PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nad fiordem

harb
01-08-2019, 07:54
Reine , wyspy Lofockie
Norwegia

Nikon D850+Nkon14-24mm+filtr polowkowy Haida ND08

28500

zapraszam :)

tomgol
01-08-2019, 09:44
Bajeczne kolorki. Super. Oj, chyba będziesz tęsknił za 850 i 14-24 :).

akustyk
01-08-2019, 10:24
tak sobie*

ladne miejsce i swiatlo. ale kadr zupelnie bez pomyslu: ani dostatecznie ciasno zeby zdjecie bylo "o tej gorze" (IMHO lepszy pomysl, bo tam sie duzo dzieje) ani dostatecznie szeroko, zeby wykorzystac chmury do urozmaicenia. albo nawet bardziej ogolnie - nie widze tu pomyslu co zrobic z chmurami, jak wzbogacic nimi ujecie, w tej kompozycji wrecz oslabiaja je.

dalej: swiecacy sie grzbiet po lewej nic nie wprowadza do zdjecia, a odciaga uwage od glownego obiektu.

nie jestem tez przekonany do ulozenia horyzontu posrodku, bo zeby ta symetria w pelni zagrala IMHO gorna polowa powinna byc rownie ciemna jak dol. ja bym chyba wolal tak (przepraszam za szarogeszenie sie), wtedy ciemny dol "wypycha" wzrok do gory, do jasnego:

28506

* - tak sobie z dokladnoscia na to, ze ja wiem jak Lofoty wygladaja (widzialem tysiace, sam zrobilem setki zdjec) i ze tam zdjecia niby same sie robia. wiec ladne swiatlo mi nie wystarczy :)

harb
01-08-2019, 10:39
tak sobie** - tak sobie z dokladnoscia na to, ze ja wiem jak Lofoty wygladaja (widzialem tysiace, sam zrobilem setki zdjec) i ze tam zdjecia niby same sie robia. wiec ladne swiatlo mi nie wystarczy :)

kazdy ma prawo do własnych osadow , mnie sie podoba i to bardzo, inaczej bym nie pokazywał , jak w tytule "Nad fiordem" czyli fotografia jest nie o samej gorze, ona jest jednym z elementow, jak i chmury ect . doł jest na tyle ciemny ze w mojej ocenie w zupełnosci wystarczy, i celowy podział kadru w takiej proporcji, oraz gora prawie centralnie , lubie tak :) - ogniskowa 14mm , pozdrawiam :) dodam ze znam wartosc tej fotografii z innych portali , opinie kompletnie nie pokrywaja sie z Twoja , ale kazdy ma prawo do własnej i szanuje to

6868
01-08-2019, 10:58
Wersja Akustyka bardziej mi podchodzi ;-)

tbogdanowicz
01-08-2019, 11:03
To są dwa zupełnie różne zdjęcia. Oba są bardzo dobre, ale każde o czym innym.
Wersja harb'a jest o wodzie i tym co się w niej odbija, wersja akustyk'a jest o górze.

harb
01-08-2019, 12:09
Wersja Akustyka bardziej mi podchodzi ;-)

Chyba zbyt długo tutaj nie zgladałem, kiedys bez zgody autora nie wolno było zarzadzac jego pracą , mozna było o niej pisac wytykac błedy lub chwalic , ale nie mozna ingerowac w zamysł autora . Za chwile wejdzie ktos inny i przytnie sobie fotografie do pionu, sugerujac ze jest to najlepszy kadr . Autor wie co chce pokazac , jezli komus sie nie podoba taki kadr niech o tym napisze, a jezeli chce zrobic gore , bo taka ma wizje , nie mam nic przeciw niech sie wybierze w to miejsce i pokaze je tak jak jego zdaniem jest najlepiej - co to za zwyczaje tutaj ostatnio panuja

Lu
01-08-2019, 16:08
Chyba zbyt długo tutaj nie zgladałem, kiedys bez zgody autora nie wolno było zarzadzac jego pracą , mozna było o niej pisac wytykac błedy lub chwalic , ale nie mozna ingerowac w zamysł autora . Za chwile wejdzie ktos inny i przytnie sobie fotografie do pionu, sugerujac ze jest to najlepszy kadr . Autor wie co chce pokazac , jezli komus sie nie podoba taki kadr niech o tym napisze, a jezeli chce zrobic gore , bo taka ma wizje , nie mam nic przeciw niech sie wybierze w to miejsce i pokaze je tak jak jego zdaniem jest najlepiej - co to za zwyczaje tutaj ostatnio panuja

Janku-od czasu kiedy tu zaglądałeś zmieniło się bardzo dużo.
Najbardziej dobre obyczaje...
Stąd nie dziwią mnie, nazwijmy to umownie -"braki osobowe"

tbogdanowicz
01-08-2019, 16:31
Może właśnie ten brak pewnych osób i przpominania, czego się nie powinno robić spowodował ten zanik dobrych obyczajów?

Lu
01-08-2019, 16:42
Taki "zaklęty" a może przeklęty krąg się wytworzył.
Ich nie ma bo obyczaje zdziczały, obyczaje zdziczały bo ich nie ma.
I tak wkoło Macieju...

6868
01-08-2019, 17:39
Taki "zaklęty" a może przeklęty krąg się wytworzył.
Ich nie ma bo obyczaje zdziczały, obyczaje zdziczały bo ich nie ma.
I tak wkoło Macieju...

... masz na mysli brak TWA?, mi akurat taki stan nie przeszkadza ;-)

harb
01-08-2019, 18:21
... masz na mysli brak TWA?, mi akurat taki stan nie przeszkadza ;-)

Dlatego bedziecie sie uczyc i ogladac przecietnosc, od czasu do czasu tylko sie trafi wartosciowa praca, bo po takich wypowiedziach jak Twoja, nikt wartosciowy tutaj nie wroci , mit o TWA widze istnieje nadal . Szczegolnie głosili go Ci ktorzy sami nie potrafili nic ciekawego pokazac.
Ci wszyscy ktorzy otrzymywali te dobre komentarze sprawdzja sie inaczej - W konkursach fotograficznych , najlepiej tych miedzynarodowych o szerokim składzie jurorow, i tam juz im nikt nie zarzuci ze maja znajomych . Zycze zrewidowania swego swiatopogladu, doswiadczenie zdobywa sie latami nie rzutem na tasme. Miłego wieczoru :)

jmiron
01-08-2019, 18:47
To szczyt bezczelności, aby poprawiać czyjąś pracę. To zdjęcie, jak każde inne na tym forum, jest własnością autora i nikt nie ma prawa cokolwiek z nimi robić. To tak, jakbyś poszedł do galerii obrazów i poprawiał je bo masz inną koncepcję. Jedź do Norwegii i rób swoje, tam zawsze podobne widoki są do dyspozycji, Trzeba tylko umieć, tak, jak autor tego pięknego zdjęcia.

6868
01-08-2019, 18:50
Dlatego bedziecie sie uczyc i ogladac przecietnosc, od czasu do czasu tylko sie trafi wartosciowa praca (..). Miłego wieczoru :)

Dziekuje, ze mialem okazje zobaczyc ponad przecietna prace. Rowniez zdrowka zycze i odrobiny skromnosci.

harb
01-08-2019, 19:01
Dziekuje, ze mialem okazje zobaczyc ponad przecietna prace. Rowniez zdrowka zycze i odrobiny skromnosci.

Nie zrozumiales , nie pisze o sobie , mam na mysli autorow pokroju śp. Paweła Kucharskiego czy Michała Ostrowskiego i wielu wielu innych. Było wiele znakomitosci na tym portalu jestem na tyle długo zeby ich wszystkich pamietac. Był tutaj niespotykany poziom fotograficzny, ale zwyczajna zawisc i ludzka małosc, wygonila ich z Nikoniarzy. Jest tu wielu ktorzy to pamietaja

Lu
01-08-2019, 19:14
harb , ale oni Ty i jeszcze paru toć sama esencja TWA...:grin:

esperal
01-08-2019, 19:18
Kolego harb to, że nie znosisz krytyki jest widoczne gołym okiem, ale proszę o odrobinę pokory i skromności. Czasy się zmieniają, jedni odchodzą inni przychodzą. Stwierdzenie, że po tym kiedy odeszło kilku użytkowników, forum upadło jest tak bzdurne, że szkoda gadać.
Jeśli chcesz tylko i wyłącznie pochwał to proszę o przeniesienie się na FB. To najlepsze co może spotkać tu fotografa to właśnie krytyka, tylko wtedy może się rozwijać.
PS. Twoje prace, szczególnie te z Norwegii nie są dla mnie w żaden sposób wyjątkowe, ot średnia światowa.
PS2. Mam komplet nagród i wyróżnień ze wszystkich najważniejszych konkursów międzynarodowych. Według Twoich teorii takich ludzi już tu nie ma, są jednak i to wielu.
Serdecznie pozdrawiam

harb
01-08-2019, 19:20
@harb (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5681) , ale oni Ty i jeszcze paru toć sama esencja TWA...:grin:

hehehe :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Kolego harb to, że nie znosisz krytyki jest widoczne gołym okiem, ale proszę o odrobinę pokory i skromności. Czasy się zmieniają, jedni odchodzą inni przychodzą. Stwierdzenie, że po tym kiedy odeszło kilku użytkowników, forum upadło jest tak bzdurne, że szkoda gadać.
Jeśli chcesz tylko i wyłącznie pochwał to proszę o przeniesienie się na FB. To najlepsze co może spotkać tu fotografa to właśnie krytyka, tylko wtedy może się rozwijać.
PS. Twoje prace, szczególnie te z Norwegii nie są dla mnie w żaden sposób wyjątkowe, ot średnia światowa.
PS2. Mam komplet nagród i wyróżnień ze wszystkich najważniejszych konkursów międzynarodowych. Według Twoich teorii takich ludzi już tu nie ma, są jednak i to wielu.
Serdecznie pozdrawiam

GRATULUJE !!!!!

basket
01-08-2019, 20:07
Bardzo ładna fotografia, Piękne światełko i kolorki. Miejsce jak widać z ogromnym potencjałem. Szkoda, że niebo nie zagrało bardziej dramatycznie, ale już na to nie ma się wpływu, chyba, że ma się możliwość powrotu na miejscówkę często, wtedy można trafić na wymarzone warunki.

Jurek Ż
01-08-2019, 23:59
Dlatego bedziecie sie uczyc i ogladac przecietnosc, od czasu do czasu tylko sie trafi wartosciowa praca, bo po takich wypowiedziach jak Twoja, nikt wartosciowy tutaj nie wroci , mit o TWA widze istnieje nadal . Szczegolnie głosili go Ci ktorzy sami nie potrafili nic ciekawego pokazac.
Ci wszyscy ktorzy otrzymywali te dobre komentarze sprawdzja sie inaczej - W konkursach fotograficznych , najlepiej tych miedzynarodowych o szerokim składzie jurorow, i tam juz im nikt nie zarzuci ze maja znajomych . Zycze zrewidowania swego swiatopogladu, doswiadczenie zdobywa sie latami nie rzutem na tasme. Miłego wieczoru :)

Sądzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.:oops: