PDA

Zobacz pełną wersję : błaha przestroga

jakubs
25-06-2007, 18:30
napiszę o czymś, co jest mało istotne, ale może się kiedyś komuś przydać...
dzisiaj podczas robienia zdjęć wyskoczyło mi err i zablokowała się karta, w pierwszym momencie myślałem, że będzie potrzebny format, ale nie... w komtuterze okazało się, iż zdjęcia są...

a doszło do tego, kiedy podczas robienia zdjęć w niewłaściwym momencie oderwałem palec od spustu... dziwne... błąd był raczej po mojej stronie: miałem ustawienie szybkości na CH i chciałem robić 1 ujęcie, co juz nieraz praktykowałem, ale teraz byłem jakiś rozkojarzony i o ułamek sekundy za późno puściłem spust, no i się zawiesiło, a karta odmówiła współpracy

Adak
26-06-2007, 09:57
Ciekawe - u mnie nigdy takie cos nie mialo miejsca, a CH mam wlaczone praktycznie od poczatku i czesto robie pojedyncze zdjecia.

jakubs
26-06-2007, 22:07
oczywiście, też tak robię, i jesli ma się pod ręką wolną kartę, to taka sytuacja jest śmieszna, ale jeśli się nie ma...

Adak
26-06-2007, 22:36
Jasna sprawa.

A jak to w koncu rozwiazales? Skopiowales zdjecia na kompie i sformatowales karte w aparacie?

Nie wiem co poradzic - jesli jeszcze raz Ci sie to wydarzy - slac do serwisu - niech modza.

jakubs
26-06-2007, 23:27
koniec końców okazało się, że jeden plik był uszkodzony i po jego usunięciu wróciło do normy, ale najwyraźniej ten jeden plik na tyle zachwiał symbiozę karty i aparatu, że nie mogli współpracować ;)

Adak
27-06-2007, 00:15
Hmm, no to moze karta?

Ja ostatnio mialem taki ciekawe objaw przy kopiowaniu z czytnika na dysk. Raw sie uszkodzil MINIMALNIE (pojedynczy bajt?), a przyczyna byl... ledwie trzymajacy sie kabel USB w komputerze. Wystarczylo kopiowac jeszcze raz.

Choc tu watpie, zeby karta kiepsko siedziala w aparacie - to raczej niemozliwe.

Waldy
27-06-2007, 19:20
Też tak miałem, kilkakrotnie...ale bez strat.
Pozdrawiam

ictus
28-06-2007, 14:38
a jaka masz karte??? kingston??