" na moim D50 i jak do tej pory nie zawiesza się ( a tobie endru to się zawiesił po pierwszym pstryknięciu ?)
Witam wszystkich posiadm dokładnie ten sam problem co endru i wydaje mi się, że kupowaliśmy od tego samego sprzedawcy na allegro. Już skontaktowałem się znim i czekam na odpowiedż
No ja rowniez napisalem do sprzedwacy, i czekam na odpowiedz.
Gdzie polecacie kupowac (lub u kogo na allegro) tego typu sprzet?
Macie jakis sprawdzonych sprzedawcow?
Pozdrawiam
Endru
ja mam ten sam problem, ale z nowym oryginalnym akumulatorem. niestety kupiłem go w usa. nie jest to chyba kwestia napięcia, bo jest od 100 do 240v.
powerfactorx
10-10-2005, 11:06
Witam
Do swojej D50 zakupilem na allegro zamiennik akumulatora EN-EL3 7.4V, 1600mAh. Po wyjeciu z pudelka wlozylem odrazu do aparatu, i wlaczylem go.....
Pozdrawiam
Endru
Zastanawiam się nad twoim pochopnym działaniem. Jak można włożyć do aparatu nowy nie naładowany akumulator? Nie ma skutecznego wskaźnika naładowania akumulatorów (każdy z nich działa na zasadzie pomiaru napięcia a to zmienia się wraz z obiciążeniem), tak więc akumulator mógł pokazywać częściowe naładowanie ale po tym jak wykonujesz jakieś czynności na sprzęcie on potrzebuje do tego energii czyli prądu. Z lekcji fizyki polecam wzór P=UI, to są dwa niezbędne wskaźniki potrzebne do skutecznego działania :).
Mam obawy czy w ten właśnie sposób nie uszkodziłeś akumulatora, (dobrze że nie aparat). Napewno na ulotce akku, pisało że należy go naładować przed pierwszym użyciem! Każdy akumulator, nawet litowo-jonowy wymaga prawidłowego, pierwszego naładowania. To jest najważniejsze ładowanie w jego życiu. Polecam stronkę,www.gpbattery.pl
aha jeszcze cytat z instrukcji akku VNL004 odpowiednika GP akku EN-EL3:
Battery pack should be firstly charged and discharged for 3 complete cycles .... i wtedy dopiero osiągnie pełną pojemność!!
Zastanawiam się nad twoim pochopnym działaniem. Jak można włożyć do aparatu nowy nie naładowany akumulator? .....
Mam obawy czy w ten właśnie sposób nie uszkodziłeś akumulatora, (dobrze że nie aparat). Napewno na ulotce akku, pisało że należy go naładować przed pierwszym użyciem! Każdy akumulator, nawet litowo-jonowy wymaga prawidłowego, pierwszego naładowania. To jest najważniejsze ładowanie w jego życiu.
Dziwne, bo zaraz po zakupie D50 (nowego) wrzucilem orginalny akumulator do aparatu, cpyknolem z 50 zdjec i akku padl. Po naladowaniu (ok 12h) Moge teraz na nim zrobic jakies 600-700 fotek.
Tak samo postepowalem z bateriami w telefonahc kom. Nie ladowalem, ale wkladalem do telefonu, rozladowywalem, dopiero wtedy ladowalem dluzej niz normalnie.
Stad wydaje mi sie niemozliwe zniszczenie akku w ten sposob.
Ale zaraz jak przyjdzie nowy aku, zrobie tak jak napisles. (dla pewnosci)
Sklonny jestem bardziej uwiezyc w:
Znam podobne przypadki, mój klient 2 razy wymieniał u mnie akumulator i dopiero 3 działał dobrze, na dwóch poprzednich D50 zawieszał się po otwarciu migawki. Dziwne, bo na tych samych aku D70 działał bez problemów.
Ale mimo wszystko dziekuje za slowo.
Pozdrawiam
Endru
powerfactorx
10-10-2005, 13:54
Ale chyba nie będziesz się upierać, że jest to postępowanie zgodne z instrukcją producenta? I zauważ jaka subtelna jest różnica w cenie oryginału, VNL004 a akuu typu Allegro. Taki akku musi być potraktowany z dużą dozą ostrożności bo niestety Cena Czyni Cuda ;) A te różnice biorą się stąd:
Each battery pack has a protection circuit and thermal fuse that would
protect against over-voltage, over-discharge and over-current abuses
occur. Every Lithium Ion cell is provided with several internal safety
features to prevent over-charge, over-current, and to resist physical
abuse. Each has a temperature sensitive shut down separator, pressure
sensitive tear away tab for current interruption, a safety vent, and a PTC
inside the cell
Co podejrzewam właśnie robi różnicę w cenie i jakości. Dlatego tanie akku należy ładować jak pan Bóg przykazał, aby ich życie nader szybko się nie zakończyło.
W tym przypadku zwracam uwagę na zabezpieczenie: over-discharge. Naprawdę to mogą być dobre akku ale słabo zabezpieczone i mógł je szlag trafić, niestety.
fotomarek_k
10-10-2005, 14:53
Zdziwionym lekko,ponieważ gdy kupowałem zamiennik (gold-cośtam) to sprzedawca pouczył mnie, cobym najpierw dokładnie rozładował i dopiero potem "na full" i jeszcze dłużej... :shock: :( Akumulatorek wytrzymał mi w d70 po pierwszym ładowaniu ok250 fotek,po drugim ok300-a trzeciego rozładowania jeszcze nie było... Oryginalny wytrzymuje mi też tylko coś ok.400, więc może rzeczywiście coś "nie tak" z obsługą robię?? Jeśli jakiś autorytet coś -najlepiej po polsku :D -powie w tem temacie, to wdziędcznym będe bardzo...
powerfactorx
10-10-2005, 19:04
nie wiem czy jestem autorytetem, ale skończyłem przetwarzanie i użytkowanie energii elektrycznej i "trochę się na tym znam", każąc rozładować popełnił błąd, no ale cóż.....
fotomarek_k
10-10-2005, 21:28
Dzięki za odpowiedź-od dziś nowe zawsze do ładowarki :) Zastanawiam się też czy rozładowywać do zera "zdrowiej", czy też doładowywać zawsze gdy okazja? Niby efektu pamięci nie ma,ale...???Pozdrawiam...
powerfactorx
11-10-2005, 16:15
Nie należy dążyć do maksymalnego rozładowania (zresztą sam aparat przed tym się broni) ale tanie akku mogą nie być odpowiednio zabezpieczone, stąd bierze się cena tych akumulatorków.