PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiennik Gripa do Nikon d7100

misie0077
07-08-2019, 13:46
Witam kolegów i koleżanki

Przymierzam się do zakupu Gripa do Nikon d7100 ale nie wiem czy warto brać zamiennik np Meike?
Zagłębiając się w temat na różnych stronach często spotykam sytuacje uszkodzenia lustrzanki z powodu montażu zamiennika
Czy faktycznie tak jest że elektronika z zamiennika nie współpracuje z Nikonami ? Lustro jednak swoje kosztuję

Pozdrawiam i za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczny

Ryw
07-08-2019, 13:52
Korpusu nie uszkodzisz, problemy prawie na pewno będziesz miał różne. Zdecydowanie używany oryginał polecam.

misie0077
07-08-2019, 14:42
No właśnie myślę że chyba kupię używany zamiennik bo oszczędności zwykle lubią się mścić

ck_dezerter
07-08-2019, 15:10
Za Przedmówcami! Poszukaj używki oryginalnej i będziesz mieć spokój za niewiele większą kasę, niż nowy zamiennik. Nawet jak elektronika będzie OK i nic Ci się nie popsuje , to solidność wykonania jest daleko w krzakach za oryginałem. Ja to przerabiałem parę lat temu z d7200 i właśnie z Meike - niby wszystko OK, funkcje działały super, nic się nie popsuło, ale jak trzymałem aparat za ten grip, to miałem wrażenie, że się zaraz rozleci w kawałki. Oryginał (prócz pewności, że poprawnie zadziała) zawiera jednak więcej metalu, niż zamiennik i to się po prostu czuje w ręku.
pozdrowienia!

misie0077
07-08-2019, 16:55
Dzięki. Decyzja podjęta. Szukam oryginału w dobrym stanie :)